فهرست مطالب

مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی - پیاپی 6-7 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه مطالعاتی در مدیریت بانکی و بانکداری اسلامی
پیاپی 6-7 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین پورکاظمی، الدار صداقت پرست*، رضا ده پناه صفحات 1-24
    شناسایی عوامل اصلی نکول و استفاده از این اطلاعات در تصمیم گیری برای پرداخت تسهیلات، می تواند در کاهش هزینه های بانک نقش بسیار موثری داشته باشد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر ایجاد نکول و پیش بینی احتمال نکول متقاضیان حقیقی بانک پاسارگاد، با استفاده از روش شبکه های عصبی انجام شده است. نمونه مورد بررسی، شامل اطلاعات پرونده تسهیلات 470 مشتری، از جامعه آماری 25342 مشتری شعب بانک پاسارگاد شهر تهران، در سال های 1392 تا 1393 است. نتایج اجرای مدل نشان می دهد که روش شبکه های عصبی می تواند با دقت 92 درصد پیش بینی مناسبی از احتمال نکول متقاضیان داشته باشد. طبق نتایج این روش، متغیرهایی چون سوء سابقه مالی و نوع وثیقه، تاثیر زیادی بر روی پیش بینی داشته اند.
    کلیدواژگان: پیش بینی، ریسک اعتباری، داده کاوی، شبکه عصبی
  • یحیی حساس یگانه، رضا حبیبی، بهزاد نازی* صفحات 25-58
    یک سیستم بانکی سالم و سودآور به صورت بهتری می تواند در مقابل شوک های اقتصادی مقاومت کرده و نقش پررنگ تری در پایداری و ثبات سیستم مالی ایفا کند. ورشکستگی بانک ها اثرات مخربی بر شبکه بانکی داشته و اثرات آن بر سایر بانک ها نیز سرایت یافته و کل اقتصاد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف اصلی در این تحقیق بررسی تاثیر کیفیت دارایی بر درماندگی مالی بانک های کشور می باشد. در این تحقیق سعی شده است تا با استفاده از نسبت های مالی، تاثیر کیفیت دارایی، تسهیلات پرداختی و نسبت کفایت سرمایه بر شاخص درماندگی مالی مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور داده های مربوط به 18 بانک فعال در بورس اوراق بهادار بین سال های 1388 تا 1394 استخراج گردید. داده های تحقیق با استفاده از مدل رگرسیون پانل مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس محاسبات انجام شده با کمک نرم افزار EViews، نسبت های مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات پرداختی و هزینه مطالبات غیرجاری تقسیم بر کل تسهیلات پرداختی مربوط به کیفیت دارایی، تاثیر مثبت و معنی داری بر درماندگی مالی بانک ها دارند. همچنین نسبت ذخیره مطالبات غیرجاری تقسیم برکل تسهیلات پرداختی، تاثیر منفی و خالص تسهیلات پرداختی تقسیم بر کل دارایی، تاثیر منفی بر درماندگی مالی دارند. نسبت کفایت سرمایه نیز تاثیر مثبت و معنی داری بر درماندگی مالی بانک ها دارد.
    کلیدواژگان: درماندگی مالی، کیفیت دارایی، نسبت کفایت سرمایه، تسهیلات پرداختی
  • اعظم احمدیان* صفحات 59-93
    تسهیلات اعطایی بیشترین قلم دارایی شبکه بانکی کشور را تشکیل می دهند که بزرگ ترین منبع ریسک اعتباری نیز می باشد. در واقع ریسک اعتباری که به مفهوم احتمال عدم بازپرداخت تسهیلات است، از جمله مهم ترین ریسک های پیش روی بانک های کشور است که بنا به دلایل مختلف، از جمله فقدان استانداردهای مربوط به اعتبارات، مدیریت ضعیف سبد تسهیلات و عدم توجه به تغییرات اقتصادی، با آن روبه رو می شود. علی رغم اهمیت مدیریت این ریسک، همچنان شاهد وجود ریسک اعتباری بالا برای بانک های کشور هستیم. بنابراین ضروری است، بانک ها روش های مناسبی برای اندازه گیری ریسک اعتباری در نظر بگیرند و به روش های استاندارد آن را مدیریت نموده و سرمایه لازم برای پوشش آن در نظر بگیرند. در این تحقیق بر اساس ادبیات نظری و تجربی موجود در سطح بین الملل، معیارهای مناسب برای ارزیابی مدیریت ریسک اعتباری انتخاب شده است. سپس با به کارگیری تابع توزیع کرنل، آستانه بحرانی برای مدیریت ریسک اعتباری استخراج شده است. همچنین با استفاده از داده های پانلی صورت مالی بانک های کشور و متغیرهای کلان اقتصادی نظیر رشد اقتصادی، تورم و نرخ سود تسهیلات، در دوره زمانی 1394-1385، اثر بحران مدیریت ریسک اعتباری بر رشد اقتصادی بررسی شده و مقدار بحرانی رشد اقتصادی با توجه به آستانه های مورد نظر، محاسبه شده است. نتایج حاکی از این است که هر چه شبکه بانکی در مدیریت ریسک اعتباری ضعیف عمل نماید، رشد اقتصادی آسیب بیشتری متحمل شده و با روند شدیدتری با کاهش مواجه می شود.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، مدیریت ریسک اعتباری، نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات کل، نسبت مطالبات غیرجاری به سرمایه پایه
  • رضا محسنی*، مریم فتحیان صفحات 95-130
    در حال حاضر یکی از مهم ترین چالش های فراروی نظام بانکی کشور، افزایش مطالبات سررسید گذشته و معوق بانک ها است که نشان دهنده عدم توجه به ریسک اعتباری در فرایند وام دهی، کاهش کیفیت دارایی شبکه بانکی و به تبع آن بی ثباتی های مالی احتمالی در آینده است. از سوی دیگر، فعالان اقتصادی در ایران همواره با نوسانات قابل ملاحظه اقتصاد کلان مواجه بوده اند. از این رو سعی نویسندگان در این تحقیق بر آن است که تاثیر  نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی را  بر مطالبات غیرجاری مورد بررسی قرار دهند. در این راستا، برای استخراج و مدل سازی نوسانات متغیرهای کلان از مدل نامتقارن ناهمسان واریانس شرطی (EGARCH) استفاده شده است. پس از آن برای بررسی تاثیر این نوسانات بر مطالبات غیرجاری بانک ها، مدل خودرگرسیون (VAR) به کار گرفته شده است. همچنین در این تحقیق از داده های سالانه دوره 1394-1357 (بعد از انقلاب اسلامی) استفاده می شود. نتایج حاکی از آن است که در بلندمدت تقریبا 771/1 درصد از تغییرات نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات پرداختی بانک ها توسط مقادیر گذشته خود این متغیر، 3/5 درصد توسط شاخص نوسانات تورمی، 15/3 درصد توسط نوسانات درآمدهای نفتی، 1/8 درصد توسط شاخص نوسانات تولید ناخالص داخلی غیر نفتی، تقریبا 7/1 درصد توسط شاخص نوسانات کسری بودجه دولت و تقریبا 1/2 درصد توسط نوسانات نرخ بیکاری توضیح داده می شود.
    کلیدواژگان: مطالبات غیرجاری، نوسانات متغیرهای کلان اقتصادی، مدل EGARCH، مدل VAR
  • ولی نادی قمی*، بهاره حاجی زاده، عباس گمار صفحات 131-156
    نظریه پردازان مالی همواره در خصوص توانایی شرکت ها در مدیریت سود از طریق به کارگیری روش های حسابداری موثر بر اقلام تعهدی، دغدغه خاطر داشته اند. شواهد برخی از تحقیقات تجربی نشان می دهد که مدیریت سود از طریق استفاده از اهرم مالی و مدیریت سرمایه در گردش و به طور کلی مدیریت ساختار سرمایه امکان پذیر است. مدیریت سود توسط بانک ها نیز از طریق نظارت بر نحوه پرداخت تسهیلات و ذخیره مطالبات مشکوک الوصول صورت می پذیرد. تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین «اهرم مالی و نقدینگی» و «مدیریت سود و سرمایه» بانک های تجاری پذیرفته شده در بازار سهام، طی سال های 1385 تا 1393 پرداخته است. در این تحقیق، با استفاده از مدل رگرسیون مبتنی بر داده های پانلی، فرضیه همبستگی بین این متغیرها مورد آزمون قرار می گیرد. داده های بانک ها از صورت های مالی و یادداشت های همراه آن ها استخراج شده و برای طبقه بندی داده ها از نرم افزار Excel و به منظور تحلیل داده ها، از نرم افزار EViews استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد، بین نسبت های نقدینگی و اهرم مالی در بانک های تجاری و مدیریت سود و سرمایه رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اهرم مالی، نقدینگی، مدیریت سود، مدیریت سرمایه، مطالبات مشکوک الوصول
  • رضا پزشکی، سمانه پهلوان* صفحات 157-177
    تحقیق حاضر به ارتباط بین ریسک های اعتباری و نقدینگی، با قابلیت پیش بینی سود بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. قلمرو زمانی این تحقیق از سال 1390 تا سال 1394 بوده است. نمونه آماری این تحقیق 11 موسسه مالی، اعتباری و بانک می باشد و متغیرهای مستقل آن ریسک اعتباری و ریسک نقدینگی و متغیرهای وابسته آن قابلیت پیش بینی سود کوتاه مدت و بلندمدت در نظر گرفته شده است. همچنین از سه متغیر کنترلی، سود هر سهم، اهرم مالی و رشد استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین ریسک اعتباری و قابلیت پیش بینی سود کوتاه مدت و بلندمدت بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، رابطه معنی داری وجود ندارد. همچنین، بین ریسک نقدینگی و قابلیت پیش بینی سود کوتاه مدت و بلندمدت بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی، قابلیت پیش بینی سود
  • ندا فرح بخش* صفحات 179-205
    هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر ریسک بانک های ایران، طی سال های 1395-1370 است. بدین منظور، متغیرهای اقتصادی تولید ناخالص داخلی، تورم و باز بودن تجارت به عنوان متغیرهای برون زا در نظر گرفته شده است و از متغیرهای درون زای مدل، نسبت سپرده مدت دار به کل سپرده ها (به عنوان متغیر ریسک نرخ سود)، اقلام زیر خط (به عنوان متغیر ریسک تنوع بخشی) و نسبت تسهیلات به دارایی (به عنوان متغیر ریسک کیفیت مدیریت) که نمادی از کیفیت عملکرد بانک ها هستند، استفاده شده است. نتایج در چارچوب روش هم انباشتگی یوهانسون-یوسیلیوس نشان می دهد که متغیر تولید ناخالص داخلی بر اقلام زیر خط و نسبت سپرده ها، اثر مثبت و بر نسبت تسهیلات به دارایی، اثر منفی دارد. متغیر تورم در هر سه مدل برآورده شده، اثر مثبت بر متغیرهای درون زا دارد و درجه باز بودن تجارت تنها بر نسبت سپرده اثر منفی داشته و در دو مدل دیگر برآورد شده، اثر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: اقلام زیرخط ترازنامه، کیفیت دارایی، تورم، باز بودن اقتصادی، ریسک، آزمون یوهانسون- یوسیلیوس
|
  • Mohammad Hossein Pourkazemi, Eldar Sedaghat Parast *, Reza Dehpanah Pages 1-24
    The purpose of this study is identifying factors affecting the probability of loan default and forecasting default probability of non-corporate (natural) customers of Pasargad bank by means of neural networks method (NNM). Variables influencing creation of default were identified through investigating background studies and literature review. At the next step, data related to 470 customers were collected from a statistical population of 25342 people who received loans from Pasargad bank in Tehran region from 2013 to 2014. Results show that NNM could accurately forecast 92% of applicants default probability. According to NNM results, bad financial history or type of collateral have had more significant effect on default probability than the other input variables.
    Keywords: Forecasting, Credit risk, Data mining, Neural Network
  • Yahya Hasas Yehaneh, Reza Habibi, Behzad Nazi * Pages 25-58
    A healthy and profitable banking system can better resist against economic shocks, and play a more prominent role in financial system stability. Banks failure has disastrous effects on banking system and its effects spread on other banks and affects the whole economy. The main objective of this study is to investigate the impact of asset quality on financial distress in the country's banks. In this study, using financial ratios the effect of asset quality, payment facility and capital adequacy on financial distress indicators is examined.   For this purpose, data from 18 banks during the years 1388 to 1394 are collected from Tehran Stock Exchange. Using the software EViews, data are analyzed using panel regression models. It is shown that the ratios of impaired loans to total loans and net charge offs to total loans have positive and significant effect on financial distress. The ratios of loan loss reserves to total loans and net loans to total assets have negative and significant effect on financial distress. Moreover, capital adequacy ratio has positive and significant effect on financial distress.
    Keywords: Financial Distress, Asset Quality, Capital Adequacy Ratio, Loans
  • Azam Ahmadyan * Pages 59-93
    Loans are the largest asset and at the same time the largest source of credit risk for Iranian banking network. In fact, credit risk that may arise from a borrower failing to make required payments is one of the most important risks facing banks due to various reasons including the lack of credit standards, poor management of loans basket and the lack of attention to economic changes. Despite the importance of managing credit risk, we still observe a high level of credit risk for Iranian banks. Therefore, it is imperative that banks consider appropriate methods to measure credit risk and manage them in standardized ways and consider the capital needed to cover them. In this study, suitable criteria for assessing credit risks have been selected based on theoretical and empirical international advanced level literature. Then a critical threshold for credit risk management has been extracted using a kernel distribution function. Moreover, panel regression is employed to show the possible effect of the crisis of credit risk management on economic growth using the financial statements of Iranian banks and macroeconomic variables such as economic growth, inflation and interest rate during the period 1385-1394. The results also indicate that whenever the banking network performs poorly in credit risk management, the economic growth decreases with more severe trends.
    Keywords: Economic Growth, Credit Risk Management, Ratio of Non-Performing Loans to Total loans, Ratio of Non-Performing Loans to Basis Capital
  • Reza Mohseni *, Maryam Fathian Pages 95-130
    Non-performing loans are one of the most important data used to determine the efficiency of banks as well as the health of banking sector and the effects of financial crisis. In recent years, the increase in non-performing loans needs for more rigorous researches. On the other hand, economic activities have been facing considerable fluctuations in major macroeconomic indicators. This study, therefore, aims at investigating the impact of fluctuations in macroeconomic variables on non-performing loans over the years 1978-2015 (during the Islamic revolution period) in Iranian banks. In order to capture the aforementioned relationship, an EGARCH model has been employed. To meet the econometric validity requirements, vector auto regression (VAR) has been used to fit the proper model.   It is shown that the macroeconomic indicators have significant impacts on NPLs, more precisely the ratio of non-performing to total loans. According of the results, most of the long term changes in NPLs are explained by their past values and other important variables including oil revenue, budget deficit, inflation, GDP and unemployment rate.
    Keywords: Non-Performing Loans, Fluctuations of Macroeconomic Variables, EGARCH Model, VAR Model
  • Vali Nadi Qomi *, Bahareh Hajizadeh, Abbas Gomar Pages 131-156
    Financial theorists have always focused on the ability of companies to manage earnings through the use of accounting methods for accruals. Evidence from some empirical research shows that earnings management is possible through the use of financial leverage and capital management and generally managing capital structure. The earnings management by banks is also implemented through monitoring loan-loss provision and net charge-off loans. This study investigates the relationship between "financial leverage and liquidity" and "earnings and capital management" of commercial banks listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during the years 1385 to 1393. Data have been extracted from financial statements and their accompanying notes of some selected banks and Excel has been used to classify the data. Data analysis is also done using EViews software. The results from hypothesis testing show that there is a significant relationship between the liquidity ratios and financial leverage, earnings management and capital management in commercial banks.
    Keywords: Financial Leverage, liquidity, Earnings Management, Capital Management, Loan Loss Provisions
  • Reza Pezeshki, Samaneh Pahlavan * Pages 157-177
    This study investigates the relationship between credit and liquidity risks and the prediction ability of profitability of accepted banks in Tehran Stock Exchange (TSE). Data are collected from all banks and financial and credit institutions listed in TSE during the years 1390 to 1394. The sample includes 11 banks and financial and credit institutions, and credit and liquidity risks are independent variables where the ability to predict short-term and long-term benefits are dependent variables. Three control variables, that is profit per share, financial leverage and asset growth, have also been used. Results show that there is no significant relationship between credit risk and the ability to predict long-term and short-term profitability of accepted banks in TSE. Moreover, there is a significant relationship between liquidity risk and the ability to predict long-term and short-term profitability of accepted banks in TSE.
    Keywords: Credit risk, Liquidity risk, Prediction Ability of Profitability
  • Neda Farahbakhsh * Pages 179-205
    The purpose of this research is to investigate the effect of macroeconomic variables on risks for Iran banking system during the years 1370 to 1395. In this regard, gross domestic production, inflation and degree of openness have been considered as exogenous variables where the ratios of time deposits to total deposits, off balance sheet items, and loans to total assets being endogenous variables. Using Johanson-Yoselius Test, it is revealed that GDP has a positive significant effect on deposit ratios and off balance sheet items, and negative significant effect on loans to assets ratio. In all the models, inflation has a positive impact on endogenous variables. Moreover, it is shown that in two out of three models, degree of openness has a positive and significant effect on deposits ratio.
    Keywords: Off Balance Sheet Items, Asset Qualification, Inflation, Degree of Openness, risk, Johanson-Yoselius Test