فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز و زمستان 1395)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 22، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کمال الدین آرخی، محمود عباسی، عبدالعلی اویسی کهخا صفحات 13-33
    عاشقانه ها بخشی جدایی ناپذیر از حماسه های ملی ایران بشمار می روند. با توجه به این که حماسه های پس از شاهنامه متاثر از آن بوده اند، بسیاری از ویژگی های غنایی شاهنامه در آن ها یافت می شود. در این مقاله کوشش می شود با روی کرد نظریه بینامتنی نگری این ویژگی ها بررسی شود. بینامتنی ها به لفظی، موضوعی و محتوایی تقسیم می شود. این مقاله با روش توصیف و تحلیل محتوایی و کتاب خانه ای، حماسه ها را از منظر بینامتنی محتوایی بررسی می کند. نتایج این بررسی ها بیان کننده آن است که موضوع هایی همانند عاشقی از راه شنیدن، نقش میانجی ها در عشق، پیش گامی زنان در ابراز عشق، نقش موبدان و منجمان و... به صورت بینامتنی در اغلب عاشقانه ها بکار رفته است.
    کلیدواژگان: بینامتنی نگری، شاهنامه فردوسی، حماسه، عاشقانه ها
  • محمد مصطفا رسالت پناهی، سید محمد راست گوفر صفحات 35-51
    هاتفی جامی خواهرزاده عبدالرحمان جامی و از شاعران توانای دوره تیموریست که در همه فنون شاعری بویژه مثنوی های داستانی توانایی و مهارت داشته و به پیروی از نظامی چند منظومه داستانی به نام های لیلی و مجنون، شیرین و خسرو، هفت منظر و تمرنامه پدید آورده است. وی اواخر عمر منظومه ای حماسی به نام شاهنامه در فتوحات شاه اسماعیل صفوی سرود که ناتمام ماند. علاوه بر مثنوی های یادشده، از هاتفی دیوان شعری در دست است. تمرنامه مهم ترین و بهترین اثر اوست که حماسه ایست تاریخی در گزارش زندگی، جنگ ها، دلیری ها، کشورگشایی ها و ویران گری ها و خون ریزی های تیمور. هاتفی این منظومه را بر بنیاد ظفرنامه شرف الدین علی یزدی سروده است و چنان که هم خود او گفته و هم مقایسه این دو متن نشان می دهد، به ظفرنامه کاملا وفادار بوده و جز پاره ای تعبیرهای شاعرانه که لازمه نظم است، چیزی بر متن نیفزوده، بلکه گاه چیزهایی از آن کاسته است. هاتفی در ساخت و پرداخت این اثر حماسی از یک سو شاهنامه فردوسی و از دیگر سو اسکندرنامه نظامی را سرمشق ساخته است. پاره ای از شگردهای بلاغی آن بیش تر از شاهنامه و نیز ساختار کلی کتاب از اسکندرنامه اثر پذیرفته است. تمرنامه افزون بر ارزش ادبی که دارد از لحاظ تاریخی نیز درخور توجه است و منبعی موثق است در شرح حال تیمور و کشورگشایی های وی.
    کلیدواژگان: تمرنامه، هاتفی جامی، حماسه، شاهنامه فردوسی، اسکندرنامه نظامی
  • محمود رضایی دشت ارژنه، فاطمه مصطفایی کرملکی صفحات 53-73
    نظریه توهم توطئه یا پارانویا، یک نظریه مدرن سیاسیست که بر اساس آن، حاکم پارانوییک چنین می اندیشد که تمام کاینات در حال توطئه چینی علیه اوست و کشور را پیوسته دستخوش توطئه و براندازی از سوی دیگران می داند. او گاه بعمد می کوشد با توسل به توهم توطئه، نامشروع بودن حکومت خود و مشکلات داخلی را از کانون توجه واقع شدن دور کند و توجه مردم را به توطئه ها و کانون های بحران بیگانگان معطوف دارد. در این جستار با تحلیل داستان گشتاسپ بر مبنای نظریه توهم توطئه ، چنین استنباط می شود که گویا گشتاسپ نیز به دلیل چنین توهمی، از یک هرم قدرت
    (لهراسپ، اسفندیار، رستم) سخت می هراسیده و از این رو در پی توطئه پردازی برای در دست داشتن یا از میان بردن هر سه رقیب برآمده است. بنابراین شاید سخن چینی های گرزم و در بندشدن اسفندیار، اقامت دوساله گشتاسپ در زابلستان و فرستادن اسفندیار به جنگ با رستم، همه ، نقشه هایی از پیش طراحی شده و درهم تنیده به وسیله خود گشتاسپ بوده است تا با بحران سازی، هم بر نامشروع بودن حکومت و تصاحب تاج و تخت از پدرش سرپوش گذارد و هم رقیبان تاج و تخت خود را از میان بردارد. در فرجام گشتاسپ موفق می شود با توسل به توهم توطئه، هم دو رقیب سرسخت خود، یعنی لهراسب و اسفندیار را از میان بردارد و هم با مخدوش کردن چهره زابلیان به واسطه کشتن شاه زاده ای ایرانی، سال های سال بی منازع بر مسند قدرت نشیند.
    کلیدواژگان: توهم توطئه، گشتاسپ، لهراسپ، اسفندیار، رستم
  • حامد صافی، فرزاد قائمی، مهدخت پورخالقی چترودی، سمیرا بامشکی صفحات 75-93
    مساله منابع فردوسی در سرودن شاهنامه و شیوه کار او یکی از چالش های اساسی در شاهنامه پژوهیست. گروهی بر پایه همانندی برخی از عنوان های داستان های یادشده در مقدمه بازمانده از شاهنامه ابومنصوری، این کتاب را یگانه منبع فردوسی دانسته اند. برخی دیگر معتقدند که فردوسی در کنار شاهنامه ابومنصوری از منابعی دیگر نیز استفاده کرده است. دلیل اصلی این گروه از پژوهش گران آن است که از آن جایی که منبع مشترک و اصلی فردوسی و ثعالبی همین شاهنامه ابومنصوریست، بخش هایی از شاهنامه مانند بیژن و منیژه و هفت خان رستم که در کتاب غررالسیر ثعالبی نیامده، قطعا از منبعی دیگر گرفته شده است. این درحالیست که اگرچه مساله استفاده ثعالبی از شاهنامه ابومنصوری به دلیل اذعان نویسنده غررالسیر اثبات پذیر است، به دلیل از میان رفتن شاهنامه ابومنصوری نمی توان بدرستی مشخص کرد که ثعالبی دقیقا در کدام داستان از این شاهنامه استفاده کرده است. تجزیه چهار روایت از داستان اردشیر بابکان از چهار متن و مقایسه با روایت شاهنامه فردوسی حاکی از آن است که فردوسی ضمن بهره گیری از منبعی مکتوب، به صورت التقاطی از منابع متعدد در تدوین داستان اردشیر بابکان استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: منابع فردوسی، شاهنامه، کارنامه اردشیر بابکان، ابن مقفع، غرر السیر ثعالبی
  • محمد رضا صالحی مازندرانی، قدرت الله ضرونی صفحات 95-116
    شاهنامه، اثر ابوالقاسم فردوسی، همواره سند و هویت قوم ایرانی شمرده می شده است. در طول دوران هزار ساله پس از سرایش شاهنامه، بیش تر شاعران و نویسندگان ادب فارسی، ضمن پذیرش آن به عنوان مهم ترین منبع و ماخذ داستان های حماسی و اسطوره ای ایران، هرگاه نگاه و توجهی به اسطوره ها و داستان های پیش از خود داشته اند، از بن مایه های حماسی و زمینه های تلمیحی این اثر بهره هایی بسیار برده اند. از آن جاکه شاهنامه فردوسی، اثری حماسی و ملیست، انتظار معمول آن است که این اثر و درون مایه های آن، بیش تر در گونه وابسته خود، یعنی حماسه، بر ادبیات پس از خویش تاثیر بگذارد، اما نکته جالب توجه این است که بازتاب و حضور این اثر در قالب غزل که قالبی عاشقانه و گونه ای متفاوت با حماسه است، بسیار گسترده و فراتر از انتظار است. در این پژوهش با بررسی غزل های حسین منزوی، به عنوان یکی از شاخص ترین غزل سرایان روزگار معاصر، به این نتیجه دست یافته ایم که شاهنامه فردوسی با آن که متنی حماسی و ملیست، به دلیل پیوندها و گره خوردگی های عمیق با تمدن و فرهنگ ایرانی و نیز توانایی سراینده اش در خلق شاه کاری ادبی، توانسته است بر تمامی حوزه های شعر فارسی، حتا ساحت تغزلی و عاشقانه اش، تاثیراتی عمیق و پای دار بر جای بگذارد.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، غزل معاصر، حسین منزوی
  • رقیه صدرایی صفحات 117-127
    شاهنامه در بردارنده مضامینی ناب است که فردوسی آن را با هنرنمایی پهلوانان گوناگون، منظوم ساخته است. در این میان سیاوش به عنوان تنها شاه زاده ای که نماد پاکیست، بسیار جالب توجه است. او همه خصوصیات یک فرمان روای آرمانی را در اندیشه و گفتار خود دارد. او شاه زاده ایست که می تواند آینه تمام نمای آرزوی دیرینه ملت های جهان باشد. نگارنده در مقاله پیش رو با عنایت به ویژگی های حاکم آرمانی (کاریزماتیک)، بر اساس نظریه ماکس وبر، بر آن شده است تا به بررسی شخصیت سیاوش بپردازد.
    کلیدواژگان: سیاوش، رهبر کاریزما، ماکس وبر، قهرمان، پاکی
  • معصومه فتوحی کوهساره صفحات 129-146
    پشوتن، نام بردارترین پسر گشتاسب در سنت و ادبیات مزدیسناست. در باب فرجام کار وی با چند روایت متناقض روبه رو هستیم: نخست مشهورترین روایت بر پایه اسناد و شواهد موجود از گزارش ها و روایت های متون کهن پهلوی، پشوتن یکی از بی مرگانیست که در آخرالزمان پیش از هزاره هوشیدر، علیه بدکاران و دیوان رستاخیز می کند و هم چنان در هزاره هوشیدرماه، سروری خواهد کرد. دیگری روایتی از چگونگی نامیرایی پشوتن با خوردن شیر یشته شده از دست زردشت به نقل از منظومه زراتشت نامه است و سوم روایت، روایت نادر و یگانه بهمن نامه از مرگ پشوتن به دست بانوگشسب است که اتفاقا با معنای لغوی اسمش نیز متناسب است. در دیگر منابع، بویژه در شاهنامه فردوسی و شاهنامه ثعالبی و دیگر روایت های اسطوره ای، حماسی، تاریخی و روایت های نقالی و شفاهی عامیانه موجود، هیچ اشاره ای به مرگ یا بی مرگی پشوتن نشده است. نگارنده در این مقاله با در نظر گرفتن هر سه گزارش، در روایت زراتشت نامه اندیشیده، با بهره گیری از گواهی های همانند در ادبیات ایران و ملت های دیگر، آن را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: پشوتن، زراتشت نامه، جاودانگی، شیر، خون
  • عبدالله ولی پور، سید غلام رضا غیبی صفحات 147-163
    شاهنامه فردوسی از همان سال هایی که این اثر آفریده شد، معتبرترین سند هویت و خصلت های قومی و عامل تقویت روحی مردم ایران شناخته شده است. این منظومه از آغاز سرایش، در گروه ها و طبقات مختلف مردم ما اثر عمیق و جاویدان نهاده و بسی داستان ها و باورها را پدید آورده است. اغلب داستان های آن، روایت های شفاهی گوناگون در میان عامه مردم این سرزمین داشته است و آنان با قومیت ها و گویش های مختلف و با روایت های متعدد و گوناگون، دل بستگی ویژه خود را به این اثر ارزش مند نشان داده اند. داستان ضحاک ماردوش یکی از این داستان هاییست که روایت هایی متعدد و متفاوت در میان عامه مردم دارد. نگارندگان مقاله حاضر برآنند در این جستار، روایتی از داستان ضحاک را در شهرستان هشت رود، تحلیل و بررسی کنند [1].
    کلیدواژگان: شاهنامه، ضحاک، روایت شفاهی، جغرافیای هشت رود
|
  • Kamalodin Arekhi, Mahmood Abbasi, Abdolali Oveisi Kahkha Pages 13-33
    Romances are regarded as the integral part of Iranian national epics. Considering the fact that epics produced after Shahnameh were all influenced by it, many lyrical characteristics of Shahnameh are found in them. The attempt is made in this article to study these characteristics in the light of intertextuality approach. Intertextual relationships are divided into three categories in terms of diction, theme, and content. The epics were examined from the perspective of content intertextuality and the descriptive analytic library method was employed in this research. The results of the study indicate that subjects such as falling in love via hearing, the role of mediators in love, women as pioneers in declaring love, role of astronomers and priests or Mobadan, and etc are used intertextually in most romances.
    Keywords: Intertextuality, Shahnameh Ferdowsi, epic, romance
  • Mohammad Mostafa Resalat Panahi, Seyyed Mohammad Rastgoofar Pages 35-51
    Hatefi Jami, a nephew of Abdor-Rahman Jami is one of the qualified poets in the Timurid era master in all genres of poetry particularly in narrative Masnavi. In imitation of Nezami, he has produced many such Masnavis such as Laily and Majnun, Shirin and Khosrow, Haft Manzar, and Tamor Nameh. Towards the end of his life he composed an epic in the name of Shahnameh on victories of Shah Esmaeil Safavi which remained unfinished. Apart from the aforementioned Masnavis Hatefi composed a book of poetry which exists today. Tamor Nameh, his best major work is an historical epic giving the account of Timour's life, combats, braveries, conquests, and the destruction and bloodshed he brought about. Modelled after Sharaf- al Din Ali Yasdi's Zafar Nameh, Hatefi composed Tamor Nameh and according to his own admission and as far as the comparison of the texts are concerned, he had remained quite true to Zafar Nameh and except for certain poetic devices indespensible to verse, he had not added anything to the text but at times eliminated few minor parts. Hatefi in composition of this epic work emulated Ferdowsi's Shahnameh on one hand and Nezami's Eskandar Nameh on the other hand. Eloquent techniques utilized in Tamor Nameh were mostly inspired by Shahnameh whereas the general structure of the work was inspired by Nezami. Besides its literary merit, Tamor Nameh is worthy of attention in terms of history since it is a reliable source for Timour's biography and conquests.
    Keywords: Tamor Nameh, Hatefi Jami, epic, Shahnameh of Ferdowsi, Nezami's Eskandar Nameh
  • Mahmood Rezaei Dasht Arzhaneh, Fatemeh Mostafaee Karamlaki Pages 53-73
    According to the conspiracy theory or paranoia which is a modern political theory, a paranoid ruler assumes that heaven and earth are conspiring against him and therefore the afflicted believes that the country is perpetually subjected to conspiracy and threat from others. Intentionally at times the paranoid deluded ruler resorts to conspiracy as a pretext to divert the attention of his people from the illegitimacy of his sovereignty and the internal problems of the country towards conspiracies and crisis designed by the foreigners. Analysis of the above tale shows that apparently the paranoid Goshtasp was extremely frightened by the pyramid of power (Lohrasp, Esfandiar, Rostam) and for this reason was after scheming a plot to control or eliminate the three rivals. Therefore perhaps Gorzam's slanders, Esfandiar's binding, two year stay of Goshtasp in Zabolestan, and sending Esfandiar to combat with Rostam were all plans premeditated by Goshtasp himself to create crisis in order to conceal his illegitimate rule and usurp his father's throne and crown and also to eliminate his rivals. Eventually Goshtasp succeeds by conspiracy to eliminate Lohrasp and Esfandiar and also by disgracing people of Zabol for killing a Persian prince he could sit on the throne for years without adversary.
    Keywords: Conspiracy, Goshtasp, Lohrasp, Esfandiar, Rostam
  • Hamed Safi, Farzad Ghaemi, Mahdokht Pour Khaleghi Chatroudi, Samira Bameshki Pages 75-93
    The enigma of sources and the methodology Ferdowsi employed to compose Shahnameh is one of the major challenges in Shahnameh scholarship. Based on the similarity of certain titles in the introduction remained by the Abu Mansouri Shahnameh, a group assumed that this book was the sole source used by Ferdowsi. However some believed that Ferdowsi along side it had utilized other sources. The main reason for this group of researchers is that since the only common main source used by Ferdowsi and Thaalibi is Abu Mansouri's shahnameh and that some parts of Shahnameh such as Bizhan and Manizheh, and The seven trials of Rostam which were not appeared in Thaalibi's work, Ghorarosyr it can be concluded that those parts were certainly borrowed from another source. Nevertheless the fact that Thaalibi's use of the Shahnameh of Abu Mansouri is provable according to his own claim, due to the destruction of the Shahnameh of Abu Mansouri, it is difficult to determine which stories in particular were borrowed from this Shahnameh by Thaalibi. Analysis of four narratives of the tale of Ardeshir Babakan from four texts and their comparison with the version of the Shahnameh of Ferdowsi indicates that Ferdowsi while drawing upon a written source, had used many other sources intermittently to compile the tale of Ardeshir Babakan.
    Keywords: Ferdowsi's sources, Shahnameh, Ardeshir Babakan's Testament, Ibn Mugaffa, Thaalibi's Ghorarosyr
  • Mohammad Reza Salehi Mazandarani, Ghodratollah Zarouni Pages 95-116
    Shahnameh the grand work of Abolghasem Ferdowsi has always been regarded as a document of identity and ethnicity of Iraninan People. Ever since the compostion of Shahnameh most poets and writers of Persian literature while acknowledging its uniqueness as the most important source of Persian epic and mythological stories, looked into shahnameh for epic themes and allusive overtones and in this respect have drawn amply from this great reference. Since Shahnameh is a national epic it is customary to expect that it influences the literature after it mostly in the same domain of epic, yet the interesting point is that the reflection and presence of this work in sonnet form is quite vast and astonishing. This research studies the sonnets of Hossein Monzavi, one of the most prominent contemporary sonnet composers only to find that because of deep connection with Persian culture and civilization, and also the power of its composer to create such a literary masterpiece Shahnameh even in its lyricism could exert a lasting impact on all fields of Persian poetry.
    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, Contemporary sonnet, Hossein Monzavi
  • Roghaieh Sadraie Pages 117-127
    Shahnameh embraces unique ethical concepts and Ferdowsi has artistically put into verse coming of different champions on the scence. Among the warriors, Siavash is worthy of attention since he is the only prince who is a symbol of purity. He has all the characteristics of an ideal leader be it in thought or speech. Siavash is a prince who could serve as a mirror reflecting the ultimate dream of nations world wide. The purpose of this article is to analyze the character of siavash according to Max Webber's characteristics of charismatic leader.
    Keywords: Siavash, charismatic leader, Max Webber, champion, purity
  • Masomeh Fotouhi Kouhsareh Pages 129-146
    Pashutan is the most distinguised son of Goshtasp in the mazdayasna tradition and literature. As far as his fate is concerned we are faced with three contradictory narratives. First according to the most renowned one based on the documents and evidence available from reports and narratives of the ancient Pahlavi texts, Pashutan is one of the immortals who on the Day of Judgement before the Hooshidar Millenium resurrects against evildoers and demons and also in that millenium he reigns. Second is a narrative from the Zaratosht Nameh which speaks of Pashutan's immortality by drinking blessed milk from the hand of Zoroaster, and the third narrative is a unique version of Bahman Nameh informing us of Pashutan's death in the hand of Banu Goshasp. This latter narrative is incidently more appropriate to the lexical meaning of his name. In other sources particularly in Shahnameh of Ferdowsi, Thaalibi's Shahnameh, and other mythological, epic, historical, and Naghali or oral popular narratives available, there has not been a slightest reference to Pashutan's death or immortality. Having considered all three reports, the writer of this article has contemplated on the Zaratasht Nameh version and using the counterpart evidence in Persian literature and other world nations has analyzed the cause of immortality.
    Keywords: Pashutan, Zaratosht Nameh, immortality, milk, blood
  • Abdollah Valipour, Seyyed Gholamreza Geybi Pages 147-163
    Ever since its creation, Shahnameh of Ferdowsi has been recognized as the most authentic document of identity and ethnic characteristics of Persians to uplift their spirits, and has exerted deep longlasting effect on our people in all walks of life producing many stories and beliefs. Ferdowsi's devotees from different ethnic groups retold orally variety of tales in different dialects throughout the centuries and rewarded him by creating their own legends around him to pay respect to this sublime work. The tale of Zahhak, the serpent king is one of the stories which has many different versions among the general public. The writers of this article attempt to examine and analyze a narrative of this story in Hashtrood county.
    Keywords: Shahnameh, Zahhak, Oral narrative, Geography of Hashtrood