فهرست مطالب

مجله مهندسی زیر ساخت های حمل و نقل
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • مسعود محبی، محمدعلی رضوانی* صفحات 1-15
    قطارهای پرسرعت برون شهری یکی از گزینه های مناسب و مطلوب در جابجایی مسافر است و کشور ایران از سال ها پیش برای احداث این سامانه های حمل ونقل، به ویژه پروژه راه آهن پرسرعت تهران- قم- اصفهان که یکی از مگاپروژه های ملی می باشد، برنامه ریزی کرده است. لذا، به علت اهمیت زیاد این پروژه از حیث اولین تجربه و مسائل امنیتی پیش روی آن، در مقاله حاضر با یکی از جنبه های حیاتی حمل ونقل ریلی که تضمین کننده ایمنی سفر مسافران قطارهای پرسرعت در این محور است پرداخته می شود. در مقاله حاضر، با مدل سازی هندسه بستر خط و قطار پرسرعت پروژه مذکور و شبیه سازی بدترین وضعیت آب و هوایی منطقه با تکیه بر داده های هواشناسی، سعی در شناخت رفتار قطار پرسرعت روی خط شده است و برای بالا بردن ضریب ایمنی خط، تاثیر نصب دیوارهای بادشکن بر خط بررسی گردیده است. نتایج به دست آمده ثابت کرد که دیواره سبب کاهش نیروی درگ می شود و افزایش ارتفاع آن، رشد بیشتری در کاهش این ضریب دارد. نتایج حاصل از این مقاله می‏تواند در بالا بردن مسائل ایمنی این پروژه بسیار موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: راه آهن پرسرعت، دیوار بادشکن، باد عرضی، روش شبکه بولتزمن
  • معین بیگلری، ارسطو کریمی، صالح شریف طهرانی* صفحات 17-32
    روسازی های ساخته شده توسط مخلوط آسفالتی داغ با قرار گرفتن در برابر رطوبت و نزولات جوی دچار خرابی و مشکلات جدی می گردند. به منظور بررسی پتانسیل خرابی رطوبتی مخلوط های آسفالتی، آزمایش های مختلفی ارائه شده که روی مخلوط متراکم یا سست انجام می گیرند. معمولا، آزمایش های انجام شده روی مخلوط متراکم، مانند آزمایش کشش غیر مستقیم ITS، نیاز به هزینه و وقت بیشتری نسبت به آزمایش های انجام گرفته روی مخلوط سست، مانند آزمایش آب جوشان، دارند که یکی از دلایل آن، وابستگی نتایج این آزمایش ها به قضاوت انسانی است. در این مقاله، سعی شده با ارائه یک شاخص جدید عریان شدگی، نتایج کیفی و مبتنی بر قضاوت انسانی حاصل از آزمایش آب جوشان به نتایج کمی تبدیل شوند. به همین منظور، با استفاده از روش قطعه بندی تصویر به صورت k-means، نواحی عریان شده تعیین و شاخصی مبتنی بر نتایج حاصل از این روش ارائه شد. به منظور ارزیابی دقت نتایج استخراج شده توسط این شاخص، مدل آماری که ارتباط بین این شاخص و نتایج حاصل از آزمایش ITS را بیان می کند برازش داده شد. با توجه به معنی‏داری ضرایب مدل آماری در سطح اطمینان 95% و همچنین بالا بودن مقدار R2 (91/0) می توان نتیجه گرفت که این شاخص برای ارزیابی حساسیت رطوبتی مخلوط های آسفالتی مناسب می باشد. علاوه بر این، اثر خرده تراشه آسفالتی و ماده ضد عریان شدگی بر حساسیت رطوبتی نیز مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش خرده تراشه آسفالتی و مقدار ماده ضد عریان شدگی، عملکرد مخلوط آسفالتی در مقابل حساسیت رطوبتی بهبود می‏یابد. به طوری که با افزودن خرده تراشه آسفالتی و ماده ی ضد عریان شدگی به ترتیب به میزان 60 و 5/1 درصد، شاخص TSR افزایش پیدا کرده و از 71% به 95% رسید.
    کلیدواژگان: خرده تراشه آسفالتی، آزمایش آب جوشان، آزمایش ITS، افزودنی ضد عریان شدگی
  • محمد حاجی، حسین نادرپور *، علی خیرالدین صفحات 33-48
    پل ها جزو سازه های زیر بنایی هر کشور محسوب می شوند که قسمت اعظمی از هزینه یک پروژه راه سازی را به خود اختصاص می دهند و به علت ظرافت ساختار سیستم سازه ای آن ها از آسیب پذیری زیادی در برابر حوادث طبیعی مانند زلزله برخوردارند مخصوصا پایه پل ها که وظیفه انتقال بار ها را از عرشه به زمین دارا هستند لذا طراحی دقیق و ایمن اجزای پل ها به خصوص پایه ها باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.زلزله های اتفاق افتاده در دهه 90 میلادی در آمریکا، ژاپن، تایوان و ترکیه، خرابی های نسبتا زیادی در پل ها ایجادکردند. پل ها به دلایلی چون ازدیاد بارهای ناشی از افزایش جریان ترافیک، سرویس دهی به وسایل نقلیه سنگین تر از بارهای اولیه طراحی، پایین بودن کیفیت اجرا، مسائل لرزه ای، مسائل زیست محیطی اعم از خوردگی آرماتورها، افت های پیش تنیدگی ناشی از خزش و جمع شدگی بتن، تغییر آیین نامه و کوتاه بودن پایه در پل هایی که به صورت شیب دار ساخته شده و پایه های با ارتفاع متغیر دارند، نیاز به مقاوم سازی پایه دارند. یکی از آسیب های قابل توجه در پایه پل ها به آسیب های وابسته به شکست برشی به علت کوتاه بودن پایه پل و ظرفیتبرشی ناکافی پایه پل می باشد. در این مقاله، به کمک روش اجزای محدود، به بررسی روش های جدید و ترکیبی مقاوم سازی پایه پل ها با FRP پرداخته می شود. بدین منظور، یک ستون کوتاه که در برش ضعیف طراحی شده است با روش های دورپیچ کامل و نواری، نصب میلگرد در شیار نزدیک به سطح و روش های ترکیبی مدل شدند و به روش اجزای محدود تحلیل گردید. بررسی نتایج نشان می دهد که روش ترکیبی بهترین روش در مقاوم سازی پایه های کوتاه پل ها می باشد.
    کلیدواژگان: پایه پل، ستون کوتاه، مقاوم سازی، FRP، اجزای محدود
  • مصطفی علی احمد، محمود میری*، محسن راشکی صفحات 49-64
    سازه های مهندسی، در مراحل ساخت و بهره برداری، تحت تاثیر عدم قطعیت های ناشی از پارامترهای ابعادی، خصوصیات مواد و بارگذاری قرار دارند، که عملکرد سازه ساخته شده را تحت تاثیر قرار می دهند. در این میان، سازه های بتنی، به دلیل مشکلات اجرایی، شرایط محیطی و تنوع مواد تشکیل دهنده، بیش از سایر سازه ها تحت تاثیر اینگونه عدم قطعیت ها قرار دارند. در مقاله حاضر، عملکرد احتمالاتی بتن غلتکی مورد استفاده در راه سازی، حاوی مصالح ریزدانه لوماشل و پوزولان مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، نسبت آب به سیمان، مقدار پوزولان و مقدار مصالح ریزدانه لوماشل به عنوان متغیرهای تصادفی دارای عدم قطعیت در نظر گرفته شده و از ترکیب روش کاهش ابعاد و شبیه سازی مونت کارلو به منظور ارزیابی احتمالاتی این نوع بتن استفاده شده است. طراحی آزمایش بر مبنای روش کاهش ابعاد انجام گرفته و نمونه های ساخته شده تحت آزمایش های مقاومت فشاری و جذب آب قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد که احتمال خرابی ناشی از جذب آب مقدار 17/0 می باشد که بیشتر از احتمال خرابی ناشی از مقاومت فشاری (021/0) در بتن غلتکی است. همچنین، با در نظر گرفتن عملکرد بتن غلتکی به صورت سیستم، احتمال خرابی افزایش پیدا می کند و به مقدار 24/0 می رسد.
    کلیدواژگان: بتن غلتکی روسازی راه، مقاومت فشاری، جذب آب، قابلیت اطمینان، احتمال خرابی
  • میلاد عقیلی لطف، مسعود پلاسی *، امیرمحمد رمضانیان پور صفحات 65-76
    در دهه گذشته، بازیافت نخاله های ساخت و تخریب و تولید سنگدانه بازیافتی بتنی به عنوان یک رویکرد زیست‏محیطی رواج فراوانی یافته است. کاربرد این نسل از سنگدانه ها در پروژه های عمرانی، مانند راه‏سازی، می‏تواند به افزایش عرضه شن و ماسه و حل معضلات ناشی از دفن نخاله کمک شایانی کند. یکی از مشخصه های عملکردی این نوع مصالح، دوام در برابر چرخه های متوالی ذوب و یخبندان است. تخریب‏های ناشی از اعمال این چرخه یکی از مسائل دوامی برای لایه های مختلف راه‏سازی در اقلیم‏های سرد محسوب می‏گردد. از سوی دیگر، با توجه به سهم مصالح سنگدانه‏ای در راه‏سازی، باید عنوان نمود که عملکرد دوامی سنگدانه ها در برابر چرخه های ذوب و یخبندان بر عملکرد لایه های راه‏سازی موثر است. تاکنون استانداردهای مختلفی به‏منظور ارزیابی دوام سنگدانه ها در برابر چرخه های ذوب و یخبندان تدوین شده است. اما با توجه به ساختار متفاوت سنگدانه های بازیافتی بتنی و کیفیت به مراتب کمتر این نوع سنگدانه ها نسبت به سنگدانه های طبیعی، قابلیت کاربرد استانداردهای مذکور برای سنگدانه های بازیافتی مورد پرسش است. لذا در این پژوهش، سه استاندارد ASTM C 88، AASHTO T 103 و CSA A23.2-24A به‏منظور ارزیابی دوام سنگدانه های بازیافتی بتنی و طبیعی در برابر چرخه های ذوب و یخبندان انتخاب شدند. آزمایش های جذب آب و سایش در دستگاه لس آنجلس نیز تعیین شده است. نتایج آزمایش‏های دوامی نشان داد که آزمایش AASHTO قدرت تخریب بسیار زیادی دارد و استفاده از آن با چرخه دما- زمان در این پژوهش توصیه نمی‏شود. همچنین، آزمایش سلامت سنگدانه با استفاده از محلول منیزیم سولفات قابل کاربرد برای سنگدانه های بازیافتی نیست و نتایج قابل اطمینانی ندارد. اما آزمایش CSA نتایج قابل قبولی متناسب با نتایج آزمایش‏های فیزیکی و مکانیکی داشت.
    کلیدواژگان: سنگدانه بازیافتی بتنی، سنگدانه طبیعی، منیزیم سولفات، آزمایش سلامت سنگدانه
  • محسن ابوطالبی اصفهانی *، علیرضا غنی زاده، نسرین حیدرآبادی زاده صفحات 77-94
    در طراحی مسیر، بخش روسازی راه دارای جزئیات مشخص بوده و هزینه ی آن اجتناب ناپذیر است. اما در بخش زیرسازی، می توان با بهینه نمودن محل خط پروژه، هزینه ها را کاهش داد. یکی از هزینه های سنگین زیرسازی، هزینه عملیات خاکی است که به شدت به خط پروژه طراحی شده وابسته است. بنابراین، هدف این پژوهش، ارزیابی روش های مختلف فراابتکاری برای پیشنهاد توسعه روشی به منظور بهینه سازی خط پروژه، برای داشتن کمترین هزینه عملیات خاکی، است. بدین منظور، ابتدا تابع هدف و محدودیت های مسئله فرمول بندی و سپس کیلومتر، ارتفاع و طول قوس قائم در هر سومه به عنوان متغیرهای تصمیم در نظر گرفته شده اند. خط پروژه اولیه و موقعیت سومه ها طبق ضوابط و نیازها تعیین گردیدند. تابع هدف به صورت مجموع قدر مطلق اختلاف ارتفاع خط پروژه و خط زمین و محدودیت ها به صورت حداقل و حداکثر شیب طولی، حداقل ارتفاع پل ها، عدم تداخل قوس ها و حداقل طول قوس قائم تعریف شده اند. برای بهینه سازی مسئله از الگوریتم های ژنتیک، ازدحام پرندگان شتاب‏دار و کرم شب تاب در محیط MATLABاستفاده شده است. برای ارزیابی بهتر روش، سه مسیر مختلف در سه توپوگرافی دشت، تپه ماهور و کوهستانی طراحی و خط پروژه اولیه توسط هر یک از این الگوریتم ها، بهینه سازی شد. علاوه بر مجموع قدر مطلق اختلاف ارتفاع خط پروژه و خط زمین، سنجش این بهینه سازی با نسبت حجم خاکریزی به حجم خاکبرداری و هزینه عملیات خاکی صورت گرفت. نتایج، نشان دهنده درصد بالای بهینگی توسط الگوریتم کرم شب تاب و سپس ازدحام پرندگان و ژنتیک، برای هر سه توپوگرافی است. بنابراین، می توان با به کارگیری الگوریتم کرم شب تاب، هزینه های زیرسازی مسیر را به مقدار قابل توجهی کاهش داد. همچنین، تکرار و زمان صرف شده جهت حل مسئله نشان می دهد که زمان لازم برای بهینه سازی و دست یافتن به جواب بهینه، در مقابل کاهش هزینه ها بسیار ناچیز است.
    کلیدواژگان: روش های فرا ابتکاری، بهینه سازی، خط پروژه، الگوریتم کرم شب تاب، الگوریتم ازدحام پرندگان شتاب دار
  • محمد کاظم شربتدار *، محسن باروح صفحات 95-112
    سال هاست که از میلگردهای فولادی برای تسلیح اعضای سازه های بتنی استفاده می‏شود. اگرچه فولاد، کاربری مناسبی از خود نشان داده، اما در شرایط محیطی مهاجم، زوال سازه هایی مانند پایه ها یا عرشه های پل‏های بتن مسلح، به‏دلیل خوردگی فولاد، اتفاق می افتد. لذا، بهره گیری از آرماتورهای FRP راه مناسبی در حل این معضل شناخته شده زیرا این مصالح در محیط های اسیدی، پایایی و دوام خوبی از خود نشان می دهند. تاثیر پارامترهای مختلف، از جمله مدول الاستیسیته، مقطع و درصد آرماتورهای کششی FRP بر ظرفیت، جابه جایی و لنگر نهایی و رفتار خمشی عرشه ها و تیرهای پل‏های مسلح به‏صورت عددی در این مقاله بررسی شده است. به این منظور، رفتار 18 تیر با میلگردهای FRP به روش المان محدود شبیه سازی و تحلیل شده و تاثیر عوامل ذکر شده بر میلگردهای FRP بررسی گشته است. نتایج نشان داد که به طور میانگین، در تیرهای مسلح به میلگردهای FRP، با افزایش 62/73 درصدی میزان آرماتور کششی مقطع، بار نهایی نیز افزایش 45/16 درصدی و با افزایش 3/35 درصدی مدول الاستیسیته آرماتور کششی مقطع، بار نهایی افزایش 75/9 درصدی اتفاق می افتد. بنابراین، با کاربرد میله های FRP بجای میلگرد متداول فلزی در اعضای بتنی پل‏ها، علاوه بر محافظت در مقابل زوال احتمالی، باعث افزایش ظرفیت تیرهای بتنی می‏شود.
    کلیدواژگان: تير پل بتن مسلح، دوام، مدل سازي عددي، ميلگردهاي FRP، مقاومت خمشي
|
  • Masoud Mohebbi, Mohammad Ali Rezvani * Pages 1-15
    Intercity high speed trains are amongst the most suitable options for passenger travel. Iran has planned for these transportation systems, especially Tehran-Qom-Isfahan high speed rail project, which is a national megaproject. Therefore, due to the importance of this project in terms of its first experience and travel safety issues, it is discussed in this article. In the present article, by modeling the geometry of rail track embankment and high speed train of this project and simulating the worst weather conditions in the region, based on meteorological data, it is attempted to understand the behavior of high speed train on the proposed track, and to increase the transportation safety factor, the effect of installing of windshield walls is surveyed. Results proved that the presence of windbreak wall reduces the drag force. The outcome of this research can be very effective in raising the safety of travel along the tracks of this high speed rail corridor.
    Keywords: High-speed railway, Windshield, Crosswind, Lattice Boltzmann method
  • Moein Biglari, Arastoo Karimi, Saleh Sharif Tehrani * Pages 17-32
    Hot Mix Asphalt (HMA) concrete deterioration due to atmospheric moisture is one of the common problems with flexible pavements. Different tests are used on loose or compacted specimens to evaluate HMA moisture susceptibility. Tests on compacted specimens, such as Indirect Tensile Strength (ITS), are commonly slower and more expensive in comparison to loose mixture tests such as boiling test; but their results are commonly subjective. This paper aims at developing a new stripping index to quantify subjective results of boiling test. Therefore, k-mean classification method was used to identify stripped areas in mixture and a stripping index was developed based on the results. In order to evaluate the accuracy of results of this index, a statistical model was used to find the relationship between the results of this index and the results of ITS. Considering that the model was significant at 95% confidence level and the high value of R2 (0.91), it was concluded that the index is a proper tool for evaluating asphalt concrete moisture susceptibility. In addition, the effects of using Reclaimed Asphalt Pavement (RAP) material and a liquid anti-stripping agent on moisture susceptibility was evaluated. Results showed that application of RAP and anti-stripping agent can significantly decrease moisture susceptibility, such that increasing RAP by 60% and anti-stripping material by 1.5%, the Tensile Strength Ratio (TSR) increased from 71% to 95%.
    Keywords: RAP, Boiling water test, ITS, Antistripper
  • Mohammad Haji, Hosein Naderpour *, Ali Kheyroddin Pages 33-48
    Bridges are considered as part of the infrastructure of each country, which dedicate themselves a large part of the cost of road construction. Due to their structural elegancy, bridges have high degree of vulnerability to natural disasters such as earthquake, especially bridge columns that carry loads from deck to foundation. So, precise and safe design of bridge components, especially columns, should be considered. The earthquakes which have occurred in the United States, Japan, Taiwan, and Turkey in the 1990s, have caused significant damages to bridges. Bridges require column retrofit due to reasons such as increased loads because of increased traffic, service to vehicles heavier than initial loads, low quality of implementation, seismic issues, environmental issues such as corrosion of reinforcement, pre-stressed losses due to concrete creep and wrapping, change of codes and short column effect in sloping bridges made due to bases with variable height. One of the significant damages in bridge columns depends on shear failure due to the short column effect and inadequate shear capacity of the bridge columns. In this paper, using finite element method, new and combined methods of bridge strengthening with FRP are considered. For this purpose, a short column which was weak in shear, has been modeled and retrofitted by different methods such as wrapping, NSM, and combination methods, and has been analyzed by finite element method. Results showed that the combination method is the best method for retrofitting of short columns bridges.
    Keywords: Bridge column, Short column, Strengthening, FRP, Finite element
  • Mostafa Ali Ahmad, Mahmoud Miri *, Mohsen Rashki Pages 49-64
    Engineering structures, during construction and operation, are under the influence of uncertainties including: dimensional parameters, materials specification, and loading. Among engineering structures, concrete structures are more sensitive to these uncertainties with respect to performance problems, environmental conditions and diversity of the components. In this study, the probability performance of roller compacted concrete (RCC), used in pavements, was investigated with different amounts of Lumachelle and pozzolan. The water to cement ratio and the amount of pozzolan and Lumachelle fine aggregates were considered as random variables and also the dimension reduction method (DRM), in combination with Monte Carlo simulation, were used for reliability and sensitivity analysis of this kind of concrete. The experimental design was based on the DRM, and compressive strength and water adsorption tests were performed on the specimens. Results showed that the probability of failure due to water adsorption is 0.17, which is more than the probability failure of compressive strength (0.021) in the RCC. Also, the probability of failure increased to 0.24 by assuming the concrete as a system.
    Keywords: Compressive strength, Pozzolan, Mechanical properties, Water adsorption, Lumachelle fine aggregate, Failure probability
  • Milad Aghili Lotf, Massoud Palassi *, Amir Mohammad Ramezanianpour Pages 65-76
    In the last decade, structural waste-recycling and production of recycled concrete- aggregate has widely been considered as an environmental approach. The use of recycled aggregate, produced from recycling of demolished concrete in civil engineering projects, such as transportation projects, can have a major effect on providing sand and gravel sources and solving some of the environmental problems. One of the performance characteristics of these kind of materials is their durability against continuous freeze and thaw cycles. Destructions due to this cycle are one of the durability problems for different layers in pavements in cold climates. On the other hand, considering the share of aggregates in road construction, it should be noted that durability performance of these aggregates against freeze and thaw cycles is important in performance of the layers. Up to now, different standards have been written for durability assessment of the aggregates against freeze and thaw cycles. But, due to the difference in structure of recycled concrete aggregates (RCAs) and lesser quality of these aggregates, compared to the natural aggregates (NAs), application of these standards for RCAs is questionable. Therefore, in this research, three standards of ASTM C 88, AASHTO T 103 and CSA A23.2-24A were selected to assess the durability of RCAs and NAs against freeze and thaw cycles. Water adsorption and abrasion tests in Los Angeles apparatus were conducted too. Results showed that AASHTO test has high destruction power and its application with temperature-time cycle in this experiment is not recommendable. Also, the aggregate soundness test, using magnesium sulfate test, is not applicable for RCAs and does not have reliable results. But, the CSA test has acceptable results, in accordance with the results of physical and mechanical tests.
    Keywords: Recycled concrete aggregate, Natural aggregate, Magnesium sulfate, Aggregate soundness test
  • Mohsen Aboutalebi Esfahani *, Ali Reza Ghanizadeh, Nasrin Heidarabadizadeh Pages 77-94
    In road design, pavement has detailed design and its cost is inevitable. But, in the infrastructure, the costs can be considerably reduced by optimizing the position of vertical alignment. One of the most expensive parts of the infrastructure is earthwork costs, which is highly dependent on the project vertical alignment. Therefore, the aim of this study was to evaluate various meta-heuristic methods for proposing a method for vertical-alignment optimization to have the lowest cost of earthwork operations. In this study, first, the objective function and constraints of the problem were formulated and then the distance, height, and length of the vertical curve in every point of vertical intersection (PVI) were considered as decision variables. Initial vertical alignment and position of the PVIs were defined according to the guidelines and demands. The objective function was defined as the sum of absolute difference of the vertical alignment height and ground surface. Meanwhile, the constraints were defined as minimum and maximum longitudinal slope, minimum height of the bridges, avoiding interference of the curves, and minimum length of the vertical curve. For optimization of the problem, Genetic Algorithm (GA), Accelerated Particle Swarm Algorithm (APSA) and Firefly Algorithm (FA) were used in the MATLAB software. For better evaluation of the developed method, three different topographies (plain, rolling, and mountainous) were designed and the original vertical alignment was optimized by each algorithm. In addition to the difference of vertical alignment and ground surface, comparison of the ratio of volume of fill to volume of cut, and earthwork costs, was carried out. Results showed that the highest optimiztion percentage for the three topographies belonged to FA, APSA and GA, respectively. Therefore, application of FA highly reduced the costs of road infrastructure. In addition, the time and replications needed to solve the problem show that the necessary time for optimization and obtaining the optimum solution is ignorable in comparison to the achieved cost saving.
    Keywords: Metaheuristic methods, optimization, Vertical alignment, Firefly Algorithm, Accelerated Particle Swarm Algorithm
  • M. Kazem Sharbatdar *, Mohsen Barooh Pages 95-112
    Steel bars are widely used for reinforcing of structural concrete members. Although the steel bars have suitable application, but its deterioration and corrosion in aggressive environmental conditions such as reinforced decks or beams in bridges was displayed as a disaster. Replacing steel bars with Fiber Reinforced Polymer (FRP) bars is a good way to solve this problem, because FRP materials have high durability in acidic and aggressive environments. The influence of different parameters such as modulus of elasticity, section, and percentage of FRP tensile reinforcement on capacity, displacement and ultimate moment and the overall flexural behavior of RC decks and beams of bridges were numerically investigated in this paper.In order to evaluate the effectiveness of considered parameters with FRP, the behavior of 18 beams, reinforced with FRP bars, was simulated via finite element method. Results indicated that the ultimate capacity of beams reinforced with FRP bars was increased up to 16.45% due to increasing amount of longitudinal tensile bar percentage up to 73.62%. Also, after increasing the modulus of elasticity of FRP bars up to 35.3%, the ultimate capacity of beams was increased up to 9.75%. Therefore, application of FRP bars in bridges members can prevent probable deterioration and also increase load capacity.
    Keywords: Bridge reinforced concrete beam, Durability, Numerical modeling, FRP bars, Flexural strength