فهرست مطالب

نشریه مطالعات مردم شناختی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/18
  • تعداد عناوین: 5
|
  • جواد حسین زاده ساداتی* صفحات 100-109

    ژنتیک باستان شناسی یکی از علوم میان رشته ای است که در چند سال گذشته نقشی کلیدی در مشخص شدن بسیاری از مسایل و پرسش های مربوط به گذشته انسان، به ویژه پرسش ها و موضوعات باستان شناختی داشته است. امروزه در کشورهای پیشرفته از توانمندی ها و پتانسیل های این شاخه علمی نوخاسته به خوبی استفاده می شود و روش ها و فناوری های مرتبط با آن روزبه روز پیشرفته تر و امیدبخش تر می شوند، اما به نظر می رسد پژوهشگران کشور ما و سایر کشورهای توسعه نیافته، یا اطلاعات درست و دقیقی از توانایی های این شاخه ندارند یا حتی نام آن را نشنیده اند و از این پیشرفت ها آگاهی ندارند؛ از این رو در این نوشتار همراه با معرفی اجمالی این شاخه، توانایی و پتانسیل آن در پاسخ گویی به برخی پرسش های کلیدی پیش از تاریخ ایران نشان داده و پیشنهادهایی برای استفاده از چنین روش هایی در مناطق مختلف ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: DNA باستانی، انسان شناسی زیستی، دوره نوسنگی، دوره شهرنشینی، عصر مفرغ و آهن، ژنتیک باستان شناسی، باستان شناسی ایران
  • بیژن زارع، ژیلا مشیری* صفحات 110-133

    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر عوامل فرهنگی، اجتماعی بر میزان مصرف آب است. جامعه آماری این تحقیق را شهروندان تهرانی در ساختمان های کمتر از 6 واحد در منطقه 5 تشکیل می دهند که بر اساس آمار شرکت آب منطقه ای در حدود 4000 خانوار می باشند. از این تعداد بر اساس نمونه گیری کوکران 212 خانوار به عنوان نمونه و به صورت تصادفی انتخاب و از طریق پرسشنامه، اطلاعات لازم گردآوری شده است. روش تحقیق کمی بوده و تلاش شده است تا با استفاده از روش چند متغیره مدل سازی معادله ساختاری، مدل برآمده از چارچوب نظری تحقیق آزمون شود. چارچوب نظری تحقیق را نظریه بوردیو درباره انواع سرمایه فرهنگی و اجتماعی تشکیل می دهد. بر اساس نتیجه نهایی مقاله و آزمون چند متغیره بین متغیرهای مستقل (بعد خانوار، سن، جنس، زمان حضور در منزل، تحصیلات فرد، درآمد خانوار و وسایل منزل) و متغیر وابسته (میزان مصرف آب) متغیرهای بعد خانوار و درآمد خانوار بر میزان مصرف آب تاثیر معنی دار داشته اند. درحالی که تاثیر متغیرهای سن، جنس، زمان حضور در منزل، تحصیلات فرد و وسایل منزل بر میزان مصرف آب معنی دار نشده است.

    کلیدواژگان: مصرف آب، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی
  • غلامحسین بیابانی* صفحات 134-153

    گردشگری پدیده ای در دوران مدرن است و به طورکلی به هر چیزی که با سفر در ارتباط باشد اطلاق می شود، اما اندیشه گردشگری نوین نخستین بار در سده هجدهم در انگلستان پدید آمد. این اتفاق مقارن با زمانی بود که به سبب پیدایش انقلاب صنعتی، ارزش ها و آداب و رسوم در این کشور در حال تغییر بود؛ با وجود این هنوز لازمه مسافرت یا گردش، استطاعت مالی است. بر این اساس گردشگری در جهان کنونی، صنعتی پاک به حساب می آید و سومین پدیده اقتصادی پویا، پررونق و روبه توسعه است که پس از صنایع نفت و خودروسازی، در مقایسه با صنایع جهانی دیگر پیشرفت بیشتری داشته است، اما بخش هایی از کشورمان برای ما ایرانیان ناشناخته مانده است. گاهی نام برخی جاهای دیدنی را از زبان خارجی ها می شنویم یا از سایت ها و شبکه های ماهواره ای می بینیم. گاهی نیز برخی مکان های تازه را کشف می کنیم که پیش از این کاشفان خارجی کشف کرده و مطالبی درباره آنها نوشته اند، اما این وظیفه مسیولان سازمان گردشگری و شاید هم وظیفه دانشگاه های هر استان باشد که با راه اندازی پژوهشکده ای قابلیت های استانی را شناسایی و برنامه ای مناسب برای آن ترسیم کنند. به جریت می توان گفت هیچ کشوری به اندازه ایران از تنوع آب و هوایی، اقلیمی و جغرافیایی، قومیتی و زبانی و موسیقایی، رقص های محلی و آواها و نواها برخوردار نیست. روش به کار رفته در مقاله حاضر از لحاظ ماهیت کاربردی بوده و از نوع توصیفی - تحلیلی است. لذا در این مقاله، علاوه بر تعریف گردشگری، عوامل تاثیرگذار در گردشگری، اهمیت گردشگری، رویکردهای توسعه گردشگری، انواع گردشگری، زیرساخت های گردشگری و موانع گردشگری بیان شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه، شناخت موانع
  • مریم نعمت طاووسی* صفحات 154-165

    پژوهشگران رویکردهای متفاوتی به خاستگاه شب یلدا/ چله و آداب و آیین های آن در ایران دارند. دو گرایش غالب در تبارشناسی این شب می توان مشاهده کرد: برخی که آیین و آداب این شب را یکی از جشن های زرتشتی و گاه در پیوند با بزرگداشت یکی از ایزدان همان کیش می دانند که به دلیل محاسبه نکردن کبیسه در دوران گوناگون، در روزهای دیگر سال برگزار می شود. گروه دیگر آداب و آیین این شب را به مهر و آیین های مهری نسبت می دهند. هر دو گروه مستندات محکمی برای تایید نظر خود ندارند و تصویری کلی از دیدگاه های خود ارایه می کنند که نکات مبهم فراوانی دارد. موضوع اصلی این نوشتار واکاوی و سنجش گمانه هایی پیرامون چرایی برپایی آیین و آداب شب یلدا/ چله است؛ برای این منظور، با مراجعه به ادبیات و فرهنگ مردم بر دیدگاه استوارتری تکیه کرده است. با بررسی آداب، باورها و آیین های گاه شماری مبتنی بر دو چله بزرگ و کوچک زمستانی، بقایای روایت ناقصی از مرگ و بازگشت به زندگی دوباره زمین در میان کشاورزان و در چارچوب این گاه شماری دیده می شود. بر پایه این روایت با شروع چله بزرگ، در انقلاب زمستانی نفس زمین قطع می شود. در این زمان کشاورزان با گردهمایی و خوردن دسترنج خود به پیشواز روزهای طولانی تر به برکت روند رو به رشد نور خورشید و سودمندی بیشتر زمین از گرمای این ستاره زندگی بخش می روند. در طی چهل روز زمین در خود فرو می رود و در چهلمین شب مردم با برپایی هیمه های آتش به مادر زمین یاری می رسانند تا نفس بکشد. در این میان، زمین پنهانی، اما در چارچار، در میان جنگ دو چله، آشکارا نفس می کشد؛ از این رو آداب و آیین شب چله بیشتر هم بسته احوال زمین است تا خورشید و پیشینه کهن تری از کیش زرتشت یا مهرپرستی دارد.

    کلیدواژگان: شب یلدا، شب چله، گاه شماری سنتی، انقلاب زمستانی، مهرپرستی
  • حسن فاضلی نشلی، مینو سلیمی*، اشکان پوریان صفحات 166-181

    باستان شناسی دوره جدید، در جایگاه مطالعه شاخصه های جهان مدرن، گستردگی بیشتری یافته و به موضوعات پژوهش، گستره جغرافیا و ضرورت های روش شناختی آن افزوده می شود. این مقاله در ابتدا با نگاهی به باستان شناسی دوره جدید، ساخت های اساسی این رویکرد را مشخص کرده و سپس با بیانی مقدماتی از شرایط تاریخی ایران در دوره مدرن، ارزش آن را برای مطالعات تاریخی و قوم باستان شناسی در کشور مطرح کرده است. روش تهیه و تنظیم این مقاله اسنادی است. مطالعه در فرهنگ مادی دوره جدید در ایران (به استثنای آنچه موضوع مطالعه محققان تاریخ هنر است) سابقه ای اندک دارد؛ بر این اساس پژوهش های محدود باستان شناسی دوره جدید در ایران هنوز مطالعه نشده است. بین رشته ای بودن رویکرد فوق، امکان بررسی برخی دیگر از گونه های فعالیت را به عنوان مطالعه در فرهنگ مادی دوره جدید میسر می کند. به ویژه قوم باستان شناسی و باستان شناسی تاریخی تجربه ارزشمندی برای پژوهش در دوره متاخر فراهم کرده اند که می توانند در آینده الگوی خوبی برای مطالعه فرهنگ مادی باشند.

    کلیدواژگان: ایران، باستان شناسی معاصر، قوم باستان شناسی، باستان شناسی تاریخی
|
  • Javad Hoseinzadeh Sadati* Pages 100-109

    Archaeogentics is an interdisciplinary field of research that has a key role in resolving some old problems that have been studied by researchers for a long time, especially by those ones that are focused on archaeology. While this new field of research is well established in developed societies and its potentials are promising for opening new windows of knowledge before human eyes, in our society, like other under developed countries, most researchers are not well aware of its abilities and potentials. Hence this paper tried to briefly introduce the field of archaeogenetic and exemplify some of key questions of prehistory of Iran that can be addressed by this new technique.

    Keywords: Ancient DNA, Physical anthropology, Neolithic, Urbanism period, Bronze, iron age, Archaeogenetics, Archaeology of Iran
  • Bijan Zare, Zhila Moshiri* Pages 110-133

    The purpose of this study was to investigate the impact of socio-cultural factors on water consumption. Statistical population of this study was the citizens of Tehran in less than 6 buildings in district 5 of Tehran and according to the Regional Water Statistics, there are about 4,000 households. Of these, 212 households were selected randomly based on Cochran sampling and through the questionnaire, the necessary information was collected. The research method was quantitative and it has been tried to test the model based on the theoretical framework of research using multivariate structural equation modeling. The theoretical framework of research is Bourdieuchr('39')s theory of cultural and social capital types. Based on the final result of the paper and the multivariate test, between the independent variables (household dimension, age, gender, time at home, individual education, household income and household items) and the dependent variable (water consumption) household dimension variables and household income had a significant effect on water consumption. However, the effect of age, sex, time of home stay, education, and home appliances on water consumption was not significant.

    Keywords: Water consumption, Cultural capital, Social capital
  • Gholamhossein Biyabani* Pages 134-153

    Tourism is a phenomenon belonging to the modern times and generally refers to anything related to travel, but the idea of modern tourism first appeared in the eighteenth century in England. This coincided with a time when values and customs were changing in the country as the Industrial Revolution began; however, travel or excursions still require financial means. Accordingly, tourism in todaychr('39')s world is considered a clean industry and is the third dynamic, thriving and developing economic phenomenon that compared to other global industries has developed more and is considered to be in the third place after oil and automotive industries, but parts of our country remains unknown for us, Iranians. Sometimes we hear the names of some places of interest from foreigners or see them from satellite sites and networks. Sometimes we discover some new places that foreign explorers have already discovered and written about, but it is the duty of the officials of the tourism organization and perhaps the task of the universities of each province to identify the provincial capabilities and set up a suitable plan for it by setting up research institutes. It is safe to say that no country has a variety of climatic, geographical, ethnic, linguistic and musical, local dances and sounds and melodies, like Iran. The method used in this article is applied in nature and is descriptive-analytical. Therefore, in this article, in addition to the definition of tourism, the factors affecting tourism, the importance of tourism, approaches to tourism development, types of tourism, tourism infrastructure and barriers to tourism are discussed.

    Keywords: Tourism, Developent, Acknowledging barriers
  • Maryam Nemat Tavousi* Pages 154-165

    Shab-e-Yalda (Yalda Night) also known as Shab-e Chelleh is annually celebrated on December 21st by Iranians all around the world. The origin of this occasion is a controversial issue. Some believe it goes back to Zoroastrian feasts and others attributed it to Iranian Mithraism. The evidence these scholars refer could not be considered as a strong evidence, rather they are actually hypotheses in need of more attestations to be proved. This research aimed to survey these two-view point and find a reasonable framework to explain the origin of Yalda-night. Based on living heritage of Iranian small cities and villages, especially in west, north-west and central area, segments of a narrative on death and revival of earth, from winter solstice to around forty days after that can be identified. This narrative belongs mostly to farmers. They believe on the winter solstice the earth stops breathing. After forty days of the beginning of winter or several days more, the earth breathing begins covertly, and little by little the obvious breath of the earth can be sensed. Therefore, it seems the feast and customs of Yalda Night is related to the narrative that interprets the death and revival of the earth, and can be as old as agriculture.

    Keywords: Shab-e-Yalda, Shab-e Chelleh, Traditional calendar, Winter solstice, Iranian Mithraism
  • Hassan Fazeli Nashli, Minoo Salimi*, Ashkan Poorian Pages 166-181

    The archeology of the modern period, studying the features of the modern world, becomes more extensive and adds to the subjects of research, the scope of geography and its methodological necessities. This article first identifies the basic structures of this approach by looking at the archeology of the new period and then, with a preliminary statement of the historical conditions of Iran in the modern period, discusses its value for historical and ethnoarchaeological studies in the country. The method of this article is documentative. The study of the material culture of the modern period in Iran (with the exception of what is the subject of study by scholars of art history) has little history; accordingly, limited archaeological research of the new period in Iran has not yet been studied. The interdisciplinarity of the above approach makes it possible to study some other types of activities as a study in the material culture of the modern era. In particular, ethnoarchaeology and historical archaeology have provided valuable experience for research in the late period, which can be a good model for the study of material culture in the future.

    Keywords: Iran, Contemporary archaeology, Ethnoarchaeology, Historical archaeology