فهرست مطالب

مطالعات تحول در علوم انسانی - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه مطالعات تحول در علوم انسانی
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 5
|
  • علی آدمی* صفحات 10-30
    در مقاله حاضر مسئله اصلی تامل در نظریات و آرای مکتب کپنهاگ با تکیه و تاکید بر اندیشه های باری بوزان پیرامون امنیت و در نهایت نقد آنهاست. هدف نویسنده از این تحلیل اشاره به چهره ی نوین امنیت (فرهنگی- اجتماعی) در آثار باری بوزان و بررسی آنها در یک رویکرد مقایسه ای با اندیشه اسلامی - ایرانی، می باشد. از این رو سعی خواهد شد به این پرسش پاسخ داده شود که نقش و سهم باری بوزان در بازتعریف امنیت و اشاره به وجوه فرهنگی- اجتماعی آن تاچه حد است و نقاط قوت و ضعف نظریه وی شامل چه مواردی است. فرضیه مقاله بدین گونه نگاشته شده است که به رغم نکات برجسته و نوین پیرامون چهره جدید امنیت که در نظریات بوزان وجود دارد، اما ابهامات و تناقضاتی نیز در اندیشه وی مشهود است و شیوه استدلال وی پیرامون سطوح مختلف امنیت چندان دقیق نیستو همچنین رویکرد اسلامی- ایرانی در عرصه ی بین الملل نسبت به مقوله ی امنیت ملت ها نکات جامع تری را عرضه می نماید که با واقعیات نظام بین الملل تطابقی بیشتر داشته و این رویکرد قابلیت تبدیل شدن به پارادایم مسلط در بعد جهانی را داراست.
    کلیدواژگان: امنیت، مکتب کپنهاگ، امنیت جامعه ای، مناطق امنیتی، رویکرد اسلامی
  • حسن ملکی، رضوان حکیم زاده، سیدعلی خالقی نژاد* صفحات 32-62
    در سال های اخیر بحث های متعددی پیرامون جایگزین شدن دیدگاه پست مدرن به عنوان نوعی تفکر و نگاهی فرهنگی – اجتماعی به مسائل و باورهای انسان ها با دیدگاه مدرنیسم در موضوعات مختلف در جریان است. عرصه تعلیم و تربیت به شکل عام و برنامه درسی به شکل خاص نیز درگیر این جریان شده است. براین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های مبانی فلسفه پست مدرنیسم در برنامه درسی و نقد این مبانی با شاخص های مبانی فلسفی تربیت اسلامی صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع اسنادی- تحلیلی است. یافته های پژوهش حاکی از این است که مبانی فلسفه برنامه درسی پست مدرن در اصول هستی شناختی بر عدم اعتقاد به ماورای طبیعت؛ در اصول انسان شناختی بر شکل گیری جوهر انسان از طریق روابط اجتماعی، تاریخی وفرهنگی؛ در اصول معرفت شناختی بر رد عقلانیت، فطرت، وحی و حاکمیت زبان به عنوان محور آگاهی؛ در اصول ارزش شناختی بر محوریت فرد و نسبی بودن اصول جهانشمول؛ و در اصول زیبایی شناختی بر معیار ذهنی زیبایی و دوری از فهم ظاهری و غور در باطن تجارب هنری استوار است. در مقابل مبانی فلسفی تربیت اسلامی در اصول هستی شناختی معتقد به حقیقت ماورای طبیعی (خداوند)؛ در اصول انسان شناختی بر اعتقاد به متکی بودن وجود حقیقی انسان بر روح؛ در اصول معرفت شناختی بر قابل وصول بودن معرفت؛ در اصول ارزش شناختی بر تکیه بر قرآن و مبانی دین اسلام و ارزش های ثابت و متغیر؛ و در اصول زیبایی شناختی بر گرایش ذاتی انسان به زیبایی و عینی و ذهنی بودن زیبایی ها استوار است. در مجموع نقد مبانی فلسفی پارادایم پست مدرنیسم از منظر مبانی فلسفی تربیت اسلامی نشان می دهد که حذف فراروایت ها و اصول جهانشمول، عقلانیت، فطرت، وحی و مرکزیت زدایی از انسان در این فلسفه] اصولی که جزو شاکله هویتی فلسفه تربیت اسلامی به سوی حیات پاک محسوب می شود [با هدف دستیابی به چارچوبی که مروج چندگانگی، نسبیت گرایی، نهیلسم و غیره باشد، صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، پست مدرن، تربیت اسلامی، مبانی فلسفی
  • سید محمد موسوی مقدم*، سید رضا مودب صفحات 64-112
    طی سده های اخیر، مطالعات خاورشناسان و پژوهش گران غربی در باب شخصیت و سیره ی پیامبر(ص) دو مسیر متمایز را پیموده است: 1. رویکرد «سنت گرا» یا «خوش بین»؛ 2. رویکرد «تجدیدنظرطلب» یا «شکاک». نخستین رویکرد، یعنی «سنت گرا» برای منابع روایی مربوط به زندگانی حضرت محمد(ص) ارزش تاریخی قائل است. طرفداران این رویکرد، گستره ی تحقیق خود را به نگاشته های مسلمانان محدود کرده و این منابع را مطابق با مبانی و عرف دانش پژوهی خود مسلمانان بررسی می نمایند. رویکرد دوم، یعنی «تجدید نظرطلب» مکتوبات مسلمانان را برمبنای روش های نقد منبع تحلیل می کنند و نگاشته های غیرعرب های هم عصر دوره ی ظهور اسلام و بقایای مادی برجای مانده از این دوره مانند یافته های باستان شناسی، کتیبه شناسی و سکه شناسی را (که معمولا در مکتب «سنت گرا» مطالعه نمی شوند)، به عنوان شاهد و قرینه در نظر می گیرند. «تجدیدنظرطلبان» بخش عمده یا تمامی زندگینامه های روایی حضرت محمد(ص) را ساختگی می دانند. در دهه های اخیر با تالیف آثار کسانی چون خوتیر ینبل، هارالد موتسکی و گرگور شوئلر، با تلفیق و تصحیح دو رویکرد سنت گرا و تجدیدنظرطلب، نقدهای جدی در پژوهش های اسلام شناسی و سیره نگاری انجام گرفته است.
    نسل جوان تر تجدیدنظرطلبان پس از جان ونزبرو و شاگردانش پاتریشیا کرونه و مایکل کوک خود را «شکاکان نوین» نامیدند. برخی از آنان مانند یهودا د. نوو، یودیت کورن و کارل - هاینتس اهلیش تا آنجا پیش می روند که پیامبر اسلام(ص) را کاملا ساختگی می دانند. مهم ترین نقدهای نظریه ی شکاکیت نوین عبارتند از: بشارت حضرت عیسی(ع) به نبوت حضرت محمد(ص) در کتب مقدس پیشین؛ معجزه قرآن به عنوان اثر جاویدان پیامبر(ص) اسلام؛ وجود آیات فراوان در قرآن درباره ی حضرت محمد(ص) و بعثت ایشان؛ شواهد و قراین متواتر برای اثبات وجود و نبوت پیامبر اسلام(ص)؛ اظهارات اثباتی اندیشمندان غربی درباره ی حضرت محمد(ص)؛ چاپ و نشر انبوهی از کتاب های پوزش طلبانه از سوی برخی از مستشرقان شامل زندگینامه ها و سیره های تجدید نظرشده درباره ی پیامبر اسلام(ص) در اروپا در دهه های آغازین قرن بیستم میلادی و انکار تصویرگری منفی اروپایی نسبت به حضرت محمد(ص)؛ ارائه ی پاسخ به شکاکیت افراطی ونزبرو، کرونه و کوک و شکاکان نوین با اعتباربخشی روایات قرن اول هجری توسط قائلان رویکرد بازگشتی یا انتقادی و بازآفرینی مفاد سیره ی ابن اسحاق از روی جوامع روایی پس از او مانند طبری و ابن هشام.
    کلیدواژگان: محمد، مستشرقان، شکاکیت نوین، سیره
  • یحیی بوذری نژاد *، حمید ریحانی صفحات 114-140
    آرا و اندیشه های هایدگر از جهات مختلفی قابل بررسی است. یکی از این جهات که تاثیر زیادی را بر متفکران نهاده است دیدگاه های هرمنوتیکی هایدگر است که تحولی اساسی را در روش هرمنوتیک به وجود آورد. اندیشه هرمنوتیک هایدگر، تفسیر را از مولف محوری به مفسر محوری سوق داد. این چرخش هرمنوتیکی مبتنی بر مبانی انسان شناسی و معرفت شناسی خاصی است. به نظر نگارنده، مبانی انسان شناسی هایدگر او را به سوی تلقی جدید از هرمنوتیک و اثرگذاری بر روش هرمنوتیکی فلاسفه بعد از خود کشاند؛ بنابراین برای نقد و بررسی دیدگاه هرمنوتیکی هایدگر می بایست مبانی انسان شناسی وی را به نقد کشانید. نگارنده بر این باور است که اگرچه یکی از نگاه های جدید به انسان، دیدگاه هایدگر در مورد تعریف انسان به عنوان «دازاین» می باشد، اما این تلقی از یکسونگری و عدم جامعیت رنج می برد؛ مضافا بر این اینکه این برداشت از انسان خود مبتنی بر سرشت ثابت انسان می باشد که هایدگر آن را نادیده انگاشته است. نگارنده درصدد است که در این مختصر به نقد و بررسی دیدگاه هایدگر با استفاده از تعالیم اسلام و متفکران مسلمان بپردازد.
    کلیدواژگان: تاویل، دازاین، هایدگر، هستی، هرمنوتیک، واقع بودگی
  • سید محمد مهدی موسوی مهر* صفحات 142-162
    با رشد نفوذ تکنولوژی و ظهور تأثیرهای آن در زندگی انسانی، بررسی نسبت تکنولوژی با معنویت اهمیت پیدا کرده است. هایدگر شاید مهم ترین فیلسوفی است که به بررسی این نسبت البته با تصور وجودی از تکنولوژی و نگاه ویژه اش به معنویت اقدام کرده است. در نظر او تفکر معنوی چیزی در مقابل تفکر حسابگرانه و در چارچوب تلقی وجودشناسانه بوده که در تفکر شعری به معنای خاص مدنظر هایدگر ظهور می یابد. این نوع تفکر، ما را به نوعی وارستگی در مواجهه با تکنولوژی دعوت می کند تا با تکنولوژی رفتاری فعالانه و نه منفعل داشته باشیم و اجازه بدهیم که تکنولوژی در زندگی ما حضور بیابد اما ما را به سلطه خود در نیاورد که البته این نگاه متفاوت از مدیریت تبعات ناگوار تکنولوژی مثلا در زمینه های زیست محیطی است که امروزه در غرب رایج شده است. در نهایت می توان گفت که به اعتقاد هایدگر اگرچه تکنولوژی و تفکر تکنولوژیک با تفکر معنوی در تضاد است اما برای ما مقدور است که در مقابل آن سلوکی معنوی به معنای پرسش دائمی از ذات تکنولوژی داشته باشیم. در نقدها و تحلیل هایی که ما امروزه از معنویت با تکیه بر دیدگاه هایدگر ارائه می کنیم، باید این معنا از معنویت درنظر گرفته شود تا موجبات خلط تفسیرهای دینی از معنویت با تفکر معنوی مدنظر هایدگر فراهم نگردد
    کلیدواژگان: هایدگر، تکنولوژی، تفکر معنوی، نسبت تکنولوژی و تفکر معنوی، وارستگی
|
  • Ali Adami * Pages 10-30
    In this article, the main issue is, to think about and criticize the views and opinions of the Copenhagen School by focusing on the ideas of Barry Buzan about security.
    The aim of the author of this analysis is to point the modern face of (cultural-social) security in Barry Buzan's works and to investigate them in comparison with (Islamic-Iranian) thought.
    Therefore, it will be tried to answer the following questions: What is the role and contribution of Barry Buzan in redefining the term of security and referring to its social-cultural aspects? What are the strengths and weaknesses of his theory?
    Regarding the hypothesis of the current article, despite the existence of new highlights about the new face of security in Buzan's works, there are also ambiguities in his thought and his reasoning about different levels of security is not very accurate.
    Islamic-Iranian approach offers some more comprehensive points about the security of the nations in the international arena.
    These points are more adaptive to the realities of the international system. This approach has the potential to become the dominant paradigm in the global dimension.
    Keywords: Security, Copenhagen school, community security, security zones, Islamic approach
  • Hassan Maleki, Rezvan Hakimzadeh, Seyyed Ali Khaleghinezhad* Pages 32-62
    In recent years ,There are various discussions around of being substitute postmodernism viewpoint as type of thinking and cultural-social view to human’s problems and beliefs to modernism viewpoint in different subjects is common. So that, field of education in generally and curriculum in specially shape engage in flow.
    According to, present study has done to examine characteristics of postmodern philosophical foundations in curriculum and critique of this foundations based on philosophical foundations of Islamic education. Method of this research is” documental-analytical”
    Results of this study has showed that philosophical foundations of postmodern curriculum placed in ontological principals upon unbelief to metaphysics; anthropology principals upon shaping of human's essenes via social, historical and cultural relations; epistemological principals upon rejection of wisdom, oracle, temperament and master of linguistic as center of conscious; axiology principals upon center of person and was relative of cosmological principals; aesthetic principals upon subjective criteria of aesthetic and escape of surface understanding and contemplation in essence of experimental aesthetic.
    In opposition to philosophy foundations of postmodern curriculum, philosophy foundations of Islamic education placed in ontological principals upon beliefs to metaphysic; anthropological principals upon shaping of human essences based on oracle; epistemological principals upon human ability to reach wisdom; axiological principals emphasis on Quran, Islamic foundations, and absolute and changeable values; aesthetic principals emphasis on person’s inherent interest to aesthetic and objective and subjective criteria of beauty.
    In sum, critique of philosophy foundations of postmodern curriculum based on philosophical foundations of Islamic education, revealed that elimination of metanarrative, cosmological foundations, wisdom, temperament, oracle, and decentralize of human [principals that are part of identity constructer of Islamic education’s philosophy] in postmodern philosophy,have done to access of constructer that spread ideas such as pluralism, relativism, nihilism, and etc.
    Keywords: Curriculum, postmodern, Islamic education, philosophy fundations
  • Seyyed Mohammad Mousavi Moghaddam*, Seyyed Reza Moadab Pages 64-112
    The orientalists’s studies on the personality and biography of Prophet Mohammad (pbuh) have gone in two different ways: 1. “traditional” or “sanguine” approach; 2. “revisionist” or “sceptic” approach.
    “ Traditionalists” maintain that narrative sources about the life of Prophet Mohammad (pbuh) have historical value. The adherents of this theory take use of the accepted opinions of the Muslims themselves.
    “Revisionists”, on the other hand, analyze Muslim’s writings based on the methods of source criticism and take the writings of contemporary non-Arabs at the rise of Islam as well as the material remains of the same period like archeological, paleographical, and numismatic findings as evidence and proof. “Revisionists” consider that a great or the whole part of the narrative biographies of the Prophet Mohammad (pbuh) is fabricated.
    This subject has been criticized seriously in the recent years in the writings of some scholars like Juynboll and through integration and reformation of two “traditional” and “revisionist” approaches.
    The younger generation of revisionists following John Wansbrough and his students has called themselves the “New Sceptics”. Some of them have gone even beyond and regard Prophet Mohammad (pbuh) as a fabricated character.
    The most important criticisms of the theory of “New Scepticism” are as the follow: Jesus Christ’s good tiding about the prophethood of Prophet Mohammad (pbuh) in the early Holy Scriptures; the miracle of the Quran as the everlasting work of Prophet Mohammad (pbuh); the existence of many verses in the Quran about Prophet Mohammad (pbuh) and his Divine Mission; continuously recurrent evidences to prove the existence and prophethood of Prophet Mohammad (pbuh); affirmative statements of the Western scholars about Prophet Mohammad (pbuh); publication and edition of a great number of apologetics books including revised editions of the biographies and sīras about the life of Prophet Mohammad (pbuh) in the early years of the 20th century by some of orientalists in Europe and rejecting the European negative image of Prophet Mohammad (pbuh); giving answer to the extremist scepticism of Wansbrough, Crone, and Cook, and the new sceptics through validating the narratives of the first century of Hijra by those who maintained retrieval or critical approach and believed in reproduction of the contents of the biography (sira) of Ibn Ishaq based on the narrative communities following him like abari and Ibn Hishām.
    Keywords: Mohammad, Prophet (PBUH), Orientalists, New Scepticism, Biography of the Prophet (SIra)
  • Yahya Bouzarinejad *, Hamid Reyhani Pages 114-140
    Heidegger's ideas and thoughts can be studied from different perspectives. One of these perspectives is his hermeneutic theories that has had a great impact on other thinkers and also has led to a revolution in the hermeneutics method, modifying interpretation from author-based to interpreter-based, which is based on unique anthropological and epistemological principles.
    The author also states that although one of the new approaches to human is Heidegger's view and his definition of human as “Dasein”, but this attitude is biased on incomprehensive, and is also based on the fixed nature of human, which Heidegger has ignored it.
    This article tries to criticize and analyze Heidegger's perspective, using Islamic principles and Muslim’s thoughts.
    Keywords: Interpretation, Dasein, Heidegger, existence, hermeneutic, facticity
  • Seyyed Mohammad Mahdi Mousavimehr * Pages 142-162
    With the increasing influence of technology and the emergence of its effects on human's life, the spirituality of technology has become important.
    Heidegger is perhaps the most important philosopher who has studied this course according notion of spirituality technology and its special look to them.
    In his view spiritual thinking is against calculating thinking and within the ontological interpretation that the poetic thinking emerges this, in This kind of thinking, we are invited to a philosophy in the face of technology to have actively behavior, not negligent and passive. We let the technology be in our lives but not dominate it, it is different from the management of unpleasant consequences of technology for example in the environmental fields that today in the West has become popular.
    Finally we can say according to Heidegger, although technology and technological thinking conflict spiritual thinking but for us, it is possible to have a spiritual thinking that means questioning nature of the technology.
    In reviews and analyzes that we see today, spirituality thinking on the basis of Heidegger does not confuse religious interpretations of spirituality and spiritual thinking of Heidegger.
    Keywords: Heidegger, technology, technology, spiritual thinking, negligent