فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز 1398)

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید علیرضا افشانی، علی روحانی*، نگین نعیمی صفحات 9-34

    مواجهه با مرگ های غیرمنتظره از سخت ترین مواجهات بشر در طول تاریخ قلمداد می شود. در چند سال اخیر، فضای مجازی پویایی های مربوط به این مواجهه را تحت تاثیر قرار داده است و اکثر داغدیدگان علاوه بر فضای واقعی، در فضای مجازی هم با متوفی و سایر افراد در مورد فقدان شان برهم کنش دارند. برهمین اساس این مطالعه به منظور کشف فرایند حضور داغدیدگان در فضای مجازی و دستیابی به فهمی عمیق از نقش فضای مجازی در زندگی داغدیدگان، براساس رویکرد کیفی و نظریه زمینه ای طراحی شد. داده های مورد نیاز با استفاده از مصاحبه های عمیق از زنان داغدیده یزدی  که حداقل چهار ماه و حداکثر چهار سال از فوت عزیز/عزیزانشان می گذشت، گردآوری شد. سپس داده ها طی سه فرایند کدگذاری باز، محوری و گزینشی مفهوم پردازی و تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که پدیده مرکزی پروفایل های داغدیده است. پروفایل های داغدیده رخداد فقدان و یادبودهای مجازی را بازنمایی می کنند. در مواجهه با پروفایل های داغدیده، داغدیدگان با اتخاذ استراتژی هایی چون سوگ پایی و واسازی معاشرت های مجازی، پیامدهایی را تجربه و درک می کنند. در این مسیر آنها در نهایت به بازاندیشی فقدان در فضای مجازی می پردازند.

    کلیدواژگان: پروفایل های داغدیده، داغدیدگان، فضای مجازی، مرگ، نظریه زمینه ای
  • بیژن خواجه نوری*، محمد محمدی صفحات 35-63

    سلیقه و مد برای بوردیو یک امر بدیهی و ساده است که در ذات انسان جامعه مدرن بوده و می توان به وسیله آن سلسله مراتب اجتماعی جامعه را درک کرد. آنچه این پدیده را شکل می دهد عوامل متعددی است که در این پژوهش سعی شده به بخشی از آن در قالب جهانی شدن در ساحت فرهنگ پرداخته شود. هدف از این پژوهش شناسایی آگاهی از رابطه جهانی شدن فرهنگی و سلیقه مصرفی در یک نسل سی ساله (دهه های 1350 تا 1370 شمسی) در شهر شیراز می باشد. داده ها با استفاده از پیمایش بر روی 425 نفر از زنان و مردان جمع آوری شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد که جهانی شدن فرهنگی تاثیر فراوانی در زمینه سلیقه مصرفی بین نسل یاد شده داشته است؛ در میان متغیرهای جهانی شدن فرهنگی، به ترتیب فردگرایی (6/32)، فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی نوین (5/6) و بازاندیشی (8/2) رابطه معناداری با متغیر وابسته دارند که جمعا توانسته اند حدود 42 درصد از سلیقه پاسخگویان را تبیین کنند؛ این عدد به ما می گوید 42 درصد از تغییرات سلیقه پاسخگویان تحت تاثیر متغیرهای جهانی شدن می باشند.

    کلیدواژگان: سلیقه، سلیقه مصرفی، نسل، جهانی شدن، جهانی شدن فرهنگی
  • میمنت عابدینی بلترک*، مصطفی عزیزی شمامی، سیروس منصوری صفحات 65-93

    کتاب های درسی در کنار آموزش فراگیران، آنها را برای پذیرش نقش های متناسب با ویژگی های جنسیتی شان آماده می کنند. پژوهش حاضر به بررسی میزان توجه نقش های جنسیتی با تاکید بر نقش های شغلی در کتاب های درسی ابتدایی پرداخته است. روش مورد استفاده در تحلیل محتوای پژوهش حاضر، آنتروپی شانون بوده و واحد تحلیل نیز متن، پرسش ها، تمرین ها و تصاویر) می باشد که در مجموع 3725 صفحه مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری، کلیه کتاب ها شامل 35جلد با نه عنوان های فارسی (خوانداری)، فارسی (نوشتاری)، علوم، هدیه های آسمانی، آموزش قرآن، ریاضی، مطالعات اجتماعی، تفکر و پژوهش، کار و فن آوری بوده و نمونه آماری این پژوهش، هشت عنوان فارسی (بخوانیم)، فارسی(بنویسیم)، علوم، هدیه های آسمانی، قرآن، مطالعات اجتماعی، تفکر و پژوهش، کار و فن آوری را شامل می شود. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهدکه در کتاب های درسی؛ نقش های شغلی خارج از منزل و درآمد زا برای مردان و نقش شغلی داخل منزل برای زنان آورده شده است.

    کلیدواژگان: جنسیت، تحلیل محتوا، دوره ابتدایی، مشاغل، کتاب های درسی
  • میترا افضلی فاروجی*، علی اکبر فرهنگی صفحات 95-120

    صداوسیما به عنوان بازیگر اصلی در فرایند رسانه ای سازی علم، عهده دار نهادینه سازی گفتمان علم از طریق پیوند میان علم و عموم است. در این پژوهش با احصای شرایط علی، زمینه ای و راهبردها، الگوی ترویج علم در تلویزیون ارایه شد. روش تحقیق این پژوهش نظریه ی مبنایی است و داده ها از طریق مصاحبه ی عمیق غیر ساختار یافته با 14 نفر از صاحب نظران که در طراحی و راهبری برنامه های علمی نقش داشته اند، به دست آمد. یافته های این مقاله حاکی از آن است که الگوی ترویج علم در صداوسیما، ترویج علم محض ایدیولوژیک است. به علت محافظه کاری، دانای کل پنداری رسانه، ترجیح گفتمان آموزش به ترویج علم و سطح پایین ادراک عامه از علم.، رسانه ناگزیر از اتخاذ راهبردهای تریبون پنداری رسانه برای نهاد علم، پیچیده انگاری زبان علم، کلیشه سازی علمی و تولید ابزار نمادین قدرت می شود که به پیامدهایی مانند تحریف علم، خلط علم و شبه علم و عدم ورود علم به حوزه ی عمومی منتهی می شود. درحالی که چنانچه رسانه در تعریف خود از علم بازنگری نموده و رویکرد غیرسیاست زده، انتقادی و مبتنی بر مشارکت همگان در بازتولید علم اتخاذ کند، از طریق ساده سازی و جذاب سازی علم، پیوند عموم با علم محقق شده و مرجعیت علمی برای سازمان صداوسیما به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ارتباطات علم، ترویج علم، تلویزیون، علم رسانه ای شده، عموم، صداوسیما
  • رستم علی پاکدامن کلتی، محمود محمدی*، محمد مسعود صفحات 121-147

    فرایند تهیه طرح ها و عدم نگاه ریشه ای بخصوص ابعاد اجتماعی ، موجب شده تا شالوده اصلی شهرهای ما به سمت نامناسب حرکت نماید . هدف از مقاله حاضرآسیب شناسی طرح های توسعه شهری در ایران مطالعه موردی بافت های شهرساری با رویکرد اجتماعی و پدیدارشناسی می باشد. سیوالات تحقیق به شرح ذیل است.1-مفاهیم وبنیان فلسفی موجود(عقلانیت) در طرح های توسعه شهری و مردم ساکن درشهرهای ایران چیست ؟ 2-روش های مناسب برای تهیه تا اجرای طرح های توسعه شهری در ایران با توجه به بنیان فلسفی تفکر موجود در جامعه ایرانی چگونه است ؟ فرضیه ارایه شده هم درروش و هم ماهیت به ساکنین شهرها که طرح برای هدایت آنها تهیه می شود توجه نداشته و یا کم رنگ می باشد .  روش تحقیق به صورت پیمایشی و توصیفی- تحلیلی است که روش گردآوری اطلاعات نیز بصورت اسنادی و میدانی از طریق پرسشنامه در قالب طیف لیکرت  است. که با استفاده از نرم افزار (SPSS) مورد تحلیل قرار گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که نظام عقلانیت حاکم بر تهیه تا اجرای طرح های توسعه شهری با نظام عقلانیت موجود در جامعه ایرانی کمتر تطبیق دارد .

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، طرح های توسعه شهری، بافت های شهری، رویکرد مردم نگر، شهرساری
  • عنایت داودی*، افسانه مظفری، علی اصغر کیا، شهناز هاشمی صفحات 149-174
    رسیدگی موثر به شکایت های شهروندان یکی از روش هایی است که دستگاه های دولتی می توانند در جهت صیانت از حقوق شهروندان اتخاذ نمایند. این پژوهش به دنبال ارایه ی مدل بهینه برای جلب اعتماد عمومی به سامانه ی رسیدگی به شکایت ها و اعلامات سازمان بازرسی است. در این تحقیق از روش پیمایش و ابزار پرسش نامه ی محقق ساخته استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش را مشتریان و کاربران سامانه ی رسیدگی به شکایت ها و اعلامات سازمان بازرسی استان مازندران تشکیل می دهند که در سال 1396 تعداد آن ها برابر با 24884 نفر بوده است که 378 نفر از آن ها در مطالعه شرکت کردند. پرسش نامه ها بر اساس روش نمونه گیری سیستماتیک در جامعه ی نمونه توزیع شد. نتایج به دست آمده منجر به تدوین یک مدل شد. مدل تدوینی برای تبیین تغییرات میزان موفقیت در جلب اعتماد عمومی به سامانه ی شکایت ها  سازمان بازرسی، نشان دهنده ی تاثیر معنادار متغیر بیرونی ویژگی های مشتری و متغیرهای درونی فن آوری، کیفیت وب سایت و ویژگی های سازمان بر اعتماد عمومی به سامانه است. به طور کلی نتایج تحقیق نشان می دهد با بهبود کیفیت وب سایت، وضعیت فن آوری و ویژگی های سازمان، می توان انتظار داشت ویژگی های مدنظر مشتریان بیش تر تامین شود و میزان اعتماد آن ها به سامانه ی رسیدگی به شکایت ها افزایش یابد.
    کلیدواژگان: اعتماد عمومی، سامانه رسیدگی به شکایات و اعلامات، سازمان بازرسی کل کشور
  • پرنیا رضی پور، فرح ترکمان*، علی رحمانی فیروزجاء صفحات 175-203

    جوکها علاوه بر کارکرد آشکار که همان بذله گویی و تزریق شادی در اجتماع است، دارای کارکردهای پنهان و اثرگذاری در زندگی روزمره هستند که بررسی علمی آن کمک شایانی در جهت شناخت مسایل اجتماعی میکند.این پژوهش به بررسی تحلیل محتوای جوکهای مبادله شده در شبکه اجتماعی تلگرام می پردازد و تلاش میکند به این پرسشها پاسخ دهد: محتوای جوکهای مبادله شده در شبکه تلگرام چیست؟ و به چه مسایل اجتماعی و قدرتی اشاره دارد؟ روش این پژوهش تحلیل محتوای بوده و جامعه آماری آن متون طنزآمیز با تکیهبر جوکهایی که در شبکه اجتماعی تلگرام با تاکید بر جوکهای متداول سال 96 رد بدل میشود، میباشد. حجم نمونه این پژوهش بیش از 600 جوک که به شیوه تصادفی انتخاب شد و تحلیل داده ها برحسب دسته بندی مقوله ها انجامشده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که در محتوای جوک ها بسیاری از مسایل اجتماعی به صورت تقابل قدرتی و احساسی وجود دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، تلگرام، جوک، قدرت
  • سیمین فروغ زاده، سحر سلطانی* صفحات 205-229

    هدف پژوهش، بررسی دالی ل شهروندان مشهدی برای استفاده ی روزانه از سواری شخصی در سفرهای درون شهری است. پژوهش با رویکرد کیفی، با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساخت یافته صورت گرفت و متن مصاحبه به روش تحلیل تماتیک تحلیل شد. یافته ها نشان داد عالوه بر عادات و علایق و ناتوانی فردی، سه دسته عوامل بر تمایل افراد به استفاده از سواری شخصی موثر هستند: نخست، به صرفه بودن (از جمله پایین بودن قیمت سوخت)، دوم، مزیت اجتماعی و فرهنگی (کسب منزلت اجتماعی، لذت همراهی با خانواده، احساس امنیت در خودرو شخصی و..) و سوم، بسترهای کلی اجتماعی و فرهنگی (ناامنی در فضاها وسایل نقلیه ی عمومی، ذهنیت و نگرش منفی نسبت به وسایل نقلیه ی عمومی و...(، همچنین بسترهای مساعد نهادی از حیث امکانات و شرایط موجود برای استفاده از سواری شخصی (ارزان قیمت بودن پارکینگ و دسترسی راحت و آسان به آن در سطح شهر، قیمت پایین سوخت و...) و از حیث معایب سیستم حملونقل عمومی در سطح انسانی (رفتار رانندگان، مسافران، مدیران و پلیس) و در سطح زیرساخت (محدودیت های سازمانی و کم و کیف نامناسب خدمات و امکانات در وسایل نقلیه ی عمومی) تعیین کننده است.

    کلیدواژگان: سواری شخصی، شهروندان، شهر مشهد
|
  • Seyed Alireza Afshani, Ali Ruhani*, Negin Naeimi Pages 9-34

    Death has always been a major concern of humanity. However, encountering unexpected deaths is considered to have been one of the most difficult encounters of human beings throughout history, although this cultural and social encounter has been time-and-place-dependent. On this basis, this study has been designed to explore the process of the bereaved people's presence in the cyberspace and to achieve a deep understanding of the role of cyberspace in the bereaved people's lives using the qualitative approach and grounded theory. The required data were collected using in-depth interviews with some bereaved people who had lost one of their immediate family members for a time period ranging from four months to four years. The collected data were then conceptualized and analyzed using the three open, axial and selective coding processes. The findings showed that the central phenomenon is the bereaved profiles, which represent the occurrence of a loss and virtual memorials. Faced with the bereaved profiles, the bereaved people experience and perceive outcomes by adopting strategies such as deconstruction of virtual sociability. In this way, they ultimately rethink the loss in the cyberspace.

    Keywords: Bereaved Profiles, The Bereaved, Cyberspace, Death, Grounded Theory
  • Bijan Khaje Noori*, Mohammad Mohammadi Pages 35-63

    The taste and fashion for Bourdieu is an obvious and simple thing in the nature of modern society, and can be understood by the social hierarchy of society. one of the most important factors in this research is that there are several factors in this research to be part of it in terms of globalization in the culture sphere. The aim of this study was to understand the relationship of cultural globalization and consumption tastes in the  thirty-year-old generation (the decades of 1350 to 1370 AD) in the city Shiraz. Data from the survey on 425 women and men gathered and analyzed have been exposed. The results show that cultural globalization has had a great influence on the consumption tastes of this generation; Among the variables of cultural globalization, individualism (32.6), ICT (6.5) and Reflexivity (2.8) significant relationship with the dependent variable respectively, Which together could explain about 42% of respondents' tastes; This number tells us that 42% of  respondents' tastes variations are affected by the variables of globalization.

    Keywords: Taste, Consumption tastes, Generation, Globalization, Cultural globalization
  • Meimanat Abedini Baltork*, Mostafa Azizi Shomami, Sirus Mansoori Pages 65-93

    Textbooks content along with istruction prepare students to accept roles tailored to their gender characteristics. The purpose of this studu is Content analisis of Iranian primary school textbooks based on gender roles with an emphasis on occupations. The method used for the content analisis in present study is Shannon's entropy and the unit of analysis is text, questions, exercises and images that investigated in all of 3725 pages were reviewed. Statistical population was 9 textbooks subject matter  including Persian texts (reading), Persian texts (writing), Sciences, Heavenly gift, Quran texts, Mathematics, Social studies, Thinking and research, Occupations and technology. Also sample was eight textbooks subject matter  including Persian (read), Persian (writing), Science, Heavenly gift, Quran, Social Studies, Thinking and research and  Occupations and technology. The results showed that in elementary school textbooks reproduced out-of-home and income-based jobs for men and home-based job reproduced for women.

    Keywords: Gender, Content analysis, Elementary School, Occupations, textbooks
  • Mitra Afzali Farooji*, Ali Akbar Farhangi Pages 95-120

    IRIB as a main actor is responsible for joining public with science through which scientific discourse is institutionalized.< In this essay, after providing the causal conditions and the context, the current model of science popularization, has been identified. The research method of this research is the grounded theory, and the data were gathered through the unstructured, deep interviews with 14 experts who were involved in scientific programming. Findings of the essay suggest that IRIB current pattern, is purely ideological science. Following the conservatism, the preference for education to science popularization discourse, the low level of public perception of science, IRIB choose the approaches of tribune look like of media, extreme sophisticated of science language, scientific stereotyping and symbolic power tool which result in consequences like science distortion, the fusion of science and pseudoscience, failure to bring science to the public sphere While if IRIB modified the concept of science and adopted the non-politicized, critical and participative approaches, it could bring scientific authority  for IRIB through simplification and attractiveness of science.

    Keywords: Science Communication, Science Popularization, Media Science, Public, Television, IRIB
  • Rostamali Pakdamankoleti, Mahmoud Mohammadi* Pages 121-147

    Urban development plans are provided with a surface attitude to the economic, social, and physical dimensions of cities in Iran.. The purpose of this paper is to investigate the ecology of urban development projects in Iran. This is a case study of urban constructs with a social approach and phenomenology. The research questions are follows as: 1. What are the implications of the existing rationality for urban development projects and people living in Iranian cities? 2. What are the proper methods for preparing for implementation of urban development projects in Iran, considering the philosophical basis of thinking in Iranian society? The hypothesis is not focused on the nature of towns and cities, the plans to guide them, or not. The research method is descriptive-analytic and the information gathering is done by documentary and field questionnaire in the sample of Likert spectrum. Which is analyzed using software (SPSS). The results of the research show that the system of rationality governing the preparation for implementation of urban development plans is less suited to the existing system of rationality in Iranian society.

    Keywords: Pathology, Urban Development plan, urban contexts, People's approach, Sari city
  • Enayat Davoodi*, Afsaneh Mozaffari, Ali Asghar Kia, Shahnaz Hashemi Pages 149-174
    This research seeks to provide an optimal model for gaining public trust in the Complaints System and Inspection Agency's announcements.In this research, a survey method and a researcher-made questionnaire were used. The study population was consist of customers and users of the complaint handling system and the organization's inspection reports in Mazandaran province comprising equal numbers of 24884 people. The sample size was 378 persons. Questionnaires was distributed based on systematic sampling method. The results resulted in the formulation of a model.The results of the compilation model for explaining the changes in the success rate of public trust in the inspection system complaints system shows that significant effect of external variable on customer characteristics and internal variables of technology, Website quality and organization features  on public trust in the system. The overall results show that by improving the quality of the website, the status of the technology and features of the organization can be expected customers' characteristics are more likely to be met, and their level of trust in the complaints system will increased.
    Keywords: Public trust, Complaints, Statement System, State Inspection Organization
  • Parniya Razipur, Farah Torkaman*, Ali Rahmani Pages 175-203

    Jokes, in addition to the obvious work that is the joy and instillation of happiness in the community, have hidden functions and influences in everyday life, whose scholarly study helps in understanding social issues. What is the content of jokes exchanged in cyberspace? What does the content of jokes refer to on social and power issues? The method of this study is content analysis and the statistical society is a humorous text with the joke in the social network of telegrams with emphasis on the common jokes of the year 96. The sample size of this research was more than 600 joke randomly selected and analysis of data in terms of categorization of categories. In the study of social issues, six categories were distinguished: cultural, linguistic disparity, mobile and Internet, religious, political, and economic. In the content of jokes, power issues were extracted into categories such as gender, ethnicity, occupation, age and family. The results of this study show that jokes are presented as an alternative to the majority of society to showcase political, social and cultural critique and criticism. In fact, jokes go beyond formal media due to flaws in taboos and lack of limits.

    Keywords: content analysis, telegram, jokes, power