فهرست مطالب

مطالعات خلیج فارس - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، تابستان 1398)

نشریه مطالعات خلیج فارس
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حکمت الله ملاصالحی صفحه 4
  • مهدی شاهین، اسماعیل سپهوند*، محمدعلی نعمتی صفحه 6

    جزایر در طول تاریخ از اهمیت سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی ویژهای برخوردار بودهاند. بیشتر جزایر خلیجفارس دارای سکنه و حتی حکومتهایی در طول تاریخ خود بودهاند. از جمله جزایر مشهوری که در طول تاریخ ایران و اسلام همواره مورد توجه جغرافیدانان بوده است، میتوان به جزایری مانند خارک، کیش، بحرین، لافت و دیگر جزایر اشاره کرد. این جزایر در بیشتر دوره های تاریخی به جز مقاطع کوتاهی، همیشه زیر نظر حکومتهای ایرانی بودهاند. جغرافیدانان ایرانی و مسلمان در آثار خود اشارات زیادی به ویژگیهای جغرافیایی و تاریخی این جزایر داشتهاند. این مقاله، با استفاده از روش کتابخانه ای و توصیفی، برخی از مهمترین جزایر خلیجفارس را از دیدگاه جغرافیدانان مسلمانی همچون حمدالله مستوفی، حافظ ابرو، انصاری دمشقی، ابولفداء، مسعودی، اصطخری، ابنخردادبه، ابن بکران، فسایی و رامهرمزی مورد بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، جغرافیای تاریخی، جزایر، جغرافی دانان مسلمان، منابع جغرافیایی
  • محمد منصوری مقدم*، فرشید لاری منفرد صفحه 18

    آل عصفور یکی از خاندان های بزرگ و برجسته شیعی بودند که پیش از این در بحرین زندگی می کردند ولی در سال 1216 ه‍.ق/ 1801 م. به علت بی ثباتی و ناامن شدن شرایط زندگی در آن نواحی و به روایتی به دعوت فتحعلی شاه قاجار به بوشهر مهاجرت کردند. وجود پرشمار علما و روحانیون فرهیخته در بین افراد این خاندان، سبب ساز خدمات برجسته علمی و مذهبی بسیاری در بوشهر شد. این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای، پژوهش میدانی و شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی این موضوع می پردازد که مهاجرات خاندان آل عصفور از بحرین به بوشهر چه تاثیری بر ساخت سیاسی و بافت اجتماعی- فرهنگی این شهر داشته است. نتایج نشان می دهد که اعضاء این خاندان در تحولات اجتماعی و فرهنگی شهر بوشهر در عصر قاجار نقش موثری ایفا کرده و سبب تقویت جایگاه شیعیان در این شهر شدند.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، آل عصفور، بحرین، بوشهر
  • جواد موسوی دالینی صفحه 29

    بررسی مرزهای دریایی ایران و موقعیت جغرافیایی سواحل و جزایر ایرانی در منطقه خلیج فارس نشان می دهد که ایران به دلیل وسعت قلمرو خاکی خود در حاشیه خلیج فارس بیشترین سواحل را در این دریا دارا بوده و بر تعدادی از جزایر ارزشمند آن در دهانه خلیج فارس و تنگه هرمز حاکمیت سرزمینی دارد. در مقابل، دولت امارات متحده عربی با طرح ادعاهایی، در تلاش است به حاکمیت ایران بر بخشی از این جزایر ایرانی خدشه وارد کند و ادعا می کند که حاکمیت این جزایر از آن اوست. بررسی تاریخی این ادعاها نشان می دهد که از زمان پیدایش اولین امپراتوری های بزرگ ایرانی، ایران با فراز و نشیب هایی بر آب های خلیج فارس حاکمیت داشته است، لیکن با حضور بریتانیا در منطقه و رقابت این دولت با روسیه در 1903 م.، بعضی جزایر ایرانی به اشغال غیرقانونی این دولت درآمد و تعدادی دیگر نیز در اختیار شیوخ قاسمی شارجه قرار گرفت که این اشغال مورد قبول دولت ایران نبود. با اعلام خروج بریتانیا از خلیج فارس و با پس گرفتن ادعای مالکیت دولت ایران بر بحرین، در 29 نوامبر 1971، طی یادداشت تفاهمی بین ایران و شارجه مقرر شد که دو جزیره تنب بزرگ و تنب کوچک به حاکمیت مستقیم ایران بازگردانده و حاکمیت ایران بر جزیره ابوموسی تجدید شود. از آن تاریخ تا سال 1992 م.، حاکمیت ایران بر این جزایر مورد اعتراض امارات و هیچ دولت دیگری قرار نگرفت. بررسی حقوقی ادعاهای امارات نشان می دهد که هیچ کدام از این ادعاها نمی تواند زمینه مشروعیت حاکمیت سرزمینی برای آن دولت فراهم کند. با این حال شواهد حقوقی و سیاسی و سوابق تاریخی و موقعیت جغرافیایی منطقه، حاکمیت سرزمینی ایران بر جزایر ایرانی را مورد تایید صریح قرار می دهد.

    کلیدواژگان: حقوق دریاها، خلیج فارس، جزایر ایرانی، جغرافیای سیاسی دریاها، امارات
  • جواد شعرباف صفحه 44

    امنیت خلیج فارس پس از پیدایش نفت و طی دهه های گذشته به موضوعی بسیار حساس برای جامعه جهانی تبدیل شده است. به منظور تامین امنیت منطقه، تضمین جریان آزاد انرژی و اطمینان از استمرار آن، سامانه های امنیتی متفاوتی برای این منطقه تدارک دیده شده است. عمده این طرح ها به دلیل جغرافیای سیاسی (ژئوپلیتیک) منطقه مبتنی بر ایده امنیت دسته جمعی است. دولت های ایران - قبل و بعد از انقلاب اسلامی- همواره کوشیده اند که فارغ از تمایلات و اعمال نظر کشورهای فرامنطقه ای، نوعی نظام امنیتی را متناسب با شرایط و واقعیات منطقه ترسیم کنند اما کشورهای عرب حاشیه جنوبی خلیج فارس به این دعوت همسایه شمالی جواب رد داده و در مقابل سامانه امنیتی خود را بدون حضور و مشارکت ایران در قالب شورای همکاری خلیج تعریف کرده اند. تجربه جنگ های مختلف در منطقه و عدم تمایل عرب ها به همکاری با ایران گواه آن است که این مدل در عمل شکست خورده است. جمهوری اسلامی با شرایط و ظرفیت هایی که دارد می بایست مسیر دیگری را برای تامین امنیت ملی خود و منطقه در پیش گیرد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، جمهوری اسلامی ایران، نظام امنیتی، شورای همکاری خلیج فارس
  • شیده شادلو، رضا کاویانی، محمود عبایی کوپایی صفحه 58

    این مقاله بر آن است تا روابط میان قطر و سایر کشورهای منطقه خلیج فارس در دوران ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا را در چهارچوب تحلیلی بحران مورد ارزیابی قرار دهد. از این رو با شیوه تحلیلی– تاریخی و پیروی از رویکرد رئالیسم درصدد است تا به این پرسش پاسخ دهد که عامل اصلی در بحران روابط قطر و همسایگانش در تاریخ ژوئن 2017 م. چه بوده است؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که وابستگی دولت های عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس به آمریکا، جریان این امنیت زدایی را تشدید می کند. قطر به عنوان کشوری که از لحاظ هویت و ساختار، در طول تاریخ کاملا وابسته به قدرت های خارجی بوده است، نمونه بسیار مناسبی برای نشان دادن اثرات این وابستگی است. بر اساس یافته های این پژوهش طرح هایی مانند تاسیس پایگاه نظامی، امضاء قراردادهای نظامی و امنیتی و اجرای طرح ابتکار همکاری استانبول از سوی ناتو به رهبری آمریکا در این کشور، نه تنها باعث بی ثباتی در منطقه شده بلکه ثبات سیاسی و حتی تداوم بقای این امیرنشین کوچک را نیز در معرض تهدید قرار داده است. در نهایت نویسندگان نتیجه می گیرند که حضور آمریکا در این منطقه عامل اساسی در ایجاد بحران میان قطر و همسایگان اوست.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، طرح های استراتژیک آمریکا، قطر، بی ثباتی
  • محمد حسن نیا، حمیدرضا شیبانی* صفحه 73

    جزیره لاوان از جزایر تاریخی و نفت خیز ایران در نزدیکی سواحل شمالی خلیج فارس است که در بستر تاریخ تحولات زیادی را از نظر اجتماعی و اقتصادی پشت سر گذاشته است. مردم آن روزگاری از طریق صید مروارید و ماهی امرار معاش می کردند و در زمانی دیگر، اقتصاد این جزیره به صورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر کشف نفت قرار گرفت. تحولات جمعیتی مختلفی از جمله مهاجرت های پی در پی بر ساختار اجتماعی این جزیره تاثیر بسیاری گذاشت. این مقاله با استفاده از روش تحقیق کتابخانه ای و مشاهدات میدانی به بررسی ساختار جغرافیای تاریخی و تاریخ اقتصادی این جزیره با تاکید بر نفت و پالایشگاه های نفتی می پردازد. تاریخ اقتصادی جزیره لاوان، به ویژه تحولات صنعت نفت و چگونگی تاسیس این صنعت در این مکان از دیگر مباحث مهم این مقاله است. با وجود منابع اقتصادی سرشار، جزیره لاوان دارای جمعیت محدودی است که همگی آنها نیز در بخش صنعت نفت این جزیره اشتغال ندارند. در مجموع، به رغم منابع اقتصادی بسیار، این جزیره فاقد توسعه موزون در زمینه های متفاوت اجتماعی و اقتصادی است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، لاوان، تاریخ، جغرافیا، اقتصاد نفت
  • لیدا مودت*، فاطمه نوروزی صفحه 82

    اوضاع اقلیمی از عوامل مهم و تاثیرگذار بر آسایش زیستی محیط های انسانی است. از این رو انسان همواره تلاش کرده است تا با راه حل های دقیق و حساب شده در مناطق مختلف، شرایط زیستی مساعدی را برای زندگی مهیا سازد. معماری سنتی کشورهای مختلف، به ویژه کشورهای خاورمیانه و از جمله ایران، سرشار از تجارب و نمونه های موفق در این زمینه است. سلسله مراتب طراحی اقلیمی در یک منطقه نقش زیادی در شرایط آسایش محیطی دارد و این موضوع در مناطقی با اقلیم خاص از اهمیت بیشتری برخوردار است. سواحل کناره خلیج فارس و سواحل جنوبی ایران اغلب دارای آب و هوایی گرم و مرطوب بوده و دارای تابستان های طولانی و زمستان هایی کوتاه هستند. همین عامل سبب ایجاد نوع خاصی از معماری در این مناطق شده است که با اقلیم آن هماهنگ است؛ از آن جمله می توان به شناشیرها (شناشیل) اشاره کرد. شناشیرها در معماری بوشهر با عملکردهای متنوع اقلیمی، فرهنگی، اجتماعی و زیبایی شناسانه ای که در طی قرن های گذشته داشته است، توجه پژوهشگران را در دهه های اخیر مجددا به خود جلب کرده است. از این رو، این نوشته درصدد است که به بررسی این گونه شاخص معماری اسلامی بپردازد. لازم به ذکر است که این سبک معماری در ایران فقط در بوشهر به چشم می خورد و تلفیقی از معماری اسلامی - ایرانی را در این شهر به نمایش می گذارد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، بوشهر، شناشیر (شناشیل)، معماری، اقلیم جنوب خلیج فارس
  • صفحه 91
|
  • Mehdi Shahin, Esmaeil Sepahvand, Mohammad Ali Nemati Page 6

    In the course of history, islands have always been of particular political, social, economic, and military importance. Most of the islands of the Persian Gulf have been inhabited and even had their own governments in their history of existence. Among the famous islands which have always attracted the attention of geographers during the history of Iran and Islam reference can be made to Kharg, Kish, Bahrain, and Laft. These islands, except for short periods of time, have always been under the sovereignty of Iranian governments. Iranian and Muslim geographers have made frequent references to the geographical and historical features of these islands. Following a descriptive method and using library resources, this paper investigates some of the most important islands of the Persian Gulf in the view of some Muslim geographers such as Hamdullah Mostofi, Hafiz-i Abru, Ansari Dameshghi, Abu’l-Fida, Mas’udi, Istakhri, Ibn Khordadbeh, Ibn Bakran, Fasaei, and Ramhormozi.

    Keywords: Persian Gulf, historical geography, islands, Muslim geographers, geographical sources
  • Mohammad Mansoori Moghadam, Farshid Lari Monfared Page 18

    Al-Asfoor or Usfurids were one of the prominent Shi’i dynasties that initially lived in Bahrain. However, they are said to have immigrated to Bushehr at the invitation of Fath-Alishah Qajar because of the instability and insecurity of that region. The existence of several distinguished scholars and clergymen among the members of this dynasty resulted in the provision of numerous supreme scientific and religious services in Bushehr. Through using library resources, following a descriptive-analytic method, and conducting field studies, the authors have examined the effects of the immigration of Al-Asfoor Dynasty to Bushehr on the political structure and social-cultural texture of this city. The findings of this study indicate that the members of this dynasty played an influential role in the social and cultural changes in Bushehr during the Qajar period and consolidated the position of Shi’ites there.

    Keywords: Persian Gulf, Al-Asfoor, Bahrain, Bushehr
  • Javad Mousavi Dalini Page 29

    A study of Iran’s sea borders and the geographical situation of Iranian coasts and islands in the Persian Gulf region indicates that, because of its vast lands along the Persian Gulf, Iran owns the vastest coastal areas of this waterway. Moreover, it has sovereignty over some of its valuable islands at the mouth of the Persian Gulf and in the Strait of Hormuz. However, the United Arab Emirates has always tried to damage Iran’s sovereignty over a part of these Iranian islands by claiming that their sovereignty belongs to it. The historical study of such claims reveals that, since the emergence of the first great Iranian Empires, Iran has always ruled this waterway; however, after the presence of Britain in the region and its competition with Russia in 1903, some of the Iranian islands were illegally occupied by this government, and a number of them were also placed under the rule of al-Qasimi Skeikhs of Sharjah, which was not acceptable to the Iranian government. Upon announcing Britain’s deserting the Persian Gulf and Iran’s withdrawing its claim as to its ownership of Bahrain in 29 December 1971, based on an agreement between Iran and Sharjah, it was decided to return the two Greater and Lesser Tunbs to Iran and renew Iran’s sovereignty over Abu Musa Island. From that date until 1992, Iran’s sovereignty over these islands was not opposed by the United Arab Emirates or any other country. The study of UAE’s legal claims indicates that none of them can function as legitimate arguments for its sovereignty over these islands. Nevertheless, several legal and political proofs, the historical background of the region, and the geographical situation of the Persian Gulf confirm Iran’s territorial sovereignty over the Iranian islands.

    Keywords: Law of the Sea, Persian Gulf, Iranian islands, UAE, political geography of the sea
  • Javad Sharbaf Page 44

    The security of the Persian Gulf has turned into an extremely critical issue for the world society since the discovery of oil in this region during the recent decades. Different security systems have been developed there in order to protect the region and guarantee the free flow of energy and the continuity of this process. Most of the related plans, due to the political geography of the Persian Gulf, are based on the idea of joint security. Iranian governments – both before and after the Islamic Revolution – have always tried to develop a security system in conformity with the real conditions and features of the region, free from the tendencies and interferences of trans-regional countries. Nevertheless, the Arab countries of the southern coasts of the Persian Gulf have continually rejected the invitation of their northern neighbor in this regard and, instead, have defined their own security system without the presence and cooperation of Iran within the framework of the Gulf Cooperation Council. The experience of different wars in the region and Arabs’ lack of interest in cooperating with Iran indicates that their model has failed in practice. Therefore, it seems that, given its own particular conditions and potentials, the Islamic Republic of Iran should follow a different path in order to protect its own national security as well as the security of the region.

    Keywords: Persian Gulf, Islamic Republic of Iran, security system, Gulf Cooperation Council
  • Shideh Shadloo, Reza Kaviani, Mahmoud Abaei Koupaei Page 58

    The present paper investigates the relationships between Qatar and the other countries of the Persian Gulf region during the presidency of Donald Trump in the United States of America within the analytic framework of crisis. Therefore, following the historical-analytic method and a realistic approach, the authors try to provide an answer to the question of what the main reason behind the crisis of Qatar’s relations with its neighbors in June 2017 was. The findings of this study indicate that the dependence of the Arabic governments of the southern coasts of the Persian Gulf on America intensifies this trend of desecuritization in the region. As a country which has completely been dependent on foreign powers in the course of its history, Qatar is a very good example for revealing the effects of this dependence. Based on the research findings, certain projects, such as the establishment of military bases, signing military and security contracts, and executing the project of Istanbul Cooperation Initiative ( ICI) by NATO under the supervision of America in Qatar, have not only resulted in the rise of instability in the region but also threatened the political stability and even the survival of this small country. Finally, the authors conclude that the presence of America in this region is the main reason behind the creation of crisis between Qatar and its neighbors.

    Keywords: Persian Gulf, America’s strategic plans, Qatar, instability
  • Mohammad Hassan Nia, Hamidreza Sheybani Page 73

    Lavan Island is one of the historical and oil-rich islands of Iran near the northern coasts of the Persian Gulf. It has experienced several social and economic changes in the course of history. Once, its inhabitants provided for their livelihood through fishing and pearl hunting and, at another time, the economy of this island was directly and indirectly affected by the discovery of oil there. Various population changes, caused by, for example, frequent emigrations to and from this island, greatly influenced its social structure. Through library research and field studies, this paper explores the historical geography and economic history of Lavan with an emphasis on oil and oil refineries. The economic history of this island and, particularly, the development of oil industry there and the quality of the establishment of this industry in Lavan are among the other important topics discussed in this paper. Despite the rich economic resources, the population of Lavan Island is very small, and not all of them are employed in oil-related sectors and industries. Generally speaking, despite its numerous economic resources, this island lacks uniform development in different social and economic fields.

    Keywords: Lavan Island, Persian Gulf, history, geography, oil economy
  • Lida Mavadat, Fatemeh Nowruzi Page 82

    Climatic conditions are among the most important factors affecting the biological safety of human environments. Accordingly, human beings have always tried to provide some desirable environmental conditions for their life in different regions through taking a number of accurate measures. The traditional architecture of various countries abound in successful examples and experiences in this regard. The hierarchy of climatic architecture in a region plays a significant role in environmental safety conditions, which is still of greater importance in regions with specific climates. The coasts of the Persian Gulf and the southern shores of Iran generally enjoy a hot and humid climate and have long summers and short winters. This has resulted in the creation of a specific kind of architecture in these regions which is in conformity to its climate. Among the particular features of this style of architecture reference can be made to the making of mashrabias. With their various climatic, cultural, and aesthetic functions, during the previous centuries, the mashrabias in Bushehr’s architecture have once again attracted the attention of researchers in the recent decades. Hence, the present paper is intended to explore this specific feature of Islamic architecture. It is necessary to mention that this architectural style, which can only be observed in Bushehr, displays a combination of Islamic and Iranian architectures in this city.

    Keywords: Persian Gulf, Bushehr, mashrabia, architecture, climate of south Persian Gulf