فهرست مطالب

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اردوان ارژنگ*، سجاد رسولی جزی صفحات 1-29

    اگر نهادهای فرهنگی و اجتماعی نتوانند در جهت تامین حقوق فرهنگی به درستی ایفای تعهد نمایند، هنجارهای اجتماعی و ارزش های فرهنگی بیش از پیش تحت تاثیر قرار گرفته، تغییرات گسترده ای در سبک زندگی سایر اشخاص اثرگذار جامعه ایجاد خواهد شد. درواقع نه تنها حقوق معنوی و دینی شهروندان تامین نمی شود، بلکه تضییع هم می گردد. همین امر مسبب ایراد ضررهای معنوی و فرهنگی غیرقابل جبرانی است. از سوی دیگر، با اینکه در برخی موارد، فرضیه مسئولیت نهادهای اجتماعی دولتی پذیرفته شده، همچنان در موضوعات بسیار مهم دیگری همچون فرهنگ، این فرضیه نیازمند تولید و تبیین نظریه های پژوهشی است. به بیان دیگر، وقتی حکومت یا دولتی نظام جامعه و ملتی را به دست می گیرد، هرگونه سوء جریان در روابط اجتماعی و حقوقی در سطح کلان، ناشی از عدم تدبیر اوست؛ خواه ناشی از وضع مقررات نامطلوب باشد و خواه ناشی از عدم وضع مقررات و انجام ندادن پیش بینی های لازم. در پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی تلاش می شود مبانی فقهی و حقوقی مسئولیت مدنی دولت از قبیل قاعده لاضرر، نظریه فرض تقصیر و تضمین حق مدلل شود. با توجه به گستره چگونگی مسئولیت مدنی دولت در امور فرهنگی و نحوه جبران ضررهای معنوی، این پژوهش سعی دارد مبانی این نظریه را در قالبی منظم و واحد درآورد و چالش های مرتبط را برای انجام پژوهش های بعدی معرفی نماید.

    کلیدواژگان: امور فرهنگی، حقوق معنوی، دولت، مسئولیت مدنی
  • حمیدرضا بهروزی زاد*، نجادعلی الماسی صفحات 31-50

    در طولی و عرضی بودن اختیارات مشتری در خیار عیب بین فقهای مذاهب اسلامی اختلاف نظر مبنایی وجود دارد. بر اساس یک نظر چون ارش خلاف اصل است و در مقابل وصف از ثمن قرار دارد، ارش نیز طولی خواهد بود. بنابه دیدگاه دیگر چون ارش مطابق با قاعده است و جزیی از ثمن است در این صورت تخییر مشتری هم عرضی خواهد بود. ولی ما در این مقاله کوشیده ایم ضمن بیان دیدگاه های مذاهب اسلامی و حقوق ایران در این خصوص بر پایه نظریه عمومی ارش در قراردادها تحلیلی را ارایه نماییم که بر اساس آن وصف سلامت در میان همه اوصاف برجستگی خاصی دارد که باعث می شود شارع مقدس فقط در خیار عیب معتقد به تخییر شود. دلیل این ویژگی خاص هم این است که شارع مقدس و قانون گذار در قانون مدنی فقط در خیار عیب که ارتباط مستقیمی با وصف سلامت دارد قایل به دریافت ارش شده است. بنابراین ویژگی خاص این وصف باعث می شود که اگر فروشنده به این تعهد خود عمل نکند و کالایی مطابق با قرارداد تسلیم ننماید، خود او باید جبران خسارت کند که همان نظریه عمومی ارش است و البته این حق فروشنده است که بر اساس تخییر عرضی فسخ یا مطالبه ارش را انتخاب نماید.

    کلیدواژگان: تخییر، خیار عیب، مذاهب اسلامی، نظریه عمومی ارش
  • رضا پرستش*، سحر خسروی دانش صفحات 51-76
    پیشرفت های گوناگون انسان ها و تخصصی شدن، قلمروهای نوین کنش گری انسان را در جامعه پدید آورده، بنابراین ضرورت پیدایش نظام های حرفه ای را دامن زده است. در راستای اصل حاکمیت قانون، هریک از این نظام ها تابع مقررات حرفه ای خاصی هستند که از یک سو به بیان روندهای جاری آن حرفه و از سوی دیگر به تخلفات احتمالی اعضای حرفه و ضمانت اجراهای آن ها می پردازد. رسیدگی به تخلفات و تعیین ضمانت اجراها در مراجع شبه قضایی انجام می شود که ارزیابی عملکرد آن ها از چشم انداز رعایت سنجه مهمی چون دادرسی منصفانه دارای اهمیت است. این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی نگاشته شده، در صدد است تا اصول قواعد ماهوی سنجه دادرسی منصفانه را در مقررات نظام های حرفه ای ایران بررسی کند. دادرسی منصفانه یکی از دانش- واژگان مهم حقوقی است که برآیندهای عملی بسیاری را در حفظ حقوق بنیادین طرفین دادرسی و نیز در جامعه دارد. حق انتخاب وکیل، حق سکوت، حق دفاع و...، نمودهای دادرسی منصفانه است که در مراحل گوناگون رسیدگی باید اعمال شود. اصل برایت، اصل قانونی بودن جرم و مجازات و نیز منع مجازات مضاعف، شماری از مهم ترین اصول قواعد ماهوی دادرسی منصفانه است. پدیدآورندگان این پژوهش دریافته اند که در پاره ای از مقررات نظام های حرفه ای، اصول دادرسی منصفانه مورد پذیرش صریح قرار نگرفته است و این کاستی باید در بازنگری های آتی مورد توجه قرار گیرد. تا آن هنگام، مراجع شبه قضایی که بر پایه مقررات نظام های حرفه ای به احراز ارتکاب تخلف و تعیین ضمانت اجرای آن می پردازند، باید در اعمال قواعد ماهوی دادرسی منصفانه کوشا باشند.
    کلیدواژگان: اصول دادرسی، دادرسی منصفانه، قواعد ماهوی، مراجع شبه قضایی، نظام حرفه ای
  • حسین جاور*، فاطمه منظمی صفحات 77-101

    اگرچه اغلب احکام بر مبنای مصالح و مفاسد موجود در موضوع آن ها وضع شده اند، اما گاهی مصلحت در موضوع پار ه ای از احکام، نمود بیشتری دارد و صیانت از آن ضروری تر به نظر می رسد. اشتغال اطفال به دلیل ارتباط آن با طرف ضعیف (طفل) و مخاطراتی که در کنار فواید تربیتی اشتغال اطفال وجود دارد، ارتباط گسست ناپذیری با مصلحت گذشت ناپذیر طفل دارد. مصلحت پایه بودن اشتغال طفل اقتضا می کند، اختیار ولی یا قیم در این باره، دایرمدار این عنوان و وابسته به آن باشد.به نظر می رسد به منظور صیانت از طرف ضعیف و شایسته حمایت، اصل اشتغال طفل زمانی مجاز است که «مصلحت» مهمی مثل تربیت طفل، توان فیزیکی و محدوده سنی و سایر شرایط و اوضاع و احوال، آن را اقتضا کند و صرف «نبود مفسده» در جواز اشتغال کافی به نظر نمی رسد. به علاوه در محدوده اشتغال نیز باید مصالح عالی مرتبط با طفل در شرایط و جوانب اشتغال لحاظ گردد تا از بروز پدیده کودکان کار و استثمار آن ها جلوگیری شود. نوشتار حاضر نقش مصلحت را در احکام و آثار اشتغال طفل بررسی می کند.

    کلیدواژگان: اشتغال، طفل، مصلحت، مفسده، ولی
  • محمد مهدی مقدادی*، زهره فهیمی صفحات 103-130

    وقف از مختصات نظام حقوقی و اقتصادی اسلام و دارای ویژگی ها و احکام مهمی است. مال موقوفه مانند دیگر اموال ممکن است در گذر زمان یا به دلیل تغییرات در شکل زندگی انسان ها، قابل انتفاع و بهره وری نباشد و یا اینکه در آستانه خراب شدن و ازبین رفتن قرار گیرد که در مورد آن باید چاره اندیشی گردد. تبدیل موقوفات در چنین شرایطی یکی از شیوه های موثر است که مقاله حاضر آن را مورد بحث و بررسی قرار داده است. از دیدگاه فقها و مواد قانون مدنی می توان دریافت اصل مسلم در وقف، عدم جواز تبدیل آن است؛ مگر در موارد استثنایی که قانون مدنی به پیروی از فقه آن ها را بیان نموده است. روایات، عقل و قاعده فقهی «الوقوف علی حسب ما یوقفها اهلها» از مهم ترین مبانی برای تغییر و تبدیل موقوفات بوده، ادله حکم تبدیل موقوفات به ادله اولیه و ثانویه منحصر است؛ کم شدن فایده مال موقوفه، مجهول المصرف شدن، متعذر المصرف شدن، از بین رفتن جهت وقف، و زیادی منافع موقوفه، از مصادیق ادله اولیه است، اما ادله ثانویه به علت مقتضیات زمان و مصالح جامعه مطرح می شود که بیشتر این نوع تبدیل به دلیل اجرای طرح های عمومی صورت می گیرد. مالکیت بر منافع موقوفات در طرح های عمومی، عدم فروش و تغییر و تبدیل و شخصیت حقوقی بودن مال موقوفات، از چالش های موقوفات در طرح های عمومی است.

    کلیدواژگان: ابدال، استبدال، تبدیل، متعذرالمصرف شدن، وقف
  • عبدالحسین رضایی راد* صفحات 131-155

    در آثار فقهی و مذهبی اسلام و حتی در تمامی ادیان از ضرورت و اهمیت دو فریضه امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک وظیفه همگانی و واجب کفایی سخن بسیار رفته است و همین ضرورت با عناوین دیگری چون «کنترل اجتماعی»، «نظارت اجتماعی»، «نظم اجتماعی»، «وجدان اجتماعی»، «انسجام اجتماعی» و «حفظ ارزش ها» و «هنجارهای اجتماعی» و به عنوان نوعی از «ضمانت اجرای قانون» ومانند آن ها در علوم اجتماعی نیز مورد بحث و تاکید قرار گرفته است. اما ضمانت اجرای خود این اصل و چالش های موجود در مرحله اجرای آن کمتر مورد عنایت قرار گرفته است. با توجه به آنکه اکثریت قریب به اتفاق منکرها در حیطه اختیارات حکومت به وقوع می پیوندد و کار آمران به معروف با وظایف دولت تعارض و تداخل می یابد، این تحقیق می کوشد چالش هایی را که اجرای همگانی امر به معروف در زمینه سیاسی و در خصوص وظایف نظام و مصلحت های انقلاب اسلامی پیش رو خواهد داشت با استفاده از تجربیات تاریخی و سیاسی و اجتماعی شناسایی کرده، برای پیشگیری از آن ها چاره جویی کند و در این مسیر پنج چالش از چالش های پیش رو در حیطه رابطه آمران به معروف و نظام اسلامی را به شرح زیر به بحث می گذارد:عدم پاسخگویی؛ بی نظمی و اختلال نظام؛ تداخل با کار دولت؛ تعارض حقیقت و مصلحت؛ خطر اختلافات مذهبی.

    کلیدواژگان: اختلافات، پاسخگویی، حکومت، مصلحت، معروف، منکر، نظام
  • حسن سواری*، یونس صیدی، ناصر سرگران، فاطمه موسوی زاده جزایری صفحات 157-182

    اگرچه شورای امنیت سازمان ملل متحد یک نهاد سیاسی به شمار می رود، تصمیمات آن به دلیل الزام آور بودن بر تمام دولت های عضو به موجب ماده 25 منشور ملل متحد متضمن آثاری در عرصه حقوق بین الملل به ویژه حقوق ضد تروریسم است. این امر به قدری مشهود است که برخی صاحب نظران در موضوع ضد تروریسم این شورا را قانون گذار جهانی تلقی می کنند. همواره شورای امنیت با صدور قطعنامه های مختلف جنبه های جدید موضوع تروریسم را مورد توجه قرار داده و تصمیماتی در خصوص هریک از مسایل مطروحه اتخاذ کرده است. یکی از مسایل جدید در حوزه تروریسم، موضوع جنگجویان خارجی تروریست است. مسئله حضور جنگجویان خارجی در مخاصمات مسلحانه موضوع جدیدی نیست، اما در سال های اخیر پیوستن جنگجویان خارجی به گروه های تروریستی این مسئله را برجسته ساخته است. به همین دلیل شورای امنیت سازمان ملل متحد در قطعنامه هایی ازجمله قطعنامه 2178 به مسئله جنگجویان پرداخته است، اما چرا با وجود صدور این قطعنامه ها حضور جنگجویان در مناطق درگیری ازجمله در سوریه متوقف نشده است؟ به نظر می رسد در این موضوع، قطعنامه های شورای امنیت به علت عدم شفافیت از کارایی لازم برخوردار نیستند. بنابراین نوشته حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف شناسایی نقایص قطعنامه های شورا و ارایه راهکارهایی در این خصوص پس از بررسی خاستگاه تاریخی و مفهوم جنگجوی خارجی با ارزیابی قطعنامه های ضد تروریسم شورای امنیت در مورد مسئله جنگجویان، موضع شورا را در این خصوص تحلیل نموده است. درنهایت این نوشته مبین ناکارآمدی تصمیمات شورای امنیت در موضوع تروریسم به ویژه جنگجویان خارجی است.

    کلیدواژگان: تروریسم، جنگجوی خارجی، جنگجوی خارجی تروریست، شورای امنیت، مخاصمه مسلحانه
  • مرضیه شعربافچی زاده، سهیلا صادقی فسایی*، طوبی شاکری گلپایگانی، هاجر آذری صفحات 183-202

    مشروعیت ورود حقوق در ساحت روابط انسانی مبتنی بر ضرورت های ناشی از حمایت از حق های ثابت است. حقوق و فقه اسلامی در تمامیت خود و در تنظیم روابط انسانی در ساحت تعاملات اجتماعی دارای هویتی مبتنی بر برابری و مساوات در تمتع و تبعیضات مثبت در استیفا بر مبنای حمایت از حق های آسیب پذیر در موقعیت های نابرابر است. در گستره جرایم جنسی نیز بعد از برخورداری از حقوق و تکالیف برابر به لحاظ تمتع و مقام ثبوت در هنگام اثبات و پاسخ دهی های کیفری به جرایم جنسی زنان وجوهی از اعمال تبعیضات ایجابی و حمایتی مشهود است. به این ترتیب، در شرایط پاسخ دهی کیفری در جرایم جنسی به مرد علاوه بر جنبه های اصلاح و بازپذیری بعضا درجاتی از پاسخ های ترهیبی و ترذیلی ملحوظ است؛ درحالی که پاسخ های کیفری به بزهکاران زن عمدتا فاقد جنبه های ترذیلی و ترهیبی است. پژوهش حاضر که با روش تحلیلی - استنتاجی انجام گرفته و داده های آن به روش اسنادی جمع آوری شده است، به تبیین نگرش مبتنی بر برابری و مساوات فقه و حقوق اسلامی به روابط زناشویی پرداخته، روح حاکم بر وضع قوانین در این حوزه را که همانا نگاه حمایتگرانه به زن است، نشان می دهد.

    کلیدواژگان: حسن معاشرت، حقوق جنسی و عاطفی، حق های ثابت، موقعیت های نابرابر جنسیتی
  • حامد خوبیاری، سید محمدصادق طباطبایی* صفحات 203-226

    وجود مواد مربوط به عقد فضولی در باب قواعد عمومی قراردادها برخی را بر آن داشته که احکام معاملات فضولی قابل تعمیم به تمامی انواع عقود است. اطلاق گزاره پیش گفته در مورد عقود إذنی از سوی فقهای متاخر مورد تردید قرار گرفته است. برخی قدرت إذن برای خلق عقد را زیر سوال برده، تمامی عقود إذنی را نوعی ایقاع و عده ای إذن را به جهت رفع حکم تکلیفی حرمت و عدم ایجاد حکم وضعی، واقعه حقوقی دانسته اند. این دیدگاه ها جریان احکام فضولی در اعمال حقوقی إذنی را با اشکال مواجه کرده است. نگارندگان با تنقیح مفهوم، انواع و آثار اعمال حقوقی إذنی معتقدند إذن در روند تشکیل اراده قسمی از رضا است و چنانچه به قصد انشا ختم شود، مصداق عمل حقوقی خواهد بود. از سوی دیگر، تعمیم جریان احکام فضولی به تمامی اقسام اعمال حقوقی موجب تعارض این باب از قواعد عمومی قراردادها با نظم عمومی خواهد بود. نویسندگان این مقاله برخلاف نظر رایج بین حقوق دانان بر این باورند که جریان فضولی در اعمال حقوقی إذنی تنها در صورتی امکان پذیر است که اثر عمل فضولی قابل استناد به آذن باشد. برای این منظور موضوع إذن باید مال متعلق به آذن بوده یا آنکه قابلیت استناد به آذن، متعلق قصد طرفین قرار گرفته باشد.

    کلیدواژگان: إذن محض، ایقاع إذنی فضولی، تنفیذ، عقد إذنی فضولی
  • مصطفی فضائلی*، سجاد رضازاده صفحات 227-255
    حقوق بشر از زمان تصویب اعلامیه جهانی در سال 1948م، مسیر جهان شمولی را درپیش گرفت و در میان رویکردهای مبتنی بر تنوع فرهنگی، اعلامیه وین در سال 1993م به صراحت مهر تاییدی بر جهان شمول بودن آن زد. صدور اعلامیه حقوق بشر واکنش های متفاوتی را در میان متفکران اسلامی موجب شد. گروهی بر این باور بودند که مفاد این اعلامیه منطبق با متون و منابع اسلامی است، دسته ای دیگر در طیف مقابل از نگاه شریعت اسلامی در مقام انتقاد برآمدند، و گروهی در میانه این طیف، جمع بین آموزه های اسلامی و مفاد اعلامیه را تحت شرایطی امکان پذیر دانستند. در میان گروه سوم، عده ای بر آن اند که با بازخوانی متون دینی می توان به سازگاری میان اسلام و حقوق بشر دست یافت به گونه ای که قرایت اسلامی از حقوق بشر به عنوان حاشیه تفسیر قابل پذیرش باشد. در این نوشتار، پذیرش اعلامیه حقوق بشر در اسلام به عنوان حاشیه تفسیر اعلامیه جهانی حقوق بشر مورد بررسی قرار می گیرد. بررسی های به عمل آمده در این نوشتار حاکی از آن است که گزاره پیش گفته نمی تواند درست باشد؛ از یک سو به رغم اشتراکات فراوان از نگاه بنیادی تبایناتی وجود دارد و از سوی دیگر، میان اعلامیه اسلامی و اعلامیه جهانی هیچ سلسله مراتبی حاکم نیست.
    کلیدواژگان: اعلامیه جهانی حقوق بشر، اعلامیه حقوق بشر در اسلام، تنوع فرهنگی، جهان شمولی
  • سید محمد مهدی قبولی درافشان*، سید محمدهادی قبولی درافشان، محمدتقی نادی صفحات 257-294

    از نظر حقوق ایران ممکن است در مواردی قرارداد نکاح از سوی وکیل یا نماینده قانونی شخص منعقد شود. در این شرایط، نماینده باید در چارچوب اختیارات قراردادی و قانونی خویش اقدام نماید. طبیعتا در فرض دخالت نماینده در انعقاد نکاح دایم یکی از مسایلی که در قرارداد نکاح ذکر می شود، مهریه است. حال پرسش این است که ضمانت اجرای تخلف نماینده از اختیاراتش در خصوص مهریه چیست؟ این جستار با روشی توصیفی- تحلیلی به بررسی مسئله یادشده از نظر فقهی و حقوقی پرداخته است. نتایج این پژوهش حاکی از این است که میان فقیهان در این زمینه اختلاف وجود دارد و در نظر اغلب فقیهان، تخلف وکیل از حدود اختیار خود در زمینه مهر موجب عدم نفوذ اصل قرارداد نکاح می شود. در مورد ولی قهری و سایر اولیای عقد نیز نظر واحدی در فقه امامیه وجود ندارد. قانون گذار ایران فقط در مورد تخلف وکیل نسبت به مهریه به عدم نفوذ نکاح در ماده 1073 تصریح و در مورد سایر نمایندگان سکوت اختیار کرده است. با بررسی و نقد ادله نظریه یادشده، به اعتقاد نگارندگان، تخلف نماینده نسبت به مهر نمی تواند عدم نفوذ اصل قرارداد نکاح را به دنبال داشته باشد، بلکه با توجه به رکن نبودن مهریه و ادله دیگری از قبیل رابطه تعدد مطلوب میان نکاح و مهر، صحت اصل نکاح و عدم نفوذ یا بطلان مهر اقوی است. بنابراین پیشنهاد می شود قانون گذار با اصلاح ماده 1073 قانون مدنی نفوذ قرارداد نکاح را در فرض تخلف نماینده از مهریه پذیرفته، در مورد سایر نمایندگان نیز اظهار نظر روشن نماید.

    کلیدواژگان: اولیای عقد، تخلف از مهریه، ماده 1073 قانون مدنی، نمایندگی در نکاح، وحدت و تعدد مطلوب
  • سجاد دانش آرا، سید سجاد کاظمی* صفحات 295-316

    تکفیر در اصطلاح یعنی کافر شمردن. این مفهوم در معنای افراطی آن با مهدورالدم بودن تکفیرشده ملازم است. تلازمی که درعمل به معضل جهانی تروریسم ایدیولوژیک مبدل شده و معادلات جرم شناسانه و پیشگیرانه ملی و بین المللی در مبارزه با این پدیده را به هم زده است. در این وضعیت با توجه به شکست سیاست های کیفری توان گیر و سزاگرایانه در مبارزه با تروریسم ایدیولوژیک، ضروری است توجه سیاست گذاران کیفری را به مقابله با علت به وجود آمدن تروریسم (یعنی همان افراطی گری در قالب تکفیر) معطوف کرد. در این راستا، آن دسته از افراطیون مستعد تکفیر را می توان با شیوه های غیرکیفری مهار نمود و دسته دیگر را که دست به تکفیر زده و در آستانه بزهکاری قرار گرفته اند از طریق کیفرگذاری و تهدید به مجازات کنترل کرد. بنابراین، لازم است این پدیده را از سنجه های مبانی فلسفی جرم انگاری عبور داده تا از این راه بتوان قانون گذار را در ممنوعیت قانونی تکفیر به عنوان محرک اصلی تروریسم معاصر قانع کرد. لذا مقاله حاضر در ابتدا متعرض پیشگیری کنشی رشدمدار برای جلوگیری از تکفیر است و سپس به توجیه تجریم تکفیر بر اساس مبانی فلسفی جرم انگاری برای پیشگیری از تبدیل نیروهای فعال تکفیری به عوامل تروریستی خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: تکفیر، جرم انگاری، مبانی فلسفی
|
  • Ardavan Arzhang *, Sajjad Rasooli Jazi Pages 1-29

    If cultural and social institutions cannot play their roles appropriately in order to provide cultural rights, social norms and cultural values will be affected and there will be widespread changes in the lifestyles of influential people in society. In fact, not only will the spiritual and religious rights of citizens not secured, but also they will be disrupted; this is the result of irreparable spiritual and cultural losses. In addition, while in some cases, the hypothesis of the responsibility of public social institutions has been accepted, in other very important cases, such as culture, this hypothesis requires the production and explanation of research theories.  In other words, when a government takes over the system of society and nation, any misconduct in social and legal affairs at a macro level is due to its lack of deception, whether it results from improper regulation or non-regulation and non-fulfillment. This descriptive-analytic research attempts to outline the jurisprudential and legal issues of the state's responsibility, such as the rule of law, the theory of fault and the guarantee of the right. Considering the scope of civil responsibility of state in cultural affairs and mechanisms of compensating moral losses, this research attempts to base the theory on a regular and unitary model and introduce relevant challenges for future research.

    Keywords: Government, Civil responsibility, Cultural affairs, Spiritual rights
  • Hamid Reza Behrozizad *, Najad Ali Almasi Pages 31-50

    In the longitudinal and transversal terms of the client's option, there is a fundamental difference between Islamic jurisprudents who come from different Islamic cultures. This article presents the views of Islamic religions and Iranian law in this regard. Based on the general theory of ‘arsh’ in the contracts, we have provided an analysis that describes health as a prominent feature. The main contribution of the present article is that if the seller does not fulfill this obligation and does not submit the goods in accordance with the contract, he must compensate. It is the same general theory of arsh, and, of course, it is the seller's right whether to choose termination or demand report.

    Keywords: Ta’kheer, Default option, General theory of ‘arsh’, Islamic religions
  • Reza Parastesh *, Saher Khosravi Danesh Pages 51-76
    The various advances of human beings and  specialization have given rise to new realms of human activity. It has created in society and therefore has necessitated the emergence of professional systems. In line with the principle of the rule of law, each of these systems is subject to specific professional regulations, which, on the one hand, express the current trends of that profession and, on the other hand, deal with possible violations by members of the profession and their performance guarantees. The investigation of violations and the determination of the guarantees of the cases are carried out by quasi-judicial authorities, whose performance is important from the perspective of observing the important measure of fair trial. This descriptive-analytical research seeks to examine the principles of the rules of substantive measure of fair trial in the regulations of Iranian professional systems. Fair trial is one of the most important legal terms that has many practical implications for protecting the fundamental rights of both parties to the proceedings and to the community. The right to choose a lawyer, the right to remain silent, the right to defend oneself, etc., are the manifestations of a fair trial that must be exercised at various stages of the proceedings. The principle of innocence, the principle of legality of crime and punishment, and the prohibition of double punishment are some of the most important principles of the substantive rules of fair trial. The study found that under some professional regulations, fair trial principles were not explicitly accepted, and this shortcoming should be considered in future reviews. Until then, quasi-judicial authorities, which, in accordance with the regulations of the professional systems, are committed to the commission of a violation and guarantee its enforcement, must be diligent in enforcing the substantive rules of fair trial.
    Keywords: fair trial, Principles of Trial, Professional System, Essential Rules, Quasi-Judicial Authorities
  • Hosien Javar *, Fatemeh Monazzami Pages 77-101

    A large number of rules are set out on the basis of current interests and disadvantages of the related matters. However, sometimes it seems that some rules need to be preserved. Due to its connection with weak party (the child), the child’s occupation, besides its educational advantages, has an unbreakable relationship with the unavoidable interest of the child. The fundamental interest of the child’s occupation requires that the guardian’s authority be central and bound to it. In order to preserve the interests of the weak party, it seems that child’s occupation should be authorized when an important “interest” like the child’s education, physical power, age, and other circumstances and situations requires it, and the mere “absence of disadvantage” seems not sufficient. In addition, the conditions and dimensions of the occupation should take into consideration the higher interests of the child. The present article reviews the role of expediency in setting out the rules and the effects of child’s occupation.

    Keywords: Child, Occupation, expediency, Parent, Corrupted
  • Mohammadmehdi Meghdadi *, Zohreh Fahimi Pages 103-130

    Dedication is one of the properties of legal and economic systems in Islam. Endowments, like other things, may not be viable or productive over time or because of changes in human life, or they may be on the verge of being destroyed, which must then be resolved. Therefore, endowment conversion in such a situation is one of the effective ways which has been discussed in this article. From the point of view of jurists and materials of civil law, it can be assumed that the principle of endowment is unlawful unless it is permitted to do so and the civil law states that it follows their jurisprudence. The traditions, wisdom and jurisprudence of "our supreme authority" are among the most important principles of the endowment conversion license, according to which the endorsement of the endowment into primary and secondary reasoning is unique. Consuming is a great endowment of the primary evidence. But the secondary evidence comes from the needs of time and the interests of society, most of which are due to the implementation of public projects. Ownership of endowment interest in public projects, non-selling and transformation and legalization of endowment ownership are among the endowment challenges in public projects.

    Keywords: Endowment, Conversion, Primary evidence, Secondary evidence, Jurisprudence, Islamic Law
  • Abdolhosein Rezaei Rad * Pages 131-155

    In the jurisprudential and religious works of Islam and even in all religions, the necessity and importance of the two rules – ordering to the virtue and discouraging from the vice -  have been particularly emphasized. This has usually been labelled with other titles such as social monitoring and the preservation of values and norms. However, the guarantees of implementing this principle and the challenges facing its implementation have received little attention. Given that an overwhelming majority of vices fall within the remit of the government, and the work of those encouraging virtues conflicts with the tasks of the state, this study tries to address the challenges facing the general implementation of this principle. Hence, five major challenges regarding the relationship between ordering to the virtues and the political interests of the Islamic system are discussed: 1. Lack of responsibility 2. Chaos and system disorder 3. Conflict of truth and interest 4. Interference with government work 5. Risk of religious disputes.

    Keywords: virtue, Denial, Accountability, system, Government, expediency, Differences
  • Hasan Savari *, Yoones Seydi, Naser Sargeran, Fatemeh Mousavizadeh Jazayeri Pages 157-182

    Although the United Nations Security Council is a political entity, due to the obligation of all member nations under article 25 of the United Nations Charter, its decisions have implications for international law, especially counter-terrorism law. This is so evident that some experts in the subject of counter-terrorism consider the council as a global legislature. By making various resolutions, the Security Council takes into account the new aspects of the issue of terrorism, and makes decisions. One of the new issues in the area of terrorism has to do with foreign terrorist fighters. Presence of the foreign fighters in the armed conflicts is not a new problem, but in recent years their joining to the terrorist groups has highlighted this problem. For this reason, the Security Council has addressed the issue of foreign fighters in a number of resolutions such as 2178, but the question is why the presence of foreign fighters in conflict zones including in Syria has not still stopped. Apparently, the Security Council's resolutions on this issue do not seem to be effective, due to lack of transparency. Therefore, the present paper uses a descriptive-analytic method, investigates the historical origins and concept of the foreign fighter and assesses the Security Council's anti-terrorism resolutions concerning the issue of warriors; then, it analyzes the position of the Council in this regard. Eventually, this article addresses the ineffectiveness of the decisions of the Security Council on the issue of terrorism, especially foreign fighters.

    Keywords: Security Council, Terrorism, Foreign fighter, Armed confilict, Foreign terrorist fighter
  • Marzieeh Sherbafchyzadeh, Soheila Sadeghi Fasaei *, Toba Shakeri Golpayegani, Hajar Azari Pages 183-202

    Legal system can interfere in human relationships to support fixed rights. Islamic law and jurisprudence, in their entirety and in regulating human relationships in the field of social interactions, have an identity based on equity and positive discrimination in obtaining right and protecting vulnerable rights in unequal situations. In the context of family relationships, the benefit of men and women of sexual and emotional rights is emphasized and receives legislative support. However, in the exercise of these rights, in the event of every kind of violence on the part of man, the guarantee of criminal-law enforcement is required in addition to the civil performance guarantee. However, violation of men’s sexual and emotional rights and the abuse of men by women require civil rather than criminal penalties. Also, breaking men's sexual and emotional rights and violence by woman require a guarantee of civil performance, but it does not require a criminal sanction. Furthermore, in sexual crimes, despite equal rights and duties, supporting discrimination is evident in responding to women's sexual crimes. However, criminal responses to female delinquents are largely devoid of discriminatory aspects. The present study was conducted through an analytical-deductive, document-based method. It has explained the attitude based on the equality and equality of jurisprudence and Islamic law in marital relations and shows its support for women in this area.

    Keywords: Good companionship, Male disobedience, Sexual, emotional rights, Unequal gender situations, Fixed rights
  • Hamed Khoubyari, Seiyed Mohammad Sadegh Tabatabaei * Pages 203-226

    The existence of the articles related to unauthorized transaction in general regulations of the contracts has made some opine that the verdicts on unauthorized transactions can be generalized to all contracts. The application of the aforesaid statement to the permissible contracts has been doubted by some subsequent jurisprudents. Some have questioned the power of permission for the creation of a contract and have considered all the permissible contracts as a sort of unilateral action of valid consequences. Others have decreed that permission is a sort of legal incident. These perspectives have made the course of verdicts on unauthorized transactions face problems in regard of permissible legal actions. Exploring the concept, types and effects of permissible actions, the authors believe that permission is a constituent of consent in the process of formation of will that would exemplify a legal action if ending in the intention for contract conclusion. The unauthorized stream in permissible legal actions is feasible in case that the outcome of the unauthorized action could be ascribed to the permission. Therefore, the subject of permission should be a property belonging to the permission or its attribution to the permission party has to have been intended by the parties.

    Keywords: Pure permission, Unauthorized permissible contract, Unauthorized permissible unilateral action of valid consequence, Ratification
  • Motafa Fazaeli *, Sajjad Rezazadeh Pages 227-255
    Since its adoption in 1948, the Universal Declaration of Human Rights has moved along the path of universalism and, in the context of diversity-based approaches, the Vienna Declaration in 1993 clearly affirmed its universality. TheDeclaration of Human Rights has led to different reactions among Islamic thinkers. One group believed that the provisions of this Declaration were in accordance with Islamic texts and resources, while others were criticizing it from the Islamic Shari'a perspective; a group in the midst of this spectrum believed in the combination of Islamic doctrine and the provisions of the Declaration. Among the third group, there are some who believe that by revising religious texts one can reconcile Islam and human rights so that the Islamic readings of human rights can be accepted as a margin of interpretation. This article examines the Islamic Declaration of Human Rights (Cairo Declaration) as the margin of the interpretation of the Universal Declaration of Human Rights. This paper indicates that the above proposition cannot be right; on the one hand, in spite of a large number of commonalities, there is a fundamental distinction; on the other hand, it is not possible to think of a hierarchical relationship between the Islamic Declaration and the Universal Declaration.
    Keywords: Universal Declaration of Human Rights, Universality, Cultural Diversity, Margin of Interpretation, Declaration of Human rights in Islam
  • Seiyed Mohammad Mehdi Ghaboli Dorafshan *, Seiyed Mohammad Hadi Ghaboli Dorafshan, Mohammad Taghi Nadi Pages 257-294

    From the viewpoint of Iranian law, in some cases marriage contracts may be concluded by a lawyer or legal agent, and the agent must act within the framework of his contractual and legal authority. As a rule, in the assumption of the representative's involvement in the conclusion of a permanent marriage, one of the issues mentioned in the marriage contract is dowry. Now the question is what the sanction of misfeasance of the agent of the authorities about the dowry is.  This research has examined the issue from the juridical and legal point of view through an analytical-descriptive method. The results of this research indicate that there is a difference among the jurists in this regard and in the opinion of the majority of jurists, the contract and dowry form an ideal unit and the misfeasance of the dowry leads to the ineffectiveness of the principle of marriage contract. The Iranian legislator has only expressed opinion in the case of a lawyer's misfeasance of the dowry which makes the marriage ineffective in Article 1073, and is silent about other representatives. It is believed that the acceptance of the ideal separation between contract and dowry is stronger. As a result, the agent's misfeasance can’t lead to lack of influence of the principle of the marriage contract. Therefore, it is suggested that the legislator amend article 1073 of the Civil Code and accept the effect of the marriage contract on the assumption of agents' misfeasance of dowry and also make clear comments on other delegates’ agents.

    Keywords: Representation in marriage, Misfeasance of the dowry, Article 1073 of the Civil Code, Contract parents, Unity, multiplicity of demand
  • Sajjad Danesh Ara, Sayed Sajjad Kazemi * Pages 295-316

    Excommunication, in the sense of denying the infidel, in its extreme sense, is associated with the exhilarated ‘mahdoraddam’, an act that has become a global dilemma of ideological terrorism and has pushed national and international criminal and preventive national and international counter-terrorism measures to combat this phenomenon. In this situation, due to the defeat of defenseless criminal policies in the fight against ideological terrorism, it is necessary to focus the attention of the criminal policy makers on the cause of the emergence of terrorism (that is, extremism in the form of excommunication). In this regard, those extremists who are susceptible to excommunication can be restrained through non-refoulement, and they control the other, who have stumbled on the brink of victimization, through the rebellion and the threat of punishment. Therefore, it is necessary to transcend this phenomenon from the measures of the philosophical basis of criminality in order to convince the legislature to legally ban excommunication as the main driving force of contemporary terrorism. Therefore, the present paper initiates a non-refoulement prevention to prevent excommunication. Then it justifies adherence of excommunication on the basis of the philosophical principles of criminality, to prevent the transformation of active ex-communication forces into terrorist elements

    Keywords: Excommunication, Criminality, The philosophical basis of criminality