فهرست مطالب

نشریه زبان و ادب فارسی
پیاپی 34 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد آقاسی زاده*، اکبر شعبانی صفحات 1-10
    چالش اصلی ادبیات، متوجه کردن انسان به موضوعات و مطالبی است که از آن غفلت دارد. در میان صد ها حوزه مطالعاتی مربوط به ادبیات ، داستان یا رمان این فضا را فراهم می کند که وارد فضا های مسکوت بشویم. یکی از موضوع هایی که کمتر به آن توجه شده ،نقش و جایگاه ادبیات _خصوصا رمان_ با اندیشه های اقلیت های مذهبی در ایران است. زویا پیرزاد نویسنده رمانهای «چراغ ها را من خاموش می کنم» و «عادت می کنیم» از جمله نویسندگان موفق ایران است که توانسته جایگاه مناسبی در میان خوانندگان و منتقدان به دست آورد. این رمان ها علاوه بر ارزش های ادبی و هنری خود، از این نظر نیز شایسته بررسی اند که نخستین رمان های فارسی اند که به دست نویسنده ای ارمنی نوشته شده؛ ماجراهایشان در محیطی ارمنی زبان می گذرند و یکی از تم هایشان مناسبات یک جامعه قومی بسته با جامعه بزرگ محاط بر آن است. در این جستار سعی می شود که نقش رمان های پیرزاد در آشنایی مردم با زندگی اقلیت ها خصوصا جامعه زنان آن ها، بیشتر و بهتر نمایان گردد. در این راستا پایه کار بر اساس بررسی دو رمان ذکر شده گذاشته شده و در لابلای آن از دیگر آثار این نویسنده هم بی بهره نخواهیم بود.
    کلیدواژگان: زویا پیرزاد، رمان، اقلیت مذهبی، مضامین اجتماعی
  • محمد ایرانی*، ناصر ملکی صفحات 11-31

    کلمات و ارتباط بین آنها همواره مورد توجه صاحب نظران در حوزه نقد ادبی بوده است. از آن جمله می توان به منتقدانی اشاره کرد که به شعرشناسی شناختی پرداخته اند. این شاخه از مطالعات ادبی بیش از هر چیز به درک شباهت میان اشیاء، رابطه آنها و بازشناسی الگوهای آنها در ساختارهای انتزاعی می پردازد. طبیعی است که این رویکرد جز با تحلیل متن میسر نمی شود. تحلیل متن، خود نیز به زمینه های دیگری مرتبط می شود که به کنش های بیانی نویسنده یا شاعر و کنش های القایی در میان خوانندگان منتهی می گردد. درک این مفاهیم نیز به دو شکل سریع و موخر روی می دهد که هرکدام نیز رویکردهای دیگری را برمی انگیزند که به خواننده مرتبط می شوند. از این روی می توان چنین ادعا کرد که هر متن ادبی بازنمای عینی گفتمان های انتقادی ای است که در هر جامعه ای وجود دارد. جستار پیش رو با این پیش فرض که سروده های پروین اعتصامی می توانند باز خوردی از این ادعا باشند، به بررسی شعرشناسی شناختی و تحلیل گفتمان انتقادی در برخی از سروده های این شاعر پرآوازه اختصاص یافته است. پژوهندگان این مقاله با ارائه نمونه هایی از این دو رویکرد، بر آن بوده اند تا نمود شعرشناسی شناختی و تحلیل گفتمان را در سروده های پروین اعتصامی نشان دهند. دستاورد تحلیل های نگارندگان در این پژوهش بیانگر این واقعیت است که عوامل بافتی و زبانی در سروده های پروین، روابط پنهان میان قدرت و سوءاستفاده از آن، سلطه و نابرابری های اجتماعی را آشکار  می سازند.

    کلیدواژگان: شعر شناسی شناختی، گفتمان انتقادی، پروین اعتصامی، نقد و نظریه
  • مریم خزاییلی*، مهرداد چترایی، عطامحمد رادمنش صفحات 32-63
    محمدصادق گلپایگانی، ادیب، شاعر و خطاط دوره قاجار و ملاباشی حیدرقلی میرزا، فرزند فتحعلی شاه قاجار است. وی با نام شعری مدهوش، از جمله بهترین و مهمترین صاحب‎کمالان دیار گلپایگان به حساب می آید. مدهوش از شاعران دوره بازگشت ادبی محسوب می شود. او به غیر از فنون نظم و نثر، در علم عربی نیز مشهور بوده است. کلیات مدهوش، مجموعه‎ای از منشآت، غزلیات، مثنویات، قصاید، رباعیات و قطعات است و علاوه بر آن نوشته‎هایی تعلیمی و حکمی به نثر دارد که هنوز آن گونه که بایسته است، شناسانده نشده اند. قصاید این مجموعه از نوع قصاید مدحی با زبانی روان و ساده و آرایه هایی دلنشین است. سبک شعر مدهوش به دوره های غزنوی و سلجوقی نزدیک است. قصاید وی بیشتر به روش انوری و عنصری است و آنان بیشترین تاثیر را بر مدهوش داشته اند؛ ولی سهم انوری در این اثرگذاری برجسته تر است. وی همچنین در به کارگیری واژه های کهن، به شعر فرخی توجه بیشتری داشته و در انتخاب ردیف، نگاه خود را به سوی دوره های نخست سبک خراسانی معطوف کرده است. شناخت و معرفی ویژگی های شعر مدهوش نیاز به مطالعه و بررسی آن از جنبه های مختلف دارد. انجام پژوهش و مطالعه درباره این ویژگی ها در عرصه تحقیقات ادبی از ضرورت ها به حساب می آید. هدف از نگارش این تحقیق، بیان مختصاتی از سبک خراسانی، ویژگی های شعر دوره بازگشت ادبی و نیز شعر مدهوش و میزان تاثیرپذیری و تقلید وی از شاعران سبک خراسانی است.
    کلیدواژگان: مدهوش، قاجار، کلیات، قصاید، سبک‎ خراسانی
  • آمنه رستمی*، محسن ذوالفقاری صفحات 64-86
    شعرسعید بیابانکی، صریح، انتقادی و متعهد است؛ در حقیقت شعر وی واکنشی به جهان پیرامون او، عقاید، تحولات و مناسبات اطراف اوست. بخش قابل توجهی از اشعار او در خدمت ادبیات متعهد به ویژه ادبیات آیینی و دفاع مقدس است که با بهره گیری از ساختهای زبانی عامیانه و کنایی و ایجاد فراهنجاریهای زبانی به شیوه های مختلف، شعر خود را متمایز از شعر همعصران خود نموده است و سبک شخصی و فردی را در اشعارش رقم زده است. در این پژوهش با رویکرد ساختاری و به شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی فراهنجاریهای شعر او پرداخته می شود تا آن چه که سبک را در شعر او رقم می زند، مشخص نماید. در پایان آن چه حاصل این پژوهش است، بیان این مطلب است که وجه غالب وی در آشنایی زدایی به شیوه ساخت ترکیبهای تازه، استفاده از ساختارهای عامیانه و کنایی که باعث ایجاد جنبه طنز و انتقاد در سخن اوست و مهارت و استادی در تضمین شعر شاعران دیگر؛ مولفه های مهم تعیین سبک شعر اوست.
    کلیدواژگان: بیابانکی، سبک، آشنایی زدایی، وجه غالب
  • حسین صادقی*، محمد امیر مشهدی، عبدالعلی اویسی صفحات 87-105

    بررسی وجوه روایتی پادشاه و کنیزک مثنوی معنوی و روایت های مشابه بر پایه الگوی تزوتان تودوروف چکیده روایت شاه و کنیزک، عطف توجه به مولفه های درون ساختاری و نظام فکری مولوی، بنیادی ترین روایت مثنوی محسوب می شود. بی تردید، مولوی این روایت را از روایت های مشابه دیگر در ادب فارسی از جمله روایت فردوس الحکمه، نظامی عروضی در چهار مقاله، عطار در مصیبت نامه و نظامی گنجه ای در اقبال نامه اقتباس کرده و با دخل و تصرف های منحصر به فرد خود، با بن مایه ای کاملا عرفانی، به شیوه ای بسیار نظام مند، گیرا و موثر بازتولید کرده است. در این پژوهش سعی شده است وجوه روایتی این حکایت ها بر پایه ی نظریه تزوتان تودوروف بررسی گردد تا از این رهگذر، مولفه های درون ساختاری حکایت ها که موجب گسترش و حرکت منطقی داستان ها می شوند، نشان داده شوند و بدینوسیله عوامل بنیادین شکل گیری داستان ها مشخص گردند و در نهایت آشکار شود که بسامد هر یک از وجوه روایتی در داستان ها به چه میزان است که این مهم خود ساختار نهایی حکایت را نشان خواهد داد. 

    کلیدواژگان: روایت، روایت شناسی، وجوه روایتی، تزوتان تودوروف، مثنوی، شاه و کنیزک
  • آمنه کمالی*، شمس الحاجیه اردلانی، سید جعفر حمیدی صفحات 106-133

    چکیده آثار شناخته شده عرفانی، گستره وسیعی از ادبیات ایران را در برمی گیرد؛ این گستره هنوز آثار ناشناخته ای را از بزرگان این سرزمین در خود نهفته دارد که احیا و معرفی آن ها بر عهده ادب پژوهان است. نسخه مورد بررسی، ترجمه و شرح مفصلی است به زبان فارسی بر رساله «طب القلوب» علاء الدین محمد نقشبندی، آخرین پیر نقشبندی که به قلم فخرالدین مظهر، از علما، فقها و منسوبان علاء الدین محمد نقشبندی در سقز کردستان، در اوایل قرن 14 به رشته تحریر درآمد. این پژوهش با بهره گیری از شیوه «توصیفی- تحلیلی» به بررسی این نسخه پرداخته و نیز ویژگی های زبانی، ارزش های ادبی و فکری آن را مورد تحلیل قرار داده است. شرح رساله، نثری است روان، آمیخته به نظم، آراسته به آیات و احادیث، اصطلاحات عرفانی و ترکیب های گیاه شناسی و طبی. یافته های تحقیق نشانگر آن است که این اثر ادبی متاثر از ادبیات دوره بازگشت و نثر سعدی در گلستان است و از نظر زبانی از قواعد زبان عربی تاثیر پذیرفته و کهنگی واژگان و کلامش به سبب وفاداری به شیوه عرفای سلف است.

    کلیدواژگان: طب القلوب، علاءالدین محمد نقشبندی، نسخه خطی، ویژگی سبکی
  • نجمه هاشمی، علیرضا شعبانلو*، عبدالحسین فرزاد صفحات 134-163

    فمینیسم بعنوان یک جنبش اجتماعی، از یک سو ریشه در نگاه جدید غرب به انسان و تعریف مردانه از آن دارد و از سویی دیگر تهاجم به حرمت، کرامت و حقوق دنیوی زنان پس از رنسانس بویژه در قرن پانزدهم تا هجدهم میلادی است.ارتباط ایران با جهان غرب و آشنایی آنان با وضعیت فرهنگی - اجتماعی متفاوت زنان در اروپا و آمریکا و بوجود آمدن دیدگاه های روشنفکری درباره زنان، مهمترین زمینه های شکل گیری جریان فمینیسم در ایران را فراهم ساخت. نویسندگان در این دوره بدنبال آشکار ساختن این واقعیت بودند که وضع زنان جامعه چیزی متفاوت از وضع خوشایند زنان اروپایی استو تصویر زندگی و جایگاه زنان اروپایی و غربی برای آنها بیشتر شبیه یک رویا بود تا واقعیت. محمدصادق چوبک نیز بعنوان نویسنده متهد آن روزگار به جای پرداختن به جهان ایده آل فمینیست های تند رو یا کند رو، به بیان واقعیت های موجود در جامعه می پرداخت و جایگاه واقعی زنان را ترسیم می کرد. زنان در داستان های مجمعه ی خیمه شب بازی چوبک زنانی از طبقه روشنفکر و تحصیل کرده و یا دارای پست و منصب های حساس نیستند بلکه زنانی واقعی و متعلق به قشر پایین و متوسط جامعه هستند که اغلب ناچارند برای تامین مایحتاج زندگی یا در خانه ارباب کلفتی کنند و یا در رخت شورخانه ها و مردشورخانه ها و فاحشه خانه ها برای اندک درآمدی هر دوز و کلکی را دستاویز خود سازند.

    کلیدواژگان: نقد، ادبیات داستانی، فمینیسم اجتماعی، خیمه شب بازی، محمد صادق چوبک
|
  • Mohammad Aghasizadeh *, Akbar Shabani Pages 1-10
    The main challenge of literature is to understand human beings with topics that are neglected. Among the hundreds of literary literacy fields, the story or novel provides space for entering into desolate spaces. One of the less important topics is the role of literature, especially novel, with the thoughts of religious minorities in Iran. Zoya Pirzad, the author of the novel "I Lighten off the Lights" and "Get used to", is one of the successful Iranian writers who has achieved a good position among readers and critics. In addition to their literary and artistic values, these novels also deserve to be considered the first Persian novels written by the Armenian writer whose adventures are in an Armenian language and one of their themes is the relationship between a closed ethnic community and a large community. In this essay, the role of Pirzad's novels in introducing people to the lives of minorities, especially their women's society, is to be shown more and better. In this regard, the basis of the work is based on a review of the two novels mentioned above and, in other words, we will not miss the other works of this author.
    Keywords: Zoya Pirzad, novel, Religious Minorities, Social Themes
  • Mohammad Irani*, Naser Malaki Pages 11-31

    Words and their relations have always been a considerable point among the critics especially those who are specialized in the cognitive poetics. This branch of literary studies is, more than anything, concerned with the similarities and relativities between things and to re-acknowledge their super-structure patterns. Naturally, this is attainable only by analyzing the literary texts. Analysis of the texts itself is also inter-connected with speech act of the author or the poet, and the inductive act   among readers.  Perceptions of these concepts can be found in two ways of speech and epilogue that each causes other’s line of actions. Hence, it can be asserted that every literary text is an objective re-exposing of discourse analyses which are available in every society. The researchers of the present study, assuming that the above assumptions are exemplified in Parvin Etesami’s poems, seek to examine the cognitive poetics and discourse analysis in some of her poetic vocations. The researchers of this article try to show the instances of   cognitive poetics and discourse analysis in Parvin Etesami’s poems.  The findings of the study show how the textual structure of language can show the hidden power relation and its misuse, hegemony, and social inequality.

    Keywords: Cognitive Poetics, Discourse Analysis, Parvin Etesami, Criticism, Hermeneutics
  • Maryam Khazaeili *, Mehrdad Chatraei, Ata Mohammad Radmanesh Pages 32-63
    Mohammad Sadegh Golpayegani is belletrist, poet and calligrapher the Qajar era, and teacher of Heidargholi Mirza who is the son of Fath Ali Shah Qajar. He whose poem name is Madhoosh is one of the best and most prominent men who have bounty and perfection in Golpayegan land. Madhoosh is a poet of the literary return period. He is also famous in Arabic sciences apart from the poem and prose techniques. Madhoosh’s Koliat (collection of his poems) is a collection of essays, lyrics, odes, quatrains; in addition, it has educational writings and narratives in the form of prose that have not yet been identified as they are needed. The odes of this collection are kind of eulogy ode in the simple and fluent language and pleasant arrays. Madhoosh’s poem style is close to the Ghaznavid and Seljuk periods. Most of his odes are in the way of Anvari and Onsori and they have had the most impact on Madhoosh, but Anvari’s contribution to this effect is more prominent. He also paid more attention to Farrokhi’s poetry in using the old words and he turned his view to the first periods of Khorasani’s style in the selection of Radif. Understanding and introducing the features of the poetry needs to be studied and investigated in various aspects. The research and study of these features in the field of literary research is a necessity.
    Keywords: Madhoosh, Qajar, Koliat, Odes, Khorasani style
  • Amene Rostami *, Mohsen Zolfaghary Pages 64-86
    The poem,s of biabanaki is wild, explicit, critical and committed; In fact, his poetry is a response to the world around him, his ideas, developments, and relationships around him. A significant part of his poetry serves the devoted literature, especially sacred literature and sacred defense.Using linguistic and linguistic constructs and creating linguistic abnormalities in different ways, his poetry is distinct from the poetry of his contemporaries. And it's a personal and personal style in his poems. In this research, with a structural approach and descriptive-analytic method, he examines the paraphernalia of his poetry in order to determine what the style in his poem is. In conclusion, the result of this research is that his point of view is to acquaint himself with the way of making new combinations, the use of folk and craft structures that create a sense of humor and critique in his words. And the skill and mastery in securing the poetry of other poets are important components in determining the style of his poetry.
    Keywords: descent, style, familiarity, and style
  • Hosein Sadeghi *, Mohammad Amir Mashhadi, Abdolali Oveysi Pages 87-105

    A Study of the Narrative Aspects of “The King and the Maid” from Masnavi-e-Ma’navi and Similar Narrations based on Tzotan Todorv’s Model ABSTRACT “The King and the Maid” narration is the most fundamental one in Masnavi-e-Ma’navi with regard to intra-structural factors as well as Rumi’s thought system. Rumi has undoubtedly taken this narration from similar narrations in Persian literature such as Ferdows-al-hekmat, Nezamie-e-Aroozi, Attar’s MosibatNameh, and Nezami’s EghbalNameh and has reproduced the narration with mystic theme systematically. The present research is an attempt to study these narrations based on Tzotan Todorv’s theory in order to reveal the stories’ intra-structural factors which make the stories expand and move logically, through which the fundamental factors in shaping the stories will be unearthed. Finally, it is tried to find the frequency of the narrative aspects in the stories so as to show the final structure of the narrative. 

    Keywords: Narration, Narrateology, Narrative Aspects, Tzotan Todorv, Masnavi-e-Ma’navi, The King, the Maid
  • ameneh kamali *, Shams alhajeyeh ardalani, seyyed jafar hamidi Pages 106-133

    Well-known mystical works cover a vast spectrum of literature of Iran. This spectrum already includes unknown works of the nobles of this country, which must be regenerated and introduced by the writers. The reviewed text, is a Persian translation and a detailed copy of Teb-ol-Qoloub Dissertation written by Alaedin Mohammad Naghshbandi, the latest spiritual guide of Naghshbandi, which is written by Fakhredin Mazhar, one of the scholars and jurisconsults, and one of the relatives of Alaedin Mohammad Naghshbandi, in Saghez, Kurdistan, in early 14th century. Having taken advantage of descriptive-analytical method, this research has reviewed the said text and has analyzed it with respect to lingual aspects, and, literary and intellectual values. Dissertation description is a fluent prose combined with verses, well-arranged with verses and hadith, mystical expressions, as well as botanical and medical compounds. Research discoveries indicate that this literary text is impressed by the literature of literary return and Sa’di prose in Golestan, and has been under lingual impression of the grammar of Arabic Language, and the oldness of its lexicon and wording is because of its adherence to the past mystics methods.

    Keywords: Tel-ol-Qoloub, Alaedin Mohammad Naghshbandi, manuscript, Stylistic Specification
  • Najmah Hashemi, Ali Reza Shabanloo *, Abdul Hussein Farzad Pages 134-163

    Feminism as a social movement, on the one hand, is rooted in the new Western perspective on man and man's definition, on the other hand, invasion of the honor, dignity and rights of women after the Renaissance, especially in the fifteenth and eighteenth centuries. Iran's relationship with the Western world and their familiarity with the different cultural and social status of women in Europe and the United States, and the creation of intellectual views on women, provided the most important areas for the formation of the feminism in Iran. The authors of the course in search for uncover the fact that the situation of women in society was something different from that of the European women, and the image of the life and position of European and Western women was more like a dream than reality. Mohammad SadeghChubak, as the writer of that time, instead of paying attention to the world of extreme or slow-moving idealist feminists, spoke to the realities of society and depicted the real status of women. Women of his stories are women of an intellectually educated, or they are not sensitive posts and positions, but are real and belo women to the middle and lower middle class of society, who often have to live in a lord's house to provide their own living needs, or in a dressing room Stuffs and Dead saltines houses and brothels make up for a small amount of income every tricks.

    Keywords: Criticism, Fiction, Social Feminism, Tale, Mohammad Sadegh Chubak