فهرست مطالب

Archives Of Occupational Health
Volume:5 Issue: 1, Jan 2021

  • تاریخ انتشار: 1399/12/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هدی رحیمی فرد، حمیدرضا حیدری*، ابولفضل محمدبیگی، احمد سلطان زاده، محسن مهدی نیا، حامد جلیلیان صفحات 902-912
    زمینه

    این مطالعه با هدف ارزیابی شرایط حرارتی بازارهای محلی دوره ای و تعیین راحتی حرارتی و احساس حرارتی فروشندگان و همچنین شیوع بیماری های مربوط به گرما در آب و هوای گرم و خشک ایران انجام می شود.

    مواد و روش

    در این مطالعه ، راحتی و احساس حرارتی 330 فروشنده از بازارهای دوره ای در شهر قم ، بعنوان یک ناحیه آب و هوایی خشک و گرم در ایران ، ارزیابی شد. اندازه گیری ها از 16 ژوییه تا 1 آگوست به مدت 15 روز انجام شد. برای ارزیابی وضعیت حرارتی محیطی شاخص دمای تر گویسان (WBGT) و شاخص ناراحتی (DI) تعیین شد و دمای تمپان شرکت کنندگان برای ارزیابی سازگاری با شاخص های حرارتی تعیین شد. سرانجام ، اثرات محیطی ، شخصی و شرایط کاری بر شیوع بیماری های مربوط به گرما در بین فروشندگان مشخص شد.

    نتایج

    شاخص های محیطی از جمله شاخص DI و WBGT بیشترین ارتباط را با بیماری های مربوط به گرما و درجه حرارت تمپان داشتند (05/0> p). فروشندگان شرایط محیطی را پس از ساعت 13:00 گرم تا خیلی گرم درک نمودند. علاوه بر این ، آنها بعد از ساعت 12:00 ظهر وضعیت ناراحت کننده یا بسیار ناراحت کننده ای را ابراز کردند. یافته ها نشان داد که پارامترهای محیطی بیش از عوامل فردی و شغلی در شیوع بیماری های وابسته به گرما و فشار گرما نقش دارند.

    نتیجه

    فروشندگان ممکن است در تقریبا نیمی از روز کاری در ماه های تابستان در معرض استرس گرما در بازارهای محلی باشند. بنابراین ، بسیار مهم است که آنها دانش کاملی در مورد پیشگیری از بیماری های گرمایی داشته باشند تا اقدامات ایمنی متناسب با شرایط محلی را تدوین و اجرا کنند.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، احساس گرما، بازار دوره ای، تنش گرمایی
  • سید مهدی موسوی*، مهسا جهادی نائینی، سعید یزدانی راد، مجتبی حقیقت صفحات 913-920
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر ارایه یک مدل تصمیم گیری انتخاب راهکار کنترل صدا  مبتنی بر روش های تصمیم گیری چند معیاره فازی با استفاده از تکنیک های دلفی فازی، تحلیل سلسله مراتبی فازی و ویکور فازی انجام بود .

     روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی بود که در واحد تبدیل کاتالیستی یک پالایشگاه نفت انجام شد. در مرحله اول به منظور شناسایی منابع مولد صدا اندازه گیری صدا با توجه به استاندارد انجام شد . در مرحله دوم  با انجام بررسی متون و انجام مصاحبه با خبرگان معیارها و راهکارهای اولیه شناسایی و با استفاده از  روش دلفی فازی مهمترین معیارها و راهکارهای کنترل صدا انتخاب  و در مرحله سوم با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی وزن دهی  به معیارها انجام گردید . در مرحله اخر راهکارهای کنترلی با استفاده از روش ویکور فازی الویت بندی شد .

    یافته ها

    بر اساس نتایج، معیار هزینه با وزن نهایی (0.2796) بعنوان مهمترین و معیار تداخل در فرآیند به عنوان کم اهمیت ترین معیار (0.1107)در نظر گرفته شدند. همچنین کنترل صدا بر اساس الویت عبارتند از: احداث اتاق صوتی برای کارگران در معرض مواجه (Q=0) ، احداث اتاقک صوتی روی منابع(Q=0.49) و نصب ساینلسر روی ایرجت ها(Q=0.50) .

    نتیجه گیری

    مدل تصمیم گیری ارایه شده در این مطالعه می تواند به عنوان یک راهنما جهت انتخاب مناسب یک راهکار کنترل صدا در سایر صنایع که دارای مشکل صدا می باشند بکار گرفته شود .

    کلیدواژگان: کنترل صدا، الویت بندی، واحد تبدیل کاتالیستی
  • فائزه سپاهی زوارم، حمیدرضا مهری، میثم فرامرزی کوهسار، مریم حسن زاده، مرتضی اسماعیل زاده کواکی* صفحات 921-928
    زمینه و هدف

    رانندگان وسایل نقلیه عمومی ، به ویژه در مناطق بسیار آلوده و شلوغ، در معرض میزان بالای آلاینده های هوا به ویژه ذرات معلق کمتر از ده میکرون (PM10) قرار دارند. هدف از انجام این مطالعه اندازه گیری و ارزیابی سطح مواجهه رانندگان اتوبوس های درون شهری با ذرات PM10 در شهر بجنورد است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در شهر بجنورد انجام شد. نمونه برداری از ذرات معلق در دو مسیر از مسیرهای اصلی شهر و از منطقه تنفسی رانندگان اتوبوس با استفاده از دستگاه Haz Dust و روش 500 NIOSH انجام شد. با استفاده از متعلقات دستگاه (ایمپکتور 10) و فیلتر تفلونی مقادیر آلاینده ها از روی دستگاه قرایت گردید. نمونه برداری ذرات در مسیر رفت و برگشت اتوبوس ها و در سه نوبت صبح، ظهر و عصر صورت پذیرفت. نتایج اندازه گیری ها به صورت آمار توصیفی و شاخص های آماری میانگین، آزمون آماری تی مستقل و آزمون آماری من ویتنی توسط نرم افزار آماری SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    در مجموع 420 بار اندازه گیری ذرات PM10 انجام شد. تقریبا 21 درصد از روزهای اندازه گیری غلظتی بیشتر از 150 میکروگرم در متر مکعب هوا داشته اند. اندازه گیری ها نشان می دهد از بین 140 روز اندازه گیری بیست و یکم اردیبهشت ماه (با 380.66 میکروگرم در متر مکعب هوا) بیشترین غلظت و کمترین غلظت در نهم مرداد ماه (با 35.33 میکروگرم در متر مکعب هوا) را داشته اند. میانگین مواجهه روزانه رانندگان در این دوره زمانی یکساله برابر با 151.29 میکروگرم در متر مکعب هوا بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    مواجهه رانندگان اتوبوس با ذرات معلق 10 میکرونی برای رانندگان اتوبوس در شهر بجنورد بسیار بیشتر از میزان توصیه شده سازمان بهداشت جهانی (50 میکروگرم در متر مکعب هوا) می باشد که آنها را مستعد بیماری های قلبی و عروقی در آینده می کند. اتوبوس های فعال در این دو مسیر مورد بررسی از سیستم هوای مطبوع استفاده نمی کنند که باعث نفوذ ذرات معلق از بیرون به درون اتوبوس شده است. پیشنهاد می گردد به منظور کاهش مواجهه رانندگان باید هر چه سریعتر اقدامات کنترلی موثری اتخاذ و اجرا گردد.

    کلیدواژگان: دستگاه Haz Dust، PM10، آلودگی هوا، ترافیک
  • وحید احمدی مشیران، علی کریمی*، فریده گلبابایی، محسن صادقی، علی اصغر ساجدیان، آیسا قاسمی کوزه کنان صفحات 929-936
    زمینه و هدف

    استایرن یکی مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع به ویژه  صنعت پتروشیمی است که خطراتی برای سلامتی دارد.  لذا در جهت شناسایی و کنترل خطرات سلامتی این ماده ارزیابی ریسک ضروری می نماید. در این راستا مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح ریسک سرطان زایی ناشی از مواجهه با استارین به روش دپارتمان بهداشت حرفه ای سنگاپور با سطوح ریسک ارایه شده از سوی WHO، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در مطالعه  حاضر بعد از شناسایی واحدهای نشر کننده استایرن و تهیه گروه های مواجهه همسان، نمونه گیری به روش1501NIOSH، انجام گرفت. نمونه ها با دستگاه گازکروماتوگراف مدل Varian-cp3800،آنالیز شد. در نهایت با روش نیمه کمی دپارتمان بهداشت حرفه ای سنگاپور، ریسک اثرات سلامتی استایرن بر کارکنان شاغل در پتروشیمی محاسبه و نتایج با سطوح ریسک ارایه شده برای استایرن از سوی سازمان WHO مقایسه شد.

    یافته ها

      میزان سرطان زایی استایرن در واحد  پلی بوتادین لاتکس PBL(00023/0) و آتش نشانی (00013/0)، بیشتر از سایر واحد ها بود. مقایسه نتایج با سطوح ریسک تعریف شده از سوی سازمان بهداشت جهانی برای 22درصد کارکنان ریسک سرطان زایی "قطعی" پیش بینی کرد. در حالی که به روش دپارتمان بهداشت حرفه ای سنگاپور، رتبه ریسک "کم" بدست آمد.

    نتیجه

     علی رغم اینکه از طریق روش نیمه کمی دپارتمان بهداشت شغلی سنگاپور، حایز رتبه ریسک "کم" شده است ولی در رتبه بندی سطح ریسک از سوی سازمان WHO، برای 30 سال مواجهه با استایرن "احتمال سرطان زایی" و "سرطان زایی قطعی" پیش بینی شد که نشان دهنده میزان اختلاف بالای نتایج حاصل بود.

    کلیدواژگان: ریسک نیمه کمی، اثرات سلامتی، استایرن، پتروشیمی
  • یاسر خورشیدی بهزادی* صفحات 937-944
    سابقه و هدف

    صدا به عنوان جزء اجتناب ناپذیری از زندگی روزمره ی انسان ها است. میلیون ها نفر از انسان ها بر اثر سکته ی قلبی و مغزی جان خود را از دست می دهند و عامل اصلی این سکته ها پرفشاری خون است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه ی میان صدای هواپیما با فشارخون و ضربان قلب کارکنان فرودگاه مهرآباد است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 100نفر از کارکنان فرودگاه مهرآباد بعنوان گروه مورد و 100نفر گروه شاهد، انتخاب شدند. برای ارزیابی میزان مواجهه افراد با صدا از دستگاه دوزیمتر B&K مدل 4444، برای اندازه گیری فشارخون، فشارسنج Emsig و برای اندازه گیری ضربان قلب از دستگاه ضربان سنج پلار استفاده شد. گروه مورد و شاهد قبل و بعد از شیفت، فشارخون و ضربان قلب آنها اندازه گیری شد و در حین شیفت، دستگاه دوزیمتر، میزان مواجهه با صدا را ثبت کرد. نرم افزار SPSS جهت تحلیل و آنالیز آماری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین میزان مواجهه فردی با صدا در گروه مورد (87,84 ± 2,7 dB)  بیشتر از گروه شاهد (70,01 ± 4,01 dB) و بالاتر از حد استاندارد است. میانگین فشارخون سیستولیک و دیاستولیک قبل و بعد از شیفت در گروه مورد نسبت به شاهد تفاوت معنی داری دارد (p/05). همچنین مشخص شد تراز معادل صوت با فشارخون سیستولیک و دیاستولیک رابطه معنی داری دارد(p<.05).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد تماس با صدا می تواند یک عامل خطر برای افزایش فشارخون شریانی باشد. پیشنهاد می شود به منظور کنترل فشارخون پایش مداوم، آموزش افراد و معاینات دوره ای صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، دوزیمتری، فرودگاه، فشارخون، ضربان قلب
  • شیما نخجوانی، مریم نخجوانی، حمیده زوار، سید مجتبی ممتاز، غلامحسین حلوانی* صفحات 954-960
    مقدمه

    بررسی میزان تولید و انتشار گازهای گلخانه ای ازجمله دی اکسید کربن (CO2) در جو از مهم ترین موضوعات زیست محیطی و نگرانی جامعه جهانی است. لذا این مطالعه باهدف بررسی تاثیر دما و غلظت بر میزان تولید CO2 و CO انجام گردید.

     روش بررسی

    در این پژوهش با استفاده از نرم افزار 6 HSC Chemistry، واکنش های موجود در کارخانه کاشی سرامیک ازجمله برای CaCO3، MgCO3، Fe2O3 با کربن و کربن مونواکسید، Fe3O4 با کربن و کربن مونواکسید در دماهای مختلف بررسی شد.

    بحث و یافته

    در واکنش کلسیم کربنات دما، تاثیر مستقیمی بر تولید کربن دی اکسید دارد اما در تولید مونوکسید کربن تاثیری ندارد. در واکنش منیزیم کربنات، دما تاثیر ناچیزی بر تولید هر دو دارد و برای بقیه واکنش ها، تاثیر دما به ترکیب مولی و شرایط انجام واکنش بستگی دارد.

    نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج نشان می دهند دما بر میزان تولید کربن دی اکسید و مونوکسید تاثیرگذار است، بنابراین باید باکم و زیاد کردن دمای راکتورهای کوره، انتشار این گازها به محیط زیست کاهش یابد.

    کلیدواژگان: کربن دی اکسید، کربن مونوکسید، نرم افزار HSC، صنعت کاشی
|
  • Ashish Trivedi*, Alice S.C Lai, Mahmud Tasim, Nik A.A Tuah Pages 896-901
    Introduction

    The mining and quarrying industry is considered a hazardous work sector due to occupational exposure to quarry dust and particulate matter which can result in respiratory illnesses to workers. These occupational respiratory illnesses tend to have a long latency period before a diagnosis is made, and therefore early detection of respiratory symptoms is crucial to prevent the development of chronic irreversible respiratory conditions. This study aimed to assess quarry workers’ self-reported respiratory symptoms and their health-related quality of life (HRQOL) in Brunei.

    Method

    A descriptive study using convenient sampling method was involving 23 quarry workers from three quarry companies in Brunei. Data was collected using adapted St. George’s Respiratory Questionnaire (SGRQ) which was self-administered to all participants. Data was analyzed using descriptive statistics.

    Results

    Cough was the commonest reported symptom (26.1%), followed by cough with phlegm (8.6%), shortness of breath (4.3%) and chest discomfort (4.3%) among quarry workers. The mean total SGRQ score was 7.51 (±11.70), while the sub-domain scores for Symptoms, Activity and Impact were 10.60 (±12.37), 6.30 (±11.43) and 7.35 (±15.87), respectively.

    Conclusion

    The key findings revealed that there was low prevalence of respiratory symptoms in quarry workers. Smoking was associated with quarry workers (p=0.011). Prevalence of respiratory symptoms was higher among workers who were smokers, those working in areas with exposure to quarry materials, and those who had been employed longer. The study’s findings can be utilized by health professionals to plan, implement and evaluate preventative measures for mining and quarrying work settings.

    Keywords: Respiratory symptoms, Quarry workers, St. George Respiratory Questionnaire, Quality of life, Occupational Health
  • Hoda Rahimifard, Hamidreza Heidari*, Abolfazl Mohamadbeigi, Ahmad Soltanzadeh, Mohsen Mahdinia, Hamed Jalilian Pages 902-912
    Background

    This study aims to evaluate the thermal conditions of periodic local markets and determine the thermal comfort and sensation of sellers, as well as the prevalence of heat-related diseases in the hot and dry climate of Iran.

    Methods

    In this study, thermal comfort and sensation of 330 sellers from periodic markets in Qom city, a dry and hot climate in Iran, were evaluated. Measurements were performed for 15 days, from July 16 to August 1. To assess environmental thermal condition, wet bulb globe temperature (WBGT) index and discomfort index (DI) were determined, and participantschr('39') tympanic temperature was determined to consistency assessment with thermal indices. Finally, the effects of environmental, personal, and working conditions on the prevalence of heat-related diseases among sellers were determined.

    Results

    The environmental indices, including DI and WBGT index, had the most association with heat-related illnesses and tympanic temperature (P<0.05). The sellers perceived the environmental conditions as warm to hot after 1:00 pm. Besides, they expressed an uncomfortable or very uncomfortable situation after 12:00 pm. The findings showed that environmental parameters play a more important role in the prevalence of heat-related diseases and heat strain than individual and occupational factors.

    Conclusion

    The sellers may be at risk of heat stress in outdoor markets in nearly half of the workday in the summer months. Therefore, it is very important that these people receive the necessary training in the prevention of heat illness in order to take appropriate protective measures in accordance with local conditions.

    Keywords: Thermal comfort, Thermal sensation, Periodic market, Heat stress
  • Seyed Mahdi Mousavi*, Mahsa Jahadi Naeini, Saeid Yazdani Rad, Mojtaba Haghighat Pages 913-920
    Background

    The aimed of this study was to identify and ranking noise control solutions by using fuzzy Delphi approach and FAHP-fuzzy vikor method in an oil refinery.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in the catalytic conversion unit in an oil refinery. First, noise measurement was performed based on the standard to identify the sources of noise generating factors. Second, the criteria and initial solutions were identified by reviewing the texts and conducting interviews with experts and the most significant criteria and solutions for noise control were selected using the fuzzy Delphi method. Then, the criteria were weighed using the fuzzy analytic hierarchy method.  Finally, the control solutions were prioritized using fuzzy Vikor method.

    Results

    The results of FAHP method indicated that cost with final weight (0.2796) had the highest weight and non-interference in the process with final weight (0.1107) had the lowest weight among the identified criteria. The ranking of noise control solutions with fuzzy Vickor method indicated that the construction of an acoustic room for workers exposed to weights (Q = 0) as the most appropriate solution for noise control and the method of modifying or changing the work process with the final weight (Q = 1) is the last noise control solution among the solutions identified in the studied refinery.

    Conclusion

    The use of multi-criteria decision-making methods in selecting the appropriate solution for noise control can overcome the uncertainties in making an appropriate decision for selecting the best solution for noise control. In this study, a decision model was introduced for selecting the most appropriate noise control solution based on different criteria and this model can be used in other industries which should select a noise control solution.

    Keywords: Noise control, Prioritization, Catalytic conversion unit, Fuzzy AHP, Vikor Fuzzy
  • Faeze Sepahi Zoeram, Hamidreza Mehri, Meisam Faramarzi Kuhsar, Maryam Hassan Zadeh, Morteza Esmaeilzadeh Kavaki* Pages 921-928
    Background

    Drivers of public vehicles, especially in highly polluted and crowded areas, are exposed to high air pollutants, especially particulate matter less than ten microns (PM10). The purpose of this study was to measure and evaluate the level of exposure of city bus drivers to PM10 particles in Bojnurd, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in Bojnurd, Iran. A sampling of particulate matter was taken through bus driverschr('39') respiratory area in two routes from the main routes of the city using the Haz-Dust device. This device has been designed and manufactured based on the NIOSH-500 method. Using an impactor 10, the amount of particulate matter less than ten microns was read from the device.  Particle sampling was performed in both round-trip buses in three shifts in the morning, noon, and evening for one year. The results of the measurements were statistically analyzed by descriptive statistics and mean statistical indices, independent t-test, Mann-Whitney test and One-way ANOVA test at 95% significance level by SPSS software version 24.

    Results

    A total of 420 times, PM10 particles were measured in the driverschr('39') respiratory area.  Approximately 21% of the measurement days had a concentration of more than 150 micrograms per cubic meter of air (or µg/m3). Measurements show that among 140 days of measurement, the highest concentration was on May 21 (with 380.66 µg/m3 of air), and the lowest concentration was on August 9 (with 35.33 µg/m3 of air). The average daily exposure of drivers in this one-year was 151.29 µg/m3 of air.

    Conclusion

    The exposure of city bus drivers to PM10 particles in Bojnurd was much higher than recommended by the World Health Organization (50 µg/m3 of air) and slightly higher than the US Environmental Protection Agency standard (150 µg/m3 of air), which predisposes them to cardiovascular disease in the future. The active buses on these two routes did not use the air conditioning system, which allowed suspended particles to penetrate the bus from the outside. It is suggested that in order to reduce the driverschr('39') exposure, effective control measures should be adopted and implemented as soon as possible, such as launching an air conditioning system equipped with a HEPA filter.

    Keywords: Haz-Dust Device, PM10, Air pollution, Traffic
  • Vahid Ahmadi Moshiran, Ali Karimi*, Farideh Golbabaei, Mohsen Sadeghi, Ali Asghar Sajedian, Aysa Ghasemi Kozekonan Pages 929-936
    Background

    Styrene is one of the chemicals used in industries, especially the petrochemical industry, which affects health. Singaporean methods and the WHO use different parameters to assess the carcinogenic risk of the substance. Therefore, this study aimed to compare the level of carcinogenic risk due to exposure to styrene using the Singapore Department of Occupational Health with the risk levels provided using the WHO to achieve high-reliability results.

    Methods

    In this study, 150 air samples were collected from the respiratory area of 50 employees by NIOSH1501 method, after identification of styrene emission units and preparation of identical exposure groups. The samples were analyzed by Varian-cp3800 gas chromatograph. Finally, the risk of styrenechr('39')s health effects on petrochemical staff was calculated using the method of the Singapore Department of Occupational Health, and the results were compared with the risk levels of styrene presented by WHO.

    Results

    The carcinogenicity of styrene was higher in polybutadiene latex (PBL) (2.3 ) and the fire department (1.3 ) in comparison with the other units. The World Health Organization-defined risk levels predicted 22% of staff to be a "definitive" carcinogenic risk. While the Singapore Department of Occupational Health approached a "low" risk rating.

    Conclusion

    A "low" risk rating was obtained through the Singapore Department of Occupational Health. But the WHO method for 30 years of exposure to styrene predicted "probable risk" and "definitive risk." This showed a high difference in the results of the two semi-quantitative methods used.

    Keywords: Health Risk Assessment, Styrene, Occupational exposure, Petrochemical
  • Yaser Khorshidi Behzadi*, Mohammad Ranjbarian, Soheila Khodakarim Pages 937-944
    Background

    Sound is an inevitable part of everyday life these days. Hypertension is the most significant preventible risk of immature death all around the world. The main purpose of this study is to answer this question: Does aircraft noise affect blood pressure and heart rate?

    Methods

    To achieve this objective, 100 personnel from the airport were selected. Additionally, 100 personnel were selected for the control group. In this case-control study the B&K dosimeter  model 4444 was used to record noise in a long time duration (8 hours) Blood pressure and heart rates were measured before and after their shift and during their work shift by connecting a dosimeter device to their body and recording noise exposure. SPSS V.22 software was used for statistical analysis.

    Results

    Analyses showed that the average noise intensity in the experimental group was 87.84 ± 2.76, and in the control group, it was 70.01 ± 4.01chr('39')s. Compared with the control group, mean differences between systolic (P <0/001) and diastolic blood pressure (P=0.047) was significant, while the mean differences in heart rate after the shift not have a significant (P> 0.05).

    Conclusions

    research indicates that unacceptable noise could be a hazardous agent for hypertension. It is suggested that monitoring blood pressure, training workers, and periodic examination to be practiced to decrease blood pressure.

    Keywords: Aircraft, Noise, Hypertension, Blood pressure
  • Elnaz Rahimi, Fateme Nakhjavani, Sara Safari, Hanieh Nematollahi, Samira Mardaneh, Amin Babaei Pouya* Pages 945-953
    Background

    Work-related accidents are one of the most important factors in the loss of human lives. With technology and industrial progress, the consequences of accidents due to hazards become more severe and may even stop the work of power plants. This study aimed to identify and assess the risk of hazards in a combined cycle power plant.

    Methods

    The descriptive cross-sectional study was conducted to assess the risk of a combined cycle power plant using the FMEA method. Having studied various documentation and records, holding different meetings, and brainstorming, the risk priority number was calculated and corrective suggestions have been presented.

    Results

    Out of a total of 74 identified risks, 34 (45.94%) were at high risk, and 40 (54.05%) were of medium risk. 85% of the risks had the highest severity levels that could cause explosions and fires, injuries, and burns.

    Conclusion

    It can be mentioned that the risks associated with industries such as power plants were high and preventive measures in such places are very important. Identifying hazards and risk assessments with a standard method such as FMEA was a useful way to prevent accidents and human and financial losses.

    Keywords: Risk assessment, FMEA, Combined cycle power plant, Fire, Explosion
  • Shima Nakhjani, Hamideh Bidel, Maryam Nakhjavani, Hamideh Zavvar, Sayed Mojtaba Momtaz, Gholamhossein Halvani*, Niloofar Halvani Pages 954-960
    Background

    The study of the production and emission of greenhouse gases, including CO2 in the atmosphere, is one of the most important environmental issues and concerns of the international community. This study was conducted to investigate the effect of temperature and furnace fuel concentration changes on CO2 and CO production.

    Methods

    In this study, using HSC Chemistry 6 software, the existing reactions for fuels used in the furnace, including CaCO3, MgCO3, Fe2O3, and Fe3O4, were simulated. The concentrations of carbon dioxide and carbon monoxide produced at different temperatures were investigated.

    Results

    In the CaCO3 reaction, the temperature has a direct effect on carbon dioxide production but no effect on carbon monoxide production. In the MgCO3 reaction, the temperature has little effect on the production of both, and for the rest of the reactions, the effect of temperature depends on the molar composition and reaction conditions.

    Conclusion

    In general, the results show that temperature affects the production of carbon dioxide and monoxide, so the emission of these gases to the environment can be reduced by adjusting the temperature of the furnace reactors.

    Keywords: Carbon dioxide, Carbon monoxide, HSC software, Tile industry