فهرست مطالب

سوخت و ساز و فعالیت ورزشی - سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه سوخت و ساز و فعالیت ورزشی
سال هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوذر عباسی، محمد فرامرزی*، مهدی قطره سامانی، ابراهیم بنی طالبی صفحات 1-19
    هدف
    فعال سازی اینفلامازوم NLRP-3 از مشخصه های التهاب مزمن در دیابت نوع-2 است که موجب رهایش IL-1β از سلول های ایمنی بافت چربی می شود. با توجه به اینکه به تازگی به نقش اینفلامازوم NLRP-3 در پاتوژنز دیابت نوع 2 توجه زیادی شده است، تاثیر احتمالی تمرینات ورزشی بر این عوامل مورد بررسی قرار نگرفته است. روش شناسی: 40 سر موش صحرایی دیابتی شده با تزریق STZ به پنج گروه هشت تایی دیابت و تمرین استقامتی کم شدت (DL)، دیابت و تمرین شدت متوسط (DM)، دیابت و تمرین با شدت زیاد (DH)، گروه کنترل دیابتی (D) و کنترل سالم (CON) تقسیم شدند. پروتکل تمرین استقامتی به مدت هشت هفته، چهار جلسه در هفته انجام شد. از روش وسترن بلات برای اندازه گیری بیان پروتئین اینفلامازوم NLRP-3 بافت چربی احشایی و از روش الایزا برای اندازه گیری سطوح سرمی گلوکز و انسولین استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد کاهش معنی داری در  بیان پروتئین NLRP-3 در  گروه های تمرین استقامتی DM  و DH  در مقایسه با  گروه تمرین استقامتی DL مشاهده شد (05/0P<). بیان کاسپاز-1 به طور معنی داری در گروه های شدت پایین،  شدت متوسط و شدت بالا در مقایسه با گروه کنترل دیابتی پایین تر بود (P<0/05). با این وجود، تفاوت معنی داری بین گروه های تمرینی مشاهده نشد. سطوح انسولین سرمی در گروه تمرین استقامتی DH به طور معنی داری پایین تر از گروه تمرین استقامتی DL بود (P<0/05). در مقایسه با گروه دیابتی، تمرین استقامتی DL، DM  و DH  کاهش معنی داری در سطوح سرمی گلوکز مشاهده شد (P<0/05).  
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین استقامتی با شدت بالا و متوسط موجب تعدیل مثبت بیان اینفلامازوم NLRP3 و بهبود سطوح عوامل گلایسمیک در افراد دیابتی شود.
    کلیدواژگان: اینفلامازوم NLRP3، تمرین استقامتی، مقاومت به انسولین، دیابت نوع2
  • آرش خدامرادی*، الهه طالبی گرکانی، فرشته میر محمد رضایی، رزیتا فتحی صفحات 21-38
    هدف
    انرژی مازاد بدن به صورت تری آسیل گلیسرول (TAG) در بافت چربی اندام های مختلف ذخیره می شود. به منظور کاهش ذخایر چربی، باید استفاده از آن ها برای تولید انرژی افزایش یابد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر 8  هفته تمرین مقاومتی فزآینده و مصرف محلول ساکاروز بر بیان پروتئین های موثر در لیپولیز بافت عضله اسکلتی موش های صحرایی بود. روش شناسی:  32 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار (6-8 هفته ای)، ابتدا به طور تصادفی به 2 گروه تغذیه شده با و بدون مصرف محلول ساکاروز 30 درصد تقسیم و پس از 4 هفته هر یک از گروه ها به دو گروه تمرین و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته تمرین مقاومتی به روش فزآینده (بالا رفتن از نردبان) را 3 روز در هفته انجام دادند. دو روز پس از آخرین جلسه تمرینی نمونه برداری انجام شد. مقدار پروتئین لیپاز حساس به هورمون (HSL)، گیرنده ی کبدی ایکس- آلفا (LXRα) و پری لیپین عضله خم کننده بزرگ انگشتان (FHL) به روش وسترن بلات اندازه گیری شد. جهت تعیین معنادار بودن تفاوت بین متغیرها و تعامل بین آنها از تحلیل واریانس دوطرفه در سطح معنی داری P<0/05 استفاده شد.
    یافته ها
    سطوح پروتئین HSL و پری لیپین در آزمودنی های گروه تمرین در مقایسه با کنترل افزایش (P<0/01)، اما سطح LXRα بدون تغییر بود. تاثیر مصرف محلول ساکاروز به تنهایی و همچنین تعامل بین مصرف محلول ساکاروز و تمرین مقاومتی فزآینده بر بیان پروتئین های مذکور در بافت عضله معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش بیانگر آن است که اگرچه 8 هفته تمرین مقاومتی فزآینده موجب افزایش معنادار بیان برخی از پروتئین های درگیر در لیپولیز شد، لیکن این تغییرات وابسته به مصرف محلول ساکاروز نمی باشد.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی فزآینده، لیپولیز، لیپاز حساس به هورمون، پری لیپین، گیرنده x کبدی-آلفا
  • کریم آزالی علمداری*، مهدی بشیری، رضا شکرزاده آقا علیلو صفحات 39-54
    هدف
    امروزه تاثیر ورزش بر بهبود کنترل دیابت محرز است و ترشح و عملکرد طبیعی انسولین نیازمند وجود منیزیم است و حتی منیزیم سبب بهبود حساسیت انسولینی می شود. ولی دیابت به کاهش منیزیم خون منجر می شود که آن هم در یک چرخه معیوب باعث وخیم تر شدن دیابت می شود. بااینحال در مورد تاثیر همزمان ورزش همراه با مصرف مکمل منیزیم بر کنترل دیابت اطلاعات زیادی فراهم نشده است. بنابراین هدف این تحقیق بررسی تاثیر توام هشت هفته تمرین هوازی و مصرف مکمل منیزیم بر کنترل متابولیک، مقدار انسولین، هموگلوبین گلیکوزیله و و منیزیم خون زنان دیابتی نوع دو بود. روش شناسی:  روش تحقیق از نوع تجربی با طرح سه گروهی پیش آزمون پس آزمون بود. 30 زن داوطلب میان سال دیابتی نوع دو به طور تصادفی در سه گروه 10 نفری شامل تمرین-منیزیم، تمرین-دارونما و کنترل تقسیم شدند. گروه تمرین-منیزیم روزانه یک عدد قرص منیزیم 250 میلی گرم و گروه های تمرین-دارونما و کنترل روزانه یک عدد کپسول دارونما(حاوی نشاسته) را به مدت هشت هفته به صورت دوسوکور مصرف کردند. گروه های تمرین نیز هشت هفته تمرین هوازی شامل سه جلسه دویدن در هفته به مدت 60 دقیقه در هر جلسه با شدت 40 الی 60 درصد از ضربان قلب ذخیره انجام دادند. در دو وهله شامل پایه و پس از مداخله خون گیری ناشتایی در ساعت 9-8 صبح انجام شد و داده ها با استفاده از تحلیل آزمون تی همبسته و تحلیل واریانس یک راهه با سطح اطمینان 0/05 تحلیل شدند.
    یافته ها
    30 درصد آزمودنی ها در ابتدا دچار هیپومنیزیمی بودند. در طول مداخله مقدار منیزیم خون فقط در گروه تمرین-منیزیم افزایش یافت (0/05>P)؛ با اینحال در هر دو گروه تمرین، کاهش گلوکز خون، انسولین، هموگلوبین گلیکوزیله، تری گلیسرید، دور کمر و فشارخون مشاهده شد (0/05>P). همچنین مقدار کاهش گلوکز خون و انسولین در گروه تمرین -منیزیم ببشتر از گروه تمرین-دارونما بود (0/05>P).
    نتیجه گیری
    تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل منیزیم در کنار سایر تمهیدات درمانی می تواند باعث کنترل بهتر دیابت شود.
    کلیدواژگان: دیابت، ورزش هوازی، منیزیم، هموگلوبین گلیکوزیله
  • ارسلان دمیرچی، فرزاد داداش زاده* صفحات 55-67
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه دو حجم شش و هشت هفته ای تمرینات موازی بر شاخص های آمادگی جسمانی، تغییرات کورتیزول و پروتئین واکنشی C با حساسیت بالا (CRP-hs) در فوتبالیست های نوجوان بود. روش شناسی: بیست فوتبالیست (سن: 0/91 ± 15 سال، وزن: 10/07 ± 10/61 کیلوگرم) با حداقل 5 سال سابقه فوتبال، به صورت تصادفی به دو گروه 10 نفری شش و هشت هفته تقسیم شدند. دوره تمرینی شامل تمرینات عمومی (سه هفته) و اختصاصی بود و به صورت سه جلسه در هفته به مدت 90 دقیقه برگزار شد. نوع و شدت تمرینات برابر بوده و فقط حجم تمرینی بین گروه ها متفاوت بود. قبل و بعد از دوره، توان هوازی (آزمون 1609 متر)، سرعت (دوی 60 متر) و استقامت عضلانی (شنا سوئدی و دراز و نشست) در ساعت 8:45-8 عصر و نمونه های خون وریدی برای اندازه گیری کورتیزول و CRP-hs در شرایط ناشتا (8:30-8 صبح) از آزمودنی ها اخذ شد.
    یافته ها
    مقادیر VO2max، سرعت، دراز و نشست و شنا سوئدی هر دو گروه نسبت به مقادیر پایه بهبود معنی داری نشان داد. حجم تمرینی هشت هفته در خصوص کاهش غلظت کورتیزول موثرتر بود (%16/77، 0/033=P)، اما سرعت گروه شش هفته با اندازه اثر بزرگتری (0/11- =r) بهبود یافته بود (%5/27). همچنین، در مورد سایر متغیرها تفاوتی بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد افزایش تدریجی شدت تمرینات آماده سازی در مدت هشت هفته نسبت به افزایش مشابهی در طول شش هفته، منجربه کاهش موثرتر مقادیر سرمی کورتیزول فوتبالیست های نوجوان می شود، اما در مورد سطوح hs-CRP و بهبود متغیرهایی نظیر VO2max، سرعت و استقامت عضلانی مزیت بیشتری ندارد.
    کلیدواژگان: حجم تمرین، فوتبال، VO2max، استقامت عضلانی، سرعت
  • احمد عباس پور مژدهی، رامین شعبانی*، محمدرضا فدایی صفحات 69-82
    هدف
    تمرینات قدرتی استقامتی با شدت بالا می تواند سبب افزایش ظرفیت ورزشی شود. تحقیق حاضر با هدف تعیین اثر یک دوره تمرینات ورزشی مقاومتی و استقامتی با شدت بالا بر شاخص درصد چربی بدن، هموستاز گلوکز و هورمون لپتین سرم تکواندوکاران پسر 15 تا20 سال انجام گرفت.
    روش شناسی: :از میان داوطلبان واجد شرایط شرکت در پژوهش،20 تکواندوکار 15 تا 20ساله به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه تمرینات مقاومتی-استقامتی با شدت متوسط(گروه اول ، میانگین سنی26/2±70/17 سال) و با شدت بالا (گروه دوم، سن 72/1±90/16 سال) تقسیم شدند. گروه اول به همراه تمرینات مرسوم تکواندو، تمرینات قدرتی و استقامتی با شدت متوسط به مدت 95 دقیقه و گروه دوم این تمرینات را با شدت بالا به مدت 80 دقیقه انجام دادند. قبل و پس از 8 هفته تمرین شاخص درصد چربی بدن، هموستاز گلوکز، سطح لپتینپلاسما اندازه گیری شد. از آزمون های t وابسته و مستقل جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها استفاده شد. سطح معنی داری 05/0≥P در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    : چربی زیر جلد، انسولین و مقاومت به انسولین در گروه تمرین دوم  در مقایسه با پیش آزمون کاهش یافت. قند خون ناشتا و هورمون لپتین در هر دو گروه بعد از تمرین کاهش معنی دار نشان داد. در مقایسه بین گروهی نیز، شاخص های درصد چربی بدن (03/0=P) تفاوت معنی دار نشان دادند.
    نتیجه گیری
    تمرین قدرتی و استقامتی با شدت بالا احتمالا می تواند  موجب کاهش بافت چربی زیر جلد در ورزشکاران شود. همچنین با کاهش هورمون های لپتین، انسولین و بهبود حساسیت به انسولین موجب بهبود عملکرد تکواندوکاران شود.
    کلیدواژگان: تکواندو، تمرین با شدت بالا، درصد چربی بدن، لپتین، هموستاز گلوکز
  • احمد عبدی*، مریم نصیری، آسیه عباسی دلویی صفحات 83-93
    هدف
    فعالیت ورزشی یک راهبرد موفق و قدرتمند برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی است. با این حال، مطالعات نشان داده اند که ورزش حاد می تواند غلظت شاخص های قلبی را افزایش دهد. هدف از این مطالعه بررسی اثر یک دوره مسابقه کشتی همراه با مصرف مکمل بتاآلانین بر برخی شاخص های آسیب قلبی در کشتی گیران نخبه بود. روش پژوهش:  تعداد16 کشتی گیر به عنوان آزمودنی (در هر وزن دو نفر) انتخاب و به طور هدفمند به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. گروه مکمل مقدار 1000 میلی گرم مکمل بتالانین را 4ساعت قبل از انجام پروتکل مصرف نمودند. برنامه تمرینی شامل یک دوره مسابقه کشتی شبیه سازی شده بود که در این مسابقه کشتی گیران با فواصل تقریبی نیم ساعته چهار مسابقه کشتی را برگذار کردند. نمونه گیری خونی از ورید بازویی به مقدار 8 سی سی قبل، بلافاصله و یک ساعت بعد از برنامه تمرینی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون t و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر در سطح0/05>α تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد یک جلسه مسابقه کشتی همراه با مصرف مکمل بتاآلانین بر تروپونین I و تروپونین T اثر معنی داری ندارد (0/05>P). با این وجود، یک جلسه مسابقه کشتی همراه با مصرف مکمل بتاآلانین موجب افزایش معنی دار CKmb و LDH شد (0/05>P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد میزان شاخص های آسیب قلبی (ترپونین I و T) به دنبال فعالیت شدید و مصرف مکمل بتا الانین در ورزشکاران با آمادگی بالا تغییر نمی کند.

    کلیدواژگان: بتاآلانین، شاخص های آسیب قلبی، کشتی گیران نخبه
|
  • A Abbasi, M Faramarzi *, M Ghatreh Samani, E Bbanitalebi Pages 1-19
    Aim
    NLRP-3 Inflammasome is considered an indicator of chronic diseases such as obesity and type 2 diabetes mellitus (T2DM) which can result in secretion of IL-1β from adipose tissue. Despite numerous investigations on the underlying activation mechanisms of NLRP-3 in pathogenesis of T2DM, less attention has been paid to the impact of exercise on NLRP-3.
    Method
    Male stereptpzosin-induces diabetic rats (n=40) were randomly assigned to five groups (n=8): diabetic+ low intensity  endurance training (DL), diabetic+ moderate intensity endurance training (DM), diabetic+ high intensity endurance training (DH), non-diabetic with no training(CON), and diabetic with no training(D). Eight weeks of running (four sessions per week) with different intensities were completed. Western blotting method was used to measure NLRP3.  ELISA technique was used to assess serum levels of insulin and glucose.
    Results
    Results showed that expression of NLRP-3 protein were significantly lower in endurance DM (P<0.05) and endurance DH (P<0.05) groups against DL group. Caspase-1 expression was significantly lower in DL (P=0.001), DM (P<0.05), and DH (P<0.05) compared with D group. However, no significant different was found between the training groups. Serum insulin level was significantly lower in endurance DH group compared with endurance DL group (P<0.05).In comparison with D group, significant reduction of serum glucose was observed in endurance DL group (P<0.05), endurance DM (P<0.05), and endurance DH (P<0.05).
    Conclusion
    It appears that training with high and moderate intensities induced positive modulation in NLRP-3 expression as well as improved glycemic factors levels.
    Keywords: Training intensity_Type 2 diabetes_insulin resistance
  • A Khodamoradi *, E Talebi Garakani, F Mir Mohammad Rezaei, R Fathi Pages 21-38
    Aim
    Excessed energy is stored as triacylglycerol (TAG) in adipose tissue within various organs. In order to reduce excessed fat storage, the utilization of fat storage must be increased to produce energy. The purpose of this study was to evaluate the effects of 8 weeks progressive resistance training on expression of proteins involved in skeletal muscle tissue lipolysis in rats feed with sucrose solution.
    Method
    32 male Wistar rats (6-8 weeks) were randomly divided into two groups, the first group took sucrose solution 30%, the second group did not. After 4 weeks, each group divided into exercise and control groups. Exercise groups performed a progressive resistance training protocol 3 days per week for 8 weeks.  Tissue samples were taken 2 days after the last session. HSL, Perilipin and LXRα protein expression were determined by Western blot. To evaluate the difference between the variable and the interaction between them, two-way ANOVA at the significant level of P˂0.05 was used.
    Results
    Protein levels of HSL and Perilipin were increased in the exercise group compared to control (P˂0.001), but LXRα levels were unchanged. The effect of sucrose solution alone and the interaction between the consumption of sucrose and progressive resistance training on the expression of these proteins in muscle tissue were not significant.
    Conclusion
    The results show that although the 8 weeks of progressive resistance training significantly increased the expression of some proteins involved in lipolysis, but these changes are not related to the consumption of sucrose solution.
    Keywords: Progressive Resistance Training_Lipolysis_HSL_Perilipin_Liver X Receptor ?
  • K Azali Alamdari K *_M Bashiri_R Shokrzadeh Agha Alilou Pages 39-54
    Aim
    Nowadays the effect of physical exercise on diabetes control improvement is evident and the both insulin release and function depends on magnesium (Mg) and Mg even improves insulin sensitivity. However; diabetes causes hypomagnesiumemia which in turn worsens glycemic control in a viscous cycle. Likewise; little is known about the synchronized effects of exercise training along with Mg supplementation on diabetes control. Therefore; the aim of this study was to investigate the synergistic effects from eight weeks of aerobic training and magnesium supplementation on metabolic control, blood insulin and glycosylated Hb (A1C) and Mg levels in female patients with type II diabetes.
    Method
    This study was done based on an experimental method using a pretest-posttest design. Thirty volunteer midlife type II diabetic females were randomized into training-Mg, training-placebo and control groups.  The subjects consumed magnesium oxide or amylose containing pills (250 mg) once daily in a double blind order for eight weeks. The training groups also experienced eight weeks of moderate intensity aerobic training (3 sessions/week running for 60 min in each session at 40 to 60% of THR). Fasting blood samples were taken at two occasions between 8 to 9 am; baseline and after the intervention and the data were analyzed using paired samples t test and one way ANOVA at 95% significance level.
    Results
    30% of the subjects had hypomagnesiumemia at baseline. Blood Mg was just elevated in the training-Mg group throughout the intervention (P<0.05). However; blood glucose, insulin, A1C, TG, waist circumference and blood pressure were all declined in both the training groups (P<0.05). Additionally, there were greater depressions in blood glucose and insulin levels of the training-Mg group rather than training placebo group (P<0.05).
    Conclusion
    Aerobic training and synchronized Mg supplementation could provide a better diabetes control along with other therapeutic proceedings.
    Keywords: Diabetes, Aerobic training, Magnesium, A1C
  • A Damirchi, F Dadashzade * Pages 55-67
    Aim
    The purpose of present study was to compare the effect of two volumes six- and eight-week of concurrent training on physical fitness factors, cortisol, and high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) level changes in adolescent soccer players.
    Method
    Twenty players (age: 15 ± 0.91 years; weight: 61.10 ± 10.07 kg; soccer experience: at least 5 years) randomly divided into 6-week or 8-week group (n=10). The training protocol had two phases including general (three weeks) and specific in three days a week for 90 min. The type and intensity were same for both groups and only the volume was different between them. Aerobic power (1609 m), speed (60 m), muscular endurance (push up and sit up), and fasted venous blood samples (cortisol and hs-CRP) were collected before and after training period at 8-8:45 P.M and 8-8:30 A.M, respectively.
    Results
    The values of VO2max, speed, push up, and sit up were improved compared to pre-training values in both groups. Eight-week volume was more effective regarding the reduction of cortisol (%16.77; P=0.033), but the speed of six-week group was improved (%5.27) with a large effect size (r = -0.11). With respect to other variables, there was no significant difference between the two groups.
    Conclusion
    Gradual increase in intensity of conditioning training within eight weeks compared to the same increase within six weeks lead to more effective reduction in serum cortisol of adolescent soccer players, but in relation to hs-CRP levels and improve in VO2max, speed and muscular endurance, it has no more advantage.
    Keywords: Training volume, Soccer, VO2max, Muscular endurance, Speed
  • A Abasspour Mojdehi, R Shabani *, MR Fadai Pages 69-82
    Aim
    High intensitystrength and endurance training can increase exercise capacity. The aim of this study was to describe the effect of high intensity strength and endurance training on body fat index, glucose homeostasis and serum leptin of 15 to 20 year old Taekwondo players boy.
    Method
    Of the eligible volunteers in the study, 20 taekwondo players aged 15 to 20 were selected as the research sample. The subjects were randomly divided into two groups: moderate-intensity resistance-endurance training (the first group, the mean age was 17.77 ± 2.26 years) and high intensity (second group, 16.90 ± 1.72 years). The first group, , had moderate intensity and endurance training for 95 minutes, and the second group performed high intensity training for 80 minutes. Along with the conventional taekwondo exercises Before and after 8 weeks training, body fat index, glucose hemeostasis and serum leptin were assessed. For data analysis, dependent t-test and independent t- test were used. P<0.05 was considered significant.
    Results
    Compared with the pre-test, in the second group a significant decrease was observed in the body fat percentage, insulin and insulin resistance levels. Leptin and FBS significantly decreased after exercise in both groups. The Comparison between groups showed only significant difference in body fat percentage (P=0.03)..
    Conclusion
    High intensity strength and endurance training in athletes can potentially lead to significant reduction in subcutaneous fat. Decreased serum leptin and glucose levels and improved insulin sensitivity can improve the taekwondo lpayers performance
    Keywords: High-intensity training, Body composition, Glucose homeostasis, Leptin
  • A Abdi *, M Nasiri, A Abbasi Pages 83-93
    Aim
    Exercise training represents a successful and powerful strategy to prevent future cardiovascular disease. However, Studies have shown that acute exercise can increase serum concentrations of cardiac biomarkers. The aim of this study was to investigate the effects of a session wrestling match with beta-alanine supplementation on some indicators of heart damage in elite wrestlers.
    Methods
    16 wrestlers as subjects (two men in each weight) were selected and purposefully they were divided into control and experimental groups. Supplement group consumption 1000 mg beta-alanine for 4 hours before the protocol. The training program includes a course of the match was simulated, the wrestler held four wrestling match at intervals of half-hour. The amount of 8 ml blood samples from the brachial vein before, immediately after and one hour after the exercise program were collected. Data were analyzed with using of t test and analysis of variance with repeated measures at α<0.05.
    Results
    The results showed that a session of wrestling match with beta-alanine supplementation had no significant effect on troponin I and troponin T (P=0.05). a session of wrestling match with beta-alanine supplementation were significantly increased CKmb and LDH (P=0.000).
    Conclusion
    It seems indicators damage the heart (cardiac troponin I and T) to follow the intense activity and beta-alanine supplementation does not change in athletes with high fitness.
    Keywords: Beta-alanine, Indicators of heart damage, Elite wrestlers