فهرست مطالب

مجله مطالعات پیش دبستانی و دبستان
پیاپی 8 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رقیه شکراللهی*، مرضیه دهقانی، محمد جوادی پور، کیوان صالحی، علی نوری، ابراهیم طلایی صفحات 1-32

    دوزبانگی یکی از مسایل مهم در حوزه تعلیم و تربیت است و امروزه مباحث گسترده ای در خصوص آن مطرح می گردد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای برنامه ها و مدل های آموزش دوزبانگی در کشورهای اسپانیا، کانادا، آمریکا، ترکیه و ایران انجام شده است. روش مطالعه تحلیلی اسنادی با رویکرد تطبیقی با کمک الگوی جرج بردی می باشد. برای جمع آوری داده ها از شیوه مطالعه منابع کتابخانه ای شامل اسناد و مدارک رسمی آموزشی، نتایج تحقیقات و مطالعات تطبیقی انجام گرفته، گزارش ها، سمینارها و بانک های اطلاعات موجود در این زمینه استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که در کشورهای اسپانیا، آمریکا و کانادا با اهمیت دادن به حقوق دانش آموزان اقلیت، زمینه پیشرفت تحصیلی و موفقیت حرفه ای کودکان دوزبانه را فراهم آورده اند. در مقابل، کشور ایران و ترکیه با اتخاذ رویکرد آموزشی همگون سازی، زمینه افت تحصیلی و پایین آمدن عزت نفس کودکان دوزبانه را فراهم آورده اند. همچنین در کشورهای اسپانیا، کانادا و آمریکا از مدل های آموزشی دوسویه، غوطه ورسازی و انتقالی استفاده می شود؛ درحالی که در کشور ایران و ترکیه از مدل آموزشی همگون سازی ساختارمند استفاده می شود. با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان کرد که نظام آموزشی کشور ایران می تواند از تجربه کشورهای فوق بهترین استفاده را داشته باشد و مدل آموزشی که کارایی بیشتری در کشورهای موفق در زمینه آموزش دوزبانه (برنامه های غوطه ورسازی فرانسوی در سیستم آموزش دوزبانه کانادا؛ مدل D در اسپانیا و آموزش دوزبانه انتقالی) داشته است را انتخاب کرده و متناسب با نیازهای جامعه، دانش آموزان و معلمان کشور خود به گسترش مدل مزبور بپردازند.

    کلیدواژگان: دوزبانگی، آموزش دوزبانگی، مدل های دوزبانگی، مطالعات تطبیقی
  • فرشته سلطانی، منصوره کریم زاده*، سیامک طهماسبی، اکبر بیگلریان صفحات 33-67

    هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط سواد رسانه ای مادران و میزان استفاده از رسانه های الکترونیکی در کودکان با مشکلات رفتاری کودکان 4 تا 6 سال شهر مجن بوده است. این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی و در دسته تحقیقات همبستگی قرار دارد. جامعه موردمطالعه کلیه والدین و کودکان شهر مجن و نمونه موردمطالعه 85 نفر از مادران دارای کودک 4 تا 6 سال شهر مجن که با روش نمونه گیری خوشه ای و با استفاده از فرمول کوکران، با برآورد ضریب اطمینان 95 درصدی و توان آزمون 80 درصدی، از مهدهای کودک و قرآنی و پیش دبستانی های سطح شهر، انتخاب شدند بودند. سه پرسشنامه: مشکلات رفتاری ASEBA، پرسشنامه سواد رسانه ای MLT-35 و پرسشنامه میزان استفاده از رسانه های الکترونیک مورداستفاده قرار گرفت. تحلیل داده های در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار Spss 22، انجام پذیرفته است. برای این منظور از آزمون های نرمال بودن دادهای کولموگروف-اسمیرنوف، همبستگی پیرسون و اسپیرمن، تفاوت میانگین های من-ویتنی و t مستقل استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که رابطه ی مقیاس شکایات جسمانی با میزان استفاده از بازی های الکترونیکی، مقیاس های گوشه گیری، مشکلات توجه، رفتار پرخاشگرانه و مشکلات برونی سازی شده ی کلی با میزان بازی با گیم و مقیاس مشکلات خواب با میزان سرگرم شدن به موبایل در کودکان معنادار می باشد. بین سواد رسانه ای مادران با مقیاس های مشکلات رفتاری در کودکان هیچ ارتباطی یافت نشد. بین سطح تحصیلات مادران و مشکلات توجه کودکان ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین مشخص شد بین سواد رسانه ای مادران با میزان بازی های الکترونیکی در کودکان رابطه وجود دارد. بین دو گروه دختر و پسر در میزان استفاده از رسانه های الکترونیک تفاوتی یافت نشد اما بین مشکلات رفتاری درونی سازی شده در دو گروه تفاوت معنادار بوده است. بر اساس یافته های پژوهش هرچه استفاده کودک از برخی رسانه ها مانند تلویزیون و تلفن همراه بیشتر باشد شیوع و بروز برخی مشکلات درونی و برونی سازی شده نیز در او بیشتر است و از طرف دیگر هر چه سواد رسانه ای در مادر بیشتر باشد کودک میزان استفاده کمتری از برخی رسانه ها دارد.

    کلیدواژگان: مشکلات رفتاری، رسانه های الکترونیکی، سواد رسانه ای
  • فتح الله کوشکی*، محبوبه خسروی، نسرین عباسی جم صفحات 69-91

    دوران کودکی حساس ترین مرحله رشد خلاقیت است و کودکان امروزی اولین نسلی هستند که در فضای مجازی بزرگ می شوند. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش در بستر فضای مجازی  بر خلاقیت  کودکان پیش از دبستان انجام شد. پژوهش به روش نیمه آزمایشی در جامعه کودکان پیش از دبستان شهرستان کوهدشت در سال تحصیلی 1397 انجام شد. نمونه ی پژوهش 50 نفر بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه تصویری خلاقیت تورنس  (فرم B) بود؛ و طرح پژوهش شامل مراحل پیش آزمون، آموزش در بستر فضای مجازی و پس آزمون بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شد که برای بررسی فرضیه ی پژوهش و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان داد که خلاقیت کودکان پیش از دبستان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل با ضریب اطمینان (95%) به طور معناداری (606/7673F=) افزایش یافته است؛ بنابراین فضای مجازی نقش موثری در خلاقیت کودکان پیش از دبستان دارد و آموزش در بستر فضای مجازی مناسب، رشد خلاقیت کودکان را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، خلاقیت، کودکان پیش از دبستان
  • حبیبه مرادی، زهرا یوسفی* صفحات 93-109

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی عملکرد اجرایی دختران دبستانی براساس ویژگی های سیستمی خانواده (مثلث سازی و مرزها) و مشارکت پدران در شهر فلاورجان انجام شد پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دختران دبستانی شهر فلاورجان و مادرانشان بود. نمونه آماری شامل 120 دختر دبستانی بود که به شکل تصادفی انتخاب شدند و مادران آن ها کلیه پرسشنامه ها را تکمیل کردند. ابزارهای پژوهش عبارت بود از عملکرد اجرایی (جیوا و همکاران، 2000)، مقیاس های سیستمی خانواده (یوسفی و بهرامی، 1396)، مقیاس مشارکت مردان در کار خانه محقق ساخته داده های پژوهش در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام و ورود) تحلیل شدند کلیه محاسبات به کمک نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان دادند که بین مثلث سازی و مشارکت مردان با عملکرد اجرایی رابطه معنادار وجود دارد و هردو توان پیش بینی عملکرد اجرایی دختران دبستانی را دارد با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت تغییرات درمثلث سازی و مشارکت مردان در کارخانه با تغییرات عملکرد اجرایی دختران دبستانی همراه است.

    کلیدواژگان: عملکرد اجرایی، مثلث سازی، مرزها، مشارکت پدر و مادر
  • پریا رحمتی*، طهمورث آقاجانی، فرحناز کیان ارثی صفحات 111-125

    مادر به عنوان تکیه گاهی عاطفی و رشد شناختی - روانی دوران کودکی نقشی موثر در سلامت و یا بروز اختلالات رفتاری فرزندانش دارد؛ بنابراین سلامت روان شناختی مادر نقشی موثر در رشد همه جانبه کودک دارد. هدف از این پژوهش بررسی سهم احساس گرفتاری و خود ناتوان سازی مادران در پیش بینی پرخاشگری واکنشی کودکان است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آمارش شامل کلیه مادران کودکان پیش دبستانی شهر تهران بود که 150 نفر از مادران به عنوان نمونه از هشت مرکز پیش دبستانی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه احساس گرفتاری (گیلبرت و همکاران،2002)، خود ناتوان سازی (جونز و رودولت،1982) و پرخاشگری (واحدی و همکاران،1387) استفاده شد و برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد. یافته ها نشان داد، مولفه های خود ناتوان سازی (154/0=β) و احساس گرفتاری (502/0 =β) مادران سهم معناداری در پیش بینی پرخاشگری واکنشی کودکان دارند. نتایج نشان داد که مولفه های احساس گرفتاری و خود ناتوان سازی مادران میزان پرخاشگری واکنشی در کودکان را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: احساس گرفتاری، خود ناتوان سازی، پرخاشگری واکنشی، کودک، مادر
  • سلمان آخش* صفحات 127-147

    هدف از انجام این پژوهش طراحی و اعتباربخشی برنامه درسی دوره پیش از دبستان بوده است. روش پژوهش مبتنی بر رویکرد کیفی است و از روش های سنتز پژوهی و تکنیک دلفی استفاده شده است. جامعه هدف شامل اسناد و افراد بوده است که در بخش اسناد، کلیه اسناد داخلی و خارجی مربوط به سال های (1397-1380) در حوزه پیش از دبستان، در بخش افراد نیز 10 نفر از متخصصان برنامه درسی دوره پیش از دبستان به روش هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شده اند. در این پژوهش در بخش سنتز پژوهی و اعتباربخشی به ترتیب از برگه یادداشت، فیش برداری و مصاحبه ساختاریافته به عنوان ابزار استفاده شده است. درنهایت برنامه درسی دوره پیش از دبستان مبتنی بر عناصر برنامه درسی فرانسیس کلاین شامل، اهداف، محتوا و فعالیت ها، راهبردهای یاددهی-یادگیری، ارزشیابی، فضا، منابع، امکانات، زمان، گروه بندی و مربی طراحی و اعتباربخشی شده است.

    کلیدواژگان: طراحی، اعتباربخشی، برنامه درسی، دوره پیش از دبستان
  • مصطفی مختاری* صفحات 149-174

    برای داشتن دانش آموزان متفکر و پژوهنده امروزه بایستی مهارت هایی را به آن ها آموخت که خود به دنبال یادگیری بروند در این راه توجه به همه ابعاد پرورشی دانش آموزان مهم است. برنامه ریزی چندبعدی یک برنامه ریزی کل نگر است که به تمامی ابعاد وجودی دانش آموزان توجه می نماید. لذا این تحقیق با هدف بررسی تاثیر برنامه ریزی چندبعدی بر تقویت مهارت پژوهشگری دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهر تهران صورت پذیرفت. جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانش آموزان پایه ششم ابتدایی منطقه 15 شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای 80 دانش آموز (دختر و پسر) با استفاده از روش شبه آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار تحقیق استفاده از پرسشنامه سنجش مهارت پژوهشگری دانش آموزان (مختاری، زارعی،1390) برای پیش آزمون، پروژه زمین ما و آنچه در آن است و نهایتا پرسشنامه سنجش مهارت های پژوهشی و تفکری (شعبانی 1387) بود. نتایج به طورکلی نشان داد که برنامه ریزی چندبعدی نقش بسزایی در تقویت مهارت پژوهشگری دانش آموزان پایه ششم دارد و آن ها در خرده مهارت های پژوهشگری مانند قضاوت، ارزشیابی، کاوشگری و تفکر انتقادی رشد خوبی داشتند و تنها در خرده مهارت انتخاب و تصمیم گیری تغییر چندانی نسبت به پیش آزمون پیدا نکردند.

    کلیدواژگان: مهارت های پژوهشگری، تفکر انتقادی، برنامه ریزی چندبعدی، کاوشگری، قضاوت، پایه ششم
|
  • Roghaye Shokrollahi *, Marzie Dehghani, Mohamad Javadipour, Keyvan Salehi, Ali Nouri, Ebrahim Talaee Pages 1-32

    Bilingualism is one of the most important issues in the field of education, and today there are wide-ranging discussions about it. The purpose of this study is to compare the programs and models of bilingual education in Spain, Canada, USA, Turkey and Iran. The analytical method of documentary study is a comparative approach with the help of George Brady's model. For collecting data, a library study method including official educational documents, results of research and comparative studies was carried out, reports, seminars and information banks were used in this field. The results of the study showed that in Spain, the United States and Canada, they have provided educational background and professional success for bilingual children with the importance of minority students' rights. In contrast, Iran and Turkey have provided a synergistic education approach, a drop in education and a decline in bilingual children's self-esteem. In the countries of Spain, Canada and the United States, there are two-way educational models, immersion and transitional, while in Iran and Turkey, a structured model of educational learning is used. According to the research findings, it can be argued that the educational system of Iran can best use the experience of the above countries and the educational model that is more effective in successful countries in the field of bilingual education (French immersion programs in the system Canadian Bilingual Education, D-Model in Spain and Bilingual Education), and tailor-made the model to suit the needs of society, students and teachers in their country.

    Keywords: Bilingualism, Bilingual education, Bilingual models, Comparative studies
  • Fereshteh Soltani, Mansooreh Karimzadeh *, Siyamak Tahmasebi, Akbar Biglarian Pages 33-67

    The purpose of this study was to investigate the relationship between mothers' media literacy and the use of electronic media in children with behavioral problems of 4-6 year old children in Mojen. This is a descriptive-correlational study. The study population consisted of all parents and children of Mojen, and sample of 85 mothers with 4-6 year-old children in Mojen using cluster sampling method. Cochran's formula, with 95% confidence and 80% test ability, was selected from Quranic and Nursery schools and preschools around the city. Three questionnaires are: ASEBA Behavioral Problems, MLT-35 Media Literacy Questionnaire, and Electronic Media Use Questionnaire were used. Data analysis was performed at two levels of descriptive and inferential statistics using SPSS 22 software. For this purpose, we used Kolmogorov-Smirnov normality test, Pearson correlation and Spearman correlation, Mann-Whitney mean difference and independent t-test. Anger scales, attention problems, aggressive behavior, and generalized extrinsic problems with game play and sleep problems with mobile entertainment were significant in children.

    Keywords: behavioral problems, Electronic media, media literacy
  • Fatollah Koushki *, Mahbobe Khosravi, Nasrin Abasijam Pages 69-91

    Childhood is the most sensitive stage in the development of creativity and today's children are the first generation to grow up in cyberspace. The purpose of this study was to investigate the effect of cyberspace training on the creativity of pre-school children. This semi-experimental research was carried out in the pre-school population of Kohdasht in the academic year 1397. The research sample was 50 people selected on the basis of available sampling and randomly divided into two experimental and control groups. The Torens Creativity Inventory (Form B) was a tool of research. The research design included pretest, cyber training, and posttest. Data were analyzed using SPSS software that was to investigate the research hypothesis and analysis of data, covariance analysis with repeated measurements was used. The results of the data analysis showed that the creativity of the children before the primary school of the experimental group increased significantly (F=7673/606) compared with the control group with a confidence coefficient (95%). Cyberspace plays an important role in the creativity of pre-primary school children, so education in the appropriate cyberspace will result in the development of children's creativity.

    Keywords: cyberspace, creativity, Pre-school children
  • Habibeh Moradi, Zahra Yousefi * Pages 93-109

    The aim of current study was prediction of elementary school girls’ executive function based on family systemic characteristics (triangulation and boundaries) and fathers’ cooperation in Falavarjan. This research was correlational and descriptive study. The statistical population included all elementary school girls in Falavarjan and their mothers. The statistical sample included 120 elementary girls selected by using randomly sampling. Their mothers completed all questionnaires. Data were gathered by using executive performance scale (Breif, 2000), family systems scales (Yousefi and Bahrami, 2017), researcher developed scale of men cooperation at home. Data were analyzed by using descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation, step by step, multiple regression and word). Calculation was done by SPSS software. The results showed that there was significant relation between triangulation and men cooperation with executive performance and both of them can predict executive performance of elementary girls. In regard to results it can be said that changes in triangulation and men cooperation at home accomplice with changes in executive performance of elementary girls.

    Keywords: executive performance, Triangulation, Boundaries, Men cooperation at home
  • PAEYA RAHMATI *, Tahmores Aghajani, Farahnaz Keyanersi Pages 111-125

    Mother, as a cognitive-psychological development of childhood and emotional supporter, plays an important role in the health or behavioral disorders of their children. Therefore, the mother's psychological health plays an important role in the child's overall development. The purpose of this study was to investigate the role of mothers' self-insufficiency and self-maladaptation in predicting children's reactive aggression. The research method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all scales of preschool children in Tehran. 150 mothers were selected as the sample of eight preschool centers. To collect data, three sensory questionnaires (Gilbert et al., 2002), self-maladaptation (Jones and Rudolt, 1982) and aggression (Vahedi et al., 2008) were used. For analyzing the data, multivariate covariance analysis was used. The findings showed that self-maladaptation (β = 0.154) and depression (β = 0.502) of mothers had a significant role in predicting children's reactive aggression. The results showed that the components of self-insufficiency and self-maladaptation of mothers predict the level of reactive aggression in children.

    Keywords: Self-insufficiency, Self-maladaptation, Reactive aggression
  • Salman Akhash * Pages 127-147

    The aim of this study was to design and accredit the pre-school curriculum. The research method is based on qualitative approach and has been used for comparative study, research synthesis and Delphi technique. The target population includes documents, countries and individuals that in the documents, all internal and external documents relating to the years (2001-2017) in the field of preschool, In the countries section according to reports of the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) five countries include Sweden, Finland, United Kingdom, South Korea and Japan and in the section of people, ten pre-school curriculum specialists have been selected as a sample in a targeted manner. In this study, in the comparative study, synthesis study and accreditation, the notes, scans and structured interviews were used as tools. Finally, for curriculum elements such as, goals, content and activities, teaching and learning strategies, evaluation, space and facilities, time, grouping and instructor, curriculum are designed and presented.

    Keywords: Design, Accreditation, Curriculum, pre-school
  • Mostafa Mokhtari * Pages 149-174

    Multidimensional planning is a holistic planning that focuses on all aspects of student existence. The purpose of this study was to investigate the impact of multidimensional planning on enhancing the research skills of the sixth grade elementary students in Tehran. The statistical population of the study consisted of all sixth grade elementary students in district 15 of Tehran who were selected by stratified sampling method (80 boys and girls) using pre-test and post-test with one group. The research instrument was using the Student Research Skills Questionnaire (Mokhtari, Zarei, 2011) for pre-test, our land project and what it is, and finally the Research and Thinking Skills Questionnaire (Shaabani 2008). The results generally showed that multidimensional planning plays a significant role in enhancing the research skills of the sixth grade students and that they were well developed in the sub-skills of research such as judgment, evaluation, exploration and critical thinking, and only slightly in the selection and decision making subgroups. No pre-test found.

    Keywords: Research skills, Critical Thinking, Multidimensional planning, Exploration, Judgment