فهرست مطالب

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 60 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن گلشنی، عادل صلواتی*، کیومرث احمدی صفحات 9-32

    صاحبنظران علم مدیریت بر این باورند که در دنیای رقابتی امروز، اداره سازمان ها در گرو بکارگیری اصول علمی نوین مدیریت می باشد. کارکنان به عنوان مهمترین سرمایه سازمان ها، نیازمند هدایت یک مدیریت موثر بوده تا بتوانند کارایی و اثربخشی خود را افزایش دهند. شناسایی معیارهای شایستگی یکی از موثرترین روش ها در مدیریت منابع انسانی است که با گسترش عدالت در همه بخش های سازمان همراه با تصمیمات خردمندانه مدیران، می تواند منجر به افزایش بهره وری گردد. هدف این پژوهش، تعیین مولفه های موثر در بهره وری سازمانی با استفاده از استقرار مدل جامع شایستگی می باشد. به منظور طراحی الگوی بومی شایستگی شغلی کارکنان از روش پژوهش توصیفی و کیفی و جهت گردآوری داده ها از روش مصاحبه بدون ساختار با استفاده از الگوی استراوس (نظام مند) نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شده است.جامعه آماری در این پژوهش در مرحله نخست، گروهی متشکل از بیست و دو نفر از خبرگان سازمان تامین اجتماعی کشور می باشد که به صورت نمونه گیری گلوله برفی انجام گردید.سپس گزاره های مرتبط انتخاب و بر اساس نظریه پردازی داده بنیاد یعنی کدگذاری باز،محوری و انتخابی،ابعاد مشخص و اشباع نظری به دست آمد. در مرحله بعد ، به منظور افزایش اعتبار پژوهش، با مشارکت گروه دوم خبرگان سازمانی ، مفاهیم بدست آمده به روش مدلسازی ساختاری تفسیری، تحلیل و مدل مفهومی دیگری طراحی گردید.به دلیل یکسان بودن نتایج حاصل از دو روش پژوهشی فوق، اعتبار یافته ها و مدل مفهومی نهایی، تایید شد. مدل مفهومی پژوهش نشان داد که مفاهیم ساختار مدیریت موثر، الگوی نظام شایستگی،عدالت سازمانی، نظام شایسته سالار و سرمایه انسانی می توانند به عنوان مولفه های بستر ساز باعث افزایش بهره وری سازمانی شوند.

    کلیدواژگان: بهره وری، شایستگی شغلی، اثربخشی، عدالت سازمانی، کارایی
  • سید نجم الدین موسوی، عبدالله ساعدی، معصومه مومنی مفرد* صفحات 33-56

    انعطاف پذیری به عنوان ابزاری ظرفیت و قابلیت های نیروی انسانی را بهبود و توانایی سازمان را در واکنش سریع و بهنگام به تغییرات محیطی ارتقاء می دهد. این پژوهش در زمره پژوهش های آمیخته با رویکرد کمی و کیفی در پارادایم قیاسی استقرایی است که ازنظر هدف، کاربردی و حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. پژوهش حاضر با هدف شناخت الگوهای ذهنی در راستای انعطاف پذیری سرمایه های انسانی با کاربست روش کیو انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر را سازمان های انتظامی استان لرستان تشکیل می دهد که 21 نفر از فرماندهان و خبرگان آن ها بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در این پژوهش، از مصاحبه عمیق به عنوان ابزار اصلی جمع آوری داده ها استفاده شده است که روایی آن با استفاده از رویکرد روایی نسبی CVR و پایایی آن با استفاده از روش کاپای کوهن تایید شده است. در پژوهش حاضر با استفاده از مصاحبه فضای گفتمان حاصل شد و با استفاده از نظرات آن ها نمونه و گزینه های کیو و متعاقبا مجموعه کیو به دست آمد. نتایج پژوهش مشتمل بر شناسایی عوامل تشکیل دهنده ذهنیت فرماندهان در راستای انعطاف پذیری سرمایه های انسانی و هم چنین تبیین ذهنیت های فرماندهان در این رابطه است. نتایج حاکی از آن است که مروج کارتیمی و جو مثبت، اشاعه دهنده دانش و هوشمندی، حامی یادگیری و خلاقیت، توسعه دهنده و توانمندساز و انگیزاننده و سامان دهنده پنج الگوی ذهنی فرماندهان در راستای انعطاف پذیری سرمایه های انسانی را تشکیل می دهند. علاوه براین، پشنهادات پژوهش در دو حیطه کاربردی و پژوهشی برای اقدامی عملی تر و کارآمد تر در عرصه انعطاف پذیری سرمایه های انسانی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری سرمایه های انسانی، سازمان های انتظامی، رویکرد کیو
  • محمدامین ترابی*، ارکیده حامدی، عباس رحیمی نسب صفحات 57-84
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی راه کارهایی برای بهبود فرهنگ سازمانی نیروی انتظامی است. با بررسی ادبیات نظری مربوطه بعضی از مولفه های مشترک فرهنگ سازمانی در بین نظریات و مدل های مختلف به جهت ارایه راه کارهایی برای بهبود آنها انتخاب گردید. که این مولفه های نه گانه عبارت از: ارتباطات سازمانی، شیوه نظارت و کنترل، خطرپذیری و خلاقیت، سیستم تشویق و پاداش دهی، هویت و وفاداری، انگیزش، تاکید بر ثبات یا تغییر، توجه به نتیجه گرایی یا وظیفه گرایی و تاکید بر وظایف سازمانی یا رضایت کارکنان هستند.

    روش ها

    این پژوهش از نوع تحقیقات کیفی می باشد؛ که به منظور جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه باز و همچنین برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه فرماندهان و مدیران میانی مستقر در ستاد فرماندهی استان یزد می باشند که در سال 1398 تعداد 43 نفر را تشکیل می دهند. حجم نمونه بر مبنای نمونه گیری هدفمند، مترادف با اشباع داده های مصاحبه ها در انتهای تحقیق 22 نفر در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    برمبنای مصاحبه های انجام شده در مورد ابعاد و مولفه های نه گانه فرهنگ سازمانی و تجزیه وتحلیل متن مصاحبه ها به عنوان داده های تحقیق، تعداد 142 کد و مفهوم مربوط به راه کارهای بهبود مولفه های نه گانه فرهنگ سازمانی شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    در نهایت بر اساس یافته های پژوهش مشخص گردید که مهم ترین راه کارهای بهبود فرهنگ سازمانی نیروی انتظامی مربوط به گوش فرادادن به نظرات و پیشنهادات کارکنان؛ استفاده بیشتر مدیران از روش های تشویقی و ترغیبی؛ افزایش پاداش های مالی در سازمان؛ در نظر گرفتن کمبودهای سازمانی و نیازهای مختلف کارکنان؛ فراهم آوردن حمایت و پشتیبانی قانونی و سازمانی لازم نسبت به کارکنان می باشد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، نیروی انتظامی، تحلیل محتوا، راهکارها
  • مرضیه رضایی کلانتری*، علی نوری صفحات 85-108
    زمینه و هدف

    این پژوهش در زمینه عملکرد شغلی کارکنان یگان ویژه نیروی انتظامی استان مازندران انجام گردیده است و هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین هوش اخلاقی و هوش سازمانی با عملکرد شغلی این کارکنان بوده است.

    روش شناسی

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد.جامعه آماری این پژوهش تمامی کارکنان شاغل در یگان ویژه نیروی انتظامی استان مازندران بوده است که از آن میان بر اساس جدول کرجسی و مورگان (1970) تعداد 217نفر به روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای بر حسب مدرک تحصیلی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه هوش اخلاقی لینک و کیل(2008) ، پرسشنامه هوش سازمانی کارل آلبرخت (2002)و پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون (2005)استفاده گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها آمار استنباطی (آزمون کولموگروف اسمیرنف،ماتریس همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون)استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که بین هوش اخلاقی و هوش سازمانی با عملکرد شغلی کارکنان رابطه معناداری وجود دارد. بین مولفه های هوش اخلاقی(درستکاری ، مسیولیت پذیری ، دلسوزی ، بخشش) ، و عملکرد شغلی کارکنان رابطه وجود دارد.بین مولفه های هوش سازمانی(بینش استراتژیک، سرنوشت مشترک، تمایل به تغییر، جرات و شهامت، اتحاد و توافق، کاربرد دانش و فشار عملکرد) و عملکرد شغلی کارکنان رابطه وجود دارد.

    نتیجه

    رابطه بین هوش اخلاقی و هوش سازمانی با عملکرد شغلی کارکنان منطقی به نظرمی رسد و نیز جرات و شهامت تلاش برای عمل کردن فراتر از استانداردها و رفتارهای مبتنی بر قراردادهای سازمانی احساس بالندگی و افتخار به کار کردن در یک سازمان، پیگیری امور فراتر از وظایف شغلی موجب افزایش عملکرد شغلی کارکنان است.

    کلیدواژگان: هوش، هوش اخلاقی، هوش سازمانی، عملکرد شغلی، یگان ویژه
  • محمدحسین آزادی*، علی اصغر محمد پور، کرامت الله برومند صفحات 109-134
    هدف

    سازمان ها ضمن سعی در انتخاب و جذب کارکنان شایسته و اثربخش، درصدد بهبود و گسترش توانمندی ها و شایستگی های آنان هستند در این میان ناجا از این قاعده مستثنا نیست و ازآنجایی که کشور ایران یک کشور اسلامی و تحت تاثیر آموزه های اسلامی است، می توان از این آموزه ها برای شایسته سالاری منابع انسانی استفاده کرد درنتیجه پژوهش حاضر درصدد بررسی شکل گیری پدیده شایسته گزینی بر اساس آموزه های اسلامی در فرماندهی انتظامی استان فارس است.

    روش

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ ماهیت توصیفی است و از راهبرد پژوهشی نظریه داده بنیاد با روش استراوس و کوربین استفاده شده است. به اتکای تحلیل های مستخرج از قرآن کریم و نهج البلاغه، فرآیند پدیده موردمطالعه کشف و سپس یافته ها به صورت مجموعه ای از قضایا تدوین و در قالب مدلی از روابط علی ترسیم گردید.

    یافته ها

    در مرحله کدگذاری باز 55 مقوله فرعی در قالب 11 مقوله اصلی استخراج شد. در مرحله کدگذاری محوری بر اساس مفاهیم مقوله محوری، شرایط علی، راهبرد، بستر، شرایط مداخله گر و پیامدها، مدل پارادایمی ارایه شد و در مرحله کدگذاری انتخابی نیز مدل نظری برخاسته از یافته های پژوهش تشریح شد.

    نتیجه گیری

    از نتایج پژوهش می توان به داشتن صبر و پایداری و ویژگی های معنوی کارکنان اشاره نمود بدین صورت که اگر کارمندی شایسته سالاری بر اساس آموزه های اسلامی عنوان شده در نهج البلاغه و قرآن، باعث افزایش صبر و معنویت کارکنان شده و با استقامت و پایداری به رحمت خداوند امیدوار شده و در انجام امورات خود از کمترین لغزش های برخوردار می شوند و ازلحاظ متعهد بودن و وفاداری و امانت داری به برگزیده ترین و شناخته شده ترین افراد سازمان تبدیل می شوند.

    کلیدواژگان: شایسته سالاری، نهج البلاغه، قرآن، ناجا، تئوری داده بنیاد
  • تورج بهرامی*، سامان غنی زاده، حسین جهاندیده صفحات 135-159

    سازمان هایی که تاکید بیشتری بر بهره وری کارکنان دارند نسبت به دیگر سازمان ها پویاترند. این بدان دلیل است که در چنین سازمان هایی به علت وجود بهره وری و استفاده از دانش، یادگیری نیز بیشتر است که این به نوبه خود ارایه راهکارهای جدید برای انجام امور و به طورکلی هوشمندی را در پی خواهد داشت. نظر به اینکه نیروی انتظامی یکی از سازمان های وسیع و برخوردار از فناوری های متنوع و متعدد در راستای ارایه خدمات به عموم مردم می باشد و چالش اصلی در این تحقیق نیز بررسی هوشمندسازی چه تغییراتی را می تواند در بهره وری کارکنان فرماندهی انتظامی استان آذربایجان غربی به وجود می آورد. از اینرو اهمیت پرداختن به این موضوع بیش از پیش نمایان می گردد. طرح پژوهش حاضر توصیفی-پیمایشی با هدف کاربردی است. در راستای شناسایی مولفه های مزبور از ابزار مطالعات کتابخانه ای اسنادی و روش استدلال منطقی بهره گرفته شد. ابزار مورد استفاده جهت سنجش و ارزیابی مولفه ها و زیر مولفه های بدست آمده، پرسشنامه محقق ساخته بود که جهت سنجش روایی از ابزار اندازه گیری روایی صوری استفاده شد و در جهت پایایی از روش محاسبه آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. در این تحقیق از روش های توصیفی و روش های استنباطی شامل: آزمون کولموگروف- اسمیرنوف استفاده شد .در این تحقیق با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، تعداد 306 نفر از کارکنان به عنوان حجم نمونه آماری تعیین شدند. که نتایج حاصل از پژوهش حاکی از هوشمند سازی و ابعاد آن (هوش رقابتی، عاطفی، فناوری، ساختاری، سازمانی) با بهره وری کارکنان سازمان رابطه داشته و تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: هوشمند سازی پلیس، بهره وری، سازمان هوشمند
|
  • Mohsen Golshani, Adel Salavati *, Kumars Ahmadi Pages 9-32

    Experts in management science believe that in today's competitive world, organization management is based on applying new scientific principles of management. Employees as the most important capital of organizations need to direct an effective management to increase their efficiency and effectiveness. Identifying competency criteria is one of the most effective methods in human resource management that by expanding justice in all parts of the organization along with managers' decisions, can lead to increased productivity. The aim of this study was to determine the effective components in organizational productivity using the establishment of a comprehensive competency model. In order to design a native model of job competency, the research method was descriptive and qualitative and for data collection, unstructured interviewing was conducted using Strauss model (systematic) of foundation data theorist. The statistical population of this study is a group of 22 experts of Social Security Organization of Iran who were snowbullet sampling. Then, the related propositions were selected and based on the theory of foundation data, namely open, pivotal and selective encoding, specific dimensions and theoretical saturation were obtained. In the second stage, in order to increase the validity of the research, the concepts obtained by interpretive structural modeling were analyzed and another conceptual model was designed with the participation of the second group of organizational experts. Due to the same results of the two research methods, the validity of the findings and the final conceptual model were confirmed. The conceptual model of the research showed that concepts of effective management structure, competency system model, organizational justice, meritocracy system and human capital can increase organizational productivity as bed-based components.

    Keywords: Job competence, effectiveness, Organizational Justice, efficiency
  • Seyed Najmudin Mousavi, Abdollah Saedi, Masoome Momeni Mofrad * Pages 33-56

    Flexibility as a tool improves the capacity and capabilities of the workforce and enhances the ability of the organization to respond quickly and in a timely manner to environmental change. This research is one of the mixed quantitative and qualitative researches in the deductive deductive paradigm that is descriptive in terms of purpose, application and nature. The purpose of this study was to identify mental patterns in terms of human capital flexibility by applying Q method. The statistical population of this study consists of law enforcement agencies of Lorestan province twenty-one of their commanders and experts were selected based on the principle of theoretical competence using purposive sampling. In this research, deep interviewing has been used as the main tool for collecting data. Whose validity is based on a relative narrative approach CVR And its reliability is confirmed by the Kapa Kohn method. In addition to selecting the sample, Purposive sampling is used for non-probabilistic sampling. In the present study, using discourse interviews, using the views of the discourse, samples and options of Q and subsequently Q series were obtained. The results of the research include identifying the constituent factors Mentally in line with managers human capital Flexibility It also describes the managers' attitudes in this regard. The results indicate that promotes cardiomyopathy and the positive atmosphere, the knowledge and intelligence disseminator A supporter of learning and creativity, the developer and empowerer and the motivator and organizer of five patterns human capital Flexibility. Furthermore, Research proposals in two areas of applied and research For a more practical and efficient action in the field of human capital flexibility.

    Keywords: human capital Flexibility, military organizations, Approach Q
  • Mohammad Amin Torabi *, Orkideh Hamedi, Abbas Rahimi Nasab Pages 57-84
    Background and Aim

    The purpose of this study is to identify strategies to improve the organizational culture of law enforcement. By reviewing the relevant theoretical literature, some common components of organizational culture among different theories and models were selected to provide solutions to improve them. These nine components are: organizational communication, monitoring and control methods, risk-taking and creativity, reward and reward system, identity and loyalty, motivation, emphasis on stability or change, attention to consequentialism or conscientiousness, and emphasis on organizational tasks or satisfaction They are employees.

    Methods

    This research is a qualitative research; In order to collect data, the semi-open interview method was used and also to analyze the research data, the qualitative content analysis method was used. The statistical population of this study is all commanders and middle managers located in the command headquarters of Yazd province, which in 1398 amounted to 43 people. The sample size was based on purposive sampling, which was synonymous with interview data saturation at the end of the study of 22 people.

    Results

    Based on the interviews conducted on the nine dimensions and components of organizational culture and the analysis of the text of the interviews as research data, 142 codes and concepts related to strategies to improve the nine components of organizational culture were identified.

    Conclusion

    Finally, based on the research findings, it was determined that the most important strategies to improve the organizational culture of the police force are related to listening to the opinions and suggestions of employees; More use of incentive and persuasion methods by managers; Increase financial rewards in the organization; Considering organizational shortcomings and different needs of employees; Provide the necessary legal and organizational support to employees

    Keywords: organizational culture, Law Enforcement, content analysis, solutions
  • Marzieh Rezaei Kalantari *, Ali Nouri Pages 85-108
    Objectives

    The purpose of this study was to investigate the relationship between ethical intelligence and organizational intelligence with the job performance of staff members of the special police unit of Mazandaran province.

    Methods

    According to Morjgan and Morjgan (1970), 217 students were selected by random-stratified sampling in terms of educational qualification. To collect data, 40 questionnaires of ethical intelligence link and Kiel questionnaire (2008), Karl Al-Barakht questionnaire on 49 organizational intelligence questionnaires (2002) and Paterson questionnaire on 15 questions of job performance (2005) were used. To analyze the data, descriptive statistics (charts, abundance, percentage of frequency), inferential statistics (one sample T-test and Kolmogrov-Smirnov test, Pearson correlation matrix and regression test) were used.

    Results

    The results of this study showed that there is a significant relationship between ethical intelligence and organizational intelligence with employees' job performance. There is a relationship between the components of moral intelligence (honesty, responsibility, compassion, forgiveness), and employees' job performance. Among the components of organizational intelligence (strategic insight, shared destiny, willingness to change, courage and agreement, unity and agreement, knowledge use, and Performance pressure) and employees' job performance.

    Conclusion

    The relationship between moral intelligence and organizational intelligence with the job performance of logical employees seems to be reasonable, as well as the audacity to strive to go beyond the standards and behaviors of organizational contracts. Job duties increase employee job performance.

    Keywords: Intelligence, Ethical Intelligence, Organizational Intelligence, Job Performance, Special Unit
  • Mohammad Hossein Azadi *, Aliasghar Mohammadpoor, Keramatullah Broumand Pages 109-134
    Objective

    Organizations try to select and attract qualified and effective employees and seek to improve and expand their capabilities and competencies, In this regard, NAJA is no exception to this rule and since Iran is an Islamic country and influenced by Islamic teachings, these teachings can be used for the meritocracy of human resources. As a result, the present study seeks to investigate the formation of the phenomenon of merit selection based on Islamic teachings in the NAJA organization.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive in nature and the research strategy of Grounded Theory has been used. Based on the analyzes extracted from the Holy Quran and Nahj al-Balaghah, the process of the phenomenon under study was discovered and then the findings were compiled as a set of theorems and drawn in the form of a model of causal relations.

    Results

    In the open coding stage, 55 sub-categories were extracted in the form of 11 main categories. In the axial coding stage, a paradigm model was presented based on the concepts of axial category, causal conditions, strategy, context, intervening conditions and consequences, and in the selective coding stage, the theoretical model based on the research findings was explained.

    Conclusion

    From the results of the study, we can point to the patience and perseverance and spiritual characteristics of employees. They have the least slips in doing their job and become the most selected and well-known people in the organization in terms of commitment, loyalty and trustworthiness.

    Keywords: Meritocracy, Nahj al-Balaghah, Quran, Naja, Grounded Theory
  • Touraj Bahrami *, Saman Ghanizadeh, Hussein Jahandideh Pages 135-159

    Organizations that place more emphasis on employee productivity are more dynamic than other organizations. This is because in such organizations, due to the productivity and use of knowledge, there is more learning, which in turn will lead to new solutions for doing things and intelligence in general. Considering that the police force is one of the large organizations with various technologies in order to provide services to the public and the main challenge in this study is to examine what changes can be made in the productivity of the staff of the police command of West Azerbaijan province. Exists. Hence, the importance of addressing this issue becomes more apparent. The present research design is descriptive-survey with an applied purpose. In order to identify these components, documentary library study tools and logical reasoning methods were used. The instrument used to measure and evaluate the obtained components and sub-components was a researcher-made questionnaire that was used to measure validity using face validity measurement tool and Cronbach's alpha calculation method was used for reliability. In this study, descriptive and inferential methods including: Kolmogorov-Smirnov test were used. In this study, using Cochran sampling formula, 306 employees were determined as the statistical sample size. The results of the research indicate that intelligence and its dimensions (competitive intelligence, emotional, technology, structural, organizational) have a relationship with the productivity of employees and has a positive and significant effect.

    Keywords: employee productivity, police intelligence