فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، تابستان 1398)

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عامر نیک پور*، میلاد حسنعلی زاده صفحات 9-31

    سالمندی امری اجتناب پذیر است که به همراه خود مسائل و نیاز های ویژه ای را در سطح جوامع شهری مطرح می سازد. این مقاله با هدف تحلیل الگوی فضایی پراکنش و همچنین نماگرهای جمعیت شناسی جمعیت سالمندان در محلات شهر بابل تهیه شده است. روش تحقیق مطالعه حاضر توصیفی-تحلیلی و بر اساس هدف کاربردی می باشد. داده های خام مقاله از بلوک های آماری شهر بابل استخراج شده است که بر اساس سرشماری سال 1390 مرکز آمار ایران تهیه شده است. برای بررسی وضعیت سالمندان در محلات 22 گانه شهر بابل از شاخص های نسبت سالمندی، نسبت وابستگی سالمندی، شاخص سالمندی و شاخص پیری استفاده شده است. برای تحلیل فضایی شاخص های جمعیت سالمند با استفاده از نرم افزار GIS و از روش های لکه های داغ و خودهمبستگی فضایی موران استفاده شده است. با بررسی هرم سنی شهر بابل طی سال 1355 تا 1395 مشخص شده است نسبت جمعیت سالمند به گروه های سنی پایین تر، بیشتر شده است. هر چهار شاخص مورد مطالعه دارای مقادیر بیشتری در سطح محلات مرکزی نسبت به محلات پیرامونی می باشند. همچنین هر چهار شاخص دارای الگوی فضایی خوشه ای در سطح شهر می باشند.

    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، جمعیت سالمند، شاخص های سالمندی، محلات شهر بابل
  • علی تسنیمی*، مهیار علوی مقدم، علی صادقی منش، هستی قادری سهی صفحات 33-57

    کیفیت و میزان فعالیت و کار در توسعه ی اجتماعی یک جامعه نقش بسزایی دارد و تمایل افراد یک جامعه به فعالیت، بستگی به ویژگی های روان شناختی ای دارد که بستر فرهنگی جامعه و خانواده در سبک زندگی آنان گنجانده است. فعالیت یکی از مولفه های بنیادین در دیدگاه روانشناختی آلفرد آدلر است که به همراه علاقه ی اجتماعی به عنوان معیار سلامت روانی شناخته می شود؛ ارزیابی این مولفه در ضرب المثل های فارسی امثال و حکم، می تواند بستری مناسبی برای درک کارکرد گزاره های مرتبط با فعالیت و کار در ادبیات عامیانه باشد . ضرب المثل ها از سویی نمود حالات روانی و تمایلات گویشوارن یک زبان هستند و از دیگر سو می توانند تاثیراتی ژرف بر سبک زندگی افراد یک جامعه بگذارند و کیفیت مولفه ی «فعالیت» را تحت تاثیر خود قرار دهند. با پیش چشم داشتن دیدگاه های روان شناختی آدلر و آسیب شناسی ضرب المثل های فارسی امثال و حکم دهخدا با روش تحلیل محتوای تلخیصی، می توان به درکی ژرف از آسیب ها و منافع این بخش از فرهنگ و ادب عامیانه ی ایران برای مولفه ی «فعالیت» اجتماعی دست یافت. نتیجه ی این بررسی نشان از آن دارد که بسامد گزاره های تاثیرگذار مثبت در ضرب المثل های فارسی بالاتر از ضرب المثل ها آسیب زاست و این بخش از ادب عامیانه به عنوان سرمایه ای فرهنگی می تواند در توسعه ی اجتماعی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: فعالیت، ادب عامه، امثال و حکم، آلفرد آدلر
  • محمدعلی شمس*، سعیده شمسائی صفحات 59-83

    این مطالعه به بررسی سازوکار تاثیرگذاری آگهی های بازرگانی بر هویت اجتماعی زنان ایرانی می پردازد. 60 آگهی تجاری تلویزیون ایران مورد بررسی کمی و کیفی قرار گرفتند. تحلیل بسامد نشان داد که تصویر ارائه شده از زن مطلوب و موفق ایرانی عمدتا تحت تاثیر این عوامل است: 1) منافع سفارش دهندگان؛ 2) نوع گفتمان تبلیغاتی؛ 3) جامعه هدف و 4) راهبردهای معناشناختی به کار رفته در تولید آگهی ها. تحلیل جزئیات کلامی و بصری تعبیه شده در محتوای آگهی ها هم نشان داد که چطور شخصیت پردازی کاراکترهای زن در این گونه ی رسانه ای، کلان روایتی خاص از موفقیت را به مخاطبین ایرانی اعم از مرد و زن القا می کند. این یافته ها در چهارچوب تحلیل انتقادی گفتمان و در رابطه با سازوکارهای شکل گیری باورهای اجتماعی در مواجهه با مظاهر توسعه ی مادی مورد بررسی دقیق تر قرار گرفتند تا نشانه های تحولی بطئی ولی عمیق در نوع نگرش دست اندرکاران بخش خصوصی و متولیان تبلیغات در نهادهای دولتی به وضوح روشن شود.

    کلیدواژگان: تبلیغات تلویزیونی، زنان، هویت اجتماعی، کلان روایت
  • زهرا رشیدی، سمیه فریدونی* صفحات 85-108

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی عاملیت اجتماعی دختران دانشجو در گذار تحولات اجتماعی و فرهنگی جامعه که در ازای گسترش کمی دانشگاه های طی نزدیک به دو دهه ی گذشته در ایران رخ داده، در سپهر فلسفی تفسیر گرایی و رویکرد کیفی، با استفاده از روش پدیدارشناسی است. ابزار جمع آوری داده مصاحبه ی عمیق بدون ساختار بود. مشارکت کنندگان 60 نفر از سه گروه اعضای هیات علمی، فعلان اجتماعی و دختران دانشجو از چهار استان گیلان، قم، کردستان و سیستان و بلوچستان بودند داده ها بر اساس راهبرد هفت مرحله ای کلایزی تحلیل شده و طبقات بدست آمده و از راهبردهای بازبینی اعضاء برای افزایش صحت پژوهش استفاده شد.یافته ها نشان می دهد اگرچه برخی از مشارکت کنندگان «آسیب های ناشی از آموزش های دانشگاهی زنان» را در حوزه هایی مانند« کمبودکار برای مردان»، «به تاخیر افتادن ازدواج»، «اشتغال تمام وقت زنان بیرون ازخانه»، «ازدیاد فسادهای اخلاقی» و حتی«افزایش طلاق» جدی می دانند، اما با این حال به باور آنها دگرگونی ها در حوزه ی زنان و تغییرات اجتماعی که در گرو افزایش عاملیت اجتماعی زنان به وجود آمده، نقطه ی عطف پیامدهای حاصل از افزایش دسترسی آموزش عالی در کشور است.«دگرگونی باورها»،«سبک جدید زندگی برای زنان»،«کم رنگ شدن کلیشه های جنسیتی»،«درک هویت جدید برای دختران» و «افزایش احساس توانمندی» از نمونه های این دگرگونی ها هستند.

    کلیدواژگان: عاملیت اجتماعی، دختران دانشجو، تحولات اجتماعی فرهنگی، گسترش کمی آموزش عالی
  • انسیه زواره، تقی آزاد ارمکی* صفحات 109-136

    در این پژوهش، محقق کوشیده است به مطالعه روابط دورن خانواده از منظر روابط میان دو نسل زنان کهنسال   ، بپردازد تا در یابد که این روابط تابع چه گفتمان هایی است و آیا این گفتمان ها به هم نزدیک اند یا نشانه مشهودی از فاصله میان این دو نسل به حساب می آیند؟ روش مورد استفاده محقق ، بهره گیری از رهیافت کیفی ، مبتنی بر روش داده بنیاد تحلیل موقعیت با استفاده از مصاحبه های روایی بوده است و نمونه هدفمند ، به تعداد20 مورد از شهروندان زن تهرانی انتخاب گردید. یافته های مطالعه نشان داد که روابط میان دو نسل زنان، در خانواده ایرانی، همگرا است و در عین تفاوت گفتمان سنت پیشگی زنان کهنسال و پشرو بودن زنان جوان، اما هر دو در گفتمانی به هم نزدیک می شوند که گفتمان نوگرایی است .خانواده در عین تفاوت ها ، در مسیر تهدید نسلی قرار ندارد و هم چنان خانواده ، موضوع دارای اهمیت و اولویت نسل ها است.

    کلیدواژگان: گفتمان نوگرایی سنت پیشگی، گفتمان نوگرایی پیش رو، نسل زنان کهنسال، نسل زنان جوان
  • سجاد باباخانی*، اکبر صالحی، یحیی قائدی، سوسن کشاورز صفحات 137-160

    تحقیق حاضر در چهارچوب تحلیل انتقادی گفتمان به بررسی تربیت شهروندی در گفتمان های بعد از انقلاب اسلامی می پردازد. به همین منظور، متون و اسناد مرتبط با مقوله تربیت شهروندی در پنج دوره مذکور با روش نورمن فرکلاف، در سه سطح «توصیف متن»، «تحلیل روندهای تولید و تفسیر»، و «تبیین بافت اجتماعی» مورد تحلیل قرار گرفته است. گفتمان مسلط تربیت شهروندی، گفتمان شهروند اخلاقی- قانون مدار است که تربیت شهروندی را با محوریت دین و احکام اسلامی می پذیرند؛ هر گفتمان با طرد گفتمان پیشین و برجسته سازی و محوری نمودن نظرات و سیاست های مورد نظر، موجودیت خود را تحکیم و تثبیت نموده. گفتمان های بعد از انقلاب به همه مقوله ها و شاخص های تربیت شهروندی به صورت متوازن و متعادل نپرداخته اند و نیز شهروند بازنمود شده در این گفتمان ها موجودی است تک بعدی که تنها در هر دوره در یکی از ابعاد رشدی سریع و نامتوازن را تجربه کرده است. در غالب موارد، اسناد مورد بررسی از الگوی تک گفتمانی پیروی می کنند و علاقه ای به استفاده از عناصر گفتمان های رقیب ندارند.

    کلیدواژگان: تربیت شهروندی، گفتمان، انقلاب اسلامی، تحلیل گفتمان انتقادی، فرکلاف
  • فاطمه زهرا صادقی*، غلامرضا پیروز، زهرا پارسا پور صفحات 161-186

    شعراقلیمی معاصر شعریست سوبژکتیو با کلیتی ارگانیک که چالش سنت و مدرنیزم درآن نمودی بارز دارد. شعراقلیمی راس هرم ادبیات بومی است و پس زمینه ی شعر کلاسیک محسوب می شود. پررنگ کردن موتیف های اقلیمی و خلق فضا در محیط زبان، شعری خاص با کارکرد ویژه پدید می آورد که بهره گیری از نشانه های زبانی بومی- قلیمی آن در راستای توسعه ی فرهنگی ادبی قابل توجیه است. اسدالله عمادی ،علی اکبر مهجوریان و جلیل قیصری از شاعران پیشرو شعر اقلیمی مازندران به حساب می آیند که راهبردهای زبانی اقلیمی، سروده هایشان را از غنای فرمال برخوردار کرده است. این سه تن علاوه بر شعر در رمان و تحقیق و پژوهش در حوزه ی فرهنگ نیز آثار در خور توجهی دارند. در این پژوهش شاخصه های جغرافیایی، اجتماعی- فرهنگی و اقتصادی- معیشتی در شعر سه شاعر اقلیم گرای مازندران تبیین و تحلیل شده است. برآیند این جستار نشان می دهد طبیعت محوری، تصویر پردازی، عشق به سرزمین، عصیان و اعتراض، توجه به فرهنگ بومی و قومی(آیین ها، سنت ها، باورها) توجه به زبان بومی از مولفه های پرتکرار است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی است.

    کلیدواژگان: شعر معاصر مازندران، اقلیم، فرهنگ، اسدالله عمادی، علی اکبر مهجوریان، جلیل قیصری
  • یعقوب موسوی*، محمدصادق مهدوی، یاسر قربانپورگنجی صفحات 187-215
|
  • Amer Nilpour*, Milad Hasanalizadeh Pages 9-31

    Elderly is an avoidable one, which pose with it issues and special needs at the level of urban societies. This article is provided to target of analyze the spatial pattern of distribution as well as demographic indicators of the elderly population in the neighborhoods of babol City. The research method of this study is descriptive-analytic and based on the purpose applied. The raw data of the article is extracted from statistical blocks of the babol city, which is provided to base on the census of 1390 Iran Statistics Center. To study the status of the elderlies in the 22 neighborhoods of babol city is used from Indexes of elderly ratio, elderly Dependency ratio, elderly Index and Aging Index. For spatial analysis of elderly population indexes using GIS software and have been used the methods of hot spots and Spatial autocorrelation of moran. By checking the age pyramid of babol city from 1355 to 1395, it was determined that has more elderly population ratio to lower age groups. All four of the studied indexes have more values in the level central neighborhoods than peripheral neighborhoods. Also, all four indexes have a cluster spatial pattern in the level city.

    Keywords: Spatial Analysis, Elderly Population, Elderly Indexes, Neighborhoods of Babol City
  • Ali Tasnimi*, Mehyar Alavimoghadam, Ali Sadeghmanesh, Hasti Ghaderisohi Pages 33-57

    The quality and extent of activity and working play a significant role in the social development of a society and the people's desire for activity depends on the psychological characteristics that are determined by the lifestyle of the community and family's cultural background. The evaluation of this component in Persian Proverbs and Mottos can be a good basis for understanding the functioning of the phrases related to the activity and work in folk literature. Proverbs and mottos as one of the most influential parts of folk literature, on the one hand, are the manifestation of mental states and dialectal desires of a native speakers in a language and also they have profound effects on the lifestyles of individuals in a community and affect the quality of the component of "activity" during the formation of a lifestyle. Considering the Adler's psychological thoughts and the pathology of proverbs in Dehkhoda’s Proverbs and Mottos (Amsalo Hekam), with analytical content analysis method, we can grasp the profound understanding of the harm and the benefits of this part of Iran's folk culture and literature for the component of social activity.

    Keywords: Activities, folk literature, Proverbs, orders, Alfred Adler
  • Mohammad Ali Shams*, Saeedeh Shamsaee Pages 59-83

    This study aims to investigate the mechanisms contributing to the effect of business ads on the social identity of Ianian women. 60 ads of the Iranian TV were analysed by quantitative and qualitative methods. Frequency analysis revealed that the image of a desired and successful woman is mainly affected by these factors; 1) Employers' benefit; 2) discourse type: 3) targer population; and 4) the semantic strategies used in ads. The analysis of verbal ad visual content in detail showed how characterization of women in this medium is inducing a certain metanarrative regarding success. These findings are further analyzed in a critical framework and their relationships with the machnisms of the formation of social beliefs in face of material development of the society are discussed. In conclusion, the signs of a slow and deep change in the attitude of both provate and state sectors involved in advertisement are clarified.

    Keywords: TV advertisement, Women, Social Identity, Meta narrative
  • Zahra Rashidi, Somayeh Fereidouni* Pages 85-108

    The purpose of this study is to reflection the social agency of female students in the course of socio-cultural transformation in the society, was designed in the interpretiveism paradigm and qualitative approach using phenomenological method. The data collection tool was a deep, unstructured interview. Participants included 60 faculty members, Social activists, and female students from four provinces of Gilan, Qom, Kurdistan and Sistan and Baluchestan selected by targeted strategies and sample with maximum diversity. Data were analyzed based on a seven-step Colaizzi's strategy and the obtained classes. The findings show that although some contributors "the damage caused by women's academic education" in areas such as " Lack of work for men "," delayed marriage "," full-time female out-of-home employment "," increased moral scrutiny "and even" serious divorce ", but they still believe that changes in the field of women and social change It depends on the increase of women's social empowerment, the point Haye is turning to the consequences of increasing access to higher education in the country, "the transformation of beliefs," "the new style of life for women," "the erosion of gender stereotypes," "understanding the new identity for girls," and "increasing the sense of empowerment" of these transformations.

    Keywords: Social Agency, Student Girls, Socio-Cultural Transformation, Higher Education Expansion
  • Ensieh Zavareh, Tagi Azad Armaki* Pages 109-136

    In this study, the researcher attempted to addresses the relationships within the family from the perspective of relationships between two generations: old women, and young women. What discourses are subject to these relationships and are these discourses close together or considered as obvious sign of the gap between the two generations? The method used by researcher was taking advantage of the qualitative approach, based on an analysis of the position as one of the way of Grounded Theory method and used narrative interviews. Purposefully sample was chosen to the number 20 cases of Tehran citizens . Findings of research showed that the relations among two generations of women in Iranian families is convergent. While there is difference between the traditionalism discourse of elders and forerunner young people. But all two come together in the discourse, which is modernism discourse. And while family has differences, is not in the way of generational threat and still family is an important issue and priority of generations.

    Keywords: traditionalism modernism discourse- forerun modernism discourse- old women generation- young women generation
  • Sajad Babakhani*, Akbar Salehi, Yahya Ghaedi, Sousan Keshavarz Pages 137-160

    The present research, in the framework of critical discourse analysis, examines the citizenship education in discourses after the Islamic Revolution. For this purpose, the texts and documents related to the category of citizenship education in the five periods mentioned by Norman Fairclough, It has been analyzed at three levels: "description of the text", "analyzing the processes of production and interpretation," and "social context explanation". the dominant discourse of citizen education is the discourse of the moral citizen-law-governor who accepts citizenship education centered on religion and Islamic law; any discourse with the rejection of previous discourse and agenda-setting and focusing the comments and policies that are targeted, strengthened and established its existence. the post-revolution discourse has not balanced all the categories and indicators of citizenship education. and the represented citizen in these discourses is one-dimensional inventory which in just each period, it has experienced rapid and uneven growth in one aspect. in most cases, the documents examined follow a single-discourse pattern and they are not interested in using elements of rival discourses.

    Keywords: Citizenship education, Discourse, Islamic Revolution, Critical Discourse Analysis, Fairclough
  • Fateme Zahra Sadeghi*, Gholamreza Pirouz, Zahra Parsa Pour Pages 161-186

    Contemporary environmental poetry is a subjective kind of poetry with an organic totality in which tradition and modernism are challenged clearly. Environmental poetry is on the peak of the pyramid of local literature and is regarded as the background for classical poetry. Highlighting environmental ideas and creating such a room in the linguistic environment creates a specific piece of poetry with a particular application. Asadollah Emadi, Ali Akbar Mahjorian and Jalil Gheisari are among the pioneering poets in environment poetry in Mazandaran whose environment poetry elements enriched their poems formally. Asadollah Emadi, Ali Akbar Mahjorian and Jalil Gheisari are among the pioneering poets in environment poetry in Mazandaran whose environment poetry elements enriched their poems formally. In addition to composing poems, these poets have produced novels and research works in issues related to culture. In this study, geographical, socio-cultural and economical features are investigated in the poetic works of the three environment-oriented poets in Mazandaran. Results show that environment-orientation, imagery, patriotism, disobedience and objection, attention to local and tribal culture (customs, traditions, beliefs) and local language are among the features which occur in high frequency. Research methodology employed in this study is descriptive-analytical using library and the Internet resources.

  • Yaghob Mosavi*, Mohammadsadegh Mahdavi, Yaser Ghorbanpourganji Pages 187-215

    The main objective of this research is the sociological study of the impact of social influences on electoral behavior in Iran's presidential election among citizens living in Mazandaran province. This research is descriptive-analytic and survey is carried out using a researcher-made questionnaire. Using Cochran's formula, 384 individuals were selected as sample size and then statistical sampling was done in a multi-stage sampling method. The theoretical framework of research based on the level of sociological theories has been categorized in three theoretical and operational levels (micro, macro, and median). Field surveys show that women and men, singles and married people differ in terms of electoral behavior, and in terms of location differences There is no difference in living in a city or village and its impact on electoral action. In terms of belonging to job groups and respondents' educational level, there is a significant difference in the type of behavior and participation rate in the elections. Age and income have a reverse and significant relationship with the behavior of the participants in the survey, and the variables of value preferences, media, Social networks, social institutions, social trust, social order, national and religious identity also show a meaningful relationship with electoral behavior.

    Keywords: Electoral Sociology, Electoral Behavior, Social Factors, Voting, National Identity, Social Trust, Social Network