فهرست مطالب

اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی - پیاپی 5 (تابستان 1398)

مجله اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی
پیاپی 5 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهرشاد شریفی، رضا اسفنجاری کناری*، فاطمه پدیدار خناچاه صفحات 1-20
    کشاورزی مدرن امروزی بیش از گذشته به انرژی و به خصوص سوخت های فسیلی وابسته است. با توجه به اهمیت تولیدات کشاورزی در ایران، هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان مصرف انرژی و شاخص های انرژی در تولید محصول چای در شهرستان لاهیجان می باشد. پژوهش به صورت میدانی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. نتایج نشان داده میانگین انرژی های ورودی برای محصول چای در منطقه مورد مطالعه 8/11755 مگاژول بر هکتار و میانگین انرژی خروجی 87/6064 مگاژول بر هکتار بوده است. میانگین کارایی انرژی تولید چای 86/0محاسبه شده و میانگین بهره وری انرژی، انرژی ویژه و همچنین میانگین افزوده انرژی در این بررسی به ترتیب 079/1، 81/1 و 5711- محاسبه شده است. مقایسه اثر انرژی نهاده های مستقیم و غیر مستقیم نشان داده که اثر انرژی نهاده های مستقیم بر عملکرد محصول چای بیشتر از اثر انرژی نهاده های غیر مستقیم است و همچنین مقایسه اثر نهاده انرژی های تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر نیز نشان داده که اثر انرژی نهاده های تجدید ناپذیر بر عملکرد بیشتر از اثر انرژی نهاده های تجدیدپذیر است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که مزارع چای مورد بررسی از کارایی انرژی لازم برخوردار نبوده، به طوری که در این واحدها افزایش در مصرف نهاده ها از افزایش در تولید پیشی گرفته است. لذا این امر در نهایت سبب کاهش کارآیی مصرف انرژی در واحدهای مذکور شده است.
    کلیدواژگان: انرژی تجدیدشونده، بهره وری انرژی، کارایی انرژی، چای، لاهیجان
  • زین العابدین صادقی*، سید عبدالمجید جلایی اسفند آبادی، مریم قاسمی صفحات 21-47
    با توجه به آلودگی های زیست محیطی ایجادشده توسط سوخت های فسیلی، انرژی های نو می توانند جانشین های خوبی برای این گونه سوخت ها باشند. این جانشینی منافعی شامل کاهش وابستگی به واردات حامل های انرژی، فراهم کردن بازارهای جدید و ایجاد فرصت های شغلی برای کشورها را به دنبال دارد. نگاهی به ساختار فعلی بخش صنعت در ایران نشان می دهد که به غیر از صنایع تولید مواد غذایی و آشامیدنی، عمده زیر بخش‏های صنعتی در ایران بر صنایع مبتنی بر نفت و گاز و مواد معدنی متمرکز شده است. در این مطالعه 22 صنعت از کارگاه های صنعتی مورد مطالعه قرار گرفته است و همچنین دو نهاده غیرآلوده کننده سرمایه و نیروی کار و دو نهاده آلوده کننده انرژی که خود شامل 9 نوع انرژی از جمله بنزین، گازوییل، نفت سفید، نفت سیاه، نفت کوره، گاز مایع، زغال چوب، زغال سنگ، گاز طبیعی و برق و نهاده آلودگی که همان دی اکسید کربن می باشد، در جریان تولید بررسی شده است. در این مطالعه از تابع هزینه ترانسلوگ برای مدل سازی نهاده‎ها استفاده شده است. پس از اینکه مدل به روش سیستم معادلات همزمان (SUR) تخمین زده شد، 5 نوع کشش جانشینی شامل کشش خود نهاده، متقاطع، آلن، موریشیما و سایه ای مک فادن محاسبه شده است و روابط نهاده ها مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد که نهاده سرمایه با تمامی نهاده ها قابلیت جانشینی دارد. نهاده نیروی کار با تمامی نهاده ها به جز نهاده آلودگی که مکمل می‏باشد قابلیت جانشینی دارد، نهاده های آلوده کننده نیز دارای رابطه مکملی با یکدیگرند.
    کلیدواژگان: تابع هزینه ترانسلوگ، نهاده های آلوده کننده، نهاده های غیرآلوده کننده، کشش جانشینی
  • عبدالرسول قاسمی، شیوا سروش نیا* صفحات 49-71
    خودروها از لحاظ فنی، امنیتی و فیزیکی با یکدیگر تفاوت دارند، در مدل قیمتی هدانیک، قیمت خودرو به صورت مجموعه ای از قیمت های ویژگی های متفاوت تعیین می شود. هدف اصلی این مطالعه تعیین عوامل تاثیرگذار بر قیمت خودروهای متداول در کشور، با تاکید بر عوامل زیست محیطی و با استفاده از مدل قیمتی هدانیک می باشد. به این منظور 19 مدل خودرو مورد بررسی قرار گرفته و تاثیر عوامل مختلف بر آن ها اندازه گیری شده است. بعد از تخمین و تحلیل داده ها، نتایج حاکی از آن است که متغیر حجم موتور بیشترین تاثیر را بر روی قیمت خودروها دارد. همچنین معنادار نبودن میزان انتشار دی اکسیدکربن خودروها در مدل مورد بررسی، نشان از بروز پدیده شکست بازار در صنعت خودرو می باشد. بنابراین با توجه به اینکه امروزه معضل آلودگی هوا گریبان گیر اکثر شهرهای بزرگ کشور است، برنامه ریزی و سیاست گذاری در این زمینه ضروری به نظر می رسد. از طرفی دیگر از آنجایی که مهم ترین علت شکست بازار نامتقارن بودن اطلاعات بین بخش های صنعت و اجتماع بیان شده است، حساس سازی اجتماعی نسبت به میزان آلایندگی خودروها از مهم ترین اقدامات محسوب می شود. بدین منظور در انتهای مقاله حاضر، توصیه های سیاستی مبنی بر لزوم استفاده از برچسب های انرژی و زیست محیطی در صنعت خودرو مورد بررسی و تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نرخ قیمت گذاری هدانیک، قیمت خودرو، آلودگی هوا، برچسب های زیست محیطی
  • محمد محمدقلیان*، حسین مدی صفحات 73-98

    توسعه پایدار توریسم ساحلی در جزایر مرجانی، نیازمند رعایت ملاحظات زیست محیطی، کاهش هزینه ها در تامین انرژی و ایجاد شرایط آسایش برای گردشگران است. از آنجا که در توسعه کالبدی سواحل توریستی، ساختمان ها، بیشترین مصرف کننده انرژی و نیز تولیدکننده ذباله، فاضلاب و آلودگی های محیطی هستند، ارایه راهکارهای مناسب در جهت اصلاح الگوی مصرف و کاهش آلایندگی ضروری می باشد. در این پژوهش با بررسی زیست بوم جزیره مرجانی هندورابی و توجه به پارامترهای اقلیمی و محیطی آن، الگویی بهینه برای طراحی ساختمان های اقامتی و عمومی با رویکرد کاهش هزینه های انرژی مصرفی و آلاینده ها ارایه شده است. روش تحقیق براساس تحلیل زیست اقلیمی و انرژی و نیز رابطه ساختمان و محیط براساس مشاهدات میدانی و شبیه سازی بوده است. با استفاده از نرم افزار تحلیل گر محیطی Design Builder در شرایط غیر پویا میزان نیاز به انرژی در داخل و خارج بررسی و تحلیل گردیده است. نتیجه این پژوهش نشان داده که روش های غیر فعال، می تواند بخش مهمی از میزان انرژی مورد نیاز را از طریق تعامل با محیط تامین کند و مقادیر آن را کاهش دهد. همچنین با استفاده از سایبان های ترکیبی افقی و عمودی، ایجاد حفاظ های تهویه پذیر بر روی پنجره ها، رواق ها پیوسته، مصالح سبک، و عایق های همگن و پلیمری، بهره گیری از آترویم و چرخش به سمت بادهای ساحلی،    می توان هزینه تولید انرژی را تا 75 کیلووات ساعت بر مترمربع در سال کاهش داد و همچنین بار سرمایشی مورد نیاز را به طور قابل ملاحظه ای کم کرد. در نتایج تحقیق مشخص شده است که اجرای راهبردهای ارایه شده به طور غیر مستقیم منجر به کاهش تولید گازهای گلخانه ای تا 126 تن در سال برای نمونه شبیه سازی شده می گردد.

    کلیدواژگان: گردشگری، طراحی اقلیمی، جزیره هندورابی، انرژی، هزینه، آسایش
  • فرشته ملک محمودی*، اسفندیار جهانگرد، آرین دانشمند صفحات 99-126
    در الگوهای رشد اقتصادی، کمتر به موضوع منابع طبیعی و اهمیت آن بر رشد اقتصادی پرداخته شده است. کاهش منابع آبی جهان به ویژه در کشورهایی که دارای محدودیت ذاتی در منابع آبی خود هستند مانند ایران، سبب بحران شکاف میان عرضه و تقاضای آب شده است. این مقاله به تاثیر نرخ بهره برداری آب بر رشد اقتصادی می پردازد. فرضیه این پژوهش مبتنی بر مدل بارو و سالا - ای - مارتین می باشد که توسط باربیر بسط یافته است. براساس این مدل تاثیر نرخ بهره برداری آب بر رشد اقتصادی می تواند به صورت غیرخطی باشد. ابزار اندازه گیری میزان آب در این پژوهش نرخ بهره برداری آب می باشد. همچنین متغیرهای توضیحی دیگری که در مدل استفاده شده اند شامل، سهم صادرات کالاهای آب بر، سهم فعالیت های آب بر و سهم سرمایه ناخالص می باشد. در این مقاله از الگوی خودرگرسیونی با وقفه توزیعی با رویکرد آزمون کرانه ها برای بازه زمانی 1393-1363 برای ایران استفاده شده است. نتایج برآورد حاکی از آن است که رابطه میان نرخ بهره برداری آب و رشد اقتصادی برای کشور ایران به صورت منحنی U معکوس است.
    کلیدواژگان: نرخ بهره برداری آب، رشد اقتصادی، منحنی U معکوس، روش اقتصاد سنجی ARD L با آزمون کرانه
  • سید حسین میرجلیلی، حمید آماده، مهدیس متقیان فرد* صفحات 127-152
    تغییر اقلیم مهم ترین پدیده ای است که به طور مستقیم محیط زیست را در سراسر دنیا تحت تاثیر خود قرار می دهد. تاثیر این پدیده جهانی در کشورهای مختلف  میزان متفاوتی دارد. ایران در منطقه خاورمیانه که یک منطقه خشک و نیمه خشک جهان است واقع شده، بنابراین با بحران آب مواجه است و از تغییر اقلیم و پیامدهای آن مصون نخواهد بود. در این تحقیق اثر متغیرهای اقلیمی دما و بارش بر رشد تولید ناخالص داخلی 27 استان ایران بررسی شده است. همچنین نیروی کار، سرمایه گذاری و مصرف حامل های انرژی از دیگر متغیرهای کنترلی استفاده شده در این تحقیق هستند. با تخمین مدل به روش داده های پانل برای سال های 1379 تا 1393، نتایج حاکی از اثر منفی دما بر رشد تولید ناخالص داخلی با احتساب نفت و بدون نفت در استان ها می باشد و همچنین افزایش در بارش، باعث افزایش در رشد تولید ناخالص داخلی می شود.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، رشد اقتصادی، گرم شدن زمین، گازهای گلخانه ای، داده های پانل
|
  • Mehrshad Sharifi, Reza Esfanjari Kenari *, Fatemeh Padidar Khanachah Pages 1-20
    Modern agriculture more than ever is dependent on energy, especially fossil fuels. Considering the importance of agricultural products in Iran, the present study aims to investigate the energy consumption and energy indices during the tea production in Lahijan County. Required data were collected through questionnaire. Results show that the average input energy and output energy is 11755. 8 Mj. ha-1 and 6064. 87 Mj. ha-1 for the tea product in the said region, respectively. The average energy efficiency, energy productivity, specific energy and added energy related to tea production were calculated as 0. 86, 1. 079, 1. 81 and 5711, respectively. In addition, the comparison of the effect of renewable and non-renewable energy sources show that the energy effect of non-renewable energies on yield is more than the energy effect of renewable inputs. We have also demonstrated that the energy efficiency in the tea farms under the study is low, implying that for these farms the increase in inputs has exceeded the yield increase. Therefore, it causes a reduction in energy consumption efficiency in intended farms.
    Keywords: Renewable energy, Energy Productivity, Energy Efficiency, Tea, Lahijan
  • Zeinolabedin Sadeghi *, Sayed Abdul Majid Jalaee Esfand Abadi, Maryam Ghasemi _ Pages 21-47
    Renewable energies have become a major substitute for fossil fuel energy sources. It has important advantages such as decreasing the dependence on foreign oil imports, providing additional markets and creating job opportunities. An examination of the current structure of Iranian industrial sector reveals the fact that with the exemption of food and beverage industries, the major Iranian industrial sub-sectors are based on oil, gas and minerals industries. In this study, 22 industries are studied amongst the industrial workplaces. In addition, two nonpolluting inputs, i. e., capital and labor and two polluting energy inputs including nine different types of energies, i. e., gasoline, gas oil, kerosene, residual fuel oil, LPG, charcoal, coal, natural gas, and electricity together with the pollutant input which is the carbon dioxide are studied in the production process. We have used the Translog Cost Fuction in the modeling of inputs. Having the model estimated using the SUR sumultaneous equations, five types of elasticity of substitution including inputs own elasticity, cross elasticity, Allen, Morishima, and McFadan shadow elasticities are calculated and the input relationships are investigated. The results show that the capital input is substitutable with all the considered inputs, the labor input substitutalbe with all the other inputs except for the complementary polluting input. And finally, the polluting inputs have an inter-complementary relation.
    Keywords: Translog Cost Function, Polluting Inputs, Nonpolluting Inputs, Elasticities of Substitution
  • _ Abdolrasoul Ghasemi, Shiva Soroushnia * Pages 49-71
    Vehicles have different technical, safety, and physical features. In the hedonic price model car prices are determined by a combination of prices for the various features. The main objective of this study is to specify the factors which affect the price of vehicles in Iran, with an emphasis on environmental factors using the Hedonic price model. For this purpose, 19 vehicle models have been studied and the impact of various factors is measured. The results indicate that the volume of engine has the greatest effect on car prices. The lack of significant impact of carbon dioxide emissions from cars in the model indicates the market failure. Therefore, planning and policy-making in this area are essential due to  air pollution which affects many cities in Iran. Asymmetric information between different industries and society is one of the causes of market failure; hence, social awareness policies are necessary. In this regard, policy recommendations are suggested based on the use of energy and environmental labels in the automobile industry.
    Keywords: Hedonic Pricing, Car Price, Air Pollution, Eco Label
  • Mohammad Mohammadgholian *, Hosein Medi Pages 73-98

    Sustainable development of coastal tourism in the coral islands requires environmental considerations, cost reductions in energy supplies, and comfort for tourists. Regarding the fact that in the physical development of tourist beaches buildings are the prime energy consumer as well as waste, sewage and environmental pollutants producers, it is therefore necessary to provide appropriate policies aimed at correcting the pattern of consumption pattern and as well as reducing the pollution. In this research, by analyzing the ecosystem of the coral island of Honduran and considering its climatic and environmental parameters, an optimal model for designing residential and public buildings with the prime objective of reducing energy consumption and pollutants has been presented. The research methodology is based on bioclimatic and energy analysis as well as the relationship between building and the environment through field studies and simulation. By using the Design Builder software under the conditions of non-dynamic, the amount of energy needed is evaluated internally and externally. The results show that passive methods can reduce a significant portion of the required energy by interacting with the environment, hence reducing the energy consumption. Moreover, by using a combination of vertical and horizontal shades, creating ventilation shutters, continuously made porches, lightweight building material, homogeneous and polymer insulators, utilizing the atrium and rotation towards coastal wind would reduce the cost of generating energy by up to 75 Kwh/m2  yearly while reducing the cooling load significantly. We have also demonstrated that the implementation of the proposed strategies would indirectly lead to a reduction of greenhouse gas emissions of up to 126 tons per year for the simulated sample.

    Keywords: Tourism, Climatic Design, Hendourabi Island, energy, Comfort, Cost
  • Fereshteh Malekmahmoodi *, Esfandiar Jahangard, Arian Daneshmand Pages 99-126
    In this paper, we examine the impact of the rate of water utilization on economic growth. There has not been an adequate attention paid to the issue of natural resources and their importance for economic growth. In this study, the instrument for water measurement is the water utilization rate. Other explanatory variables used in the model include the share of water exports, the share of water activities, and the share of gross capital. The necessary data are compiled according to the time series method and for the years 1964-2014. The hypothesis in this study is based on the Barro and Sala-i-Martin model (1990) developed by Barbier (2004), which is proposed for two groups of countries. The first group is the countries that are not constrained by water resources and the second group is the countries with inherent constraints on water resources. The effect of the rate of water utilization on economic growth for the first group is inversely proportional to the U-curve. However, for countries in the second group such as Iran, the relationship between water utilization rates and economic growth may or may not be similar to the U curve, which necessarily demands for proper testing. In this study, ARDL econometric method is used with the estimation boundary test. The results show that the relationship between water utilization rate and economic growth in Iran is not similar to inverse U curve and the form of this relationship is linear and upward.
    Keywords: Rate of Water Utilization, Economic Growth, Reverse U Curve, ARDLbounds Testing Approach
  • Seyed Hosein Mirjalili, Hamid Amadeh, Mahdis Motaghian Fard * Pages 127-152
    Climate change is the most important phenomenon that directly affects the environment worldwide. The effect of this global phenomenon varies across countries. Some of the consequences of climate change worth mentioning are disappearing of glaciers, the sea level rise and the declining crop yields in Iran being located in an arid and semi-arid area in the Middle East region as well as facing the water crisis hence will not be immune to climate change and its consequences. In this paper, we investigate the effect of climate variables such as temperature and precipitation on GDP growth in 27 provinces in Iran. The labor force, investment and energy consumption are the control variables. We have estimated the panel data model for the years 2000 to 2015. The results indicate a negative effect of temperature on GDP growth with or without the oil production. We have also demonstrated that the rising rainfall contributes to GDP growth.
    Keywords: climate change, Economic Growth, Global Warming, Greenhouse Gases, Panel Data, Iran