فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق تطبیقی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فخرالدین اصغری آقمشهدی، محمدجابر قنبری صفحات 9-32

    هنگامی که متعهد قرارداد را نقض کند، باید کلیه ی خسارات وارده را جبران کند. در حقوق انگلیس و کنوانسیون بیع بین المللی کالا این قاعده وجود دارد که از میان خسارات حادث شده تنها خساراتی که منتسب به ناقض قرارداد باشد، قابل جبران خواهد بود. از این رو، متعهدله باید دامنه زیان هایی را بکاهد که به طور متعارف قابل اجتناب است،. در غیر این صورت، زیان های مزبور قابل مطالبه نمی باشد. در اعمال قاعده ی تقلیل خسارت، وجود دو عامل اساسی است: نقض قرارداد و امکان اجرای قاعده ی مزبور از طریق پرداخت خسارت به عنوان ضمانت اجرا.

    کلیدواژگان: تقلیل خسارت، متعارف بودن، ضرر قابل اجتناب
  • محمد امامی*، حمید شاکری صفحات 25-57

    حکمرانی یکی از اساسی ترین نیازهای جوامع بشری است که ضرورت آن بر کسی پوشیده نیست. البته، اختلاف نظرهای جدی در کم و کیف آن وجود دارد، با این حال دغدغه ی اصلی اغلب نظریه پردازان این حوزه، اجرای عدالت و جلوگیری از استبداد، خودکامگی و برقراری نظم و امنیت است. قانون اساسی هر کشوری ضمن تعریف اصول اساسی، ساختار، سلسله مراتب، جایگاه و حدود قدرت سیاسی دولت، به تعیین و تضمین حقوق شهروندان و تنظیم روابط قدرت می پردازد. حکمرانی خوب گفتمان جدیدی است که با مولفه هایی مانند قانونمندی، مشارکت، مسئولیت پذیری، پاسخگویی، شفافیت، اثربخشی و کارایی تعریف می شود که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله تلاش دارد با روش توصیفی- تحلیلی، ضمن تبیین مفهوم و مولفه های حکمرانی خوب، آن را در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مورد واکاوی قرار دهد و در پایان پیشنهاداتی در راستای ارتقای حکمرانی خوب در ایران بیان شده است. یافته های تحقیق بیانگر این است که هر یک از مولفه های حکمرانی خوب به گونه ای در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مورد تاکید بسیاری بوده است و در عرصه عمل نیز شاهد فراز و نشیب این شاخص ها پس از انقلاب هستیم. اما تحقق مولفه های حکمرانی خوب حکایت از آن دارد که پیاده سازی آن مستلزم مدل بومی در کشور است.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، حکمرانی خوب، حاکمیت قانون، پاسخگویی، مشارکت
  • میرقاسم جعفرزاده*، مریم شیخی صفحات 59-85

    مقاله حاضر با هدف تبیین نسبت حقوق رقابت و رقابت غیر منصفانه در دو قسمت به بررسی موضوع پرداخته است: در بخش تبارشناسی حقوق رقابت و رقابت غیر منصفانه، به بررسی مفهوم، موضوع، اهداف، مبانی و تاریخچه حقوق رقابت و رقابت غیر منصفانه پرداخته تا از این رهگذر نسبت حقوق رقابت و رقابت غیر منصفانه تبیین شود. همچنین، با استفاده از این یافته ها در بخش دوم به منظور تحلیل و تبیین رابطه میان این دو رژیم حمایتی، سه رویکرد همسانی، مکمل و استقلالی طرح و مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت با استناد به قوانین ملی، اسناد بین المللی، نظریات حقوقدانان و تحلیلهای حقوقی، رویکرد استقلال این دو رژیم حمایتی به عنوان نظریه قابل دفاع در تحلیل رابطه این دو رژیم حقوقی برگزیده شده است.

    کلیدواژگان: حقوق رقابت- رقابت غیر منصفانه -مالکیت فکری- رویکرد یکسانی، استقلالی و مکمل
  • مصطفی فضائلی*، محمدعلی یار محمدی صفحات 87-114

    از زمانی که برای اولین بار، یعنی در تدوین نخستین آیین دادرسی دیوان دایمی دادگستری بین المللی (PCIJ) در سال 1922، شرایط ونحوه ی ارایه دعوای متقابل گنجانده شد تاکنون مقررات مربوط به دعوای متقابل به کرات مورد تجدید نظر قرار گرفته است. رویه ی قضایی نیز تا حد زیادی توانسته با کشف خلاء های موجود در زمینه ی دعوای متقابل، این مفهوم را دچار دگرگونی و تحول سازد. طبق آخرین نسخه از آیین دادرسی دیوان بین المللی دادگستری (ICJ)، پذیرش دعوی متقابل منوط به دو شرط است؛ یکی شرط صلاحیت دیوان و دیگری شرط ارتباط دعوای متقابل با موضوع دعوای اصلی.بررسی تحولات پدیدآمده در این زمینه در پرتو مقررات آیین دادرسی و رویه دیوان موضوع این مقاله است. با عنایت به آخرین تغییرات آیین دادرسی دیوان و با توجه به رویه ی قضایی می توان گفت دعوای متقابل درعین ارتباط موضوعی با دعوای اصلی، خود دعوایی مستقل است که به خوانده این حق و فرصت را می دهد که نه تنها بتواند دعوای اصلی خواهان را رد کند، بلکه دعوای جدیدی را نیز مطرح نماید.

    کلیدواژگان: دعوای متقابل، دیوان دائمی دادگستری بین الملی، دیوان بین الملی دادگستری، آیین دادرسی، رویه ی قضایی
  • همایون مافی* صفحات 115-159

    جامعه ی بین المللی جامعه ای متشکل از دولتهای برخوردار از حاکمیتهای ملی و سازمانهای بین المللی است که ساختار نظام حقوقی معاصر بر آن مبتنی است. لازمه ی تحقق حاکمیت و استقلال کشورها، فقدان مرجع فایقه متمرکز و برتر فوق حاکمیت است تا به تمشیت امور در زمینه های قضایی،اجرایی و تقیینی بپردازد. جامعه ی بین المللی،یک نظام بین دولتهاست که مبانی و بستر نظری ان در برابری دولتها قرار دارد آن گونه که بند یک از ماده 2 منشور سازمان ملل متحد بر اصل برابری کلیه اعضای سازمان تاکید کرده و انرا رکن اساسی ملل متحد اعلام می نماید. فقدان یک مرجع قانونگذاری بین المللی، با صلاحیت وضع و تصویب قوانین جهانی و نبود یک نهاد قضایی مناسب ونیزنظام تضمین شده اجرایی حقوق بین الملل را با این تردید مواجه ساخته است که ایا به راستی حقوق بین الملل وجود دارد. اگر وجود دارد، ساز و کارهای اجرایی آن چیست و انگیزه ی تابعان آن در اطاعت از قوانین بین المللی کدام است. متصف ساختن قواعد حقوق بین الملل به بحث ضمانت اجرا در نظامهای حقوقی ملی و اندیشه اجبار به عنوان بخش جدایی ناپذیر آن زمینه ی مناسبی در ایجاد تشکیک نسبت به جایگاه نظام حقوق بین الملل فراهم اورده است. در حالی که،انسجام و تحول تدریجی جوامع ملی در خصوص وضع قواعد حقوقی توام با ضمانت اجرا محصول یک روند تکاملی در پویش تاریخی بوده است،حقوق بین الملل، به علت برخورداری از ضعفهای ساختاری،نارسا بودن قواعد موضوعه و کثرت و تنوع مسایل جدید ورای موضوعات سنتی از ضمانت اجرای کافی و مقابله با نقض معیارهای بین المللی به طور موثر برخوردار نشده است. علیرغم فقدان ضمانت اجرای مناسب، قواعد حاکم بر جامعه ی بین المللی لازم الاجرا هستند وکاربرد آنها بر رفتار دولتها تاثیر می گذارد و دولتها نیز در عمل حقوق بین الملل را رعایت می کنند. زیرا، لازمه وجودی یک جامعه ی بین المللی و شرط دوام و قوام آن رعایت حقوق بین الملل در حد گسترده است. روندی که به اقتضای ماهیت متغیر روابط بین المللی و ساختار متحول نظام بین المللی ضرورتی اجتناب ناپذیر می باشد. به منظور درک دقیق حقوق بین الملل به عنوان بازتاب جامعه ی جهانی و تضمین رعایت مقررات آن باید این رشته را صرفا در بطن جامعه ی بین المللی مورد مطالعه ی علمی قرار داد.

    کلیدواژگان: ضمانت اجرا، تعهدات بین المللی، مسئولیت بین المللی، نظارت بین المللی، حقوق بین الملل
  • محمد مظهری*، مرتضی قاسم آبادی، سمیه مرندی صفحات 161-186

    زادی های تصریح شده در قوانین اساسی برای شهروندان از چنان اهمیت والایی برخوردارند که هرگونه محدودیت بر راه اعمال آن ها، مطلقا ممنوع می باشد. یکی از شدیدترین حالات محدودیت آزادی های فردی، حکومت نظامی است که در بیشتر رژیم های دیکتاتوری و نظامی که از طریق کودتا و راه های غیر دموکراتیک حکومت را غصب نموده اند، برای سرکوب آزادی افراد به کار گرفته شده است. در قانون اساسی ایران صراحتا این مسئله ممنوع اعلام شده و قانون جدید جمهوری عربی مصر نیز با توجه مفهوم و منطوق ماده 154 [1] قانون اساسی این مسئله رد شده و تنها حالت فوق العاده را مجاز دانسته است؛ زیرا هر دو کشور تجارب تلخی از سرکوب آزادی ها به واسطه حکومت نظامی در رژیم های گذشته خود داشته اند. اما محدودیت های ضروری در ایران و حالت فوق العاده در مصر ممنوع نبوده و تحت شرایط و آیین خاصی مجاز می باشد. در ایران به استناد اصل 79 این امر از سوی دولت به صورت موقتی و تا سی روز با تصویب مجلس مجاز می باشد و تمدید آن هم منوط به موافقت مجلس است. در مصر نیز اعلام حالت فوق العاده از سوی رییس جمهور با استناد به دلایل قانونی و مشورت با هیات وزیران و تصویب مجلس نمایندگان حداکثر برای سه ماه مجاز می باشد و تمدید این مدت نیز منوط به موافقت مجلس نمایندگان است. در نوشتار حاضر با دیدی تطبیقی درصدد بررسی موضوعات یادشده میان دو کشور ایران و مصر با نگاهی به سیر قوانین پیش از انقلاب در دو کشور و دیدگاه آنان در مورد مسئله حکومت نظامی هستیم.

    کلیدواژگان: قانون اساسی، حکومت نظامی، حالت محدودیت های ضروری، حالت فوق العاده، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری عربی مصر
  • رضا مقصودی*، نورا احسانگر صفحات 187-207

    اظهار و اعلان اراده و اشکال گوناگون آن مسایلی را مطرح می کند؛ از جمله این که آیا لازم است قبولی، به اطلاع موجب برسد؟ به عبارت دیگر آیا اطلاع موجب از قبولی، لازمه ی تاثیر قبولی و تحقق عقد است؟ اگرچه در حقوق ایران اطلاع موجب از قبولی لازمه ی تحقق عقد نیست و در فرض عدم اطلاع موجب از قبولی نیز، عقد محقق می گردد؛ اما در حقوق انگلیس و اصول قراردادهای تجاری بین المللی (Unidroit) قاعده ی کلی این است که اعلام و ابلاغ قبولی از جمله شرایط قبول موثر است که بدون آن قبول معتبر نبوده و عقدی تشکیل نمی گردد. با در نظر گرفتن این قاعده ی کلی، در صورت عدم اطلاع موجب از قبولی، جز در موارد استثنایی از قبیل قراردادهای یک جانبه، تقصیر موجب، ابلاغ از طریق پست، شرایط ایجاب و... هیچ قراردادی منعقد نخواهد شد و در نتیجه هیچ التزامی برای وی ایجاد نمی شود. از هم این رو در نظام های حقوقی مختلف در باب اعلان قبول رویکردهای متفاوتی وجود دارد.

    کلیدواژگان: اعلام، قبول، موجب، مخاطب ایجاب، عقد
|
  • Pages 9-32

    When the promissor breaches the contract, he must compensate all damages.There is a rule in UK law and Vienna convention on international sale of Goods that the Compensable loss is only the loss resulted from the breach, of Contract So, losses that the injured party can reasonably mitigate its scope are not recoverable. The existence of two factors are essential in applying the mitigation rule: breach of contract and the possibility of applying the rule by paying compensation as a sanction.

    Keywords: Mitigation of Loss, Reasonableness, Avoidable Loss
  • Pages 25-57

    Although there are some serious controversies about governance quality, it is one of the most fundamental needs of human community which its necessity is confirmed by everyone. However, The main concern of all theorists is exercise of justice and prevention of despotism and dictatorship. Constitution of every County besides defining basic principles, structure, hierarchy, position and limits of state political authority, it determines and guarantees citizens rights and regulates power relations Among these, undoubtedly good governance is the most fundamental principle in defining and drawing basic rights.The Good governance is a new discourse which is defined by factors such as rule of law, participation, responsibility, accountability, transparency, efficiency and effectiveness. In recent years, good governance is Takan info Comsideration Good governance factors imply for which its exercise is needed to implement based on a national model.This study is trying to clarify good governance concept and factors and also take such factor into consideration in in Iran Constitution, to promote good governance in Iran, some recommendations have been mentioned.Research findings represent that each of good governance factors have been emphasized in Iran Constitution. To implement these factors, we have dealt with intensity of these indicators after Iran Revolution.

    Keywords: Constitution, good governance, rule of law, accountability, Participation
  • Pages 59-85

    In order to clarify the relation between competition law (antitrust law) and unfair completion rules, this paper has examined the issue in two parts. In the first part, this paper has tried to examine concept, subject, purposes, foundations and background of both competition law and unfair completion rules. Based on the findings in the first section, it is shown that the issue is analyzed under three approaches: Uniformity, Supplementary and Independency. At the end, relying on national legislations, international documents, doctrines and legal analysis, the independency approach has been offered as an acceptable approach.

    Keywords: Competition Law, Unfair Competition, Intellectual Property, Uniformity Approach, Independency Approach, Supplementary Approach
  • Pages 87-114

    Since the first time, that is to say the codifying of the first Rules of the  Permanent Court of International Justice (hereinafter PCIJ) that the condition of counterclaims was included in 1922 up to now, the regulations as to these claims have been subjected to repeated amendments. Besides, the jurisprudence, through detecting existing lacunas regarding counterclaims, have could notably put this conception into change. According to the last version of the Rules of Court, admissibility of a counterclaim necessitates two conditions. First is the court’s jurisdiction, and the other is connection between the counterclaim the main claim. This article aims to investigate the evolutions emerged in this context in the light of Rules and jurisprudence of the PCIJ and International Court of Justice (hereinafter ICJ). Based on the last changes of the rules of court and giving the jurisprudence, it could be said that a counterclaim, in spite of being related to the main claim, is an independent claim which gives the respondent the opportunity and right to not only reject the plaintiff’s claim, but also introduce a new one.

    Keywords: Counterclaim, PCIJ, ICJ, Procedure, Jurisprudence
  • Pages 115-159

    International law is composed of the states and international organization having national sovereignty under which the structure of legal system is based. The lack of a guaranteed executive system make the international law with this doubt whether international law really exist. If exists, what is its executive mechanism and what is its subjects¢ motive. To relate the rules of international law to the issue of sanction in national legal systems and speculation of force as its inherent section has prepared the way for suspicion to the place of international law system. While, the unity and gradual change of national societies regarding legal rules legislation together with the sanction have been the product of an evolutionary process in the historical running. International law does not effectively enjoy of enough sanction and confrontation with the breach of international standards due to enjoyment of structural weakness, inadequacy of statute rules and multiplicity and diversity of new topics beyond classical issues. In spite of the absence of proper sanction the rules applicable to international community are binding and their usage affect the behavior of the states and in practice, the states also observe international law. In order to precise reflection of world community and to guarantee the observance of its regulations this field should merely be studied scientifically in the ventricle of international community.

    Keywords: Sanction, International Obligations, International Responsibility, International Control, International law
  • Pages 161-186

    The Freedoms enshrined in the Constitution are such importance for the citizens that any restrictions on them are prohibited absolutely. One of the most important restrictions on personal freedoms, is curfew that in most dictatorships and military who have seized power through a coup and undemocratic ways is applied to suppress on the individual freedom.  This matter is expressly prohibited in Iranian constitution and in the new constitution of Arabic Republic of  Egypt, it rejected due to the concept of Article 154 and only allowed the state emergency restrictions. Because both countries, have bitter experience of  martial law to suppress freedoms in their previous regimes. But the essential constraints in the Iranian constitution and the state emergency restrictions in the Arabic Republic of Egypt not prohibited and are permitted under special procedures. In Iran, it would form the government for temporary and to thirty days with the permission of the Parliament are permitted and renewal is depends on the approval of Parliament. In Egypt, the state emergency restrictions declared by the President with Citing to legal reasons and consultation with the Council of Ministers and approval of the House of Representatives and allowed up to three months. Extended this time also is depends on the approval of the House of Representatives. In this paper by a comparative perspective, we Seek mentioned issues by looking at the course of the pre-revolutionary laws and their views on issues of military rule between Iran and Egypt.

    Keywords: Constitution, Curfew, The essential constraints, State of emergeney, Islamic Republic of Iran, Arabic Republic of Egypt
  • Pages 187-207

    Declaration and announcement of the will and its various forms poses some problems; including if it is necessary that the offeree should be informed about acceptance? In other words, whether Informing the offeree of the acceptance is required for acceptance to take effect and also for contract to occur? Although being informed about acceptance is not a requirement for a contact to occur in the law of Iran; but in the law of England and Unidroit, the general rule is that declaration and communication of an acceptance are the main conditions for an effective acceptance which without them acceptance is not valid and no contact will get form. With regard to this general rule, in case of an offeror not being informed about acceptance, except in exceptional circumstances, such as a unilateral contract, offeror's negligence, communication by post, offer's circumstances and others, no contract will be concluded and as a result no obligation arises for him. Therefore, there are different approaches in different legal systems for announcement and communication of acceptance

    Keywords: communication, acceptance, offeror, offeree, contract