فهرست مطالب

نشریه مطالعات مردم شناختی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین آذرنیوند*، حامد اسکندری دامنه، مهدی قربانی صفحات 1-26

    ابتکارات محلی به عنوان فعالیت های دسته جمعی خاص، بدون کمک یا مشوق خارجی، به منظور کنترل آب های زیرزمینی و سطحی تعریف شده است. از طرفی دیگر، یکی از مهم ترین رویکردهای مدیریتی در منابع آب، رویکرد مدیریت اجتماع محور است که تاکید بر ظرفیت سازی و نهادسازی در جوامع محلی برای مدیریت مشارکتی منابع آب دارد. ساختارهای اجتماعی منابع آب، یکی از ابعاد دانش بومی در جوامع روستایی ایران محسوب می شود که ضرورت دارد در مدیریت منابع آب علاوه بر تحلیل دانش بومی، ساختارهای اجتماعی مرتبط با آن نیز مورد تحلیل قرار گیرد. هدف اصلی در این مقاله تحلیل دانش بومی در سازمان اجتماعی تولید کشاورزی و نظام آبیاری در روستای روزکین بخش ساردوییه شهرستان جیرفت است. در این مطالعه، بر اساس روش های مردم شناسی و رویکردهای کیفی از جمله مشاهده مستقیم و مشارکتی محقق و مصاحبه سازمان یافته با 32 نفر از افراد مطلع و آگاه (کلیه کشاورزان) استفاده شده است. در روستای روزکین ساختار اجتماعی خاصی بر مدیریت منابع آب حاکم است که قدمتی بیش از 100 سال دارد. همیاری در مدیریت منابع آب، یک اصل اساسی در این روستا محسوب می شود؛ در این روستا تعداد 10 تشکل یا گروه محلی برای مدیریت منابع آب شکل گرفته که هر گروه از ارباب و زعیم تشکیل شده است. به طور کلی می توان بیان نمود که، با گذشت زمان، ضمن پایداری سنت های محلی در مدیریت منابع آب، پایداری اجتماعی و فرهنگی بهبود یافته و تنازعات اجتماعی در بین ذینفعان محلی در این منطقه کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: سازمان اجتماعی، تولیدات کشاورزی، دانش بومی، نظام آبیاری، روستای روزکین
  • محمدرحیم فیروزه*، غلامعلی حشمتی، حسین بارانی صفحات 27-41

    دانش بومی عشایر شامل مشاهدات زیرکانه و دقیق در مورد گیاهان، حیوانات، آب و هوا، خاک، آفات نباتی و نظام های طبقه بندی است که کاملا با شرایط محلی مطابقت دارند. به عقیده پژوهشگران این حوزه، این دانش دقیق و دارای قابلیت پیش بینی است؛ زیرا افراد جوامع مذکور با آن زندگی کرده اند. اگرچه دانش بومی، بعضی مواقع، با خرافات، عقاید دینی غیرمستند و یا ترس از ناشناخته ها آمیخته است، ولی در مجموع از ارزش بالایی برخوردار است. گرایش به پژوهش های دانش بومی، برخی به دلایل قابلیت های نهفته در آن ها و برخی به دلیل خصلت های خاص این نوع پژوهش هاست. در این مطالعه دانش بومی عشایر ایل بویر احمد در استان کهگیلویه و بویر احمد مورد بررسی قرار گرفته است. جهت کسب اطلاعات در گام نخست دامنه ای از روش های جمع آوری اطلاعات به شیوه ساختارمند همچون پرسش نامه های طراحی شده، تا روش های کاملا بدون ساختار همچون دیدار و گفتگوی آزاد، به کار گرفته شد. روشی دیگر نیز در قالب (ساختارمند، نیمه ساختاریافته و یا بدون ساختار) مورد استفاده قرار گرفته است. در مصاحبه ها، پرسش ها با محوریت چگونگی بهره مندی و همچنین حفاظت از منابع طبیعی مطرح گردید. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که بومیان، گیاهانی را که در محل سکونت خود یافت نموده و در طول سالیان متمادی از آن ها جهت مصارف مختلف استفاده های متنوع کرده اند به گونه ای نامگذاری می کنند که تا حد زیادی با خصوصیات مورفولوژیک، نیازهای اکولوژیک، بو، طعم و محل رویش آن ها تناسب داشته باشد. به علاوه ساکنان منطقه به خصوص سالخوردگان، به خوبی برخی از خانواده های گیاهی را شناخته و با آن که از رده بندی دانش رسمی مطلع نبودند، لیکن برخی از گیاهان را هم خانواده یکدیگر معرفی می کردند. از موارد برجسته در دانش چادرنشینان منطقه مورد بررسی، باورهایی بود که آنان پیرامون حفاظت از گیاهان مورد استفاده خود داشتند. همچنین نتایج این بررسی گویای آن است که گیاه شناسی مردمی، گیاه شناسی ای غالبا تجربی و تا اندازه زیادی کاربردی است.

    کلیدواژگان: دانش بومی، گیاه شناسی مردمی، عشایر، ایل بویر احمد، دیلگان
  • مرتضی حسنی*، حامد وحدتی نسب صفحات 43-82

    اولاد محمدکریم شعبه ی کوچکی از طایفه ی لبومحمدی ایل عرب جباره، از ایلات خمسه ی فارس است که در گذشته مسیر کوچ رویشان در قسمت شرقی فارس از شمال به جنوب بوده است. این افراد از اوایل حکومت پهلوی اول در قسمت شمالی فارس ماندگار شدند و از دام پروری به شیوه ی کوچ نشینی به دام پروری به شیوه ی نیمه کوچ روی، روی آوردند و تا کنون شیوه ی معیشتی خود را حفظ کرده اند. از طرفی طی سده ی گذشته تغییرات وسیعی در سطوح مختلف زندگی این افراد و با سرعت زیاد در حال اتفاق افتادن است که مهم ترین سطح تغییرات را در فناوری آن ها می توان مشاهده کرد. در این پژوهش سعی گردیده تا با تلفیق داده های مردم نگاری با داده های مطالعات چشم انداز، جغرافیا و زیست بوم شناسی انسانی به این مهم پرداخته شود که ساختار معیشتی فرهنگ مردمان مورد مطالعه تا چه میزان متاثر از سازش پذیری های محیطی بوده است. به طرز جالبی یافته های این پژوهش حاکی از این است که با وجود تغییرات گسترده در فناوری و حتی فرهنگ، شیوه ی معیشت این افراد (لااقل تاکنون) تغییر زیادی نکرده و می توان گفت تا حدودی ثابت مانده است.

    کلیدواژگان: مردم نگاری، اولاد محمدکریم، دام پروری، شیوه ی معیشت، تغییر
  • علی انتظاری* صفحات 83-110

    در این مقاله تلاش شده است تا آسیب های احتمالی ورود مدرنیته در ایران بر مساجد مورد بررسی قرار گیرد. مسجد در جامعه ایرانی همواره از جایگاه بالایی برخوردار بوده است. نقش مساجد در همبستگی اجتماعی و اعتلای روحی و معنوی مردم بسیار برجسته بوده است. مساجد، سنگر مقاومت مردم و حفاظت از کیان دین و فرهنگ در برابر هجوم بیگانگان بوده اند. در عین حال ورود مدرنیته در مساجد تحت عنوان شبه مدرن از طریق تکنولوژی صوتی توانسته است آسیب هایی را به مساجد وارد کند که در این مقاله تلاش شده است برخی از آن ها مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شبه مدرنیته، مسجد، تکنولوژی صوتی، بدل گرایی، فردبودگی، وحدت و انسجام
  • کامیار صداقت ثمر حسینی* صفحات 111-127

    مقاله حاضر به موضوع رمضان در سفرنامه های حج ابراهیمی می پردازد که از طریق آن می توان به بررسی تجربیات گذشته و حال سفر های حاجیان ایرانی پرداخت.جهت بررسی موضوع فوق، با مطالعه تحلیلی- مقایسه ای، سفرنامه های حج ابراهیمی ایرانیان، در دو گستره زمانی (با تاکید بر ماه مبارک رمضان) و مکانی (جغرافیای سفر حج) در مسیرهای سنتی و امروزین آن، در دو دوره قبل و بعد از «انقلاب صنعت حمل و نقل مسافر و کالا» مورد بررسی قرار گرفتند و در آن به تحولات اجتماعی و فرهنگی رخ داده در سفر های حج حاجیان ایرانی و وجوه اشتراک و افتراق میان آن دو در سفرنامه های دو دوره مذکور پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: حج ابراهیمی، سفرنامه های حج، حاجیان ایرانی، صنعت حمل و نقل، ماه رمضان
  • صادق صالحی*، زهرا پازروکی نژاد صفحات 129-149

    امروزه اهمیت مساله تغییرات آب و هوا به حدی جدی است که گیدنز در همان ابتدای کتاب سیاست های تغییر آب و هوا، در اهمیت مباحث مربوط به تغییرات آب و هوا و پیامدهای آن می نویسد: این کتاب در مورد بختک ها و فاجعه هاست. پیامدهای ویرانگر مداخلات انسان در محیط زیست، امنیت انسانی گسترده اسکان بشر را به چالش کشانده و بحران محیط زیست را در جایگاه مصادیق امنیتی چند لایه برکشیده و تعادل محیط زیست را آشفته کرده است. با اهمیت یافتن مساله تغییر آب و هوا  از دهه 1980 به بعد، تعریف جدیدی از امنیت ارایه شد که بر این اساس، علاوه بر ابعاد سنتی امنیت، تهدیدات غیرسنتی نیز مانند رکود اقتصادی، بی ثباتی سیاسی و اجتماعی، رقابت های قومی و کشمکش های سرزمینی، تروریسم بین المللی، پول شویی، قاچاق دارو در حوزه مخاطرات انسانی به واسطه تنش ها و فشارهای زیست محیطی برخاسته از آن ها به مثابه جستارهای امنیتی تفسیر شدند. تنش های محیط زیست در قالب تخریب محیط زیست به تعارضات خشونت بار اجتماعی انجامیده است. زمانی که منابع دچار رکود و نابودی شوند امور اقتصادی، اجتماعی و پویش های جمعیتی دچار نابسامانی شده و زمینه تشدید کشمکش میان گروه های وابسته به این منابع فراهم می شود. این مقاله جنبه های امنیتی و تهدیدی تغییر آب و هوا برای صلح بین المللی را مورد بررسی قرار داده و برای این منظور، آراء جامعه شناسان شهیری همچون الریک بک، آنتونی گیدنز و جان اوری در رابطه با تضاد و تغییر آب و هوا مطرح شده است. با یک نگاه جامعه شناختی نیز آسیب های اجتماعی تغییر آب و هوا و گروه های در معرض خطر آن مورد توجه قرار گرفتند. در خاتمه مقاله، برخی از مهم ترین چالش هایی که تحقیقات آتی باید به آن بپردازند به مخاطبان و علاقمندان معرفی شده است.

    کلیدواژگان: تغییر آب و هوا، مطالعات اجتماعی، تضاد، امنیت، صلح
  • بهروز محمودی بختیاری*، فریدون علیاری، اعظم حسن پور صفحات 151-176

    اقوام مختلف ایرانی از نخستین سال های ظهور صنعت فیلم سازی در سینمای داستانی ایران حضور داشته اند، با این حال به نظر می رسد که تا کنون مطالعه نظام مندی در مورد چگونگی بازتاب فرهنگ و زبان آن ها در سینمای ایران وجود نداشته است. این پژوهش با تمرکز بر فیلم های داستانی شاخص سینمای ایران که به آیین، رسوم و فرهنگ های قوم ایرانی می پردازند، تلاش می کند تا بازنمایی و تصویر سازی فرهنگ کردهای ایران را در این آثار ریشه یابی کند. همچنین در این مقاله آیین ها، گویش ها، شخصیت ها، اماکن خاص، رخدادها و پدیده های موجود در این فیلم ها با واقعیت خارجی آن ها تطبیق داده می شود و تاثیر باز نمایی آن مورد ارزیابی قرار می گیرد تا مشخص شود که تا چه حد این آثار در بازنمایی واقعی فرهنگ این گروه مهم از ایرانیان موفق بوده اند.

    کلیدواژگان: سینمای داستانی ایران، کردها، فرهنگ، فولکور، نشانه شناسی فرهنگی
|
  • Hosein Azarnivand*, Hamed Skandari Damane, Mehdi Ghorbani Pages 1-26

    Local initiatives have been defined as specific collective activities without external support or incentives in order to control either ground or surface waters. On the other hand, one of the most important management approaches in managing water resources is an approach that emphasizes on creating capacity and institutionalization of local communities for participatory management of water resources. Social structures of water resources accounts for one of the aspects of indigenous knowledge and in the management of water resources, it is necessary to analyze social structures associated with it in addition to assessment of the indigenous knowledge. This paper aims to analyze indigenous knowledge in social organization of agricultural production and irrigation system in Rouzkin village, Sarduiyeh County - Jiroft city. In this study, based on anthropological methods and qualitative approaches, including direct and participant observation of the researcher and organized interviews with 32 informed informants (farmers) were used. In Roozkin Village, a certain social structure governs on the management of water resources in the region dating back more than 100 years. Cooperation in water resources management is considered as fundamental principle in this village and the social roles of Arbab and Zaim are among social initiatives of this village in management of water resources. In this village, 10 associations or local groups have been formed for managing water resources and each group is composed of Arbab and Zaim. Generally, it can be concluded  that, over time, in addition to the sustainability of local traditions in water resources management, social and cultural stability have been improved with decreased social conflicts among local stakeholders in the rigion.

    Keywords: Social Organization, Agriculture Production, Indigenous Knowledge, Irrigation Systems, Rouzkin Village
  • Mohammad Rahim Firozeh*, Gholam Ali Heshmati, Hosein Barani Pages 27-41

    Nomads’ indigenous knowledge consists of a bright and accurate observations on herbs, plants, animals, weather, soil, pests as well as the classification systems that is compatible with local conditions. According to the researchers and scholars of the field, due to the long-life and long term existence with this kind of knowledge, it enjoys accuracy and capability of prediction. In spite of rare combination of indigenous knowledge with superstition, nconfirmed religious beliefs, and fear on unknown entities and issues, in overall it has a high value and status. Tendency for this kind of researches on indigenous knowledge, comes back to its hidden capabilities and at the same time, its particular applications and usages. This research aims to know and gather indigenous knowledge among Boyer Ahmad Nomads in Kohgiluyeh and Boyer Ahmad Province. In this way, as the first step, researches employed a range of structured methods and technics of data gathering and unstructured methods, such as meetings and open interviews with local people. Questions on the ways of protection and usage of natural resources are employed in the interviews. The field data that gathered in this research, uncovers that how the people under this study, during the course of time, have given some names to the herbals and plants domesticated in this area, that are in conformity with their morphologic features and traits, ecological needs, smell, taste and the place of growth. On the other hand, the people of the given area on general and the elderly of this region in particular, are aware of the family of herbs and plants and despite the lack of academic and formal knowledge; they are able to categorize these herbs and plants in a correct way. One of the other key contributes that these nomads have, is their belief systems about the protection of those herbs and plants grown in the region. One of the Findings and results of this study makes evident that folk ethno botany is an experience and partly applied oriented science (knowledge). People under study realize every herb and plant’s features and applications and know how to classify them. Even more, they are able to draw compressions between qualities and features of herbs and plants that belong to a same group.

    Keywords: Indigenous Knowledge, Folk Ethnobotany, Nomads, Boyer Ahmad Tribe, Diligan
  • Morteza Hasani*, Hamed Vahdati Nasab Pages 43-82

    Olad-e Mohammad Karim is a small branch of Laboo Mohammadi tribe, and this tribe belongs to the larger tribe of Arab-e Jabbareh. The Arab-e Jabbareh tribe itself belongs to the larger clan of Fars’ Ilat-e Khamseh. In the past years, the Olad-e Mohammad Karim used to migrate seasonally in the eastern Fars province from north to south. From the early days of Pahlavi I era, Olad-e Mohammad Karim were forced to stay in the northern Fars and since then they have changed their subsistence strategy from full-time nomadic pastoralism to the semi-nomadic pastoralism in order to maintain their lives. On the other hand, during the last century the accelerated wave of industrialization has affected their use of technology dramatically. This research tries to combine ethnographical data with those from landscape, geography and human bioenvironmental research to investigate to what extend cultural adaptations could be responsible in order to maintain the subsistence strategies. Astonishingly enough our study indicates that in spite of the introduction of different aspects of modern technologies, the subsistence pattern of Olad-e Mohammad Karim has not changed affectedly even to these days.

    Keywords: Ethnography, Olad-e Mohammad Karim, Pastoralism, Subsistence Pattern
  • Ali Entezari* Pages 83-110

    Identifying the probable Damages of importing modernity to Iran on mosques is my main attempt in this article. Mosque in Iranian society has held a high status till now. The role of mosque in strengthening social solidarity and people’s spiritual promotion has been very distinguished. Mosques have been the main stronghold of people in order to protect their religion and culture against alien’s invasion. Yet, penetrating of modernity to mosques through and by audio technology had certain damages in which in this article I attempt to identify some of them.

    Keywords: Semi-modernity, Mosque, Audio Technology, Replicalism, Individuality, Sociality, Activism, Unity, Solidarity
  • Kamyar Sedaghat Samar Hoseini* Pages 111-127

    The article attempts to investigate, through a comparative-analytic study, into the Abrahamic Haj Pilgrimage Narratives of Iranians of Pre and Post- evolutionary Iran. The study tries to take into account the transportational revolution of good and commodity as well as people, to get a better understanding of the socio-cultural developments of these two periods. This article results from a historical study that explored written sources, showing the influence of the spiritual experience of Haj on the worldviews and ritual manners of people who observed Haj pilgrimage. This research aimed to do a historical analysis of experiences of Haj over the course of recorded history among Iranians, in order to answer, how it has evolved and experienced. The main goal of this research is to demonstrate the mutual relationships of two religious elements, including Ramadan and Haj.

    Keywords: Abrahamic Haj Pilgrimage, Haj Narratives, Iranian Pilgrims, Transportation Industry, Month of Ramadan
  • Sadegh Salehi*, Zahra Pazroki Nezhad Pages 129-149

    In his book, Policies of Changes of Weather in the World, Anthony Giddens sets forth the idea that, today,it should be clear that global changes in weather is similar to other disasters and presents adversity that threatens all life on the earthy. Human intervention and different government interference accompanied invasion of nature and violation and destruction of natural diversity present significant evidence of crisis. The key emergent shape of this intervention is global warming. This crisis has spread to all extents on local, national and international levels. Harrison thinks this crisis is rooted in a style of life as a social habit like food habit that develops without any warning in advance like an acute and deadly illness. Observing the key signs of this crisis, the changes and redefinition of public security on all local, national and international levels is vital and requires immediate action in this respect. This is able to prevent the world from future clashes and conflicts over territorial issues, ethnic competitions and so forth. This is considered important considerations in terms of violence and aggression in the world. This article attempts to illustrate how policies can use social science theories, and will explore the degreeto which this policy is practical and useful in Iran.

    Keywords: Climate change, Social studies, Conflict, Threat, Security
  • Behroz Mahmod Bakhtiari*, Fereidon Aliyari, Azam Hasan Por Pages 151-176

    Starting with the first Iranian film, A Girl from Lurestan (Dokhtare Lor), a silent film, viewers are faced with notable insight drawn from ethnic cultures and life in Iran. Different directors have attempted to properly present the lives of ethnic groups in Iranian Cinema and furthermore, employ it to enrich and foster their stories, cultural backgrounds, contexts and motifs. The directors of such films, nevertheless, often reproduce typical images or characteristics of these ethnic groups and sometimes their movies act as an agent for spreading a stereotype among pop culture and the public. Some elements such as food, clothing and place are key components that indicate the cultural image of the ethnicity. Some Iranian ethnic groups such as the Gikak, Lor, Turk, and Kurds have been shown more in Iranian Cinema. This article is dedicated to discuss the representation of Kurdish Ethnic cultures in Iran as an Iranian ethnic group whose presence in Iranian cinema has been remarkable in recent decades. This article concentrates on the key elements in the culture of Kurdish Ethnic groups, including clothing, food and place and reviewed the movies that have driven inspiration from this ethnic culture.

    Keywords: Iranian feature movies, Kurds, Culture, Folklore, Cultural semiotics