فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 63، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی بوداقی*، محمد عباس زاده صفحات 7-42

    در عصر حاضر، زنان به عنوان نیمی از جامعه نقش راهبردی در توسعه ی پایدار دارند. سرمایه گذاری در تواناسازی این قشر، سرمایه گذاری در رشد و توسعه ی پایدار می باشد. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر توانمندسازی زنان متاهل استان آذربایجان شرقی می باشد. روش پژوهش پیمایشی و ابزار گرداوری داده ها پرسش نامه بوده است. جامعه آماری پژوهش بر اساس آخرین سرشماری (1395) کلیه زنان متاهل استان آذربایجان شرقی به تعداد 1203062 نفر بودندکه بر اساس فرمول کوکران 1134 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین در در تحقیق حاضر از روش شیوه ی نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شده است. در مجموع، یافته های پژوهش نشان داد که 1. میزان توانمندی روانی زنان متاهل استان آذربایجان شرقی بالاتر از مقدار متوسط (15/75 درصد) می باشد 2. بر اساس نتایج تحلیل مسیر اثر مستقیم، غیر مستقیم و کل سازه های سرمایه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و روان شناختی بر توانمندسازی زنان معنی دار بوده و این سازه ها توانستند 66 درصد واریانس توانمندسازی را تبیین نمایند؛ با مقایسه ی ضرایب بتاها می توان گفت که توانمندسازی زنان بیش از هر چیزی متاثر از سازه ی سرمایه ی روان شناختی (68/0) می باشد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی زنان، سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، سرمایه روان شناختی
  • کریم رضا دوست*، جابر مولایی، پویا طوافی صفحات 43-80

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ابعاد جهانی شدن بر هویت جنسیتی جوانان شهر آبدانان است. برای تبیین این مسیله، از نظریه گیدنز، استفاده شده است. پژوهش حاضر، یک مطالعه مقطعی به شیوه پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، شامل جوانان 29-15 ساله شهر آبدانان است. روش نمونه گیری مورد استفاده خوشه ای چند مرحله ای است. نمونه آماری بالغ بر 400 نفر است که داده ها بر اساس پرسش نامه جمع آوری شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که هویت جنسیتی در بین پسران و دختران متفاوت نیست و بین میزان بازاندیشی، ازجاکندگی، استفاده از فناوری اطلاعاتی و ارتباطی نوین، نحوه ی مدیریت بدن و میزان تغییر شکل صمیمیت با هویت جنسیتی جوانان رابطه معنادار وجود دارد. هم چنین متغیرهای مستقل پژوهش حاضر جمعا 24 درصد از تغییرات متغیر هویت جنسیتی را تبیین کرده اند. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که امواج مدرنیته و به تبع آن جهانی شدن هویت جنسیتی، جوانان شهر آبدانان را هم تحت تاثیر خود قرار داده است.

    کلیدواژگان: بازاندیشی، مدیریت بدن، فناوری نوین، هویت جنسیتی، آبدانان
  • احمدرضا کیانی، نوشین اسماعیلی، سپیده بشیرگنبدی* صفحات 81-110

    هدف این پژوهش بررسی رابطه سبک های تفکر با رضایت زناشویی در معلمین زن و مرد شهر تبریز بود. پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری مورد بررسی شامل کلیه زنان و مردان معلم متاهل شاغل در آموزش و پرورش شهرستان تبریز در سال 1398 بود که 375 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای نسبی انتخاب و پرسشنامه میان آنها توزیع شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه سبکهای تفکر استرنبرگ-واگنر(1991) و رضایت زناشویی انریچ (1989) بود. داده های به دست آمده با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند. یافته ها نشان دادند که سبک تفکر در بسیاری از مولفه ها با رضایت زناشویی رابطه دارد. در گروه مردان بین رضایت زناشویی و مولفه های الیگارشی، جزیی نگر، درون نگر و مولفه محافظه کار از مولفه های سبک تفکر رابطه معناداری به صورت مثبت و مستقیم وجود داشت و در گروه زنان بین رضایت زناشویی و مولفه های الیگارشی و مولفه محافظه کار رابطه معناداری به صورت مثبت و مستقیم وجود داشت، همچنین در گروه زنان بین مولفه جزیی نگر با رضایت زناشویی رابطه منفی و معکوس وجود داشت. با توجه به رابطه معنادار بین سبک تفکر و رضایت زناشویی توجه به سبک تفکر زوجین در کار با خانواده امری حیاتی است. همچنین با توجه به تفاوت زنان و مردان در ارتباط بین سبک تفکر و رضایت زناشویی، توجه به عامل جنسیت نیز ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سبک تفکر، زنان، مردان، معلمان متاهل
  • نسترن دادخواه، اصغر عسکری خانقاه*، علی باصری، فریبا میراسکندری صفحات 111-152

    محققان در این پژوهش از طریق روش پدیدارشناسی و با استفاده از نظریه کارکردگرایی به بررسی تجربه زیسته زنان درگیر در پدیده رحم‎اجاره‎ای دست زده‎اند. مشارکت‎کنندگان در این تحقیق، از طریق حضور در مراکز درمان ناباروری انتخاب شده‎اند. به نظر می‎رسد با توجه به نرخ بالای ناباروری در ایران، فاصله شدید طبقاتی و سیطره نظم جنسی مردانه، شاهد گسترش رشد سریع این روش جدید بارداری در کشور خواهیم بود. نتایج تحقیق نشان می‎دهد که گرچه زنان با استفاده از این روش دارای فرزند می‎شوند، اما داغ ناباروری در آنها از بین نمی‎رود. همچنین زنانی که از طریق مادری جایگزین دارای فرزند می‎شوند احساس می‎کنند که تجربه آنها از مادر بودن کامل نیست و یک تیپ از مادری ناقص را تجربه می‎کنند، به همین سبب آنها با استفاده از برخی تمهیدات، به مشارکت پرستارانه از مادرجایگزین دست می‎زنند تا از این طریق، در فرایند بارداری و مادرشدن سهیم شوند. ما در این تحقیق نشان دادیم که چگونه این روش از فرزندآوری موجب کالایی‎ شدن فرایندهای فرزندآوری و مادری شده است.

    کلیدواژگان: مادری، کالایی شدن، رنج، نظم جنسی، ناباروری
  • سمیرا نصیری*، یار محمد قاسمی، علی فیض الهی صفحات 153-192

    هدف:

     اساسی پژوهش حاضر، شناسایی وضعیت مصرف‏فرهنگی زنان شهر ایلام در سال 1397است. روش بررسی این مطالعه بر اساس رویکرد کیفی و با روش پدیدارشناسی انجام شد. به این منظور مصاحبه ‏های نیمه ‏ساختارمند با 18زن 15 سال به بالا برمبنای نمونه ‏گیری هدفمند ساکن در شهر ایلام صورت گرفت که در طی آن زنان تجربیات خود را در این خصوص بیان نموده‏ اند. داده‏ های به دست آمده از این مصاحبه‏ ها با استفاده از روش پدیدارشناسی تفسیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‏ ها: 

    3 سنخ از یافته‏ ها استخراج شد که می‏توانند دیدگاه زنان از پدیده مصرف‏فرهنگی را به تصویر کشند. این سنخ‏ها عبارتند از: مصرف‏ فرهنگی نمادین و هویتی، مصرف‏فرهنگی فراغتی و مصرف ‏فرهنگی اقتضایی-کاربردی.

    نتیجه

    یافته‏ های این مطالعه توانست تصویری روشن از دیدگاه زنان که همگی به نوعی پدیده مصرف‏ فرهنگی را تجربه نموده‏اند ارایه دهد. تجربیات زنان از این پدیده نشان داد که آن‏ها مصرف ‏فرهنگی را امری نمادین برای ابراز هویت خود در مقابل دیگران می‏دانند. زنان برای گذران اوقات فراغت، مصرفی منفعل دارند و مصرف‏ کالاهای ‏فرهنگی زنان در شهر ایلام برمبنای اقتضایی از شرایط زندگی می‏باشد. این نتایج مفاهیم مهمی را در عرصه مصرف‏ فرهنگی ارایه داده‏اند که می‏توان با استفاده از آن‏ها برنامه‏ هایی آموزشی برای جهت‏دهی درست مصرف‏ فرهنگی زنان تدوین نمود.

    کلیدواژگان: مصرف‏ فرهنگی، اوقات‏ فراغت، پدیدارشناسی، مصرف‏ نمادین، مصرف‏ اقتضایی
  • شهریار وجدانی، مریم کرمی*، صدیقه احمدی صفحات 193-220
    هدف از این پژوهش، بررسی نقش تعدیل گری باورهای مذهبی در رابطه بین سبک های دلبستگی با نگرش به خیانت در زنان متاهل شهر تهران بود. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش، زنان متاهل مراجعه کننده به سراهای محله و خانه های سلامت منطقه 3 تهران بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس، 152 زن متاهل انتخاب شده و به پرسشنامه های سبک دلبستگی کولینز و رید (1990)، باورهای دینی (آزمون معبد) گلزاری (1379) و نگرش به خیانت ویتلی (2008) پاسخ دادند. نتایچ پژوهش نشان داد که بین سبک دلبستگی ایمن و نگرش به خیانت در زنان متاهل، رابطه منفی و معنادار وجود دارد و باورهای مذهبی، این رابطه را تعدیل کرده و به میزان چشم گیری منفی تر. از دیگر نتایچ این پژوهش این بود که بین سبک های دلبستگی اجتنابی و نگرش به خیانت در زنان متاهل، رابطه مثبت و معنادار وجود دارد ولی با ورود باورهای مذهبی به عنوان تعدیلگر، رابطه مستقیم سبک های دلبستگی اجتنابی و نگرش به خیانت بی معنی می شود. همچنین نتایج پژوهش نشان داد باورهای مذهبی در رابطه بین سبک های دلبستگی با نگرش به خیانت در زنان متاهل، نقش تعدیل گر ایفا می کند.
    کلیدواژگان: باورهای مذهبی، سبک های دلبستگی، نگرش به خیانت
|
  • ALI Boudaghi *, Mohammad Abbaszadeh Pages 7-42

    Today, women have a strategic role to play in sustainable development as half population of the society. Investing in women’s empowerment means investing in sustainable development. The main aim of this study is to investigate the factors affecting the empowerment of married women in East Azarbaijan province. The method of study is quantitative and the data were collected using a questionnaire. According to the latest census (2016), the statistical population of the study included 1203062 married women in East Azarbaijan province from whom 1134 individuals were selected based on the Cochran formula and via multi-stage cluster sampling as a sample of the study.  In general, the research findings showed that 1. The level of psychological empowerment of married women in East Azerbaijan province is higher than the average (75.15%). Based on the results of path analysis, the direct, indirect, and total effects of economic, social, cultural, and psychological capital structures on women's empowerment were significant and could explain 66% of the variance of the dependent variable (women empowerment). Comparing the beta coefficients of regression analysis, it can be said that women's empowerment is mostly affected by the variable of psychological capital (0.68).

    Keywords: Women's Empowerment, Economic Capital, Cultural Capital, psychological capital
  • Karim Rezadoost *, Jaber Moulaei, Pouya Tawafi Pages 43-80

    The purpose of this study was to investigate the effect of the globalization dimensions on the gender identity of the youth in Abdanan city. Giddens' theory was used to explain this issue. The study is a cross-sectional survey and the statistical population includes young people aged 15-29 in Abdanan. The sample size was 400 people who were selected via a multi-stage cluster sampling method. The required data were collected using a questionnaire and analyzed through SPSS software. The Findings showed that gender identity was not different between boys and girls and there was a significant relationship between reflexivity, replacement, use of new information and communication technology, body management, and intimacy, with the youth gender identity. The independent variables of the present study explained 24% of the changes in the gender identity. Based on the findings, the independent variables of the study explained 24% of the changes in the gender identity variable. It is concluded that modernity waves and consequently the globalization of gender identity affected the youth of Abdanan city.

    Keywords: reflexivity, Body Management, new technology, Gender Identity, Abdanan
  • Ahmadreza Kiani, Nooshin Esmaeili, Sepideh Bashirgonbadi * Pages 81-110

    This study aimed to investigate the relationship between thinking styles and marital satisfaction in male and female teachers in Tabriz. The research was a correlational study and the statistical population included all married male and female teachers working in Tabriz in 2019-2020. By cluster sampling, 375 people were selected as a sample and a questionnaire was distributed among them. The instruments used in this study were Sternberg-Wagner (1991) and Enrich (1989) Marital Satisfaction Questionnaire. Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient and multivariate regression Analysis. In the male community, there was a significant positive and direct association between marital satisfaction and the components of oligarchy, and partisanship, introspection, and conservative styles of thinking. In the female population, there was a positive relationship between marital satisfaction and oligarchy and conservative thinking, and a negative relationship between partiality and marital satisfaction. It is crucial to pay attention to the thinking style of people working with the family due to the important relationship between thinking style and marital satisfaction. Considering the significant relationship between thinking style and marital happiness, it is important to pay attention to couples' thinking style when interacting with the family. It also seems important to pay attention to the gender factor, given the disparities between males and females in the relationship between thought style and marital satisfaction.

    Keywords: Thinking Style, marital satisfaction, teachers, Conservative
  • Nastaran Dadkhah, Asqar Askari Khanghah *, Ali Baseri, Fraiba Mireskandari Pages 111-152

    Through a phenomenological approach and using the theory of functionalism, the authors of the present study have explored the lived experience of women involved in the phenomenon of surrogacy. Participants in this study were selected through visits to infertility treatment centers. Due to the high infertility rate in Iran, the extreme wealth inequality and the dominance of the male sexual order, it seems likely that we will see the rapid growth of this new method of pregnancy in Iran. The results of the study suggest that although women come to have children through this method, they do not lose the remorse of infertility. Also, women who come to have children through surrogate mothers feel that their experience of being a mother is not complete and experience a type of defective motherhood. Therefore, they take some measures to engage in nursing the surrogate mothers in order to contribute to the process of pregnancy and motherhood. In this study, we have shown how this method of having children has led to the commodification of childbearing and motherhood processes.

    Keywords: motherhood, Commodification, Suffering, sexual order, Infertility
  • Samira Nassiri *, Yar Mohammad Ghasemi, Ali Feizolahi Pages 153-192

    Identifying the cultural consumption of women in the city of Ilam in 1397 is the main objective of this study. The methodology used for this study was based on a qualitative and phenomenological approach. To this end, semi-structured interviews were conducted in the city of Ilam with 18 women aged 15 and over on the basis of targeted sampling. The data collected from these interviews were analyzed using the applied phenomenological approach. Three types of results were derived from interviews that could capture the viewpoint of women on the phenomenon of cultural consumption. These types are symbolic and identity cultural consumption, leisure cultural consumption, and adaptive-functional consumption. The experiences of women have shown that they consider cultural consumption as a symbolic expression of their identity. Women spend their leisure time passively, and the consumption of women's cultural products in the city of Ilam is a requirement of living conditions. These findings provide important principles in the field of cultural consumption that can be used to develop educational programs for the proper orientation of the cultural consumption of women.

    Keywords: Cultural Consumption, Leisure, Women, Phenomenology, symbolic consumption
  • Shahriar Vejdani, Maryam Karami *, Sedighe Ahmadi Pages 193-220
    The purpose of this study was to investigate the moderating role of religious beliefs in the relationship between attachment styles and the attitude towards infidelity in married women. In this descriptive-correlational research, 152 married women were selected from Tehran’s district 3 community centers using the convenience sampling method. Data were collected using the attachment style scale (Collins and Reid, 1990), Attitude towards infidelity scale (Whatley, 2008), and participating in religious beliefs scale (Golzary, 1379). The results showed that there is a negative significant relationship between secure attachment style and attitude towards infidelity among married women, and religious beliefs moderates this relationship more negatively. There is also a positive and significant relationship between avoidant attachment style and attitude towards infidelity among married women. This direct relationship is not significant when the variable of religious beliefs act as a moderator. In conclusion, religious values act as a moderator between the types of attachment and the attitude of married women towards infidelity.
    Keywords: Religious Beliefs, attachment styles, Attitude Towards Infidelity