فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 62، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی ایمان، مهرانگیز ستوده*، حلیمه عنایت، ماهرخ رجبی صفحات 7-64

    این مقاله با استفاده از رویکرد جامعه شناسی انتقادی به نحوه تولید سلطه نمادین علیه زنان در سطح تعاملات فردی، خانوادگی، اجتماعی و بازتولید سلطه نمادین در سطح خانواده، ساختارها و نهادهای اجتماعی می پردازد که زمینه ناتوانمندی زنان و جامعه پذیری جنسیتی را فراهم کردند. بدین منظور، از روش مردم نگاری انتقادی جهت انجام عملیات تحقیق، از تکنیک مصاحبه عمیق برای گردآوری اطلاعات و از روش تحلیل مضمون جهت تحلیل داده ها استفاده شده است. مصاحبه شونده ها شامل 50 زن ساکن دهدشت می باشد که بر اساس نمونه گیری هدف مند و مطابق با منطق اشباع نظری انتخاب شده اند. یافته های تحقیق، شامل شبکه های مضمونی: تولید کلیشه های جنسیتی و بازتولید سلطه نمادین می باشد. نتایج نشان می دهد که سلطه نمادین علیه زنان از ساختار اجتماعی پدرسالاری و کلیشه های جنسیتی متاثراز آن برساخته می شوند که در تعاملات فردی (خودسانسوری زنان، خودپنداره منفی و تمرکز بر مدیریت بدن)، تعاملات خانوادگی (تجربه زیسته ازدواج، کنترل، اعتبار اجتماعی و تقسیم کار خانگی) و تعاملات اجتماعی (طرد اجتماعی زنان و تبعیض تحصیلی و شغلی) تداعی می شود. شبکه مضمونی بازتولید سلطه نمادین در سه تم سازمان دهنده پذیرش سلطه، موانع ساختاری سلطه و حاشیه نشینی فرهنگی زنان نشان داده می شود. . «نقش عصبیت های عشیره ای و پدر سالاری تاریخی در تولید و بازتولید سلطه نمادین علیه زنان» مقوله هسته می باشد.

    کلیدواژگان: تولید و بازتولید سلطه نمادین، مردم نگاری انتقادی، کلیشه های جنسیتی، جامعه پذیری جنسیتی، دهدشت
  • خدیجه سفیری، پویان احیایی*، آیدا مرکزی صفحات 65-104

    پژوهش حاضر تلاشی است برای بررسی درک وچگونگی تفاسیر کنشگران از مسئله طرد اجتماعی که با رویکردی برساختی و برای تحلیل این مسئله از روش کیفی نظریه زمینه ای استفاده شده است و با تعداد 30 نفر از زنان سرپرست خانوار مراجعه کننده به مرکز بهزیستی شهر مشهد مصاحبه نیمه ساخت یافته صورت گرفته است، یافته ها حاکی از یک فضای جنسیت زده است که روابط را تحت سیطره خود قرار داده و عاملی در جهت طرد درون گروهی و برون گروهی است. از خلال تحلیل ها هشت مقوله عمده: طرد خودخواسته، احساسات ناشی از حقارت و بی هویتی، اختلال در سلامت اجتماعی و روانی، عادت واره های فرهنگی، زنانه شدن فقر، بازتولید کلیشه های جنسیتی، تعدد و فشار نقش، ایجاد بدیل های جبران کننده و عدم اعتماد به استمرار حمایت های نهادی و خانوادگی از بطن مفاهیم استخراج شد که در نهایت به تولید مقوله هسته ای با عنوان ناکامی قابلیتی مبادرت ورزیدیم.

    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، زنان سرپرست خانوار، جنسیت
  • فهیمه حسین زاوه*، هما زنجانی زاده صفحات 105-130

    هدف این مقاله جنسیت زدایی از واژه «مکر» در روایات مرد سالارانه، از هوشمندی و چاره اندیشی زنان است. اساس کار این پژوهش، کتاب ادبیات مکتب خانه ای است که هفتاد قصه عامیانه فارسی زمان قاجار را گردآوری کرده است و بازتاب گفتمان فکری _ فرهنگی این دوره است. از بین این داستان ها بیست ودو داستان را که به موضوع مکر در آن ها بیشتر پرداخته شده است، انتخاب کرده ایم. مسئله مقاله حاضر آن است که چرا مکر بیشتر به زنان اختصاص داده شده است و دلایل زنان برای ابراز و اظهار مکر چیست . در این تحقیق از روش کیفی و فن تحلیل محتوا بر اساس نظریه های جامعه شناختی استفاده شده است. در این پژوهش پس از بررسی مصادیق مکر در داستان ها مشخص شد که خوانش مردسالارانه و زن ستیزانه ، چاره گری و زیرکی زنان را که بیشتر فعالیتی واکنشی و طبیعی است، به مکر تعبیر می کند درحالی که تدبیر مردانه را زیرکی می داند.

    کلیدواژگان: هوشمندی زنان، مکر، ادبیات مکتب خانه ای، قاجار، نقد جامعه شناختی
  • مهربان پارسامهر*، معصومه یوسفی شیخ رباط، مهران بندری صفحات 131-168

    یکی از شایع ترین انواع خشونت که بعد فیزیکی و آشکار خشونت در آن نمود کمتری داشته و زوایای پنهان و ذهنی در آن نمایان تر بوده، خشونت های روانی و کلامی هستند.این پژوهش با هدف سنجش میزان ناکامی و خشونت های روانی و کلامی در میان مردان و زنان خانواده های شهر اصفهان انجام گرفته است.روش تحقیق از نوع تطبیقی-همبستگی است.جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان و مردان متاهل شهر اصفهان که دو سال از ازدواج آنها گذشته باشد را شامل می شود که از میان آنها با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 نفر با روش نمونه گیری دو مرحله ای؛ خوشه ای و سیستماتیک به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند.داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد گیلبرت و آلن و همچنین پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد.نتایج نشان داد:میزان خشونت روانی نزد مردان و میزان خشونت کلامی در میان زنان شایع تر است. بین احساس ناکامی و خشونت روانی و کلامی همبستگی مثبت و معناداری مشاهده گردید. همچنین بین جنسیت و خشونت روانی کلامی تفاوت وجود دارد به گونه ای که میزان خشونت روانی-کلامی در بین زنان بیشتر از مردان است.تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیرهای جنسیت، ناکامی و منطقه سکونت حدود 1/15درصد تغییرات میزان خشونت روانی-کلامی را تبیین می کند. بنابراین پیشنهاد می گردد برای کاهش سطح درگیری ها و خشونت های خانوادگی،آموزش های لازم جهت ارتقاء آگاهی مردان و زنان از مسایل زناشویی در ابعاد متعدد از سوی متولیان امر مورد توجه قرار گیرد.همچنین اقداماتی را جهت ارایه خدمات به قربانیان خشونت از قبیل: تاسیس مراکز مشاوره، تقویت نهادهای مددکاری اجتماعی، حمایت قانونی از قربانیان خشونت اتخاذ نمایند.

    کلیدواژگان: خشونت، ناکامی، جنسیت، خانواده
  • مهسا رزم گر*، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد صفحات 169-200
    هدف این پژوهش بررسی نقش سبک های حل تعارض در پیش بینی رضایت از زندگی زنان با میانجی گری شادکامی می باشد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل زنان متاهل شهر مشهد می باشند. نمونه شامل 200 نفر می باشد که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه ی رضایت زندگی داینر ، پرسشنامه ی سبک های حل تعارض رحیم و مقیاس شادکامی مونش (MUNSH) می باشد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین سبک های حل تعارض و شادکامی با رضایت از زندگی همبستگی معناداری وجود دارد و همچنین نشان داد که سبک های حل تعارض به طور مستقیم و معنادار و غیر مستقیم از طریق شادکامی بر رضایت از زندگی تاثیر دارند و نیز نقش میانجی گری شادکامی مورد تایید قرار گرفت. در این میان سبک یکپارچه دارای رابطه ی مثبت و معناداری بود و سبک های مسلط و اجتنابی کمترین تاثیر را نسبت به سایر سبک ها داشته اند. باتوجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که حل تعارض در زندگی زناشویی و همچنین شادکامی زنان باعث افزایش رضایت از زندگی آن ها خواهد شد.
    کلیدواژگان: سبک های حل تعارض، رضایت از زندگی، شادکامی، زنان متاهل
  • مهدی فرجی پاک*، رضا خجسته مهر، مرتضی امیدیان صفحات 201-248

    اشتغال زنان یکی از مهمترین عواملی است که بر متغیرهای زندگی زناشویی، همچون رضایت زناشویی، تاثیر به سزایی دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر در پی آن است که با روش فراتحلیل رضایت زناشویی زنان شاغل و غیرشاغل را مقایسه نماید. تحقیقات فراوانی در این زمینه صورت گرفته است که نتایج بسیار متفاوت و گاه متناقضی را گزارش کرده اند. پژوهش فراتحلیل، مجموعه ای از فنون نظام دار برای حل تناقض در مورد یافته های حاصل از تحقیقات مختلف درباره یک موضوع است.

    روش

    با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی داخلی نسبت به جمع آوری تمام پژوهش ها (مقاله و پایان نامه) اقدام شد. نهایتا 47 مطالعه انجام گرفته بین سال های 1379 تا 1396 به دست آمد که با استفاده از ملاک های درون سنجی فراتحلیل حاضر، تعداد 18 اثر انتخاب شد.

    یافته ها

    به طور کل، اندازه اثر ترکیبی در مدل اثرات ثابت 180/0 و در مدل اثرات تصادفی 282/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    اشتغال زنان در رضایت زناشویی تاثیر مثبت معناداری دارد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، اشتغال زنان، فراتحلیل، زنان، پرسشنامه انریچ
|
  • Mohammad Taghi Iman, Mehrangiz Sotoudeh *, Halimeh Enayat, Mahrokh Rajabi Pages 7-64

    this paper uses the critical sociology approach to explores how to generate symbolic domination against women at the level of personal, family, and social interactions, and reproductive symbolic domination at the family level, social structures and institutions that provided the basis for women's disabling and gender socialization. In order to achieve this goal, the critical ethnographic method for conducting research activities, the deep and semi-structured interview technique for data collection and its method analysis for analyzing the data has been used. The interviewees included 50 Dehdasht resident women who were selected based on purposeful sampling and according to theoretical Research findings include thematic networks: generating gender stereotypes and reproducing symbolic domination. The results show that symbolic domination of women is based on the social structure of patriarchy and its gendered stereotypes influenced by individual interactions (Women's self-censorship, negative self-concept and and concentrate on body management), family interactions (marital living experience, control, social validity, and domestic work sharing). And social interactions (social exclusion of women and educational and occupational discrimination). Reproduction of domination is achieved at the level of internalization of domination, , domination structural barriers, and cultural marginalization of women. "The role of tribal nervousness and historical patriarchy in the production and reproduction of symbolic domination against women" is the core issue.

    Keywords: production, reproduction of symbolic domination, critical ethnography, Gender Stereotypes, Gender Socialization, dehdasht
  • Pouyan Ehyaei *, Aida Markazi Pages 65-104

    The present research seeks to explain how people interpret the idea of social exclusion and what are their strategies to cope with this phenomenon using a constructivist approach. The qualitative approach focused on the constructivist grounded theory model was utilized and 30 female householders visiting Mashhad Welfare Organization were interviewed via semi-structure quationaire. Findings indicate a gender-dominated environment influencing relationships and impacting the intra and inter group exclusion. Eight main categories including self-imposed exclusion, cultural habitus, feminization of poverty, reproduction of gender stereotypes and mistrust of consistent institutional and family support, were categorized. Finally, a core category called capability frustration was introduced.

    Keywords: social exclusion, female householders, Gender
  • Fahime Hosseinzade *, Homa Zanjani Pages 105-130

    Abstract The present study aimed to desexualize the term "sly" from patriarchal narratives of women's intelligence and determination. The School Literature Book or “Maktabkahneh Literature Book”---a collection of 70 Persian Folk Tales of the Qajar Era; the intellecto-cultural discourse of this period---instruct the basis of this theme. From among 22 of these stories, the term sly has the most frequency. The critique of the present study emphasis on the following points: first, why women are more often the target of these kinds of parochial terminology? Second, why women themselves accept such a patriarchal terminology and apply such a terminology for other women? In the present study--- based on sociological theories---qualitative method and content analysis technique have been used. Reviewing repeated cases in similar stories, it can be concluded that patriarchal and anti-Semitic reading interprets women draftiness sly or deceitful behavior while their gu iles considered talent. Keywords: Women's Intelligence, School Literature Book, Qajar, Sociology analysis.

    Keywords: Women's Intelligence, School Literature Book, Qajar, Sociology analysis
  • Mehraban Parsamehr *, Masoume Yousefi Shikh Robat, Mehran Bondori Pages 131-168

    One of the most common types of violence in which the physical and overt dimensions of violence are less visible and the hidden and mental angles are more visible, are psychological and verbal violence.This study aims to measure the rate of failure and psychological violence.And a word has been done among men and women of families in Isfahan. The research method is comparative-correlational.The statistical population of the study includes all married women and men in Isfahan who have been married for two years. Among them, 384 people using Cochran's formula by two-step sampling method; Cluster and systematic were selected as the sample size.Data were collected using the standard questionnaire of Gilbert and Allen as well as a researcher-made questionnaire. The results showed: the rate of psychological violence among men and the rate of verbal violence among women were common. There is A positive and significant correlation was observed between feelings of failure and psychological and verbal violence.There is also a difference between gender and verbal psychological violence in that the rate of psycho-verbal violence is higher among women than men.Explains a word. Therefore, it is suggested that in order to reduce the level of conflict and domestic violence, the necessary training to raise the awareness of men and women about marital issues in various dimensions should be considered by the authorities. Also, measures should be taken to provide services to victims. Violence such as: establishing counseling centers, strengthening social work institutions, and providing legal protection to victims of violence.

    Keywords: Violence, Failure, Gender, Family
  • Mahsa Razmgar *, Mohammad Javad Asghari Ebrahim Abad Pages 169-200
    Studying the role of conflict management styles in prediction of life Satisfaction with mediation of happiness in married women was the purpose of this study. The method of study was descriptive- correlative. The statistical population of the study consisted of married women in Mashhad the sample of which includes 200 people who were selected by convenience-sampling method. The tools of this study were Diener's Life Satisfaction Questionnaire, by Rahim Organizational Conflict inventory (ROCI-II) and Munsh Happiness Scale. Data were analyzed using regression analysis and path analysis. The results showed that there is a significant correlation between conflict management styles and life satisfaction and mediation of happiness. It also showed that conflict management styles directly and meaningfully and indirectly through happiness affect the life satisfaction. It can be said that the mediating role of happiness was confirmed. The integrated style had a positive and significant relationship, and the dominant and avoidant styles had the least effect on other styles. According to the results of this study, it can be said that resolving conflict in marital life as well as Women's happiness will increase their life satisfaction.
    Keywords: Conflict management styles, Life satisfaction, Happiness, Married Women
  • Mahdi Farajipak *, Reza Khojastehmehr, Morteza Omidian Pages 201-248

    Women's employment is one of the most important factors that have a significant impact on marital life variables, such as marital satisfaction.

    Purpose

    The present study seeks to compare the marital satisfaction of employed and unemployed women with the meta-analysis method. A lot of research has been done in this regard, which have reported very different and sometimes contradictory results. The meta-analysis is a set of systematic techniques for solving the contradiction of the findings of various researches on a subject.

    Methods

    Using internal databases, all the research (paper and thesis) was collected. Finally, 47 studies were conducted between 1379 to 1396, that 18 samples were selected using in-depth metrology metrics.

    Conclusion

    In total, the effect size of the combination in the fixed effects model has a constant of 0.180 and in the random effects model of 0.282.

    Results

    Women's employment has a significant positive effect on marital satisfaction. .

    Keywords: marital satisfaction, Women's employment, Meta-analysis, Women, Enrich questionnaire