فهرست مطالب

اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی - پیاپی 6 (پاییز 1398)

مجله اقتصاد محیط زیست و منابع طبیعی
پیاپی 6 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن جوانمیری پور*، عباسعلی نوبخت، اسحق عطایی، داریوش بیات، جلیل کرمی، نریمان بیات صفحات 1-28
    جنگل ها و مراتع به عنوان یکی از منابع اصلی تجدیدشونده، نقش مهمی در ایجاد بستر مناسب برای توسعه فعالیت های اقتصادی و اجتماعی ایفا می کنند. به همین جهت، در پژوهش حاضر اهداف مختلفی از قبیل تنوع زیستی در جنگل، اهمیت جنگل ها از نظر زیست محیطی و اقتصادی، عوامل تخریبی جنگل ها، مشکلات و مسایل اساسی مردم جنگل نشین، نحوه تعامل مردم با جنگل و تاثیر جنگل ها بر زندگی مردم مورد سنجش قرار گرفته است. روش پژوهش پیمایشی (Survey) و جمعیت آماری این پژوهش نیز شامل سه گروه شهروندان، روستاییان و گردشگران بالای 15 سال در سه استان مازندران، گیلان و گلستان بوده است. اندازه نمونه از سه گروه برابر با 1892 نفر به دست آمده است که 9/68% آنها را شهروندان، 9/19% را روستانشینان و 2/11% را گردشگران تشکیل می دهند. یافته های این پژوهش نشان داد که 2/53% از مردم نام جنگل های هیرکانی را شنیده اند و در مقابل 8/46% اظهار بی اطلاعی کرده اند. 4/62% گفته اند شکار انواع پرندگان و حیات وحش باعث از بین رفتن طبیعت و جنگل خواهد شد. 7/32% معتقدند این شکار تاثیر خاصی نمی تواند داشته باشد و تنها 7/4% پاسخ گویان گفته اند شکار انواع پرندگان و حیات وحش باعث حفظ طبیعت و جنگل می شود. 7/87% افراد مورد مطالعه از فواید، اهمیت و نقش جنگل های هیرکانی به لحاظ زیست محیطی آگاهی زیادی دارند. آتش سوزی جنگل ها، برداشت غیر مجاز چوب از جنگل ها و ریختن زباله در جنگل از نظر مردم به عنوان مهم ترین عوامل تهدید کننده و مخرب جنگل های هیرکانی شناخته شده است. بر اساس یافته ها، 4/72% مردم نگران از بین رفتن جنگل های خزری هستند و 2/7% نیز اصلا نگران از بین رفتن جنگل های هیرکانی نیستند. بیشترین میزان بهره مندی مردم از جنگل مربوط به گردش و تفریح، چیدن گیاهان و میوه های جنگلی، چیدن گیاهان دارویی، جمع آوری هیزم بوده است. مشکلات مربوط به آسفالت و جاده ای برای رفت و آمد، کمبود امکانات رفاهی، مشکلات گاز، ناامنی در جنگل و مشکلات امور بهداشتی از جمله مهمترین مسایل و مشکلات مردم جنگل نشین بوده است.
    کلیدواژگان: جنگل های هیرکانی، تنوع زیستی، جنگل داری اجتماعی، مدیریت جنگل، تعامل با جنگل
  • فرهاد رهبر، سجاد برخورداری*، پانیذ قره باغی دنیاداری صفحات 29-53
    مصرف انرژی نیروی محرکه رشد اقتصادی است. همچنین در کنار آن سبب انتشار گازهای آلاینده و آلودگی محیط زیست می گردد. نحوه مصرف انرژی در ایران در مقایسه با سایر کشورهای جهان، توجه به شاخص های بهره وری انرژی را ضروری ساخته است. هدف این تحقیق، بررسی ارتباط بین انتشار دی اکسیدکربن و بهره وری انرژی به عنوان شاخصی از مصرف انرژی در کنار سایر عوامل توضیحی در بخش های اقتصادی ایران (صنعت، حمل ونقل و کشاورزی) طی دوره 1394-1376 می باشد. به این منظور، الگوی چند متغیره ای شامل شدت انتشار دی اکسیدکربن، بهره وری انرژی، نیروی کار و سرمایه، رشد قیمت حامل های انرژی، ارزش افزوده بخشی و هزینه های تحقیق و توسعه بخش های منتخب به کار گرفته شده و با استفاده از مدل های خودرگرسیون برداری با داده های ترکیبی، معنی داری اثر وقفه های هریک از متغیرها بر روی شدت انتشار دی اکسیدکربن آزمون شده است. همچنین با استفاده از توابع واکنش آنی و روش تجزیه واریانس، سهم تکانه های وارد بر هر متغیر در توضیح نوسانات متغیر دی اکسیدکربن در سه دوره زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت بررسی شده اند. نتایج این بررسی نشان داده است تکانه های بهره وری انرژی اثر معنی دار و کاهشی بر متغیر شدت انتشار کربن داشته است.
    کلیدواژگان: بهره وری انرژی، ارزش افزوده، شدت انتشار دی اکسیدکربن، مدل Panel-VAR
  • حدیث زنگنه، علی سایه میری*، کورش سایه میری، عبدالله شایان صفحات 55-78
    فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس(EKC) نشان می دهد که رابطه u وارونه بین آلودگی محیط زیست و درآمد سرانه وجود دارد. این مطالعه به بررسی تاثیر رشد اقتصادی بر کیفیت محیط زیست با استفاده از روش متاآنالیز در ایران و برخی کشورهای منتخب می پردازد. بدین منظور بدون محدودیت زمانی ومکانی 13 تحقیق با 84 مدل رگرسیون که شرایط ورود به متاآنالیز را داشتند انتخاب و بررسی گردیده اند. داده ها با استفاده از نرم افزارهای Stata و CMA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج نشان می دهد که اندازه اثر رشد اقتصادی بر کیفیت محیط زیست (معکوس گاز دی اکسیدکربن) تقریبا برابر با 22/0 است و فرضیه (EKC) تایید می شود. یعنی با افزایش رشد اقتصادی، کیفیت محیط زیست بهبود می یابد. همچنین اندازه اثر متغیر مصرف انرژی وتراکم شهرنشینی به ترتیب معادل4/1 و34/0 به دست آمده که طبق تفسیر کوهن به ترتیب بیانگر اندازه اثر در سطح بالا وپایین است. متغیرهای جمعیت، سطح سواد، درجه باز بودن تجاری و سرمایه گذاری ثابت خارجی نیز از دیگر متغیرهای تاثیرگذار بر کیفیت محیط زیست بوده اند.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، کیفیت محیط زیست، منحنی زیست محیطی کوزنتس، متاآنالیز
  • محمد صیادی*، امید سلطانی، سید فرهاد موحدی صفحات 79-104
    با توجه به تقاضای روزافزون آب، انرژی و غذا در دهه های آینده، فشار بر این سه بخش افزایش یافته است و اهمیت نگرش سیستمی به مسایل هم پیوندی بین آب انرژی غذا بیش از پیش نمایان شده است. در همین راستا هدف اصلی این تحقیق ارایه یک مدل مفهومی از هم پیوندی میان آب غذا انرژی با استفاده از سیستم پویا برای ایران و تحلیل عوامل تاثیرگذار بر این رابطه است. به همین منظور ابتدا هریک از زیر بخش های آب، غذا و انرژی مدل سازی شده و در نهایت به مدل سازی مفهومی یکپارچه در خصوص رابطه هریک از زیر بخش های ذکر شده با یکدیگر پرداخته شده است. به عنوان کاربستی از هم پیوندی مذکور، شاخص بهره وری اقتصادی آب انرژی غذا برای دوره زمانی 1396 1383 محاسبه شده است. روند این شاخص در نتایج تحقیق، فراز و نشیب داشته و از سال 1392 به بعد روند صعودی و ملایمی را طی کرده است؛ هرچند هیچ گاه به سطح شاخص در سال 1385 نرسیده است. با یک نگاه آسیب شناسانه و نظام مند در جهت کاهش ریسک امنیت انرژی آب غذا، می بایست این سه بخش در کارکردی منظم و هماهنگ با یکدیگر مورد بررسی قرار گرفته شوند. یافته های تحقیق لزوم توجه به این هم پیوندی در سیاست گذاری و تنظیم مقررات در این حوزه در کشور را نمایان می کند.
    کلیدواژگان: پیوند آب- غذا- انرژی، سیستم، امنیت انرژی
  • علی نصیری اقدم*، مهنوش عبدالله میلانی، سامره یگانه سیاهکل صفحات 105-130

    سهم عمده ای از افزایش غلظت دی اکسیدکربن در دهه های اخیر که موجب افزایش دمای زمین می شود، مربوط به بخش حمل و نقل می باشد. طبق توافق کیوتو مبنی بر واکنش جهانی به تغییرات اقلیمی، جلوگیری از افزایش غلظت دی اکسیدکربن و کاهش آن به ویژه در بخش حمل و نقل دارای اهمیت است. هدف از این تحقیق ارزیابی تجربی اثر انواع مالیات خودرو بر انتشار دی اکسیدکربن است. به لحاظ نظری انتظار می رود این مالیات با ایجاد رغبت در مصرف کنندگان و تغییر رفتارشان، آن ها را به سمت خرید خودروهای کمتر آلاینده و با مالیات کمتر سوق دهد. اما به لحاظ تجربی، وجود این اثر و اندازه آن موضوع بحث های مختلفی بوده است. لذا در این تحقیق با استفاده از روش داده های ترکیبی تاثیر مالیات بر خرید و مالیات بر مالکیت خودرو بر میزان انتشار دی اکسیدکربن خودروهای جدید در 14 کشور منتخب عضو اتحادیه اروپا طی سال های 20122007 بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که اولا اعمال مالیات در هنگام خرید و مالیات بر مالکیت خودرو و دخیل کردن میزان انتشار دی اکسیدکربن در پایه مالیاتی تاثیر منفی و معنی داری بر میزان انتشار دی اکسیدکربن دارد و ثانیا وضع هم زمان این دو نوع مالیات، اثرگذاری بیش تری دارد.

    کلیدواژگان: آثار خارجی، دی اکسیدکربن، مالیات بر خودرو، داده های ترکیبی
  • مریم هوشنگی*، علی امامی میبدی صفحات 131-157
    امروزه تعداد قابل توجهی از کشورهای جهان با کمبود منابع آب شیرین مواجه هستند. در مناطق استراتژیک جهان نظیر خاورمیانه کمبود مفرط آب، زمینه افزایش بروز اختلافات و منازعات را حول محور آب فراهم آورده است. از همین رو در سالهای اخیر در ایران از سوی کارشناسان و تصمیم گیران، گرایش به بهره گیری از تکنولوژی شیرین سازی آب های شور دریا نشان داده شده است. در این مطالعه به اندازه گیری کارایی فنی وکارایی زیست محیطی کارخانه آب شیرین کن به روش اسمز معکوس واقع در منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی طی سال های 1387 الی 1395 با به کارگیری روش تحلیل پوششی داده ها پرداخته شده و با استفاده از شاخص کارایی انرژی کل عوامل، کارایی انرژی محاسبه شده است. نتایج نشان داده که متوسط کارایی فنی در واحد مورد مطالعه تحت فرض بازده ثابت و متغیر نسبت به مقیاس به ترتیب برابر 8/90 و 4/98 درصد بوده است. همچنین ناکارایی مقیاس بیشترین تاثیر را بر روی ناکارایی فنی تحت فرض CRS داشته است که بیانگر ناکارایی تولید در مقیاس بهینه برای بنگاه مورد نظر است. همچنین در محاسبه کارایی زیست محیطی،کارایی کارخانه آب شیرین کن مورد مطالعه برای کل دوره فعالیتش رقمی معادل 90 درصد بوده است. علاوه برآن با استفاده از شاخص کارایی انرژی کل عوامل، میانگین کارایی انرژی 91 درصد برآورد شده است. بر اساس نتایج با افزایش دما در فصول گرم سال کارایی انرژی کاهش چشمگیری داشته است.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، کارایی زیست محیطی، کارایی انرژی، تحلیل پوششی داده ها، اسمز معکوس
|
  • Mohsen Javanmiri Pour *, Abbasali Nobakht, Ishaq Ataei, Daryoush Bayat, Jalil Karami, Nariman Bayat Pages 1-28
    Forests, as a renewable resource, play an important role in creating a suitable platform for the development of economic and social activities. In this research, various objectives such as forest biodiversity, the importance of forests from environmental and economic view points, destructive factors of forests, impact of forests on people's lives, interaction of people with forests are the most important issues discussed in this paper. The survey method and the statistical population of this study include the three groups of citizens, villagers and tourists over 15 years old in Mazandaran, Gilan, and Golestan provinces. The sample size of the three groups is 1892 people in which 68.9%, 19.9% and 11.2% are citizens, rural and tourists, respectively. The findings of this study show that 53.2% of the people have heard the name of Hyrcanian forests while 46.6% of them were unaware of this name. In addition, 62.4% have said that the hunting of birds and wildlife would destroy the nature and the forest, 32.7% are on the opinion that the hunting cannot have any particular impact, and only 7.4% of the respondents have said that hunting of birds and wildlife would preserve the forest. 87.7% of the subjects under this study are aware of the benefits, importance and the role of Hyrcanian forests in terms of their environmental impacts. Fire, illegal harvesting from the forest, and dumping of garbage in the forest by the public are considered as the most destructive factors of the Hyrcanian forests. Based on the findings, 72.4% of the people are concerned about the destruction of the Caspian forests, and 7.2% are not worried at all about the destruction of the Hyrcanian forests. The objective of the greatest number of people using the forest was for recreation, picking plants and forest fruits, benefiting from medicinal plants, and collecting firewood. Pavement and road problems, lack of facilities, gas shortages, insecurity in the forest and the problems of health issues are among the most important concerns of forest residents.
    Keywords: Hyrcanian forests, Biodiversity, Social Forestry, Forest Management, Interaction with Forest
  • Farhad Rahbar, Sajjad Barkhordari *, Paniz Garah Baghi Donyadari Pages 29-53
    The purpose of this paper is to investigate the relationship between CO2 emissions and energy productivity as an index of energy consumption, alongside the other explanatory factors in Iranian economic sectors (industry, transportation and agriculture) in the period of 1376-1394. To achieve this objective, we have used a Panel-VAR multivariable model including the intensity of CO2 emissions, energy productivity, labor power and capital, energy carriers’ price increase, sectoral value added, and the cost of research and development in selected sectors. This model is then used to test the effect of lagged variables on CO2 emissions. In addition, we have used the impulse-response approach to determine the share of shocks in changes of CO2 emission for the short, medium, and long-terms. The results indicate the shocks of energy productivity have negative and significant effect on the intensity of CO2 emissions.
    Keywords: Energy Productivity, VALUE ADDED, Intensity of CO2, Panel-VAR Model
  • Hadis Zanganeh, Ali Sayehmiri *, Korush Sayehmiri, Abdollah Shayian Pages 55-78
    The Kuznets Environmental Curve (EKC) hypothesis shows that there is an inverse relationship between environmental pollution and per capita income. This study examines the impact of economic growth on environmental quality using meta-analysis in Iran and a number of selected countries. We have chosen and examined 13 research works with 84 regression models. The related data are analyzed using STATA and CMA softwares. The results show that the effect of economic growth on environmental quality is approximately 0.22, hence confirming the EKC hypothesis. In other words, by achieving higher levels of economic growth the quality of the environment would improve. The effect size of energy consumption and urbanization is 1.4 and 0.34, respectively. This result, according to Kuhn's interpretation, indicates the effect size at the upper and lower levels, respectively. Population, literacy rate, degree of trade openness and fixed foreign investment are also other variables affecting the quality of the environment.
    Keywords: Economic Growth, Environmental Quality, Kuznets Environmental Curve, Meta-analysis
  • Mohammad Sayadi *, Omid Soltani, Seyed Farhad Movahedi Pages 79-104
    Due to the increasing demand for water, energy and food in the following decades, the pressure on these sectors will increase, hence a systemic approach to Water-Energy-Food (WEF) nexus would be of prime importance. The main objective of this study is to present a conceptual model of the nexus between water-energy-food, using a dynamic system for Iran and an analysis of the factors influencing this relationship. Towards achieving this objective, we have firstly, modeled each of the sub-sectors of water, food and energy and secondly, presented an integrated conceptual model for WEF nexus. In order to reduce the risk of energy-water-food security, these three sectors should be considered in a regulated and coordinated mechanism. The economic productivity (EP) index for the nexus in Iran is calculated for the period of 2004-2017 and its trend is analyzed. The findings of this study highlight the necessity of taking into account the linkage between water, energy and food in policy making and regulation in Iran.
    Keywords: Water-Food-Energy Nexus, System, energy security
  • Ali Nassiri Aghdam *, Mahnoosh Abdollah Milani, Samere Yeganeh Siahkal Pages 105-130

    One of the most important greenhouse gases is CO2. Based on statistical evidence, the transport sector has a remarkable contribution to CO2 emission. Vehicle taxation is basically regarded as a tool which may control CO2 emissions. Theoretically, car taxation inclines consumers’ interest towards purchasing less-polluting vehicles with less tax burden. However, empirically the question arises as whether vehicle taxes could combat carbon dioxide emission and if so which form of veicle taxes would be the most effective one? In this paper, by using the panel data method, the impact of car acquisition and ownership taxes on carbon dioxide emissions of new cars is studied in the 14 member countries of the European Union over 2007 to 2012. The results suggest that implementating these two types of taxes has a significant and negative impact on CO2 emission, provided that CO2 parameter included in the tax base. Furthermore, the simultaneous implementation of these taxes could be more effective in reducing CO2 emission produced by cars.

    Keywords: Car Acquisition Tax, Car Ownership Tax, CO2 Emission, Transportation
  • Maryam Houshangi *, Ali Emami Meibodi Pages 131-157
    This study is carried out to measure the technical and environmental efficiencies of reverse osmosis desalination plant by Data Envelopment Analysis (DAE) approach in the South Pars Special Economic Zone during the nine years from 2007 to 2016. The energy efficiency is estimated by Total Factor Energy Efficiency Index. The results reveal that the technical efficiency of the plant throughout the years in operation averaged out at 90.8% and 98.4%, based upon the assumption of constant and variable returns to scale, respectively. Scale inefficiency proved to be the most decisive factor leading to technical efficiency under the assumption of CRS, implying the relative neglect of scale efficient production in this unit. Eco-efficiency is assessed by adding undesirable outputs to this model. The highest level of eco-efficiency (99.9%) was observed in the year 2008, while the year 2016 demonstrated the lowest figure in this regard, i.e., 76.8%. The average eco-efficiency of the desalination plant in question during the whole years in operation amounted to 90%. Finally, using the Total Factor Energy Efficiency Index the average of energy efficiency of the desalination plant is estimated at 91%. The results showed that the temperature is the most important factor in energy efficiency, whose increase would result in significant energy efficiency decrease.
    Keywords: Technical Efficiency, environmental efficiency, Energy Efficiency, Data Envelopment Analysis, Reverse Osmosis