فهرست مطالب

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جهان گیر امیری، سمیه صولتی * صفحات 1-29
    زبان، پدیده ای اجتماعی است که از باورها و ایدئولوژی های حاکم در جامعه تاثیر می پذیرد و از سوی دیگر با انعکاس این باورها، نقش اساسی در بازتولید آن ها دارد. این پژوهش برآنست با بررسی زبان شناختی داستان کوتاه «الشرف» نوشته ذنون ایوب، بر اساس الگوی دو زبان شناس برجسته، بوریس آسپنسکی و راجر فاولر که در بررسی یک متن بر دیدگاه روایتگری و نقش نویسنده تاکید دارند، ضمن تحلیل گفته های این داستان، در چهار سطح زمانی- مکانی، عبارت شناختی، روان شناختی و ایدئولوژیک که مولفه های اصلی یک گفتار روایی محسوب می شوند، زمینه را برای درک ایدئولوژی صریح و پنهان متن فراهم آورد. تحلیل دیدگاه روایتگری داستان کوتاه «الشرف» حاکی از این است که ذنون ایوب با بهره گیری از ابزارهای زبانی کارآمد در چهار سطح مذکور، دو اندیشه متقابل را برای خواننده به تصویر می کشد: از یک سو باورهای غالب مردسالاری که به صورت صریح از طریق شخصیت های داستانی بازتولید می شود و دیگری ایدئولوژی پنهان، یعنی نارضایتی راوی اول شخص/ نویسنده به عنوان نماینده یک نسل روشنفکر، از تصورات و باورهای غلط فرهنگی و اجتماعی نهادینه شده در جامعه.
    کلیدواژگان: زبان شناختی، روایت گری، نظریه آسپنسکی-فاولر، داستان کوتاه الشرف، ذنون ایوب
  • سید مهدی نوری کیذقانی *، عباس گنج علی، محبوبه حیدر آبادی صفحات 31-56
    «علی احمد باکثیر» (1910؟-1969م) ادیب و نمایشنامه نویس یمنی ازجمله ادبایی است که در آثار منثور و منظوم خویش به مسائل و مشکلات جامعه اش پرداخته است. در نمایشنامه منثور «الدوده و الثعبان» که روایتگر رمزگونه حمله ناپلئون به مصر و نقش استعمار فرانسه در آن است، مضامین سیاسی و اجتماعی مختلفی دیده می شود. باکثیر با انتخاب عنوان «کرم و اژدها (الدوده و الثعبان) » به صورت نمادین به موضوع استعمار اشاره کرده است. در مقاله حاضر نگارندگان با روش توصیف و تحلیل متن و داده و با استفاده از منابع کتابخانه ای و الکترونیکی به بررسی و تحلیل مولفه هایی چون استعمار، آزادی، استبداد ستیزی، زن، عشق به وطن، امید به آینده و جهل و ناآگاهی در این نمایشنامه پرداخته اند. در ارزیابی کلی می توان گفت در این نمایشنامه باکثیر سعی در نشان دادن اوضاع نابسامان مصر در آن زمان داشته و از طریق این تصویرپردازی برآن است تا با تلنگری به خواننده عرب و مسلمان از او بخواهد که گامی سودمند در جهت اصلاح و بیداری روح خفته جامعه عربی و اسلامی بردارد.
    کلیدواژگان: علی احمد باکثیر، نمایشنامه، الدوده و الثعبان، مضامین سیاسی و اجتماعی
  • نرگس انصاری* صفحات 57-84
    نمایشنامه منظوم «الحر الریاحی» اثر شاعر عراقی عبدالرزاق عبدالواحد، یکی از معدود آثار در حوزه نثر دینی و بخصوص نثر عاشورایی است. بررسی تاریخ ادبیات دینی ملل مختلف و مقایسه ادبیات منظوم و منثور این عرصه به خوبی حاکی از کمیت محدود این گونه آثار در قالب نثر است. اغلب آفرینش های هنری در این زمینه نیز محدود به دوره معاصر است که با مطرح شدن ژانرهایی چون رمان و نمایشنامه و… برخی ادیبان وارد این عرصه شدند. این شرایط بخوبی اهمیت معرفی، نقد و بررسی اندک آثار منثور عاشورایی را در زبانهای مختلف روشن می کند؛ از این رو مقاله حاضر به دنبال آن است تا با نقد و بررسی این اثر، ساختار محتوایی و فنی آن را تحلیل و شاخصه های بدیع و نوآورانه اثر را در بکارگیری عناصر با دیگر آثار مشابه نشان دهد.
    بر اساس پژوهش حاضر، پیوند تاریخ و چالش های انسان معاصر در حوزه محتوا، استفاده از شخصیت های عادی و در گیر در مسائل روز در کنار شخصیت های تاریخی، تبدیل شدن شخصیت ها به نماد و سمبل، تکیه بر ترسیم چالش ذهنی و اندیشه های شخصیت ها، استفاده از تکنیک های جریان سیال ذهن و تکنیک نمایش در نمایش و خروج از چارچوب نمایش نامه و خطاب مخاطب در صحنه را می توان از جمله خلاقیت های هنری نمایشنامه حر ریاحی دانست.
    کلیدواژگان: نثر عاشورایی، نمایشنامه، عبدالرزاق عبدالواحد، الحرالریاحی
  • بهروز قربان زاده ، جوتد محمد زاده صفحات 85-106

    آشنایی زدایی، یکی از مهمترین عناصر سبک ساز در یک متن ادبی به شمار می رود که طرز بیان ویژه ادیب را مشخص می کند. این تکنیک زبانی، گونه های مختلفی دارد که یکی از آن ها خروج از نرم معمول نوشتار است. هنجار گریزی نوشتاری در واقع تغییر صورت نوشتاری کلمه یا متن است که معانی جدیدی به متن اضافه می کند. بسامد چنین سبکی در شعر سمیح قاسم چنان زیاد است که به نوعی ذاتی اشعار او شده است. بدین ترتیب، مقاله حاضر تلاش کرده است تا با شیوه توصیفی- تحلیلی و با ارائه شواهدی که دال بر هنجارگریزی نوشتاری است، گونه های مختلف هنجارگریزی نوشتاری را در دیوان سمیح قاسم مشخص کرده، سپس هدف شاعر را از به کارگیری چنین سبکی مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که شاعر به شیوه های زیر سعی نموده است در شکل نوشتاری خود تغییر ایجاد نماید: 1- جدانویسی حروف واژه ها و استفاده از علامت نگارشی
    2- نوشتن پلکانی و عمودی سطرهای شعری 3- به کارگیری وام واژه هایی از زبان عبری و انگلیسی 4- استفاده از اشکال هندسی و شکل تصویری اعداد. هدف شاعر از کاربرد چنین اسالیبی در نوشتار، علاوه بر انتقال اندیشه و احساس به خواننده، دیداری کردن شعر وتجسم بخشیدن به مفهوم آن است.
    کلیدواژگان: هنجار گريزي نوشتاري، تحليل زباني، الگوي ليچ، سميح قاسم
  • شمسی واقف زاده ، داوود جهان وند صفحات 107-129

    ناسازواری تفکری است که بر انکار اختلاف بین اوضاعی که سزاوار است باشد و اوضاع کنونی سایه افکنده است، نوعی حسن تعبیر با روشی غیر مستقیم برای اصلاح عیوب جامعه، رابطه ای سری بین نویسنده و خواننده که هنگام وحشت و خفقان بروز می نماید. ازجمله جنبه های زیبایی شناختی ناسازواری، ایجاز و تناقض در معنا می باشد.
    در این جستار با روش توصیفی-تحلیلی، به جستجوی اجزاء، عناصر و اقسام ناسازواری و همچنین اهداف بکارگیری آن در طنز تلخ «احمد مطر» پرداخته شده است. اهم نتایج حاصل از این پژوهش عبارتند از: اکثر قصاید مطر مانند یک نمایشنامه، با طنزی ناسازوار و نقدی گزنده، غرق در غموض است، وجه تمایز این قصاید، ساده لوحی و غفلت ساختگی نویسنده می باشد؛ واقعیت هایی که مطر با تکنیک های مختلف سعی در پوشاندن آن دارد، در ناسازواری با استفاده از معانی متضاد، به طور کامل آشکار می گردد و خواننده به سوی این واقعیت ها سوق داده می شود؛ شاعر از انواع ناسازواری لفظی و تصویری در شعر خود بهره برده است اما ناسازواری لفظی که در سطح واژگان جریان می یابد در بیشتر موارد مانند ناسازواری تصویری به خلق تصویر مرکب متناقض می انجامد. هدف شاعر از بکارگیری طنز ناسازوار ، بیان تفاوت مضحک اوضاع نابسامان سیاسی- اجتماعی حاکم بر جامعه عربی با وضعیت آرمانی است؛ بیداری، اصلاح جامعه و مبالغه نیز از دیگر اهداف وی می باشد.
    کلیدواژگان: ناسازواری، طنز تلخ، احمد مطر، ایجاز، شعر معاصر عربی
  • داوود نجاتی*، احمد رضا صاعدی *، محمد خاقانی صفحات 131-149
    گونه های داستان نویسی نوین در غرب، در ادبیات داستانی امروز عربی نمود چشمگیری داشته است. از جمله آن ها، «رئالیسم جادویی» است. رئالیسم جادویی بر گونه ای از روایت رئالیستی اطلاق می گردد که از یک سو به یک داستان واقع گرا شباهت دارد؛ از سویی دیگر، وقوع رویدادهایی شگفت، اثر را از گستره واقع گرایی خارج می سازد. بنابراین، رئالیسم جادویی، روایتی واقع گراست که در بافتی سحرآمیز و جادویی رخ می دهد. ربیع جابر، رمان نویس معاصر لبنانی، از معروف ترین نویسندگان ادبیات عربی است که این نوع داستانی در آثارش تاثیر فراوان داشته است. رمان تقریر میلیس که به روایت جنگ داخلی لبنان و ریشه های اجتماعی، سیاسی و روانی آن می پردازد؛ یکی از شاخص ترین آثار داستانی ربیع جابر در حوزه رئالیسم جادویی است. در این پژوهش، پس از تعریف و تبیین مفاهیم رئالیسم جادویی، رمان «تقریر میلیس» ربیع جابر با روش توصیفی-تحلیلی، بر اساس مولفه های این گونه داستانی تحلیل گردیده و تاثیر این شگردها بر فرم و محتوای رمان مشخص شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق حاکی از آن است که جابر در این رمان از تمهیدها و تکنیک های گوناگونی چون بزرگ نمایی واقعیت، دهشت و توجیه ناپذیری برخی وقایع، راوی های مرده، آفرینش جهان های بدیل و غیر عقلانی، خموشی نویسنده و توصیفات اکسپرسیونیستی در آفرینش اثر خود بهره گرفته است تا تلخ ترین زوایای حیات اجتماعی را برای خواننده نمایان سازد.
    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، رئالیسم جادویی، رمان تقریر میلیس، ربیع جابر
  • بهنام فارسی *، فاطمه شهریاری صفحات 151-174
    نظریه و نقد پسااستعماری در صدد آشکار کردن این مساله است که سلطه اقتصادی و سیاسی استعمار، «دیگریت» مردمان آفریقا و آسیا را به عنوان هویتی مستقل نفی می کند و برتری فرهنگی و اخلاقی قدرت های امپریالیستی غربی را مورد تاکید قرار می دهد. «جنسیت» یکی از بنیادی ترین مفاهیم نقد پسااستعماری است که در رمان های عربی در بحث ارتباط شرق با غرب مطرح می شود و این ارتباط در کنش ها و واکنش های مرد شرقی با زن غربی نمود پیدا می کند. محمد العالی عرعار، از جمله نویسندگان الجزایری است که با نگارش رمان پسااستعماری «مالاتذروه الریاح» ، از طریق ارتباط قهرمان داستان با همسر خویش و زنی فرانسوی به مساله «جنسیت» پرداخته است. این پژوهش در پی آن است تا با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بررسی ارتباط مرد شرقی با زن شرقی از منظر نقش پذیری جنسیتی سنتی بپردازد و میزان کنش گری یا کنش پذیری مرد شرقی در ارتباط با زن غربی را نمایان سازد و دیدگاه نویسنده در باب جوهری بودن «زنانگی و ضعف» برای «شرق و زن» را تبین کند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که زن شرقی تحت تاثیر جامعه مردسالار و فرهنگ شرقی، همواره کنش پذیر است و مرد شرقی کنش گر است؛ اما مرد شرقی (نماد شرق) در ارتباط با زن غربی (نماد غرب) کنش پذیر شده و در جایگاه مونث قرار می گیرد ولی نویسنده با پیشبرد حوادث داستان تلاش می کند تا نشان دهد که صفت «زنانگی» برای شرق و زن شرقی جوهری نیست بلکه چیزی است که فرهنگ و استعمار، بر آن ها تحمیل کرده است.
    کلیدواژگان: محمد العالی عرعار، ما لاتذروه الریاح، جنسیت، مرد شرقی، زن غربی
|
  • Jahangir Amiri, Somayeh Solati* Pages 1-29
    Language is a social phenomenon that is influenced by the beliefs and ideologies in the society, and it plays a fundamental role in reflecting and, thus, reproducing those beliefs and ideologies. This study aims to investigate the linguistic aspects of the short story ‘Alsharaf’ by Zenoon Ayoub, on the basis of the pattern devised by two prominent linguists, namely Boris Avspnsky and Roger Fowler. The text is studies with a focus on the author’s perspective and the level of discourse in this story. This helps to understand the ideology encoded in the text explicitly and implicitly. The analysis of the narrative suggests a pattern at four levels, including spatial-temporal, interpretive, psychological and ideological levels. These levels are the main elements of a discourse. Using linguistic tools, the story teller depicts two contrastive thoughts. On the one hand, there are dominant patriarchic attitudes explicitly expressed by the story characters. On the other hand, there is the implicit ideology of the first-person story teller, as the representative of the intellectual generation, which shows his dissatisfaction about the cultural and social misconceptions institutionalized in the society.
    Keywords: Linguistic analysis, Narration, Theory of Avspensky, Fowler, Alsharaf, Zenoon Ayoub
  • Sayyed Mahdi Nuri Keyzeghni, Abbas Ganjali*, Mahbuobeh Heydarabadi Pages 31-56
    Ali Ahmad Bakathir (1910? - 1969) is a Yemeni belletrist and dramatist who has addressed the problems of his society in his literary prose and poetry. A lot of social and political themes can be seen in the drama ‘Larva and Dragon’ which narrates Napoleon's invasion to Egypt and the role of French colonialism mysteriously. By selecting larva and dragon as the title of his play, Bakathir pointed to the colonization symbolically. In this paper, using data analysis and library and electronic resources, the authors tried to address and analyze some key concepts of his drama such as colonialism, freedom, tyranny, women, patriotism, hope for the future, and ignorance. In an overall assessment, it can be noted that Bakathir tried to show the chaotic situation of Egypt at that time. In this way, he wanted to inform Arab and Muslim readers and awaken Arabic and Islamic societies to rectify themselves.
    Keywords: Ali Ahmad Bakathir, Drama, Larva, Dragon, Political, social issues
  • Narges Ansari* Pages 57-84
    Al-Hurr al-Riyahi is a prosaic play by Abdul Razzak Abdul Wahid. The play is one of the few works in the field of religious prose, in particular about Ashura. Reviews of religious literature and comparative literature in different languages in verse and prose demonstrate the limited number of such works in prose. Most artistic creations in this field are limited to the contemporary era. They have emerged as different genres such as novels and plays by some writers in the field. These conditions clarify the importance of introducing, reviewing, and examining the few prose texts on Ashura that exist in a number of languages. Therefore, the present article attempts to examine this literary genre in terms of content, structure, and techniques used to draw upon the innovative and creative features of this work as compared to other similar works. The author has used a historical event as the theme of his play to bestow it with artistic aspects, and interesting perspectives and to exert a positive impact on the audience. He has employed the elements of artistic creativity and fantasy to relate the reality to a beautiful language that can be considered as a free depiction of the story of Karbala.
    Keywords: Religious prose, Narrative, Play, Abdul Razzak Abdul Wahid, Al-Hurr al-Riyahi
  • Behrouz Ghorbanzadeh*, Javad Mohammadzadeh Pages 85-106
    De-familiarization is one of the most important style-makers in a literary text that defines the special expression of the author. Through his literary work, the author tries to draw the audience's attention with different techniques one of which is deviating from the usual forms of writing. In fact, deviation from writing norms is the change of the written form of a word or a text that leads to the change of the meaning of that word or text. The frequency of this phenomenon is very high in the poetry of SamihQassem. It is practiced on the purpose of attracting the audience's attention and adding new meanings to the text. This research aims to identify various forms of deviation in the poetry of Samih Qassem through a descriptive- analysis method and provide examples that confirm the deviation in his writings. Then, the paper examines the poet's purpose of employing such a style. The poet has used this style to convey certain feelings to the reader, get the poem visualized, and embody the concepts.
    Keywords: Deviation in writing, Linguistic analysis, Pattern, Leach, Samih Qassem
  • Shamsi Vaghefzadeh*, Davood Jahanvand Pages 107-129
    Irony is a picture of a thought that eclipses on the denial of the discrepancy between the situation that is deserved and the real situation. It is a kind of euphemism expressed indirectly for the correction of the society. Also, there is a secret relation between the author and the reader that is manifested at the time of suffocation and fear. Among the beautiful aspects of irony, one may refer to brevity and contradiction in meaning. In this study, a descriptive-analytical method was used to search the elements and kinds of irony with a focus on them as used in the bitter satire of Ahmad Matar. As the results show, most of Matar’s works are like a play with an ironical satire and pungent criticism, fraught with ambiguities. The distinctive feature of these odes is the author’s intentional simple-mindedness and neglect. The poet uses visual and verbal kinds of irony. The verbal Irony that is encoded in words, in most cases, like visual irony, leads to a contradictory composit image. The poet’s goal of using ironical satire is to show the funny difference between the ideal situation and messy socio-political situations in Arab societies, awareness, social correction, and exaggeration.
    Keywords: Irony, Satire, Ahmad Matar, Brevity, Contemporary Arabic poetry
  • Davood Nejati, Ahmadreza Saedi, Mohammad Khaqani Pages 131-149
    Techniques of writing fictions in the West have had significant effects on the Arabic fiction today. Among them, the technique of "magical realism" is noteworthy. It refers to a type of narrative realism which, on one hand, resembles a realistic story and, on the other hand, is excluded from the realm of realism by the extraordinary events that occur. Therefore, magical realism is a realistic narrative which occurs in magic patterns. Rabie Jaber, a Lebanese contemporary novelist, is among the most famous writers in the Arabic literature who uses this technique widely in his stories. The novel Mehlis Report narrates Lebanon Civil War and its social, political and psychological roots. One of his most prominent works is in the field of magical realism. In this study, after the concept of magical realism is defined, an analytical method is used to analyze the novel Mehlis Report by Rabie Jaber based on fictional elements. Then, the effects of these elements on the form and content of the novel are specifie. The research results indicate that, in this novel, Jaber has used diverse procedures and techniques such as magical phenomena, magnification of reality, unjustifiability of some events, dead narrators, creation of alternative and irrational worlds, authorial reticence, and expressionist descriptions. These elements are used to reveal the bitter aspects of social life.
    Keywords: Fiction, Magic realism, Mehlis Report, Rabie Jaber
  • Behnam Farsi*, Fatemeh Shareyari Pages 151-174
    Postcolonial studies seek to explain how economic and political domination are employed to attribute otherness to African and Middle Eastern subjects and deny their sense of autonomous identity in order to consolidate Western and Imperialist cultural and ethical supremacy. Gender, as one of the major tenets of this theoretical framework, is of special interest in the East-West relationship in Arabic novels where the interactions between Eastern men and Western women are apparently determined by domination. Mohammad Al-‘AaliAr’aar, an Algerian writer, explores the role of gender in the relationships among his protagonist, his wife and a French woman in his postcolonial novel, Ma La Tazrouh al-Riyah. This paper aims to investigate the role of gender in creation of rapport between the Eastern man and the Eastern woman. It also examines the autonomy and active role of the Eastern man against the Western woman. It is contended that femininity and weakness are essentially conceptualized to be associated with women and the Orient. In a patriarchal society and culture, the Eastern woman is passive while the Eastern man presumes an active role. However, in his relationship with the Western woman, the Oriental man becomes passive and presumes a feminine role. Mohammad Al-‘AaliAr’aar attempts to, indeed, demystify this erroneous concept by showing that femininity is essential to neither women nor the Orient; rather, such an essentialist conceptualization is merely imposed on them by the West to further its ideological intentions.
    Keywords: Mohammad Al-‘AaliAr’aar, Ma La Tazrouh al-Riyah, Gender, Eastern man, Occidental woman