فهرست مطالب

اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی - پیاپی 2 (زمستان 1395)

مجله اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی
پیاپی 2 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمانه عابدی، فرشید ریاحی درچه* صفحات 1-31

    هدف از این مطالعه برآورد ارزش تفریحی و حفاظتی باغ گل‏های پارک چمران، در شهر کرج می باشد. برای این منظور 125 پرسش نامه در سال 1392 از بازدیدکنندگان باغ مورد مطالعه، جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده حاکی از آن است که، 79 درصد پاسخ دهندگان برای ارزش حفاظتی باغ و 89 درصد برای ارزش تفریحی تمایل به پرداخت داشته اند. همچنین نتایج بیانگر آن است که حداکثر تمایل به پرداخت هر فرد برای ارزش حفاظتی، 5/19778 ریال و برای ارزش تفریحی، 9/4834 ریال به ازای هر فرد برآورد شده است. با توجه به نتایج مطالعه مهمترین عوامل اثرگذار بر تمایل به پرداخت برای ارزش حفاظتی مبلغ پیشنهاد، درآمد، شغل و دیدگاه های نگرشی بوده و برای تمایل به پرداخت برای ارزش تفریحی مبلغ پیشنهاد، تحصیلات و دیدگاه های نگرشی بوده است. در این راستا پیشنهاد می شود که مسولین باغ گل‏ها، به ایجاد دو انتخاب حق عضویت و ورودیه برای شهروندان جهت ورود به باغ مورد نظر اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: اغ گلها، ارزش تفریحی، ارزش حفاظتی، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری
  • حسن آزرم*، محمد بخشوده صفحات 33-57
    در مطالعه حاضر پس از تکمیل پرسشنامه و جمع آوری داده های مقطعی سال زراعی 931392 از 201 تولیدکننده گندم آبی منتخب به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای در منطقه فسا، اثرات افزایش قیمت حامل های انرژی بر تقاضای نهاده های موثر بر کیفیت محیط زیست بررسی شد. ابتدا با استفاده از سیستم عرضه تقریبا ایده آل تابع تقاضای نهاده های تولید گندم برآورد و رابطه مکملی و جانشینی بین نهاده ها تعیین شد. سپس با افزایش قیمت حامل های انرژی (گازوئیل و برق) با اعمال سناریوهای مختلف برنامه هدفمندی یارانه ها، به محاسبه تغییرات مقدار تقاضای نهاده های تولید پرداخته شد. در این مطالعه از تغییرات مقدار تقاضای نهاده های آب، سموم شیمیایی، کود شیمیایی و حامل های انرژی به عنوان نهاده هایموثربرکیفیت محیط زیست استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که کشش های خود قیمتی جبرانی تقاضا برای همه نهاده های مورد بررسی منفی است. همچنین کشش های متقاطع جبرانی بیانگر وجود رابطه مکملی بین نهاده های گازوئیل و ماشین آلات و برق و نیروی کار و رابطه جانشینی بین نهاده های گازوئیل و برق و نیز گازوئیل و نیروی کار می باشد. اثرات افزایش قیمت گازوئیل و برق نشان داد که با افزایش قیمت این حامل ها، مقدار تقاضای نهاده هایموثربرکیفیت محیط زیست افزایش می یابد. لذا پیشنهاد می شود که سیاست فوق در تولید گندم با احتیاط بیشتر صورت گیرد. در نهایت علی رغم پایین بودن کشش های خود قیمتی و متقاطع جبرانی تقاضای نهاده ها، جانشین بودن آن ها به طور تلویحی می تواند حاکی از تمایل مناسب تولیدکنندگان به استفاده از سایر نهاده ها به جای انرژی باشد. لذا پیشنهاد می شود دولت تکنولوژی های جایگزین انرژی و سازگار با محیط زیست را معرفی و ترویج نماید.
    کلیدواژگان: حامل های انرژی، سیستم عرضه تقریبا ایده آل، کیفیت محیط زیست، گندم آبی، استان فارس
  • صغری قبادی*، بهزاد علی پور صفحات 59-80

    فرآیند توسعه اقتصادی کشورها و مجموعه سیاست های اقتصادی طی دهه های اخیر به گونه ای بوده است که چالش های زیست محیطی به یکی از مهمترین دغدغه های سیاست گذاران تبدیل شده است. لذا، بررسی نقش و تاثیر سیاست های اقتصادی دولت بر کیفیت محیط زیست می تواند حایز اهمیت باشد. هدف از این مطالعه سنجش آثار آلاینده های زیست محیطی (آلاینده های هوا) در بخشهای مختلف بر مخارج بهداشت و درمان در ایران می‏باشد. الگوی مورد استفاده در این مطالعه از الگوی تصریح شده گروسمن و همکاران و فرانکلین و همکاران الهام گرفته است، و با استفاده از روش داده های ترکیبی (Panel Data) به تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار ایویوز 9 پرداخته شده است. نتایج آزمون‏های ریشه واحد دیکی فولر و فیشر دال بر وجود هم انباشتگی بین متغیرها دارد. نتایج آزمون هاسمن نشان از مدل اثرات ثابت برای تخمین بلندمدت می باشد. میزان تاثیرگذاری انتشارآلاینده های صنعتی (دی اکسید کربن، دی اکسیدنیتروژنو دی اکسیدگوگرد) در صنایع مورد مطالعه برابر با 012/0 می باشد. همچنین سهم سوخت‏های فسیلی در انتشار گازهای گلخانه ای در بخشهای مختلف برابر با 056/0 و مثبت می باشد، و لگاریتم هزینه های تحقیق و توسعه برابر با 12/0- می باشد که با افزایش بودجه تحقیق و توسعه می‏توان راهکارهای برای کاهش آلودگی ارائه داد و همینطور با انتقال تکنولوژی و نوآوری های جدید اثرات مخرب ناشی از آلودگی‏های صنعتی، تجاری و... را به میزان قابل توجهی کاهش داد. همچنین عرض از مبدا مدل مورد نظر میزان اثرگذاری در صنایع مختلف را نشان داده است که این میزان در بخش صنایع به میزان 39/0 می باشد که بیشترین تاثیر را بر آلودگی دارا می باشد و بخش تجارت و خانگی کمترین تاثیر بر آلودگی به میزان 18/0 می باشد.

    کلیدواژگان: آلاینده‏های زیست محیطی، داده‏های تلفیقی، بهداشت و درمان، بخش‏های مختلف
  • پریا پارسا، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی*، زین العابدین صادقی صفحات 81-103

    این مقاله تابع فاصله هذلولی پارامتری را که به تازگی توسعه یافته؛ جهت تجزیه و تحلیل کارایی فنی زیست محیطی 30 استان ایران برای سال های 13901385 بر اساس داده های تابلویی به کار گرفته است. نتایج نشان می دهند؛ میانگین کارایی فنی زیست محیطی کشور در طی سال های 13901385 معادل 6961/0 بوده است. به طوری که با افزایش تولید ناخالص داخلی حقیقی، به طور متوسط به میزان 66/43 درصد و کاهش همزمان انتشار 2CO به 39/30 درصد، بدون تغییر در نهاده ها و تنها با استفاده از فناوری جاری منجر به بهبود عملکرد تولیدی کشور شده و به کارایی دست می یابند. همچنین نتایج نشان می دهند؛ برای اکثر استان های کشور، کارایی فنی زیست محیطی در طول زمان در حال کاهش بوده و روند نزولی داشته است. در میان استان ها، تهران دارای کمترین و سیستان و بلوچستان دارای بیشترین کارایی فنی زیست محیطی هستند. در نهایت با اندازه گیری کارایی فنی زیست محیطی استان ها، می توان برای هر استان به ارائه ی اهداف جداگانه ای پرداخت. به طوری که برای استان های با کارایی انرژی کمتر، که پتانسیل بیشتری برای کاهش مصرف انرژی و انتشار آلاینده ها خواهند داشت؛ اهداف جداگانه ای نسبت به سایر استان ها طرح گردد.

    کلیدواژگان: استان های ایران، کارایی فنی زیست محیطی، تابع فاصله
  • اسفندیار جهانگرد* صفحات 105-142

    ایران، در اوایل دهه 1350، برای ایجادمحیط زیستی سالم، تمایل جدی نشان داد. هر چند کسی انتظار نداشت که ایران، رشد اقتصادی را فدای محیط زیست کند. لذا برخی اصول در قانون اساسی لحاظ شدند که باعث شد برنامه‏های کنترل آلودگی و حفاظت محیط زیست با برنامه‏های جاری توسعه ترکیب شود تا اطمینان حاصل شودکه فعالیت‏های زیست محیطی بخشی از توسعه ملی تلقی می‏شوند. برنامه‏های عمرانی و توسعه ایران نشان می‏دهند که در تشویق و حفظ محیط زیست، نقش دولت در قبل و بعد از انقلاب اسلامی به جای ترویج رقابت، کارایی و حفاظت از طریق ساز و کار بازار، دستور و نظارت مستقیم بوده است. در این باره ضعف برنامه‏های اجرایی، نبود آگاهی عمومی و شانه خالی کردن افراد و کارخانه‏ها از سیاست‏ها و قوانین، قرار گرفتن اولویت‏های تخصیص بودجه‏های سالانه در عرصه‏های دیگری به غیر از محیط زیست باعث ناتوانی سیاست های کنترل محیط زیست در ایران شده است. لذا پاسخ به دو سوال اساسی در آینده بسیار مهم است. آیا باورهای افراد جامعه برای تخریب محیط زیست اهمیتی قایل هستند و خواستار اقدامی جدی برای مقابله با مخاطرات زیست محیطی هستند؟ آیا حاکمیت بستر و امکان مناسب را برای حفاظت از محیط زیست فراهم نموده است؟ پاسخ به این سوالات منجر به تدوین سیاست‏ها و اجرای عملیاتی آنها در قبال مسایل زیست محیطی دربرنامه و بودجه کشور می‏شود و موفقیت سیاست‏ها بستگی به پاسخهای این سوالات دارد.

    کلیدواژگان: برنامه های توسعه، محیط زیست، ایران
  • زین العابدین صادقی*، حمیدرضا حری، مهلا صفی نتاج صفحات 143-171

    به منظور پاسخگویی به تقاضای در حال رشد آب و کاهش رشد شکاف بین عرضه و تقاضای آبفرایندهای نمک زدایی می تواند یکی از گزینه های موثر باشد. نمک زدایی آب دریا یکی از فناوری های اصلی تولید آب در سراسر جهان است. پژوهش حاضر با هدف بررسی امکان سنجی اقتصادی شیرین کردن آب خلیج فارس از منظر انرژی های نو و فسیلی در سال 1392 صورت گرفته و برای این منظور از مدل هزینه چرخه عمر استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که استفاده از سوخت دیزل یا به عبارت دیگر سوخت های فسیلی در مقایسه با انرژی خورشیدی، برای فرآیند آب شیرین کن اقتصادی نمی باشد. ارزش فعلی خالص در سناریوی با وام با نرخ تنزیل خصوصی انرژی خورشیدی برابر با 31/4776 میلیون ریال و دارای توجیه پذیری اقتصادی است و در سوخت دیزلی برابر با64/2970- میلیون ریال می باشد و فاقد توجیه پذیری اقتصادی است. حساسیت طرح آب شیرین کن سوخت های فسیلی نسبت به قیمت فروش آب شیرین در حد کمی می باشد و این نتیجه در استفاده از انرژی خورشیدی با روندی افزایشی رو به رو است ولی حساسیت طرح آب شیرین کن انرژی های نو نسبت به قیمت فروش آب شیرین در حد زیادی می باشد زیرا میزان تغییرات بسیار بالا بوده است. همچنین نتایج بیانگر آن است که هزینه متوسط که در دوحالت انرژی خورشیدی و دیزلی برای قیمت آب شیرین به دست آمده، در حالت انرژی خورشیدی به مراتب کم تر بوده است.

    کلیدواژگان: امکان سنجی اقتصادی، نمک زدایی، خلیج فارس، انرژی خورشیدی، مدل چرخه عمر
|
  • Samaneh Abedi* Pages 1-31

    The purpose of this study was to estimate the value of recreation and conservation garden flowers at Chamran Park in the city of Karaj.  For this purpose, 125 questionnaires were collected in 2013 from visitors to the garden have been analyzed. The analysis of collected data indicate that 79 percent of respondents to the conservation garden and 89 percent were willing to pay for entertainment value. The results indicate that the maximum willingness to pay per person for the conservation and recreational value respectively is estimated 19778.5 and 4834.9 Rials. According to the results the most important factors affecting willingness to pay for preservation value bidder are income, occupation and attitude and willingness to pay for recreational value bidder, education and attitude. In this regard, it is suggested that the officials of garden flowers, to create two choices dues and fees for citizens to apply for entry to the garden.

    Keywords: Flowers Gardens, Recreational Value, Conservation Value, Willingness to Pay, Valuation
  • Hassan Azarm * Pages 33-57
    In the present study, the cross sectional data of 2013-14 were collected through questionnaires from 201 irrigated-wheat producers in Fasa applying multistage random cluster sampling to investigate the effects of energy carriers’ price rising on environmental quality. Firstly, through utilizing Almost Ideal Supply System and estimating the demands of wheat inputs and the complementary and substitutionary relationships between the inputs. Then, consistence with targeted subsidies plan, various energy (gas oil and electricity) prices increase scenarios are employed to calculate changes in the demand for production inputs. In this study, changes in quantity demand inputs for water, chemical pesticides, fertilizers and energy carriers’ has been used as an indicator of environmental quality. The results indicated that own-price elasticity of compensated demand are negative for all inputs. Also the cross elasticities of compensated coefficients revealed complementary relationships between gas, oil, machinery and electricity, labor, and the substitutionary relationship between gas oil and electricity and as  well as gas oil and labor. The effects of the price rising of gas oil and electricity indicated that by increasing in price these carriers, the environmental quality reduced. Therefore, it is suggested that policy in wheat production should be implemented with further considerations. Finally, despite its low own-price and cross elasticities of compensated demand inputs, the substitutionary they can implicitly suggests appropriately willingness of producers to use inputs other instead of energy. Therefore, it is suggested that the government should introduce technologies replacing energies and promote consistent environmental instead.
    Keywords: Energy Carriers, Almost Ideal Supply System, Environmental Quality, Irrigated Wheat, Fars Province
  • soghra ghobadi* Pages 59-80

    The process of economy development and economy policies cause environmental challenges as the major concern of policy makers in recent decades. Therefore, the investigation of the impact of government economy policies on environment would be necessary and important. The aim of this study is to assess the impact of environmental pollutants (air pollutants) on hygiene expenditures in Iran. The specified pattern of Grossman et. al. and Franklin et al was applied as the model for this study and in order to analysis the data “Panel Data” method is used employing “Eviews 9” software. The result of Dickey-Fuller unit root and Fisher test revealed the integration between variables. The result of Hausman test verified the fixed effects model to estimate long-term relationship. The measure of impact of industrial pollutant’s diffusion (carbon dioxide, nitrogen dioxide, and sulfur dioxide) is equal to 0.012 and has direct relationship with health expenditure. The share of fossils fuels in greenhouse gases ‘emission in different sectors was equal to 0.056 and had a positive effect, and the R&D costs’ logarithm was equal to –0.12 that it can be possible to find a way to reduce the pollution by increasing research and development’s budget and also the damaging effect of industrial and commercial pollution could be significantly reduced by transferring technology and new innovations. Additionally, the intercept of the model revealed the amount of negative effect related to the different industrial sector individually which the industrial sector with 0.39 obtained the highest score while business and household sectors had the least impact on the infection’s rate.

    Keywords: Environmental Pollutants, Integrated Data, Healthcare, Different Parts
  • seyyed abdolmajid jalaee esfand abadi* Pages 81-103

    This paper extends recently developed parametric hyperbolic distance function to the analysis of environmental technical efficiency for a panel data of 30 provinces in Iran from 2006 -2011.The results show that average of environmental technical efficiency in Iran, from 2006-2011, has been 0.6961. So that, real GDP increased by an average of 43.66 percent and the simultaneous reduction CO2 emissions to 39.30 percent, without any change in inputs and only using current technology, resulting in improved performance production country and achieve efficiency. The results show that, for most provinces, the technical environmental efficiency has been on the decline over time, and has been a downward trend. Among the provinces, Tehran has the least and Sistan - Baluchestan has the highest environmental technical efficiency. Finally, with measurement of environmental technical efficiency provinces can be paid for to provide separate targets. So that for the provinces with lower energy efficiency will have the greater potential for reducing energy consumption and emissions, compared with other provinces based on  separate goals.

    Keywords: The Provinces of Iran, Environmental Technical Efficiency, Hyperbolic Distance Function
  • esfandiar jahangard* Pages 105-142

    In the early 1970s, the Iranian government was committed to maintain a healthy environment in the country. While it was clear that the government would not sacrifice economic growth in order to preserve and protect the environment, several changes had been made in the Iranian Constitution aiming to achieve environmental improvement. In particular, the goal was to ensure the environmental activities become a major part of national development plans. There are evidences that show that the government has not been successful in tackling environmental challenges. The perceived severity of environmental degradation was positively related to the weakness of executive authority, the lack of administrative efficiency and the absence of a detailed program of action. These facts raise important questions: First, Whether society is willing to dedicate efforts to protect the environment. Second, whether the government makes enough efforts to prevent environmental degradation. Answering these questions leads to implications for environmental policy making.

    Keywords: National Development Plans, Environment, Iran
  • zeinolabedin sadeghi* Pages 143-171

    In order to meet the growing demand and the reduction of the growing gap between supply and demand for water, the desalination processes can be one of the effective options. One of the main technologies for water production is the desalination of sea water all around the world. The current research has been conducted in 2014 aiming to evaluate the economic feasibility of desalination of Persian Gulf’s water in terms of new energies and fossil energy and the model of life cycle cost has been used. The results indicate that the use of diesel energy, in other words, other fossil fuels compared with new solar- energy, for desalination process, is not more feasible from the economic perspective. Net present value in private discount rate with loan scenarios with solar energy is equal to 4776.30 million rials that is economically justified And with diesel fuel scenarios equal to -2970.64 million rials without economic justification .Sensitivity of desalination project of fossil fuels in comparison with the selling price of fresh water is too little, and this result in the use of solar energy is facing with an increasing trend, but the sensitivity of desalination projects of new energies compared to the selling price of fresh water is high, because the amount of variations is very high. Also the average cost obtained for both diesel and solar energy regarding the price of fresh water, in the state of solar energy is far less than fossil fuel. And finally, from the two of these projects the use of solar energy is more feasible and economical.

    Keywords: Economy Feasibility, Desalination, Persian Gulf, Solar Energy, Life Cycle Cost