فهرست مطالب

Iran Agricultural Research
Volume:38 Issue: 2, Summer and Autumn 2019

  • تاریخ انتشار: 1399/03/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی شعبانی*، علیرضا سپاس خواه صفحات 1-8

    شاخص برداشت، نسبت محصول دانه به وزن ماده خشک گیاه، یک پارامتر مهم برای تخمین محصول دانه در بسیاری از مدلهای گیاهی است. در این مطالعه، در مورد اهمیت شاخص برداشت، تعریف، متغیر بودن و روش های تخمین آن در مدل های گیاهی بحث شده است. روش های تخمین شاخص برداشت به دو دسته تقسیم بندی می گردند. 1) روش های کامل: روش هایی که به صورت پویا مقدار شاخص برداشت را از زمان شروع رشد دانه تا رسیدگی کامل تخمین می زنند. 2) روش های ساده: روش هایی که مقدار شاخص برداشت نهایی را در زمان رسیدگی دانه تخمین  می زنند. شاخص برداشت ویژگی است که تحت تاثیر بسیاری از عوامل محیطی و خصوصیات ژنوتیپ گیاه قرار دارد. رطوبت خاک یا مکش آب خاک در طول فصل رشد، مواد مغذی خاک، عمق آب زیر زمینی، دمای بالای هوا، تراکم گیاهی و شوری آب آبیاری از عوامل محیطی هستند که بر شاخص برداشت گیاه موثر می باشند. بنابراین در همه مدلهایی که از شاخص برداشت جهت تخمین محصول  استفاده   می شود – هم مدل های کامل مانند مدل AquaCrop و هم مدل های ساده- با تغییر ژنوتیپ یا رقم، عوامل محیطی و غیر محیطی معادلات تخمین شاخص برداشت می بایست واسنجی گردند.

    کلیدواژگان: مدل سازی گیاهی، شاخص برداشت، تخمین محصول
  • مریم الهایی سحر، مسعود مسعودی* صفحات 9-16

    شاخص خشکسالی بارش استاندارد بطور گسترده ای برای برآورد مناسب شدت، بزرگی و محدوده مکانی خشکسالی ها بکار گرفته می شود. هدف از این مطالعه، تجزیه و تحلیل الگوی مکانی خشکسالی با استفاده از شاخص SPI بود. در این مقاله، الگوهای خطر خشکسالی در استان خوزستان با توجه به داده های 17 ایستگاه هواشناسی مورد بررسی قرار گرفت. محدوده تحت تاثیر هر ایستگاه با استفاده از روش تیسن مشخص شد. سپس نسبت به تهیه یک مدل جدید خطر خشکسالی با استفاده از GIS مبادرت شد. سه معیار خشکسالی برای تعریف مناطق آسیب پذیر، مطالعه و در نظر گرفته شد. معیارهای خطر خشکسالی که در مدل فعلی استفاده شد شامل حداکثر شدت خشکسالی در دوره، روند خشکسالی، و حداکثر تعداد پی در پی سال های خشک است. هر یک از شاخص های آسیب پذیری نقشه سازی شدند و  همچنین این نقشه ها به عنوان یک نقشه خطر نهایی به 5 کلاس خطر خشکسالی شامل بدون خطر، خطر خفیف، متوسط، شدید و بسیار شدید طبقه بندی شدند. نقشه نهایی آسیب پذیری خشکسالی با تلفیق سه نقشه معیار در GIS  تهیه شد و طبقات خطر نهایی بر اساس امتیاز خطر که با توجه شاخص های اصلی تعیین شد، مشخص شدند. نقشه آسیب پذیری نهایی نشان می دهد که مناطق با خطر شدید (29 درصد از استان) که در بخش های شمالی و مرکزی منطقه مورد مطالعه مشاهده می شود،  بسیار گسترده تر از مناطق تحت کلاس خطر کم است. اگرچه تقریبا بیش از نیمی از استان (64٪) در کلاس خطر متوسط ​​خشکسالی تعیین شد.

    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیایی، نقشه خطر، خوزستان، شاخص بارش استاندارد
  • راضیه نامدار، آرمان بخشی جهرمی* صفحات 17-24

    ترویج کشاورزی به عنوان یک نظام آموزشی خارج از مدرسه، یکی از ابزارهای توسعه کشاورزی است که بر سرمایه های انسانی تکیه دارد. ناکارایی نظام دولتی از یکسو و مشکلات مدیریتی و اعتباری از سوی دیگر و مضاف بر آن بی توجهی به نیازهای واقعی بهره برداران در برنامه ریزی ها، متولیان امر را مصمم به واگذاری امور اجرایی به بخش خصوصی و کاهش تصدی گری دولت نموده است. تحقیق حاضر در استان کرمان به عنوان رتبه نخست تولید پسته ایران، با هدف بررسی نگرش پسته کاران به خدمات خصوصی ترویج انجام شد. از پرسشنامه به عنوان ابزار تحقیق برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. روایی صوری آن توسط کارشناسان ترویج تایید شد و  به روش کرونباخ آلفا، پایایی شاخص های آن بین 80/0 تا 89/0 محاسبه گردید. جمعیت مورد مطالعه شامل پسته کاران پنج شهرستان پسته خیز استان کرمان شامل رفسنجان، سیرجان، زرند، کرمان و راور بود. روش نمونه گیری بصورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی بوده و حجم نمونه 382 نفر تعیین شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل متعددی همانند سطح تحصیلات، شرکت در فعالیت های ترویجی، نوپذیری، عضویت در تشکل ها، جهان شهری بودن، نگرش مثبت نسبت به دانش و اطلاعات، بکارگیری منابع متعدد اطلاعات، عملکرد تولید پسته در هکتار، مساحت باغ پسته و رضایت از مشاوران خصوصی با نگرش نسبت به خصوصی سازی خدمات ترویج کشاورزی  ارتباط دارند. همچنین میزان مشارکت در فعالیت های ترویج و نگرش نسبت به ترویج دولتی توانستند 8/24 درصد از تغییرات در نگرش نسبت به خصوصی سازی ترویج را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: نگرش، کشاورزان، خصوصی سازی ترویج، کرمان
  • نازنین ابریشمی شیرازی*، علیرضا سپاسخواه صفحات 25-36

    نفوذپذیری آب در خاک یکی از مهم ترین پدیده های فیزیکی خاک است. روش های تجربی تعیین معادله های نفوذ، نیازمند انجام آزمایش های زمان بر و پرهزینه است، لذا در این پژوهش از روش غیرمستقیم شبکه عصبی مصنوعی برای تخمین مقادیر ضریب جذب (S)  و فاکتور انتقال (A)  معادله فیلیپ استفاده شد. ساختارهای مختلف شبکه عصبی مصنوعی متشکل از الگوریتم های آموزش TrainLM  و TrainBR و توابع انتقال لوگ سیگمویید و تانژانت سیگمویید برای لایه های میانی و تابع تبدیل خطی برای لایه خروجی و ترکیبات متفاوتی از ورودی ها، شامل مقادیر نفوذ تجمعی و زمان های مربوط به هرکدام، به عنوان ورودی ثابت و درصد شن، درصد سیلت، درصد رس، چگالی ظاهری و ماده آلی به عنوان ورودی های متغیر، برای 30 نقطه در دانشکده کشاورزی واقع در منطقه باجگاه بررسی گردید. برای تخمین ضریب جذب بهترین ساختار دارای دو لایه مخفی و 3 ورودی (درصد شن، درصد سیلت و درصد رس) با دو نرون در لایه اول و سه نرون در لایه دوم و الگوریتم آموزش TrainLM بود. برای تخمین فاکتور انتقال بهترین ساختار دارای دو لایه مخفی و 5 ورودی (چگالی ظاهری، مقدار ماده آلی، درصد شن، درصد سیلت و درصد رس) با دو نرون در لایه اول و سه نرون در لایه دوم و الگوریتم آموزش Train BR بود. افزایش تعداد لایه های مخفی و تعداد ورودی ها تاثیر به سزایی در بهبود نتیجه داشت و شبکه عصبی در تخمین مقادیر فاکتور انتقال عملکرد بسیار بهتری نسبت به ضریب جذب را نشان داد. مقدار ضریب تعیین (R2) نشان داد که پیشبینی های شبکه عصبی برای (A (% 6/84 بهتر از (S (% 5/77 می باشد.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، هدایت هیدرولیکی، معادله فیلیپ، ضریب جذب، نفوذ آب
  • راضیه کاظمی*، عبدالمجید رونقی، جعفر یثربی، رضا قاسمی فسایی، مهدی زارعی صفحات 37-46

    -استفاده مستقیم از کود مرغی به عنوان کود آلی در کشاورزی ممکن است باعث نگرانی های محیط زیستی گردد؛ بنابراین بکاربردن بیوچار آن ممکن است راه حل موثری باشد. یک آزمایش گلخانه ای به منظور بررسی اثر کود مرغی و بیوچار آن)عدم مصرف ماده آلی بعنوان کنترل، %1 و %2 (w/w) کود مرغی، و %1 و %2  (w/w)بیوچار کود مرغی) بر رشد و غلظت عناصر کم مصرف گیاه ذرت تحت تنش شوری (0، 6/3، 9/7، و 4/12 دسی زیمنس بر متر) در حضور و عدم حضور قارچ  میکوریزا آربوسکولار (Funneliformis mosseae) انجام شد. نتایج نشان داد که در تیمار بدون قارچ، کاربرد کود مرغی و بیوچار آن به طور معنی داری وزن خشک اندام هوایی را نسبت به تیمار شاهد افزایش داده است. با  کاربرد بیوچار وزن خشک اندام هوایی در حدود 15 و 8 درصد به ترتیب در تیمارهای 1 و 2 درصد در مقایسه با کود مرغی افزایش بیشتری نشان داد. در تیمار قارچ، اضافه کردن 2% بیوچار کودمرغی اثر معنی داری بر وزن خشک اندام هوایی نسبت به تیمار شاهد نداشت. ازاین رو، کاربرد همزمان سطح بالای بیوچار کودمرغی (2%) با قارچ در افزایش رشد گیاه، به دلیل بی اثر بودن قارچ بر افزایش عملکرد در سطح بالای فسفر در سطح 2% بیوچار کود مرغی ، مفید نبود. در گیاهان با و بدون قارچ، تنش شوری در سطوح پایین (6/3، 9/7   دسی زیمنس بر متر) ،  وزن خشک اندام هوایی را افزایش داد اما در سطح بالا (4/12 دسی زیمنس بر متر)  باعث کاهش معنی دار آن گردید. به طور کلی، در گیاهان با و بدون قارچ، غلظت عناصر کم مصرف اندام هوایی (به غیر از مس) با افزایش سطوح شوری به طور معنی داری افزایش یافت. در تیمار بدون قارچ تنها کاربرد بیوچار%2 غلظت منگنز را نسبت به تیمار شاهد به میزان 20 درصد افزایش داد. در تیمارهای با قارچ، اضافه کردن کود مرغی %1، بیوچار 1و 2% غلظت منگز اندام هوایی را به ترتیب به میزان 27، 16 و 9 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. کاربرد بیوچار کود مرغی غلظت آهن، روی و مس اندام هوایی را به دلیل غلظت بالای این عناصر غذایی در بیوچار در مقایسه با کود مرغی نسبت به تیمار شاهد افزایش دادند. به طور کلی، پیرولیز کود مرغی به منظور کاهش بوی بد کود مرغی و بهبود خواص آن جهت افزایش رشد گیاه ذرت مفید تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: قارچ میکوریزا آربورسکولار، کود آلی، غلظت عناصر کم مصرف، پیرولیز، سدیم کلرید
  • علیرضا عزیزی، غلامعباس قنبریان*، علیمراد حسنلی، محمود شمیلی صفحات 47-54

    نیشکر گیاهی چند منظوره است که عمدتا در قسمت های جنوب غربی ایران کشت می شود. تاکنون در مورد قابلیت ترسیب کربن مزارع نیشکر ایران پژوهش های کافی صورت نگرفته است. در این پژوهش، ترسیب کربن در اندام های گیاه و خاک مزارع تحت کشت نیشکر در خوزستان که به روش سنتیراتونینگ کشت و برداشت می شوند مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور، نمونه های خاک از لایه سطحی 30-0 سانتی متری به صورت تصادفی برداشت و میزان کربن آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی، بافت و وزن ویژه ظاهری آن ها تعیین شد. به صورت همزمان از اندام های هوایی (برگ و ساقه) و زیر زمینی (ریشه) گیاه نیشکر نمونه گیری صورت گرفت و میزان کربن هر بخش به صورت  جداگانه تعیین شدند. نتایج نشان داد که کربن ذخیره شده در بخش بالای سطح خاک (برگ و ساقهبه میزان kg ha-11292) به صورت معنی داری (p≤0.05) بیشتر از  اندام های زیرزمینی (ریشه به میزان kg ha-1 655) می باشد. کل کربن ترسیب شده در خاک (به میزان kg ha-1 3/1987) با میزان کربن ترسیب شده در کل اندام های گیاهی (به میزان kg ha-11947) اختلاف معنی داری نداشت. علاوه بر این، همبستگی مثبت و معنی داری بین کربن آلی و میزان رس خاک مشاهده شد. برآوردها نشان داد که مقدار کربن ترسیب شده در گیاه و خاک مزارع نیشکر خوزستان kg ha-1 5/3934 است که معادل kg ha-1 6/14439دی اکسید کربن جذب شده از اتمسفر است. به طور کلی، نتایج نشان داد در سیستم کشت راتونینگ، کل کربن ترسیب شده در مرحله راتون 1 بیشترین میزان را دارد. در نتیجه کشت نیشکر در جنوب غرب ایران می تواند به عنوان  حوضچه ای مهم برای ذخیره کربن عمل کرده و در نتیجه موجب کاهش اثرات تغییرات اقلیمی گردد. به نظر می رسد که ایجاد تغییر در سامانه فعلی برداشت محصول نیشکر که بر مبنای سوزانیدن بقایای گیاهی در مزرعه است و حرکت به سوی مدیریت پایدار با هدف حفظ بقایای گیاهی، بتواند توانایی ترسیب کربن این مزارع را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، استان خوزستان، سامانه کشت راتونینیگ، کربن آلی خاک
  • شکوفه ساریخانی خرمی، سید عبدالرضا کاظمینی*، ابراهیم زارع، محمدجعفر بحرانی صفحات 55-64

    پذیرش سامانه های کشاورزی حفاظتی در سطح مزارع کشاورزان به میزان هزینه های  تولید و پایداری بیش تر عملکرد بستگی دارد. هدف این پژوهش،اولویت بندی تیمارها با معیارهای انتخاب شده  با استفاده از تکنیک اولویت بندی بر اساس نزدیکی به پاسخ  ایده آل (TOPSIS)می باشد. این پژوهش در ایستگاه تحقیقاتی زرقان، استان فارس، ایران در طی دو سال زراعی 95-1393 اجرا گردید.این آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سامانه های مختلف خاک ورزی (مرسوم، کم خاک ورزی و بی خاک ورزی) به عنوان کرت اصلی و ژنوتیپ های گندم بهاره(چمران، سیروان، پیکافلوریک و M-89-10)به عنوان کرت فرعی بودند.معیارهای انتخاب شده شامل دو گروه زراعی مانند وزن مخصوص ظاهری خاک، عملکرد دانه و گروه اقتصادی مانند درآمد ناخالص، هزینه های کنترل علف های هرز، آب  و تولید بودند.  وزن معیارهای وزن مخصوص ظاهری خاک (040/0)، عملکرد دانه (180/0)، بازده ناخالص (280/0)، هزینه آب (0270/0)، هزینه کنترل علف های هرز (150/0) و هزینه تولید(080/0) بدست آمد.نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن همه معیارها، اولین الویت متعلق به ژنوتیپ های سیروان و پیکافلوریک در سامانه کم خاک ورزی به ترتیب در سال های اول و دوم آزمایش بود. بنابراین استفاده از تکنیک های چند معیاره به جای تک معیار مانند عملکرد دانه و یا هزینه تولید، جهت انتخاب  بهترین سامانه خاک ورزی و برترین ژنوتیپ گندم در سامانه های خاک ورزی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سامانه مرسوم، کم خاک ورزی، بی خاک ورزی، روش تاپسیس، عملکرد گندم
  • مجید لشگری*، عبدالله ایمان مهر صفحات 65-70

    آردی‏ شدن، کیفیت میوه سیب را تنزل می‏دهد و این پدیده نقش مهمی در بازار میوه ایفا می‏کند. بنابراین استفاده از تکنیکی سریع و قابل اعتماد برای اندازه‏گیری و درجه‏بندی میوه‏ها ضروری است. در این تحقیق، قابلیت سیگنال‏های صوتی سیب‏های غلتان بر روی صفحه شیب‏دار به عنوان روشی نوین در تشخیص غیرمخرب آردی شدن سیب رقم رد دلیشز مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از آزمون مخرب فشردگی محصور، میزان آردی شدن نمونه‏ ها ارزیابی شد. مدل‏های ماشین بردار پشتیبان برای طبقه ‏بندی سیب‏ها در نظر گرفته شد. از کرنل تابع پایه شعاعی در مدل‏های ماشین بردار پشتیبان استفاده شد. مطابق روش جستجوی جامع، مدلی با ترکیب 9 ویژگی به عنوان بهترین مدل انتخاب شد. نتایج نشان داد که میزان دقت کلی این روش برای تشخیص سیب‏های سالم و آردی برابر 5/85 درصد به دست آمد. نتایج حاکی از آن بود که روش مذکور از توانمندی خوبی برای تشخیص سیب‏های آردی برخوردار است.

    کلیدواژگان: طبقه بندی، صفحه شیب دار، رقم در دلیشز، کرنل تایع پایه شعاعی
  • سیروس شاکری*، محبوب صفاری صفحات 71-82

    تعیین و شناخت توزیع نسبی هر یک از شکل های شیمیایی عناصر و ارتباط آن ها با ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و کانی های رسی خاک می تواند محققان را جهت دستیابی به مدیریت حاصلخیزی خاک کمک نماید. تحقیق حاضر به منظور بررسی و شناخت شکل های شیمیایی دو عنصر روی و مس در تعدادی از خاک های سطحی و زیرسطحی استان کهگیلویه و بویراحمد و ارتباط آن ها با ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و کانی های ر سی ثانویه انجام شد. بر این اساس، نمونه برداری از خاک های سطحی و زیرسطحی در واحدهای فیزیوگرافی مختلف استان انجام و شکل های شیمیایی روی و مس آن ها با روش عصاره گیری دنباله ای تعیین و ارتباط آن ها با ویژگی های مختلف خاک بررسی شد. نتایج نشان داد، در حالی که مقدار شکل های شیمیایی تبادلی و جذب سطحی شده عناصر مس و روی بسیار کم و قابل چشم پوشی بود، شکل های باقی مانده، کربناتی و آلی به ترتیب بیشترین و کمترین مقادیر از شکل های شیمیایی این عناصر را به خود اختصاص داد. تحرک پایین روی و تحرک متوسط مس در بیشتر خاک های مورد مطالعه نشان از رفتار متفاوت این دو عنصر در خاک های آهکی منطقه داشت. بررسی همبستگی شکل های شیمیایی این عناصر با ویژگی های خاک نشان از وجود همبستگی موثر کربن آلی با شکل های شیمیایی روی، و همبستگی موثر رس، سیلت، ظرفیت تبادل کاتیونی و کربنات کلسیم با شکل های شیمیایی مس داشت. همبستگی  مقادیر کمی کانی های رسی با شکل های شیمیایی این عناصر نشان داد مقدار شکل های مختلف روی و مس با کانی های سیلیکاتی 2:1 (به ویژه ورمی کولیت) ارتباط مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: خاک های آهکی، شکل های شیمیایی، مس، ویژگی های فیزیکوشیمیایی، روی
  • بهزاد عبداللهی پور، مریم حقیقی* صفحات 83-90

    سرکه چوب یک ماده مشتق شده از سوختن کربن سیاه است که می تواند جایگزین مواد شیمیایی در صنعت کشاورزی به عنوان یک ترکیب آلی گردد. به منظور مطالعه اثر کارآیی سرکه چوب کاج بر ویژگی های فیزیولوژیکی و فتوسنتزی خیار دو آزمایش براساس طرح کاملا تصادفی با شش تیمار شامل 1250، 2000، 2500، 3333 و 5000 میلی گرم در لیتر سرکه چوب با چهار تکرار انجام شد. اولین آزمایش در آزمایشگاه به منظور بررسی تاثیرات اولیه سرکه چوب بر روی بذر خیار (Cucumis sativus var. Super daminos) انجام شد و آزمایش دوم اثر سرکه چوب بر رشد گیاه خیار در گلخانه های تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. بیشترین تعداد گل و عملکرد در خیار در تیمار 2500 میلی گرم در لیتر سرکه چوب مشاهده شد. فتوسنتز در خیار در تیمار 2000 میلی گرم در لیتر افزایش یافت. کمترین میزان تعرق  (54/1 میلی مول برمترمربع بر ثانیه) در خیار در تیمار 2000 میلی گرم در لیتر سرکه چوب بدست امد. سرکه چوب 1250 میلی گرم در لیتر باعث افزایش درصد جوانه زنی و سرعت جوانه زنی آن در مقایسه با شاهد شد.  بیشترین طول ریشه، حجم و سطح در تیمار 1250 میلی گرم بر لیتر مشاهده شد. غلظت نیتروژن (5/5 درصد وزن خشک) در تیمار 3333 میلی گرم در لیتر و غلظت پتاسیم در غلظت 5000 میلی گرم در لیتر، کلسیم و آهن در غلظت 1250 میلی گرم در لیتر در بالاترین سطح در مقایسه با سایر تیمارها بود. بیشترین مقدار کلروفیل و فتوسنتز در تیمار 2000 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. تیمار 2500 میلی گرم در لیتر در خیار بیشترین عملکرد گل و میوه را نشان داد، اما بهترین و بالاترین کیفیت میوه با 2000 میلی گرم در لیتر حاصل شد.

    کلیدواژگان: خیار، گلدهی، میوه، غلظت عناصر، عملکرد
  • غلامرضا قهرمانیان، حمیدرضا پورعلی بابا*، محسن مهدیه صفحات 91-100

    علف های هرز یکی از مشکل های اصلی کشت و کار نخود در دیمزارهای ایران بوده و صرفه اقتصادی تولید تا حد زیادی وابسته به نحوه ی کنترل آنهاست. در این پژوهش، روش های عمده ی مبارزه با علف های هرز که در کشور رواج دارد؛ شامل وجین دستی و کنترل مکانیکی + وجین دستی، با کاربرد یک علف کش  عمومی (گلایفوسیت)  با استفاده از یک ماشین پاششی مخصوص در یک سیستم بدون خاک ورزی مقایسه گردید. آزمایش در مزارع آزمایشی پنج هکتاری همراه با یک مزرعه دو هکتاری شاهد بدون مبارزه با علف هرز در طی سال زراعی 97-1396 در اراضی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور (مراغه) انجام گرفت. نخود رقم عادل در یک آرایش کشت 5/17 × 5/52  سانتی متری با استفاده از یک دستگاه  کارنده ی مستقیم  کشت گردید و عملیات رایج زراعی مانند مبارزه با آفات و کود دهی در طی فصل رشد انجام شد. سه تکه زمین 10 متر مربعی در داخل هر تیمار بصورت کاملا تصادفی انتخاب شده و به عنوان بلوک فرض شدند و کلیه اندازه گیریها در داخل چهار نمونه ی یک متر مربعی که کاملا تصادفی و به عنوان تکرار انتخاب شده بودند، در داخل این تکه های ده متر مربعی انجام گرفت و سپس داده ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تجزیه شدند. نتایج نشان دادند که اگرچه وجین دستی و کنترل مکانیکی + وجین دستی دارای بالاترین شاخص های عملکرد هستند، اما بیشترین توجیه اقتصادی کنترل متعلق به کاربرد علف کش عمومی  گلایفوسیت  با استفاده از ماشین پاششی ویژه بود. این نشان داد که تحت شرایطی که کاربرد علف کش های انتخابی به دلیل گرانی و کمبود در بازار غیر اقتصادی است، کشاورزان نخود کار می توانند با استفاده از این دستگاه، علف کش های عمومی نسبتا ارزان را برای کنترل علف های هرز به کار برده و درآمد قابل قبولی را بدست بیاورند.

    کلیدواژگان: نخود، علف کش عمومی، سمپاش اختصاصی، علف هرز
  • مرضیه الله دادی، بابک بحرینی نژاد* صفحات 101-110

    کنگرفرنگی گیاهی علفی و چند ساله است که می‏تواند بعد از استقرار در سال اول رویش، به خشکی متحمل باشد. برای ارزیابی تاثیر تنش کمبود آب بر رشد و کیفیت علوفه این گیاه، آزمایشی با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اصفهان طی سال های 93-1391 انجام شد. تیمارهای آبیاری شامل 20، 50 و 80 درصد تخلیه رطوبت قابل استفاده در خاک (به ترتیب بدون تنش، تنش متوسط و شدید) بودند. وزن‏تر و خشک گیاه و برخی از خصوصیات کیفی علوفه شامل پروتئین و چربی خام، کربوهیدرات های محلول در آب، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی، قابلیت هضم ماده خشک، تانن و میزان خاکستر تعیین شد. نتایج نشان داد که پارامترهای رشدی و کیفیت علوفه تحت تاثیر تنش کمبود آب قرار گرفت. حداکثر وزن تر و خشک گیاه، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی، چربی خام و خاکستر در تیمار بدون تنش ثبت شدند که با افزایش شدت تنش به‏ترتیب 67/40، 71/51، 54/6، 23/18، 83/8 و 81/21 درصد کاهش یافتند، در حالی‏که بیشترین میزان پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک، کربوهیدرات های محلول در آب و محتوای تانن در تنش شدید مشاهده شدند. به طور کلی، اگرچه تنش رطوبتی باعث کاهش عملکرد علوفه شد لیکن از طریق افزایش میزان پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک و کربوهیدرات های محلول در آب و کاهش میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی و خاکستر نقش مثبتی بر خصوصیات کیفی علوفه کنگرفرنگی داشت.

    کلیدواژگان: کنگر فرنگی، پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک، رژیم های آبیاری، تانن کل
  • محبوبه رضایی، فرزین عبدالهی*، عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی، مرتضی یوسف زادی صفحات 111-118

    جلبک های دریایی حاوی یک منبع متنوع از ترکیبات غنی هستند که به عنوان ترکیبات بالقوه فعال زیستی مورد توجه قرار گرفته اند. این آزمایش برای بررسی اثر غلظت های مختلف عصاره جلبک دریایی Ulva  flexuosa Wulfen (بومی خلیج فارس) بر فعالیت آنتی اکسیدانی میوه پرتقال واشنگتن ناول و ویژگی های کیفی پس از برداشت میوه درشرایط نگهداری در انبارسرد (5±1) و رطوبت نسبی 90-85 درصد به مدت 60 روز انجام شد. نتایج این آزمایش نشان داد که با افزایش زمان انبارمانی، میزان کاهش وزن میوه، فساد میوه و کل مواد جامد محلول (TSS) افزایش در حالی که درصد آب میوه و آسکوربیک اسید میوه پرتقال کاهش یافت. با قراردادن میوه های پرتقال واشنگتن ناول در محلول عصاره جلبک، ویژگی های کیفی پس از پرداشت و فعالیت آنتی اکسیدانی بطور معنی دار افزایش یافت. غلظت 76/3 گرم در لیتر عصاره جلبک موثرترین غلظت در بهبود ظرفیت آنتی اکسیدانی، میزان آسکوربیک اسید و TSS در طول انبارمانی بود. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره جلبک دریایی می تواند به عنوان یک ترکیب فعال زیستی جدید برای بهبود ویژگی های پس از برداشت میوه پرتقال از طریق افزایش فعالیت آنتی اکسیدان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسکوربیک اسید، ظرفیت حذف رادیکال های آزاد (FRSA)، انبارمانی میوه، کل مواد جامد محلول (TSS)
|
  • A. Shabani *, A. R. Sepaskhah Pages 1-8

    Harvest index (HI), ratio of seed yield to aboveground dry matter, is a very important parameter for estimating seed yield in several crop models. In this study, the importance, definition, variability and estimation methods of HI in crop models were discussed. HI estimation methods are categorized into two groups including: (i) complex methods that estimate HI from the beginning of seed growth to crop maturity, dynamically and (ii) simple methods that estimate the final HI at crop maturity. HI is a trait that is affected by many environmental parameters and the genotype of a crop. Soil water content or soil water suction during growing season, soil nutrient, groundwater depth, high air temperature, plant population and irrigation water salinity are some environmental factors affecting the HI. Therefore, in all models that used HI to estimate crop yield, either complex (e.g., AquaCrop model) or simple method, the harvest index estimating equations should be calibrated by changing the genotypes or cultivars, environmental and non-environmental parameters.

    Keywords: crop modelling, harvest index, yield estimation
  • M. Masoudi *, M. Elhaeesahar Pages 9-16

    The Standardized Precipitation Index (SPI) is a widely used drought index to provide good estimations of the intensity, magnitude and spatial extent of droughts. The objective of this study was to analyze the spatial pattern of drought by SPI index. In this paper, patterns of drought hazard in Khuzestan are evaluated according to the data of 17 weather stations during data recording. The influenced zone of each station was specified by the Thiessen method. Then, it was attempted to make a new model of drought hazard using GIS. Three criteria for drought were studied and considered to define areas of vulnerability. Drought hazard criteria used in the present model included: maximum severity of drought in the period, trend of drought, and the maximum number of sequential arid years. Each of the vulnerability indicators was mapped. These maps along with a final hazard map were classified into 5 hazard classes of drought included none, slight, moderate, severe and very severe classes. The final drought vulnerability map was prepared by overlaying three criteria maps in GIS, and the final hazard classes were defined on the basis of hazard scores, which were determined according to the means of the main indicators. The final vulnerability map showed that severe hazard areas (29% of the province) which were observed in the northern and central parts of study area are much more widespread than areas under the slight hazard class. Nevertheless, approximately more than half (64%) of the province area was determined to be moderate hazard class for drought.

    Keywords: GIS, Hazard map, Khuzestan, Standardized Precipitation Index
  • R. Narmada, A. Bakhshi Jahromi * Pages 17-24

    Agricultural extension, as an informal educational system, is one of agricultural development tools that lean on human capitals. Inefficiency of public bureaucracy on the one hand, and managerial problems on the other hand, as well as neglecting real needs of beneficiaries in planning, have determined responsible to transfer administrative tasks to the private sector and reduce government''s tenure. This survey was conducted in Kerman as the first ranked province of pistachio production in Iran to investigate attitudes about extension private services among pistachio farmers. A questionnaire was used as the research tool for data collection. Face validity of the questionnaire was verified by extension experts and Cronbach''s alpha computation showed that reliability of the questionnaire was between 0.8 and 0.89. The study ran among pistachio farmers of five counties (Rafsanjan, Sirjan, Zarand, Kerman and Ravar). Random cluster sampling method, with a sample size of 382 respondents was applied. Finally, the collected data were analyzed using SPSS software. Results revealed that several factors such as education level, participating in extension activities, innovation acceptance, membership in associations, cosmopolitan, positive attitude toward knowledge and information, applying numerous information resources, pistachio yield per hectare, area of the pistachio garden and satisfaction of the private consultants had relation with attitude toward privatization of extension. Also, the level of participation in extension activities and attitude toward the public extension could explain 24.8 percent of changes in attitude toward private extension.

    Keywords: Attitude, Farmers, Extension Privatization, Kerman
  • N. Abrishami-Shirazi *, A.R. Sepaskhah Pages 25-36

    Infiltration rate is one of the most important parameters used in irrigation water management. Direct measurement of infiltration process is laborious, time consuming and expensive. Therefore, in this study application of some indirect methods such as artificial neural networks (ANNs) for prediction of this phenomenon was investigated. Different ANNs structures including two training algorithms (TrainLM and TrainBR), two transfer functions (Tansig and Logsig), and different combinations of the input variables such as sand, silt, and clay fractions, bulk density (BD), soil organic matter (SOM), cumulative infiltration (CI) and elapsed time were used to predict sorption coefficient (S) and hydraulic conductivity (A) in Philip equation (I=S*t0.5+A*t), which corresponded to 30 soil samples from study areas located in the Agricultural College, Shiraz University, (Bajgah). A two-hidden layer ANNs with two and three neurons in the hidden layers, respectively and TrainLM algorithm performed the best in predicting S when Logsig and Tansig were used. Silt+ clay+ sand+ time+ CI combination was the most basic influential variables for the S prediction. Furthermore, a two-hidden layer ANNs with two and three neurons in the hidden layers, respectively and TrainBR algorithm performed the best in predicting A when Tansig and Tansig were used. Silt +clay +sand +BD + OM+ time+ CI combination was the most basic influential variables for A prediction. Results showed that increasing the hidden layers and input variables significantly improved the ANNs performance. The coefficient of determination (R2) confirmed that the ANNs predictions for A (84.6 %) fit data better than S (77.5 %).

    Keywords: Artificial neural networks, Water infiltration, Philip equation, Sorption coefficient, Hydraulic conductivity
  • R. Kazemi *, A. Ronaghi, J. Yasrebi, R. Ghasemi-Fasaei, M. Zarei Pages 37-46

    Direct use of poultry manure (PM) as an organic fertilizer in agriculture may cause environmental concerns; therefore, application of its biochar might be an effective solution. A greenhouse experiment was conducted to investigate the influence of PM and its biochar (PMB) (control, 1% and 2% PM (w/w), 1% and 2% (W/W) PMB) on the growth and micronutrients concentration of corn under salinity stress (0.5, 3.6, 7.9 and 12.4 dS m-1) in the presence or absence of arbuscular mycorrhizal fungus (AMF) (Funneliformis mosseae). Results indicated that application of PM and PMB significantly increased corn shoot dry weight (SDW) compared to that of control in non-AMF plants. However, SDW was higher in PMB application compared to that of PM by 15% and 8% for 1% and 2% (w/w) application rates, respectively. In AMF-plants, addition of 2% PMB had no significant effect on SDW compared to that of control. Hence, co-application of PMB (2%), and AMF did not increase SDW due to the fact that AMF was ineffective to enhance corn yield (at high phosphorous (P) concentration in 2% PMB rate). Salinity stress, at low levels (3.6 and 7.9 dS m-1), increased SDW of corn but at a higher level (12.4 dS m-1), decreased it significantly, in both non-AMF and AMF plants. In general, shoot micronutrients concentration (except for Cu) significantly increased along with increasing soil ECe levels in AMF and AMF plants. In non-AMF plants, only addition of 2% PMB increased shoot Mn concentration by 20% compared to that of control. However, in AMF plants, application of PM (2%) and PMB (1% and 2%) decreased Mn concentration by 27%, 16%, and 9% compared to those of control treatment, respectively. Poultry manure biochar increased corn shoot Zn, Cu and Fe concentrations compared to those of control due to the higher concentration of these nutrients in biochar compared to PM. In conclusion, pyrolysis of PM almost eliminated foul odor of PM and increased dry matter yield of corn.

    Keywords: Arbuscular mycorrhizal fungus, Organic manure, Micronutrients concentration, Pyrolysis, Sodium chloride
  • Alireza Azizi, Gholamabbas Ghanbarian *, Ali Hassanli, Mahmoud Shomeili Pages 47-54

    Sugarcane (Saccharum officinarum L.) is a multi-purpose crop, mainly planted in South-western (SW) parts of Iran. However, the capability of sugarcane farms to sequestrate carbon into soil and plant is not well documented. In this research, the carbon sequestration in sugarcane plant and soil in a ratooning traditional cultivation system at the Amirkabir Sugarcane Agro-Industry Complex in Khuzestan Province was evaluated during 2013-2014. The soil samples were randomly collected at 0-30 cm top layer and soil organic carbon (SOC) was analysed in laboratory. Simultaneously, both aboveground and underground parts of sugarcane plants were sampled and the carbon content of each part was measured separately. The carbon stored in the aboveground parts (leaves and shoots) was significantly (p≤0.01) higher (1292 kg ha-1) than that (655 kg ha-1) of underground organs (roots). The total SOC (1987.3 kg ha-1) was not considerably higher than the sequestrated carbon (1947 kg ha-1) in plant parts. Furthermore, a positive and significant correlation was found between SOC and soil clay content. Overall, 3934.5 kg ha-1 sequestrated carbon equal to 14439.6 kg ha-1 atmospheric CO2 was estimated to be in sugarcane farms. In conclusion, the results showed that the Ratoon I has the highest potential of carbon sequestration than other treatments. Current sugarcane farming practices in Khuzestan could act as an important pool for carbon sequestration and consequently enhancing the mitigation of climate change impacts. It seems that changing the current sugarcane traditional harvesting system which is predominantly based on burning the residues towards the suitable management could enhance the capability of carbon sequestration even more.

    Keywords: Climate Change, Khuzestan province, Ratooning cultivation system, Soil organic carbon
  • S. Sarikhani Khorrami, S. A. Kazemeini *, E. Zare, M.J. Bahrani Pages 55-64

    Adoption of conservative agriculture at farm level is associated with reducing the production costs and leads to crop yield stability. The aim of this study was to prioritize experimental treatments based on different criteria by applying "technique for order preference by similarity to ideal solution" (TOPSIS).A filed experiment was carried out at Zarghan research station, Fars province, Iran, during 2014-2016 growing seasons. Experimental treatments were three tillage practices including conventional tillage (CT), reduced tillage (RT) and no tillage (NT) that were assigned to main plots and four spring wheat genotypes (Chamran, Sirvan, Picaflor#1 and M-89-10)were randomized in subplots using split-plot arrangements in randomized complete block design with three replications. Selected criteria including two groups of economic- i.e. water cost, weed control cost, production cost and gross margin- and agronomic –i.e. grain yield and soil bulk density criteria used to prioritize the treatments. The weights of bulk density (0.040), grain yield (0.180), gross margin (0.280), water cost (0.0270), weed control cost (0.150), and production cost (0.080) was calculated. Results showed, considering all criteria to prioritize wheat genotypes under different tillage practices, that Sirvan and Picaflor#1 genotypes under RT practice could be the first treatments in 2014-15 and 2015-16 growing seasons, respectively. Therefore, the multiple criteriamethodshould be used for selection of the best tillage practices and wheat genotypes under tillage practices rather than a criterion such as grain yield or production cost.

    Keywords: Conventional tillage No tillage, Reduced tillage TOPSIS method Grain yield
  • Majid Lashgari *, Abdollah Imanmehr Pages 65-70

    Mealiness degrades the quality of apples and plays an important role in fruit market. Therefore, the use of reliable and rapid sensing techniques for nondestructive measurement and sorting of fruits is necessary. In this study, the potential of acoustic signals of rolling apples on an inclined plate as a new technique for nondestructive detection of Red Delicious apple mealiness was investigated. According to destructive confined compression tests, the mealiness of apples was evaluated by the hardness and juiciness measurements. In addition, support vector machine (SVM) models were developed to classify apples. The radial basis function (RBF) as the kernel was used in SVM models. According to exhaustive search method, the model with nine features combination was found to be the best model. Results indicated overall accuracy of 85.5 % to classify apples in mealy and healthy groups. The results indicated that this method is potentially useful for apple mealiness detection.

    Keywords: Classification, Inclined plate, Red Delicious, RBF kernel
  • Sirous Shakeri *, Mahboub Saffari Pages 71-82

    Determination and recognition of relative distribution of chemical forms of each element and their relationship with physical, chemical and soil clay minerals can help researchers to manage soil fertility better. This research attempted to recognize chemical fractions of zinc (Zn) and copper (Cu) in some surface and subsurface soil samples of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province and their relation with physico-chemical properties and clay minerals. In order to carry out this research, surface and subsurface soil samples were collected in different physiographic units of the province and chemical fractions of Zn and Cu were measured by sequential extraction method and ultimately their relationship with different soil characteristics was investigated. Results showed that exchangeable and sorbed chemical fractions of Cu and Zn in all soil samples were lower than the detection limit of atomic absorption spectroscopy. Distribution of chemical fractions of both Zn and Cu followed the order: residual> carbonate> organic fractions. The low and medium mobility factor of Zn and Cu, respectively, in the studied soils indicated the different behavior of these elements in calcareous soils. Among all soil physico-chemical characteristics, organic carbon showed more obvious effects on controlling the chemical fractions of Zn. On the other hand, chemical fractions of Cu showed significant correlations with clay and silt content, as well as cation exchange capacity. The correlation between the clay minerals content with chemical forms of these elements showed that the amount of different forms of Zn and Cu is directly related with 2:1 clay minerals (especially vermiculite).

    Keywords: Calcareous soils, Chemical fractionation, Copper (Cu), Physico-chemical properties, Zinc (Zn)
  • B. Abdolahipour, M. Highchair * Pages 83-90

    Wood vinegar is a substance, derived from cooling black carbon fire, which could be used instead of chemical materials in the agriculture industry as an organic compound. In order to study the effectiveness of pine wood vinegar on physiological and photosynthesis traits of cucumber, two experiments were conducted based on a completely randomized design with six treatments including 0, 1250, 2000, 2500, 3333 and 5000 mgL-1 of wood vinegar with four replications. The first experiment was designed in the laboratory in order to study the effect of pine wood vinegar priming on cucumber seeds and the second one was conducted in a greenhouse condition to investigate the effect of wood vinegar on seedlings of cucumber in Isfahan University of Technology. The highest flower number and yield in cucumber was observed in 2500 mgL-1 pine wood vinegar trearment. Photosynthesis in cucumber increased in 2000 mgL-1 pine wood vinegar trearment. The lowest transpiration in cucumber was 1.54 mmolm–2s–1 in 2000 mgL-1 pine wood vinegar treatment. 1250 mgL-1 wood vinegar treatment increased germination percentage and speeded up the germination process compare to control. The highest root length, volume and surface were observed at 1250 mgL-1 treatment. The concentration of nitrogen (5.5% DW) in the treatment of 3333 mgL-1 Pine wood vinegar, the potassium concentration in the treatment of 5000 mgL-1 and calcium and iron concentrattions in the treatment of 1250 mgL-1 were at the highest levels compared to other treatments. The highest amount of chlorophyll and photosynthesis was observed at 2000 mgL-1 treatment. The wood vinegar with 2500 mgL-1 pine wood vinegar concentration showed the highest flower and fruit yield in cucumber, but the best quality of fruit was produced by 2000 mgL-1 treatment.

    Keywords: Cucumber, Flowering, Fruit, Nutrient concentration, Yield
  • Gholamreza Ghahramanian, Hamid Reza Pouralibaba *, Mohsen Mahdieh Pages 91-100

    Weeds are a serious problem of chickpea cultivation in rain-fed areas of Iran and economic feasibility of crop production is mostly challenged by the method of control. In this study, two types of weed control strategies which are common in the country, including hand removing and hand removing + mechanical application, were compared with application of general herbicide (Glyphosite) using a specific spray machine under a minimum tillage system. The trial was carried out in the farms of five ha each, along with a two-ha weedy control at Dry land Agricultural Research Institute (DARI), Maragheh, Iran during cropping season 2018-2019. Chickpea cultivar “Adel” was sown under no - tillage system in planting arrangements of 17.5 × 52.5 cm using a direct drill machine followed by routine operations such as pesticide or fertilizer applications during the growth season. Three patches of 10 m2 of each treatment were randomly chosen as blocks and measurements were conducted on four randomly chosen 1 m2 samples as replications inside them. Data arranged as completely randomized blocks design were analyzed. Results showed that although higher yield indices belonged to hand removing or hand removing + mechanical applications, a powerful economic feasibility could be obtained by application of Glyphosate using the spray machine. It may be inferred from this study that in the absence or under situations where application of selective herbicides is non-economic, farmers can apply relatively in-expensive general herbicides to control weeds using this machine and gain acceptable income.

    Keywords: Chickpea, General herbicide, Spray machine, weed
  • Marziyeh Allahdadi, Babak Bahreininejad * Pages 101-110

    Cynara cardunculus var. scolymus L. is a herbaceous perennial plant that could be drought tolerant once established after the first year. To evaluate the effects of water stress on growth parametersand forage quality of this plant, a field experiment was conducted using a randomized complete block design with three replications in Isfahan, Iran during 2013-2015. Treatments were irrigation at 20 % (non-stress), 50 % (moderate stress) and 80 % (severe stress) depletion of the soil available water. Plant fresh weight (FW), plant dry weight (DW) and some forage quality characteristics such as crude protein (CP), crude fat (CF), water-soluble carbohydrates (WSC), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), dry matter digestibility (DMD), total tannins (TT) and ash content were determined at the heading stage. Results indicated that growth and forage quality were significantly affected by water stress. The highest rates of FW, DW, NDF, ADF, CF and ash contents were recorded at non-stress conditions which were decreased over increasing stress severity by 40.67, 51.71, 6.54, 18.23, 8.83 and 21.81 %, respectively, while the highest rates of CP, DMD, WSC, and TT contents were observed at the severe water stress conditions. Generally, although water stress decreased forage yield, it had a positive role in qualitative characteristics of Cynara forage due to the increase in CP, DMD and WSC along with the decrease in NDF, ADF and ash content.

    Keywords: Cynara, Crude Protein, Dry matter digestibility, Irrigation regimes, Total tannin
  • Mahboobeh Rezaei, Farzin Abdollahi *, Abdolmajid Dastjerdi, Morteza Yousefzadi Pages 111-118

    Seaweeds are rich sources of bioactive natural products, which have been considered as potential biotic agents. Ulva flexuosa Wulfen is a species of seaweed which is endemic to the Persian Gulf. In this study, the effect of different concentrations of U. flexuosa extract on  the  antioxidant activity of Washington Navel orange (Citrus sinensis L. cv. Washington Navel) fruits (measured as free radical scavenging activity; FRSA) and postharvest quality of the fruits were evaluated under cold storage (5±1°C) conditions and 85-90% relative humidity up to 60 days. Results indicated that prolonging the storage time increased fruit weight loss, fruit decay and total soluble solids (TSS) contents of the fruits, while prolonging the storage time reduced the percentage of juice and ascorbic acid contents of the fruits. Postharvest quality and antioxidant activity of Washington Navel orange fruit improved significantly when they were immersed in seaweed extracts. The most effective treatment was 3.76 g L-1 concentration of Ulva flexuosa extract, which maximized the improvement of antioxidant capacity, ascorbic acid content and TSS during days of storage (DS). The results of this study indicated that the seaweed extract could be used as a new bioactive agent for maintaining the postharvest quality of orange fruit through enhancing the antioxidant activity.

    Keywords: ascorbic acid, Free radical scavenging capacity (FRSA), Fruit storage, Total soluble solids (TSS)