فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید قاسم زمانی، وحید بذار * صفحات 9-24

    مشارکت قربانی نقض حقوق بشر در ورود یا تشدید خسارت، از عواملی است که سبب میشود اصل جبران کامل خسارت اعمال نشود و به تناسب این مشارکت از میزان غرامت قابل تعیین کاسته شود؛ بااینحال در موارد تعدد قربانیان نقض حقوق بشر، مشارکت هریک از آنها تنها در تعیین میزان غرامت درباره همان قربانی تاثیرگذار خواهد بود. به زعم دیوان، مشارکت زیاندیده نه عامل رافع مسئولیت بلکه عامل موثر در تعیین میزان غرامت فرض میشود، ولی قاعده مشخصی برای محاسبه چنین کاهشی وجود ندارد و دیوان بر اساس مبنای منصفانه، این میزان را تعیین میکند. این مقاله میکوشد ضمن بررسی تاثیر مشارکت زیاندیده در ورود و تشدید زیان در موارد نقض حقوق بشر، رویه دیوان اروپایی حقوق بشر را در مواجهه با این قاعده مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: مشارکت زیاندیده، حقوق بشر، مسئولیت بینالمللی، دیوان اروپایی حقوق بشر، تعهد به کاهش خسارت
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی*، مجتبی دهقان صفحات 25-50

    هدف این مقاله آن است تا ضمن تبیین مفهوم کرامت انسانی و مصادیق حقوق بشر از دیدگاه اسلام، به توضیح نسبت آن در نظام حقوقی اسلام با کرامت ذاتی و اکتسابی انسانی بپردازد. مفهوم حقوق بشر مفهومی مدرن است و همچون دیگر مفاهیم مدرن وارد ادبیات اسلامی شده است. مباحث مطرح شده پیرامون این حوزه، گفتمان مفهومی خاصی را شکل داده است که از آن به گفتمان حقوق بشر اسلامی تعبیر می شود. در این گفتمان، کرامت انسانی دال برتر و مرکزی و در کانون توجه است و کلیه حقوق و امتیازات بشری به عنوان دالهای شناور بر گرد همین مفهوم درک و دریافت می شوند. این مقاله با طرح این پرسش که گفتمان حقوق بشر در اندیشه اسلامی چگونه قابل تبیین است، با اتکا بر روش توصیفی  تبیینی بر این نظر است که در اندیشه اسلامی گفتمان حقوق بشر بر مبنای اصل کرامت انسانی قابل تبیین بوده و بر این اساس رعایت حقوق بشر امری واجب و تعدی به آن موجب نقض کرامت انسانی و در نتیجه حرام است.

    کلیدواژگان: اسلام، حقوق بشر، کرامت انسانی، گفتمان، عدالت
  • زینب قادری*، عاطفه قادری صفحات 51-74

    یکی از ویژگیهای مهم نظامهای سیاسی مدرن وجود اپوزیسیونهای قانونی است که شرایط تاسیس و شیوه فعالیت و عملکرد آنها بخش جدانشدنی قوانین اساسی مدرن است. در این میان مهمترین بحثها به اپوزیسیونهای قانونی ارتباط مییابد که حکومت مستقر را به چالش می کشند؛ بنابراین بررسی جایگاه آنها برای فهم کارکرد هر نظام سیاسی ضروری است. این موضوع تا جایی که به حکومت علوی مربوط می شود، اهمیت دوچندانی می گیرد. ازیک سو شبهه های گسترده ای درباره حقوق مخالفان سیاسی در دوران حکومت علوی مطرح شده است و ازسوی دیگر، نظام جمهوری اسلامی ایران خواهان پیروی از موازین و تعالیم حکومت علوی است. پژوهش حاضر درصدد پاسخ به این پرسش است که در الگوی حکومت علوی چه حقوق و آزادیهایی برای این دسته از مخالفان لحاظ شده و نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران چه راهکارهایی را برای تضمین این حقوق و آزادیها در نظر گرفته است؟ این پژوهش میکوشد اثبات کند مخالفان سیاسی در دوران حکومت امام علی (ع) از آزادیهای فردی و اجتماعی برخوردار بودند و نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران نیز در این زمینه حکومت علوی را الگوی خویش قرار داده است.

    کلیدواژگان: اپوزیسیون، حقوق عمومی، آزادی، قانون اساسی، حکومت علوی، آزادیهای فردی و اجتماعی
  • داود محبی*، اعظم طالب نجف آبادی صفحات 75-94

    یکی از مهمترین منابع مالی دولتها در زمانهای گذشته و حال حاضر، مالیات است. مالیات علاوه بر تامین بخش قابلتوجهی از درآمدهای عمومی، به مثابه ابزاری حکومتی برای تعدیل ثروت در جامعه و ازبین بردن شکاف طبقاتی مورد استفاده حکومتها قرار میگیرد. در حکومت اسلامی نیز منابع مالی مختلفی پیشبینی شده است که از جمله میتوان به زکات، خمس، انفال، خراج و جزیه اشاره کرد. همانطور که شهروندان مکلف به پرداخت انواع مالیاتهای قانونی و شرعی هستند، در برابر حکومت و دستگاه مالیاتی آن حقوقی نیز دارند. در این مقاله، با روش توصیفی  تحلیلی به بررسی و پاسخ به این پرسش پرداخته یم که در آموزه های نهج البلاغه چه حقوق و امتیازهایی برای پرداختکنندگان مالیاتهای اسلامی پیشبینی شده است و نظام حقوق مالیاتی ایران تا چه اندازه با آموزه های نهج البلاغه در این زمینه مطابقت دارد. یافته های تحقیق نشان می دهد رویکرد امام علی (ع) به مالیات گیری رویکردی تلفیقی و شامل هر دو بعد تربیتی و کسب درآمد است و بنابراین اصل را بر اعتماد به مودیان مالیاتی نهاده است اما رویکرد نظام مالیاتی ایران تنها رویکرد کسب درآمد است و اصل را بر بیاعتمادی بر مودیان قرار داده است. البته در برخی از حقها مانند حق رفتار منصفانه و محترمانه با مودی، حق رازداری، حق تجدیدنظرخواهی، حق ارزیابی منصفانه وغیره، نظام حقوق مالیاتی ایران با آموزه های نهج البلاغه مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: حقوق، مودی مالیاتی، زکات، نهج البلاغه، ایران
  • صالح غفاری چراتی*، اسماعیل هادی تبار، سید ابراهیم قدسی صفحات 95-126

    هرزه نگاری رایانه ای یا سایبری به معنای ارتکاب رفتارهای سرزنش پذیر قطعی و سرزنش پذیر مشروط است که به قصد تجارت یا افساد و از طریق سامانه های رایانهای یا مخابراتی صورت می پذیرد. هرزه نگاری را میتوان از چالشهای مشترک حقوقی، اخلاقی، جامعه شناسی، روانشناسی و جرم شناسی به شمار آورد. از این جهت، نگاه به هرزه نگاری باید با توجه به ابعاد مختلف علوم انسانی باشد تا نتیجه ای جامع و مانع حادث شود. پرسش اساسی نوشتار حاضر این است که چرا برخی افراد در فضای مجازی بزهکار هرزه نگاریهای رایانه ای می شوند؟ به عبارت دیگر، علت ارتکاب بزه هرزهنگاری رایانهای چیست؟ آیا راهکارهای پیشگیرانه برای مرتکبان وجود دارد و چه راهکارهایی را میتوان پیشنهاد داد؟ نوشتار حاضر به روش تحلیلی  توصیفی علت ارتکاب هرزه نگاری را برمی شمارد و راهکارهای پیشگیرانه اجتماعی را به متولیان سیاست جنایی پیشنهاد میدهد.

    کلیدواژگان: هرزه نگاری، جرم شناسی، پیشگیری از جرم، عدالت کیفری
  • حسین زارعیان چناری *، جواد غلامزاده دهنوی صفحات 127-148

    ازآنجاکه یکی از ناقضان حقوق بنیادین بشر حکومتها هستند که به راه های مختلف از جمله قانونگذاری، به حقوق اساسی و آزادیهای اشخاص تجاوز می کنند، شناسایی معیارها و نقایص موجود در اسناد حقوق بشری ضرورت پیدا میکند. در سالهای اخیر و در پی طرح مباحث حقوق بشری و ایرادهایی که نسبتبه برخی مواد قانونی وجود داشت، قانونگذار کوشیده است رویکرد مناسبی را در این زمینه در پیش بگیرد و در اصلاحات قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری و تا حد امکان در تدوین منشور حقوق شهروندی، این ایرادها را برطرف کند تا هماهنگی بیشتری با استانداردهای بین المللی حقوق بشر داشته باشد. در این رابطه قوانین ایران درباره ضرورت مستدل بودن و مستند قانونی داشتن قرار بازداشت موقت با قوانین بین المللی حقوق بشر به ویژه ماده 9 میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی کاملا منطبق است و قوانین کشور در این زمینه هیچگونه نقص و ابهامی ندارد.

    کلیدواژگان: امنیت قضایی، منع بازداش تغیرقانونی، سلب آزادی، جبران خسارت بازداشت
  • محمدعلی کرباسیون* صفحات 149-174

    کرامت آدمی به معنای شرافت و بلندمرتبگی و نتیجه آن، محق و مکلف بودن وی است. این پژوهه در گام نخست به واژه شناسی کرامت و سپس به شناسایی مبانی آن در پارادایم های الهی و غیرالهی می پردازد. در ادامه به تقسیم بندی کرامت ذاتی و غیرذاتی در پارادایم الهی اسلامی پرداخته است و بر این باور است که کرامت » در عبارت « ذاتی » آنطور که عموم اندیشمندان گمان کرده اند اصطلاح است و پس از « عرض لازم در ماهیت » معنای فلسفی آن نیست بلکه ،« ذاتی را « ساخت یا گونه آفرینش انسان » بررسی بسیار در آیات و تفاسیر مختلف، ایده علت کرامت برخاسته از ذات انسان در پارادایم الهی اسلامی قرار داده است و کرامت » پس از اثبات آن، به سراغ کرامت غیرذاتی رفته و با قبول و تقسیم آن به به تحلیل و مهندسی حق یا اصل بودن کرامت انسانی ،« اعطایی و اکتسابی پرداخته است. این مقاله می کوشد برخلاف تصور رایج اندیشمندان، به قبول و مهندسی هر دو کرامت برخاسته از ذات و غیرذات، در حقوق آدمی بپردازد و کرامت اولی را حاکم بر فقه و حقوق، و کرامت نوع دوم را محکوم آن بداند.

    کلیدواژگان: کرامت انسان، کرامت ذاتی، کرامت غیرذاتی، ساخت آفرینشی، حق، اصل
|
  • Seyed Ghasem Zamani, Vahid Bazar* Pages 9-24

    The victim's contribution of violation of human rights in creating or worsening of damage is one of the factors that causes to not enforce the principle of full reparation of damage and, in proportion to this participation, be reduced by the amount of determinable compensation. However, in plurality of victims, the contribution of each of them will only affect the determination of compensation for the same victim.The European Court of Human Rights has considered this rule in its jurisprudence.According to The Court, the contribution of injured person is not considered as a precluding wrongfulness circumstance, but as an effective factor in determining the amount of compensation. However, there is no specific rule as to how such a reduction is to be calculated, and The Court basically determines this amount on an equitable basis. In addition to considering the impact of the contribution of injuredperson in creating or worsening damage for breaching human rights, this article tries to examine jurisprudence of European Court of Human Rights.

    Keywords: the contribution of injured person, Human rights, international responsibility, European Court of Human Rights, Duty to mitigate
  • Fariborz Arghavani Pirsalami*, Mojtaba Dehghan Pages 25-50

    The main goal of the article is explanation and description of relationship betweenhuman dignity and human rights discourse in Islam. Human rights conception is amodern concept and like some other modern conception has entered to Islamicliterature recently. In Islamic text we have not seen human rights conception butsigns and symbol of the concept is exist in Quran (Islam holy book) and Islamictradition and hence, Islam Olamas and religious scholars have discussed about that.We can named the discussion as Islamic human rights discourse. In the discourse,human dignity is central sign and other rights and human advantages are understoodaround the concept. This article is seek to answer the question that whatcharacteristics we can see in Islam human rights discourse? The article as ahypothesis and based on descriptive-explanative method argues human rights inIslam is based on human dignity and the obliged to it is necessary.

    Keywords: Islam, Human rights, Human dignity, Discourse, Justice
  • Zeynab Ghaderi*, Atefeh Ghaderi Pages 51-74

    One of the important features of modern political systems is the existence of legalopposition. The conditions of establishment and the way in which they operate andoperate are an integral part of modern fundamental laws. On the other hand, animportant part of public law as a discipline that regulates relations betweenindividuals and the state focuses on the fundamental rights of individuals and groupsin a political system. It is obvious, however, that the most important discussions arerelated to the legal opposition that challenges the deployed state. Therefore, it isessential to examine their position in understanding the functioning of any politicalsystem. This issue is becoming increasingly important as far as the Alawitegovernment is concerned. On the one hand, there has been a great deal of doubtabout the rights of political opponents during the Alawite period, and on the otherhand, the Islamic Republic of Iran is seeking to follow the rules and teachings of theAlawite government. The present research seeks to answer this question. What arethe rights and freedoms for this group of opponents and the legal system of theIslamic Republic of Iran, what are the solutions to guarantee these rights andfreedoms? This research has tried to prove that political opponents enjoyedindividual and social freedoms during the rule of Imam Ali, and the legal system ofthe Islamic Republic of Iran has also introduced the Alawite regime in this regard.

    Keywords: Opposition, public rights, freedom, Alawite government, individual, social freedoms
  • Dawood Mohebbi*, Azam Taleb Najafabadi Pages 75-94

    One of the most important financial resources of government in the past and now isthe tax. Taxes, in addition to providing a significant portion of public revenues, areseen and used as a tool of government to modify wealth in society and eliminate theclass divide. In the Islamic government there are also several sources of funding,including Zakat, Khoms, Anfal and Jezyeh. Citizens as they are required to pay avariety of Islamic and legal taxes, also have rights to the government and its taxsystem. In this article, we examine and answer to this question by descriptiveanalytical method What are the rights and privileges of Islamic tax payers in Nahjal-Balaghah and how much does the tax system of Iran compare whit the teachingsof Nahj al-Balaghah in this regard. The finding of this research show that Imam Ali`sapproach to tax collection is a hybrid approach involving both education and incomeand thus the principle is based on the trust of taxpayers, but the Iranian tax system ismerely a monetization approach and it puts the principle of distrust on taxpayers. Ofcourse in some of the rights as the right to a fair and respectful behavior, the right toprivacy, the right to review, the right to a fair assessment and the Iranian tax systemis consistent with the teachings of Nahj al-Balaghah.

    Keywords: Rights, Taxpayers, Zakat, Nahj al-Balaghah, Iran
  • Saleh Ghafari Cherati*, Esmail Haditabar, Seyed Ebrahim Ghodsi Pages 95-126

    Cyber pornography means; Committing definite and conditionally reprehensiblebehaviors is defined as intent to trade or corruption through cyber ortelecommunication systems. Pornography can be considered as a common legal,moral, sociological, psychological and criminological challenge, and therefore, theview of pornography should be considering the various dimensions of the humanitiesto achieve a comprehensive and preventable result. The main question of this articleis why some people become cybercriminals in cyberspace? In other words, what isthe reason for committing the crime of computer pornography? Are preventativemeasures desirable for perpetrators of computer pornography and what solutions canbe suggested? The present article enumerates the reason for committing pornographyin an analytical-descriptive way and suggests social preventive solution to theose ofcriminal.

    Keywords: Pornography, Criminology, Crime Prevention, Criminal Justice
  • hossein zareian*, javad Gholamzadeh Dehnavi Pages 127-148

    Research in the field of judicial security in terms of its relationship to the rights and freedoms of individuals and as one of the violators of the fundamental human rights of governments, which in various ways, including legislation on fundamental rights and freedoms Violators need to identify the criteria and flaws in human rights documents. In recent years, following the discussion of human rights issues and objections to some legal provisions, the legislature has taken the appropriate approach in amending the Islamic Penal Code and criminal procedure, as well as in drafting The Charter of Citizenship addresses these issues as much as possible and is in line with international human rights standards. In this regard, Iranian law on the necessity of reasoning and legal documentation of detention is in full compliance with international human rights law, especially Article 9 of the International Covenant on Civil and Political Rights, and the country's laws in this regard are not flawed. There is no ambiguity

    Keywords: judicial security, prohibition of illegal detention, deprivation of liberty, compensation for detention
  • Mohammadali karbasion* Pages 149-174

    Human dignity means honor and eminent position and its consequence is belonged to right and duty for human. For the first step, this research studies terminology and so identify principles of dignity in divine and non-divine paradigm. Following, has studied the division of the essential and non- essential dignity in divine-Islamic paradigm and expressed that thought as public intellectuals a place called “essential” in the term “essential dignity” is not philosophical sense, but it is “width necessary In essence” and then check it in different verses and interpretations, elects idea of “special construction or creation of man” on the dignity of human up to nature in the divine-Islamic paradigm and after that proving it, go to the non-essential dignity and accept and divides it to “dignity granted and acquired” to analyzed them and so in the final, engineering to the principle or right of human dignity. This article wants contrast of popular perception thinkers, to accept and Engineer both of essential and non-essential dignity, and thinks first dignity is dominated of the law and the second dignity is condemning to the law.

    Keywords: Human dignity, essential dignity, non-essential dignity, making the creation, right, principle