فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالفضل شاه آبادی*، میرعلی اکبر اخباری آزاد، داود حق خواه صفحات 9-35

    صنعت گردشگری، یکی از صنایع متنوع، بزرگ و با رشد بالا است که مهم ترین منبع درآمدی و عامل ایجاد فرصت های شغلی در بسیاری از کشورها به شمار می رود و نیزاز جمله پایه های اصلی اقتصاد جهانی محسوب می شود.بر این اساس، بررسی عوامل تاثیرگذار بر آن در مباحث اقتصادی از اهمیت بسزایی برخوردار شده است. بدین منظور،در پژوهش حاضر با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته، تاثیر پنج نهاده نوآوری ملی شامل نهادها، سرمایه انسانی، زیرساخت ها، پیچیدگی بازار و پیچیدگی کسب وکار و دو ستاده نوآوری ملی شامل ستاده های دانش و فناوری و ستاده های خلاقانه بر توسعه صنعت گردشگری در 20 کشور منتخب جهان طی دوره 2007 الی 2017 بررسی شده است. نتایج برآوردی نشان داد تاثیر کلیه نهاده ها و ستاده های نوآوری ملی بر توسعه صنعت گردشگری مثبت و معنادار است؛ اما ضریب تخمینی نهاده ها از سایر ابعاد، بزرگ تر و ضریب تخمینی پیچیدگی بازار از سایر ابعاد،کوچک تراست. همچنین، تاثیر متغیرهای کنترلی سرمایه طبیعی، جهانی شدن، ثبات سیاسی و نرخ ارز واقعی بر توسعه صنعت گردشگری مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، نوآوری، نهاده های نوآوری، ستاده های نوآوری
  • علی قوامی، اصغر صرافی زاده قزوینی*، علی بدیع زاده، اکبر عالم تبریز صفحات 37-61
    امروزه اکثر مشتریان، فناوری پیشرفته اطلاعات و ارتباطات را نه تنها برای برقراری ارتباط با آشنایان، بلکه به منظور ایجاد ارتباط با کسب وکار مورد علاقه خود نیز بکار می گیرند. بعلاوه، فناوری اطلاعات و ارتباطات مسیر بنگاه ها را به بازارهای جدید هموار ساخته و میزان موفقیت سازمان از طریق بسترهای دیجیتال را افزایش می دهد؛ بنابراین، مدل های فعلی کارآفرینی سازمانی پاسخگوی نیاز سازمان های فناوری بنیان نبوده و ضروری است در فضای کسب وکار پویای امروز، کارآفرینی هایی بروز پیدا کنند که عوامل متاثر از فناوری های پیشرفته، در آن ها مدنظر قرار گرفته باشند. این پژوهش، مدلی مفهومی برای کارآفرینی سازمانی فناورانه (کارآفرینی فناورانه در سازمان ها) با رویکرد کسب وکارهای الکترونیک ارائه می کند تا موجب افزایش سودآوری سازمان ها از طریق به کارگیری هوش تجاری منتج از تحلیل داده های بزرگ و اتخاذ تصمیمات دقیق شود. پژوهش حاضر از منظر هدف، در زمره تحقیقات «اکتشافی کاربردی» و به لحاظ روش، جزء مطالعات «کیفی» به شمار می رود. با مطالعه ادبیات و پیشینه پژوهش، عوامل تاثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی فناورانه با تاکید بر کسب وکارهای الکترونیک شناسایی و با چهار گام دلفی، توسط 20 نفر از خبرگان این حوزه ها مورد غربالگری قرار گرفت و در نهایت، مدلی مفهومی با 15 عامل موثر بر کارآفرینی فناورانه در سازمان ها ارائه شد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی فناورانه، کارآفرینی سازمانی فناورانه، کسب و کار الکترونیک، هوش تجاری (BI)
  • داود فیض*، عظیم زارعی، مرتضی ملکی مین باش رزگاه، عاطفه شعبانی نعیم صوفیانی صفحات 63-90

    توسعه نرم افزارهای کاربردی مختلف با ویژگی های بازی وارسازی، روند جدیدی را در دنیای تجارت به وجود آورده است. با افزایش تعداد کسب وکار هایی که تکنیک های بازی وارسازی را برای افزایش تعامل با مشتری به کار می گیرند، این پدیده به تکنیکی نوظهور در تجارت تبدیل شده است. با وجود این روند رو به رشد، ادبیات بازاریابی همچنان با کمبود مدل هایی مواجه است که استفاده از بازی وارسازی را در زمینه درک مشتریان از یک نوآوری تحول آفرین و پذیرش آن توضیح دهند. هدف این پژوهش، بررسی قصد پذیرش نرم افزار کاربردی پرداخت موبایلی در چارچوب مدلی یکپارچه برگرفته از مدل پذیرش نوآوری دیویس و تئوری نوآوری تحول آفرین کریستنسن با افزودن متغیر بازی وارسازی است. پژوهش حاضر، بر مبنای هدف از نوع کاربردی و ازنظر روش، توصیفی- همبستگی است. با توجه به شرط حجم نمونه در معادلات ساختاری (5 تا 15 برابر سوالات پرسشنامه)، با نمونه گیری خوشه ای از 5 دانشکده دانشگاه گیلان 211 پرسشنامه به صورت حضوری جمع آوری شد. بررسی فرضیه ها نیز در قالب مدل معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار "اسمارت پی ال اس" انجام شد. نتایج نشان داد بازی وارسازی در کنار سایر متغیرهای مدل پذیرش فناوری دیویس تاثیر قابل توجهی در پذیرش نرم افزارهای کاربردی پرداخت موبایلی به عنوان یک نوآوری تحول آفرین ایفا می کند.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، خلق رشد، مدل پذیرش نوآوری، نوآوری تحول آفرین، نرم افزارهای کاربردی پرداخت موبایلی
  • زهرا محمدهاشمی* صفحات 91-124

    بنگاه های کوچک و متوسط فناور اغلب به عنوان منبع مهم ایجاد فرصت های شغلی فناورانه محسوب شده و به همین علت نیز مورد حمایت دولت ها قرار می گیرند. بررسی پاسخ رفتاری بنگاه های حمایت شده، ابزار مهمی به منظور یادگیری سیاستی است. این پژوهش، تغییرات نیروی انسانی تحقیق و توسعه بنگاه های دانش بنیان را قبل و بعد از دریافت ترکیب های مختلف از ابزارهای سیاستی معافیت مالیاتی، تسهیلات توسعه فناوری و تسهیلات تجاری سازی، در دو دسته از شرکت های دانش بنیان کوچک و متوسط (کمتر از 50 نفر) و شرکت های دانش بنیان بزرگ (50 نفر و بیشتر) مقایسه و تحلیل نموده است. نتایج نشان داد که بنگاه های دانش بنیان کوچکی که دریافت کننده یک یا هر دو تسهیلات توسعه فناوری و تجاری سازی بوده اند، توانسته اند نیروی انسانی تحقیق و توسعه را افزایش دهند؛ درحالی که در بنگاه های بزرگ دانش بنیان هیچ کدام از ترکیب های ابزارهای حمایتی تاثیر معناداری بر افزایش نیروی انسانی تحقیق و توسعه نداشته است. در حوزه ارزیابی شاخص های عملکردی در سطح بنگاه، این پژوهش اولین مطالعه ای در ایران است که از روش طرح عاملی برای ارزیابی اثر سیاست ها استفاده و تاثیر متقابل ابزارها را بر جذب منابع انسانی تحقیق و توسعه بررسی نموده است.مهم ترین مزیت این روش این است که اثرات پارامترها به همراه اهمیت نسبی و نحوه تعامل آن ها با یکدیگر مشخص می شود.

    کلیدواژگان: شرکتهای دانش بنیان، نیروی انسانی تحقیق و توسعه، اثر افزودگی، طرح عاملی 2k
  • مریم نکوئی زاده*، علیرضا امینی صفحات 125-148

    کسب و حفظ وفاداری مشتری، چالش اساسی در بازارهای به شدت رقابتی است. فرصت طلبی فناورانه، به عنوان یک قابلیت سازمانی می تواند شرکت ها را در پیمایش فعال بازارها، شناسایی و درک نیازهای مشتری و پاسخگویی به آن ها یاری رساند و درنتیجه، با ایجاد اعتماد در مشتری زمینه وفاداری آن ها را فراهم سازد. همچنین پذیرش و خرید این نوآوری ها از سوی مشتریانی که به شرکت اعتماد بالاتری دارند نیز، بیشتر خواهد بود؛ موضوعاتی که در پژوهش های گذشته کمتر بدان پرداخته شده و یا اینکه نگاه منفی به بعد فرصت طلبی شده است. ازاین رو، پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین فرصت طلبی فناورانه و وفاداری مشتری با توجه به نقش اعتماد مشتری در بازار گوشی تلفن همراه پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اعتماد به برند رابطه بین فرصت طلبی فناورانه و وفاداری مشتری را تعدیل نمی کند، بلکه ابعاد متغیر فرصت طلبی فناورانه (حساسیت نسبت به تغییرات فناوری و پاسخ دهی به تغییرات فناوری) از طریق افزایش اعتماد مشتری موجبات وفاداری رفتاری و نگرشی وی را فراهم می سازد. همچنین حساسیت نسبت به تغییرات فناوری بر وفاداری نگرشی مشتری اثر مستقیمی دارد.

    کلیدواژگان: وفاداری نگرشی، وفاداری رفتاری، اعتماد به برند، پاسخ‏ دهی به تغییرات فناوری، حساسیت به تغییرات فناوری
  • سهیلا کشاورز*، محمدرضا تقوا، حامد کرد صفحات 149-172
    بستر فناوری اینترنت، راه اندازی و ایجاد کسب وکارهای کارآفرینانه دیجیتالی را ساده تر و سریع تر نموده است. پیاده سازی این نوع کسب وکارها در ایران کند است و از طرفی تاکنون پژوهشی به صورت جامع عوامل موفقیت این نوع کسب وکارها را بررسی نکرده است؛ بنابراین، هدف کلی پژوهش حاضر شناسایی پیشران های موفقیت کارآفرینی دیجیتالی با روش کیفی فراترکیب است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های کیفی به شمار می رود. برای شناسایی عوامل موفقیت کارآفرینی دیجیتالی به کمک روش فراترکیب، تعداد 311 مقاله بررسی شد که از میان آن ها 36 مقاله برای تجزیه وتحلیل نهایی استفاده شدند. در این پژوهش، ابتدا 28 شاخص موفقیت کارآفرینی دیجیتالی شناسایی و در 3 مقوله و 7 مفهوم طبقه بندی شدند. پس از استخراج شاخص ها با استفاده از روش کیفی فراترکیب، برای تعیین وزن شاخص ها از روش آنتروپی شانون، استفاده شد. نتیجه پژوهش نشان داد که شاخص نحوه بازاریابی و ارتباط با مشتریان در فضای مجازی با ضریب اهمیت 066/0 رتبه اول و شاخص های زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات و فرهنگ پذیرش کارآفرینی دیجیتالی در سازمان، رتبه های دوم و سوم را به عنوان عوامل موثر بر موفقیت کارآفرینی دیجیتالی به خود اختصاص می دهند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی دیجیتال، فراترکیب، آنتروپی شانون، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کسب وکار الکترونیک
|
  • Abolfazl Shahabadi *, MirAliAkbar Akhbari Azad, Davoud Haghkhah Pages 9-35

    The tourism industry is one of the largest and most diversified industries in the world, and is the most important source of income and job creation in many countries. Because of its growing social and economic importance, the tourism industry has become one of the key pillars of the world economy and is one of the fastest growing industries. Therefore, it is important to examine its determinants in economic issues. In this regard, the present study uses panel data and the Generalized  Method of Moments (GMM)  to examine the effects of the 5 inputs  of national innovationincluding institutions, human capital, infrastructure, market sophistication and business sophistication, and the 2 outputs of national innovation including knowledge and technology outputs and creative outputs of the development of the tourism industry in 20 selected countries during the period 2007-2017. The results show that the effect of all inputs and outputs of national innovation on the development of tourism industry is positive and significant. However, the estimated coefficient of the institutions is larger than the other dimensions and the estimated coefficient of market sophistication is smaller than the other dimensions. Also, the effect of control variables including natural capital, globalization, political stability and real exchange rate on the development of tourism industry is positive and significant.

    Keywords: Tourism Industry, Innovation, Innovation Input, Innovation Output
  • Ali Ghavami, Asghar Sarafizadeh Qazvini *, Ali Badizadeh, Akbar Alem Tabriz Pages 37-61
    Nowadays many consumers of ICT, like Social Media, used it not only to keep in touch with their family and friends, but also to stay connected to their favorites business. ICT also paved the way of business units toward marketing and made corporates capable of conducting business through e-platforms. Then, the needs of corporates could no longer be met by the current models of Corporate Entrepreneurship. So, in today's dynamic business, creating an entrepreneurial environment in the corporate taking factors affecting hightech into account was imperative. To boost the profitability of Corporates, this study presented a conceptual model for Technological Corporate Entrepreneurship, like e-business. It helped drive profitability of Technological Corporates by developing smart strategies and making best and effective decisions. Then, the present study was an “Exploratory-Applied" research sorting into purpose-based categorization and a "Qualitative" one in terms of its method. Identification of factors affecting Corporate Entrepreneurship in e-businesses was reached by a well-done literature review. Then 4 rounds of Delphi Techniques were conducted. Afterwards it was screened by 20 experts in those fields. Finally, a conceptual model categorized with 15 influential factors was presented for Techno-Entrepreneurship in Corporates.
    Keywords: corporate entrepreneurship, Techno-Entrepreneurship, Technological Corporate Entrepreneurship, e-Business, Business Intelligence (BI)
  • Davood Feiz *, Azim Zarei, Morteza Maleki Minbashrazgah, Atefeh Shaabani Naeim Soufyani Pages 63-90

    The development of various application softwares with gamification features has created a new trend in the business world. With the increasing number of businesses adopting gamification techniques to increase customer engagement, this phenomenon has become an emerging technique in business. Despite this growing trend, marketing literature continues to lack models that explain the use of gamification in understanding customers' acceptance of a disruptive innovation. The purpose of this study was to investigate the intention of accepting a mobile payment application within the framework of an integrated model derived from the Christensen Innovation Adoption Model by adding gamification variable. The purpose of this research is applied and its method is descriptive correlations. 211 questionnaires were collected in a cluster sampling. Reliability of the questionnaire was verified by assessing internal consistency and validity through congruent and divergent validity. The analysis of hypotheses was done in the form of structural equation modeling with the help of Smart PLS2 software. The results showed that gamification along with other variables of the Davies technology adoption model had a significant impact on the adoption of mobile payment software as a disruptive innovation.

    Keywords: Gamification, Growth Hacking, Innovation Acceptance Model, Disruptive Innovation, Mobile Payment Application
  • Zahra Mohammad Hashemi * Pages 91-124

    Small and medium-sized technology firms are often considered as an important source of technology-based job opportunities and are therefore supported by governments. Investigating the behavioral response of sponsored firms is an important tool for policy learning. This article compares and analyzes the changes in the R & D manpower of knowledge-based firms  before and after receiving various combinations of tax exemption policy tools, technology development facilities  and commercialization facilities in two groups of small-sized knowledge-based  firms (with fewer than 50 employees) and large-sized companies (with 50 and more). The results show that small knowledge-based firms that have received one or both technology and commercialization facilities have been able to increase their R&D manpower, while in large knowledge-based firms none of the supportive tools have had a meaningful impact on the increase in R&D manpower. In the field of evaluating firm-level performance indicators, this article is the first study in Iran that has used the 2k Factorial Design approach to evaluate the impact of policies and the interaction of tools on manpower and R&D. The most important advantage of this approach is that it clarifies the effects of the parameters along with their relative importance and how they interact with each other.

    Keywords: Knowledge-Based Firms, R&D employee, Additionality effect, 2k factorial design
  • Maryam Nekooeezade *, Alireza Amini Pages 125-148

    Gaining and sustaining customer loyalty is a key challenge in increasingly competitive markets. Technological Opportunism, as an organizational capability, can help firms to actively scan the markets, identify and understand customer needs and respond to them, and thereby, achieve customer loyalty by building customer trust. Higher customer trust will lead to a higher purchase rate. Technological opportunism is an under-researched area and an issue that has been viewed as a negative approach. The present study, hence, investigates the relationship between technological opportunism and customer loyalty, through building customer trust in a specific brand in the mobile market. The results of the study showed that brand trust cannot moderate the relationship between technological opportunism and customer loyalty. However, certain opportunism dimensions such as sensitivity and response to technological changes can cause behavioral and attitudinal loyalty through increasing customer trust. In addition, sensitivity to technological changes has a direct effect on attitudinal loyalty.

    Keywords: Attitudinal Loyalty, Behavioral Loyalty, Brand Trust, Responsiveness to Technological Change, Sensitivity to Technological Change
  • Soheila Keshavarz *, Mohammad Reza Taghva, Hamed Kord Pages 149-172
    The internet technology platform has simplified and accelerated the creation and development of digital entrepreneurial businesses but it is too slow to implement this kind of business in Iran. On the other hand, no research has examined the success factors of this kind of business yet. Therefore, the main purpose of this study is to identify the digital entrepreneurship success drivers with a meta-synthesis approach. This study, in terms of purpose, is considered as an applied research and it is a qualitative research in terms of data collection method. To identify the success factors of digital entrepreneurship with the help of the meta-synthesis method, 311 articles were first reviewed, among which 36 papers were used for final analysis.In this research, 28 success indices of digital entrepreneurship were identified and classified under 3 categories and 7 concepts.Then, using the Shannon Entropy Method, the weight of the extracted indices through the meta-synthesis method was determined. The results of this study show that the index of marketing and relationship with customers in cyberspace with significance factor 0.0660 ranked first and indicators of IT infrastructure and acceptance of digital entrepreneurship in the organization ranked second and third as effective factors on the success of digital entrepreneurship.
    Keywords: Digital entrepreneurship, Meta- synthesis, Shannon Entropy, Information, Communication Technology