فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1389)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/15
  • تعداد عناوین: 18
|
  • اقدس مقدم * صفحات 12-34
    کفر از اصطلاحات کلیدی قرآن است که در طول تاریخ و در حوزه های مختلف اسلامی از نظر مفهوم و مصداق تغییراتی زیاد داشته و معنی هایی گوناگون یافته است.
    در این مقاله سعی شده است عقاید ونظریات مولانا در مورد مساله کفر با تکیه بر مثنوی معنوی و دیوان شمس که طی موقعیت های کلام و از زوایای گوناگون بیان شده است، استخراج و ارائه شود.
    کلیدواژگان: کفر، کافر، مولانا، مثنوي، ديوان شمس
  • عبدالحمید احمدی * صفحات 35-67
    مدیح نبوی یکی از زمینه های شعری است که محور اصلی آن شخصیت حضرت محمد(ص) است. در این هنر شعری، شاعر به توصیف ابعاد مختلف شخصیت پیا مبر می پردازد، او را به لحاظ شکل ظاهری و منش اخلاقی می ستاید و زبان به ذکر معجزات آن حضرت و هر آن چه که در ارتباط با رسالت اوست می گشاید. سخن شاعران در این باب از قلبی برآمده که سرشار از اخلاص و صداقت است و بر عاطفه ای متکی است که ایمان به رسالت پیا مبر و عشق به اخلاق انسانی و ربانی او، آن را شعله ور ساخته است. به دلیل جای گاهی ویژه که این نوع شعر در ادبیات فارسی و عربی دارد، پژوهش حاضر به روی کردی مقایسه ای در چهارچوب ادبیات تطبیقی به بررسی مدیح نبوی در آثار عطار و بوصیری پرداخته و با تکیه بر تولید ادبی این دو شاعر برجسته، جلوه های مختلف این هنر شعری را در ادبیات فارسی و عربی منعکس ساخته است.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مدیح نبوی، درون مایه های سنتی و دینی، حقیقت محمدی
  • مهری پاکزاد * صفحات 68-94
    ادریس بدلیسی از نثرنویسان معاصر سلطان یعقوب آق قویونلو در ایران و سپس شاه اسماعیل صفوی بوده است. مهم ترین اثر ادریس بدلیسی درباره تاریخ عثمانی و شناخته ترین اثر در میان تمام آثارش، کتاب «هشت بهشت» است. هم خود اثر و هم عنوان آن به فارسی است. نثر کتاب هشت بهشت مصنوع و فنی، به پیروی از سبک جهان گشای جوینی و تاریخ وصاف از وصاف الحضره است. باید دانست چه در ایران و چه در ترکیه نسخه خطی کتاب اخیر یعنی هشت بهشت هنوز تصحیح نشده است. محتوای کتاب هشت بهشت شامل شرح زندگانی هشت سلطان از سلاطین عثمانی است که از عثمان بیگ غازی آغاز و به سلطان بایزیدی دوم و جلوس یاووز سلطان سلیم ختم می شود.
    در این مقاله سعی شده است با توجه به تعدادی منابع در این مورد و در دست داشتن چند نسخه از نسخ خطی این کتاب، باختصار ضمن معرفی کتاب، مولف و سبک نگارش آن و وضع نثر عصر نویسنده باجمال مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ادریس بدلیسی، 4 نسخه خطی، هشت بهشت، سبک نگارش، اهمیت تاریخی، ادبی
  • سید مسعود سلامی، لیلی مسگر زاده اقدم صفحات 95-112
    هرمان هسه نویسنده ای است که نماد نسل جوان (و البته سایر نسل های) دهه بیست آلمان بشمار می رود. برخی از مضامین مهم در آثار وی نقد دنیای بورژوازی، تلاش در جهت آشکار ساختن وجوه گوناگون شخصیت انسان، بررسی ساختار رویا و تحول فرد در دل دنیای مدرن به کمک روایت داستانی است. به این فهرست می بایستی دل بستگی او را به شیوه گوته، هم چنین رمانتیسم سده 19 و علوم اجتماعی تحت تاثیر تحلیل گر مشهور اساطیر و افسانه ها کارل گوستاو یونگ نیز اضافه کرد.
    در این جا نقش زن و نوع نگاه هسه به زن که یکی از مضامین پررنگ آثار اوست، به واکاوی پرداخته می شود. روی کرد هسه با توجه به روان شناسی شخصیت هایی که پرداخته، مستلزم مدد گرفتن از درون گرایی و رویارویی با عواطف و احساسات است.
    مطالبی که در این رمان حایز اهمیت است، تجربیات لحظه به لحظه «من» در مسیر خودشناسی است.
    کلیدواژگان: روان کاوی یونگی، آنیما، مادر ازلی، مطلق ازلی، مرد، هرمان هسه، گرگ بیابان
  • رقیه صدرایی * صفحات 113-133
    وحید قزوینی از خاندانی است که در خدمت های دیوانی روزگار می گذرانید و مانند بسیاری از دیوانیان عصر صفوی، شاعر بود و اتفاقا شاعری پر کار نیز بود. اشعار وحید در موضوع هایی متفاوت چون مضامین حماسی تا غنایی و اخلاقی و شهرآشوب سروده شده است.
    سبک اصلی شعر او سبک اصفهانی یا هندی است که سبک شاعران عهد صفوی است.
    در این مقاله ویژگی های سبک قصاید وحید، زبان (واژگان و نحو) و بیان (عناصر بلاغی) را بررسی نموده و نمونه هایی از هر کدام ذکر شده است.
    کلیدواژگان: میرزا طاهر وحید قزوینی، قصاید، سبک، ساختار، تغزلات، مبالغه
  • بهادر جاویدانه * صفحات 134-161
    دیدگاه صوفیه نسبت به ابلیس، یکی از بحث انگیزترین و در عین حال جذاب ترین مقولاتی است که در امهات متون آنان انعکاس یافته است. از یک طرف با آرایی کاملا متشرعانه مواجهیم که در رد شیطان و لعن او از درگاه الاهی، بی هیچ شک و شبهه ای سخن رانده اند و از دیگر سو برخی از نام داران عالم تصوف در دفاع از ابلیس و یا حداقل اعتذار او از عدم سجود بر آدم(ع) ، با تاویلات خود نهایت سعیشان را بکار گرفته اند و حتی او را مظهر عشق و فتوت برشمرده اند. این مقاله به مطالعه نظرات مختلف بزرگان صوفیه در خصوص ابلیس با تاکید بر مبانی فکری نام دارانی چون حلاج، احمد غزالی، عین القضات همدانی، فریدالدین عطار نیشابوری و مولانا جلال الدین محمد بلخی می پردازد.
    کلیدواژگان: صوفیه، ابلیس، شیطان، حلاج، احمد غزالی، عین القضات همدانی، عطار، مولانا
  • شهلا شریفی، الهام ضیایی قوچان عتیق صفحات 162-171
    بسامد در زبان شناسی هم چون دیگر حوزه های علوم مختلف کاربردهایی فراوان دارد و برهمین اساس تعاریفی متنوع برای آن ارائه شده است. آن چه در این پژوهش از مفهوم بسامد برمی آید، تعداد دفعات ظهور یک عنصر زبانی در یک متن است و از همین روی مستلزم انجام کارهای آماری است.
    در این مقاله نگارندگان بر آنند تا به بررسی «قانون زیف» یعنی رابطه میان بسامد و طول واژه در متون فارسی بپردازند. به همین جهت دو متن قدیمی و امروزی شامل 1500 واژه، انتخاب شده است و تاثیر بسامد بر طول واژگان قاموسی و نقشی مورد بررسی قرار گرفته است که نتیجه بدست آمده، قانون زیف را در زبان فارسی نیز تایید می کند.
    کلیدواژگان: بسامد، قانون زیف
  • بتول کرباسی عامل * صفحات 172-219
    پارادوکس واژه ای اروپایی است که در دوره معاصر به مباحث ادب فارسی وارد شده است و آن را «تناقض نمایی» و اخیرا «پادنمایی» معنی کرده اند و در دو زمینه شعری و فکری یا مفهومی قابل بررسی است. آن چه امروز بیش تر زیر عنوان
    «تناقض نمایی» در شعر و ادب فارسی مورد تحقیق واقع شده، زمینه شعری آن است که ذیل «بدیع معنوی» در فنون و صنایع ادبی و به عنوان یک «فن ادبی» یا به تعبیر امروزی تر، «آرایه ادبی» تعریف می شود. اما آن چه ما بدان پرداخته ایم از این مقوله نیست و در این زمره نمی گنجد. حتی نمی شود آن را «تناقض نمایی» معنی کرد، بلکه باید صراحتا آن را «تناقض» نامید. ما تناقض گویی ها و تضادهای فکری، اعتقادی، ادعایی شاعران را در این مقاله مورد نقد و ارزیابی قرار داده ایم، بدین صورت که نه تنها «آرایه» یا «فن ادبی» محسوب نمی گردد، بلکه بطور کلی از این مقوله خارج بوده و در دامنه مباحث «نقد ادبی» گنجانیده می شود. مباحثی که در حوزه تحقیقات ادبی ما، متاسفانه غریب مانده و کم تر مورد توجه قرار گرفته و بدان پرداخته شده است، در صورتی که این گونه تحقیقات، اتفاقا، بیش تر به سرمایه های فکری نیازمند است و نیز بیش تر به پویایی جریان فکر و اندیشه کمک می کند. هم چنین موجب تحول و دگرگونی در بینش و نگرش شخص محقق و نیز مخاطبان آن تحقیق می گردد.
    کلیدواژگان: تناقض، تناقض نمایی، اندیشه، پارادکس، شعر، ناصرخسرو، فنون ادبی، نقدادبی
  • فاطمه حیدری * صفحات 220-241
    قصه دقوقی در مثنوی معنوی از جمله قصه هایی است که حیرت خوانندگان و شارحان آن را برانگیخته است، اما حیرتی که شاعر بارها و بارها به آن اشاره می کند حیرت عارفانه است.
    تجربه شاعر و درون مایه داستان بنظر خواننده آشنا نمی آید و رازهایی ناگشوده دارد. فهم و دریافت آن با یافته های حواس ظاهری ممکن نیست و امری ناهمگون و متفاوت با تجربیات روزمره و عادی است. ابهام درونی اغلب حوادث، آن را نیازمند توضیح و تفسیر می کند، به گونه ای که در گشودن قفل رازهای آن به عقل و منطق نمی توان تکیه کرد. این داستان تجربه ای ازلی است که از راه ناخودآگاهی منتقل شده، کلید کشف ضمیر ناخودآگاه و بررسی رمزها و نمادهای آن است. در این مقاله برآنیم تا با طرح چکیده ای از قصه به حل برخی از پیچیدگی های آن بپردازیم.
    کلیدواژگان: رمز، عالم خیال، تضاد، کثرت، وحدت
  • سیاوش گلشیری * صفحات 242-278
    اصطلاح «پست مدرنیسم» اگر چه امروز در ایران از طرف نویسندگان و حتی منتقدان بارها و بارها بکاربرده می شود، اما به علت عدم آشنایی با خاست گاه ها، اصول و مولفه های این نوع ادبی، قائل بودن به چنین جریانی را در ادبیات داستانی ایران همواره با تردید هم راه می سازد. این که چه خصایصی را می توان به عنوان مبنا جهت قیاس مولفه ها مدنظر قرار داد و آیا آن ویژگی ها تنها به جهت اقتباس از شیوه های جهانی صورت یافته است، به همراه این مساله که این متون به همان اندازه شالوده شکنانه بودنشان آیا به گذشته و امکانات بومی زبان فارسی پایبند بوده است، از مهم ترین پرسش هایی است که این تحقیق با بررسی و تحلیل برخی از آثار هوشنگ گلشیری چون داستان های کوتاه «شب شک»، «مردی با کراوات سرخ»، «عکسی برای قاب عکس خالی من»، «معصوم اول»، «زندانی باغان» و داستان های بلند و رمان های «شازده احتجاب»، «کریستین و کید» و «آیینه های دردار» در نظر دارد پاسخ گوی آن ها باشد.
    کلیدواژگان: پست مدرنیسم، ادبیات داستانی، هوشنگ گلشیری
  • بررسی مختصات سبکی و موتیف پردازی در غزلیات کلیم کاشانی (990-1061 ه. ق)
    محمود صادق زاده * صفحات 279-297
    کلیم کاشانی، شاعری خلاق، معتدل و پرسخن است که در همه انواع شعر، طبع آزمایی کرده، ولی شهرت اصلی وی در غزل سرایی است. غزلیات کلیم به جز ویژگی های مشترک سبک هندی، به دلیل نیروی آفرینندگی شعری، تصرفات واژگانی و معنایی و گرایش های غنایی و حکمی از مختصات زبانی، ادبی و فکری برخوردار است.
    هنر کلیم در تصویرآفرینی، نازک خیالی و مضمون پردازی است و از تمام امکانات بیانی و بدیعی به صورت معتدل، ساده و روشن استفاده می کند و تصاویر شعری وی با وجود فشردگی، از ابهام و پیچیدگی بدور است. تشبی هات غزلیات کلیم را به سه دسته تقسیم کرده اند: گسترده، دور از ذهن و آفریده ذوق شاعر.
    کلیم در غزلیات خود، بیش تر از استعاره های تشخیص حسی بهره می برد و گاهی با قدرت ابداع و تصرف در عناصر طبیعی حتی از موضوعات غیرشاعرانه، تصاویر بدیع خلق می کند. هرچند اسلوب معادله، از اصلی ترین صورت های شعری صائب است، اما وی را آغازگر این شیوه می دانند و یکی از شاخص های شعر وی هم بشمار می رود.
    غزلیات کلیم به لحاظ فکری انفسی بیان گر اندیشه های غنایی و فلسفی اوست. بسامد واژه ها و موتیف های خاص وی، نیز در بسیاری از موارد نشان گر اندیشه های مایوسانه و شک آلود فلسفی است. یکی از مختصات اصلی غزلیات کلیم، همین کاربرد موتیف های خاص است، که مرکز ثقل تخیل است و نحوه نگرش وی را بیان می کند. موارد یاد شده، در این جستار با تجزیه و تحلیل غزلیات کلیم و بهره جستن از پیشینه تحقیق و با ذکر نمونه هایی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: سبک هندي، غزليات کليم کاشاني، مختصات سبکي، مضمون آفريني، خيال پردازي، موتيف ها
  • محمدرضا پهلوان نژاد، علی رضا سزاوار صفحات 298-320
    بهار اولین کسی است که سبک شناسی را به صورت مدون و علمی در زمینه نثر نوشت و برای آن تعاریف علمی آورد. هرچند عمرش مجال نداد که در زمینه نظم نیز تحقیقاتش را دنبال کند، اما یادداشت هایی پراکنده داشت که بعدها جمع آوری شد. بهار در کتاب سبک شناسی به بخش زبانی بیش از دیگر مباحث پرداخته است. نهضت بازگشت از قدما بیش از همه در زبان آن ها بود و آثار کهنگی بخوبی در شعر آنان نمایان بود. از ویژگی های عمده قصاید بهار تتبع در زبان گذشته است و از همه لحاظ محتوا خصوصا در مسایل سیاسی و اجتماعی کاملا هماهنگ با جزئیات جامعه روز است. در این مقاله از سه دیدگاه زبان شناختی، قصاید بهار را بررسی نموده ایم گرچه در بسیاری از موارد مجبور شده ایم وارد حوزه پرپیچ و خم ادبیات فارسی شویم، این حوزه ها عبارت است از:1 حوزه آواشناسی
    2 حوزه ساخت واژی
    3 حوزه نحوی
    در بخش آوایی به مختصات کلمات از قبیل تشدید، تخفیف، افزایش، کاهش و ابدال در واژه ها و موسیقی که در اثر هم نشینی لغات پدید می آید، پرداخته شده است. در بخش ساخت واژی استعمال لغات کهن با معانی تازه و قدیمی و غیره آورده شده است. مختصات نحوی به موضوع ساخت زبان ها درگذشته و کاربرد آن ها در شعر بهار و متمم ها و انواع «را» و غیره پرداخته است.
    کلیدواژگان: بهار، قصیده، زبان شناسی، نحو
  • رقیه شنبه ای * صفحات 321-343
    قصه و داستان، از قدیم در میان مردم رایج و مورد توجه آنان بوده است. انسان ها، در تمام ادوار، از گذشته یعنی آن هنگام که شب ها در کورسوی روشنایی نور شمع، به قصه های به ظاهر ساده و بیش تر تخیلی که سینه به سینه نقل شده بود، گوش می کردند تا امروز که پیچیده ترین آن یعنی «رمان» ها را می خوانند در زوایای اطوار شخصیت ها و قهرمانان آن ها، از گیاهان و جانوران گرفته تا آدم ها، به تماشای زندگی و برخورد با زندگی های گوناگون می نشینند و از آن، درس و عبرت می گیرند. در واقع، قصه به اندازه تاریخ، در تهذیب و تربیت آن ها، نقش دارد. حتی بیش از تاریخ. زیرا عوالمی که در قصه برای انسان تصویر می شود و معرفتی که در دنبال کردن سرگذشت قهرمانان آن از فرهنگ و جزئیات دیگر، عاید خواننده می گردد، در حوصله هیچ تاریخی نمی گنجد و همین موضوع است که موجب توجه و علاقه تمام طبقات مردم به قصه می شود. قصه ای که مهم ترین عنصر در پیش برد آن، شخصیت یا قهرمان آن است.
    مردم به سبب اعمال این شخصیت ها به آن ها دل می بستند یا از آن ها متنفر می شدند و این امر باعث می شد که آنان، قصه و داستان را پی گیری کنند.
    هرچه این شخصیت ها، واقعی تر و راست تر بودند، بیش تر به دل خوانندگان می نشستند. هر چه آنان، در بدی و خوبی مطلق نبودند، یعنی گاهی خوب و گاهی بد، مردم با آنان بیش تر احساس خویشی می کردند.
    گاهی می شد که در قصه، ماجرا فقط از زبان راوی بیان می شد و شخصیت ها خیلی فعال نبودند، اما باز هم چون روح زندگی داشت و با زندگی مردم گره خورده بود، جذاب و شنیدنی بود.
    حتی گاهی می شد که قهرمانان و شخصیت های قصه کاری نمی کردند، بلکه قصد و انگیزه آنان بود که قصه را پیش می برد. اما باز این قصه ها نیز برای مردم شنیدنی بود. زیرا مردم می فهمیدند که این انگیزه است که به اعمال یک شخصیت، ارزش اخلاقی می بخشد.
    بنابراین، به ترین و جذاب ترین قصه ها، در بین مردم آن هایی بود که به ترین شخصیت ها و به ترین درون مایه ها را داشتند و به ترین شخصیت ها، آن هایی بودند که از جامعه و وقایع آن، شکل گرفته بودند.
    با نگاهی به « گلستان» از این منظر، یعنی شگردهای سعدی در شخصیت پردازی متوجه امتیاز دیگر این اثر ارزش مند می شویم؛ ویژگیی دیگر که پرده از رازهای خرمی و جاودانگی « گلستان» برمی دارد.
    کلیدواژگان: گلستان، داستان، شخصیت واقعی، درون مایه، راوی، کنش، گفت و گو، حکایت، لحن
  • فاطمه امامی * صفحات 344-371
    «زن پارسا» عنوان نخستین حکایت از نخستین مقالت از نخستین مثنوی عطار الهی نامه است. داستانی که با سیصد و نه بیت، سومین حکایت طولانی، پس از حکایت «شیخ صنعان» و «رابعه» در مثنوی های عطار محسوب می شود.
    داستانی که با نقد و بررسی آن می توان به زوایایی از هنر داستان پردازی عطار دست یافت. این مقاله بر آن است تا با تحلیل عناصر داستانی حکایت زن پارسا و بررسی شگرد های آشنایی زدایی در آن به بخشی از «بوطیقای قصه پردازی عطار» بپردازد.
    مهم ترین نکات تحلیلی، بیان تبار شناسی داستان و بررسی عناصر داستانی چون: زاویه دید، شخصیت و شخصیت پردازی و طرح و پی رنگ، زبان، لحن داستان و درون مایه داستان است که سبب دست یابی به نتایج مهم این پژوهش شده است.
    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، الهی نامه، زن پارسا، عناصر داستانی
  • افسانه وارسته فر، دلشاد عامری، افسر افشاری نادری صفحات 372-394
    جامعه شناسی ادبیات یکی از جدیدترین حیطه ها در جامعه شناسی است. در این حوزه اوضاع و احوال دینی، اخلاقی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ایدولوژیک جامعه در ارتباط با ادبیات مورد بررسی قرار می گیرد. در چارچوب این حوزه به تحلیل اشعار سید اشرف الدین گیلانی، یکی از شعرای محبوب دوره مشروطیت پرداختیم. در این دوره در ادبیات شاهد مفاهیمی جدید چون «وطن»، «دولت»، «ملت»، «آزادی»، «قانون» و. . . . هستیم. اگرچه برخی از این کلمات قبلا نیز در اشعار بچشم می خورد، اما با کاربرد مدرن آن ها که برآمده از اندیشه های نوین مشروطه خواهی و حاکمیت مردم است بر می خوریم. دیوان «نسیم شمال» از آن جهت انتخاب شد که تصور می شود با توجه به کم سوادی غالب ایرانیان در آن زمان، مردم اشعاری را که آهنگین بوده و به خصوص سبک محاوره ای داشته به تر به حافظه سپرده و تحت تاثیر اندیشه های آن قرار می گرفتند. سیداشرف الدین گیلانی از میان مردم و از خطه شمال برخاسته بود، تمام عمر با مردم و در میان مردم زیست و از احوال و دغدغه های زندگی آنان اطلاع کامل داشت و به همین دلیل بخوبی توانست با آنان ارتباط برقرار نماید. از آن جا که یکی از موضوع هایی که جامعه شناسی ادبیات بدان می پردازد، بررسی بازتاب اوضاع و احوال اجتماعی در پدیده های ادبی است در این پژوهش ابتدا وقایع زمان مشروطیت را در سه مقوله اجتماعی، سیاسی و اقتصادی طبقه بندی کردیم، سپس محتوای اشعار دیوان را در این مقوله ها قرار دادیم، از انطباق مضامین دیوان با وقایع تاریخی به این نتیجه رسیدیم که شاعر، وجدان آگاه زمانه خود بوده است و نابسامانی ها، امیدها، اختلافات طبقاتی، فقر، مشکلات خانوادگی و . . . را بخوبی در اثر خود منعکس کرده است.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی ادبیات، مشروطیت، اشعار نسیم شمال، تحلیل محتوا
  • برات محمدی * صفحات 395-421
    آثار ادبی بطور نامحسوس و غیرمستقیم، آرمان ها، تفکرات و شیوه زندگی هر ملت را در طول تاریخ نشان می دهد و تصاویری هنرمندانه از واقعیات اجتماعی عرضه می دارد. نگاه جامعه شناختی به ادبیات می تواند وضعیت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی هر دوره را تا حدودی نمایان سازد.
    یکی از مهم ترین ویژگی های ادبیات و شعر مشروطه، تاثیرپذیری آن از جریانات اجتماعی و سیاسی است که تحت تاثیر اوضاع و شرایط حاکم بر جامعه، شعر وارد حوزه زندگی مردم می شود و نحوه زندگی ملت را بتصویر می کشد. جامعه ایران در حال و هوای انقلاب و تغییر و تحول اساسی است و روشن فکران تلاش دارند، سنت های جدید، جای گزین سنت های کهنه گردد. در این راستا نیز «ادبیات اعتراض و انتقاد» شکل می گیرد که خصیصه بارز آن جامعه گرایی و واقع گرایی است. از ره گذر بررسی اشعار این دوره براحتی می توان اوضاع جامعه آن زمان را ترسیم نمود و افق فکری شاعران و نوع تلقی آنان را نسبت به مسایل اجتماعی و فرهنگی تبیین و تفسیر کرد.
    کلیدواژگان: مشروطه، جامعه شناسی، شعر، اجتماع، فرهنگ
  • حسن جعفری تبار * صفحات 422-442
    جناس، آوردن واژگانی است همگون در لفظ، با معناهایی غیر همگون. قید لفظ، هم زمان هم به گفتار و هم به نوشتار اشاره دارد. به بیانی دیگر، جناس هم صنعتی است موسیقایی و هم خوش نویسانه. بر بنیاد قاعده «جنس رود سوی جنس»، کلمات نیز ناخودآگاه، هم جنس خود را می یابند و با هم می نشینند و این، شیرین ترین جناس هاست. اگر دو لفظی که در معنا با یک دیگر مختلف است، در شش چیز (نوع حروف، تعداد آن ها، شکل و هیات و حرکتشان، نقطه، نگارش و ترتیب حروف) مشترک باشد، جناس تام است و اگر در یکی از آن شش، با یک دیگر فرق کند، جناس را غیر تام نامیده اند. اما اگر اختلاف دو لفظ در بیش از یکی از آن شش امر باشد، جناس، مطلق است. زیباترین جناس ها جناس شبه اشتقاق است.
    کلیدواژگان: جناس، تجنیس، ایهام، بدیع
  • فلورانس نامجویان * صفحات 423-463
    از دیرباز ذهن جویای بشر، ستارگان آسمان را به خدمت بخت و اقبال خود می گرفت و حتی آنها را با چهره های زمینی می دید. از زمین برآمدگان، سنگ ها و فلزات را نیز نظاره می کرد.
    مهره ها، سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی با رنگ های خاص و اثرات جادویی چون کام یابی، ناکامی، طلسم، دفع نیروی شر، دفع چشم زخم و ازدیاد ثروت، ذهن بشر را به خود معطوف کرده بود.
    از این رو، مقاله حاضر بر آن است تا به منظور یافتن ردی از مهره ها در ایران قدیم به کنکاش در متون کهن میانه (پهلوی و سغدی) و متون اسلامی بپردازد. متونی که درآنها خواص جادوی مهره ها و نیز ارتباط برخی از آنها با ستارگان توصیف شده است. به نحوی که شاید بتوان کی هان را منشا برخی از مهره های زمینی معرفی کرد. در ادامه خواص مهره ها و نمونه ای از شگفتی های مهره های شش گانه با رنگ های سبز، قرمز، آبی، زرد، سیاه و خشین (کبود) بر اساس منابع اسلامی سنگ شناسی آمده است. در انتها با پیوند آن به شاه نامه از اعتقاد به این میراث کهن – تصویر نمادین پدیده های طبیعی به زبان محسوس و قابل رویت – در فرهنگ عامه سخن بمیان آمده است.
    کلیدواژگان: کانی ها، فلزات، ایران کهن، زبان های فارسی میانه، باور، دوره اسلامی
|
  • Aghdas Moghadam * Pages 12-34
    Blasphemy is a keyword in Koran whose extension and concept has been greatly changed throughout history and in different areas of Islam and found different significance.
    In this article attempt has been made to draw and present Moulana’s beliefs and viewpoints regarding blasphemy expressed in different verbal situations and from different angles with emphasis on Masnavi Maanavi and Divan Shams.
    Keywords: Blasphemy, pagan, Moulana, Masnavi, Divan Shams
  • Abdul Hamid Ahmadi * Pages 35-67
    Praise of prophets is one of the poetic themes whose main focus is the character of the prophet Mohammad (S). In this poetic genre, the poet describes the different dimensions of the prophet’s character and worships him because of his appearance, moral characteristics and speaks of his miracles and all that is in connection with his mission. This poetry has arisen from a heart which is absolutely pure and sincere and is based on a passion kindled and inspired by the belief in the prophet’s mission and love towards his humane and godlike virtues. Due to the special place this genre of poetry has in the Persian and Arabic literature the present research has attempted to make a comparative study of praise of prophets in Attar’s and Bousiri’s works in order to reflect the different aspects of this poetic genre in the outstanding works of these two great poets.
    Keywords: Comparative Literature, praise of prophets, traditional, religious themes, Mohammadan Reality
  • Mehri Pakzad * Pages 68-94
    Edris Bedlisi was a prose writer contemporary with Sultan Agh ghoyonlu and then Shah Abbas Safavi in Iran. His most important work regarding the Osmani history and his most well-known work among all his works is Hasht Behesht. Both this work and its title are in Farsi. The prose of Hasht behesht is technical following the style of Jahan Goshai Jovaini and Tarikh Vassaf written by Vassaf al- Hazreh. It must be mentioned that the manuscript copy of Hasht Behesht neither in Iran nor in Turkey has not yet been corrected. The content of this work includes the biography of eight Sultans from Osmanis’ Sultans beginning with Osman Beygh Ghazi and ending with Sultan Bayazid the second and coming to the throne of Yavouz Sultan Salim.
    In this article attempt is made based on a number of sources and some manuscript copies of this book to briefly introduce the book, its author, his style, and the prose in the writer’s era.
    Keywords: Edris Bedlisi, Hasht Behesht, Literary style, Historical importance, four manuscript copies
  • Sayyed Masoud Salami, Laily Mesgarzadeh Aghdam Pages 95-112
    Herman Hesse is a writer who is regarded a symbol for young generation and certainly other generations of the twenties in Germany. Some important themes in his works are the criticism of the bourgeois world and attempt to reveal the different aspect of man’s character, the study of the structure of dream and the individual’s transformation in the heart of the modern world with the help of fictional narrative. One can add to this list, his admiration for the Goethe’s style, also the Romanticism of the 19th century and his passion for social sciences under the influence of the famous analyst of myths and legends Carl Gustave Jung.
    In this article, the role of woman and Hesse’s view towards woman which is one of his central themes is analyzed. His approach with regard to the outstanding psychology of the characters he has portrayed necessitates drawing upon introversion and confrontation with feelings and emotions. What is of prime importance in this novel, is the second by second experiences of “self” in the path of self-realization.
    Keywords: Jungian Psychoanalysis, Anima, Eternal mother, Eternal absolute, Man, Herman Hesse, Steppenwolf
  • Roghieh Sadraei * Pages 113-133
    Vahid Ghazvini belongs to a family who has earned his life as a civil servant and like many civil servants in the Safavid era he was a poet and incidently a prolific one. Vahid’s poetry is concerned with various subjects such as epic themes to lyrical and moral themes and Shahr Ashoub. His main poetic style is Isfahani or Indian style which is the style of the poets in Safavid era.
    In this article, the features of his style in composing odes, his language (diction and syntax), and rhetorics (rhetorical devices) have been analyzed and examples were given for each case.
    Keywords: Mirza Taher vahid Ghazvini, Odes, style, structure, lyricism, hyperbole
  • Bahador Javdaneh * Pages 134-161
    Sufis’s view with regard to Eblis is one of most controversial and at the same time the most engaging subjects that is reflected in their most important texts. On one hand, one is faced with radical beliefs speaking of rejection of devil and his condemnation from the God’s providence and on the other hand some of the key figures in the sufi world with their various interpretations in defence of Eblis or at least regarding his refusal to obey Adam, made their best to regard him as manifestation of love and bravery.
    This article is concerned with the study of the views of the great sufi figures regarding Eblis with emphasis on the ideological foundations of such renowned characters as Hallaj, Ahmad Ghazali, Ayn al-Qudat Hamedani, Attar Neishabouri, and Moulana Jalal al-Din Mohammad Balkhi.
    Keywords: Sufis, Eblis, Satan, Hallaj, Ahmad Ghazali, Ayn al Qudat Hamedani, Attar, Moulana
  • Shahla Sharifi, Elham Ziaee Ghochan Atigh Pages 162-171
    Frequency in linguistics like in other scientific fields has numerous applications and on this basis variety of definitions have been put forward. In this article what is meant by frequency is the number of times that a linguistic element appears in a text hence it involves statistical works. The purpose of this article is to study the Zyf’s law which is concerned with the relationship between the frequency and the length of the word and to apply this law to Farsi texts. For this purpose two texts, modern and old consisting of 1500 words have been selected and the impact of frequency on the length of dictionary and naghshi words have been analyzed. The outcome of this analysis supports the Zyf’l aw in the Persian language.
    Keywords: Frequency, Zyf's law
  • Batool Karbasi Amel * Pages 172-219
    Paradox is a European term which has entered the Persian literary discussions in the contemporary period and it has been defined as paradoxicality and in two poetic and conceptual contexts can be studied. Mostly what is today comes under paradoxicality in Persian literature and poetry is the poetic context referred to as figures of thought and is considered as a literary device. However our concern in this article is not of this genre and it should be called merely paradox. We have criticized and assessed the paradoxes, conflicts of ideas, beliefs, and claims of poets in this article. Therefore discussions in this article are regarded within the domain of literary criticism, an area which is rarely appreciated in our literary research whereas more attention should be devoted to analysis, interpretation and evaluation of works of literature.
    Keywords: paradox, paradoxicality, poetry, thought, Naser Kkhosrow, Literary devices, literary criticism
  • Fatemeh Haydari * Pages 220-241
    Daghoghi’s story in Masnavi Manavi is one of the stories which bewildered the readers but the bewilderment that the poet has times and times refers to is a mystical bewilderment.
    The poet’s experience and the theme of the story do not look familiar to the reader and it has hidden secrets whose understanding is not possible with our ordinary senses and it is beyond our everyday life experiences. The internal ambiguity of most events requires commentaries and interpretations in such a way that in order to unveil its mysteries one cannot rely on logic and intellect. This story is an eternal experience which is transmitted through the unconscious and the key to the discovery of the unconscious is the study of its symbols. In this article attempt is made to give a brief outline of the story and to solve some of its mysteries and complexities.
    Keywords: Mystery, The world of imagination, paradox, multiplicity, unity
  • Siavoush Golshiri * Pages 242-278
    Although the term postmodernism is repeatedly used by the writers and even critics in Iran however due to the unfamiliarity as to its true origins, principles and features of this literary genre, believing in such a movement in fiction in this country is always discernible. As to descry certain features as a basis according to which one can determine whether a work is postmodern or not and whether those features were adopted merely as a universal model together with the question whether these texts to the same measure that they are deconstructive, do they remain fiddle to the endemic possibilities of Farsi language and its past, are among the main questions this research and analysis is aimed at answering.
    The following works of Hooshang Golshiri short stories such as ”the night of doubt’, “A man with a red tie”, “A picture for my empty frame”, “The first innocent”, and “the garden’s prisoners” and long stories and novels like “Prince Ehtejab”,“Christian and Kayd”, and “ the mirrors with doors” were selected for this purpose.
    Keywords: Postmodernism, fiction, Hooshang Golshiri
  • The Study of the stylistic features and motifs in Kalim Kashani's Ghazaliat
    Mahmud Sadegh Zadeh * Pages 279-297
    Kalim Kashani is a creative, balanced, and prolific poet who has tried his hand in all types of poetry but his main reputation is for his lyricism. Kalim’s Ghazaliat apart from having common features of Indian style, due to its poetic force of creativity, richness of diction and semantics, and lyrical inclinations, it has linguistic, literary features.
    The art of Kalim lies in his creation of imagery, content and he uses all the rhetoric possibilities of language in such a simple clear manner that makes his dense imagery far from complexity and ambiguity. Similies in Ghazaliat Kalim is divided into three parts: wide, farfetched, and favourite.
    In his Ghazaliat, Kalim uses mostly perceptual metaphors and sometimes he creates novel imagery out of non poetic subjects. Although parallelism is the main feature of Saeb’s poetry, but Kalim is known to be the pioneer of this style and it is the characteristic of his poetry.
    Kalim’s Ghazaliat in terms of mental and spiritual states is expressive of his philosophical and lyrical thoughts. The frequency of words, and his particular motifs in many cases is representative of his speculative and skeptical philosophical ideas. The main feature of his Ghazaliat is the application of such motifs which is the core of imagination and it reveals his perspective of life. In this research, the analysis of his Ghazaliat with reference to previous studies has been made and examples were given.
    Keywords: Indian Style, Kalim Kashani's Ghazaliat, Stylistic features, content, Imagination, motifs
  • Mohammad Reza Pahlavan Nejad, Alireza Sezavar Pages 298-320
    Bahar is the first person who wrote stylistics in a methodological and scientific manner regarding the prose and defined it scientifically. Although he didn’t live long to continue his research and do the same for the verse but he had scattered notes which later were collected. In his book of stylistics, Bahar was more concerned with the linguistic aspect rather than other subjects. The most prominent feature of Bahar’s odes is following the language of the past in all aspects especially in social and political issues the content was totally consistent with the details of the society of the day. The movement of return to the ways of the ancients manifests itself mostly through their language particularly in their poetry. In this article Bahar’s odes have been studied in terms of 1) phonology 2) morphology 3) syntax
    The phonology section is concerned with the characteristics of words such as tashdid, contraction, maximization, minimization, mutation in words and music produced by the proximity of words. Morphology section deals with the employment of old words with fresh meanings and finally syntax is concerned with the structure of the languages in the past and their application in Bahar’s poetry focusing on supplements and variety of “ra”.
    Keywords: Bahar, Ode, linguistics, phonology, Morphology, syntax, stylistics
  • Roghieh Shanbei * Pages 321-343
    Since antiquity people were attracted to tales and stories. From the simplest form to the most complicated novels of today, people were fascinated by the characters, and heroes, to witness life and come into contact with different modes of life and learn lessons from them. In fact stories as much as history played a significant role in peoples’ upbringing and education. In some instances even more than history since the worlds depicted in stories and the knowledge gained in pursuing the fate of its heroes could not be contained in history. People are mostly fascinated by the actions of the characters since they could easily identify themselves with them. The more real the characters, the more they appealed to the reader. Irrespective of the fact whether the characters were active or passive, and what the angle of vision was in the story because it was related to peoples’ lives and experiences they were attractive. Therefore the most attractive stories among people were those that had the best character and theme and the best characters where those who took form from the society and its events.
    Looking at Golestan from this angle, that is the manner in which Saadi uses techniques of characterization to create characters consistent in their behavior, motivated in their action and are plausible or lifelike leads us to another characteristic of this masterpiece which renders it forever eternal and delightful.
    Keywords: Golestan, Story, character, real, theme, narrator, action, dialogue, narration, tone
  • Fatemeh Emami * Pages 344-371
    Virtuous woman is the title of the first story from the first article taken from the first Attar’s Masnavi, Elahi Nameh. It is a story with 309 couplets and is considered the third longest after the story of “Sheikh Sanaan”, and “Rabee” in Attar’s Masnavis.
    The criticism and investigation of this story could penetrate into obscure corners of Attar’s art of storytelling. The purpose of this article is to analyze the different elements of the story of the virtuous woman and investigate the technique of defamiliarization in order to throw some light on the structure of storytelling used by Attar.
    The most significant analytical points, expressing the genealogy of the story, studying different elements of the story such as, point of view, character and characterization, plot, language, tone, and theme made possible the outcome of this research.
    Keywords: Attar Nayshabouri, Elahi Nameh, virtuous woman, elements of the story
  • Afsaneh Varasteh Far, Delshad Ameri, Afsar Afshari Naderi Pages 372-394
    The Sociological approach to literature is one of the newest fields in sociology. In this field, the religious, moral, social, economical, political and ideological ambience of society in connection with literature is investigated.
    Within this framework the poetry of Ashraf al-Din Gilani, a popular poet of the constitutional period is analyzed. New concepts such as home, government, nation, freedom, law are abundant in this period. Although some of these words were seen in poetry in the past, yet we are confronted with a modern application of them which arose from the new ideas of constitutionalism and dominance of people. Nasim Shomal’s poetry has been chosen because it is thought that due to low level of literacy of most Iranians in that period people could better memorize the poems since they were rhythmic and had a conversational style and people were better influenced by their contents. Gilani came from the North, lived among and with people and was well aware of the peoples’ lives and their preoccupations hence he could very well relate with them.
    In this article, first we have divided the events in the constitution period into three parts in terms of social, political and economical aspects, and then we have classified the themes of the poems of his Divan accordingly. The concordance of the themes with the historical events reveals that the poet was conscious of his time and he has very well reflected inconveniences, hopes, class differences, poverty, family problems, and etc in his poetry.
    Keywords: sociology of literature, Constitutionalism, Naism Shomal's poetry, Analysis of content
  • Barat Mohammadi * Pages 395-421
    Literary works imperceptibly and indirectly reflect ideals, thoughts, life styles of every nation throughout history and it presents artistic portrays of social realities. The sociological approach to literature can reveal the social, political, and cultural milieu of every period to a certain extent.
    One of the most important features of literature and poetry of constitutionalism is the influence of the social and political movements. Under the influence of conditions dominating the society, poetry has entered the life of people and it depicts the nation’s way of life. Iran’s society is underway of change and revolution and the intellectuals attempt to replace the old traditions with the new ones. To realize that, the literature of protest and criticism whose important characteristic is socialism and realism is formed.
    Upon investigating the poetry of this period, one can easily reconstruct social conditions of that time and express and interpret the mental horizons of poets and their attitudes towards social and cultural issues.
    U�WL_�b7b8b�g(Q�(T�(U�eflected inconveniences, hopes, class differences, poverty, family problems, and etc in his poetry.
    Keywords: Constitutionalism, Sociology, Society, culture, poetry
  • Hassan Jafari Tabar * Pages 422-442
    Pun means bringing words which are identical in sound but differ in meaning. Homonymic pun points at the same time to both speech and writing. In other words pun is a figure of speech which is both a musical device and a graffiti one. Based on the principle “Birds of a feather flock together” words also unconsciously seek their like and sit together. This pun is the sweetest of the puns. If two words which are different in meaning share six characteristics such as (type of letters, number of letters, points, their form and movement, orthography, and the sequence of letters) pun is called ploce, and if they differ only in one of those aspects the pun is called paronomasia. If the difference lies in more than one aspect, pun is absolute. The most beautiful of puns is the semi polyptoton.
    Keywords: Pun, amphiboly, homophony, rhetorics
  • Florence Namjouyan * Pages 423-463
    Since antiquity the curious mind of man was in search of stars to know his fate and destiny. The inhabitants of the Earth looked also at the stones and metals. Beads, precious and semi precious stones with their special colours and magical effects like happiness, unhappiness, charm, keeping the evil forces ie the evil eye at bay and increasing fortune, have preoccupied the mind of man. Hence the present article is an attempt to search in the old middle texts (Pahlavi and Soghdi) and Islamic texts in order to find a trace of beads in ancient Iran. Texts in which the characteristic magical properties of beads and the connection of some of them with stars has been described in such a way that perhaps one could introduce the universe as to the source of these Earth beads.
    Next, the properties of beads and a sample of the wonders of hexagonal beads with colours green, red, blue, yellow, black and violet based on Islamic sources of mineralogy are given. Finally by correlating the beads with Shahnameh, we have spoken about the strong belief in this ancient legacy in the popular culture of what is known as the symbolic imagery of natural phenomena translated into a palpable and visible language.
    Keywords: Minerals, metals, Ancient Iran, Middle Persian languages, belief, Islamic era