فهرست مطالب

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی رحمانی فیروزجاه، نجمه خانی هنجنی * صفحات 9-34
    پژوهش حاضر با هدف «بررسی تاثیر شبکه اجتماعی کلوب بر هویت اجتماعی کاربران» و با بهره گیری از رویکرد تلفیقی تئوری های ارتباطات (کاشت و رضامندی) و جامعه شناسی (ساخت یابی) از طریق پیمایش و تکنیک پرسشنامه آنلاین دست به جمع آوری داده ها زده است. جامعه آماری این پژوهش کاربران شبکه اجتماعی کلوب می باشند؛ که با توجه به محدودیت زمانی و بالا بودن جمعیت جامعه آماری، حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 385نفر با شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. جهت احتساب اعتبار شاخص از اعتبار صوری، محتوایی و جهت احتساب روایی شاخص ها از آلفای کرونباخ استفاده شد و در نهایت داده ها در دو بخش آمارتوصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مهمترین یافته های پژوهش حاکی از این است که شبکه کلوب به عنوان یکی از عوامل آسانتر شدن پذیرش تکثر و نسبی گرایی برای کاربران، سبب برداشته شدن هاله تقدس از برخی از ارزش های هویتی سنتی و بازاندیشی در آن گشته است. چنانچه نتایج این پژوهش نشان داد کاربران کلوب تا حد زیادی تحت تاثیر فضای کلوب هویت اجتماعی بازتابی یافته اند.
    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، کاربران، هویت اجتماعی
  • احمد رضایی، سید مهدی محسنی شاهاندشتی * صفحات 35-54
    سوال اصلی این مقاله آن است که چگونه مبانی مدرن و غربی مشروطه خواهی مورد قبول بخشی از شریعتمداران قرار گرفت و علل و دلایل تقابل آنان و شریعتمداران مشروعه خواه چه بود. اصلی ترین فرضیه این پژوهش آن است که تکیه هر دو دسته بر متن و روایاتی مشابه بود. مشروعه خواهان همچنان به مبانی و تفاسیری تکیه داشتند که وجود شاه هر چند فاسد و مستبد را برای حفظ امنیت جامعه ضروری می دید. در مقابل مشروطه خواهان با خوانشی متفاوت نه تنها خواهان تحدید اختیارات ساختار استبداد و ارتجاع می شوند، بلکه خواستار تغییراتی ژرف در جامعه میگردند
    بررسی متون تاریخی دو طیف شریعتمداران نشان می دهد که چگونه مشروطه خواهان با تمسک به این باور و اعتقادات مذهبی، نه تنها از وجود شاهان فاسد و بی کفایت حمایت می کنند، بلکه با ورود علوم جدید، نظام پارلمانی و…مخالفت می ورزند، در مقابل شریعتمداران مشروطه خواه با خوانشی دیگر از مفاهیم مذهبی نه تنها گریبان ساختار استبدادی را می گیرند، بلکه خواستار ورود و گسترش علوم جدید، برقراری مجلس مشروطه و حتی بسط و گسترش مفاهیمی چون آزادی و تساوی حقوق می گردند.
    کلیدواژگان: عصر مشروطه، مشروطه خواهی، شریعتمداران مشروعه خواه، شریعتمداران مشروطه خواه، تفسیر و تفهم عصری
  • علی روحانی *، سمیه هاشمی، مسعود انبارلو صفحات 55-79
    تغییرات تکنولوژیکی و ارتباطی- اطلاعاتی ویژگی بارز عصر امروزی است. اجتماع و فرهنگ نیز از این تغییرات مستثنی نبوده اند. با توسعه تکنولوژی های ارتباطی و اطلاعاتی، بسیاری از حوزه های رفتاری و اجتماعی افراد نیز تغییر یافته است. بر این اساس، در پژوهش حاضر سعی شد رابطه بین رسانه های شنیداری و نوشتاری خارجی و نظام ارزش های نوجوانان و جوانان مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. در این مسیر 400 نفر از نوجوانان و جوانان شهر شیراز بر اساس نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسش های پرسش نامه محقق ساخته پاسخ دادند. متغیر وابسته تحقیق دسته های متفاوت و گسترده ای از ارزش ها شامل هشت دسته از ارزش های بومی، ملی، جهانی، دینی، اقتصادی، علمی، اجتماعی/ فرهنگی و خانوادگی را دربرمی گرفت. رسانه های شنیداری و نوشتاری خارجی نیز به طور مبسوط مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که بین رسانه های شنیداری خارجی با پنج ارزش، بومی، ملی، دینی، اقتصادی و فرهنگی/ اجتماعی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین رسانه های نوشتاری و ارزش های اجتماعی/ فرهنگی رابطه معناداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: تغییر، رسانه های شنیداری خارجی، رسانه های نوشتاری، نظام ارزش های نوجوانان و جوانان
  • یعقوب زارعی *، مهدی رحمانیان کوشککی صفحات 81-104
    پژوهش حاضر که با هدف سنجش سطح توسعه روستایی شهرستان های استان بوشهر انجام گردید، یک پژوهش کاربردی است که با بهره گیری از روش های تصمیم گیری چندشاخصه به انجام رسیده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ایی و ابزار جمع آوری با توجه به اهداف پژوهش مبتنی بر داده ها و اطلاعات جداول و فرم های رایج آمارنامه سرشماری عمومی نفوس و مسکن (بویژه سالنامه آماری سال1390 استان بوشهر) بوده است. جامعه آماری پژوهش کل مناطق روستایی شهرستان های استان بوشهر بوده است که جهت سنجش سطح توسعه آن ها، 48 مولفه در قالب 5 شاخص (زیربنایی،آموزشی، سیاسی- اداری، بهداشتی- درمانی و ارتباطی) از آمارنامه رسمی استان بوشهر استخراج و با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل یافته های پژوهش ضمن ترسیم یک فضای منطقه ایی نابرابر در استان بوشهر و تخصیص ناعادلانه امکانات و خدمات روستایی، نشان داد که در مجموع شاخص ها، شهرستان های بوشهر و کنگان دارای بالاترین میزان توسعه و شهرستان های جم و دیر پایین ترین میزان توسعه روستایی را دارا بوده اند. در پایان نیز جهت رفع عدم تعادل در استان بوشهر و برقراری عدالت اجتماعی در مناطق روستایی شهرستان های استان، پیشنهاداتی کاربردی ارائه گردید و اولویت های توسعه به تفکیک شهرستان تعیین گردید.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، شاخص های اجتماعی، نابرابری منطقه ای
  • مصطفی عزیزی شمامی * صفحات 105-139
    هدف پژوهش حاضر ارائه راهکارهای توسعه بازاریابی آموزش عالی غیر انتفاعی بود. بدین منظور، از روش تحقیق آمیخته کیفی و کمی استفاده شد. نمونه ای هدفمند متشکل از 10 نفر متخصصان به عنوان مطلعین کلیدی انتخاب شدند. یافته ها بصورت راهکارهایی برای توسعه بازاریابی آموزش عالی تنظیم شد. بر مبنای یافته های حاصل از مرحله پژوهش کیفی، پرسشنامه اولیه طراحی شد و بر روی نمونه ای متشکل از 120 نفر از روئسای موسسات آموزش عالی غیر انتفاعی اجرا شد. اعتباریابی کمی مولفه ها به روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم صورت پذیرفت و معیارهای آزمون مدل های اندازه گیری بعد از حذف تعدادی از گویه ها مورد تائید قرار گرفت. نتایج نشان می دهد در بخش مولفه های تقسیم بندی: مولفه های جغرافیایی، رفتار تقاضا (رفتاری) ، جمعیت شناختی و روانشناختی؛ در بخش انتخاب بازار
    کلیدواژگان: بازاریابی، آموزش عالی، راهکارها
  • ناصر علیقلی زاده فیروزجایی * صفحات 141-158
    هدف از این تحقیق شناخت و تحلیل سطح انتظارات و تجربیات گردشگران و همچنین سنجش سطح رضایتمندی و عوامل موثر برآن در دهستان مبارکه از شهرستان بافق است. این منطقه دارای سایت کویرگردی در نزدیک روستای صادق آباد می باشد که عمدتا در فصل پاییز و زمستان گردشگران زیادی از این سایت بازدید می کنند. روش تحقیق به لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی مبتنی بر پیمایش و به لحاظ هدف کاربردی است. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه جمع اوری، و با توجه به حجم زیاد جامعه آماری ، از روش نمونه گیری کوکران استفاده شد. براین اساس حجم نمونه مورد مطالعه این تحقیق، 256 نفر تعیین شد. به منظور انالیز داده های تحقیق، آزمون آماری تی وابسته و رگرسیون در نرم افزار SPSS مورد استفاده قرار گرفت. یافته تحقیق حاکی از آن است تجربیات گردشگران در مولفه جاذبه فراتر از انتظارات آنها بود و در این رابطه تفاوت معناداری میان سطح انتظارات و تجربیات گردشگران از سایت مورد مطالعه دیده می شود اما سطح تجربیات در مولفه های امکانات و خدمات ، اقتصادی و اجتماعی، در سطحی پایین تر از میزان انتظارات بود. بر این اساس تفاوت آماری معنادار میان سطح تجارب و انتظارات تایید می شود.
    کلیدواژگان: گردشگران، انتظارات، تجربیات، رضایتمندی، روستای صادق آباد، بافق
  • هدایت الله نیکخواه *، زهراسادات احمدی بجستانی صفحات 159-184
    هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل فرهنگی – اجتماعی موثر بر مشارکت اجتماعی شهروندان بندرعباس بوده است. جامعه آماری پژوهش فوق شامل کلیه افراد 18 سال به بالای ساکن شهر بندرعباس بوده که 400 نفر بر اساس نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، مورد پرسشگری قرار گرفته اند. متغیرهای اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، احساس بی قدرتی و عوامل فردی به عنوان متغیر مستقل و مشارکت اجتماعی که در دو بخش ذهنی و عینی مورد سنجش قرار گرفته است، به عنوان متغیر وابسته درنظر گرفته شده است. در نهایت یافته های تحقیق نشان داد که بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، احساس بی قدرتی، سن، سطح تحصیلات، وضغیت شغل و درامد با مشارکت اجتماعی شهروندان بندرعباس، رابطه وجود داشته و بین جنس، وضعیت تاهل، و وضعیت بومی بودن با مشارکت اجتماعی شهروندان رابطه ای وجود ندارد. همچنین پاسخگویان از نظر ذهنی آمادگی نسبتا بالایی جهت مشارکت اجتماعی داشته اما به لحاظ عینی و عملی مشارکت بسیار پایینی داشته اند. بنابراین بطورکلی میزان مشارکت اجتماعی شهروندان بندرعباس در حد نسبتا پایینی بوده است.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، احساس تعلق اجتماعی، مسئولیت پذیری اجتماعی، احساس بی قدرتی، عوامل فردی
  • مریم موسیوند، مجید حمیدی جاهد، پوریا عطایی *، علی صفایی شکیب صفحات 185-206
    یکی از مهمترین نقش های دانشگاه ها، توسعه فرهنگی کارآفرینی در بین دانشجویان می باشد. بر همین اساس، هدف این پژوهش بررسی تاثیر عوامل درون دانشگاهی در توسعه فرهنگ کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دانشگاه های همدان بود. این تحقیق توصیفی به شیوه پیمایشی و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. جامعه آماری 640 نفر از دانشجویان کشاورزی دانشگاه های بوعلی سینا، پیام نور و علمی- کاربردی همدان بودند که براساس فرمول کوکران 160 دانشجو برای نمونه انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که از بین هفت عامل درون دانشگاهی، فقط شاخص های متغیر ایجاد شرایط مناسب اثر معنی داری نداشت. فرهنگ خلاقیت نیز بیشترین تاثیر را بر فرهنگ کارآفرینانه دارا بود. همچنین، مدل مفهومی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. در پایان با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهادهای کاربردی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: فرهنگ کارآفرینانه، عوامل درون دانشگاهی، دانشجویان کشاورزی
|
  • Ali Rahmani P.H.D., Najme Khani Hanjani * Pages 9-34
    Present research sets its goal on investigation of effects of CLOOB social network on member’s social identity. To do so,It’s used the mitture of sociological and relational theories.In order to data collection, it’s used measurement and online questionnaire technique.This study’s statistical community are member’s of CLOOB social network Regarding time limitation and high amount of population in statistical community, volume sample was selected through 385 people Cochran formula with accidental way of sampling.To count indicator validity it’s used formal validity and to count calcvlating indicators, it’s used Cronbach Alpha.Data analysis is done by using SPSS application and data is analysis desecriptive statistics and inference.In descriptive part.it’s used analysis of on variable a descriptine parameters and in inference pait,it’s used 2variabales to test assumptions and multi-variabae Regression to make clear the amount of effect of each independent variable on user’s social identity.The most important findings of this research believe CLOOB channel is one of the reasons that causes the simplicity of acceptancc in increasing & relativity.This change caves the raise of halo holiness of some traditional identity values and rethinking on it.As this research has shown. CLOOB’s member’s are too affected by its atmosphere and they have found their social identity.
    Keywords: social network, members, social identity
  • Ahmad Rezaei, Seyed Mehdi Mohseni * Pages 35-54
    Max weber in his idea and opinions indicate that religion despite its limitation has a way of flexibility and humility coaching's and taught that allows clergyman to give new interpretations feet to new situations
    In the course of constitution revolution (enghelab mashroteh) must of clergies not only have been neutral to retrogression of society and didn’t show any reaction but some of them used verses of holy book and religious stories to support tyrannical ways monarchs they even used religious thoughts in opposition of new liberal education and modern organization. On other hand there were clergy's and intellectuals who seeked to represent independent and liberal interpretation of religious taught
    They belief not only religion agrees with new education it also has the same basic principal. Important point is that traditional intellectual all desire development and evolution for (omat shieh »shieh nation« but agree in the course of evolution a major part of religious traditions that is a part of cultural history will be lost they believe by setting new rules social independents and development and protection of cultural religious history will.
    Keywords: mashroteh era, constitutionalism, shariatmadaran mashroeh ghah, shariatmadaran mashroteh ghah, up date interpretation, hermeneutic
  • Ali Rohani *, Somaye Hashemi, Masoud Anbarlou Pages 55-79
    The technological andcommunication-information changes is a manifest feature of contemporary era. The society and culture hadn’t been exempted from these changes either. By developing communication and information technologies, many social and cultural aspects also have been changed. In this study, we attempted to study and analyze the relationship between foreign text and audio media and value system of Shiraz’s youth and teenagers. For this purpose, 400 adolescents of Shiraz were selected based on multi-stage cluster sampling and answered to the questions of researcher-made questionnaire. The dependent variable of the research included different categories and a range of values composed of eight categories namely native, national, global, religious, economic, scientific, social/cultural, and familial values. The foreign text and audio media also was analyzed in detail. The findings of the study showed that there is a meaningful relationship between foreign audio media and five values namely native, national, religious, economic and social/cultural ones. In addition, a meaningful relationship was observed between text media and social/cultural values.
    Keywords: Change, Foreign audio media, Text media, Value system of youth, teenagers
  • Yaghoub Zarei *, Mehdi Rahmanian Pages 81-104
    present study was done to measurement the level of rural development in Bushehr province Is an applied research that has been done using methods Multi Attribute Decision Making. Research Methodology descriptive and analytical and the data gathering method documents and collect the purposes of the research data and information on population and housing census statistics tables and forms common(especially Statistical Yearbook 2011 Bushehr province).The study population was rural regions of the province to assess the level of their development, 48 elements in the form of 5 index (infrastructure, Educational, Political-administrative, Healthcare and communicational) official statistics extracted from Bushehr Province and was evaluated using fuzzy TOPSIS technique. The findings of research analysis outlining a regional space in Bushehr Province unequal and unfair allocation of resources and rural services, showed that overall indicators, the city of Bushehr, Kangan has the highest rate of development and the city of Jam and have had late lowest rural development. In the end, to resolve the imbalance in Bushehr and social justice in rural areas of the city, was to provide practical suggestions and determined development priorities with county separation.
    Keywords: Rural Development, Social Indicators, Regional Inequality
  • Mostafa Azizi Shamami Dr * Pages 105-139
    The present paper aims to explore mechanisms for marketing in non-profit higher education institutions. In doing so, mix method design was applied. A purposive sample of 10 informants was selected. Findings were organized under mechanisms for marketing development in higher education. Based on qualitative findings, an initial questionnaire was designed. After ensuring its reliability and validity, we administered it with a sample of 120 non-profit deans of higher education institutions. Using PLS, first and second order factor analysis was used to validate the proposed model. Results are presented as follows: The components segmentation: geographical factors, demand behavior (behavior), demographic and psychological; the choice of target market part: components absorbers and market success factors in each section; in the mechanism of positioning: focus on customer perception ,emphasizing the competitive advantage and an emphasis on basic resources; and in mix marketing mechanism part: process, physical evidence, product (educational program), personnel, promotions and pricing were Confirmed.
    Keywords: higher education, marketing, mechanisms
  • Naser Aligholizadeh Firouzjaie * Pages 141-158
    This paper is dedicated to understanding and studying tourists’ experiences and expectations of Aliabad, in Bafq of Yazd Province, as well as the satisfaction level and factors involved. It features a desert tour site in the close proximity of Sadeqabad Village, receiving many guests in the autumn and winter. The research employed a descriptive-analytical methodology for surveying, in which the data were collected by means of questionnaires and sampled by Cochran’s techniques in relation to the substantial statistical profile. So, the research data of the final 256 selected people were analyzed by the dependent t-test and regression testing on SPSS. Findings suggest that visitors had a better experience of the attraction and social factors than what they had expected, further proved by the significant gap between the expectations and the experiences of the case site, while it was low with the facilities and service and economic factors when considering their expectation. Therefore, the significance of the statistical difference between the experience and the expectation levels was confirmed. Taking the experience factor into account.
    Keywords: tourist, expectation, experience, satisfaction, Bafq
  • H. Nikkhah *, Z. Ahmadi Pages 159-184
    The present study aimed to investigate the effective sociocultural factors on social participations of Bandar Abbas citizens. The population of the study consisted of all citizens of Bandar Abbas city who were 18 years old or older the total population included 400 people, who were interviewed by multi-level cluster sampling. The independent variables of the research included social trust, sense of social belonging, social responsibility, sense of powerlessness and individual factors social participation was considered as the dependent variable of the research and was assessed both objectively and subjectively. Finally, the results of the study revealed that there was a significant correlation between social trust, sense of social belonging, social responsibility, sense of powerlessness, age, education, job status and income, and social participation of Bandar Abbas citizens, with the significance level at 99% whereas, variables such as gender, marital status and being indigenous had no correlation with citizen's social participation. Besides, the respondents were objectively so ready for social participation, but subjectively, they showed a lower participation level. Therefore, generally, citizens of Bandar Abbas appeared to have a low level of social participation.
    Keywords: social participation, social trust, sense of social belonging, social responsibility, sense of powerlessness, individual factors
  • Maryam Moosivand, Majid Hamidi Jahed, Pouria Ataei *, Ali Safaei Shakib Pages 185-206
    One of the main roles of universities is entrepreneurship culture development among students. Accordingly, the aim of this study was investigating influence of internal factors in university on the entrepreneurial culture development among agricultural students of Hamedan Universities. This descriptive research has done by survey method and questionnaire instrument. Research population were included agricultural students of Bu-Ali Sina, Payam Noor and Applied Science Universities (640 students) that selected 160 students as study sample based on Cochran formula. Findings showed that variable suitable creating conditions only have not significant effect among seven factors of internal factors in university. Also, creativity culture had the most impact on entrepreneurial culture. Also, conceptual model of study was good fitness. In finally, according to results, some recommendations have presented at the end of article.
    Keywords: entrepreneurial culture, internal factors in university, agricultural students