فهرست مطالب

مجله گل و گیاهان زینتی
سال سوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرزاد نظری* صفحات 1-14

    بدون شک رز شاخه بریده یکی از مهم ترین گیاهان زینتی و محصولات اقتصادی مورد علاقه در جهان است. مدیریت ساختار بوته رز، نقش مهمی در تولید گل در طول سال دارد و میزان طول عمر بوته رز را تعیین کرده و نیز نمو گیاه و کیفیت شاخه های گل (طول، قطر و وزن) را تحت تاثیر قرار می دهد. تولید سنتی رزهای شاخه بریده به صورت پرورش گیاهان در بسترهای زمینی و تربیت کانوپی آن ها به صورت پرچین های بلند عمودی بوده است. اما در حال حاضر پرورش دهندگان رز، این روش را با خم کردن شاخه های غیرتولیدی (ساقه های با طول و قطر کم و نیز با پتانسیل شاخه کور) تغییر داده اند. در این روش با خم کردن شاخه ها، میزان هورمون ایندول استیک اسید (IAA) درونی کاهش یافته اما مقدار سایتوکینین و اتیلن افزایش یافته و این سبب کاهش رشد و افزایش شاخه دهی و نیز تسریع و افزایش در گلدهی می شود. همچنین خم کردن شاخه، با افزایش جذب نور و ساخت آسیمیلات های فتوسنتزی بیشتر و تغییر جریان آن ها از برگساره شاخه های خم شده به سمت پاشاخه ها، سبب رشد مناسب آن ها و افزایش کیفیت شاخه های گل تولید شده روی آن ها می شود. در این پژوهش مدیریت مناسب ساختار بوته رز شاخه بریده با تاکید بر خم سازی شاخه (بندینگ) به طور کامل بررسی شده است.

    کلیدواژگان: خم کردن شاخه (بندینگ)، رز شاخه بریده، قلمه-پیوند (استنتینگ)، کیفیت شاخه گل، گل رز
  • محمدعلی خلج* صفحات 15-26

    این آزمایش با هدف بررسی تاثیر نوع نیتروژن (آمونیوم و نیترات) بر شاخص های رشد و گلدهی دو رقم گل ژربرا (استانزا و دابل داچ) به منظور توصیه نسبت مناسب آمونیوم به نیترات در محلول غذایی برای حصول عملکرد کمی و کیفی بهینه گل ژربرا صورت گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو عامل نسبت آمونیوم به نیترات محلول غذایی و نوع رقم در سه تکرار انجام شد. عامل اول نسبت آمونیوم به نیترات در چهار سطح شامل صفر به 100، 20 به 80، 40 به 60 و 60 به 40 و عامل دوم رقم ژربرا در دو سطح شامل "استانزا "و "دابل داچ " بود. نتایج نشان داد افزایش نسبت آمونیوم در محلول غذایی به بیش از 40 درصد نیتروژن کل موجب کاهش معنی دار شاخص های رشدی و تعداد گل ژربرا در مقایسه با نسبت آمونیوم به نیترات 20 به 80 شد. بیشترین تعداد گل (314 شاخه بر مترمربع در سال)، وزن خشک ساقه گلدهنده (2/5 گرم)، قطر ساقه گلدهنده (92/0 سانتی متر)، استحکام ساقه گل دهنده (31/2 کیلوگرم) و عمر پس از برداشت (14 روز) از گلهای تغذیه شده با محلول غذایی دارای نسبت 20 به 80 آمونیوم به نیترات بدست آمد. باتوجه به نتایج بدست آمده از این آزمایش محلول غذایی با نسبت آمونیوم به نیترات 20 به 80 به عنوان محلول غذایی مناسب برای تولید بهینه کمی و کیفی گل ژربرای شاخه بریده توصیه گردید.

    کلیدواژگان: آمونیوم، تعداد گل، رقم، ژربرا، عمر پس از برداشت، نیترات
  • همایون فرهمند* صفحات 27-42

    تیره نخل، از اهمیت زیادی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری برخوردار است و دارای 184 جنس و 2500-2000 گونه است. نخل های زینتی به دلیل عادت رشد، رنگ، شکل و نیز سازگاری گسترده به شرایط اقلیمی و خاکی، از مهم ترین عناصر طراحی باغ و بوستان در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری هستند. شمار بسیار کمی از گونه ها نیز به دلیل سازگاری خوبی که دارند به فضای سبز مناطق معتدله گرم و معتدله انتقال یافته اند. نخل های زینتی به صورت گروهی یا توده ای، ردیفی و نیز برای نقاط تاکید یا کانونی در طراحی فضای سبز به کار می روند. نخل ها در کنار ساختمان های عمومی، پارک ها، خیابان ها، نزدیک استخرهای شنا، رستوران ها، هتل ها، تفرج گاه ها و غیره، به ویژه در مناطق ساحلی استفاده می شوند. به طور کلی، نخل های زینتی از گیاهان کم توقع فضای سبز هستند و گزینه های مناسبی برای خشک منظرسازی به ویژه در مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری کم آب به شمار می آیند. یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده کاشت نخل های زینتی در فضای سبز به ویژه در مناطق انتقالی، معتدله گرم و معتدله، دماهای پایین است که به سرمازدگی و یخ زدگی می انجامد. در این مقاله مروری، ویژگی های مهم نخل های زینتی برای کاربرد در فضای سبز و نیز برخی از چالش های آنها، بررسی می گردد. همچنین برخی از گونه هایی که برای مناطق سردتر مناسب هستند، پیشنهاد شده اند.

    کلیدواژگان: خشک منظرسازی، طراحی منظر، نخلهای زینتی
  • فاطمه عبدلی، مریم دهستانی اردکانی*، جلال غلام نژاد صفحات 43-54

    لیزیانتوس (Eustoma grandiflorum (Raf) shinn.) یکی از مهم ترین گل های شاخه بریده در جهان است که از عمر گلجایی نسبتا کوتاهی برخوردار است. معمولا از ژل کتیرا و تیمار آب گرم جهت افزایش عمر انبارمانی میوه ها استفاده می شود و تاکنون مطالعات اندکی در خصوص استفاده از این تیمارها روی گل های شاخه بریده صورت گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی اثر ژل کتیرا و تیمار آب گرم در افزایش عمر گلجایی و بهبود خصوصیات کیفی گل شاخه بریده لیزیانتوس می باشد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با سیزده تیمار شامل سه سطح کتیرا (1، 5/2 و 5%) به دو صورت کوتاه مدت و دایم، آب گرم در دو دمای 35 و 45 درجه سانتی گراد به مدت 2، 5 و 10 دقیقه و شاهد بدون تیمار، هر کدام با سه تکرار صورت گرفت. بیشترین عمر گلجایی، وزن گل و کمترین جعیت باکتری در تیمار کوتاه مدت ژل کتیرا با غلظت 5/2 درصد حاصل شد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز در تیمار دایم ژل کتیرا با غلظت یک درصد به دست آمد. بیشترین محتوای نسبی آب برگ و گلبرگ به ترتیب در تیمار آب 35 درجه سانتی گراد به مدت دو دقیقه و تیمار کتیرا دایم 5/2 و 5% مشاهده شد. بیشترین نشت الکتریکی غشاء در تیمارهای کتیرا (دایم) با غلظت 5/2 و 5% مشاهده شد. کمترین درصد نشت الکتریکی غشاء در نمونه های تیمار آب گرم 45 درجه سانتی گراد به مدت دو دقیقه حاصل شد. به طورکلی هر دو تیمار کتیرا و آب گرم در افزایش عمر گلجایی و بهبود خصوصیات کیفی گل شاخه بریده لیزیانتوس موثر بودند، اما تیمار کوتاه مدت ژل کتیرا بیشترین اثر را نشان داد.

    کلیدواژگان: پراکسیداز، تیمار کوتاه مدت، جمعیت باکتری، کاتالاز، وزن گل
  • بتول ذاکری زیارتی، زهرا سلیمانی، سمیه رستگار* صفحات 55-62

    گل کاغذی یکی از گل های مهم فضای سبز در مناطق گرمسیر می باشد. در این پژوهش تاثیر زمان های مختلف قلمه گیری (خرداد، تیر، مرداد و شهریور) بر خصوصیت های مختلف رویشی گل کاغذی قرمز رنگ (Bougainvillea spectabilis Willd) مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در پنج تکرار اجرا شد. بر اساس نتایج به دست آمده بیشترین وزن تر و خشک ریشه، طول ریشه در خردادماه مشاهده شد. سایر صفت ها مانند تعداد برگ، تعداد شاخساره، طول شاخساره، وزن تر و خشک شاخساره و طول ریشه به طور معنی داری در قلمه های گرفته شده در تیرماه نسبت به سایر ماه ها بیشتر بود. بر اساس نتایج تیرماه بهترین زمان قلمه گیری گل کاغذی قرمز رنگ در شرایط گرمسیر ایران است.

    کلیدواژگان: ریشه زایی، قلمه، گرمسیر، گل کاغذی
  • افسون رحمانپور*، مریم حسنی نژاد صفحات 63-72

    این تحقیق با هدف معرفی، شناسایی و ارزیابی مورفولوژی و فنولوژی گونه های موجود در منطقه نمایشی باغ گیاه شناسی ملی ایران صورت پذیرفت. در ابتدا منطقه نمایشی (Display) به وسعت 8/1 هکتار به 6 قطعه و هریک به بخش های کوچکتر تقسیم شد. نقشه کاشت آنها تهیه و گونه ها شناسایی و مشخص گردید. سپس تغییرات فنولوژی آنها طی 20 سال بررسی گردید. نتایج نشان داد که 63 گونه درخت، 87 گونه درختچه، 31 گونه بوته ای و علفی و 14 گونه کفپوش و بطور کلی 195 گونه و کولتیوار از 100 جنس و 45 خانواده گیاهی در قطعه نمایشی مستقر شده و با اقلیم تهران سازگاری یافتند. پس از آن با مطالعه تغییرات فنولوژیکی و موارد استفاده در جنگل و یا فضای سبز به 6 گروه: با بیشترین رشد طولی و قطری در سال (16 گونه)، میوه نسبتا" پایا (12 گونه)، همیشه سبز بودن (33 گونه)، تغییر رنگ برگ در فصول مختلف (6 گونه)، مدت زمان گلدهی طولانی (10 گونه) و گلدهی پاییز یا زمستانه (5 گونه) تفکیک و مشخص شد.

    کلیدواژگان: باغ گیاه شناسی ملی ایران، رشد طولی و قطری، فنولوژی، نمایشی
  • مریم جعفرخانی کرمانی*، معصومه عمادپور صفحات 77-89

    گونه های گیاهی با بیش از دو سری کروموزوم را پلی پلویید یا چندگان می نامند که معمولا با نوعی جهش در طول دوره تکامل گیاهان به طور خودبخودی در طبیعت ایجاد می شوند و به علت افزایش تنوع ژنتیکی در سلسله گیاهان، در سازگار ساختن آن ها در محیط های جدید و تکامل طبیعی و به نژادی گیاهان از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. هدف از این مطالعه، بررسی برخی جنبه های القا چندگانی و تاثیر آن بر بهنژادی گیاهان زینتی است. مقاله حاضر ضمن اشاره به مزایا و معایب چندگانی و معرفی مواد افزاینده سطح پلوییدی، به کاربرد روش افزایش سطح پلوییدی در به نژادی گیاهان زینتی با ذکر مثال هایی از القا چندگانی در گیاهان زینتی اشاره کرده است. نتایج این بررسی نشان داد که اگر چه در برخی گیاهان، چندگانی با معایبی همراه است اما در کل این گیاهان دارای مزایای عمده ای نسبت به گیاهان دیگر هستند. همچنین به دلیل پیچیدگی عملکرد مواد افزاینده سطح پلوییدی و نیز پاسخ گیاهان مختلف به این مواد، نوع و غلظت مواد القاء کننده چندگانی، زمان تیمار و نوع ریزنمونه برای هر گیاه باید مستقلا بهینه شود. علاوه بر این، نتایج نشان داد که القا چندگانی عموما با تغییراتی از جمله تغییر در قدرت رشد گیاه، اندازه میوه و گل، اندازه برگ و ضخامت برگ، میزان باروی و مقاومت به تنش های زیستی و غیر زیستی همراه است و می توان از آن به عنوان یک روش مدرن برای به نژادی گیاهان زینتی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پلی پلوئیدی، دسته های کروموزومی، تغییرات مورفولوژی، گیاهان زینتی
|
  • Farzad Nazari* Pages 1-14

    Undoubtedly cut rose is one of the most economically and favorite ornamental plants in the world. Management of rose architecture plays an important role on the year-round flower production as it greatly determines plant life span, and effects both plant development and the quality of the flowering shoots (length, diameter and weight). Traditional cut-flower rose production involves growing plants in the ground and training the canopy vertically as a tall hedge. However, nowadays rose growers have changed this method by bending the non-productive shoots (stems with low length and diameter and also with blind shoot potential). Bending of shoots results in reduced indigenous IAA hormone and increased cytokinin and ethylene levels which in turn lead to a decline in the growth and an increase in branching and increase in flowering. Shoot bending increase the light capture and it makes more photosynthetic assimilates. Moreover, it changes the translocation of photosynthetic assimilates from the foliage of bended shoots towards the bottom breaks, thus, it increases the growth and flower quality. Bending also increases light absorption and production of photosynthetic assimilates and their translocation from the foliage of the bended shoots towards the bottom breaks. This could increase growth rate and improve the quality of the flowers. In the present research, the management of the cut rose plant structure with an emphasis on shoot bending, has been thoroughly reviewed.

    Keywords: Cut Flower, Flower Quality, Rose, Shoot Bending
  • MohammadAli Khalaj* Pages 15-26

    This experiment was performed to evaluate the effect of different nitrogen forms (ammonium to nitrate ratio) on the growth and flowering characteristics of two gerbera cultivars (‘Stanza’ and ‘Double Dutch’). The aim was to recommend the appropriate amount of NH4+:NO3¯ ratio in the nutrient solution to optimize quantity and quality characteristics in gerbera. This experiment was conducted in a completely randomized factorial design with two factors including NH4+:NO3¯ ratios and cultivar type with three replications. The NH4+:NO3¯ ratios (0:100, 20:80, 40:60, and 60:40) were supplied as a first factor and second factor was gerbera cultivars (‘Stanza’ and ‘Double Dutch’). The results indicated that increasing ammonium concentration in the nutrient solution to more than 40% of total N, significantly reduced growth indices and gerbera flower numbers compared to NH4+:NO3¯ ratio of 20 to 80. Results showed that the highest flower number (314 flowers m-2 year-1), stalk dry weight (5.2 g), flower stalk diameter (0.92 cm), flower stalk weight (2.31 Kg) and vase life (14 days) were obtained in 80:20 of NH4+:NO3¯ ratio. Thereofre, nutrient solution with NH4+:NO3¯ ratio of 20:80 is an appropriate solution recommended for commercial production of gerbera cut flowers in order to achieve the optimum quantity and quality yield of Cut Gerbera.

    Keywords: Ammunium, Cultivar, Flowers Number, Gerbera, Nitrate, Quality, Vase Life
  • Homayoun Farahmand * Pages 27-42

    Palm Family (Arecaceae-Palmaceae) is of great importance in tropical and subtropical regions of the world and includes about 184 genera and between 2000-2500 species. Ornamental palms are one of the most important elements of landscapes in tropical and subtropical regions due to their growth habit, forms, color and also their considerable adaptability to climatic and soil conditions. Some rare species are also found in the landscapes of warm temperate, transitional zones and even temperate climates due to their adaptation to low temperature. Ornamental palms are used for mass plantation in groves or groups, for rows, lines or avenues and also as focal points. Palms are used as landscape features for public buildings, parks, streets, swimming pools, restaurants, hotels, recreation centers particularly in coastal zones. Palms are usually low maintenance landscape plants and very suitable candidates for xeriscaping particularly in tropical and subtropical regions with limited water resources. Low temperature is one of the main limiting factors for cultivation of ornamental palms in landscapes especially in transitional, warm temperate and temperate climates that lead to chilling and freezing injury. In this review, some important features of ornamental palms for landscape utilization and some prevailing challenges are addressed. Meanwhile, some plam species which are suitable for cooler areas are listed.

    Keywords: Aesthetic Values, Landscape Design, Ornamental Palms
  • Fatemeh Abdoli, Maryam Dehestani Ardakani *, Jalal Gholamnezhad Pages 43-54

    Lisianthus (Eustoma grandiflorum (Raf.) shinn.) is one of the most important cut flowers in the world. However, a relatively short vase life reduces its marketability. Usually Tragacanth gel and hot water treatment is applied in fruits and there are a few reports in cut flowers too. The aim of the present study was to evaluate the effects of tragacanth gel and hot water treatments in extending vase life and increasing the qualitative properties of cut flowers of lisianthus. For this purpose an experiment was conducted based on completely randomized design with thirteen treatments including three levels of tragacanth (1, 2.5 and 5%) in two ways (pulsing and continues), hot water in 35 and 45 °C for 2, 5 and 10 min and control with three replications,. The highest vase life, flower weight and the lowest bacteria population were obtained in 2.5 % tragacanth pulse treatment. Maximum catalase and peroxidase activity was obtained in 1% continues tragacanth treatment. The highest relative water content of leaves and petals was observed in hot water in 35 °C for 2 min and 2.5 and 5% continues tragacanth treatment, respectively. The highest ion leakage was observed in 2.5 and 5% continues tragacanth treatment. The lowest ion leakage was obtained in hot water in 45 °C for 2 min. Generally, both tragacanth and hot water treatments were effective on extending vase life and improving quality properties of lisianthus, but tragacanth pulse treatment showed the best effects.

    Keywords: Population, Catalase, Flower Weight, Peroxidase, Pulse Treatment
  • Batooll Zakeri ziarati, Zahra Soleimani, Somayeh Rastegar* Pages 55-62

    Flower Paper (Bougainvillea spectabilis Willd) is one of the most important flowers in the tropical region. In this study, effect of different cutting time (June, July, August and September) on different vegetative characteristics of red flower was evaluated. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications. According to the results, the highest fresh and dry weight of root, root length was observed in June. Other traits such as number of leaves, number of shoots, shoot length, fresh and dry weight of shoots and root length significantly increased in cuttings taken in July compared to other months. It can be concluded that July is the best time to cutting red flowers in tropical conditions.

    Keywords: Cutting, Flower Paper, Rooting, Tropical
  • Afsoun Rahmanpour*, Maryam Hasaninejad Pages 63-72

    This research was carried out with the aim of introducing, identifying and evaluating the morphology and phenology of species present in the Iranian National Botanical Garden. Initially, the display area of 1.8 hectares was divided into six pieces. Their planting plan was prepared and species were identified. Then, phenological changes were reviewed over 20 years. The results showed that 63 tree species, 87 species of shrubs, 31 species of grasses and 14 species of plantation, overally 195 species and cultivars of 100 genera and 45 families, were located in the experimental plot and adapted to the climate of Tehran. Then, the phenological changes and their uses in forest or green space were studied to determine six groupssuch as: most longitudinal and diagonal growth per year (16 species), relatively stable (12 species), evergreen (33 species), species with changes in leaf color (6 species), long flowering period (10 species), and autumn or winter flowering (5 species).

    Keywords: Display, Longitudinal, Diagonal Growth, National Botanical Garden of Iran Phenology
  • Maryam Jafarkhani Kermani*, Masoumeh Emadpour Pages 77-89

    Plant species with more than two sets of chromosome are called polyploids, which are usually spontaneously created by a mutation during the evolution process. The increased genetic diversity in polyploid plants is considered to be an important strategy in adapting them to new environments which are revolutionizing with time. The changes that are usually associated with auto and allopolyploids include alteration of cell size and morphological or physiological modifications. The aim of this study was to review some aspects of polyploidization and its impact on breeding of ornamental plants. Furthermore, the advantages and disadvantages of the polyploid plants, chromosome doubling agents and application of polyploidization in ornamental plants are reviewed and polyploidization as a modern breeding method is discussed. This review suggested that although there are some disadvantages with polyploid plants, however, they have major advantages over non-polyploids. In using chromosome doubling agents, results indicated that due to complexity of the mode of action of these agents and response of different plants to them, type and concentration of polyploid inducing agents, exposure period and explant type are to be optimized. Moreover, the results suggested that polyploidization induce changes in plant's vigor, size of the fruits and flowers, size and thickness of the leaves, fertility and resistance to biotic and abiotic stresses and therefore it is considered as a modern breeding method for ornamental plants.

    Keywords: Chromosome sets, Ornamental plants, Morphological chenges, Polyploidy