فهرست مطالب

مطالعات نقد زبانی و ادبی - پیاپی 2 (پاییز 1396)

نشریه مطالعات نقد زبانی و ادبی
پیاپی 2 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله حسن زاده میر علی *، نیلوفر انصاری صفحات 5-29
    جریان سیال ذهن،روشی نسبتا جدید در داستان نویسی است که نویسندگانی چون دورثی ریچارسون، ویرجینیا وولف وجیمز جویس، در آثار خود از آن بهره گرفته اند. ویژگی این روش، ارائه جریانی از اندیشه ها و تصاویر ذهنی است که اغلب فاقد یک پارچگی و ساختار مشخص هستند ؛طرح داستان، مرزهای زمان و مکان متعارف را در می نوردد و خواننده تنها از طریق واگویه های شخصیت ها، می تواند به طور نسبی، به درک آن نایل آید.
    این شیوه در کشور ما از همان آغاز رمان نویسی به سبک نوین، در آثار نویسندگانی چون صادق هدایت، صادق چوبک و هوشنگ گلشیری مورد استقبال قرار گرفت.
    هوشنگ گلشیری در رمان آینه های دردار، برای به تصویر کشیدن روحیات پیچیده اشخاص داستان و برای رخنه به اعماق آن ها، از تکنیک جریان سیال ذهن و به خصوص از شیوه ی حدیث نفس، مدد گرفته ؛ روشی که مبتنی بر تداعی آزاد معانی است.
    کلیدواژگان: جریان سیال ذهن، حدیث نفس، هوشنگ گلشیری، آینه های دردار
  • طیبه کریمی *، شهرام مرادی فیروز صفحات 30-58
    رئالیسم وهمی یا رئالیسم فانتاستیک که از آن در مباحث نقدی و تحلیلی گوناگون با عنوان های متفاوتی از جمله ژانر، مکتب، سبک یاد کرده اند، اصطلاحی استکه وجود مکتب هایی چون سورئالیسم زمینه ی بروز آن را فراهم کرده است. ویژگی های این سبک ادبی و هنری به طور جدی نخستین بار در آثار داستانی نویسنده بزرگ روسی، داستایوفسکی ظهور می یابد که بعدها صاحبنظرانی چون میخاییل باختین و ملکم وی.جونز این سبک نویسندگی را به عنوان یک نظریه مورد بحث و بررسی قرار میدهند.
    رئالیسم وهمی واقعگرایی وهمآلود است؛ بدین معنا که به بیان واقعیات بیرونی بر مبنای درون انسان ها می پردازد. همین امر سبب ایجاد وهم و گمان در واقعیت می شود و خواننده را در فهم واقعیت دچار شک و دودلی می کند.
    این نظریه همانند بسیاری از مکتب ها و ژانرهای دورهی معاصر ازطریق ترجمه در سراسر جهان از جمله ایران اشاعه یافته ونویسندگان ایرانی که شرایط فکری و فرهنگی پذیرش چنین سبک هنری را داشتند، از آن استقبال کرده اند. خسرو حمزوی یکی از نویسندگانی است که بسیاری از آثارش با سبک و سیاق این نظریه ی ادبی هم خوانی و هماهنگی دارد. به طوری که وقتی سموم بر تن یک ساق » می توان نام رئالیسم فانتستیک یا وهمی را بر آثار او نهاد. رمان خسرو حمزوی مولفه ها و ویژگی های این نظریه و سبک ادبی را در خود جای داده » می وزید است. در این پژوهش به بررسی ویژگی های رئالیسم وهمی در رمان مذکور پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: رئالیسم وهمی، داستایفسکی، رمان وقتی سموم برتن یک ساق می وزید، خسرو حمزوی، واقعیت و خیال، معناباختگی
  • محمود رنجبر *، زهرا احسانی فر صفحات 59-73
    رویکرد دلوزی از نظریاتی است که در ادبیات متفاوت مدرن به گونهای از قلمروی سنت فاصله میگیرد و روش تازهای را پیشنهاد میکند . دلوز درباره زن شدن که جزئی از اقلیت شدن اوست دیدگاه تازهای دارد. اقلیت شدن به معنی فاصله گرفتن از نظرگاه اکثریت است. معمولا دیدگاه سنتی در جامعه قلمروگذاری می شود و اقلیت شدن دوری جستن از این قلمروی سنت است؛ و زن شدن بدین معنی است که زن بتواند خود را مساوی با مرد ببیند و با میل خود مرد « کنیزو » سالاری را قلمرو زدایی کند. روانی پور داستان نویسی است که در آثار خود از جمله در پی نشان دادن جهان زنانه است و بدین نوع اقلیت توجه دارد . از نتایجی که در این مقاله به دست میآید دغدغه شخصیتها درباره تعاریف مرسوم از رفتار اجتماعی زنان است. زنان با این دغدغه از این تعاریف که در قلمرو مردانه قرار دارد پیروی نمیکنند و تفاوتی زیست شناختی میان خود و مردان قائل نیستند.
    این مقاله به تحلیل داستان «کنیزو» از دیدگاه دلوزو گتاری می پردازد دو هدف آن معرفی متنی است که قلمرو مرد سالارانه را نادیده می انگارد.
    کلیدواژگان: اقلیت، داستان کنیزو، دلوز، زن شدن، روانی پور
  • احمد رضا نظری چروده * صفحات 74-104
    به عقیده جامعه شناسان، دین یک پدیده چند بعدی است که این خصیصه، معلول تنوع در رفتارهای نوع بشر می باشد. در سال 1965 م. گلاک و استارک برای همه ادیان، پنج بعد قائل شدند. بیشتر پژوهشگران این الگو را پذیرفته و آن را برای مطالعه دینی مناسب دانستند. از آنجا که شاه نعمت الله ولی، یکی از شاعران عارف زبان فارسی است که دینداری و پیروی از شریعت، از ابعاد مهم شخصیتی وی به شمار می آید، بنابراین فرضیه ای مبنی بر قابلیت کاربست الگوی گلاک و استارک در شعر این شاعر ساخته شد و بر اساس آن، نگارنده به تحلیل و توصیف ابعاد دینداری شاه نعمت الله ولی پرداخت. برونداد این پژوهش که به شیوه کیفی اجرا شده و اطلاعات آن به روش کتابخانه ای و سندکاوی گردآوری گردیده است، نشان میدهد که توجه شاعر بیشتر به بعد اعتقادی دین اسلام معطوف شده است. در همین راستا، شاعر به مساله ایمان حقیقی یک مومن فراوان اشاره نموده، اما بیشترین مضامین، پیرامون مساله دعا و مناجات با پروردگار دور میزند.
    کلیدواژگان: استارک، تجربه دینی، شاه نعمت الله ولی، گلاک، دین
  • علی تسلیمی *، سید مجتبی میرمیران، محبوبه گل علی پور صفحات 105-122
    ضرب المثل بازتاب دهنده اندیشه ها و افکار جامعه است. در این مقاله به گونه ای ساختاری به طبقه بندی و تحلیل مثل های اخلاقی گیلان از زاویه دیدهای زبانی، ادبی، مردم شناختی پرداخته ایم. مقاله در عنوان های فرعی خود (فرم، ساختار، نشانه و محتوا) به معرفی ساده بودن، حسی بودن، جبری بودن و در یک کلام ناتورالیستی بودن مثل های اخلاقی می پردازد. ناتورالیست ها بر این باورند که انسان نمی تواند شخصیت خود را تغییر دهد. صاحبان این مثلها خواسته یا ناخواسته به باورهای ناتورالیستی گرایش دارند.
    عنصر غالب مثل ها اخلاقی است، اما مقصود این مقاله جمع آوری و معرفی کل مثل های اخلاقی نیست. تنها چند مثل را به عنوان نمونه ی فراگیر انتخاب کرده و آنها را تعمیم داده ایم. این مثل ها در ساختار درونی آمرانه و بازدارنده اند، اما به واسطه ی سرشت نامناسب آدمها امیدی در دگرگونی آنها نیست. هدف این مقاله معرفی ساختارهای ضرب المثل ها و نیز سادگی نگاه کاربران آنها نسبت به اخلاقیات انسان است.
    کلیدواژگان: مثل، اخلاق، گیلان، تحلیل و طبقه بندی، ناتورالیسم
  • الیناز فرمهینی فراهانی * صفحات 123-144
    این مقاله درصدد است تا نشان دهد چگونه مطالعه نشانه شناسی می تواند در فهم جنبه های ارتباطی در طراحی محصول به کار آید، جهت نیل به این مقصود پس از تبیین مفاهیم پایه و تشریح برخی فواید و ضرورت های نشانه شناسی از دیدگاه متخصصان این علم و سپس دیدی اجمالی به چگونگی به وجود آمدن این دانش و توضیح برخی از ابزار و نظریه های این علم، به چگونگی استفاده از این دانش در طراحی محصول با ارائه نمونه های موردی (آگهی های تبلیغاتی محصولات پاناسونیک در تلویزیون و بیلبوردهای تبلیغاتی) با تکیه بر مدل تحلیل نشانه شناسی جودیت ویلیامسن 3 صورت گرفت. در تحلیل پیامهای تبلیغاتی و قالب بررسی نمونه هایی مختلف مشخص شد که پنج عنصر مورد نظر ویلیامسن در تحلیل های نشانه شناسی که عبارتند از: کارکرد تمایزگذاری، هم پیوندی عینی، تابعیت واقعیت از کالا، موجد احساس بودن کالا و جایگزینی احساس با کالا به خوبی در محصولات پاناسونیک نمایانگر هستند و معنای ایدولوژیک هر آگهی از طریق دال ها ساخته می شود، و با استفاده از تحلیل نشانه شناسی می توان معانی پنهان تصاویر (دال) را رمزگشایی کرد. نشانه شناسی افزون بر ارائه فنونی برای قوت بخشیدن به پیامهای تبلیغاتی در کشف نظام معنایی ناپیدا یا نظام ارزش های پنهان در تبلیغات نیز کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: نشانه، نشانه شناسی، طراحی محصول، نشانه شناسی محصولات، تبلیغات
  • پریسا داوری *، رویا دهقانی صفحات 145-165
    گوبش شناسی، شاخه ای از زبان شناسی علمی است که در محدوده دانش نوین زبان شناسی قرار میگیرد. گویش لشنی یکی از شاخه های گویش لری است و گویش لری هم یکی از گویش- های جنوب غرب ایران است. این مقاله به شیوه توصیفی- تحلیلی کوشش میکند انواع فعل در گویش لشنی را بررسی کند و با زبان فارسی معیار مقایسه کند؛ به همین منظور داده ها به روش میدانی از طریق مصاحبه با گویشوارن این زبان- به ویژه میانسالان و کهنسالان بین 45 تا 80 ساله - در شهرستان ارسنجان که از شهرستان های استان فارس است، به دست آمده است. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که در این گویش همانند فارسی معیار سه زمان حال، گذشته و آینده وجود دارد اما به دلیل محاورهای بودن و به دلیل قاعده کم کوشی، بیشتر برای نشان دادن کاری که در آینده انجام می پذیرد؛ از جمله ای با ساخت حال اخباری استفاده می شود و قید مختص آینده به آن افزوده می شود. همچنین در این گویش برای منفی کردن فعل از ma/na و برای استمرار به جای /mi/ از /me/ بهره میگیرند. از پربسامدترین پیشوندهای فعل این گویش /me/ است.
    کلیدواژگان: زبان معیار، زبان شناسی، گویش، گویش لشنی، فعل
  • روزبه مرادی * صفحات 166-174
    فمینیست ها در مورد جنسیت خدا بحث می کنند، دانشجویان مونث در کلاس های مذهبی در کانادا، ساکت می مانند، بیماران سندروم تورت 2 فحاشی های غیرقابل کنترل را به نمایش می گذارند و شرکت کنندگان در انجمن های دینی آمریکا، در مورد خدا، والدین، جنسیت و تمایلات جنسی بحث می کنند. در نگاه اول این موضوعات نامرتبط به نظر می رسند اما در این کتاب، آلیسان جولی 3 سعی می کند تا تصویری از تقاطع زبان، جنسیت و دین را به نمایش بگذارد. برخی از موضوعاتی که در این مقالات ظهور می کند، برای درک ما از جنسیت و زبان اساسی هستند: اهمیت قدرت در عدم تقارن زبان جنسیت زده، استفاده ی زبان در هویت های جنسیت افراد، اهمیت بررسی محلی زبان و جنسیت در جوامع، تفاوت های جنسیتی در آموزش زبان دوم و تعامل گفتمان ها در مورد جنسیت و تمایلات جنسی. این کتاب درک ما را در مورد این موضوعات افزایش داده و دین را به عنوان دیدگاه جدیدی که از طریق آن نیز می توان موضوعات زبانی را مشاهده کرد، معرفی می کند.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی، زبان شناسی جنسیت، زبان دین، آلیسان جولی
|
  • Abdollah Hassanzadeh Mirali*, Niloufar Ansari Pages 5-29
    Stream of consciousness is a relatively new technique in writing fiction which was first used by writers such Dorothy Richardson, Virginia Woolf, and James Joycein their works. The main feature of this technique is presenting a stream of thoughts and subjective images, often without a certain structure and coherence.The plot of the fiction transcends the boundaries of a normal setting—time and place—and the reader can get a relative understanding of the text only through the words spoken by characters.This style of writing was welcomed in our country from the very beginning of modern story writingby writers such as Sadegh Hedayat, Sadegh Chubak and Hooshang Golshiri.In Mirrors with Cover Doors, Houshang Golshirihas employed stream of consciousness and specifically soliloquy—a literary device based on the free association of meanings—to depict the complexities of the characters’ personalities in the story and to penetrate deep into their thought.
    Keywords: stream of consciousness, soliloquy, Houshang Golshiri, Mirrors with Cover Doors
  • Tayyebeh Karimi *, Shahram Moradi Firouz Pages 30-58
    Fantastic Realism, which has been mentioned in various debates and critiques with different titles including genre and school, is a term that was formed on a background provided by schools such as Surrealism. The features of this literary and artistic style first appeared in the works of the well-knownRussian writer, Fyodor Dostoyevsky, and it was later investigated by theoristssuch asMikhailBakhtin and Malcolm V. Jones as a theory.
    FantasticRealism is a kindof realism that featuresfantasies, in the sense that it expresses extrinsic realitiesaccording to innermost feelings and desiresof human beings. This leads to a doubt about reality and makes the reader suspect his/herunderstanding of reality.Like many other contemporary schools and genres, this theory has been widely disseminated throughout the world, including Iran, and Iranian writers who had the intellectual and cultural potential for such an artistic style, have welcomed it. KhosrowHamzavi is a writer whose works are consistent with this literary style, in a way that they can be labelled‘Fantastic Realism’. His novel When Simoom Was blowing on a Stemincorporates the features and characteristics of this theory and style of literature. In this research, we examine the features of Fantastic Realism in this novel.
    Keywords: Fantastic Realism_Dostoevsky_When Simoom Was blowing on a Stem_Khosrow Hamzavi_reality-fantasy_loss of meaning
  • Mahmoud Ranjbar *, Zahra Ehasnifar Pages 59-73
    Deleuzian approach to literature is one in modern world of literature that in a way distances itself from the traditions and proposes a new way to study different literary works. Gilles Deleuze presents a new viewpoint toward ‘becoming-woman’, which itself is an element in his idea of ‘becoming-minority’— distancingoneself from the viewpoint of the majority.A traditional view normally causes ‘territorialization’ and ‘becoming-minority’ is an act of getting away from the very territory that tradition imposes on the majority. Also, ‘becoming-woman’ happens when a woman has or finds the power to consider herself equal to a man and deterritorialize the patriarchy by her own will. MoniroRavanipour is a story writer who intends to depict the feminine world in her works, including Kanizu, and gives her attention to the minority.
    This article analyzes the story Kanizu using Gilles Deleuze and Félix Guattari’s viewpoints and intends to introduce a text which rejects the patriarchal territory. A finding of this study is the characters’ concern for traditional and common definitions of women’s social behaviors. Female characters do not accept such concerns which belong to patriarchal territory and do not accept any biological difference between themselves and male characters.
    Keywords: minority, becoming-woman, Deleuze, Kanizu, Ravanipour
  • Ahmad Reza Nazari charvadeh* Pages 74-104
    As far as sociology, religion is a multidimensional phenomenon that this option is disabled diversity in human behavior. In 1965 Glock and Astarg for all religions attached five dimensions. Most researchers accepted this model and it was appropriate for religious study. Since the Shah Ne'mat Allah Vali, one of the Persian mystic poets of religiosity and adherence to the law is an important aspect of his personality, so the hypothesis that the applicability of Glock and Astarg was built in his poems based on that, the author analyzes and describes the religious aspects of Shah Ne'mat Allah Vali. The output of this qualitative study was conducted by the manner in which information has been collected by library research and browsing documents show that his attention has been paid to the religion of Islam believe in. In this regard, the poet referred to the question of the true faith of many a believer, but most themes, the question of prayer with the Lord rounder.
    Keywords: Glock-Astarg, Religious experience, Shah Ne'mat Allah Vali, Believe, cognition
  • Ali Taslimi *, Mojtaba Mirmiran, Mahboube Gol Alipour Pages 105-122
    In this article, the structure of Guilan’s moral proverbs, has been analyzed from literary, lingual, and anthropological viewpoints. In its different sections—form, structure, sign and content—the article introduces the simple-minded, abstract, deterministic—in a word, naturalistic—qualities of the target moral proverbs.The dominant element of proverbs is morality; however,the purpose of this article is not to collect and introduce all the moral proverbs. We have selected only a few proverbs as typical samples, and generalized them.The proverbs have a magisterial and preventive tone in their structure, but because of the unfit nature of human being, there is no hope for their change.
    Keywords: proverb, morality, Guilan, signs, naturalism
  • ElinazFarmahiniFarahani * Pages 123-144
    This article is sought to show how a semiotic study can be used to understand the communication aspects of product design. To achieve this goal after explaining the basic concepts and explaining some of the benefits and necessities of the semiotics from the perspective of the specialists of this science and then a brief glimpse of how this knowledge was created and explain some of the tools and theories of this science how to use this knowledge in product design by providing case examples (Panasonic products in billboards and TV ads) based on Judith Williamson, the analysis of the semiotic model was carried out. In analyzing the propaganda messages and the format of the examination of different samples, it was found that the five elements of Williamson's semiotic analyzes are:Differentiation function, Objective coherence, Dependence of the reality of goods, Creates a sense of commodityand Replacing the feeling with the goods in Panasonic's products are clear and the ideological meaning of each ad made through significant and by analyzing the cognitive symptoms, the hidden meanings of the images (significant) can be decoded. Semiotics in addition to the presentation of techniques to strengthen the propaganda messages, it is also used in the discovery of a hidden system of meaning or the system of hidden values in propaganda.

    Keywords: Sign, semiotics, product design, semiotics of products, advertising (ad), propaganda
  • Parisa Davari *, Roya Dehghani Pages 145-165
    Dialectology is an area of scientific linguistics which is categorized in the modern linguistics. ‘Lasheni’ dialect is a branch of Lori dialect, one that is spoken in southwest of Iran. This analytical-descriptive inquiry tries to research the verb types in Lasheni dialect. For this purpose, the data collected by interviewing people who speak this dialect—particularly middleaged and old people who live in Arsanjan, a town in Fars province—is compared to the verb types in Standard Persian language. The results indicate thatin this dialect there are just two verb tenses which are ‘present’ and ‘past’ and in order to show the future tense of verbs, simple present sentences are used by specific future adverbs. Also, for making negative verbs the prefixes‘Ma/Na’ and to make the continuous forms the prefix ‘me’—instead of ‘mi’—are used. Actually, ‘me’ is a verb prefix of high frequency in Lasheni dialect.
    Keywords: standard language, linguistics, dialect, Lasheni dialect, verb
  • Roozbeh Moradi* Pages 166-174
    Feminists discuss God's gender, female students keep silent in religious classes in Canada, Tourette syndrome patients exhibit uncontrollable swearing, and participants in American religious associations discuss God, parents, gender, and eroticism. At first glance, these topics seem unrelated, but in this book, Allyson Jule attempts to portray a picture of the intersection where language, gender, and religion meet. Some of the topics appearing in these articles are fundamental to our understanding of gender and language: The importance of power in the asymmetry of gendered language; the use of language in individuals' gender identities; the importance of local language and gender analysis in communities; gender differences in language teaching; and the interaction of discourses about gender and sexuality. This book broadens our understanding of such issues and introduces religion as a new perspective through which linguistic issues can be dealt with.
    Keywords: sociolinguistics, gender linguistics, language of religion, Allyson Jule