فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 36 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • میثم زارع*، جهانگیر صفری صفحات 13-30

    بزرگ علوی یکی از بزرگترین داستان نویسانی است که در تکامل داستان کوتاه و گسترش آن در ادبیات معاصر نقش بسزایی دارد. او در داستان هایش با واقع گرایی انتقادی به بیان مسایل مختلف جامعه می پردازد و همین داستا ن ها ما را با جامعه ای که علوی در آن می زیسته، آشنا می کند. یکی از داستان های او دزآشوب نام دارد. در این پژوهش تلاش بر این است تا به روش توصیفی- تحلیلی بر مبنای جامعه شناسی محتوا این داستان مورد بررسی قرار گیرد. این جستار نشان می دهد که گرچه با تحول جامعه، دختران روستایی با رفتن به شهر قادر به ادامه درس خواندن هستند اما تفاوت بین امکانات جامعه شهری و روستایی و فرهنگ متفاوت این دو جامعه باعث می شود که بسیاری از دختران در فرهنگ جامعه شهری حل شوند و دیگر به روستای خود باز نگردند.

    کلیدواژگان: دزآشوب، داستان کوتاه، جامعهشناسی محتوا
  • محمود صادق زاده *، نیلا نوربلین صفحات 31-50

    یکی از مشخصات اصلی شعر نیمایی، در مقایسه با شعر کلاسیک ،تحول در انواع موسیقی کلام به ویژه کاربرد موسیقی میانی و درونی است که در اشعار نیمایوشیج قابل توجه و بررسی است. در این مقاله به شیوه توصیفی، تحلیلی و کمی به بررسی کاربرد انواع موسیقی درونی در اشعار نو و نیمه سنتی نیما پرداخته می شود. ابتدا به طور کوتاه به اهمیت موسیقی درونی توجه شده و سپس انواع موسیقی میانی شامل سجع، جناس و اقسام تکرار،تکرار واج، واژگان و عبارت با شواهد و نمونه هایی تحلیل و ارزیابی شده است. باتوجه به بررسی صورت گرفته، تکرار صامت و مصوت بیش از موارد دیگر به کار رفته است؛ در این میان مصوت (آ) بیش تر تکرار شده و آن اغلب ناله و فریاد را تداعی می کند، که بیانگر روحیه بیدارگر شاعر است. پس از آن در بین انواع جناس، جناس لاحق، بیش ترین بسامد را دارد. تکرار جمله و عبارت و جناس لفظ، کمترین بسامد را دارند. آنچه مشخص است، نیما با آگاهی از موسیقی درونی در شعر بهره برده است، تا بتواند کمبود وزن را جبران کند.

    کلیدواژگان: نیما یوشیج، موسیقی کلام، موسیقی درونی، سجع و جناس، انواع تکرار
  • رویا ربیع زاده، فاطمه حیدری * صفحات 51-76

    عالم مثال یا عالم برزخ یکی از عوالم موجود درهستی است که حد فاصل بین عالم ماده وعالم عقول است و از زمان افلاطون تا کنون مورد بحث، استدلال واثبات گرفته است. این عالم از یک طرف شبیه عالم ماده است ، زیرا دارای مقدار وشکل است واز طرف دیگر شبیه عالم عقول است زیرا مجرد از ماده و فاقد جسم است. عالم مثال ظرف ومحل بروز و ظهور تمثل است ؛ تمثل ، تصور کردن صورتهای مثالی بدون تغییرماهیت درآنها است و تنها درعالم مثال امکان پذیراست. تمثل از جمله مباحث مطرح شده در قرآن وحدیث است که به تبع آن درآثارعرفانی راه یافته است. تمثل در باور عین القضات  بسیار پراهمیت است و کارکردهای متنوع ومتفاوتی دارد .تمثل درمجموع راهی شگرف برای شناخت حق تعالی و حقایق عوالم وجود محسوب می گردد.

    کلیدواژگان: عین القضات همدانی، تمهیدات، عالم مثال، مثل، تمثل
  • حمیدرضا شیرعلی، ملک محمد فرخ زاد * صفحات 77-96

    نخستین اصل کلامی، فلسفی و عرفانی مورد اجماع قاطبه ی مسلمانان و جمله ی پیروان ادیان ابراهیمی، اصل توحید است که بی گمان، باور به این اصل خدشه ناپذیر، محصول حقیقت وحدت است که بر سراسر هستی، حکمرانی می کند؛ لکن این مساله را نمی توان نادیده گرفت که حصول معرفت تام نسبت به این قاعده ی متقن و بنیان مستحکم، امری به مراتب، صعب الوصول و دیریاب است و به گواهی عقل و نقل، تنها، بهره ی اوحدی از اولیای الهی گشته است؛ و به بیان دقیق تر و مطابق با فرموده ی عرفای شامخ ممالک اسلامی و مناطق ایمانی، وجه اتم و صورت اصح توحید، در ید اختیار و حد اقتدار انسان کامل اکمل، یعنی جناب ختمی مرتبت است. به باور اندیشمندان اسلامی، شناخت مرز میان وحدت احدی با وحدت عددی، از عهده ی غالب آحاد بشر خارج است؛ و آن چه که ارباب معرفت از آن با عنوان فناء فی الله یاد می کنند، در واقع امر، استغراق در اقیانوس ناپیداکران وحدت احدی است؛ وحدتی که خدای واحدش، به هیچ وجه من الوجوه، قبول ثانی نمی کند. مقاله ی  حاضر، عهده دار بررسی موضوع مذکور در آثار فریدالدین محمد عطار نیشابوری است.

    کلیدواژگان: عطار نیشابوری، توحید، وحدت احدی، وحدت عددی
  • زهره ولیخانی * صفحات 97-124

    ادبیات تطبیقی به جهانی بودن ادبیات می اندیشد و بی تردید نقشی سازنده و موثر در غنی سازی ادبیات هر ملتی ایفا می کند، چرا که ارزش آثار ادبی یک ملت از رهگذر ادبیات تطبیقی و نشان دادن میزان تاثیر و بازتاب آن در ادبیات دیگر ملت ها و غنا بخشیدن به ادبیات جهانی بهتر و دقیق تر نمایان می شود. داد و ستد ادبیات فارسی در سرزمین ایران و هند نیز دیرینه و دارای اهمیت است.در میان شاعران فارسی،تاثیر حافظ بر شاعران و ادیبان هند،قابل ملاحظه و بی نظیر است و از این میان،بررسی تاثیر حافظ بر غالب دهلوی، شاعر، متفکر و پیامبر صلح که با وجود فاصله زمانی پانصد ساله و تفاوت سرزمین و فرهنگ دارای وجوه اشتراک بسیار هستند، اهمیت خاص خود را دارد. این پژوهش، سعی دارد تاثیر پذیری غزلیات غالب از برخی اندیشه های موجود در غزلیات حافظ را اثبات نماید.کاوش پیش رو در نظر دارد که بر اساس مکتب فرانسوی در پژوهش های ادبیات تطبیقی و با روش تحلیلی-توصیفی، به بررسی و تحلیل  اندیشه های مشترک دو شاعر بپردازد، آن گاه با آوردن شواهد شعری، نزدیکی این اندیشه ها ار به طور عینی به نمایش بگذارد

    کلیدواژگان: حافظ شیرازی، غالب دهلوی، اندیشه ها، ادبیات تطبیقی
  • مهری تلخابی * صفحات 125-160

    این مقاله در پی آن است که به بررسی کاربردی سبک شناسی انتقادی، در رمان «رازی در کوچه ها»، اثر فریبا وفی بپردازد تا ازاین رهگذر به این پرسش بنیادین پاسخ دهد که چگونه می توان به ایدیولوژی  پنهان وگفتمان حاکم در متن این رمان با استفاده از مولفه های خاص سبکی  دست یافت ؟ این پژوهش با رویکرد سبک شناسی لایه ای انجام گرفته  است؛از این رو ابتدا لایه بیرونی و بافت موقعیتی متن و سپس دو لایه ی روایی و متنی را ،مورد تامل قرار داده ایم . این مقاله به شیوه تحلیلی -توصیفی به انجام رسیده است . هدف این پژوهش ،رسیدن به تفسیر و درک عمیق از اثر است؛ چرا که از منظر سبک شناسی انتقادی راحت تر می توان به جلوه های پنهان ایدیولوژی ، سلطه ،قدرت  وگفتمان حاکم بر  این رمان دست یافت وبر روی این نکته تامل کرد که زبان چگونه این مفاهیم  اجتماعی را بازتولید می کند.  در پایان، این مقاله، به این نتیجه می رسد که تقابل شخصیت ها و گفتمان ها و وجود قطب منفی کلام در این اثر ،مولفه های سبکی معناداری هستند که ما را به کشف ایدیولوژی پنهان در متن  یاری می رسانند؛ ایدیولوژی پنهان این رمان عبارت است از سرکوب زنان در نظام مرد سالار و سکوت و مواجهه ی انفعالی زنان در مقابل این سرکوب.

    کلیدواژگان: سبک شناسی انتقادی، رازی در کوچه ها، ایدئولوژی پنهان، قدرت، سرکوب اجتماعی
  • شروین خمسه، نسرین شیرزاده * صفحات 161-179

    رمان «سهم من» اثر پرینوش صنیعی در زمره پرفروش ترین رمان های 14سال اخیر ایران است که در سال 82 توسط انتشارات روزبهان به چاپ رسید. این رمان با داستان پردازی زیبا علاوه بر نمایاندن شرایط و اوضاع اجتماعی دهه 40و پس از آن، به توصیف جایگاه زن در آن دوران می پردازد .در این مقاله سعی گردیده است به این مسئله پاسخ داده شود که چگونه عوامل سیاسی،اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی سبب نگارش این رمان شده است؟ با توجه به اینکه در  جامعه شناسی ادبیات به جهت مفهوم نمودن پیوند های متن ادبی و جامعه، به بررسی رابطه اثر ادبی و ساختارهای سیاسی،اجتماعی،اقتصادی و فرهنگی می پردازد .از این روی در مقاله حاضر تلاش گردیده است بر  اساس نظریه «ساخت گرای تکوینی لوسین گلدمن»این اهداف روشن گردد که  مفاهیم و موضوعات مربوط به پدیده های اجتماعی در رمان«سهم من» و تاثیر وقایع و اوضاع جامعه بر این رمان؛ همچنین جایگاه زن و نقش او در جامعه چگونه در این اثر ادبی نمود دارد. در این تحلیل،اثر در دو مرحله دریافت و تشریح که در مرحله دریافت بر اساس تحلیل شخصیت ها و در مرحله تشریح بر اساس تحلیل جامعه مورد بررسی قرار می گیرد.از آنجا که ساختار اجتماعی رمان نیز کاملا منطبق بر ساختار اجتماعی جامعه است،بسیاری از مولفه های این روش  بر آن قابل انطباق است.

    کلیدواژگان: پرینوش صنیعی، سهم من، رمان، لوسین گلدمن، ساخت گرای تکوینی
  • مریم محمدزاده * صفحات 180-197

    در ادب فارسی و در تفاسیری از قبیل اطیب البیان فی تفسیر القرآن، ترجمه تفسیر طبری و کشف الاسرار از هشت بهشت سخن به میان آمده است؛ در حالی که در دو روایت جداگانه ای که از ابن عباس نقل شده از هفت بهشت بحث شده است و امام باقر (ع) در کافی، تعداد بهشت ها را چهار بهشت می داند. علاوه بر این آراء گوناگون در زمینه تعداد بهشت ها، اسامی آنها نیز به طور یکسان روایت نشده است؛ لذا در این پژوهش به روش کتابخانه ای و با استفاده از ابزار فیش برداری و بهره گیری از فن تحلیل محتوا، به بررسی انواع و اقسام  بهشت در قرآن پرداخته شد و مفاهیم و تصاویر ارایه شده درباره آنها با شعر فارسی تا قرن هشتم هجری مورد بررسی قرار گرفت و مشخص گردید که بر خلاف تصور عمومی که در ادبیات فارسی نیز منعکس شده است در منبع وحی، از چهار بهشت جنه العدن، جنه النعیم، جنه الماوی و جنه الفردوس سخن به میان آمده است و دارالسلام، دارالقرار، علییین و خلد، القاب این چهار بهشت هستند که به نادرست در اعتقاد عمومی و ادبیات فارسی جزو اقسام هشت بهشت مطرح گردیده اند.

    کلیدواژگان: بهشت، قرآن، شعر فارسی، العدن، جنه النعیم، جنه الماویجنه، جنه الفردوس
|
  • meysam zare*, jahangir safari Pages 13-30

    Bozorg Alavi is among those great Iranian writers who play a significant role in the evolution and development of short story writing in Iranian contemporary literature. Taking a critical realism approach in his stories, Alavi writes about the society and lets his readers to know about the community in which he used to live. Dezashoub</em> is among his stories which reflect the changing milieu of his time. The present research has tried, via a descriptive-analytical approach, to consider the story of Dezashoub</em> based on the sociology of content theory to unveil how the social life of people may change. The research revealed despite the fact that after modern social developments rural girls have found the opportunity to leave their village for big cities in order to enjoy schooling and higher education, they never go back to live in their villages, because the huge difference between the rural and urban facilities as well as the altered culture and lifestyle make them prefer the new urban life over their previous rural one.

    Keywords: Dezashoub, Short story, sociology of content
  • mahmoud sadeghzadeh*, NIIA nourbalin Pages 31-50

    One of the main features of Nimayi-style poetry (blank verse) in comparison with classical poetry is the change brought to the music of poems, and internal music in specific. The present research is to study, via a descriptive-analytical approach, the use of different types of internal music in Nima Youshij’s modern and semi-classic poems. To do so, the researchers have reviewed briefly the importance of internal music in poetry first, and then have examined and analyzed the different forms of internal music, including rhyming rhythm, pun, repetition, alliteration, and words. The results revealed that the use of assonance and consonance was more than other devices, and “A” (as pronounced in Persian /a:/) is repeated significantly more often, that associates the howl and outcry indicating the awakening and provoking spirit of the poet. On the other hand, while the repletion of clauses, phrases and homophonic puns have been less abundant in his poems, recursive puns appear frequently. Then, it is clear that Nima Youshij consciously has used internal music in his poetry as a way for compensating lack of meter

    Keywords: Nima Youshij, music of words, internal music, rhyming rhythm, pun, repetition
  • roya rabizadeh, fateme heydari* Pages 51-76

    The World of Images or in away the purgatory is a realm of existence which is the partition between the material world and the intellectual one, and it has been discussed and analyzed from the time of Plato up to now. On the one hand, the said world is similar to the material one, as it has quantity and form, and on the other hand, it is similar to the intellectual one, as there is no material or physical body inside it. The world of images is the vehicle and a place for the advent and formation of imaginations, the imaginations which are to imagine the imaginary forms without any changes in their nature, and it is only possible in the world of images. Imagination is a subject mentioned in the Holy Quran and Hadiths and consequently the mystics have been engaged with it. Ayn-al-Qożāt regards imaginations highly significant, and considers different functions and uses for it. In fact, imagination is an excellent method to know God and the facts of the world of existence.

    Keywords: Ayn-al-Qożāt Hamadānī, Tamhīdāt (Preludes), the World of Images, copy Imagination
  • Hamidreza Shirali, Malek Mohammad Farokhzad* Pages 77-96

    The first consensually accepted theological, philosophical, and mystical principle among all Muslims and followers of Ibrahim’s religion is monotheism, and the belief in this unaltered principle, is undoubtedly the product of the truth of monotheism that governs all the existence. However, it should not be ignored that ultimate knowledge about this solid and integrated principle is hardly achievable and rarely attainable, and according to the beliefs and sayings of all distinguished mystics of Islamic countries the perfect manifestation and the most justified form of monotheism is merely in the authority of the Perfect Man ever, who is the Excellency of the Master of Prophets, Mohammad (PBUH). On the belief of Islamic thinkers the knowledge about the boundaries between oneness unity and multiple unity is out of the toleration and understanding of all human beings; and what the knowledgeable masters believe as the “annihilation in God”, is indeed drowning in unbounded ocean of oneness unity; the unity that its only God will not let a twin whatsoever. The present research is undertaking the study of the monotheism in Farīd-al-dīn Mohammad Attār Nīšābūrī</em>’</em>s works.

    Keywords: Attār Nīšābūrī, monotheism, multiple unity, oneness unity
  • Zohreh Valikhani* Pages 97-124

    Comparative literature concerns literature universal, and plays, undoubtedly, an instructively important role in enriching the literature of nations. The value of the literary works of any nation is evident through comparative literature, showing its magnitude and impression on the literature of other nations and consequently the perfection of better and more accurate world literature. The swap of Persian literature in the lands of Iran and India is long lasting. Regarding Iranian Poets, it is important to note that the influence of Hafiz on poets and literati of India is remarkable and unparalleled; specially his influence on Ghaleb Dehlavi, the great poet, thinker and prophet of peace. Although Ghaleb lived about 500 years later than hafiz, and despite the differences between the lands and cultures of the two territories of Iran and India, the two poets share a lot in common. The present research is an attempt to show how Ghaleb’s ghazals has been influenced by the thoughts of hafiz. To do so, the researcher has tried, through a descriptive-analytical approach and by giving objective evidences, to compare and contrast the common ideas of the two poets.

    Keywords: Hafiz Shirazi, Ghaleb Dehlavi, thoughts, comparative literature
  • Mehri Talkhabi* Pages 125-160

    This article is to study Fariba Vafi’s novel of A secret in the Alleys</em>, applying a critical stylistics approach in order to find an answer for the fundamental question of “how the covert ideology and discourse behind the lines of the novel can be reveal by means of examining its stylistics?” The research was conducted via a layer stylistic approach, i.e. at first, the outer layer and situational context, and then the narrative and textual layers have been examined. The purpose of this descriptive-analytical study is to show the interpretation and deep understanding of the novel; because, from the perspective of critical stylistics, the covert ideology, authority, power, and discourse prevailing the story can be better understood. It also can lead the readers to find out how the language reproduces those social implications. At the end, this article concludes that, the contrasting characters and discourses, as well as the negative aspect of the language used in the narration, could be the manifestations of the stylistics that lead the reader to discover the ideology behind the lines of the novel – which is here the suppression of women in a patriarchal system and their passive reaction toward it.

    Keywords: critical stylistics, A Secret in the Alleys, covert ideology, Authority, social suppression
  • Shervin Khamse, nasrin shirzadeh* Pages 161-179

    Parinoush Saniee’s My Share</em>, published in 2003, is an Iranian bestseller of recent years. A page-turner, the novel displays the atmosphere and milieu of Iran’s 1960s and afterwards, as well as the social condition for women during those days. The present research is to find an answer for the question of how the political, social, economic, and cultural factors have brought about the production of this novel. Considering the sociology of literature, in which the relation between political, social, economic and cultural structures and a certain literary work is studied in order to reveal the connection between literature and society, the researchers have tried to base the research on Lucien Goldman’s theory of ‘Genetic Structuralism” to discover the impression of social grounds and instigations on the writing of My Share, and also the role of women in social changes as pictured in it. To do so, the novel has been studied through two steps, i.e. firstly understanding the narration via the analysis of the characters, and then interpreting the story throughout the analysis of the then society. While the sociological structure of the novel is compatibly based on the social structure of the community, many elements of Goldman’s theories are true about it.

    Keywords: Parinoush Saniee, My Share, novel, Lucien Goldman, genetic structuralism
  • maryam mohammadzadeh* Pages 180-197

    In Persian literature and annotated editions of Quran – like Atib Al-Bayan Fi Tafsir Al-Quran, Translation of Tabari Annotations, Kashf Al-Asrar – eight different paradises are talked about, while in two narrations by Ibn-e Abbas seven paradises have been mentioned, and Imam Baqer in Kafi has reduced this number to four. This is not, however, the matter of numbers, the names for them are various too. The present research, which is based on library resources and references, has investigated various types and names of Paradise as mentioned in Quran and in Persian poetry up to 8th century (AH). The results revealed that despite common beliefs, there are only four Paradises in Quran: Garden of Eden, Garden of Bliss, Garden of Abode, and Garden of Firdaus, which are titled as Dar Al-Salam, Dar Al-Qarar, Elliyin and Khuld respectively. However, it is a misbelief in common sense and Persian literature that they are altogether eight paradises.

    Keywords: Paradise, Quran, Persian poetry, Garden of Eden, Garden of Bliss, Garden of Abode, Garden of Firdaus