فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 43 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ساناز عینی*، متینه عبادی، نغمه ترابی صفحات 1-32

    با توجه به اثرات جبران ناپذیر اپیدمی کروناویروس بر دانشجویان؛ هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک-شده در رابطه بین حس انسجام و تاب آوری با اضطراب کرونا دانشجویان علوم پزشکی بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند را تشکیل می داد که 300 نفر به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های مجازی در پژوهش شرکت کردند. ابزارهای جمع-آوری اطلاعات شامل مقیاس اضطراب بیماری کرونا (علی پور و همکاران، 1398)، پرسشنامه حس انسجام فرم 13 ماده ای (آنتونووسکی، 1987)، مقیاس تاب آوری (کانر و دیویدسون، 2003) و مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و همکاران، 1988) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارهای Spss23 و  Lisrel8.8انجام شد. براساس نتایج به دست آمده مدل علی رابطه بین حس انسجام، تاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده و اضطراب کرونا دانشجویان براساس شاخص-های مختلف برازش تایید شد. حس انسجام، تاب آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده بر میزان اضطراب کرونا دانشجویان اثر مستقیم دارند؛ همچنین حس انسجام و تاب آوری از طریق حمایت اجتماعی ادراک شده بر اضطراب کرونا دانشجویان تاثیر غیرمستقیم دارد (05/0>P)؛ بنابراین، حس انسجام، تاب آوری و حمایت اجتماعی ادراک شده نقش مهمی در میزان اضطراب کرونا دانشجویان ایفا می-کنند و هدف قرار دادن این سه مولفه به وسیله درمان های روان شناختی، می تواند در کاهش اضطراب کرونا دانشجویان موثر باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، خوش بینی، تاب آوری، حمایت اجتماعی ادراک شده، دانشجو
  • ایوب سقزی*، حمیده یزدانی اسفیدواجانی، محسن گل محمدیان صفحات 33-62

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای فراشناخت و فراهیجان مثبت در رابطه حمایت اجتماعی ادراک شده با اضطراب کرونا انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (مدل معادلات ساختاری) بود. جامعه آماری را کلیه ی شهروندان شهر تهران در فروردین و اردیبهشت ماه 1399 تشکیل دادند که براساس فراخوان اینترنتی در شبکه های اجتماعی مجازی (واتساپ و تلگرام) به روش نمونه گیری داوطلبانه تعداد 224 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب کرونا ویروس (علی پور و همکاران، 1398)، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (زمیت و همکاران،1988) و پرسش نامه فراشناخت و فراهیجان مثبت (بیر، 2011) استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS-25 و AMO2-24 استفاده شد. یافته ها نشان داد که شاخص های برازش در وضعیت مطلوب قرار داشتند (04/0= REMSA، 97/0= GFI، 98/0= IFI، 94/0= RFI، 98/0= CFI، 96/0=NFI، 66/0= PCFI،56/0= PNFI). مسیرهای مستقیم حمایت اجتماعی ادراک شده به فراشناخت و فراهیجان مثبت، فراشناخت و فراهیجان مثبت به اضطراب کرونا و مسیر غیرمستقیم حمایت اجتماعی ادراک شده به اضطراب کرونا با میانجیگری فراشناخت و فراهیجان معنی دار بودند (01/0>P). مسیر مستقیم حمایت اجتماعی ادراک شده به اضطراب کرونا معنی دار نبود (05/0<P). یافته های پژوهش بر اهمیت نقش ارایه آموزش های مبتنی بر حمایت اجتماعی ادراک شده و فراشناخت و فراهیجان مثبت در پیشگیری از اضطراب کرونا تاکید دارد.

    کلیدواژگان: فراشناخت و فراهیجان مثبت، حمایت اجتماعی ادراک شده، اضطراب کرونا
  • ابراهیم نعیمی، محمد عادل پور* صفحات 63-88

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مدیریت زمان بر کیفیت زندگی، تعلل رفتار و تصمیم گیری دانش آموزان متوسطه دوم بود. طرح این تحقیق نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوم شهر اسلامشهر در سال تحصیلی 96-97 بود. نمونه تحقیق شامل 30 نفر (15 گروه کنترل و 15 نفر آزمایش) از دانش آموزان بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه کیفیت زندگی (1989)، اهمال کاری سولومون و راث بلوم (1984) و پرسشنامه کیفیت تصمیم گیری اخباری زاده (1394) استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون، برنامه آموزشی مدیریت زمان طی 8 جلسه 90 دقیقه ای (دو جلسه در هفته) به گروه آزمایش ارایه گردید. پس از پایان آموزشی مدیریت زمان، از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزشی مدیریت زمان بر کیفیت زندگی، تعلل رفتار و تصمیم گیری دانش آموزان متوسطه دوم اثربخش بوده است (0/05> P).

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، کیفیت زندگی، تعلل رفتار، تصمیم گیری
  • سیده ساناز حسینی کلائی، مسعود اسدی* صفحات 89-120
    والدگری یکی از مولفه های اساسی در رشد نوجوانان است و اغلب با مهم ترین دستاوردهای نوجوانان مانند توانا یی های شناختی و اجتماعی و سازگاری رابطه دارد. سازگاری توانایی انطباق، همکاری و کنار آمدن با خود، محیط و دیگران است. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثربخشی آموزش والدگری موفق به مادران بر سازگاری عاطفی، تحصیلی و اجتماعی دختران نوجوان انجام شد. روش پژوهش نیمه تجربی و طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. تمامی مادران دانش آموزان دختر پایه نهم (دوره متوسطه اول) شهر الوند استان قزوین که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند، جامعه مورد نظر پژوهش حاضر را تشکیل دادند. نمونه مورد نظر 30 نفر از مادران دختران نوجوان ناسازگار بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. والدگری موفق در طی 10 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد، اما گروه کنترل در طی این دوره هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از پرسشنامه سازگاری سینها و سینگ (1984) جمع آوری شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش والدگری موفق به مادران بر سازگاری تحصیلی دختران نوجوان موثر نبوده است، اما بر سازگاری کلی، عاطفی و اجتماعی دختران نوجوان موثر بوده و این تاثیر تا مرحله پیگیری پایدار مانده است. از نتایج پژوهش حاضر می توان جهت مداخلات آموزشی به والدین در راستای افزایش سازگاری فرزندان نوجوان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: والدگری موفق، سازگاری، نوجوانان دختر
  • کوثر دهدست*، شهاب قبادی صفحات 121-158
    هدف

    خانواده در ایران در چند دهه اخیر به دلیل اجرای سیاست های مبتنی بر نوسازی در معرض چالش های عمده ای قرارگرفته است. از این منظر هدف اصلی این پژوهش تبیین شاخص های گسست در خانواده ایرانی متاثر از فرایند نوسازی است.

    روش

    به این منظور به شیوه فرا تحلیل کیفی و با بهره گیری از تکنیک کدگذاری در پژوهش کیفی، از طریق فرایندهای طبقه بندی نظام مند، مفهوم سازی و مقوله بندی، نتایج تحقیقات گذشته با هدف تبیین شاخص های گسست در خانواده ی ایرانی در قالب جدید با استفاده از مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی، از طریق مرور تمام منابع و پژوهش هایی که درزمینه مصداق های ایجاد گسست در خانواده با کلیدواژه های «طلاق»، «طلاق عاطفی»، «خیانت خانوادگی» و «اختلافات و تعارضات خانوادگی» در بانک های اطلاعاتی داخل کشور شامل sid، noorrmags،magiran،ensani در سال های 1389-1397 موجود بوده، تبیین شد.

    یافته ها

    پس از تحلیل اطلاعات، 66 شناسه آزاد شناسایی شد که کدهای محوری و نظری حاصل از آن نشان می داد"اختلال در کارکرد عاطفی و جنسی خانواده" متاثر از عوامل سطح کلان "تغییرات ساختاری"،"تغییرات ارزشی"و"تغییرات معنایی"و عوامل سطح خرد شامل "عدم صلاحیت های پیش از ازدواج" و "عدم مهارت های پس از ازدواج"، زمینه ساز کاهش استحکام خانواده ایرانی شده است. در این میان تسهیل کننده این فرایند، "عدم آگاهی خانواده ها پیرامون قدرت گفتمان های غالب در خلق تجارب جدید ارزشی، معنایی و ساختاری" بوده است.

    نتیجه گیری

    یافته ها بیانگر آن اند که به منظور ایجاد پایداری و استحکام در خانواده ایرانی، باید به رویکرد درمانی و تربیتی متوسل شد که هم زمان علاوه بر توجه به پویایی های فردی و بین فردی زوجین، رفتار آن ها را در زمینه تغییرات ارزشی و معنایی ایجاد شده در اجتماع و گفتمان های دربرگیرنده خانواده ها نیز بررسی کند.

    کلیدواژگان: نوسازی، پایداری خانواده گفتمان سازی، طلاق، خیانت
  • روح الله محمدعلی نژاد عمران، مینا شمخی* صفحات 159-182

    در آموزه های قرآنی، بهره مندی افراد جامعه اسلامی از شخصیت کارا، مفید و اثرگذار، از اهمیت ویژه ای برخورداراست و این موضوع نیز یکی از مفاهیم بنیادین در ادبیات روانشناسی است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر: بررسی مفهوم و عناصر شکل دهنده شاکله در قرآن و تطبیق آن با مولفه های شخصیت در روانشناسی است. روش پژوهش: کیفی از نوع تحلیل محتوا بوده و جامعه پژوهش: شامل کلیه آیات قرآن مربوط به شاکله بود که به منظور استخراج مبانی مشاوره ای بر پایه آیات قرآن کریم و روایات در جهت حل معضلات روانی شخصیتی به انجام رسید. یافته های این پژوهش، ضمن آشکارسازی جلوه ها و ابعاد شخصیت سالم و متعالی و تبیین ویژگی های مفهوم شناسانه آن، نشان دهنده تفاوت معناداری بین شخصیت و شاکله است که اگرچه در یک تعریف کلی شبیه به یکدیگر هستند، اما شاکله معنایی اعم نسبت به شخصیت داشته و مولفه های دیگری همچون: خلق وخوی، نیت ها، نیازها، ساختارهای روحی، تعقل و رفتارها را نیز در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: «قرآن»، «روانشناسی»، «شاکله»، «شخصیت»، «مولفه ها»
  • محمدنبی صالحی*، کیومرث بشلیده صفحات 183-216
    این پژوهش باهدف اثربخشی درمان پردازش مجدد هولوگرافیک بر انعطاف پذیری شناختی، کنترل عواطف و سازگاری اجتماعی بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی شهر ایلام انجام گرفت. روش پژوهش حاضر آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی شهر ایلام در سال 1397 بودند؛ که با روش نمونه گیری تصادفی ساده، نهایتا 30 نفر به عنوان اعضاء نمونه انتخاب شدند و به صورت کاملا تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010)، کنترل عواطف (ویلیامز و چمبلز، 1997)، پرسشنامه سازگاری (بل، 1961) و پکیج درمان پردازش مجدد هولوگرافیک (کاتز، 2005) بودند. نتایج آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که بین انعطاف پذیری شناختی، کنترل عواطف و سازگاری اجتماعی در گروه آزمایشی (درمان پردازش مجدد هولوگرافیک) و گروه کنترل تفاوت معنی داری به لحاظ آماری مشاهده می شود (502/70F=، 000/0p <). همچنین نتایج آزمون آنکوا در متن مانکوا نشان داد که درمان پردازش مجدد هولوگرافیک در گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل موجب افزایش انعطاف پذیری شناختی (338/304F=، 000/0p <)، کنترل عواطف (377/1047F=، 000/0p <) و سازگاری اجتماعی (324/1725F=، 000/0p <) در بیماران افسرده اقدام کننده به خودکشی می شود. با توجه به نتایج این پژوهش می توان از درمان پردازش مجدد هولوگرافیک برای درمان اختلالات طیف افسردگی و مداخله در شرایط بحرانی نظیر اقدام به خودکشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان پردازش مجدد هولوگرافیک، انعطاف پذیری شناختی، کنترل عواطف، سازگاری اجتماعی، افسردگی
  • ستاره جانی*، اکبر عطادخت صفحات 217-236

    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی افسردگی و افکار خودکشی زنان دارای همسر معتاد بر اساس استرس ادراک شده و ناگویی خلقی می باشد. روش پژوهش حاضراز نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان متاهل دارای همسر معتاد در شهرستان پارساباد در سه ماهه سوم سال 1398 بود (N=216). 124 زن دارای همسر معتاد به عنوان نمونه و با روش در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های ناگویی خلقی تورنتو بگبی و همکاران (1994)، استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983)، افسردگی بک و همکاران (1996) و افکار خودکشی بک (1961) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با آزمونه ای ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام و نرم افزار 20-SPSS تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که استرس ادراک شده و ناگویی خلقی می توانند، افسردگی و افکار خودکشی زنان دارای همسر معتاد را به طور معنی دار پیش بینی کنند (05/0>P). با توجه به نتایج پژوهش می توان بیان کرد که استرس ادراک شده و ناگویی خلقیاز عوامل دخیل در افسردگی و افکار خودکشی زنان دارای همسر معتاد می باشند که می توان در برنامه های پیشگیری از این آسیب روان شناختی و اجتماعی، این متغیرها را موردتوجه جدی قرارداد.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، افسردگی، زنان معتاد، ناگویی هیجانی
  • یحیی عراقی، سعیده بزازیان*، مجتبی امیری مجد، محمد قمری صفحات 237-266
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش گروهی به شیوه فراشناخت و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش ناامیدی زوجین متقاضی طلاق بود. طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل بود. جامعهآماری پژوهش، شامل زوجین متقاضی طلاق بود که در سال 1398 با تمایل شخصی، ارجاعی از مرکز مداخله در خانواده دادگستری و اورژانس اجتماعی، جهت مشاوره به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی شهر مرند ارجاع داده شدند که از بین این افراد تعداد 36 زوج و درمجموع 72 نفرکه نمرات بالاتر از نقطه برش را در مقیاس ناامیدی بک کسب کرده بودند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. (هر گروه 12 زوج) ابزار پژوهش پرسشنامه ناامیدی بک (BHS) بود. داده ها با استفاده از طرح آمیخته تحلیل شد. یافته ها نشان داد که دو رویکرد مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد و فراشناخت درمانی به طور معناداری باعث کاهش ناامیدی زوجین متقاضی طلاق شد (P≤0/01). همچنین مقایسه اثربخشی دوگروه نشان داد که بین اثربخشی پذیرش و تعهد درمانی و فراشناخت درمانی بر ناامیدی زوجین متقاضی طلاق تفاوت معناداری وجود دارد و تاثیر روش فراشناخت درمانی بر ناامیدی زوجین متقاضی طلاق به طور معناداری بیشتر از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بوده است (P≤0/05).نتایج بر اهمیت کاربرد فراشناخت درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود وضعیت ناامیدی مراجعان تاکید دارد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، فراشناخت درمانی، ناامیدی، زوجین متقاضی طلاق
  • مرتضی اسپنانی، محمدرضا عابدی*، پریسا نیلفروشان صفحات 267-303

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل چگونگی بهزیستی مسیر رشدی انتخاب شغل دانش آموزان بود. روش پژوهش، کیفی و ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه عمیق بوده است. جامعه تحقیق دانش آموزان، والدین و معلمان دوره دوم متوسطه و متخصصان مشاوره و روانشناسی بودند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و تا حد اشباع بوده، بنابراین، نمونه شامل 30 نفر از دانش آموزان، 20 نفر از والدین، 20 نفر از معلمان و 15 از متخصصان مشاوره و روانشناسی بود که در یک مصاحبه نیمه ساختاریافته شرکت کردند. داده های حاصل از مصاحبه ها، با روش نظریه زمینه ای، طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد. کدهای باز شامل 100 مفهوم و کدهای محوری شامل 20 مقوله عمده که مشتمل بر 5 مقوله اصلی است که عوامل موثر بر بهزیستی فرآیند مسیر رشدی انتخاب شغل را پوشش می دهند. مقوله های اصلی عبارت بودند از: عوامل فردی پایدار؛ عوامل فردی ناپایدار؛ عوامل خانوادگی؛ عوامل مربوط به مدرسه؛ عوامل مربوط به جامعه. میل به رشد و بالندگی مسیر شغلی، به عنوان هسته محوری پژوهش حاضر، شناسایی گردید. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت مشاوره بهزیستی فرآیند مسیر رشدی انتخاب شغل دانش آموزان مستلزم در نظر گرفتن مهم ترین مولفه های بهزیستی فرآیند مسیر رشدی انتخاب شغل است و با بهبود شاخص های بهزیستی، بهزیستی فرآیند مسیر رشدی انتخاب شغل دانش آموزان هم ارتقا می یابد.

    کلیدواژگان: بهزیستی مسیر رشدی انتخاب شغل، مشاوره مسیر شغلی، نظریه ی زمینه ای
|
  • Sanaz Eyni *, Matineh Ebadi, Naghme Torabi Pages 1-32

    Due to the prevalence of coronavirus among people, especially the affected countries, which has caused anxiety, the aim of the present study was to investigate the causal modeling of Corona anxiety in students based on optimism and resilience with the mediating role of perceived social support. The research method was descriptive and structural equations. The statistical population of the present study consisted of all students of University of Mohaghegh Ardabili who were studying in the academic year of 2009-2010, when 300 people participated in the research online and through virtual networks. Data collection tools included Corona Anxiety Scale (Alipour et al., 2020), Life Orientation Test (Scheier & Carver, 1992), Resilience Scale (Conner & Davidson, 2003) and Multidimensional Scale of Perceived Social Support (Zimet et al., 1988). Data were analyzed using structural equation modeling using Spss23 and Lisrel 8.8 software. Based on the results, the causal model confirmed the relationship between optimism, resilience, perceived social support and Corona anxiety in students based on different fitness indices. Optimism, resilience and perceived social support have a direct effect on the Corona anxiety in students; also, Optimism and resilience has an indirect effect on the Corona anxiety in students through perceived social support (P <0.05). Therefore, optimism, resilience and perceived social support play an important role in the Corona anxiety in students and targeting these three components by psychological therapies can be effective in reducing the Corona anxiety in students.

    Keywords: Corona Anxiety, Optimism, Resilience, Perceived Social Support, Student
  • Ayyob Saqqezi *, Hamideh Yazdani Esfidvajani Pages 33-62

    The aim of this study was to investigate the mediating role of positive metacognition and meta-emotion in the relationship between perceived social support with corona anxiety. The research method was descriptive-correlational (structural equation modeling). The statistical population consisted of all citizens of Tehran city in April and May of 2020, based on Internet recall in virtual social networks (WhatsApp and Telegram) by voluntary sampling method 224 people were selected as statistical sample. To collect data, the Corona virus Anxiety scale (Alipour et al., 2020), multi-dimensional scale of perceived social support (Zemmit et al., 1988), and positive meta-cognition questionnaire (Beir, 2011) were used. Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used to analyze the statistical tests using SPSS-25 and AMO2-24 software. Result showed that the fit indices were in optimum condition (REMSA = 0.04, 97.0 = GFI, 98.0 = IFI, 94.0 = RFI, 98.0 = CFI, 0.96 = NFI, 66.0 = PCFI, 56.0 = PNFI). Direct social support routes to positive meta-cognition, meta-cognition and positive metacognitive anxiety and indirect path of perceived social support to corona anxiety with metacognitive and meta-cognitive mediation were significant. The direct path of perceived social support to the corona anxiety was not statistically significant. Research findings emphasize the importance of the role of education based on perceived social support and meta-cognition and positive emotion in prevention of Corona anxiety.

    Keywords: Positive metacognition, meta-emotion, Perceived Social Support, Corona Anxiety
  • Ebrahim Naeimi, Mohammad Adelpour * Pages 63-88

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of time management training on quality of life, behavioral delay and decision making in secondary school students. The design of this semi-experimental study was pre-test-posttest with unequal control group. The statistical population of the study included all secondary school students in Islamshahr in the academic year of 97-96. The research sample consisted of 30 students (15 control and 15 test subjects) who were selected through targeted sampling. Quality of life questionnaire (QOL) (1989), Solomon and Roth Blum (1984), and Akhbarizadeh's decision quality questionnaire (1394) were used to collect data. After the pre-test, time management training was provided to the experimental group during 8 sessions of 90 minutes (two sessions per week). After the end of time management education, both post-test groups were taken. For data analysis, covariance analysis was used. The results showed that time management education was effective on quality of life, depression and behavioral decision of second grade students (P <0.05).

    Keywords: time management, Quality of life, behavior delay, Decision making
  • Seyede Sanaz Hosseini Kalaie, Masoud Asadi * Pages 89-120
    Parenting can use the various components of international development and empowerment with the best international assistant, the ability of expert and social innovation and adaptation. Compatibility with the title of adaptation, searcher and coming up with self, environment and conclusion.The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of successful parenting education on emotional, educational and social adjustment of adolescent girls. The research method was quasi-experimental in a pretest-posttest and fallow up design with control group. All mothers of 9th grade female students (first grade) of Alvandi city of Qazvin province who were studying in the academic year of 2018-2019 together with their parents formed the target population of this study. The sample consisted of 30 mothers of maladaptive adolescent girls who were selected by purposeful sampling and were randomly divided into two experimental and control groups. Successful parenting was administered to the experimental group for 10 sessions, but the control group received no intervention during this period. Data were collected using Sinn and Singh's (1984) adjustment questionnaire. Mixed analysis of variance with repeated measures were used for data analysis. The results showed that successful parenting education was effective on adolescents 'overall adjustment, adjustment, emotional adjustment, and social adjustment, but was not effective on adolescent girls' educational adjustment. The results of this study can be used for educational interventions to parents to increase adolescent children's adjustment.
    Keywords: successful parenting education, adjustment, Adolescent girls
  • kowsar dehdast*, shahab Ghobadi Pages 121-158
    Goal

    In recent decades, families in Iran have been exposed to major issues that have led to breakthroughs due to the performance of renovations. So the main objective of the present research is to examine the process of influencing reformations caused by the modernization in the family.

    Method

    Along the this goal , the information through the meta-analytical approach with review of all the research in the field of family discontinuity in the information banks in the years 1389-1397 was obtained and 35 articles were finalized through qualitative research method.

    Findings

    66 free codes were identified that the conceptualized theoretical codes showed "impairment in the emotional and sexual function of the family" affected by huge level factors " Structural changes, "" value changes "and" moral changes "and" lack of pre-marriage competencies "and" lack of post-marital skills "as factors in the level of micro level have reduced the strength of the Iranian family. In this context, the catalyst and facilitator of this process is, "the lack of awareness of families about the power of discourses Dominant in creating new value, ethical and structural experiences. "

    Conclusion

    So because we encounter multiple and complex relationships of individual, interpersonal, value and semantic subjects in social context we have to resort to an approach that simultaneously, in addition to paying attention to the individual and interpersonal dynamics of couples, also examines their behavior in terms of the value and semantic changes that have been made in the community and the discourses involving families.

    Keywords: modernity, stability of Family, discourses, divorce, Infidelity
  • Rohollahmohammad Alinejadomran, Mina Shamkhi * Pages 159-182

    Personality is one of the important topics and fundamental concepts in psychology science, so that by recognizing and reviewing it can be scientifically explained by human behavior. The character can be considered a plethora of thoughts, mood, social behaviour and physical characteristics of the person who determine the alters of a person's reaction against others. Although the word of shakeleh in Islamic culture is the equivalent of character words, but the comparative study of its concept with the concept of personality is a number of topics that have been done less about that research. Therefore, the present paper with a qualitative approach and using analytical-analytic methods, has been proposed this concept from the perspective of the approaches of psychology and Quranic literature and has tried to achieve a comprehensive view in this regard. The results of the implementation of psychologists with Quranic teachings show that the human being of the same character is a semantic meaning that is made in the life of the human being and through its actions and behaviors.

    Keywords: Human, personality, Shakeleh, Quran, psychology
  • Mohammadnabi Salehi *, Kioumars Beshlideh Pages 183-216
    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of holographic reprocessing therapy on cognitive flexibility, affective control and social adjustment on depressive patients with attempted suicide in ilam city. The research method This experimental study was conducted based on a pre-posttest design with a control group. The statistical population of this study included all depressed patients who attempted suicide in Ilam during 2018. In total 30 participants were selected through a simple random sampling and assigned randomly into experimental and control groups. The data were collected using Cognitive Flexibility Scale (Denis and Vendoral), Affective Control (Williams & Chambles), Social Adjustment (Bell) and Holographic Reprocessing Therapy Package (Katz). The results of multivariate analysis of covariance showed that was a statistically significant difference between cognitive flexibility, affective control and social adjustment in the experimental group (holographic reprocessing therapy) and the control group (F = 70.502, P <0.000). The results of ANCOVA test also showed that holographic reprocessing therapy in the experimental group increased cognitive flexibility (F = 304/338, P <0.000), affective control (F = 1047/377, P <0.000) and social adjustment (F = 1725/3225 / P <0.000) in the depressed patients who attempted suicide. According to the results of this study, holographic reprocessing therapy can be used to treat depression disorders and intervention in critical situations such as suicide attempt.
    Keywords: Holographic Reprocessing Therapy, Cognitive flexibility, Affective control, social adjustment, Depression
  • Akbar Atadokht Pages 217-236

    The purpose of this study was to investigate the role of perceived stress and alexithymia in predicting depression and suicidal thoughts in Women with addicted spouses. The present study was a descriptive-correlational study. 124 The woman with addicted spouse was available sampling method. The data were collected using Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), Perceived stress scale, Beck depression inventory-II)BDI-II( and Beck Scale for Suicidal Ideation (BSSI) analyzed by SPSS-20 software, Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The findings of the present study showed that perceived stress and alexithymia can predict depression and suicidal thoughts in Women with addicted spouses. Perceived stress and alexithymia are factors contributing to the depression and suicidal ideation of Women with addicted spouses who can be considered in prevention programs for these psychological and social disorders.The purpose of this study was to investigate the role of perceived stress and alexithymia in predicting depression and suicidal thoughts in Women with addicted spouses. The present study was a descriptive-correlational study. 124 The woman with addicted spouse was available sampling method. The data were collected using Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), Perceived stress scale, Beck depression inventory-II)BDI-II( and Beck Scale for Suicidal Ideation (BSSI) analyzed by SPSS-20 software, Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis. The findings of the present study showed that perceived stress and alexithymia can predict depression and suicidal thoughts in Women with addicted spouses.

    Keywords: alexithymia, Depression, Perceived stress, women
  • Yahya Araghi, Saeideh Bazzazian *, Mojtaba Amirimajd, Mohammad Ghamari Pages 237-266
    The purpose of this study was to compare the effectiveness of metacognitive education group and acceptance and commitment therapy on hopelessness of divorcing demanding couples. The research design was quasi-experimental with pretest-posttest- follow-up with the control group. The statistical population included divorcing demanding couples who referred from the Family Court and Social Emergency Intervention Center to Psychological Services center in Marand 36 couples a total of 72 who scored higher than the cut-off point on the Beck hopelessness scale were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental and a control group (12 couples for each group). The research instrument was the Beck Hopelessness Inventory (BHI).and were analyzed using a mixed design. Results showed that both acceptance and commitment therapy and metacognitive therapy significantly reduced hopelessness of divorcing demanding couples (P≤0.01). Also, the comparison of the effectiveness of the two interventions showed that there was significant difference between the effectiveness of acceptance and commitment therapy and metacognitive therapy on hopelessness of participants, and meta-cognitive therapy was more effective than acceptance and commitment therapy (P≤0.05). It can be concluded that meta-cognitive therapy (MCT) and acceptance and commitment therapy (ACT) can reduce the clients' hopelessness.
    Keywords: Acceptance Commitment Therapy, Metacognitive Therapy, hopelessness, Divorced, Demanding Couples
  • Morteza Espanani, Parisa Nilforooshasn Pages 267-303

    The purpose of this study was to analyze how well - being of a developmental path was to choose the job of students. the research method has been qualitative, qualitative and the tool of data collection was deep. The research community was students, parents, teachers and experts in counseling and psychology. The sampling method was purposeful and so the sample consisted of 30 students, 20 teachers, 20 teachers and 15 of the teachers and 15 of the counseling and psychology students who took part in a semi - structured interview. The data from the interviews, with the context theory method, were analyzed in three open coding stages, including 100 main themes and codes, including 20 major categories, which include five main categories, which cover effective factors on the welfare of the career choice process. key categories were: sustainable individual factors; transient individual factors; family factors; social factors; social factors. the desire for the growth and development of the job path was recognized as the central core of the present study. the results of this study can be concluded that welfare counselling process selection process is required to consider the most important social welfare components of the job selection process and improve the welfare indices, welfare process and promotion of student job selection.

    Keywords: welfare of the career choice process, career path counseling, grounded theory