فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب حماسی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1386)

پژوهشنامه ادب حماسی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمود شکیب، عبدالاحد غیبی صفحات 15-24
    شاعران نوکلاسیک مصر نخستین شاعرانی بودند که توانستند در دوره نهضت ادب عربی شعر را از آفاتی که در عصر انحطاط گریبان گیر آن بود رهایی بخشیده و آن را در مسیر اصلی حرکت خود قرار دهند. در این مقاله سعی برآن شده است تا سه شاعر مشهور نوکلاسیک (بارودی و شوقی و حافظ ابراهیم) که نشانه های نوگرایی و تجدید در شعر ایشان بیش از دیگر شاعران این مکتب نمود پیدا کرده است مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند.
    این شاعران راه را بر آرایه های متکلفانه «بدیعی» بستند و از دیگر سوی، مجال را برای جولان ابزارهای «بیانی»، باز نگاه داشتند و در عین اهتمام به متانت الفاظ و قوالب به پیروی از ادبای بزرگ دوره های شکوفایی و زرین ادب عربی، از دست یازیدن به تجربه سبکی نوین و یا پرداختن به اغراضی تازه و نوپدید پروایی به خود راه ندادند.
    کلیدواژگان: نوکلاسی سیزم، نوگرایی، بارودی، شوقی، حافظ ابراهیم
  • مهدی ماحوزی * صفحات 25-37
    بیدل دهلوی از گویندگان بزرگ شعر عرفانی در شبه قاره است که سبک هندی را از تنگنای صورت، به فراخنای معرفت رسانید. شعر میرزا عبدالقادر بیدل در عرصه غزل، ادامه تفکر مولانا جلال الدین محمد بلخی در عرصه شمسیات اوست. هدف از نگارش این مقاله معرفی بیدل در عرصه غزل عرفانی است.
    در نظر بیدل، همه تعینات و کثرت ها، در سیر رجوعی و عروجی انسان به وحدت باز می گردد و در سیر نزولی او یعنی سفر از حق به خلق، همه کثرت ها و تعین ها را امری اعتباری می شناسد که مجلای صفات آفریننده هستی است.
    غزل های عرفانی بیدل چون حماسه ای است روحانی که از عشق ورزی به معشوق ازلی حکایت می کند. این غزل ها غالبا با تفکری سوررالیستی هم راه است، از این رو اصطلاحات عرفانی غزل های بیدل که در قالب سبک هندی است، غالبا بر فهم عاصی است و نمی توان ما بازایی یا معادلی روشن برای آنها یافت، با این همه در این غزل ها شوری نهفته است که قالب های عروضی و ردیف های فعلی نیز بدان شور و حرکت مدد رسانیده است.
    کلیدواژگان: بیدل دهلوی، عرفان، غزلیات عرفانی، سبک هندی، وحدت وجود
  • محمدنوید بازرگان * صفحات 39-50
    ارسطو درباره فن شعر، انواع آن و اهدافی که از هر یک انتظار می رود سخنانی دقیق ابراز کرده است که امروزه علیرغم باورهای متنوع و متفاوت در این قلمرو، هم چنان از اهمیت و ارزشی والا برخوردار است. یکی از مباحثی که او با تکیه و تمرکز بسیار بدان پرداخته است، مقوله تراژدی است. در نگاه او تراژدی در فضایی سرشار از هم دردی و هراس که حاصلش پالایش از احساسات منفی و تزکیه نفس است بانجام می رسد. در این مقاله در مورد سایر دستاوردهای داستان با تکیه بر داستان سیاوش در شاه نامه سخن به میان خواهد آمد و نیز ساختاری سه گانه که در بسیاری از تراژدی های مشهور جهان به تکرار آمده است معرفی خواهد شد. در پایان نیز نتایج بدست آمده از ساختار و هندسه متداول در تراژدی ها مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: تراژدی، تراژدی سیاوش در شاه نامه، هندسه تراژدی، اهداف تراژدی، ادبیات دراماتیک
  • علی صنایعی * صفحات 51-77
    در این نوشته کوتاه، قصد دارم یکی از مهم ترین آموزه های مولانا جلال الدین محمد بلخی را در حد توان خویش بازگو کنم؛ و آن، تلقی وی از « عید» است.
    شاید بتوان گفت؛ مفهوم « عید» نزد مولانا، با تلقی آن نزد سایر مکاتب و عرفا، تفاوتی گوهرین دارد و همین تفاوت است که مرا برانگیخت تا به رسم ادب شاگردی نزد وی و شاگردانش، اندکی سخن بگویم.
    هم چنین یکی از عللی که اهمیت توضیح درباره این مفهوم را نشان می دهد، آن است که صاحب این مکتب، خود را « عید» خوانده، و عید شدن در او، به مثابه امری جاری و طبیعی است؛
    باز آمدم چون عید نو، تا قفل زندان بشکنم
    وین چرخ مردم خوار را چنگال و دندان بشکنم
    کلیدواژگان: عید، عاشق، خشیت، پارسایی، پاک بازی، مخلص، پشت گرمی، فربهی، فنا، بقا
  • شهین اوجاق علی زاده * صفحات 79-116
    سخن نو درباره اندیشه کهن حماسه های عرفانی و سفرنامه های روحانی گفتن اگر چه محال نیست، بس دشوار می نماید، بویژه سخن گفتن از سنت دیرینه دیرپای حکایت پرواز و معراج روح آدمی به سوی جایگاه برین دیرین، چه به صورت داستان های معراج و چه در قالب حکایت های تمثیلی رمزی پرواز مرغان روح.
    سخن از حکایت سفرنامه روح آدمی است؛ یعنی معراج. موضوع معراج نامه ها سفر است. مسافران معراج نامه ها، شارحان سفرنامه روح خویشند. آنان حکایت سفر خویش از عالم خاک به افلاک را بازگو می کنند. مسافران این سفر زائرانی هستند که پله های نردبان سلوک را می پیمایند و موانع و منازل و افلاک را در می نوردند، تا به معرفت، حقیقت و زیارت حق نائل شوند.
    نقل سفرنامه های روحانی معنوی اگرچه با زبان معیار هنجار قابل بیان نیست، اما این مسافران محاکات اندوه خویش را در حیطه فرازمانی، در شرایط فرامکانی و با بیانی فرازبانی بازگو می کنند. همین ویژگی های فراهنجار است که اصالت نو شدن این آثار را با پیشینه سنت، ریشه دار می گرداند و قرون متمادی توجه شاعران و نویسندگان را به خود معطوف می دارد.
    این مقاله سعی دارد تا از میان آثار مکتوب موجود ادبی ایران و جهان، پیش گامانی را که به بیان سفر معنوی خویش معراج پرداخته اند، برجسته ترین آن ها را بر شمارد. بویژه متعالی ترین آن ها یعنی معراج مقدس حضرت رسول (ص) که تاثیرگذارترین آن ها بر سایر معراج ها نیز بوده است، تا شیوه بیان هر یک را در معراج روحانی، عقلانی و انفسی آنان در طریق پیمودن مدارج نردبان سلوک، از زبان ایشان بازگوید.
    کلیدواژگان: معراج، معراج نامه ها، سفرنامه ها، سفرهای روحانی در ادب فارسی، عربی و سایرملل
  • سید ابراهیم آرمن * صفحات 117-137
    قلمروشعر وشاعری درکشورامارات بسیارگسترده وپهناوراست.شعرنه تنها دراین کشوربلکه در دیگرکشورهای عرب زبان به دو گونه نبطی(عامیانه)وفصیح تقسیم می گردد.هم اکنون درکشورامارات گروه های مختلف مردم به ادبیات،مخصوصا به دو گونه شعرمذکور توجه بسیار دارند وروزنامه ها ومجله هایی بسیار به بررسی ونقدشعرشاعران این کشور می پردازند.به دلیل توجه گروه فرهیخته وباسواد کشورامارات به شعر فصیح ،آنچه در این گفتار به آن خواهیم پرداخت ،بررسی خط سیر این گونه شعر، ازآغاز تا کنون در این کشور است و خواننده در این رهگذر با سه نسل:شاعران پیشاهنگ ، شاعران مخضرم و شاعران جوان روبه رو می گردد.
    کلیدواژگان: امارات، ادبیات، شعرنبطی، شعرفصیح، قصیده، شکل، محتوا
  • آتوسا احمدی * صفحات 139-148
    این مقاله با در نظر گرفتن چه گونگی آب و هوای فلات ایران و نیز با بررسی کتیبه های دوران هخامنشی و آبان یشت اوستا و همچنین با استناد به نوشته های مورخان یونانی، سعی دارد تا خشک سالی را که محتملا در زمان اردشیر دوم هخامنشی رخ داده و باعث شده تا ایزد اناهیتا در آن مقطع از زمان برجسته شود مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: اناهیتا، اردشیر دوم، ایزدبانو، تندیس، خشک سالی، کتیبه
  • ایرج مهرکی * صفحات 149-166
    نیما یوشیج در انواع مختلف ادبی طبع آزمایی کرده اما آنچه وی به آن نام بردار شده است شعرهای نو اوست که باعث شده او را به عنوان «پدر شعر نو فارسی» بشناسند. از همان زمان نیما، کتاب ها و مقاله هایی بسیار درباره شعر او نوشته شد و پس از او نیز این روند با سرعت بیش تری ادامه یافت.
    این آثار شامل مقاله هایی درباره شعر نیما و ویژگی های آن، کتاب هایی که اختصاصا درباره شعر او نوشته شده، کتاب هایی که درباره شعر نو یا تحولات و انواع آن است و طبعا فصل یا فصل هایی از آن به نیما اختصاص یافته، کتاب هایی که درباره دانش های ادبی است و در آن ها بحثی نیز از شعر نیما شده است، گلچین های شعری که آثار وی در آن ها چاپ شده و نیز مجموعه مقاله ها و یادنامه هاست.
    در این مقاله جریان حرکت تاریخی تالیف این گونه آثار و انواع آن مورد بررسی قرارگرفته است.
    کلیدواژگان: نیما، شعر نو، نیما پژوهی، کتاب شناسی نیما
  • سپیده یزدان پناه * صفحات 167-185
    در شاه نامه داستان هایی بی شمار می توان یافت که از بن مایه های ژرف اساطیری برخوردار است. داستان ضحاک از جمله این داستان هاست. ضحاک با درونی بسیار تاریک و روانی آشفته، موجودی هراس انگیز در میان اسطوره های ایرانی است.
    داستان ضحاک به دلیل برخوردار بودن از بن مایه های اساطیری در اوستا، بارها مورد نقد و بررسی واقع شده است. در این مقاله سعی شده است، این داستان از دیدگاه نقد روان شناسی مورد بررسی قرار گیرد. به این ترتیب که شخصیت ضحاک و ارتباط او با عناصر اطرافش از دیدگاه روان شناسی (بیش تر برپایه نظریه های یونگ و فروید) مورد توجه قرار گرفته است.
    از آن جا که نقد اسطوره گرا و نقد روان کاوانه پیوندی نزدیک با یکدیگر دارند، نگارنده در این مقاله کوشیده است به مفاهیمی چون توتم و تابو که عناصر کلیدی در نظریه فروید بوده توجهی ویژه نماید. هم چنین با پرداختن به انواع عقده ها نظیر پدرکشی و طغیان بر پدر که ریشه در ناخودآگاه جمعی دارد و از عمده ترین نظریات یونگ است به لایه های درونی شخصیت ضحاک نفوذ کرده تا توجیهی برای پاره ای از کنش ها، واکنش ها، تنش ها و کشمکش های روانی او بیابد و به بسیاری از پرسش ها در مورد شخصیت ضحاک و روان تاریک او پاسخ گوید.
    کلیدواژگان: روان شناسی شخصیت، توتم، تابو، ناخودآگاه جمعی، ضحاک، یونگ، فروید، سایه، نقاب، کشمکش های روانی، عقده ها
  • مریم خادم * صفحات 187-212
    هدف این مقاله، شناساندن حماسه ملی «یادگار زریران» است؛ به همین جهت در آن از مواردی هم چون وجه تسمیه یادگار زریران، خلاصه داستان، منشا داستان، نقش گوسانان در حفظ آن، روند به کتابت درآمدن این حماسه، وزن اشعار پهلوی و کشف بنونیست در این زمینه، نشانه های نمایشی این اثر، ذکر این داستان در منابع دیگر با توجه به شباهت ها و تفاوت های آن، دقیقی و یادگار زریران و همین طور ترجمه هایی که تا به حال از این اثر صورت گرفته، سخن رفته است.
    کلیدواژگان: یادگار زریران، زریر، بستور، بیدرفش جادو، بنونیست، نمایش، گوسان، پارتی، اشکانی، گشتاسپ
  • شیرین پاریاب * صفحات 213-252
    این مقاله در پی آن بوده است تا به تحلیل داستانی و محتوایی نمایش نامه سرگذشت مرد خسیس اثر میرزا فتحعلی آخوندزاده که در حقیقت آغازگر نمایشنامه نویسی به شیوه مدرن در خاورمیانه بوده است بپردازد. نخست طرح (پلات) نمایش نامه که شامل گره افکنی ها و گره گشایی های اصلی و فرعی، کشمکش، تعلیق، بحران، نقطه اوج و پایان بندی است به دقت بررسی شده؛ سپس چگونگی شخصیت پردازی مورد تحلیل قرار گرفته است. بدین گونه که نویسنده در پرداخت شخصیت ها که از طریق چند روش، کنش و گفتار، صورت ظاهری و نام گذاری افراد صورت می گیرد تا چه اندازه موفق بوده است. هم چنین لحن و گفت وگوی نمایش، تحلیل درون مایه و در انجام نتیجه گیری بررسی ها آمده است.
    کلیدواژگان: آخوندزاده، طرح، شخصیت پردازی، لحن و گفتگو، درون مایه
  • پگاه خدیش * صفحات 253-267
    زبان شعری سعدی، که به سهل ممتنع معروف است، با در کنار هم قرار گرفتن عناصری بسیار شکل گرفته است. یکی از مهم ترین این عناصر در غزلیات سعدی، توازن موسیقایی است. این نظام موسیقایی، عواملی شناخته شده از قبیل وزن، قافیه، ردیف و هماهنگی های صوتی و آوایی دارد و برخی از مباحث بدیع لفظی و معنوی مانند جناس و سجع و تضاد هم در شکل گیری آن موثر است. شناخت این عوامل، پژوهندگان را در دست یابی به رابطه های پیدا و پنهان کلامی و دریافت رازهای سخن سعدی یاری خواهد داد. در این مقاله با بسامدگیری این عوامل در دویست غزل انتخابی، برای رسیدن به نظام مذکور تلاش شده است.
    کلیدواژگان: سعدی، غزلیات، نظام موسیقایی، وزن، ردیف، هم آوایی، بدیع لفظی و معنوی
  • محمد هادی مرادی * صفحات 269-281
    ابوالعلاء معری (363 449 ه) شاعر، فیلسوف، ادیب و زبان شناس یکی از نوابغ فکر بشری است.
    شخصیت ذو ابعاد او درده قرن گذشته پیوسته یکی از موضوعات بحث برانگیز و دل نشین درمیان صاحب نظران حوزه های فوق بوده است، اما درباره شخصیت فلسفی او اتفاق نظر وجود ندارد. بعضی او را حکیم و بعضی فیلسوف می دانند. استاد برجسته طه حسین دراین مقاله کوشیده است تا از معری به عنوان یک فیلسوف دفاع کند. او دربحث خود از رشته ای ظریف سخن بمیان می آورد که فلسفه و هنر را به هم پیوند می دهد. از این رو فیلسوفان را هنرمند و هنرمندان را فیلسوف دانسته و درنهایت لقب شاعر فیلسوفان و فیلسوف شاعران را به معری ارزانی داشته است.
    کلیدواژگان: هنر، فلسفه، حکمت، شعر، رساله الغفران، لزومیات
|
  • Mahmoud Shakib, Abdulahad Gheibi Pages 15-24
    The Egyptian Neoclassic poets were the first poets who could save poetry from the calamities befallen them during the age of decadence and put it back on the right course once more. In this article attempt is made to analyze the poetry of three well known Neoclassic poets, namely, Baroudi, Shawqi, and Hafez Ibrahim. Traces of modernism is more evident in their works than their contemporaries.
    While using the classical Arabic system of meter and rhyme, and also forms, the poets wrote to express new ideas and feelings unknown to the classicists.
    Keywords: Modernism, Neoclassic, Egypt, Baroudi, Shoghi, Hafez Ibrahim
  • Mehdi Mahoozi * Pages 25-37
    Mirza Abdul-Qader Bidel Dehlavi is a prominent poet of mystical poetry in the subcontinent of India. He has transformed the Indian school of poetry from mere superficiality to the utmost wisdom.
    Bidel's poetry in realm of mystical lyrics is the continuation of Mawlana Jalalud-din Mohammad Balkhi's line of thought in his Diwan Shams.
    The purpose of this article is to introduce Bidel in the realm of mystical lyrics.
    According to Bidel all multiplicities in man's journey towards God leads to unity. In his descent however all multiplicities are regarded as the attributes of Deity which have descended from the zenith of the universal and Absolute to the nadir of the particular and relative.
    Bidel's mystical lyrics is a spiritual epic which expresses love and yearnings for the Divine beloved. These often merge with a sort of surrealist thinking, thus mystical terms in his Indian style of poetry mostly are complex and implicit, and it is difficult of find an equivalent for them. Nevertheless, his mastery in using prosodic forms and verbal rhymes gives such dynamism and fervor to his lyrics that only reveals the hidden charm and passion within the Ghazals.
    Keywords: Bidel Dehlavi, mysticism, mystical lyrics, Indian school of poetry, monism
  • M.N. Bazargan * Pages 39-50
    Aristotle made exact generalizations regarding the art of poetry, its different kinds, and the expected objects of each. Despite the variety of views in this discipline, this subject is of permanent value as a mere intellectual achievement. One of the issues he has expouned on with great care and concentration is that of tragedy. In his view, tragedy occurs in an atmosphere filled with emotions of pity and fear leading to purgation of emotion or Catharsis. In this article, other features of tragedy with reference to the tragedy of Siavash in Shahnameh are discussed. Then the tripartite pattern repeated in many well known tragedies in the world is introduced, and finally the conclusion drawn from the common structure in the geometry of the tragedies is further discussed.
    Keywords: Definition of Tragedy, Tragedy of Siavash in Shahnameh, Geometry of tragedy, the objects of tragedy, Dramatic Literature
  • Ali Sanayei * Pages 51-77
    The purpose of this article is to set forth one of the most important teachings of Moulana and that is his understanding of “Eid”. Perhaps it can be said that the concept of “Eid” in Molana’s view differs substantially from that of other mystics and schools, and indeed such difference inspired the author of this article to write on this subject as a token of his appreciation towards Moulana and his disciples.
    What he means by this term when he calls himself “Eid” and this event, that s “becoming Eid” which flows as naturally in him is explained in this article.
    I returned as the new “Eid”, as to break free To break the claws and tooth of this treacherous fortune.
    Keywords: “Eid”, lover, awe, piousness, purified, assurance, annihilation, survival
  • Shahin Ojagh Alizadeh * Pages 79-116
    This article is an attempt to withdraw from the literary canon throughout the world the most prominent pioneers who told about their spiritual journeys (Mi’raj). The nature of the miraculous journey of prophet Mohammad being the most influential of all other ascents according to moslems is emphasized. Also the account of their spiritual, mental, and internal journeys by stages from the start of their pilgrimage to their final attainment is given in their own words.
    Keywords: Miraj (Ascension), Miraj nameh
  • Saeyed Ebrahim Arman * Pages 117-137
    The realm of poets and poetry in the Emirates is quite vast. Not only in the Emirates but also in other Arabic countries Poetry is divided into two groups: folk and eloquent poetry.
    At present not only intellectuals and the cultivated but also ordinary people in the Emirates turn to literature especially to poetry hence, numerous newspapers and magazines examine and criticize the two kinds of poetry.
    This article purports to investigate the traces of such genre of poetry from the very beginning till the present in this country. Also the reader is introduced to three generations of poets namely: the pioneers, mukhadram, and the young ones.
    Keywords: Emirates, Literature, folk (Nabti), Eloquent (faseyh) poetry, Ode, form, content, mukhadram
  • Atousa Ahmadi * Pages 139-148
    This article strives to explain the factors leading to the prominence of the Goddess Anahita in that particular epoque based on the evidence found in the inscriptions in the Achaemanid era, and Aban Yasht in Avesta. Also reference is made to the writings of Greek historians to justify the significance of the Goddess Anahita, at the time of the drought, happening probably during the reign of Artaxerxes II. The climate of Iran’s plateau is also taken into consideration.
    Keywords: Anahita, Artaxerxes II, Goddess, statue, drought, inscription
  • Iraj Mehraki * Pages 149-166
    Nima Yushij has experimented with different literary genres, but his free verse has won him the title of “ the father of persian free verse” . Ever since his time, numerous books and articles on his poetry were written and even posthumously this process continued with even greater speed.
    These works contain articles on his poetry and its characteristics, books exclusively written on his poetry, or books written on free verse in general, the evolution of free verse eversince, its different genres, with special reference to chapter or chapters devoted to Nima, literary books discussing his poetry, and anthologies of poetry including collection of articles and memorials dedicated to his name. In this article the historical movement of compilation of such works has also been investigated.
    Keywords: Nima, free verse, Nima research, his bibliography
  • Sepideh Yazdanpanah * Pages 167-185
    In shahnameh numerous folktales can be found with profound mythical bases. Zahhak’s story is then an outstanding example of a mythical fiction. Zahhak with his dark and vicious soul is a monster in Persian mythology.
    In this article an effort has been made to examine the story and its characters from the psychological perspective based on the theories of Freud and Jung.
    Emphasis has been put on such terms as Totem, and Taboo, Key words in Freud’s theory. Since both the psychological and the mythological criticisms are closely related, in applying the Oedipus complex, rooted in the collective unconscious, and one of the main theories of Jung, the author aims to penetrate into the dark recesses of Zahhak’s character in order to explain his actions, reactions, tensions, and his psychological conflicts to reveal his true identity and dark soul.
    Keywords: Psychology, totem, Taboo, Collective Unconscious, Zahhak, Jung, Freud, shadow, Persona, conflicts, Complexes
  • Maryam Khadem * Pages 187-212
    This article is an attempt to introduce the national epic “ Memoirs of Zarir”, hence the following points are discussed: the nomenclature of this work, synopsis of the story, its origin, the role of Goossunan in its preservation, the process of its writing, rhythm in pahlavi Poetry, discovery of Emile Benveniste regarding this work, dramatic techniques, the appearance of the work in other references, paying special attention to their similarities and differences, Daghighi and Memoirs of Zarir, and finally the translations made so far of this work is pointed out.
    Keywords: Yatkar, I, zariran, Zarir, Bostur, Vindarfsh the sorcerer, Benveniste, drama, Goossun, partian, Arsacian, vishtasp
  • Shirin Paryab * Pages 213-252
    This article strives to analyze and interpret the story and the content of the play "the miser's legacy" written by Mirza FathAli Akhundzadeh ,Azerbaijani playwright who was in fact the pioneer of modern playwriting in the Middle East. Different elements in the play such as plot, conflict, suspense, climax, and denouement were closely examined at first. Then the method of characterization, how it is accomplished by speech, action, physical appearance and significance of the names of the characters is investigated and evaluated. Finally, the tone, speech, analysis of the theme in the play is pointed out to draw a conclusion.
    Keywords: Akhundzadeh, plot, characterization, tone, speech, theme
  • Pegah Khadish * Pages 253-267
    Saadi’s poetic language, described as simple but impossible is formed by juxtaposing numerous elements the most significant of which is musical rhythm. This musical quality has many known devices such as rhythm, internal and external rhyme, harmonious cadence (synonymy, homophony, oxymoron), and some rhetorical figures such as pun, cadence, and contrast are effective in its formation.
    Recognizing these devices, will assist researchers to unravel the mysteries hidden in his poetic language and diction, and to appreciate the relationship between sound and sense in his poetry. In this article an attempt is made to illustrate how the musical quality is achieved through the various devices used in 200 selected lyrics of Saadi.
    Keywords: Saadi, lyrics, musical quality, rhythm, rhyme, harmonious cadence, rhetorics
  • M.H. Moradi * Pages 269-281
    Abulala Maarri (363-449 A.H) Poet, Philosopher, Literary man, and linguist, is an outstanding figure in the Arab world. His multi dimentional character in the last ten centuries has constantly been the subject of much controversy and dispute among the authorities in the above fields, but about his philosophical nature there is disagreement. Some regard him as a sage, and some as a philosopher.
    Taha Hossein in this article has attempted to introduce him as a philosopher. To support his point, he combines philosophy with art, hence he calls philosophers artists, and artists, philosophers, and finally he has given Maarri the title of “philosophers’ poet” and “poets’ philosopher”.
    Keywords: art, Philosophy, poetry, Resalat, al, Ghofran, Luzumiat