فهرست مطالب

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم مختاری *، یونس حسن زاده صفحات 9-32
    انتخاب سبد پروژه ای که از نظر ریسک متوازن باشد و انتخاب اقداماتی برای کاهش ریسک پروژه ها، مسائلی هستند که به طور جداگانه مورد توجه پژوهشگران بوده اند. در این پژوهش، یک مدل ریاضی یکپارچه برای دو مسئله بالا ارائه شده است. وضعیتی مورد توجه است که در مرحله انتخاب سبد پروژه، برخی از پروژه های پیشنهادی با ریسک هایی مواجه هستند و می توان اقداماتی را برای کاهش این ریسک ها برنامه ریزی کرد. با توجه به اینکه انجام این پاسخ ها مستلزم صرف منابع است و اجرای آن ها ریسک سبد پروژه را تغییر می دهد، ضروری است انتخاب پاسخ ها و تاثیر آنها بر ریسک سبد پروژه در همان مرحله انتخاب پروژه مدنظر قرار گیرد. یک مدل ریاضی دو هدفه پیشنهاد شده است که هدف اول آن حداکثر سازی سود ناشی از پروژه های منتخب و هدف دوم آن کمینه کردن ریسک سبد پروژه است. شاخص اندازه گیر ریسک سبد، واریانس سود آن است. با یک مثال عددی، نحوه کاربرد مدل و تفاوت رویکردهای یکپارچه و غیریکپارچه، نشان داده شده و برای حل مدل، از الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب (NSGA-II) استفاده شده است.
    کلیدواژگان: انتخاب سبد پروژه، استراتژی پاسخ به ریسک، برنامه ریزی چند هدفه، الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب (NSGAII)، مدیریت سبد پروژه
  • نیما مختارزاده *، سید مصطفی رضوی، هادی نیلفروشان، مریم سادات فاقعی صفحات 33-60
    مزیت رقابتی سازمان ها در عصر حاضر بیش از هر چیزی به دسترسی آنها به منابع دانشی بستگی دارد. تحول سریع دانش و گستردگی منابع دانشی بین شرکت های مختلف، دسترسی به دانش را برای یک سازمان به تنهایی دشوار ساخته است. این موضوع سازمان ها را وادار کرده که برای دسترسی به دانش مورد نیازشان به همکاری با یکدیگر روی بیاورند. آمارها نشان از افزایش همکاری های میان سازمانی با هدف کسب دانش، علی الخصوص در صنایع دانش بنیانی مانند صنعت داروسازی دارد. ادبیات گسترده ای در زمینه عوامل اثرگذار بر فرآیند انتقال دانش و یادگیری در همکاری ها وجود دارد و هر یک از اندیشمندان این حوزه، از دیدگاه خودشان به تعدادی از عوامل اشاره کرده اند اما تاکنون یک پژوهش فراگیر درباره روابط میان این عوامل و اهمیت آنها انجام نشده است. این پژوهش سعی در شناسایی عوامل اثرگذار بر موفقیت فرآیند انتقال دانش و یادگیری در همکاری میان سازمانی و سنجش اهمیت این عوامل و همچنین روابط آنها دارد. در این راستا ده عامل اثرگذار بر فرآیند انتقال دانش از ادبیات استخراج می شوند و در دو دسته عوامل سطح سازمان، عواملی که در کنترل سازمان هستند، و عوامل سطح همکاری، عواملی که در تعامل دو سازمان معنا پیدا می کنند، دسته بندی می شوند. سپس با استفاده از نظر سنجی از مدیران شرکت های دارویی که شرکت های آن ها در همکاری های صنعت داروسازی درگیر بودند، روابط میان عوامل و اهمیت آنها تحلیل می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که استراتژی سازمان تاثیرگذارترین عامل و سرمایه اجتماعی مهم ترین عامل از میان تمامی عوامل می باشد. شناسایی عوامل اثرگذار بر فرآیند انتقال دانش و اهمیت آنها می تواند به مدیران، در مدیریت بهتر فرآیند انتقال دانش و موفقیت در همکاری های دانشی کمک کند.
    کلیدواژگان: انتقال دانش، انتقال فناوری، همکاری های میان سازمانی، یادگیری سازمانی
  • هیرش سلطان پناه*، صادق فیض اللهی، هیوا فاروقی، ایوب رحیم زاده صفحات 61-95
    امروزه بحث بازآوری و استفاده مجدد محصولات مصرفی اهمیت خاصی یافته است. از آن جا که زنجیره تامین حلقه بسته نه تنها جریان روبه جلو بلکه شامل جریان معکوس نیز می شود، لذا شرکت هایی موفق هستند که بین زنجیره تامین مستقیم و معکوس یکپارچگی بوجود آورند در تحقیق حاضر پس از بررسی ادبیات موضوع، مدل جامع تر و کامل تری نسبت به مدل های گذشته ارائه شده است. مدل بصورت چند هدفه، چند سطحی و تک محصولی با بازگشت محصول در شرایط عدم اطمینان است. توابع هدف مدل شامل حداقل کردن هزینه ها، افزایش سود حاصل از محصول بازیافتی، افزایش صرفه جویی هزینه های حاصل از بازیافت و اثرات زیست محیطی می باشد. به منظور حل مساله چند هدفه، از رویکرد (TH) که یکی از روش های تبدیل توابع چند هدفه به تک هدفه می باشد استفاده شده است. برای اعتبار سنجی مدل پیشنهادی، یک مثال عددی طرح و با استفاده از نرم افزار GAMS حل و مورد بررسی قرار گرفت. و نتایج حاصل از تحلیل حساسیت در ادامه تشریح گردید
    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته، عدم قطعیت، برنامه ریزی چند هدفه، چند دوره ای
  • مهدی نیک شاپوری، طیبه عباس نژاد *، رضا احمدی کهنعلی صفحات 97-119
    بهره وری سبز رویکردی است که در جهت توسعه پایدار معرفی شده است. هدف این پژوهش شناسایی شاخص های بهره وری سبز و تعیین روابط بین شاخص ها جهت ارائه مدل از طریق نگاشت شناختی فازی است. روش نگاشت شناختی فازی مورد استفاده در این تحقیق مبتنی بر FCM اتوماتیک رودریگز-رپسیو و همکارانش در سال 2007 است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارشناسان شرکت پلاستونیک می باشد. شاخص های بهره وری سبز از طریق مطالعات کتابخانه ای و ادبیات نظری تحقیق، شناسایی گردید و با استفاده از چهار ماتریس تاثیر اولیه، ماتریس تاثیر فازی، ماتریس قدرت تاثیر روابط و ماتریس تاثیر نهایی و نرم افزار Mental Modeler نگاشت شناختی فازی ایجاد شد. نگاشت شناختی ساخته شده نشان دهنده روابط میان شاخص های بهره وری سبز و وزن میان آن ها می باشد. با توجه به مدل ایجاد شده، سه سیاست یا سناریو آموزش، بهینه سازی مصرف منابع، طراحی سازگار در نرم افزار طراحی شد تا تغییرات نسبی هر شاخص مشخص شود. در نهایت سناریو آموزش با بیشترین تاثیر مثبت بر سایر شاخص ها به عنوان بهترین سناریو از بین سناریوهای طراحی شده انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: بهره وری سبز، توسعه پایدار، نگاشت شناختی فازی
  • نوید نیکجو، نیکبخش جوادیان * صفحات 121-147
    هرساله بحران های موجود در جوامع بشری از لحاظ نوع، تعداد و شدت در حال افزایش هستند، از این رو مدیریت بحران، امروزه مبحثی مهم برای انجام پژوهش ها در تمامی کشورها تلقی می شود.
    در این مطالعه، فاز پاسخگویی از مدیریت بحران به کمک مدل ریاضی چندهدفه تحت شرایط عدم قطعیت مدل سازی شده است، این مدل به دنبال پیدا کردن مکانی بهینه برای استقرار تسهیلات و سپس میزان تخصیص بهینه کالا میان این تسهیلات و تخصیص مصدوم به بیمارستان ها و به دنبال مسیری بهینه برای رساندن نیروهای انسانی به مناطق آسیب دیده برای رسیدن به اهدافی چون کاهش هزینه، توزیع کالا و امداد پزشکی عادلانه میان مناطق و کاهش زمان رسیدن نیروهای امدادی به مناطق آسیب دیده می باشد. مدل موجود به عدم قطعیت شدت حادثه توجه داشته و این عدم قطعیت در شدت حادثه که موجب عدم قطعیت در میزان تقاضای کالا و نیروی انسانی و میزان خسارت و مصدومان خواهد شد، با استفاده از روش استوارسازی در مدل لحاظ شده است و به علت چند هدفه بودن مدل به کمک یکی از روش های تک هدفه سازی، مدل را تک هدفه ساخته و  در نهایت مدل موجود در این تحقیق در یک مطالعه موردی برای اثبات صحت و کارایی آن در نرم افزار GAMS 24.1 اجرا شده و نتایج مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: لجستیک بحران، مسئله مکانیابی و مسیریابی، عدم قطعیت، چند سطحی چندمحصولی
  • شیما پاشاپور، علی بزرگی امیری، سیدفرید قادری * صفحات 149-183
    امروزه تحمل و تاب آوری سازمان ها در مواجهه با اتفاقات ناخوشایند و مخرب به عنوان یکی از معیارهای مهم در ارزیابی آنها به شمار می رود. توانایی یک سازمان برای مقابله با خسارات ناشی از این اتفاقات، برگشت پذیری اقتصادی نامیده می شود. در این تحقیق، عملکرد یک شرکت پتروشیمی در مقابله با بحران ها مورد ارزیابی قرار گرفته است. ابتدا، براساس یک مطالعه موردی جامع، یک چهارچوب مفهومی برای برگشت پذیری اقتصادی توسعه داده شده است. سپس، یک پرسشنامه ساختاریافته براساس فاکتورهای شناسایی شده در مدل مفهومی تهیه و در بین کارکنان شرکت توزیع شده است. یک مدل تحلیل پوششی داده های غیرقطعی (DEA) برای تعیین واحدهای کارا در شرکت پتروشیمی به کار گرفته شده است. در نهایت، یک تحلیل حساسیت برای مشخص کردن وزن و درجه اهمیت هریک از فاکتورهای شناسایی شده در ساخت یک سازمان برگشت پذیر انجام پذیرفته است. این تحقیق، یک رویکرد یکپارچه کمی و کیفی شامل یک مدل مفهومی برای برگشت پذیری اقتصادی و یک مدل ریاضی DEA در شرایط عدم قطعیت در کل زنجیره تامین یک شرکت پتروشیمی ارایه داده است.
    کلیدواژگان: برگشت پذیری اقتصادی، تحلیل پوششی داده های غیرقطعی، تئوری عدم قطعیت، مدل مفهومی، پرسشنامه
  • سعید صادقی دروازه، عباس شول، ندا رسولی صفحات 185-212
    هدف اصلی پژوهش حاضر، ارزیابی عوامل دخیل در رقابت پذیری زنجیره تامین در صنعت لاستیک سازی است. بدین منظور ابتدا با مروری گسترده در ادبیات رقابت پذیری، مولفه ها شناسایی و مدل مفهومی پژوهش ارائه شد. داده ها از مدیران و خبرگان 5 شرکت ایرانی تولیدکننده لاستیک جمع آوری گردید. به منظور تحلیل داده ها و تست مدل پیشنهادی در فاز آماری پژوهش، از روش حداقل مربعات جزئی (PLS)، و به منظور اولویت بندی عوامل موثر در رقابت پذیری زنجیره تامین رویکردی ترکیبی اتخاذ نموده و از تلفیق ضرایب مسیر حاصل از تکنیک PLS و اوزان حاصل از تکنیک های BWM و FAHP بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از فاز آماری پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار «شراکت زنجیره تامین»، «قابلیت های فرآیندی مدیریت دانش»، «مدیریت زنجیره تامین سبز» و «بخش بندی تامین کنندگان» بر رقابت پذیری زنجیره تامین می باشد. نتایج حاصل از اولویت بندی عوامل موثر در رقابت پذیری زنجیره تامین با استفاده از روش های MCDM نشان داد که «شراکت در سرمایه گذاری مالی» مهم ترین عامل در رقابت پذیری زنجیره تامین است و پس از آن، «کاربرد دانش» و «شراکت در R&D» در اولویت های دوم و سوم قرار گرفته اند. در پایان، برخی استراتژی های کاربردی برای مدیران، مورد بحث و بررسی قرار گرفته و پیشنهادهایی برای پژوهش های آینده فراهم شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، رقابت پذیری، صنعت لاستیک سازی، FAHP، BWM، PLS
|
  • Ghasem Mokhtari *, Younes Hasanzadeh Pages 9-32
    Project portfolio selection and risk response selection are two issues that have been considered disjointedly by the researchers. In this study, an integrated mathematical model is presented for the above-mentioned problems. A situation is noticed in which, in the stage of selecting the project portfolio, some of the proposed projects are facing risks, and some actions can be planned to mitigate these risks. With regard to the fact that implementing these responses requires resources and changes the risk of the portfolio, it is essential to consider the selection of responses at the stage of portfolio selection. A bi-objective mathematical model is proposed, whose first objective is to maximize the profit earned from selected projects, and its second objective is to minimize portfolio risk. Profit variance is considered as a measure of portfolio risk. A numerical example, illustrates the model application and the difference between the integrated and non-integrative approaches. Non-dominated Sorting Genetic Algorithm (NSGA-II) is applied to solve the model.
    Keywords: Project Portfolio Selection, Risk Response Strategy, Multi-Objective Programming, Non-Dominated Sorting Genetic Algorithm (NSGA-II), Project Portfolio Management
  • Nima Mokhtarzadeh *, Seyed Moustafa Razavi, Hadi Nilforooshan, Maryam Faghei Pages 33-60
    Today, competitive advantage of organizations depends mostly on their access to knowledge resources. Rapid development of knowledge and expansion of knowledge resources among different organizations make it difficult for organizations to access knowledge on their own. This obliges organizations to cooperate with each other in order to acquire their knowledge needs. Statistics indicate an increase in strategic collaboration with the aim of acquiring knowledge, especially in knowledge-based industries such as the pharmaceutical industry. There is an extensive literature on factors affecting the processes of knowledge transfer and learning in collaborations; however, so far no comprehensive study has been done in this regard. This study aimed to identify and investigate factors affecting the success of knowledge transfer and learning in strategic collaborations between Iranian pharmaceutical companies. Following the detailed review of previous studies, ten factors affecting the knowledge transfer process were extracted and categorized into two categories: factors at the level of organization, and factors at the level of cooperation. Finally, the importance of them was explained using the opinions of managers of some pharmaceutical companies engaged in strategic cooperation. Results indicate that "Organizational strategy" is the most influential factor and "social capital" is the most important factor.
    Keywords: Knowledge Transfer, Technology Transfer, Inter-Firm Collaborations, Knowledge Acquisition, Organizational Learning
  • Sadegh Feizollahi, Heirsh Soltanpanah *, Hiwa Farughi, Ayub Rahimzadeh Pages 61-95
    Today, the discussion about the reuse of consumer products has particular importance. Since the closed loop supply chain is not only streaming but also includes reverse flow, companies are successful that integrate between direct and reverse supply chain. This paper model is multi-objective, multilevel, multi-disciplinary, and single-product in uncertain conditions. The objective functions of the model include minimizing costs, increasing the revenues from the recycled product, reducing the negative environmental effects of production, transportation and recycling of the product. To solve the problem, the approach TH, which is a method for converting multi-objective functions to single-objective, has been used. Numerical examples have been designed and solved for validating the proposed model. To study the application of the model, a case study was conducted on trolleys product in one of the hospitals industry companies in Tehran. To assess the effect of changes in the parameters affecting the improvement of objectives, sensitivity analysis on budget parameters, production capacity and uncertainty coefficient have been made. The results show the significant impact of production and budget on increasing the profit from recycled parts as well as the effect of fuzzy demand coefficient on the objective of cost and environmental effects which is increasing.
    Keywords: Closed-Loop Supply Chain, Uncertainty, Multi-Objective Optimization, Multi Period, Demand, Capacity
  • Mehdi Nikshapoori, Tayebeh Abbasnejad *, Reza Ahmadi Kahnali Pages 97-119
    Green productivity is a sustainable development approach. The purpose of this study is to identify green productivity Indicators and to determine the relationships between Indicators to present the model through fuzzy cognitive mapping. The fuzzy cognitive mapping method used in this research is based on the Rodriguez-Repcio and et al. (2007) automated FCM. The statistical population of the study included all the experts of Plastonic Company. Green productivity indicators were identified through Literature review. Fuzzy cognitive mapping was created Using four matrices, Initial Influence Matrix, fuzzified Influence Matrix, Strength of Influence Relationships Matrix, Final Matrix of Influence and the software Mental Modeler. The cognitive mapping represents the relationships between the green productivity Indicators and the weights among them. According to the model, four policy or scenarios were designed in software to identify the relative changes of each indicator. Finally, the fourth scenario with the most positive impact on other indicators was selected as the best scenario among the designed scenarios.
    Keywords: Productivity, Green Productivity, Sustainable Development, Fuzzy, Fuzzy Cognitive Mapping
  • Navid Nikjoo, Nikbakhsh Javadian * Pages 121-147
    Every year, the crisis in human societies is growing up in type, number and severity, so today crisis management is considered an important topic for research and research in all countries. In this study, a proposed multi-objective mathematical model under uncertainty conditions. The model seeks to find the optimal facility location and allocation of goods between the facility and the allocation of injured to hospitals also Looking for an optimal route to bring human resources to damaged areas to achieve goals such as reducing costs, distributing goods and fair medical assistance between areas, and reducing the time that aid troops arrive in damaged areas. The existing model focuses on the severity of incident uncertainty and this uncertainty in the severity of the accident, which causes uncertainty about the amount of demand for goods and manpower, and the amount of damage and injuries is based on a scenario-based method based approach Robust optimization in the model and because of the multi-purpose of the model, with the help of one of the single-purpose methods, the model is made single-purpose and finally, the model in this study was solved in a case study to prove its accuracy and effectiveness was investigated.
    Keywords: Crisis Logistics, Location, Routing Issues, Uncertainty, Multi-Level Multi-Dimensional, Robust Optimization
  • Shima Pahsapour, Ali Bozorgi Amiri, Seyed Farid Ghaderi * Pages 149-183
    Organizations usually confront with disruptive incidents. The ability of an organization to reduce the losses caused by these incidents is referred to economic resilience. In this research, the performance of a petrochemical plant is investigated in case of a crisis. At first, based on a comprehensive literature review, a conceptual framework for organizational economic resilience is developed. A structured questionnaire is provided and distributed among the staff of a petrochemical plant as a real case study. Then, an uncertain Data Envelopment Analysis (DEA) model is employed to identify the efficient units of the petrochemical plant. At the end, a sensitivity analysis is performed to examine the importance of each factor in building economic resilience in the plant. This is the first study that presents an integrated qualitative-quantitative approach including a conceptual model for economic resilience and a DEA model in uncertain conditions in the whole supply chain of a petrochemical plant.
    Keywords: Economic Resilience, Uncertain Data Envelopment Analysis (DEA) Model, Uncertainty Theory
  • Saeid Sadeghi Darvazeh *, Abbas Shoul, Neda Rasouli Pages 185-212
    The main aim of this research is to asses contributing factors in supply chain competitiveness in rubber industry. To this point, first, using the extended review in literature of competitiveness, components were identified and conceptual model of research was presented. Data were collected from managers and experts of 5 Iranian rubber manufacturers. To analyze the data and testing the proposed model in statistical phase of research, partial least squares (PLS) method, and to prioritizing contributing factors in supply chain competitiveness a hybrid approach was used and Path coefficients of PLS and weights of BWM and FUZZY AHP were combined. The results of statistical phase of research indicate that “supply chain partnership”, “knowledge management process capability”, “green supply chain management”, and “supplier segmentation” have a significant positive effect on supply chain competitiveness. The results of prioritizing contributing factors in supply chain competitiveness using MCDM methods indicate that “partnership in finance” is the most important factor in supply chain competitiveness and after that, “knowledge application” and “partnership in R&D” were located in second and third priority. Finally some practical strategies for managers are discussed and some suggestions for future research are provided.
    Keywords: Supply Chain, Competitiveness, Rubber Industry, Partial Least Squares, Best-Worst Method, Fuzzy Analytic Hierarchy Process