فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق تطبیقی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی مشهدی* صفحات 9-23

    حمایت دستوری از محیط زیست ناظر به ماهیت، مولفه ها و چگونگی حفاظت از محیط زیست در حقوق اساسی است. نظریه عمومی دستورگرایی زیست محیطی مبتنی بر این انگاره است که با ورود مسئله محیط زیست و ضرورت حمایت و حفاظت از آن در قانون اساسی به عنوان هنجار مرجع، شاهد اساسی سازی نظم حقوقی در این زمینه خواهیم بود. در این مقاله سعی شده است با رویکرد تطبیقی و برای نمونه به تحلیل محتوای قوانین اساسی حوزه آمریکای لاتین در توجه به مسایل مربوط به محیط زیست و حفظ منابع طبیعی پرداخته شود. فرضیه اساسی این مقاله بر این مبنا استوار است که امروزه توجه به مسئله محیط زیست در سطح قوانین اساسی به معنای تبعیت هنجارهای مادون و نظام حقوقی از هنجار مرجع و آثاری است که این حق می تواند در نظام حقوقی به همراه داشته باشد. امری که در قوانین اساسی حوزه آمریکای لاتین به نحو مطلوبی منعکس گردیده است.

    کلیدواژگان: حمایت اساسی، اساسی سازی، محیط زیست، آمریکای لاتین، قوانین اساسی
  • راحله سیدمرتضی حسینی*، میلاد سلطانی صفحات 25-42

    در عصر حاضر که فعالان تجاری فعالیت های خود را فراتر از مرزهای یک کشور توسعه داده اند، درصورت ورشکستگی این اشخاص با دعاوی مختلفی در عرصه بین المللی مواجه خواهیم شد. این نوع ورشکستگی، که نمونه بارز ورشکستگی فرامرزی یا بین المللی است، نیازمند حاکمیت یک نظام حقوقی جامع و کارآمد است. به منظور تامین چنین ساختاری، کمیسیون حقوق تجارت بین الملل سازمان ملل متحد (آنسیترال) در سال 1997، قانون نمونه در خصوص ورشکستگی فرامرزی را تصویب نمود. هرچند دولت ایران تا کنون قانون نمونه آنسیترال را تصویب نکرده است، لیکن لایحه جدید قانون تجارت ایران با اختصاص یک بخش به ورشکستگی بین المللی از رهیافتهای این قانون تبعیت نموده است. بر این اساس هدف از نوشتار حاضر، تبیین و تشریح این مقررات در پرتو بررسی تطبیقی با قانون نمونه آنسیترال است. در انجام این پژوهش با استناد به منابع کتابخانه ای و اینترنتی از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: بستانکار خارجی، رسیدگی خارجی، محاکم داخلی، نماینده خارجی، همکاری قضایی
  • فوزیه قاسم پور کردکلایی*، سید احمد میرخلیلی، حسن رحیم زاده میبدی صفحات 43-65

    شرط عندالاستطاعه در مهریه همانند سایر شروط ضمن عقد، باید شرایط صحت را دارا باشد، این شرط تنها تاکید بر قاعده ی منع رجوع طلبکار به مدیون معسر، که نتیجه ی آن حال بودن مهریه می باشد، نیست، زیرا اصل در قیود احترازی بودن آن هاست و به علتی خاص، ذکر می شوند، تاکیدی نبودن این شرط با بررسی در کلام فقها نیز مشهود تر است، مسلما هدف سازمان ثبت و اسناد و املاک کشور نیز کاهش آمار زندانیان مهریه است و اگر تنها تاکید در نظر گرفته شود، هیچ دلالتی بر اقرار زوجه به اعسار زوج ندارد و می توان زوج را با توجه به ماده 2 قانون اجرای احکام مدنی، حبس کرد. مهریه با این شرط، موجل یا معلق است، لذا غرری که به جهت مجهول بودن در اجل مهریه یا در زمان تعلیق اثر مهریه، به وجود می آید، به هیچ عنوان از نظر اصول فقهی و حقوقی قابل چشم پوشی نیست، چرا که معلوم و معین بودن مهریه از شرایط اساسی آن است و جهل به آن، سبب بطلان مهریه می شود و مهرالمثل را ثابت می کند، اصل تعهد نیز در مهریه ی با شرط عندالاستطاعه نابود است، چرا که حق مطالبه ی مهریه برای زوجه به صورت نامحدودی از بین رفته است، البته اگر یک مدت زمان خاصی را برای به استطاعت رسیدن زوج در نظر بگیرند، این ایرادات دفع می شود.

    کلیدواژگان: زوج، زوجه، مهریه، عندالمطالبه، عندالاستطاعه
  • مرتضی نجابت خواه* صفحات 67-81

    در نظامهای حقوقی مختلف روش های جبران قضایی گوناگونی برای شهروندان در رابطه با آن دسته از اعمال اداری که خلاف قوانین و خارج از حدود اختیارات مرجع صدور آن صورت گرفته اند، پیش بینی شده است. یکی از روش های جبران قضایی مورد شناسایی در نظام دادرسی اداری در انگلستان، صدور اعلام نظر قضایی است که اگرچه حکم و رای قضایی به شمار نمی آید و از این رو برخی، آن را به خودی خود، یک روش جبران به شمار نمی آورند، اما روشی است که با اعلام وضعیت حقوقی یا حقوق طرفین، نقش مهمی را در حل و فصل اختلافات مربوط به حقوق عمومی ایفا می کند. با توجه به انعطاف پذیربودن روش جبران اعلامی، این روش در نظام دادرسی اداری در انگلستان کاربردها و ویژگیهای قابل توجهی دارد. از آنجا که این روش جبرانی در نظام دادرسی اداری در کشور ما به صراحت مورد شناسایی قرار نگرفته و حال آن که برخلاف نگاه سنتی به روش های جبران، بکارگیری چنین روش هایی می تواند در نظام دادرسی اداری کشور ما هم مورد توجه قرار گیرد، لذا بررسی ابعاد گوناگون این روش واجد اهمیت به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: روشهای جبرانی قضایی، اعلام نظر قضایی، دادرسی اداری، نظام حقوقی انگلستان
  • زهرا محمودی کردی* صفحات 83-111

    از زمان پدیدار شدن مفهوم حقوق نرم در عرصه حقوق بین الملل سالها می گذرد اما هنوز هیچ اجماعی در خصوص تعریفی واحد از آن حاصل نشده است . علل استفاده دولت ها از حقوق نرم نیز کماکان در هاله ای از ابهام قرار دارد. این مقاله در چارچوب نظریه آثار حقوقی ، تفاسیر غیرالزام آوری که نهادهای قضایی و شبه قضایی بین المللی از قواعد الزام آور حقوق بین الملل ارایه می دهندرا بررسی نموده است.منظور از مراجع قضایی و شبه قضایی، مهمترین نهادهایی است که به موجب حقوق بین الملل، صلاحیت سخن گفتن از قواعد بین المللی را دارا هستند .به لحاظ حقوقی، تصمیمات صادره توسط نهاد های یاد شده عموما تنها نسبت به طرفین اختلاف و در همان دعوی الزام آور می باشند؛ با این وجود تحت شرایطی آثار حقوقی ناشی از تصمیمات مربور به سایر دولت ها بسط پیدا کرده و الزامات حقوقی برای آنها به ارمغان می آورد نکته اینجاست که نقش اصلی را در فرایند ذکر شده حقوق نرم بر عهده دارد، نقشی که تا حد زیادی در حقوق بین الملل ناشناخته مانده است .مقاله حاضر به بررسی این نقش اختصاص یافته است

    کلیدواژگان: حقوق نرم، آثار حقوقی، مراجع قضایی، نهادهای شبه قضایی
  • مجید سربازیان، میترا احمدی* صفحات 111-138

    موضوع و مسئله این تحقیق بازشناسی رای از سایر تصمیمات داوری و نیز بررسی مراحل انشاء، ابلاغ و آثار رای در نظام داوری بازرگانی بین المللی ایران و قواعد داوری آنسیترال است. ازآنجاکه دیوان داوری در طول داوری تصمیمات مختلفی اتخاذ می کند و نیز به دلیل آن که آثار حقوقی رای از سایر تصمیمات متفاوت و متمایز است لذا شناخت نظام حقوقی رای داوری امری ضروری است. نظر به این که قانون داوری تجاری بین المللی ایران از قانون نمونه آنسیترال اقتباس شده و این قانون در تنظیم بسیاری از مواد خود از قواعد داوری آنسیترال الهام گرفته است و از آن جاکه علاوه بر تفاوت دادرسی قضایی و داوری در خصوص نظام حقوقی حاکم بر صدور رای؛ انواع و آثار آن، فی مابین مقررات داوری تدوین شده در این خصوص، در کنار شباهت زیاد، تفاوت نیز وجود دارد. در این نوشتار سعی بر شناخت وجوه افتراق و اشتراک رای داوری در قانون داوری تجاری ایران و قواعد داوری آنسیترال شده است؛ ازاین رو در این مقاله که به روش تحلیلی-توصیفی نگاشته شده است نگارندگان تلاش نموده اند معیار تشخیص رای از سایر تصمیمات اتخاذی و نیز انشاء، اعلام و آثار آن را یکی پس از دیگری موردمطالعه قرار داده و سپس پیشنهاد هایی جهت اصلاح قانون داوری تجاری بین المللی ایران ارایه دهند.

    کلیدواژگان: داوری بازرگانی بین المللی، رای، تصمیم، اعتبار امر مختومه، آنسیترال
  • پیمان حسینی* صفحات 139-160

    مدیریت یکی از ارکان مهم یک شرکت تجارتی است. مدیر شرکت نه تنها نمایندگی شخصیت حقوقی شرکت تجاری را به عهده دارد بلکه عنصری تعیین کننده در پیشبرد اهداف شرکت و حفظ سرمایه های سهامداران است. با توجه به حساسیت جایگاه مدیر و وسعت اختیاراتش در شرکت تجاری، قانون گذاران هم در کشور فرانسه و هم در ایران سعی نموده اند با توسل به اهرم های قانونی این اختیارات را محدود کنند تا از تضییع سرمایه، حقوق سهامداران و اشخاص ثالث جلوگیری نمایند البته محدوده مسئولیت مدنی و کیفری مدیران در قوانین تجارت فرانسه و قوانین ایران با تمام کاستی هایش مشخص است، ولی در برخی شرکت ها، در غیاب مدیر قانونی، اشخاصی از بین شرکا و یا شخص ثالث بدون انجام تشریفات قانونی، مسئولیت هدایت شرکت را به عهده می گیرند. این اشخاص در قانون فرانسه با عنوان مدیر عملی شناسایی و میزان مسئولیت مدنی و کیفری آن ها مشخص شده است اگرچه در برخی موارد به نظر می رسد که مسئولیت های مدیر قانونی شامل حال مدیر عملی نمی شود، مدیر عملی بر اساس قواعد عمومی، مسئولیت به مراتب بیشتری به عهده دارد. متاسفانه در قانون تجارت ایران چنین نهادی مورد شناسایی قرار نگرفته که این خلا قانونی، نه تنها زمینه تضییع حقوق سهامداران را فراهم می آورد بلکه موجب طرح دعاوی متعدد در دادگاه ها می شود.

    کلیدواژگان: مدیر عملی، مدیر قانونی، شرکت تجاری، مسئولیت مدنی، مسئولیت کیفری
|
  • Pages 9-23

    The environment is a great reflection on the constitutions of the world. constitutional protection of environment concerning the nature, aspects and how to protect the environment. General opinion is that the entry of environmental issues and the need to environmental protection Requires Constitutionalization of environmental law. In this paper with comparative approach the content of Latin American constitutions in the environment and conserve natural resources has been examined. The basic hypothesis of this paper is based on the belief that the Attention to environmental issues haw significant effects on the constitutional system and Latin American constitutions reflected in an appropriate manner. The environment is a great reflection on the constitutions of the world. constitutional protection of environment concerning the nature, aspects and how to protect the environment. General opinion is that the entry of environmental issues and the need to environmental protection Requires Constitutionalization of environmental law. In this paper with comparative approach the content of Latin American constitutions in the environment and conserve natural resources has been examined. The basic hypothesis of this paper is based on the belief that the Attention to environmental issues haw significant effects on the constitutional system and Latin American constitutions reflected in an appropriate manner.

    Keywords: Constitutional Protection, Constitutionalization, Environment, Latin American, Constitutions
  • Raheleh Seyed Morteza Hosseiny *, Milad Soltani Pages 25-42

    Nowadays, merchants have expanded their activities even beyond the borders of their countries, so in the case of bankruptcy, it will be created several lawsuits in the international arena. This kind of bankruptcy which is an obvious example of the international bankruptcy demands a comprehensive and efficient legal system. In this regard and to provide a proper framework, the United Nations commission on international trade law (UNCITRAL) ratified the model law on international bankruptcy in 1997. Although Iran has not yet ratified the UNCITRAL model law, but in the new bill of Iran’s trade law, it has been allocated a section to the international bankruptcy that is comply with the UNCITRAL model law. Accordingly, the purpose of this article is the explanation of the provisions of UNCITRAL model law in the light of the comparative approach. This study is based on descriptive and analytical methods according to the library and internet data.

    Keywords: Foreign Creditor, Foreign Proceeding, National courts, Foreign Representatives, Judicial Cooperation
  • Pages 43-65

    On afford term in dowry like other terms in contract should have the correct conditions, this term is not emphasize on the rule of prohibition of reference the creditor to insolvent debtor and in result in this situation dowry is present, because the principle is avoidance of provisions and are propounded for special cause. In the words of the jurists, it is evident that such term is not only for emphasis and dowry is not present in this situation. Certainly the object of organization is reduction the statistics of prisoners for dowry and if it is only for emphasis, does not indicate the confession of wife to insolvency of husband and in this situation; it is possible to imprison the husband according to the article 2 of the act of enforcement of civil orders. Dowry with this term is deferred or suspended, so the deceit that come into existence because of unknown period of dowry or suspension of dowry, cannot be ignored in the view of jurisprudence and law, because the essential conditions of dowry are knowing and fixing and not knowing the dowry causes the annulment of it and demonstrate the dowry likeness. The origin of obligation in dowry is under question because the right of demand the dowry for wife is losed unlimited. Of course if a specific time is taken into consideration for the ability of husband, these objections are removed.

    Keywords: Husband, wife, dowry, on demand, on afford
  • Pages 67-81

    Different legal systems have predicted various judicial remedy for citizens in relation to those administrative acts which are contrary to law or outside of the jurisdiction of the authority that issued it. Judicial declaration is a judicial remedy that is identified in the administrative justice system in UK. This remedy, however, is not a judicial sentence or court ruling and hence some would not consider as a remedy, but this remedy, as it declares the rights or legal status of the parties, plays an important role in disputes concerning to public law. Due to its flexibility, declaration has notable application and features in administrative justice system in UK. Because this remedy has not been identified in our administrative justice system, while unlike the traditional view to these remedies, the use of such remedies can also be considered in our administrative justice system; therefore, it seems important to study of different aspects of this remedy.

    Keywords: Judicial remedies, judicial declaration, administrative procedure, UK legal system
  • Pages 83-111

    Although the concept of soft law has existed in international law arena for years, international community have not reached consensus on the identical definition of soft law. The subject why states use soft law is remains vague too. In this paper, firstly the various definitions of the soft law concept and the reasons of choosing selected definition are expressed. Then the greatest strength of soft law is investigated. However the point of gravity in the paper is analyzing nonbinding interpretations that international judicial and semi judicial bodies put on the international binding legal rules. From the legal point, except occasionally the decisions of mentioned bodies are Binding with respect to the facts and parties to the dispute before it. However under special circumstances can affect all states subject to the underlying rules regardless weather they have consented to it or not. It is worth noting that soft law plays a major role in the effecting Process which remains largely unknown.

    Keywords: soft law, legal affects, international judicial bodies, international semi judicial bodies
  • Majid Sarbazian, Mitra Ahmadi * Pages 111-138

    The question and subject of this paper is, recognition the award from other kinds of arbitral decisions and also consider the writing, communicating and impacts of award in International Commercial Arbitration system of Iran and UNCITRAL Arbitration Rules. Since, arbitral tribunal during the process of arbitration, issues various types of decisions, also Because of the legal effects of award is different and distinguished from other ones, so recognition the legal system of arbitratal award is necessary. Regarding this matter that the International Commercial Arbitration act of Iran and its regulations are adapted from UNCITRAL Model Law and also their differences between judicial and arbitral procedures which govern on legal system of issuing award, different types and its impacts, between arbitral regulations which have been ratified in this regard, it can be said that even though these two acts have lots of similarities, there are significant differences between them too. The purpose of this paper is to find the existing similarities and differences of International Commercial Arbitration act of Iran and the rules of the UNCITRAL Arbitration. In this article which has been written in descriptive-analytic method, the authors try to find the criterion of identifying an award from other decisions, its writhing and communicating respectively. Then some suggestions will be submit in order to amendment of International Commercial Arbitration act of Iran

    Keywords: International Commercial Arbitration, Award, Decision, Res Judicata, UNCITRAL
  • Peiman Hosseini * Pages 139-160

    Management is one of the most important components of a commercial company. A company director is not only the representative of legal personality, but also a decisive element in promoting the company's objectives and preserving the shareholders' capital. Due to the sensitivity of the position and extent of the directors' power in a company, the legislators, both France and Iran, have tried to appeal to the legal leverage to limit the directors' authority to prevent jeopardizing the capital and rights of shareholders and third parties. Of course, the civil and criminal liability of the "de jure director" of companies are clearly defined in the French and Iranian trade codes despite all its shortcomings. But in some companies, in the absence of a "de jure director", other partners or third parties, without having done the legal formalities, carry out the responsibility of management of the company. These persons are recognized under French law as a "de facto director" and their civil and criminal liability is determined. Although in some cases it seems that the "de jure director" responsibilities had not included a "de facto director", he should bear wider responsibilities under general rules. Unfortunately, the concept of "de facto director" is not yet defined in the Iranian Commercial law and this legal vacuum not only provides violation of the rights of shareholders but also multiple litigation in the courts.

    Keywords: de facto director, de jure director, commercial company, civil liability, criminal liability