فهرست مطالب

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 44 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد کاملی *، وجیه الله کریم زاده، علی مقدم صفحات 9-32

    هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین توانمندسازی روانشناختی با تعهدسازمانی در پرسنل ناجا می-باشد.
    برای تبیین مفهوم توانمندسازی،ترکیبی از الگوهای نظری میشرا واسپریتزر(1991) که توانمندسازی را در پنج بعد شامل احساس شایستگی، احساس خودمختاری،احساس موثر بودن،احساس معنی دار بودن واحساس اعتماد در نظر گرفته اند و برای سنجش مفهوم تعهد سازمانی از الگوی آلن و می یر(1998) استفاده که تعهد سازمانی را در ابعاد تعهد عاطفی، تعهد مستمر و تعهد هنجاری مشخص نموده است.
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده که در جامعه آماری ستاد فرماندهی ناجا به شیوه نمونه گیری طبقه ای نسبتی و تصادفی تعداد 317 پرسشنامه بین پرسنل در جامعه آماری توزیع شده است. که روایی اعتبار یا همان ابزار جمع آوری داده ها آن از طریق خبرگان و پایایی آن از طریق آلفای کرنباخ(0.84)محاسبه شده است.
    نتایج آزمون فرضیات تحقیق نشان می دهد که بین ابعاد پنچ گانه توانمندسازی با تعهد سازمانی، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. یافته ها همچنین مبین آن است که بین احساس شایستگی، خود مختاری، معنی داری، موثر بودن و اعتماد و تعهد سازمانی رابطه وجود دارد، لذا با عنایت به اینکه توانمند سازی پرسنل، یک استراتژی ارزشمند برای بهبود تعهد سازمانی کارکنان محسوب می شود، لازم است که مدیران و فرماندهان با دادن آزادی عمل، مدیریت موثر، ارتقاء انگیزش ، توان خود مدیریتی، آموزش های ضمن خدمت و... در این مسیر گام بردارند.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، تعهد سازمانی، احساس شایستگی، تفویض اختیار، خود مختاری، معناداری
  • علیرضا جزینی صفحات 33-54

    رهبران سازمان ها دریافته اند که نیروی انسانی علت عمده موفقیت و مزیت رقابتی سازمان ها به شمار می آید ازاین رو متخصصان منابع انسانی به چگونگی پیشرفت کارکنان توجه خاص داشته و با اعمال مدیریت برنامه ریزی شغلی و پیشرفت کارکنان به طور منطقی به منظور دستیابی به اهداف فرد و سازمان نظارت می نمایند. هدف تحقیق حاضر بررسی وضعیت موجود برنامه ریزی مسیر شغلی روسای کلانتری است. این پژوهش ازنظر نوع و هدف کاربردی و به روش توصیفی، تحلیلی و با فن پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش تعداد 84 نفر از روسای کلانتری های تهران بزرگ است و نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد 69 نفر از روسای کلانتری تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه، با تعداد 34 سوال که به کمک نرم افزار spss و با استفاده از آزمونt و فریدمن و با میانگین گیری مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. روایی پرسشنامه خودساخته توسط محقق با بهره گیری ازنظر اساتید و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ (89%) محاسبه شده است که در نتیجه تمام فرضیه های تحقیق تایید شدند. در بررسی پاسخ های داده شده، خودارزیابی، تشخیص فرصت ها، هدف گذاری، تهیه برنامه ها، اجرای برنامه ها در برنامه ریزی مسیر شغلی روسای کلانتری در ناجا در وضعیت مطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، مسیر شغلی، خودارزیابی، تشخیص فرصت ها، هدف گذاری ها، تهیه برنامه ها اجرای برنامه ها
  • علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 55-74

    از آنجا که نیروی انسانی متعهد و توانمند، منشا مزیت رقابتی منحصر به فرد هر سازمان می باشد، این مقاله رابطه بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی کارکنان را مورد بررسی قرار داده است. روش پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل کارکنان ستادی فرماندهی انتظامی استان مازندران می باشد که حجم نمونه آماری با استفاده فرمول کوکران، 164 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شده اند. اطلاعات لازم برای آزمون فرض ها از طریق دو پرسشنامه بسته هوش هیجانی تراویس برادبری و جین گریوز و پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر(1991) بدست آمده است. ضرایب پایایی آزمون با استفاده از روش آلفای کرونباخ به ترتیب 0.94 و 0.85 به دست آمد. برای بیان توصیفی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون ضریب همبستگی و آزمون فریدمن با نرم افزار SPSS15 استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین هوش هیجانی و تعهد سازمانی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از آزمون رتبه بندی فریدمن وضعیت ابعاد تعهد سازمانی از بهترین وضعیت به بدترین وضعیت به ترتیب تعهد مستمر، تعهد هنجاری و تعهد عاطفی می باشد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، تعهد سازمانی، کارکنان، ناجا
  • سید احسان اعتمادی فر *، شهامت حسینیان، سید مهدی خادم صفحات 75-100

    رضایتمندی و انگیزش کارکنان در جهت بهره برداری بهینه از امکانات و سایر سرمایه های سازمانی از واقعیت های انکار ناپذیر هر سازمان می باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر انگیزش و رضایتمندی کارکنان حوزه مرکزی ناجا مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. پس از مشخص شدن اهداف و سوالات پژوهش ، تعداد 359 پرسشنامه مشتمل بر 35 سوال که بر مبنای نظریه های انگیزش و رضایتمندی کارکنان تنظیم شده بود بین کارکنان سازمان به صورت طبقه ای توزیع گردید و 304 پرسشنامه جمع آوری شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوایی، صوری و سازه ای تایید شد ؛ همچنین پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه و تایید گردیده است. مقدار آلفای کرونباخ برای پرسشنامه 95/0 به دست آمده است. پس از جمع آوری اطلاعات و داده های پرسشنامه با استفاده از آزمون های آماری به کمک نرم افزار SPSS و تشکیل ماتریس HOQ به سوالات پژوهش پاسخ داده شد. نتایج پژوهش عوامل موثر بر انگیزش و رضایتمندی کارکنان و شاخص های اجرایی این عوامل در سازمان را تعیین نمود و اولویت بندی آنها را با استفاده از الگوی HOQ و بر مبنای عملکرد سازمان نشان داد. سه عامل ارتباطات و مشارکت در تصمیم گیری ، کار تلاش بر انگیز ، غنی و هدفمند و مجموع دریافتی ها و رعایت عدالت در آن به ترتیب به عنوان مهمترین عوامل موثر بر انگیزش و رضایتمندی کارکنان شناخته شد و حوزه های عوامل سازمانی ، ماهیت کار و عوامل محیطی به عنوان مهمترین حوزه های اجرای عوامل انگیزش و رضایتمندی در سازمان تعیین گردید.

    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، رضایتمندی کارکنان، گسترش کارکرد کیفیت، ستاد مرکزی ناجا
  • فریبا شایگان صفحات 101-120

    چگونگی تامین نیاز یگان ویژه به زنان پلیس برای انجام ماموریت های خاص در وضعیت های سفید، خاکستری، زرد و قرمز، هدف مقاله حاضر بود که با 3سوال در زمینه نحوه جذب سازمان در یگان های ویژه و چگونگی استفاده از ظرفیت های موجود زنان در این یگان و بررسی محاسن و معایب هریک از شیوه ها مطرح شد.
    برای پاسخ به سوالات فوق از روش تحقیق کیفی با بهره گیری از تکنیک بحث گروهی و جامعه آماری نخبگان زن شاغل در سپاه، بسیج، دانشگاه ها و ناجا استفاده شد. حجم نمونه 22نفر بود که به شیوه نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی انتخاب و در دو بحث گروهی مجزا هرگروه 11نفر شرکت کردند.
    اعضای بحث گروهی شش شیوه برای بکارگیری زنان در یگان ویژه ارایه دادند که شامل استخدام افسر زن، استخدام درجه دار زن، استفاده از ظرفیت زنان موجود در ناجا در قالب سازمان دوم، بهره گیری از پلیس افتخاری، خواهران بسیجی و زنان مجرب و با انگیزه بصورت قراردادی بود. معایب و محاسن هریک از این شیوه-های بررسی شد و نتیجه گیری شد که در شرایط فوق العاده و بحرانی استفاده از زنان شاغل در ناجا و بسیجیان توصیه می شود و در شرایط سفید و خاکستری استفاده از پلیس افتخاری یا قراردادی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شغل پلیس زن، یگان ویژه، بحث گروهی، شیوه جذب، پلیس افتخاری، بسیج
  • محمد علی عامری *، داریوش رحمتی صفحات 121-140

    نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به عنوان مهم ترین دستگاه حفظ امنیت و آرامش در جامعه که با تمامی اقشار مختلف جامعه مرتبط می باشد باید برای بهبود و افزایش بهره وری سازمان ،کارایی و عملکرد خود را افزایش دهد که در این میان استفاده بهینه از نیروی انسانی، لزوم توجه به خواسته ها و دیدگاه های شغلی آن ها و برنامه ریزی و نگهداشت نیرو بر اساس این خواسته ها را ضروری و اجتناب ناپذیر نموده است و با توجه به این که مسیله تلفات نیروی انسانی به عنوان بخش مهمی از نیازهای پژوهش سازمان برای تدوین برنامه بهسازی کیفیت و حفظ و نگهداشت نیروی انسانی مطرح است، تحقیق حاضر به بررسی عوامل موثر در ارتقاء سطح ایمنی و سلامت کارکناندر ناجا اختصاص یافته است.
    از سوی دیگر نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران همانند هر سازمانی ، قبل از اجرای وظایف ذاتی و قانونی خود باید بتواند مدیریت ایمنی و سلامت کارکنان را مدنظر قرار داده تا بتواند سازمانی مفید و موثر در برقراری نظم و انضباط اجتماعی باشد. لذا هدف این تحقیق شناخت عوامل موثر بر ارتقاء سطح ایمنی و سلامت کارکنان ناجا بوده که از نظر نتیجه کاربردی و به روش کیفی با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت پذیرفته است.
    در این تحقیق نمونه گیری هدفمند بوده و تا زمان اشباع نظری محقق با 31 نفر از کارشناسان و خبرگان مرتبط با موضوع مصاحبه ، انجام شده است.
    براساس نتایج به دست آمده آموزش، ایمنی و بهداشت، عوامل مدیریتی، فرهنگ سازمانی و ساختار سازمانی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر ارتقاء سطح ایمنی و سلامت کارکنان ناجا دارند.

    کلیدواژگان: تلفات انسانی، عوامل سازمانی، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، ایمنی و بهداشت، آموزش
|
  • Mohammad Javadkameli *, Wajihollah Karim Zadeh, Ali Moghaddam Pages 9-32

    This study aims to investigate the relationship between psychological empowerment and organizational commitment of Najapolice personnel.
    To explain the concept of empowerment, a combination of theoretical models of Mishra and Spreitzer (1991), are used who consideredempowerment in five dimensions including:a sense of competence, a sense of autonomy, a sense of effectiveness, a sense of significance and confidence and to measure the organizational commitment concept, Allen and Meyer (1998) pattern was used which has identifiedorganizational commitment in aspects of affective commitment, continuous commitment and normative commitment.
    The study was descriptive - correlationaland 317 questionnaires were distributed among the statistical population of police headquarter through classified relational and random sampling. Validity or the data collection tool was calculated through experts and its reliability through Cronbach's Alpha (0.84).
    Results of testing hypothesessuggest that there is a significant positive relationshipbetween five dimensions of empowerment and organizational commitment. The findings also suggest that there is a relationship between a sense of competence, autonomy, significance, effectiveness and trust and organizational commitment, therefore, with regard to the empowerment of staff, it is considered a valuable strategy for improving organizational commitment of employees, that managers and commanders need totake steps in this direction by giving freedom of action, effective management, enhancing motivation, self-management power, in-servicetraining and so on.

    Keywords: Empowerment, organizational commitment, a sense of competence, Delegation of authority, Autonomy, significance
  • Ali Reza Jazini Pages 33-54

    Leaders of organizations have found that human resources are the main causes of success and competitive advantage of organizations. So HR professionals pay particular attention to staff development and by applying career planning management and reasonable staff development, to supervise to achieve the objectives of individuals and organizations. The aim of this study is to study the current status of police chiefs career path planning. The study is applied in terms ofpurpose and descriptive-analytical and survey in terms of method. The statistical population includes 84 police station chiefs in Tehran. The statistical sample was determined as 69 police chiefs using Cochran Formula. Data collection tool was a questionnaire with 34 questions that was analyzed usingSPSS software as well as t-test and Friedman test and also averaging. The validity of the researcher-made questionnaire was calculated using professors’ comments and its reliability using Cronbach's alpha (89%). As a result, all hypotheses were confirmed. In examining the responses given, self-assessment, recognition of opportunities, targeting, developing plans, implementation of plans in career path planning ofthe police stations’ chiefs are in good condition.

    Keywords: planning, Career path, Self-assessment, recognition of opportunities, targeting, developing plans, implementation of plans
  • Ali Asgharabbasiesfejir Pages 55-74

    Since committed and capable human resources is a source of competitive advantage unique to each organization, this article examines the relationship between emotional intelligence and organizational commitment of staff. The study method is descriptive - correlational. The study population consists of headquarter staff of Mazandaran province police station that the sample size was randomly selected as 164 using Cochran formula. The information necessary to test hypotheses was obtained fromtwo closed questionnaires of emotional intelligence from Travis Bradberry and Jean Greaves and organizational commitment questionnaire by Allen and Meyer (1991). Test reliability coefficients were obtained 0.94 and 0.85, respectively using Cronbach's alpha method. For describing and analyzing the data, descriptive statistics and for analysis of information, correlation coefficient test and Friedman test with SPSS15 were used. The results show that there is a direct significant correlation between emotional intelligence and organizational commitment. The results of the Friedman ranking test, the status of the dimensions of organizational commitment from best to worst is as continuous commitment, normative commitment and affective commitment, respectively.

    Keywords: Emotional intelligence, organizational commitment, personnel, Naja
  • Seyyedehsanetemadifar *, Shahamathoseinian, Seyyed Mehdi Khadem Pages 75-100

    Satisfaction and motivation ofemployee to optimal utilization of organizational resources and assets are among irrefutable facts inany organization. This study was performed aiming to identify and prioritize the factors affecting motivation and satisfaction of the staff in NAJA headquarter. After defining the research objectives and questions, 359 questionnaires consisting of 35 questions set based on the theories of motivation and satisfaction of employees were distributed among the organizational staff as a class and 304 questionnaires were collected. The validity of the questionnaire was confirmed through content,form and structural validity, as well as its reliability was calculated and confirmedusing Cronbach's alpha. Cronbach’s alpha values was obtained 0.95 for the questionnaire.After collecting inventory data, theresearch questions were answeredusingstatistical tests with the help of SPSS and HOQ matrix.The results determined the factors affecting staff motivation and satisfaction and performance indicators to the factors within the organization and showed their prioritization using the HOQ model and based on organization performance. Three factors of communication and participation in decision-making, challenging, rich and purposefultask, total receipts and fairness in it are the most important factors influencing employee motivation and satisfaction, respectively and the organizational factors, nature of work and environmental factors were determined as the most important areas forimplementation of motivation and satisfaction in the organization.

    Keywords: job motivation, employee satisfaction, Quality Function Deployment, Naja headquarters
  • Fariba Shayegan Pages 101-120

    How to meet the needs of special unit to female police for special missions in the white, gray, yellow and red positions is the purpose of this paper that was raised through three questions about attractingspecial units by organization andhow to use the existing capacities of women in this unit and evaluate the advantages and disadvantages of each method. To answer these questions, a qualitative research method by using the group discussion technique and elitefemaleworking in Revolutionary Guards and Basij Organizations, universities and Iranian police were used.The sample size was 22 who were selectedthroughimprobablejudgmental sampling method andwere participated in two separate discussion groups, each consisted of 11 people. Members of group discussion presented 6 methodsto recruit women in special units, which included hiring female officers, employingfemalenoncommissioned officer, using thefemale potential in the police in the form of secondorganization, taking advantage of the honorary police, Basiji sisters and experienced and motivated women conventionally.Advantages and disadvantages of each of these methods were investigated and it was concluded that incritical conditions, it is recommended to apply women working in police organization and Basiji women and in white and gray conditions,it is recommended to useconventional orhonoraryhonorary police.

    Keywords: female police job, Special Unit, group discussion, attracting method, honorary police, Basij
  • Mohammad Ali Ameri *, Dariushrahmati Pages 121-140

    Police Force of Islamic Republic of Iran, as the most important system to provide security and peace in society which is associated with all different walks of life,should increase its efficiency and performance to improve and increase organizational productivity. Among which the efficient use of human resources has necessitated considering theirjob wishes and views and planning and holding force on the basis of these demands and with regard to the fact that the issue of losses of human resources is introduced as an important part of the organization research needsto planthe program of improving the quality and retention of human resources, this study examines the factors contributing to the promotion of health and safety of Police Force personnel.
    On the other hand, the Islamic Republic of Iran Police Force, like any organization,beforepreformingitsinherent and legal duties,should considerstaff health and safety managementto be a useful and effective organization inestablishingsocial order and discipline.So the aim of this study is to identify factors influencing the promotion of safety and health of NAJA personnelthat isfunctional in terms of the results and is done through qualitative approach using semi-structured interview technique.
    In this study, sampling ispurposive and the researcher interviewed 31 experts and elites regarding the topic up to theoretical saturation.
    Based on the results, training, safety and health, administrative factors, organizational culture and organizational structure have the highest impact on improving the safety and health of NAJA personnel, respectively.

    Keywords: human casualties, Organizational Factors, organizational structure, organizational culture, safety, health, Education