فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1391)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ندا حدادی * صفحات 9-26
    منظومه های عاشقانه فارسی به عنوان متونی که در گذر قرن ها سروده شده اند، خصایص و عناصر مشترکی دارند که با بررسی ساختاری این اشتراکات، می توان روابط بینامتنی آن ها را تحلیل کرد. در این مقاله تلاش بر آن است که ضمن ارائه توصیفی از صحنه های وداع دل دادگان، به گفتمان مشترک این متون دست یابیم؛ چه این که گفت وگومندی و بن مایه اساسی این متون عشق است و همین زمینه بنیادین، کارکردی مشترک به مرگ دل دادگان بخشیده است. بر پایه نظریه مناسبات بینامتنی، متونی که موضوع مشترک دارند، در دوره های تاریخی مختلف به یک دیگر مربوطند و تصاویر، توصیفات و اندیشه های شاعرانه شان، از زبانی مشترک گرفته شده، حتی اگر در بدو امر بدیع و متفاوت به نظر آیند. این زبان مشترک، اساس و منطق گفت وگو و زیستن در همان زمینه است. به عبارتی زبان عشق اقتضا می کند که صحنه های وداع، دارای زبان و فضایی مشترک باشند، هرچند در هر کدام از آن ها به تناسب داستان و رابطه عاشق و معشوق، تفاوت هایی بروز می کند. در جایی دل داده ای پس از مرگ معشوق آن قدر بر مزارش می ماند و می گرید که جان می دهد و در جای دیگر، با خنجری سینه خود را می شکافد. چنین است که در بررسی صحنه های وداع به گفتمان مرگ هم زمان عاشق و معشوق می رسیم. آن چه اهمیت دارد، تلخی و دشواری جدایی ست که دل دادگان آن را برنمی تابند و در اندک زمانی پس از دیگری با زندگی وداع می کنند و به گفت وگوی عشق پایان می دهند.
    کلیدواژگان: ادب غنایی، منظومه های عاشقانه، وداع، نظریه بینامتنی، خسرو و شیرین، لیلی و مجنون
  • مصطفی عرفانی، مهدی ماحوزی صفحات 27-62
    مهدی حمیدی شیرازی در میان شاعران سنت گرای معاصر در حوزه ادب غنایی، در فرم و ساختار و در معنا و محتوا، سبکی خاص ومنحصر بفرد دارد. در تمامی آثار وی بویژه «اشک معشوق» همه عناصر زبانی، آرایه های ادبی، وزن، موسیقی شعر، واژگان، ترکیبات، تصاویر، فرم و ساختار در خدمت عنصر «عاطفه» قرار دارد. در این جستار سعی شده است، یکی از شیوه های ساختاری و تصویرسازی وی، که بهره گیری از تشبی هات تلمیحی از جمله: اساطیری، حماسی، دینی، عاشقانه و تاریخی، مورد بررسی قرار گیرد. وی از عناصر اساطیری، مذهبی، عاشقانه و تاریخی برای ابراز احساسات عاشقانه خویش در عاطفی ترین ساختار بهره می گیرد و علاوه بر، برجسته سازی تصویری، با دم جان بخش خود، آن ها را جانی تازه بخشیده است. پیوند مناسب میان این عناصر تشبیهی، تلمیحی و جریان عشق میان او و محبوب؛ از ویژگی های اصلی شعر اوست.
    کلیدواژگان: حمیدی شیرازی، تشبیه تلمیحی، اساطیری، دینی، غنایی و عاشقانه، تاریخی
  • ولی علی منش * صفحات 63-76
    سبک هندی چه در فرم و چه در محتوا مختصاتی چشم گیرتر نسبت به دیگر سبک های شعر فارسی دارد. در سطح فرم چندین عناصر زبانی وجود دارد که باعث غموض و پیچیدگی زبان شده است. از جمله عوامل ابهام زبان شعر سبک هندی، وجود «ترکیبات خاص» است. این نوع ترکیبات، کلماتی است که در محور هم نشینی زبان در کنار یک دیگر قرار گرفته، باعث تعقید زبان و آشنایی زدایی می شود. محققان و پژوهش گران، وجود «ترکیبات خاص» را به صورت انحصاری متعلق به سبک هندی دانسته و ساخت این نوع ترکیبات را نتیجه ابتکار و پویایی ذهن و تخیل شاعران سبک هندی می دانند. در این مقاله ترکیبات خاقانی و ترکیبات (ترکیبات خاص) بیدل دهلوی شاعر بزرگ سبک هندی در سطح زبان بررسی شده و زیرساخت این نوع ترکیبات با ابعاد گسترده ساختاری آن ها مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ترکیب، خاقانی، بیدل دهلوی، سبک هندی
  • عاطفه نورپیشه * صفحات 77-95
    داستان «امیرارسلان نامدار» یک نقالی شبانه در خواب گاه ناصرالدین شاه قاجار بود که توسط نقال باشی دربارش‏، نقیب الممالک، پرداخته و به قلم دختر شاه به رشته تحریر درآمد و علیرغم فضای اشرافی شکل گیری خود، به سرعت تبدیل به محبوب ترین و مشهورترین قصه عامیانه فارسی گردید. متاسفانه آثاری این چنین به دلیل ویژگی عامیانه بودن خود، هرگز آن چنان که باید و شاید مورد مطالعات ادب پژوهانه و خصوصا نمایش پژوهانه قرار نگرفته است. در این مقاله ابتدا به معادل اروپایی این گونه ادبیات که همان رمانس باشد پرداخته و سعی شده پاره ای از نظریات محقق بزرگ ادبی، نورتروپ فرای، در ساختار این داستان ها بیان شود، سپس به داستان اصلی یعنی «امیرارسلان نامدار» پرداخته شده است و به لحاظ نقاط برجسته نمایشی و قابلیت های تآتری مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ادبیات عامیانه، رمانس، نقالی، جنبه های نمایشی، قهرمان
  • فرشته ناصری، عبدالحسین فرزاد، امیرحسین ماحوزی صفحات 96-128
    عرصه بی کران ادبیات داستانی جهان در بر دارنده مضامین و عناصری گوناگون از انواع رایج ادبی (حماسی، پای داری، غنایی، عرفانی و...) است. در این میان ادبیات غنایی به عنوان یکی ازکهن ترین گونه شعر، طیفی وسیع از عواطف و احساسات بشری را دربر می گیرد. در نتیجه سخن ورانی بسیار در این عرصه داد سخن رانده اند. در میان ادیبان ما نظامی گنجوی به عنوان یکی از ستارگان درخشان ادبیات کلاسیک ایران از جهت سرودن داستان های عاشقانه، بزمی و ساقی نامه، از منزلتی والا برخوردار است. در میان آثار وی، سه منظومه «خسرو و شیرین»، «لیلی و مجنون» و اثر گران قدر داستانی «هفت پیکر»، از جمله مهم ترین آثار غنایی ادبیات فارسی بشمار می رود که با توجه به ساختار و بن مایه های داستانی هر یک، می توان آن ها را مطابق با اصول و موازین ساختارگرایی مورد نقد و بررسی قرار داد. در این پژوهش، دو گنبد از منظومه هفت پیکر به عنوان نمونه ای از دل انگیزترین و زیباترین منظومه های حماسی- غنایی مورد تحلیل ساختاری قرار خواهد گرفت، برای این منظور ابتدا به مبانی نظری و توریک پیرامون مقوله روایت شناسی و ریخت شناسی یا مورفولوژی و کارکردهای پراپ در عرصه شکل شناسی می پردازیم و در ادامه پس از اشاره ای به منظومه هفت پیکر به تحلیل ساختار روایی این دو قصه بر اساس مدل روایی ولادیمیر پراپ (ریخت شناسی قصه) خواهیم پرداخت؛ بنابراین ابتدا قصه پیکر اول، یا «داستان شهر مدهوشان و پادشاه سیاه پوش»؛ و قصه پیکر ششم یا «داستان خیر و شر» را به لحاظ تحلیل ساختار روایی، ریخت شناسی، و نقش مایه ها و شخصیت های هر یک مورد بررسی قرار می دهیم و سپس به قیاس آن ها با هم از نظر بررسی کارکردها، نقش مایه ها و شخصیت های هر یک می پردازیم.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، روایت، هفت پیکر نظامی، ولادیمیر پراپ
  • رمضان شعبانی، محمود طاووسی، مهدی ماحوزی صفحات 129-141
    هرقوم و ملتی در طول تاریخ و در سرزمین خود سرمایه هایی دارد که زمینه ساز پیش رفت های مادی، رفاهی و معنوی آن هاست. یکی از این سرمایه های معنوی که فرهنگ و تمدن آن قوم را می سازد، نوشته هایی است در زمینه های گوناگون و از جمله در موضوع تاریخ که به خودی خود بخشی بزرگ از زندگی مردم را در تمام جنبه های رفاهی، عمران، اخلاق، سیاست، آداب و رسوم، علم، شخصیت فردی و اجتماعی، افکار و روحیات، سنن، امثال و بسیاری چیزهای دیگر را بنمایش می گذارد. متاسفانه در برخی کشورها، از جمله ایران، بسیاری از آن نوشته ها در زیر غبار بی توجهی به بوته فراموشی سپرده شده است. در این نوشته هدف آن است تا ضمن معرفی، بازنویسی و تصحیح تاریخ الوزرا یکی از کهن دست نوشته های تاریخی کشورمان بخش مثل های این اثر ارج مند مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تاریخ الوزرا، نسخه خطی، مثل و تمثیل، بلاغت
  • میلاد جعفرپور، مهیار علوی مقدم صفحات 142-154
    از زمینه هایی که در اشعار دوره اولیه شاعران ادب فارسی نمودی آشکار و انکارناشدنی دارد، وجود عناصر اشرافی در جوف تصویر و خیال پردازی سخن سرایان است. یکی از شاعرانی که به جهت اتصال به دربار و زندگی اشرافی خود، بی گمان در بازتاب این عناصر در شعرش برکنار نمانده، ابوالنجم احمدبن قوص بن احمد منوچهری دامغانی (432 ه.ق) است. تاکنون توجه بیش تر پژوهندگان معطوف به جلوه های تصویری و وجوه مشترک شعر این شاعر با تازی گویان بوده است، حال آن که وجود عناصر کم نظیر اشرافی از پایه های صور خیال شعر اوست. تا امروز تنها تلاش هایی اندک به پژوهش های درون متنی در سطح واژگان شعر وی دیده می شود. اخیرا شرحی بر دیوان منوچهری نوشته شده است و در آن برخی عناصر اشرافی را به دلیل عدم توجه به گوناگونی این عناصر و صورت حقیقی آن ها در بطن شعر، به نادرستی تفسیر و بیان کرده اند. این پژوهش در پی ذکر اهمیت توجه، به ارتباط عناصر اشرافی با تصویر شعر منوچهری و نمایاندن تاویلی درست از آن هاست. آن چه در این مقاله ذکر می شود، پاسخی به این سوال است که، آیا زندگی شاعر و شرایط محیطی وی در عناصر تصویرساز شعرش تاثیر داشته است؟
    کلیدواژگان: منوچهری دامغانی، عناصر اشرافی، تاویل عناصر
  • شهین قاسمی، مهدی ماحوزی صفحات 155-171
    غایت عرفان، یکی شدن با هستی مطلق و درک حضور است؛ اهل تحقیق برای چشیدن طعم این حضور معنوی، ریاضت هایی برشمرده اند که «خاموشی» از جمله آن هاست و نه تنها در مبادی سلوک، که بیش تر در آن جنبه تربیتی مراد است، که در وصال نیز سالک خود را ملزم به سکوتی می کند که حاصل اندیشه تیزنگر صوفیانه در تجربه های عرفانی است؛ این التزام گاهی در ارتباط با محبوب ازلی معنا می یابد، هم چون خموشی حاصل از حیرت در مقام مشاهده جمال و جلال الاهی و گاهی در پیوند با خلق؛ مانند نهفتن اسرار تبیین می شود. عطار نیشابوری که با مداقه در مبانی سلوک این منازل را بروشنی توصیف نموده، در سروده های خویش بارها به جای گاه و خاست گاه این سلوک معنوی پرداخته است. با توجه به انس مولانا با آثار عطار و پیش گامی او و نیز پیوند و تجلی اندیشه های ناب عرفانی در سروده های این دو عارف دیده ور، تحلیل «اصل خاموشی» از دیدگاه عطار، در بازشناسی تلقی مولانا از این مفهوم ضرر می نماید؛ پژوهش حاضر می کوشد با بررسی و تحلیل دلایل و جای گاه «خاموشی» نزد عطار، نگرشی نسبی از این مقوله ارج مند در منظومه فکری صوفیان بدست دهد.
    کلیدواژگان: تحلیل، خاموشی، عرفان اسلامی، عطار، مولانا
  • رویا سیدالشهدایی * صفحات 172-189
    در این مقاله برآنیم که با بررسی زیباشناسانه مرگ یکی از شخصیت های حماسه فردوسی، گوشه ای از قابلیت پویایی و تاویل این اثر را تصویر کنیم. بنیاد اسطوره ای تاریخی متون حماسی در ظاهر آنان را به سوی تفسیرناپذیری سوق می دهد، در حالی که بافت داستان های شاهنامه به گونه ای است که متن را به شدت تاویلی می نماید. حماسه فردوسی بافتی پارادوکسی دارد: از سویی در آن نشانه هایی است که به نحوی اساسی اصیل و واقعی هم چون مشخصه هایی منسجم و متناسب و نظام مند موجودیت دارد و از سوی دیگر تاویل و تفسیر در آن متوقف نمی شود و بشدت بافت زدا و معناساز و سرشار از ابهام است، پیوسته می کوشد فاقد بافت قطعی بماند، غیرتاریخی و غیرمکانی جلوه کند و برخود جاودانگی ببخشد. گزینش مرگ بهرام و جلوه زیباشناسانه مرگ این قهرمان حماسی مناسبتی است در بیان ویژگی شگرف حماسه فردوسی که با وجود گرایش به ساختار پیوسته، خصلتی پساساخت گرایانه دارد.
    کلیدواژگان: بافت، معناسازی، زیباشناسی مرگ، بهرام، پساساخت گرایی، شاهنامه فردوسی
  • محمد بیات مختاری، محمد غفوری فر صفحات 190-205
    در میان کتاب ها و رساله های منسوب به خیام، رساله ای به نام نوروزنامه وجود دارد که از دیرباز آن را به خیام نسبت داده اند. مجتبی مینوی در سال 1312، آن را به نام خیام منتشر کرد و در مقدمه کتاب به جز خیام، هیچ کس را شایسته عنوان نویسنده آن ندانست. در همان اوان کسانی چون مینورسکی، مستشرق معروف، بنابه دلایلی با این نظر مخالفت کردند تا این که محسن فرزانه طی مقاله ای که در سال 1363 در مجله آینده نوشت، مدعی شد که نوروزنامه از خیام نیست و از فردی به نام کی خسرو شیرازی است. فرزانه هنگام مطالعه فرخ نامه جمالی، نوشته ابوبکر مطهر جمالی یزدی در سال 580 ه.ق، متوجه شباهت های عباراتی از کتاب با نوروزنامه می شود که نویسنده آن ها را از قول کی خسرو شیرازی نقل می کند. وی با ذکر برخی شباهت ها میان نوروزنامه و فرخ نامه، نویسنده نوروزنامه را کی خسرو شیرازی می داند، اما فرزانه می نویسد که من به جز در این کتاب (فرخ نامه) نام کی خسرو شیرازی را در جایی دیگر نشنیده ام و نمی دانم که او چه کسی است. در این مقاله با دلایلی دیگر حدس فرزانه تایید و تقویت شده و نیز آشکار شده است که کی خسرو شیرازی چه کسی است.
    کلیدواژگان: نوروزنامه، خیام، کی خسرو شیرازی، فرخ نامه جمالی، محسن فرزانه
  • رضا حیدری نوری، احمد خاتمی صفحات 206-239
    ساقی نامه یکی از دل انگیزترین انواع شعر فارسی است که برای بیان حقایق و مضامینی متنوع بکار می رود. حکیم نظامی ساقی نامه هایی دارد که بیش تر به موضوعاتی پیرامون مسائل عرفانی، اخلاقی و عشقی اختصاص دارد. او در ساقی نامه های خود، موضوعات را متفاوت مطرح نموده است، و آن ناشی از عوامل اجتماعی، سیاسی، فرهنگی،... و پختگی علمی و سنی اوست. گاهی با بیان مفاهیم عارفانه، مخاطب خویش را به آسمان می برد، گاهی او را در بوستان عشق رها و گاهی به دنیای پاک و بی آلایش زهد و پارسایی، دعوت می کند. دو ساقی نامه مورد بحث این نوشتار در دو منظومه لیلی و مجنون و شرفنامه نظامی آمده است و نگارنده کوشیده است در این دو منظومه به تحلیل اندیشه و تبیین دیدگاه او در حوزه مسائل مذکور اهتمام کند.
    کلیدواژگان: ساقی، می، جام، غم، روشنی، بی هوشی، روح، شادی، کی خسرو، جم
  • مسعود پاکدل * صفحات 240-258
    داستان خسرو و شیرین در دو منظومه متفاوت آمده است. سراینده یکی از منظومه ها حماسه ساز است و در پهنه رزم میدان دار و سراینده منظومه دیگر پیاله گردان ساحت بزم است. فردوسی حماسه سراست، اما این منظومه عاشقانه مختصر با حماسه بی مانند او بی تناسب نیست. نظامی داستان سراست و دارای تجربه عشق، و با استادی شگرفی منظومه عاشقانه ای مفصل را بتصویر کشیده است.
    نخست خلاصه ای از هر دو منظومه ارائه می گردد، سپس با مقایسه آن ها وجوه اشتراک و اختلاف نمایانده می شود. با نیم نگاهی به تاریخ طبری به عنوان منبعی قدیمی و معتبر و مقایسه آن با منظومه ها، پای بندی سرایندگان به روایات تاریخی ارزیابی می گردد. علت اختلاف نیز ناشی از همین تفاوت روش روایی است.
    کلیدواژگان: خسرو و شيرين نظامي، خسرو و شيرين فردوسي، اختلاف و اشتراک
  • محبوبه گل محمدی، محمدنوید بازرگان صفحات 259-276
    دفتر چهارم مثنوی همچون سایر حلقه های شش گانه مثنوی مشحون از تفکرات متنوع است. می دانیم که در هر دفتر هزاران حرف در عبارت آمده است و ذهن سیال مولانا دایما از شاخه ای به شاخساری در پرواز است. خواننده این کتاب مطول معمولا در پیچ و خم ابیات ژرف و در لابه لای حکایت های توی در توی مثنوی و یا در جریان ذهن سیال مولانا گم می شود و کمتر مجال این را می یابد که نگاهی از افقی بالاتر – کل نگر – به آن داشته باشد. در این مقاله سعی بر آن شده است تا با استفاده از این شیوه (کل نگر) به تحلیل محتوایی و درون مایه ای دفتر چهارم مثنوی به لحاظ بسامدی پرداخته شود، تا از این ره گذر بتوان کلان فکرهای غالب براین دفتر را معرفی نمود.
    کلیدواژگان: دفتر چهارم مثنوی، تحلیل بسامدی مثنوی، ساختار معنایی مثنوی، کلان فکرهای مثنوی
  • مهدی ماحوزی * صفحات 277-288
    نخست روا می دارد دیباچه سخن را به فرازهایی از ترجمه شیوای نهج البلاغه، اثر جاویدان شادروان استاد دکتر سید جعفر شهیدی بیارایم و سپس مقاله خود را با عنوان «مدیری و رهبری در اسلام با تکیه بر نهج البلاغه» هم راه با خاطره ای چند از کلاس درس استاد ارائه دهد.
    سپاس خداوندی را که سخن وران اندر ستودن او بمانند و شمارگران شمردن نعمت های او ندانند و کوشندگان، حق او گزاردن نتوانند. خدایی که پای اندیشه تیزگام در راه شناسایی او لنگ است و سر فکرت ژرف رو به دریای معرفتش، بر سنگ.
    صفت های او تعریف ناشدنی و بوصف درنیامدنی و در وقت ناگنجیدنی و به زمان مخصوص نابودنی.
    به قدرتش خلایق را بیافرید و به رحمتش با دها بپراگنید و با خرسنگ ها، لرزه زمین در مهار کشید.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، رهبری، نهج البلاغه، مسوولیت انسان، مالک اشتر، دکتر سید جعفر شهیدی شارح نهج البلاغه
  • رویا یعقوبی * صفحات 289-311
    نوشته حاضر به موضوع روایت داستانی و یا داستان روایی از دیدگاه ژرار ژنت نظریه پرداز ادبی فرانسوی می پردازد. مفهومی که تا کنون درک و دریافت هایی متفاوت از آن توسط منتقدان ادبی ارائه شده است. ژنت اهم نظریات خود را پیرامون عنصر روایت در مقاله ای تحت عنوان «درباره متد» ارائه داده است. در این گفتار پنج مفهوم مهمی را که روایت شناسی ژنت از آن سود جسته، مورد بررسی قرار می دهیم و به تفاوت های داستان و گفتمان از دیدگاه او و تقسیمات مفهومی و عناصر مختلف آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: داستان، گفتمان، ژرار ژنت، روایت شناسی
|
  • Neda Haddadi * Pages 9-26
    Persian romantic verses as texts composed over the centuries have common characteristics which upon their structural analysis one can analyze their inter-textual connections. Attempt is made in this article to describe the farewell scenes of lovers in order to arrive at their common converse in these texts, since the main theme is love and this fundamental feature confers a mutual function to the lovers’ death. According to the inter textual theory, the texts with common theme in different historical periods are interconnected and their images, descriptions and their poetic thoughts are emanated from a common language even if at first they seem distinct. This common language provides the logic and the basis of the colloquy and living in such circumstances. In other words the language of love necessitates that farewell scenes have common language and ambiance although differences arise in accordance with the story and the relationship between the lover and the beloved. In one place, after the death of his beloved, the lover stands by her grave and weeps till his own death. And in other place, he opens his chest with a dagger. It is such that in studying the farewell scenes one arrives at the subject of synchronic death of the lovers. The focal point in these verses is the bitterness and the dilemma of separation which the lovers cannot tolerate and shortly after the other say farewell to life and end the dialogue of love.
    Keywords: Lyrical literature, Romantic verses, farewell, Inter, textual theory, Khosrow, Shirin, Laily, Majnoon
  • Mostafa Mostafa Erfani, Mehdi Mahoozi Pages 27-62
    Among the contemporary traditional poets in the domain of lyrical literature, in form and in structure, in meaning and content Mehdi Hamidi Shirazi has unique style. In all his works “ashk –e Ma’shough” in particular, every linguistic term, literary device, meter, music of poetry, diction, figurative construction, imagery, form and structure is at the service of element of emotion. In this research attempt is made to study the construction method of his imageries which is the employment of variety of allusive similes such as mythological, epic, religious, romantic and historical ones. He uses such elements to reveal his emotional feelings in the most passionate construction and apart from figurative foregrounding, he has breathed a new life to these structures. The appropriate connection between these allegorical and allusive elements and the flow of love between him and his beloved is the characteristic feature of his poetry.
    Keywords: Hamidi Shirazi, allusive simile, mythological simile, lyrical simile, religious simile, romantic, historical simile
  • Vali Alimanesh * Pages 63-76
    Hindi style whether in terms of form or content has a more fascinating characteristics compared with other Persian poetry styles. Regarding form, there are certain linguistic factors which renders the language quite complicated for instance the very existence of peculiar figurative devices creates ambiguity in the poetic language of Hindi style. These structures are words which lie next to each other and cause defamiliarization and complexity of language. Scholars and researches recognize the existence of these peculiar structures as the integral and unique features of the Hindi style and believe that making of such structures is the outcome of the vivid imagination and creativity on the part of poets of Hindi style. In this article specific figurative structures employed by Khaghani and Bidel Dehlavi, the two giants of Hindi style have been investigated in terms of language and the substructure of such compounds with their vast structural dimensions have been analyzed.
    Keywords: structure, Khaghani, Bidel Dehlavi, Hindi style
  • Atefeh Nourpisheh Ghadimi * Pages 77-95
    The story of Amir Arsalan Namdar is a nightly storytelling in the chamber of Nasereddin Shah Ghajar which was told by the narrator of his court, Naghib al-Mamalek and then was written down by the pen of Shah’s daughter. Despite the aristocratic ambience of its origin it was rapidly turned into the most popular and admired Persian folk tales. Unfortunately such works precisely due to being folkloric have never been truly analyzed in terms of literary and dramatic aspects. However in this article first the European equivalent of this genre of literature namely romance is dealt with, then certain theories of Northrop Fry, the great literary critic regarding the structure of such stories are presented, and finally the main story of Amir Arsalan is told and its outstanding dramatic points and theatrical potentialities are analyzed.
    Keywords: Folk literature, romance, storytelling, dramatic aspects, hero
  • Fereshteh Naseri, Abdulhossein Farzad, Amir Hossein Mahoozi Pages 96-128
    Amid the variety of literary genres, lyrical literature as one of the oldest poetic genres encompasses a vast spectrum of human emotions and feelings. Among the literary figures of this country, Nezami Ganjavi shines as the one of the most brilliant stars of our classical literature in terms of composing love stories, romances and Saghinameh, and therefore is highly regarded. Among his works, the three romantic verses khosrow and Shirin, Laily and Majnoon, and the grand work of Haft Paykar are considered as the most significant lyrical works in the Persian literature. In this article, two domes of Haft Paykar as examples of the most beautiful and enchanting lyric-epic romantic verses have been selected and structurally analyzed. For this purpose first the theoretical principles of narratology and morphology and Props functions in this domain were presented then, the narrative structure of two tales namely the tale of the unconscious city and the king in black from the first dome and the story of good and evil from the sixth dome based on Props’ narrative model is analyzed and compared respectively in terms of morphology, motifs and characters.
    Keywords: Morphology, narrative, Haft Paykar Nezami, Vladimir Proop
  • Ramezan Shabani, Mahmood Tavousi, Mehdi Mahoozi Pages 129-141
    Every nation and race throughout history and in its own land has certain resources which provide the means for its material, welfare and spiritual advancements. One of these spiritual resources which makes culture and civilization of that nation is the written texts encompassing various subjects particularly history which in its own right portrays a large part of the peoples’ lives in all the following aspects such as welfare, architecture, morality, politics, customs, individual and social character, ideas and temperaments, traditions, proverbs, and many others. Unfortunately in some countries such as Iran, many of such writings have been neglected and thus forgotten. In this article however the aim is to introduce, rewrite, and correct Tarikh al-vozara, one of the ancient historical manuscripts of our country. In addition the proverb section of this grand work is also studied.
    Keywords: Tarikh ol vozara, manuscript, proverb, parable, decorum
  • Milad Jafarpour, Mahyar Alavi Moghadam Pages 142-154
    The presence of aristocratic terms alongside imagery and imagination of the composers is quite a distinct and undeniable feature in the poetry of Persian literature poets in the first era. One of the poets whose connection with the court and his aristocratic life has undoubtedly reflected such terms in his poetry is Abu al-Najm Ahmad Ebn Ghos Ebn Ahmad Manoochehri Damghani (432 Hj). Till present most scholars have been concerned with his imageries and the common grounds he shares with Arab poets whereas the existence of remarkable aristocratic terms is the foundation of imagery in his poetry. There have been few attempts regarding the inter-textual researches in terms of diction in his poetry. Recently a commentary has been written on Manoocheri’s Divan without paying particular attention to these aristocratic terms and their true significance in the heart of the poems hence they have been misinterpreted. The present research seeks to pinpoint their importance in connection with the imageries in Manoocheri’s poetry and to present a decent interpretation of those terms. In other words an attempt is made to answer the following question whether or not the poet’s life and his environment has had an impact on the imageries used in his poetry.
    Keywords: Manoochehri Damghani, aristocratic terms, interpretation of certain terms
  • Shahin Ghasemi, Mehdi Mahoozi Pages 155-171
    The endpoint of Gnosticism is the unity with the ultimate existence and comprehension of presence. To taste such spiritual presence, scholars have enumerated certain abstinences including silence. Not only in stages of suluk (the way) in which silence has a more pedagogical role in store, but also in vesal (attainment) the wayfarer obliges himself to immerse into a silence which is the outcome of sufi contemplation in mystical experiences. This obligation often finds meaning in connection with the eternal beloved as the silence emanating from the bewilderment in the presence of the divine glory and beauty and sometimes is expressed in connection with the people as in hiding the secrets. Attar Nayshabouri has clearly described the stages of the suluk upon contemplation of the essentials of suluk and in his compositions has repeatedly dealt with the origin and the role of silence in the spiritual journey.
    Regarding the keen interest of Moulana in Attar’s pioneering works in spiritual matters and also the connection and the manifestation of the unique spiritual thoughts in the compositions of these two visionary mystics, the analysis of the “principle of silence” from Attar’s perspective seems essential. The present article seeks to study and analyze the reasons for silence, and enquire the role of silence from attar’s point of view in order to give an overview of this concept in the sufi tradition.
    Keywords: Analysis, silence, Islamic Gnosticism, Attar, Moulana
  • Roya Sayyedoshohadaei * Pages 172-189
    The purpose of this article is to investigate the esthetic aspect of the death of one of the Ferdowsi’s epic characters, in order to reveal only a glimpse of the dynamic potentialities and the scope of interpretation of this grand masterpiece. The historic – mythic structure of the epic texts apparently does not lend itself to interpretation however the texture of stories in Shahnameh is such that renders the text quite interpretable. Ferdowsi’s epic has a paradoxical texture: On one hand there are signs that point realistically to concise, consistent, and systematic features, and on the other hand there are endless interpretations, and it is extremely decontextualized, produces multiple layers of meanings and it is filled with ambiguities. It constantly seeks to remain without an ultimate texture and to remain detached from history, to be non-spatial and hence be eternal. Selection of Bahram’s death and glorified esthetical death of this epic hero is an occasion to illustrate the post structuralist nature of Ferdowsi’s epic despite the fact that the characteristic feature of Shahnameh is inclined towards a consistent structure.
    Keywords: Texture, production of meaning, Esthetics of death, Bahram, Post structuralism, Shahnameh Ferdowsi
  • Mohammad Bayat Mokhtari, Mohammad Ghafouri Far Pages 190-205
    Among books and treaties ascribed to Khayyam, there is a treatise in the name of Noruznameh which has been ascribed to Khayyam since the antiquity. Mojtaba Minovi in 1312 published it in the name of Khayyam and in its introduction, he has recognized no one as worthy of the title author but Khayyam. Shortly afterwards certain individuals such as Minoverski, the renowned orientalist due to certain reasons opposed to the idea, till Mohsen Farzaneh in the article he wrote in Ayandeh magazine claimed that the author of Noruznameh is not Khayyam but is a person in the name of Kaykhosrow shirazi. While studying Jamali’s Farrokhnameh, written by Abubakr Motahar Jamali yazdi in the year 580 Hj, Farzaneh realized certain similarities in phrases of the book with that of Noruznameh which the writer quoted on the behalf of Kaykhosrow Shirazi. Based on a few similarities between the two, Farzaneh believes that the writer of Noruznameh is Kaykhosrow Shirazi but he also writes that apart from Farokhnameh he has not come across this name and that he does not know who he really is. In this article Farzaneh’s assumption has been verified and strengthened based on other lines of evidence. Kaykhosrow’s real identity was also revealed.
    Keywords: Noruznameh, Khayyam, Kaykhosrow Shirazi, Farrokhnameh written by Jamali, Mohsen Farzaneh
  • Reza Haydari Nouri, Ahmad Khatami Pages 206-239
    One of the most enchanting genres of Persian poetry is Saghinameh. It is employed to express a variety of subjects. Hakim Nezami has a number of Saghinamehs which are more often concerned with mystical, moral and romantic issues. The purpose of this article is to trace Nezami’s intellectual development in two Saghinamehs, included in two romantic verses of Laily and Majnoon and Sharafnameh. According to social, political and cultural circumstances he raises various subject matters with a mastery of style which is the outcome of his intellectual sophistication and maturity. Sometimes upon expressing mystical concepts he takes his audience to heavens and at times he takes them to the Eden of love and invites them to the impeccable pure world of piety.
    Keywords: Cupbearer, wine, cup, sorrow, illumination, unconsciousness, Soul, joy, Kaykhosrow, Jam
  • Masoud Pakdel * Pages 240-258
    The story of Khosrow and Shirin is told in two different metrical romances. The composer of the one is an epic poet, a commander in battle fields, and the composer of the other is the cupbearer in feasts. Ferdowsi, however has shown remarkable skill in combining the love story with the epic story. Nezami is a storyteller and has experience in love and with utmost mastery he has portrayed this detailed romantic verse.
    The summary of both romantic stories is presented then their common features and points of differences are illustrated. Using Tarikh Tabari as an old reliable source, the historical accounts in the two versions are evaluated to show to what extent the composers were true to the actual historical events. Further difference may be sought in their narrative styles.
    Keywords: Khosrow, Shirin composed by Ferdowsi, Nezami, Points of their similarities, differences
  • Mahbubeh Golmohammadi, Mohammad Navid Bazargan Pages 259-276
    The fourth Book of Masnavi like other five Books in a series is filled to the brim with variety of themes. It is known that in each Book there are thousands of concepts hidden in phrases and Moulana’s stream of consciousness constantly vacillates from one concept to the other. The reader of this great voluminous book is usually lost in between its profound verses and in the labyrinths of Masnavi’s anecdotes and cannot follow Moulana’s fleeting mind and seldom finds time to cast a look from the above at Masnavi. The attempt has been made in this article to analyze the content and the themes of the fourth Book of Masnavi in terms of frequency using the holistic approach in order to present the most significant and dominant thoughts in this Book.
    Keywords: The Fourth Book of Masnavi, Frequency Analysis of Masnavi, Semantic structure of Masnavi, The Grand thoughts in Masnavi
  • Mehdi Mahoozi * Pages 277-288
    The purpose of this article is to explain management and leadership in Islam according to Nahj al-Balaghe. Moreover the responsibility of governors in governing the society and their manner of conduct towards different social groups with particular emphasis on Imam Ali’s recommendation to Malek Ashtar have been analyzed.
    Keywords: Islamic management, Leadership, Nahj al Balaghe, Man's responsibility, Malek Ashtar, Dr Seyyed Jafar Shahidi, translator of Nahj al Balaghe
  • Roya Yaaghobi * Pages 289-311
    The present article is concerned with the fictional narrative or the narrative fiction from the perspective of Gerard Genette, the French literary theorist. A controversial concept variously interpreted by the critics ever since its appearance. His major work on narrative best known in English as “An Essay in Method” deals with five main concepts discussed in detail in this article. The difference between fiction and dialogue in Genette’s eyes, conceptual divisions and their various elements are also elaborated on.
    Keywords: fiction, dialogue, Gerard Genette, Narratology