فهرست مطالب

مطالعات زن و خانواده - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الهام کرمی زاده، داریوش بوستانی صفحات 7-34
    ژوهش حاضر به دنبال شناسایی و بررسی پیامدهای اعتیاد به شیشه در میان زنان شهر کرمان است . روش شناسی پژوهش گراندد تئوری است که یک روش شناسی کیفی است. میدان تحقیق نیز شهر کرمان است. دوازده زن معتاد به عنوان مشارکت کننده در این پژوهش با روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری انتخاب شدند و تجربه ی زیسته آن ها مورد بررسی قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق استفاده بعمل آمد. بطور کلی تجزیه و تحلیل و کدگذاری داده ها منجر به خلق چهار مقوله و بیست زیرمقوله گردید . چهار مقوله عمده ا عبارتند از: چالش های اجتماعی، آسیب دیدگی فرزندان، بیماری های روحی و روانی و استهلاک بدن. برخی از زیرمقوله ها عبارتند از: انگ، طرد شدن، تن فروشی ، توهم ، اخراج از کار ، جدایی از فرزند ، وسواس، پرخاشگری و ساقی شدن.
    کلیدواژگان: شیشه، زنان، چالش های اجتماعی، استهلاک بدن، انگ
  • مهرانگیز شعاع کاظمی صفحات 35-52
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر ، بررسی رابطه و مقایسهخشونت خانوادگی ،دلزدگی زناشویی واحساس ارزشمندی در زنان مراجعه کننده دادگاه خانواده وعادی شهرتهران می باشد.
    روش
    این پژوهش ، یک مطالعه توصیفی ازنوع پس رویدادی است. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل که درسال 93-1392به دادگاه های خانواده شهر تهران مراجعه نمودند. نمونه تحقیق شامل 120زن متاهل(60 زن خشونت دیده و درآستانه طلاق و 60 زن عادی) که بطور هدفمندودردسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های خشونت خانوادگی ، دلزدگی زناشوبی و احساس ارزشمندی پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از روش های آماری t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها: بین میزان خشونت زنان و دلزدگی زناشویی در دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد. - بین احساس ارزشمندی زنان دو گروه و خشونت خانوادگی ارتباط معنی داری و منفی وجود دارد.بین دلزدگی زناشویی واحساس ارزشمندی رابطه منفی و معناداری مشاهده شد.5./.p<
    نتیجه گیری: خشونت علاوه بر آسیب های جسمی، بر سلامت روان و احساس ارزشمندی زنان اثر میگذارد و دلزدگی زناشویی را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، خشونت خانوادگی، احساس ارزشمندی
  • ماریا رحیمی، محمد رضایی صفحات 53-77
    در این پژوهش با روش تحقیق کیفی و رویکرد گرندد تئوری به مطالعه روابط شخصی افراد و صمیمیت و عاطفه در این روابط در خانواده ایرانی از سه دهه گذشته تا کنون پرداختیم؛ جامعه آماری این مطالعه افرادی هستند که در سه دهه گذشته دانشجو بوده اند و به روش نمونه گیری نظری تعداد 35 نفر از آنها را انتخاب کرده و با تکنیک مصاحبه عمیق مورد بررسی قرار داده و داده های حاصله را با استفاده از روش های تحلیل گرندد تئوری تحلیل کرده ایم. از جمله یافته های این مطالعه می توان به افزایش فردگرایی در تعاملات شخصی افراد در جریان سیر تحول آن اشاره کرد و به عنوان مهمترین یافته این پژوهش می توان به تحول جایگاه تعاملات با دوستان و همکاران تحت عنوان یک کانال جدید در روابط شخصی افراد اشاره کرد که منجر به شکل گیری پیکربندی متفاوتی در خانواده ایرانی از سه دهه گذشته تا کنون شده است؛ به عبارت ساده بنا به یافته ها باید گفت در زمینه تحول صمیمیت در روابط شخصی افراد، مرز بین خویشاوندان و غیرخویشاوندان در خانواده ایرانی محو شده است و شاهد تغییراتی اساسی در این خصوص هستیم؛ گفتنی است که در تحول پیکربندی خانواده ایرانی، جنسیت تاثیر مهمی داشته و زنان بنا به تحول در موقعیت اجتماعی شان و همینطور بنا به استفاده از انواع ارتباطات مجازی، روابط صمیمانه تری به نسبت مردان با دوستان و همکاران شان برقرار کرده و نقش مهمی در این تحول داشته اند.
    کلیدواژگان: روابط شخصی، روابط صمیمی، تعاملات خانوادگی، پیکربندی خانواده، تحول خانواده
  • سمیرا معصومی، حمید رضاییان، سیمین حسینیان صفحات 79-101
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی نقش الگوهای ارتباطی زوجین در پیش بینی میزان رضایت جنسی زوجین بود .روش پژوهش از نوع همبستگی بود .جامعه مورد مطالعه زنان و مردان متاهل شهر قم در سال 1394 بودند که از میان آنها 280 نفر(140 زن و 140مرد) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند . ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه الگوهای ارتباطی زوجین و پرسشنامه رضایت جنسی بوده است . داده های این پژوهش با روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد بررسی قرار گرفت . نتایج این پژوهش نشان داد که بین الگوی ارتباطی سازنده متقابل و میزان رضایت جنسی زوجین رابطه مثبت و معناداری وجود دارد . همچنین بین الگوی ارتباطی اجتناب متقابل و میزان رضایت جنسی زوجین رابطه منفی و معناداری وجود دارد (001/0≥p ). به عبارت دیگر براساس نتایج تحلیل رگرسیون ، الگوی ارتباطی سازنده متقابل در جهت مثبت و الگوی ارتباطی اجتناب متقابل در جهت منفی می تواند میزان رضایت جنسی زوجین را پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی زوجین، رضایت جنسی، الگوی ارتباطی سازنده متقابل
  • سمانه خزاعی، شکوه نوابی نژاد، ولی الله فرزاد، کیانوش زهراکار صفحات 103-129
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی عاطفه خودآگاه (احساس شرم و گناه) زنان در رابطه بین سبک های دلبستگی و پرخاشگری ارتباطی پنهان آن ها، انجام گرفته است.
    روش
    مطالعه ی حاضر یک تحقیق همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش را زنان متاهل شهر بیرجند تشکیل دادند. حجم نمونه پژوهش حاضر شامل 350 زن متاهل بود. روش نمونه گیری از نوع در دسترس و ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه سبک های دلبستگی کالینز و رید (1990)، مقیاس عاطفه خودآگاه (احساس شرم و گناه) تانجنی، واگنر و گومز (1989) و پرسشنامه پرخاشگری ارتباطی پنهان نلسون و کارول (2006) بود. به منظور تجزیه وتحلیل روش های آماری از همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین متغیرهای پژوهش رابطه معناداری وجود دارد (01/0≥P). بررسی مدل مفهومی پژوهش نشان داد که احساس شرم در رابطه سبک دلبستگی ایمن و اضطرابی با سازه کناره گیری عاطفی و احساس شرم به همراه احساس گناه در رابطه سبک های دلبستگی با خراب کردن وجهه اجتماعی نقش میانجی معناداری دارند (01/0≥P). نتیجه‏ گیری: به طورکلی نتایج نشان داد که رابطه سبک های دلبستگی با پرخاشگری ارتباطی پنهان در زنان، با میانجی گری احساس شرم و گناه باشد. این نتیجه در مورد رابطه سبک های دلبستگی با خراب کردن وجهه اجتماعی بیشتر نمود داشت.
    کلیدواژگان: احساس شرم و گناه، سبک های دلبستگی، کناره گیری عاطفی، خراب کردن وجهه اجتماعی
  • فاطمه پورمسجدیان، فرانک عباسی آبکناری صفحات 131-149
    حضانت و نگهداری اطفال یکی از بزرگترین چالش های زوجین صاحب اولاد در هنگام طلاق است، از جمله آنها، توافقات زوجین درباره حضانت و نگهداری اطفال مشترک پیش از مراجعه به دادگاه برای متارکه می باشد،به همین منظور در این مقاله به بررسی سیاست قضایی ایران نسبت به توافقات مذکور در دو دوره زمانی قبل و بعد از تصویب قانون حمایت خانواده 1391اهتمام ورزیده و به این پرسش پاسخ می دهیم که آیا قانونگذار محترم، حقوقی که هر یک از والدین در قبال تحصیل حق حضانت،ضمن توافق از خود ساقط می کنندو یا لزوم بازگشت عوضی که در قبال اخذ حق مذکور به طرف مقابل اعطا می شود را مورد لحاظ قرار داده و یا خیر؟
    در این راستا ابتدا مشروعیت این توافقات از نظز قانونی و سپس ماهیت آنها مورد بررسی قرار می گیرد و در پایان ضمانت اجرای برهم زدن توافق فوق بیان می شود.
    به نظر می رسد قانونگذار محترم در تدوین قانون موصوف، رویه سابق خود را در به رسمیت شناختن توافقات والدین به طور مطلق، نادیده انگاشته و به محاکم بدون تعیین تکلیف اطراف توافق اجازه تغییر نتایج توافقات را در جهت رعایت مصلحت طفل داده است.
    کلیدواژگان: حضانت، توافق واگذاری حضانت، قانون حمایت از خانوادi
  • فاطمه وجدی سیس، سید رضا مودب صفحات 151-170
    اسلام، آئین الهی و مقدسی است که برای خانواده اهمیت فراوان قائل است و آن را سنگ بنای مهم حیات اجتماعی می داند از این جهت، روایات فراوانی برای رشد و تعالی خانواده وارد شده است. آسیب شناسی فهم روایات نقش مهمی در تشخیص روایات صحیح از احادیث جعلی، تبیین روایات اسلامی و به تبع آن، استحکام بنیان خانواده بر پایه قوانین اسلام دارد. از سوی دیگر غفلت از این امر و عدم درک روشمند روایات، ممکن است سبب پذیرش روایات جعلی و یا تفسیر به رای روایات صحیح می شود. مهمترین آسیبهای برخی از روایات مربوط به خانواده عبارتند از: مخالفت با قران کریم؛ غفلت از سیره عملی معصومین (علیهم السلام)؛ راهیابی برخی روایات جعلی در حوزه خانواده؛ ناآگاهی از جدیدترین یافته های قطعی علوم پزشکی و روانشناسی؛ افراط و تفریط در پذیرش روایات؛ بررسی حدیث فارغ از سبب صدور آن؛ اعتماد بر خرافات در پذیرش روایات؛ غفلت از هویت انسانی زن.
    کلیدواژگان: فهم روایات، زن، خانواده، آسیب شناسی
|
  • Elham Karamizadeh Pages 7-34
    This study aims to investigate the consequences of crystal ( Methamphetamine ) among the addicted women of kerman city . Methodology of the research is Grounded Theory which is a Qualitative methodology. The field research is the city of Kerman . 12 addicted women were selected as the participants following qualitative Purposive sampling and theoretical saturation criterion and their lived experiences were analyzed . In-depth open ended interview was used to collect data . Generally , data analyzing and data coding culminated in 4 categories and 18 subcategories . Four general categories are : social challenges ; damage to children ; Mental Illness ; and Body Amortization . Some of the subcategories are : Stigma ; Exclusion ; Prostitution ; Illusion ; Fired of Job ; separation of child ; Obsession ; Aggression ; Becoming Butler .
    Keywords: Crystal, women, social challenges, Body Amortization, stigma
  • Mehrangiz Shkazemi Pages 35-52
    Aim: aim of this research has been study relationship & comparative family violence ,couple burnout, self-esteem in normal and client women to court in Tehran city.
    Method
    method was descriptive (causal- comparative). Sample was 120 women (60 n0rmal &60 client to court).sampling was purposeful and available. they answered 3 questionnair:1- family violence2- couple burnout3-self-esteem.statistics test used to T independent& regression. Data: between family violence and couple burnout were significant different , between self- esteem &violence two group negative significant relate. Between couple burnout & self –esteem negative & significant relate.p
    Data: between family violence and couple burnout were significant different , between self- esteem &violence two group negative significant relate. Between couple burnout & self –esteem negative & significant relate.p
    Data: between family violence and couple burnout were significant different , between self- esteem &violence two group negative significant relate. Between couple burnout & self –esteem negative & significant relate.p
    Keywords: couple burnout, family violence, self- esteem
  • Pages 53-77
    In this study,The qualitative research method and Grounded Theory approach to the study of personal relationships and intimacy and affection in the Iranian family ties in the past three decades;The population of Iranian students past three decades.Among the findings of this Study can be increased individualism in personal interactions during the evolution noted And as the most important finding of this research can be used to change the position of interactions with friends and colleagues as a new channel on people's personal relationships. The border between relatives and non-relatives disappeared in Iranian family. The configuration change Iranian family, gender had a significant impact The change in the social status of women, as well as the use of virtual communication,A more intimate relationship than men with their friends and colleagues and has had an important role in this transformation.
    Keywords: personal relationships, intimate relationships, family interactions, family configuration, evolution of the family
  • Hamid Rezaeian, Simin Hoseinian Pages 79-101
    The aim of the present study was to investigate the role of couples’ communication patterns in predicting their level of sexual satisfaction. It was a correlational study. The statistical population consisted married men and women living in Qom city in 2015. The sample was formed by 280 individuals (N=140 men, N=140 women) selected via accessible sampling method. Used tools included Communication Pattern Questionnaire and Index of Sexual Satisfaction. The data was analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.The results showed that mutual constructive communication pattern was positively, and mutual avoidant communication pattern was negatively correlated with couples’ level of sexual satisfaction (p≤0/001) .In other words, according to finding of regression analysis, mutual constructive communication pattern could positively predict level of sexual satisfaction while mutual avoidant communication pattern could predict it negatively. The aim of the present study was to investigate the role of couples’ communication patterns in predicting their level of sexual satisfaction. It was a correlational study. The statistical population consisted married men and women living in Qom city in 2015. The sample was formed by 280 individuals (N=140 men, N=140 women) selected via accessible sampling method. Used tools included Communication Pattern Questionnaire and Index of Sexual Satisfaction. The data was analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.The results showed that mutual constructive communication pattern was positively, and mutual avoidant communication pattern was negatively correlated with couples’ level of sexual satisfaction (p≤0/001).
    Keywords: couple's communication pattern, sexual satisfaction, mutual constructive communication pattern
  • Pages 103-129
    Objective
    This study aimed to investigate the role of mediator conscious emotions (shame and guilt) of women in the relationship between attachment styles and covert relational aggression, has been done.
    Methods
    This study was a correlation study of structural equation modeling. The study population was comprised married women of Birjand. A sample of 350 married women participated in the study. Method of sampling were available. Data collection included questionnaires attachment styles Collins and Read (1990), the scale of self-conscious emotions (shame and guilt) Tangney, Wagner and Gomez (1989) and covert relational aggression Questionnaire of Carole & Nelson (2006). To analyze statistical methods, Pearson correlation and structural equation model(SEM) was used.
    Results
    The results showed that there are significant relationships between variables (01 / 0≥P).
    Conclusion
    In general, the results showed that the relationship between attachment styles associated with covert relational aggression in women was mediated by feelings of shame and guilt. The conclusion about the relationship between attachment styles & social sabotage was more shown.
    Keywords: Feelings of shame, guilt, Attachment Styles, Love withdrawal, Social Sabotage
  • Faranak Abbasi Abkenari Pages 131-149
    Custody and maintenance law of children is one of the biggest challenges when couples divorce, such as, the couples reach an agreement on custody and maintenance of children is the joint before going to court for divorce, Therefore, in this paper, we try to elaboration the Iranian judicial policy toward the contracts, In the period before and after the adoption of the Family Protection Act 2013,, And will respond to this question Whether the legislator respected the rights that each parent has surrendered in order to receive custody?
    in order, first of all we examined The legitimacy of these agreements are legally and then their nature And at the end of the all, agreement enforcement disturb.
    It seems that the legislator has ignored its former practice and the courts can disrupt agreements based on the best interests of the child.
    Keywords: Custody, Agreement of Custody, Family Protection code
  • Fatemeh Vajdi Sis Pages 151-170
    the comprehension of sayings within the domain of women faces serious challenges .On the one hand, the interpretations of fake narratives depicts a misogynist portray of Islam.On the other hand,their lack of thorough comprehension results in either putting them completely aside or biasly interpreting them.The consideration of the impacts of saying comprehension with the female's domain by saying scholars not only can cause brightening critics of the contradictory sayings to those of wisdom, Koran and the Sunna, but also prevents the harms of new theories and social processes which try to exploit women's soul and body under the the name of liberty and women's rights and eventually results in the ruining of family base.The most important harms of saying analysis include distance from Koran, neglecting the manner conduct of the Sunna, conflicting the wisdom,disregarding the existence of fake sayings, Age thinking continues ignorantnot being aware of proven new findings of experimental and human sciences in the realm of women studies,extremities and not taking the women's munificnce as the center.
    Keywords: saying analysis, woman, Family, pathology