فهرست مطالب

Technical and Vocational Education
Volume:2 Issue: 4, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پوپک مرعشی * صفحات 1-11

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر بازی های آموزشی محقق ساخته و رایانه ای بر یادگیری مفاهیم شیمی سال دوم دبیرستان بود. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. به همین منظور، جامعه آماری، دانش آموزان دختر سال دوم دبیرستان های منطقه 5 آموزش و پرورش شهر تهران در رشته ریاضی و تجربی در نظر گرفته شد. نمونه آماری به روش تصادفی ساده، 3 گروه 35 نفره از دانش آموزان انتخاب شدند. برای سنجش یادگیری، از آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته استفاده شد.به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی(فراوانی ، میانگین،درصد و...) ودر بخش آمار استنباطی، آزمون های پارامتریک تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که بین بازی های آموزشی محقق ساخته و رایانه ای نسبت به روش سنتی بریادگیری فراگیران، تفاوت معنا داری وجود دارد.با بازی، یادگیری مفاهیم انتزاعی برای دانش آموزان لذت بخش تر شد، درک مفاهیم شیمی و به خاطر سپردن فرمول ها با شور و اشتیاق زیادی همراه بود، همیاری و اشتراک تجارب با همسالان خود باعث شد یادگیری موثرتر صورت گیرد. اما با توجه به اینکه هر بازی به نوبه خود جالب و برانگیزاننده بود، بین بازی های محقق ساخته و رایانه ای بر یادگیری فراگیران، تفاوت معنا داری وجود ندارد. از ویژگی های منحصر به فرد این بازی ها، قابل دسترس بودن، کم هزینه بودن و ایجاد نشاط و سر زندگی در دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: بازی های آموزشی محقق ساخته، بازی های آموزشی رایانه ای، یادگیری مفاهیم شیمی
  • سید کرم نوریان فر* صفحات 12-17

    هدف ازپژوهش حاضر بررسی رابطه مشارکت فعال فراشناختی و جهت گیری هدف با پیشرفت تحصیلی بود. روش پژوهش توصیفی ازنوع همبستگی می باشد. جامعه پژوهش را کلیه دانشآموزان متوسطه دوم شهرایلام که درسال تحصیلی94-1393مشغول به تحصیل بوده اند تشکیل میداد. با روش نمونه گیری خوشه ای 345 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزاراندازه گیری مقیاس خودکارآمدی تحصیلی، مقیاس جهت گیری هدف وآزمون پیشرفتت حصیلی بود که داده های به دست آمده با ضریب همبستگی و رگرسیون چند متغیری تجزیه وتحلیل شدند. نتایج این یافته ها نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی با پیشرفت تحصیلی آن رابطه مثبت ومعناداری دارد ومی تواند پیشبینی کننده خوبی برای پیشرفت تحصیلی باشد همچنین هدف عملکرد گرای شیبه صورت مثبت ومعناداری با پیشرفت تحصیلی رابطه دارد و پیش بینی کننده پیشرفت تحصیلی می باشد وهدف عملکرد اجتنابی نیز به صورت منفی و معناداریپیشرفت تحصیلی رابطه دارد و پیشبینی کننده خوبی برای پیشرفت تحصیلی است.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، جهت گیری هدف
  • علی صادقی * صفحات 18-25

    این نوشتار در پی آن است تا معماران قادر به خلق الگویی مناسب جهت پاسخ گویی به قدرت تخیل و بهتر شدن فرآیند طراحی در کارهای آموزشی و حتی کارهای حرفه ای روزمره خود، باشد. دانشجویان معماری در طول فرآیند تحصیلی خود، تصاویر مرجع را از کتاب ها، مجلات و دیگر مجموعه های تصویردار؛ با توجه به هدف طراحی خود، برداشت می کنند تا با بومی سازی و بهره گیری از آن ها، به هدفی که مد نظرشان است نزدیک شوند و نتایج به دست آمده از این دیدن را در کارهای طراحی شان به کاربرند. علاوه بر قدرت تخیل و بهره گیری از حافظه بصری، گام طراحی گروهی هم نتایج مثبتی در این زمینه دارا می باشد؛ بنابراین معماری با خلاقیت و کارگروهی، نتیجه مثبتی در فرآیند طراحی به دست خواهد آورد. سوالی که در این پژوهش دنبال خواهیم کرد این است که به چه میزان ادراک بصری در خلاقیت معماران و نحوه آموزش آن ها تاثیر دارد؟ آیا خلاقیت در نحوه آموزش تاثیری خواهد داشت؟ در این پژوهش سعی بر آن شده تا در حد توان خود بتواند با بررسی برخی از این الگوهای تصویری و خلق فضای معماری و نتیجه بخش؛ در پی یک آموزش و طراحی خلاق و کارآمد باشیم. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند با تاکید بر نقش خلاقیت و حافظه بصری در آموزش معماری، به کارآمد سازی روند طراحی معماری پرداخته و الگوی مناسب را جهت ارتقای سطح کیفی آموزش طراحی معماری قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، ادراک بصری، آموزش معماری، تخیل
  • مهدی محمودی * صفحات 25-31

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شبیه سازی رایانه ای بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان سال دوم هنرستان در درس کامپیوتر بود. این تحقیق از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه آزمایش و گروه گواه انجام گرفت . جامعه مورد مطالعه این پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر پایه دوم هنرستانهای شهرستان ری که در سال تحصیلی 94-1393 مشغول به تحصیل بودند، تشکیل داد. حجم نمونه در این پژوهش، 60 دانش آموز پسر پایه دوم هنرستان بودند که به دلیل محدودیت اجرا، به شیوه نمونه گیری در دسترس نمونه گیری شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر بود. برای محاسبه روایی صوری و محتوایی این پرسشنامه از نظر متخصصان و برای تعیین پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که میزان 0/78 بدست آمد. برای تحلیل داده ها، از تحلیل توصیفی و آزمون آماری کوواریانس استفاده شد. نتایج پس آزمون انگیزش تحصیلی نشان داد که شبیه ساز رایانه ای بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی رایانه ای، انگیزش تحصیلی، دانش آموزان
  • سیمین دخت کلنی * صفحات 33-39

    در سال های اخیر نقش مثبت گرایی در مدیریت منابع انسانی به طور چشمگیری مورد توجه قرار گرفته است. بر اساس تاکید روانشناسی مثبت بر نقش ویژگی های مثبت افراد در عملکرد آنان، هدف پژوهش حاضر بررسی نقش توانمندی های محافظت کننده در پیش بینی عملکرد شغلی وظیفه ای و زمینه ای بود. بدین منظور 148 نفر به صورت نمونه در دسترس از معلمان دوره اول متوسطه شهر اصفهان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش آزمون توانمندی ها و ارزش ها در عمل پیترسون و سلیگمن فهرست وارسی عملکرد وظیفه ای بیرنهو همکاران و فهرست وارسی عملکرد زمینه ای کونوی بودند. تحلیل ضریب همبستگی پیرسون پژوهش نشان داد که بین توانمندی های محافظت کننده و عملکرد شغلی وظیفه ای و زمینه ای رابطه معناداروجود دارد (0/001>P).  نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که خود نظم دهی و دور اندیشی عملکرد شغلی وظیفه ای و  بخشش عملکرد شغلی زمینه ای را پیش بینی می کنند. این یافته ها می تواند جهت افزایش عملکرد وظیفه ای و زمینه ای معلمان دوره ی اول متوسطه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توانمندی های محافظت کننده، روانشناسی مثبت، عملکرد شغلی زمینه ای، عملکرد شغلی وظیفه ای
  • ملیحه دوستی * صفحات 41-59

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی بدفهمی ها، راهبردها و استدلال های دانش آموزان پایه ششم دوره ابتدایی در حل مسائل کسر است. روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی است. نمونه مورد مطالعه، 71 نفر از دانش آموزان پایه ششم دوره ابتدایی شهرستان ساوه هستند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، آزمونی در ارتباط با مفهوم کسرها است. در تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که درک دانش آموزان، بیشتر مبتنی بر درک کسر به عنوان جزءای از کل است. آنها مفهوم کسر را به درستی درک نکرده اند و با بدفهمی های مختلفی نظیر بازنمایی کسر به عنوان جزء به جزء به جای جزء به کل، عدم توجه به برابری قسمت های افراز شده، در نظر گرفتن کسر بازنمایی کننده جزءای از کل به عنوان مقدار و شمارش علائم افراز مواجه هستند. اکثر آنان، تمایلی به ارائه راهبرد و توجیه درستی پاسخ خود ندارند و این کار را بسی سخت و مشکل می پندارند. برخی از دانش آموزان با توجه به نوع مسئله، استدلال یا راهبردهای مختلفی را ارائه کردند. استدلال های دانش آموزان، در سه شکل نمادین، تجربی و روایت گونه دسته بندی شدند. همچنین، در این پژوهش، راهبرد تناسب، افرازکردن، جبری و رسم شکل نیز از راهبردهای استفاده شده توسط دانش آموزان در حل مسائل کسر هستند.

    کلیدواژگان: مفهوم کسر، بدفهمی، استدلال، راهبردهای حل مسئله و آموزش ریاضی
  • مریم بنی عامریان* صفحات 61-82

    این پژوهش با هدف مطالعه وبررسی برنامه درسی ملی دو کشور استرالیا ونیوزلند در حوزه فناوری واطلاعات (ICT) و تطبیق آن با برنامه درسی ملی ایران در این حوزه انجام شده است. تا براساس استانداردها و معیارهای نظام های موفق دنیا، وضعیت آموزش و به کارگیری فناوری و اطلاعات در کشور مورد بررسی وارزیابی قرار بگیرد و جهت بهبود و اصلاح مشکلات وکاستی های احتمالی آن راهکار های مناسب پیشنهاد گردد. برای تحقق این هدف برنامه درسی ملی استرالیا، نیوزلند و ایران مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که برنامه درسی دوکشور استرالیا و نیوزلند به مسئله فناوری و اطلاعات توجه اکیدی داشته اند به گونه ای که برنامه درسی استرالیا فناوری واطلاعات را به صورت روح حاکم بر برنامه درسی دانسته و از طرفی به عنوان یکی از حوزه های یادگیری به آن توجه اکیدی داشته است و اهداف و سازمان برنامه درسی در تمام مقاطع تحصیلی این کشور مشخص شده است. کشور نیوزلند نیز به حوزه فناوری واطلاعات توجهی خاص داشته در برنامه درسی این کشور نیز حوزه فناوری و اطلاعات در تمام مقاطع تحصیلی ودر تمام عناصر برنامه درسی مشخص گردیده است. در عین حال در برنامه درسی هر دو کشور استاندارد های لازم برای ارزیابی یادگیری دانش آموزان در هر مقطع مشخص شده و انتخاب محتوا به تناسب شرایط و صلاحدید مدرسه و معلم واگذار گردیده است. برنامه درسی ملی ایران حوزه فناوری و اطلاعات را در کنار کار و اشتغال قرارداده و در عین حال استفاده وبکار گیری از فناوری واطلاعات را در فرایند یاددهی و یادگیری کلیه مقاطع لازم دانسته است ،اما مواضعی مشخص و معین مانند دوکشور استرالیا و نیوزلند ندارد و عبارات مربوط به این حوزه به صورت کلی و تا حدی مبهم بیان شده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی ملی، استرالیا، نیوزلند، ایران، فناوری و اطلاعات
|
  • Popak Marashi* Pages 1-11

    The purpose of this study was to examine the effects of researcher-made instructional card games and computer games on learning of chemistry concepts in the tenth grade of high school. This research is a quasi- experimental study with pre and posttestdesign with a control group. Participants of the study were all the female high school students majoring in Math and science. Three groups of 35 students were selected by an available sample method. To measure their achievement a researcher made testwas used. Descriptive statistics (e.g., frequency, average, percentage and standard deviation), the inferential statistics, parametric tests for analysis of covariance were used to analyze the data. The results showed there was significant relationship between the learners' achievement in the two experimentalmethods and that of the traditional method. However, there was not significant relationship between two experimental groups in learning abstract concepts. Understanding of chemistry concepts and memorize of formulas were with great enthusiasm, cooperation and sharing experiences with their peers caused to efficient learning takes place. Also interaction and cooperation between students were
    increased.

    Keywords: instructional card games of researcher made, instructional computer games, learning chemistry concepts
  • Seyed Karam Norianfar* Pages 12-17

    The aim of the present study was to investigate the relationship between the students' self-efficiency and their orientation of target with academic achievement. This study was a descriptive co relational research. The population of the study was all of the senior secondary students who were studying in Ilam in the academic year of 2014-15. Using cluster sampling methods, 345 students were selected. The instrument for measuring the scale of academic self-efficiency was the Scale of Target Orientation and Academic Achievement Test. The data collected were analyzed through correlation coefficient and multivariate regression. The results showed that academic self- efficiency has a significant positive relationship with academic achievement and can be its good predictor. Moreover, the aim of dispositional function has a significant positive relationship with academic achievement and can be a predictor of academic achievement; and the aim of refusal function has a significant negative relationship with academic achievement. Also, it can be a good prediction of academic achievement.

    Keywords: academic achievement, academic self-efficiency, target orientation
  • Ali Sadeghi* Pages 18-25

    This article attempted to render architects capable of creating appropriate patterns in order to stimulate their power of imagination and improve the process of designing their educational tasks or even routine professional deeds. During their educational time, students of Architecture obtain source pictures from books, magazines, and other pictorial collections by taking their design objectives into account in order to approach their intended goals through a process of domestication and utilization. In addition to utilizing the power of imagination and visual memory, group design will also yield positive results. Therefore, doing architecture accompanied by creativity and group work would result in positive outcomes in the process of design. The question of interest in the present study is, to what extent are architects’ creativity and way of training influenced by visual perception? Does creativity have any impact over architects’ way of training? This research tried to provide a guideline for creating a creative and effective design and training, to the extent possible, by investigating some of these pictorial patterns and creating fruitful architectural environments. The results of this study can lead to making the process of architectural design more efficient with an emphasis on the role of creativity and visual memory in architectural training, providing an appropriate pattern for the improvement of the quality of architectural design training

    Keywords: Creativity, Visual perception, Architectural training, Imagination
  • Mehdi Mahmoudi* Pages 25-31

    The main purpose of this study was to examine the effect of computer simulation on students' academic motivation in second grade of technical high school in a computer course. This study was a kind of quasi-experimented and pre-test/post-test design with experimental and control groups. The population of this study included all the boys studying in the second grade of Shahr-e-Rayhigh schools in the 2014-2015 academic year.The sample size was sixty students who were selected by available sampling method due to limitations. Data collection tool was Academic Motivation Questionnaire. To analyze data, covariance statistical test was used. The results of Academic Motivation post-test revealed that computer simulation has a positive effect on the students' academic motivation. At the end of this study, future research subjects and executive suggestions were presented.

    Keywords: computer simulation, academic motivation, students
  • Simindokht Kolni* Pages 33-39

    In recent years, the rule of positivism has greatly been noticed in the field of human resource management. Positive psychology emphasizes the effect of people's positive characteristics on their performance. The aim of this study was to examine the role of protective strengths in predicting task and contextual performance in the first period of high school teachers. Within this scope, 148teachers of Esfahan were selected as the research sample by available sampling method. The instruments used in this study were the Values in Action- Inventory of strengths (VIA-IS, Peterson & Seligman 2003), Byrne et al Task Performance ChecklistandContextual Conway Performance Checklist. The analysis of r-Pearson’s correlation revealed positive relationship between the protective strengths and task and contextual performance (p<0/001).Stepwise regression results indicated that self-regulation and prudence predict task also mercy predicts contextual performance. These findings could be used to increase task and contextual performance of the first period high school teachers.

    Keywords: protective strengths, positive psychology, task performance, Contextual performanc
  • Malihe Doosti*, Ebrahim Reyhani Pages 41-59

    The Purpose of this study was to identify misconceptions, strategies and reasoning of the sixth grade students in solving problems of fraction. The research method was descriptive-survey. The 71 sixth grade students in Saveh city were selected by using random cluster sampling method. The data collecting tool was a test related to the fraction concepts. Descriptive and inferential statisticswere used for analyzing the data. The results showed that the students' understanding of fraction was based on the sub-construct of part-whole. They don't have a clear comprehension of fraction and representation of the fraction part of part rather than part of whole. Lack of attention to the equality of the partition and identification of a part of whole representation of fractions as the amount and counting the symptoms of the partition are among the others. The majority of them are reluctant to offer their response strategies and their proper justification and they consider it difficult to realize. Some of the students present different reasoning and strategies based on the type of the problems. The reasoning of students was classified into symbolic, empirical and narrative. Also, the students use proportion, partitioning, algebraic and drawing shape strategies to solve fraction problems

    Keywords: Concept of fraction, Misconception, Reasoning, Strategies of Problem Solving, Mathematics Education
  • Maryam baniameryan*, rezan hakime zadeh, mohammad javadipuor Pages 61-82

    This research aimed to study the national curriculums of Australia and New Zealand in the field of information technology (ICT) and to compare them with the national curriculum of Iran. So that we can study and evaluate the situation of learning and applying information technology in Iran based on standards and benchmarks of the successful systems and the strategies will be offered to improve and correct the probable problems. So national curriculum of Australia, New Zealand and Iran were studied and compared. Findings show that national curriculums of Australia and New Zealand emphasize on technology and education. Australia's curriculum recognizes technology and information as a ruling spiritofcurriculum. New Zealand is also pay special attention to technology and information domain. However, in the curriculum of these two countries necessary standards have been recognized for evaluating students learning in every academic aspect and curriculum elements. Iraniannational curriculum has put information and technology along with occupation and employment. Also,this curriculum emphasizes on using and applying technology and information in all educational levels. But it doesn’t have clear status like New Zealand and Australia and the expressions in this regards are vague and unclear.

    Keywords: national curriculum, information, technology, Australia, New Zealand, Iran