فهرست مطالب

اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی - پیاپی 4 (بهار 1398)

مجله اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی
پیاپی 4 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید آماده*، ربابه سادات رازقی نصرآباد صفحات 1-24
    آلودگی محیط زیست یکی از مسایل مهم اغلب کشورها است و به همین دلیل در اکثر سیاست گذاری ها و تصمیم گیری ها، حفاظت از محیط زیست در اولویت قرار گرفته است. یکی از راهکارهای کنترل آلاینده ها و بهبود کیفیت محیط زیست، برقراری مالیات های محیط زیستی است. هدف این تحقیق بررسی تجربه کشورها در زمینه تاثیر مالیات های محیط زیستی بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است. بدین منظور از داده های کشورهای منتخب توسعه یافته در زمینه انتشار گازهای گلخانه ای به طور کل و انتشار گاز دی اکسید کربن به طور خاص در کنار سایر متغیرها ازجمله تولید ناخالص داخلی، مصرف انرژی و ارزش افزوده بخش صنعت طی سال های 2012- 1995 استفاده شد. برای آزمون هم انباشتگی، آزمون هم انباشتگی پدرونی و کایو و برای بدست آوردن بردارهای هم انباشتگی، روش حداقل مربعات کاملا تعدیل شده (FMOLS) به کار گرفته شد. نتایج نشان داد، در کشورهای منتخب، اثر درآمدهای مالیات محیط زیستی و ارزش افزوده بخش صنعت بر انتشار گازهای گلخانه ای، منفی و معنادار و اثر مصرف انرژی بر انتشار گازهای گلخانه ای، مثبت و معنادار است. همچنین فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس برای این کشورها تایید شد.
    کلیدواژگان: مالیات های محیط زیستی، محیط زیست، آلودگی، گازهای گلخانه ای، روش FMOLS
  • علی دهقانی، فریبا عثمانی*، محمدجواد گرجی پور صفحات 25-45

    هدف این مطالعه، ارزیابی سطح کارایی زیست محیطی و تاثیر آن بر ارزش افزوده صنایع استانی ایران در مصرف گاز طبیعی است که به نوعی بررسی منحنی زیست محیطی کوزنتس می باشد. برای این منظور از داده های پانل استانی بخش صنعت کشور طی دوره 1393-1387 استفاده شده است. میزان کارایی زیست محیطی با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها بر مبنای برنامه ریزی خطی ارایه و اثر کارایی زیست محیطی بر ارزش افزوده صنایع استانی با استفاده از تخمین زن آرلانو و باند به روش گشتاور های تعمیم یافته محاسبه شده است. متغیرهای بکار رفته شامل مصرف واسطه از نهاده های بخش صنعت و مصرف گاز طبیعی به عنوان ورودی، ارزش افزوده به عنوان خروجی مطلوب و انتشار گاز دی اکسید کربن ناشی از مصرف گاز طبیعی به عنوان خروجی نامطلوب در نظر گرفته شده است. نتایج به دست آمده حاکی از ارتباط معنادار و مثبت بین کارایی زیست محیطی و ارزش افزوده بخش صنعت استانی می باشد. نتایج همچنین وجود منحنی زیست محیطی کوزنتس در دوره مورد بررسی برای صنایع استانی ایران را تایید می کند. در طی دوره مذکور کارایی زیست محیطی بخش صنعت استانی روند کاهشی دارد، برای این منظور پیشنهادتی از قبیل، تشویق صنایع به سمت کارایی بالاتر با حمایت دولت از صنایع کارا، پرداخت یارانه، در اولویت قرار دادن این صنایع در مصرف منابع با قیمت پایین تر، تشویق به استفاده از انرژی های تجدیدشدنی و برقراری قوانین زیست محیطی و همچنین در اولویت قراردادن صنایع کارا در امر صادرات و واردات منابع و کالا و معافیت های مالیاتی، ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: کارایی زیست محیطی، ارزش افزوده، روش گشتاور های تعمیم یافته، منحنی زیست محیطی کوزنتس، مصرف گاز طبیعی
  • الهه کوچکی، سید عبدالمجید جلائی اسفندآبادی* صفحات 47-72
    منحنی آرمی رابطه ای غیر خطی میان اندازه دولت و رشد اقتصادی را نشان می دهد. آرمی در بحث بهینگی، برای اقتصادهایی که اندازه دولت درآنها کوچک است توسعه اندازه دولت را سبب افزایش تولید و رشد اقتصادی می داند و در نقطه مقابل، افزایش اندازه دولت منجر به کاهش رشد اقتصادی و تولید می گردد. همچنین امروزه آلودگی یکی از مهم ترین چالش های مدیریتی کشورهاست. بدون تردید انتشار آلودگی، تابعی از فرآیند رشد و توسعه اقتصادی است. بیشتر مطالعات انجام شده در این زمینه، وجود یک رابطه U شکل معکوس بین کیفیت محیط زیست و رشد اقتصادی را تایید می کنند. مطالعه حاضر به بررسی تاثیر منحنی آرمی بر منحنی زیست محیطی کوزنتس در ایران در دوره 1393-1357 با رویکرد ARDL پرداخته می شود. نتایج حاکی از آن است، مصرف انرژی اثرگذارترین متغیر در تعیین روند آلودگی و انتشار 2CO است و مخارج دولت به عنوان شاخصی از منحنی آرمی بر روند آلودگی در ایران تاثیر منفی می گذارد. همچنین شاخص های توسعه مالی، اثری منفی و معنادار بر روی آلودگی محیطی دارند بدین معنی که با افزایش هر کدام از آنها، انتشار آلودگی کاهش می یابد. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت که ایران در مراحل اولیه توسعه اقتصادی قرار دارد و هنوز به نقطه اوج منحنی کوزنتس نرسیده است ودرنهایت، فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس در ایران در تمام حالات در بلندمدت رد می شود.
    کلیدواژگان: منحنی آرمی، منحنی زیست محیطی کوزنتس، اننتشار دی اکسیدکربن، رشد اقتصادی، روش ARDL
  • روح الله کهن هوش نژاد*، محمدحسین التمیمی صفحات 73-92

    توسعه اقتصادی یک الزام سیاستی برای ایجاد توازن میان ملاحظات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است. قراردادهای سرمایه گذاری و توسعه پایدار روابط پیچیده ای با یکدیگر دارند. جنبه های متعددی از قراردادهای سرمایه گذاری دارای اثر مستقیم بر اهداف توسعه پایدار نظیر کاهش فقر و پایداری زیست محیطی هستند. از دیدگاه توسعه پایدار، برای رسیدن به یک مفاد قراردادی مطلوب، باید در کنار دغدغه های متعارف در خصوص درآمد دولت، میان تمامی موضوعات فرآیندی، اقتصادی و محیط زیستی قراردادها، توازن برقرار نمود. به طورکلی ضوابط محیط زیستی در قراردادهای نفت و گاز عمدتا در پنج روش ارجاع به قوانین و مقررات ملی محیط زیستی، ارجاع به استانداردهای بین المللی این صنعت، ارجاع به قوانین ملی و استانداردهای بین المللی صنعت نفت و گاز، ارجاع به قوانین ملی یا استانداردهای صنعت و موافقت نامه های بین المللی محیط زیست و ایجاد استانداردهای محیط زیستی خاص هر پروژه گنجانده می شود. درحال حاضر مفاد مربوط به مسایل محیط زیستی به تفصیل در قراردادهای سرمایه گذاری حوزه صنایع معدنی نفت و گاز مشاهده می گردند، ولی همچنان شکاف قابل توجهی در این زمینه وجود دارد. مهم ترین مسئله در رعایت الزامات محیط زیستی، عدم سوزاندن گازهای همراه نفت است که یکی از دغدغه های اصلی محیط زیستی در ایران محسوب می شود. در این خصوص متاسفانه عملکرد ایران در سال های گذشته مناسب نبوده و توجه به این موضوع و لزوم مدیریت آلاینده ها مسئله ای اجتناب ناپذیر است. همچنین، یکی از جنبه های مجهول حقوق بین الملل خصوصی محیط زیست، تعیین قانون حاکم بر جبران خسارات محیط زیستی است، در حالی که قانون مدنی ایران در این زمینه مسکوت است. بنابراین همچنان این ضرورت وجود دارد که کشورهای نفتی ازجمله ایران علاوه بر تدوین قوانین و مقررات لازم برای نظارت و کنترل عملیات نفتی، سیستم نظارتی جامعی را بر اجرای قراردادهای بین المللی نفتی، به خصوص برای اجرای شروط مرتبط با محیط زیست، اعمال کنند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، قراردادهای سرمایه گذاری نفت و گاز، محیط زیست، ایران
  • مهدیه مودی، رمضان حسین زاده*، جواد شهرکی صفحات 93-112

    خانوارها به طور مستقیم و غیرمستقیم موجب انتشار انواع آلاینده های هوا می شوند. انتشار غیرمستقیم آلاینده ها توسط خانوارها در اثر مصرف انواع کالاها و خدماتی اتفاق می افتد که برای تولید آن ها از سوخت های فسیلی استفاده می شود. از این رو هدف این مطالعه بررسی تغییر ساختار مصرف خانوارها بر میزان انتشار غیرمستقیم چهار نوع آلاینده هوا شامل دی اکسیدکربن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و متان با استفاده از تحلیل تجزیه ساختاری در الگوی داده - ستانده بین دو سال 1380و1390 می باشد. در این مطالعه، ماتریس مصرف کالاها و خدمات توسط خانوارها به دو جزء، ساختار مصرف و حجم کل مصرف تجزیه و سپس اثر تغییر ساختار مصرف بر میزان انتشار آلاینده ها بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان داده است که تغییر ساختار مصرف خانوارها موجب افزایش هر چهار نوع آلاینده هوا شده است. میزان افزایش این آلاینده ها در اثر تغییر ساختار مصرف خانوارها برابر 08/78 میلیون تن دی اکسیدکربن، 28/319 هزارتن دی اکسید گوگرد و 1/296 هزارتن اکسید نیتروژن و 2/481 هزارتن متان شده است.

    کلیدواژگان: آلاینده های هوا، ساختار مصرف خانوارها، تحلیل داده ستانده، سوخت های فسیلی
  • مرجانه میرزایی*، حمیدرضا حری، زین العابدین صادقی صفحات 113-130

    بررسی آلودگی محیط زیست و عوامل تاثیرگذار بر آن یکی از مباحث مهم اقتصادی است. آلودگی محیط زیست با رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه افزایش می یابد و محیط زیست یک کالای پست یا حداکثر یک کالای نرمال تلقی می شود. سرمایه به مثابه موتور اصلی رشد و توسعه اقتصادی کشورهاست. بنابراین کشورهای جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه همواره برای جذب سرمایه در تلاش هستند. سرمایه گذاری مستقیم خارجی عامل مهم و کلیدی انتقال سرمایه که موجب گسترش شبکه تولید جهانی و انتقال فناوری می گردد، تلقی شده است و فرآیند رشد و توسعه اقتصادی را در کشور میزبان سرعت می بخشد. سرمایه گذاری خارجی می تواند موجب استفاده بیشتر از منابع انرژی و منابع طبیعی شود پس انتظار می رود که ارتباط معنی داری بین سرمایه گذاری مستقیم خارجی وآلودگی محیط زیست وجود داشته باشد. بنابراین بررسی ارتباط بین این دو متغیر دارای اهمیت است. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر آلودگی محیط زیست در ایران و کشورهای منتخب عضو منا طی سال های 2011-1990 با روش اقتصاد سنجی داده های تابلویی می باشد. نتایج تحقیق رابطه مثبت و معنی داری میان سرمایه گذاری مستقیم خارجی با انتشار دی اکسیدکربن در کشورهای مورد بررسی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آلودگی محیط زیست، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، کشورهای عضو منا
|
  • Hamid Amadeh *, Robabeh Razeghi Nasrabad Pages 1-24
    Environmental pollution is an important problem facing many countries and the environmental protection policies are amongst the top priorities of most decision-making processes and policy makings. A most effective measure to improve the quality of the environment is to impose environmental taxes. The purpose of this paper is to investigate the impact of environmental taxes on GHG reduction. To achieve this objective, the data from selected developed countries on the greenhouse gases emissions, especially carbon dioxide emissions together with other variables such as GDP, energy consumption and the added value of the industrial sector during the years 1995-2012 have been used. Pedroni and Kao convergence test and the ordinary least squares method are used to derive cointegration vectors. The results show that in the selected countries, the impact of increasing environmental tax revenues and the added value of industrial sector on emissions are negative and as well as being significant in these countries and the impact of increasing GDP and energy consumption on emissions is also positive and significant. The validity of Kuznets environmental curve is confirmed for these countries.
    Keywords: Environmental Taxes, Environment, Pollution, Greenhouse Gases, FMOLS Method
  • Ali Dehghani, Fariba Osmani *, Mohammad Javad Gorjipour Pages 25-45

    The purpose of this study is to assess the environmental performance level and its impact on the value added of the Iranian provincial industries in terms of natural gas consumption, which is, in fact, an examination of the Kuznets environmental curve. For this purpose, the provincial panel data of the industrial sector of the country during the period of 2008-2014 was used. The environmental performance was calculated using the data envelopment analysis method based on the linear planning and the effect of environmental efficiency on the value added of the provincial industries. Arellano- Bond approach with the method of generalized moments is used. The variables used include the use of intermediate inputs from the industrial sector and natural gas consumption as inputs, the added value as a desirable output and the carbon dioxide emissions from natural gas consumption as an undesired output. The results indicate a significant and positive relationship between environmental performance and the value added of provincial industries. The results also confirm the existence of the Kuznets environmental curve in the period under review for the provincial industries of Iran. During this period, the environmental efficiency of the provincial industry sector is decreasing. Hence, suggestion number of policies are recommended as follows: encouraging industries to a higher efficiency performance, through Government support for efficient industries, paying subsidies, prioritizing these industries to consume resources at lower prices, encouraging the use of renewable energy and establishing environmental laws, as well as prioritizing efficient industries in the exports and imports of resources and goods, and the tax exemptions.

    Keywords: environmental efficiency, Industry, VALUE ADDED, Generalized Method of Moments, Kuznets Environmental Curve, Nature Gas Consumption
  • Elahe Koochaki, Sayed Abdul Majid Jalaee Esfand Abadi * Pages 47-72
    Armey curve demonstrates a non-linear relationship between government size and economic growth. From the optimality point of view, the Armey curve recommends the development of government size which leads to increased production and economic growth when the size of the Government is small in an economy. In addition, the increase in Government size would lead to lower economic growth and production. Pollution is one of the most important challenges facing countries. Without doubt, pollution emission is a function of economic growth and development process. Most of the studies conducted in this area confirm an inverse U-shaped relationship between environmental quality and economic growth. The present study examines the effect of the Armey curve on Kuznets Environmental Curve in Iran during the period of 1978-2014 using ARDL approach. Results obtained indicate that energy consumption is the most influential variable in determining pollution and CO2 emission together with, government expenditure being an indicator of Armey curve, has negative impact on pollution process in Iran. In addition, the indicators of financial development have significant negative effect on environmental pollution so that by increasing each of them the pollution emission would be reduced. According to the results, we maintain that Iran is in the early stages of economic development, and still has not achieved to culmination of Kuznets curve. Finally, the hypothesis of Kuznets Environmental Curve in Iran is rejected in the long-term in all the senarios.
    Keywords: Armey curve, Environmental Kuznets Curve, Carbon dioxide emission, Economic Growth, ARDL approach
  • Roohollah Kohanhooshnejad *, Mohammad Hosein Altamimi Pages 73-92

    Sustainable development is a policy requirement to balance economic, social and environmental considerations. Investment contracts and sustainable development have complex relationships with each other. Several aspects of investment contracts have direct impact on sustainable development goals such as poverty reduction and environmental sustainability. From the perspective of sustainable development, achieving good contract provisions together with typical concerns about Government oil reveneues, necessarily requires a balanced consideration of the above-mentioned issues. Multiple processes and environmental issues in Natural Resources Investment contracts show that these contracts are not only business documents but also a tool for public policy. This consideration has important implications: First, the investment contracts should possess the transparency charater. Secondly, from the perspective of sustainable development, creating ways to maximize the positive linkages to domestic economy is of utmost importance. Investment contracts can pursue the goals of increasing employment and creating business opportunities. Finally, in the environmental sector, investment contracts often determine the responsibility for environmental damage as well as the venue of any disputes and claims related to environmental issues.

    Keywords: Sustainable Development, Natural Resources of oil, gas, Economic Benefits, Environment
  • Mahdieh Moodi, Ramezan Hosseinzadeh *, Javad Shahraki Pages 93-112

    Households, directly and indirectly, are responsible for emission of various air pollutants. Indirect emission by households is due to the consumption of goods and services which use fossil fuels in their production processes. The purpose of this study is to investigate the changes in the structure of households’ consumption on the indirect emissions of four types of air pollutants including carbon dioxide, sulfur dioxide, nitrogen oxides and methane using structural decomposition analysis in the input-output model during 2001-2011. In this study, the matrix of consumption of goods and services by households was divided into the following two components: the total volume of consumption and the structure of consumption. We have then investigated the effect of changes in the structure of consumption on pollutant emissions. The results show that the change in the structure of consumption has increased the all air pollutant emissions. The increased amounts of these pollutants as a result of changes in consumption structure is 78.08 million ton CO2, 319.28 thousand tons SO2, 296.1 thousand tons NOx and 481.2 thousand tons Methane.

    Keywords: Air Pollutant, Structure of Household Consumption, Input-output Analysis, Fossil Fuels
  • Marjaneh  Mirzaei *, Hamid Reza Horry, Zeinolabedin Sadeghi Pages 113-130

    Environmental pollution and the factors affecting it are a topical issue in economic analysis. In developing countries, environmental pollution is rising alongside with economic growth while being regarded as an inferior or at least a normal commodity. Capital is the main engine of economic growth and development. Hence, developing countries have always been attempting to attract investment. Foreign direct investment is considered to be the key factor in the transfer of capital, which expands the development of the global production network, accelerating the process of economic growth and development in the host country. Since the foreign direct investment leads to more use of energy resources and natural resources, it is therefore expected to have a significant relationship between foreign direct investments and the environmental pollution. It follows therefore that the study of the relationship between these two variables is of particular importance. The prime objective of this research is to investigate the effect of foreign direct investment on environmental pollution in Iran and the selected countries of the MENA during the years 1990 to 2011 with the panel data econometric approach. The results demonstrate that there is a positive and significant relationship between carbon dioxide emissions and foreign direct investment in the countries under study.

    Keywords: Foreign Direct Investment, Environmental Pollution, MENA Countries