فهرست مطالب

رهیافت - پیاپی 79 (پاییز 1399)

نشریه رهیافت
پیاپی 79 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا مکنون صفحه 0
  • ناصر باقری مقدم*، فائزه سادات اصفهانی، مصطفی زمانیان صفحات 1-23

    در دسامبر سال 2019، دنیا با خبر کشف یک ویروس ناشناخته از خانواده کرونا در ووهان چین مواجه شد؛ ویروسی که شاید در ابتدا بسیاری از سیاست گذاران و مردم دنیا تصور می کردند مانند سایر موارد، در مناطقی خاص منتشر می شود و به زودی سازوکارهایی برای کنترل آن شناسایی می شود؛ اما با گذر زمان و انتشار این ویروس به تمامی 205 کشور کره زمین، این تصور که با پدیده ای ساده و متداول مواجه هستیم، به کلی از بین رفت. در میان دولت ها و سیاست گذاران در سراسر دنیا به منظور کاهش اثرات ناشی از ویروس کرونا در ابعاد مختلف، اقدامات متنوعی در دستورکار قرار گرفته که شاید به دلیل ماهیت ناشناخته ویروس و تبعات آن، این اقدامات و سیاست ها در کشورهای مختلف، متفاوت به نظر می رسید. در این پژوهش تلاش شده است تا با جمع آوری اطلاعات مربوط به سیاست ها، بازیگران و اقدامات کشورهای مختلف در طول زمان شیوع کرونا، گزارش و تحلیلی از اقدامات صورت گرفته توسط کشورها ارایه شود و سپس با به کارگیری روش توصیفی تحلیلی مقایسه ای، حکمرانی و سیاست گذاری دولت ها با پدیده کرونا از سه منظر متصدیان (بازیگران) حکمرانی، نوع و چگونگی (نهادی) حکمرانی و موضوع (سیاستی) حکمرانی با یکدیگر مقایسه شوند و شباهت ها و تفاوت های حکمرانی این کشورها تبیین گردد. در انتها با مقایسه این سیاست ها با شیوه عملکرد کشور در این مدت درس آموزه هایی استخراج و نتیجه گیری شود.

    کلیدواژگان: حکمرانی، سیاست گذاری، کرونا
  • اکرم قدیمی*، بهاره صفوی صفحات 25-36

    ترویج علم دربردارنده طیف وسیعی از فعالیتها از جمله پذیرش، درک و مشارکت همگان در علم است که هدف مشترک تمامی آنها کاستن فاصله میان علم و عموم مردم است. هدف این مقاله بررسی اهمیت ترویج علم در کاهش شبه علم در دوران کووید 19 است. در این مقاله از روش مطالعه اسنادی استفاده شده است. با شیوع همه گیری کووید 19 در جهان، بیش از گذشته اهمیت علم و ترویج آن در نزد جهانیان به منظور کاهش شبه علم افزایش یافته است. در این دوران بار دیگر، بشر برای کشف واکسن کرونا، به 1 علم، دانشمندان و متخصصان چشم امید بست. با توجه به اینکه، یکی از اهداف مهم ترویج علم مبارزه با خرافات و شبه علم است، تفکر انتقادی یکی از ابزارهای مبارزه با شبه علم محسوب میشود.

    کلیدواژگان: علم، ترویج علم، شبه علم، تفکر انتقادی فناورانه
  • سحر ترابی زنوز*، فاطمه قاسمی طابق، اعظم قرآنی، فائزه ابراهیمی صدر، مجید محمود علیلو، راضیه پاک صفحات 37-52

    در دسامبر 2019 ویروس جدیدی از نوع کرونا که به آن بیماری تنفسی حاد نیز گفته می شود، در شهر ووهان چین شناسایی شد که توسط سازمان بهداشت جهانی کووید -19 نامگذاری گردید. از مهم ترین نشانه های این بیماری، علایم حاد تنفسی می باشد که در 2 درصد موارد منجر به مرگ بیمار می شود. این ویروس به سرعت در چین گسترش یافت و در طی چند ماه به کشورهای دیگر نیز سرایت کرد. چنانچه در زمان کوتاهی در مناطقی در جنوب شرق آسیا، شرق آسیا، جنوب آسیا، غرب آسیا، اروپا، قاره آمریکا و حتی استرالیا با شیوع این بیماری روبرو شدند. ایران نیز از جمله کشورهای غرب آسیا است که با این بیماری درگیر شد. با توجه به قدرت شیوع و انتقال بیماری سازمان بهداشت جهانی در 4 فوریه وضعیت اضطراری اعلام و توصیه نمود تا کشورها انتقال فرد به فرد این بیماری را از طریق کاهش تماس افراد بخصوص افراد مبتلا و کارکنان بخش-های مراقبتی و درمان بیماران را کاهش داده و گسترش جهانی آن را کنترل نمایند. وضعیت فعلی شیوع کرونا باعث ایجاد مشکلات سلامت روان مانند استرس، اضطراب، علایم افسردگی، بی خوابی، انکار ، خشم و ترس در افراد شده است.

    نتیجه گیری

    در هنگام وقوع شیوع بیماری های عفونی با مرگ و میر بالا همکاری نزدیک روانپزشکان، متخصصان سایر شاخه های سلامت روان، مقامات محلی و کارمندان بهداشت در جامعه ضروری است. بنابراین مداخلات روانپزشکی زود هنگام و مداوم توسط تیم بهداشت روان پیشنهاد می شود تا تاثیرات آسیب زای شرایط بیماری کرونا ویروس به حداقل برساند.

    کلیدواژگان: کووید -19، اختلالات روانشناختی، سلامت روان
  • ناصر طالب بیدختی*، محمد اسعدی تکمه داش، فاطمه رضایی توابع، مجید سرتاج صفحات 53-62

    شیوع کووید 19 باعث نگرانی در سطح جهان شده و شیوه زندگی مردم را نیز تغییر داده است. این تغییر در شیوه زندگی انسان معایب و مزایایی برای محیط زیست به همراه داشته است که لزوم تحقیقات در مورد این آثار با تمرکز بر حضور و تکامل ویروس کووید 19 در آب، خاک و سایر عوامل زیست محیطی و همچنین ارایه راهکار برای بهبود محیط زیست بسیار حایز اهمیت است. این پژوهش با هدف نشان دادن اثرات مستقیم و غیرمستقیم مثبت و منفی کووید 19 بر محیط زیست انجام شده است. تحقیقات نشان میدهد که با وجود آثار مثبت ویروس کرونا بر محیط زیست مانند بهبود کیفیت هوا، سواحل تمیز و کاهش آلودگی صوتی، جنبه های اولیه و ثانویه منفی مانند مصرف بی رویه آب، کاهش بازیافت زباله ها و افزایش ضایعات آلی و غیرآلی وجود دارد که منجر به آلودگی هوا، آبها و خشکی شده است. ضمن اینکه انتظار میرود فعالیت اقتصادی جهانی در ماه های آینده در اکثر کشورها راه اندازی شود، بنابراین کاهش غلظت گازهای گلخانه ای طی دورهای کوتاه، راهی پایدار برای پاکسازی محیط زیست به شمار نمی آید و نیازمند اقدامهای جدی در این زمینه است.

    کلیدواژگان: کووید 19، آثار مثبت ویروس کرونا، آثار منفی ویروس کرونا، محیط زیست
  • منصوره ملکیان* صفحات 63-76

    پس از شیوع بیماری کرونا در جهان زندگی انسان، موجودات زنده و محیط زیست آنها به شکل های مختلف تحت تاثیر قرار گرفت. شیوع ویروس کرونا فرصت ها و چالش های متعددی را بر محیط زیست جهان به همراه داشته است. هدف از این مقاله بررسی اثرات شیوع بیماری کرونا برمحیط زیست است. این پژوهش به روش کتابخانه ای و مروری به بررسی اثرات ویروس کرونا 19 بر محیط زیست پرداخته است، به شکلی که مقالات و پژوهش های مرتبط با موضوع بررسی و تحلیل شده است. نتایج حاصل از منابع منتشر شده نشان می دهد که قرنطینه و الزام به ماندن انسان ها در خانه، به منظور قطع زنجیره انتقال کرونا، موجب شد که حیوانات احساس امنیت کرده، از قلمرو طبیعی خود خارج و وارد محدوده های شهری و روستایی شوند. کاهش آلودگی صوتی و آلودگی هوا و انتشار گازهای گلخانهای بواسطه کاهش تردد خودروها و تعطیلی موقت کارخانه ها، از دیگر اثرات مثبت شیوع کرونا است که به بهبود کیفیت هوا و کاهش تبعات گرمشدن کره زمین کمک کرده است. در کنار این آثار مثبت، کاهش فعالیتهای حفاظتی در ایام کرونا در برخی از مناطق، تخریب زیستگاه ها و شکار غیرمجاز را افزایش داده است. افزایش تولید پسماندهای خانگی و بیمارستانی، افزایش مصرف پلاستیک و مواد یکبارمصرف و کاهش بازیافت پسماند از آثار منفی همه گیری ویروس کرونا است که با از بین بردن منابع، باعث فشار بر محیط زیست می شود. افزایش مصرف شوینده ها و مواد ضدعفونی کننده اثرات مخرب زیادی بر محیط زیست خواهد داشت. به طور کلی، به نظر می رسد که اثرات مثبت ویروس کرونا بر محیط زیست موقت و کوتاه مدت بوده و در مقایسه با تبعات طولانی مدت ناشی از آن اندک است. بنابراین باید با غلبه بر کرونا، بر ساختن دوباره جامعه و اقتصاد سالم تمرکز کرده و با شناخت کامل از فرصت ها و تهدید های این ویروس، رفتارهای محیط زیستی را آگاهانه آموزش داد.

    کلیدواژگان: حیات وحش، محیط زیست، تغییر اقلیم، ویروس کرونا، همه گیری
  • بابک کبودین*، سیده ساجده علوی صفحات 77-81
    شیوع ویروس کرونا جدید ناشی از عفونت سارس-کو-2 (بیماری کووید-19)، که از شهر ووهان در چین آغاز شد، به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. برخی از ناقلین این ویروس ممکن است بدون عارضه و علایم عفونی باشند و بدون توانایی غربالگری سریع و موثر این بیماران بدون علامت، این ناقلین بدون شک قادر به افزایش خطر انتقال بیماری به سایرین در صورت عدم اجرای اقدامات اولیه قرنطینه هستند. در آینده، این ویروس کرونای جدید ممکن است به یک ویروس مسری فصلی دیگری تبدیل شود. بدون توانایی غربالگری بیماران بدون علامت و در صورت عدم اجرای اقدامات اولیه قرنطینه بدون شک منجر به افزایش خطر انتقال بیماری خواهیم بود. بنابراین، برای ردیابی منابع ناشناخته این بیماری، غربالگری سریع و دقیق ناقلین، یک گام اساسی برای مداخله و پیشگیری در مراحل اولیه است. به دلیل محدودیت های اقتصادی و عملی غربالگری بالینی کووید-19 در سراسر جهان، اپیدمیولوژی مبتنی بر فاضلاب می تواند به عنوان یک ابزار بالقوه برای شناسایی زودهنگام ویروس برای ارزیابی و مدیریت بیماری در جهت اتخاذ اقدامات سریع در صورت بروز موج جدیدکووید-19 در آینده مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کوید-19، اپیدمیولوژی، فاضلاب، غربالگری
  • امیرعلی برومند، آزیتا فراشی* صفحات 83-98

    پس از این همه گیری ویروس کرونا (کویید 19)، یافته های پژوهشی متعدد و نهایتا اذعان گزارش رسمی هیات مشترک سازمان بهداشت جهانی منشا این بیماری را یکی از بازارهای مرطوب شهر ووهان چین، که تجارت حیات وحش به طور گسترده در آن جا رواج داشت، از گونه ای خفاش شناسایی کردند. این موضوع سبب شد تا افکار عمومی جهان بار دیگر به تجارت غیرقانونی و حتی قانونی حیات وحش در بازارهای رسمی و سیاه به دیده تردید و تهدید بنگرد. در مطالعه حاضر بنابر ضرورت موضوع، خصوصا در برهه حساس کنونی، با رویکردی هرمونوتیک به چالش های این حوزه پرداخته شد. در این راستا با بهره گیری از مقالات، کتب و اسناد فرادست به کمک روش تحلیل اسنادی پدیده تجارت غیرقانونی حیات وحش و ارتباط آن با «بیماری های دارای منشا حیوانی برای انسان» خصوصا کرونا (کووید 19) واکاوی گردید. سپس با بررسی شرایط پس از موج نخستین همه گیری ویروس کرونا (کووید 19) تا امروز، پیرامون این سوال که «آیا کرونا (کووید 19) می تواند به مبدایی برای تحول در رویکرد بین المللی نسبت به تجارت حیات وحش خصوصا قاچاق و تجارت غیرقانونی تبدیل شود؟» بحث شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بازتعریف چارچوبی منطقی مبتنی بر توسعه پایدار برای تجارت قانونی حیات وحش و مبارزه کارآمد با تجارت غیرقانونی موجب حفاظت موثرتر از تنوع زیستی و کاهش هزینه های سرسام آور بهداشت و درمان ناشی از بیماری های با منشا جانوری برای انسان خواهد شد. در پایان در راستای مدیریت کارآمدتر بازار حیات وحش بین الملل پیشنهاداتی به افراد ذی صلاح ارایه شد.

    کلیدواژگان: تجارت حیات وحش، تنوع زیستی، کرونا
  • زهرا طالب پور*، مرضیه سروری شاد، حانیه علی زاده صفحات 99-111

    پزشکی شخصی به مجموعه ای از فعالیت ها و رویکردهای تشخیصی، درمان و پیشگیری اطلاق می گردد که بر مبنای آن ها بیماران بر اساس ویژگی شخصی خود طبقه بندی شده و اقدامات پزشکی برایشان انجام می شود. اهدافی که سیستم درمانی با روش پزشکی شخصی به دنبال دارد شامل انتخاب یک داروی درست و موثر برای افراد مختلف، کاهش هزینه-های دارو و درمان، کاهش عوارض جانبی داروها و در نهایت کاهش مدت درمان و بهبودی سریع بیمار است. هدف مقاله حاضر بررسی اهمیت پزشکی شخصی، عواملی که باعث تفاوت افراد در پاسخ به درمان آن ها می شود، روش ها و تکنیک-های مورد استفاده برای رسیدن به اهداف پزشکی شخصی و در نهایت استفاده از این روش برای بررسی تفاوت های احتمالی افراد در پاسخ به درمان در برابر بیماری کووید 19 است. بر اساس این روش یا داروهایی که پیش از این ساخته شده اند برای هر فرد شخصی سازی می شود یا از داروهای پروتیینی نوترکیب استفاده می شود. بر اساس نوع عاملی که فرد را در پاسخ به درمان و دارو متفاوت کرده است نوع داروی مناسب و دوز لازم و کافی برای فرد تجویز می شود. با توجه به گزارش های موجود، در مورد بیماری کووید 19 نیز، تفاوت های ذکر شده در افراد مختلف می تواند در سیر رو به رشد بیماری موثر باشد و استفاده از رویکرد پزشکی شخصی منجر به معرفی روش درمانی ایمن، موثر و دقیق برای افراد مختلف شود. اما قطع به یقین می توان گفت مهم ترین هدفی که در پزشکی شخصی مطرح می شود پیشگیری است. به گونه ای که قبل از ابتلا به بیماری و تحمل درد و در نهایت تحمل عوارض جانبی داروهای مختلف برای درمان، احتمال وقوع بیماری با پایش مداوم نشان گرهای زیستی بیماری های مختلف که آن ها هم از طریق پزشکی شخصی مشخص شده-اند، در افراد سالم بررسی شود.

    کلیدواژگان: پروژه ژنوم انسان، طیف سنجی جرمی، اتصال دارو- پروتئین، تداخل های دارویی، بیماری کووید 19
  • فاطمه شاهرودی* صفحات 113-125
    این مقاله با هدف بررسی تاثیر بیماری کرونا بر هنر معاصر ایران در هنرهای نقاشی، مجسمه سازی، تیاتر و سینما با نظری بر رویکردهای بازتاب و شکل دهی در حوزه جامعه شناسی هنر انجام شده است. در پژوهش حاضر از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی استفاده شده و اطلاعات به روش های کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. در این راستا کشور ایران به عنوان قلمرو مکانی در نظر گرفته شده و تمرکز مطالعه بر فعالیت های هنری در تهران و در محدوده زمانی اسفند 98 تا شهریور 99 است. همچنین از ابزارهای پژوهش همچون مشاهده، مصاحبه و گزارش از خبرگان، هنرمندان و کارشناسان فعال، مراکز هنری اصلی و تاثیر گذار بهره گرفته شده است. یافته های این مطالعه نشان می دهد یکی از پیامدهای مثبت بحران کرونا توجه به ظرفیت ها و امکانات موجود در اینترنت و شبکه های مجازی در جهت عرضه و فروش آثار هنری، آموزش، برگزاری مسابقات و همایش ها و سایر حیطه های مربوط به هنر است که کمتر مورد توجه قرار گرفته یا آزموده شده بود. پیشتر، این تصور که ذات و ماهیت هنر، حضور فیزیکی افراد در اکثر فعالیت ها را طلب می کند امری پذیرفته شده بود اما در دوره قرنطینه برای جلوگیری از توقف یا کند شدن فعالیت های هنری اقداماتی چون نمایش و فروش مجازی آثار بصری، نمایش آنلاین، اکران آنلاین، سینما ماشین، لایواینستاگرام و آموزش مجازی هنر به مرحله اجرا رسید که نشان از بازتاب شرایط خاص جامعه در هنر دارد. اگرچه موارد فوق نمی تواند در همه زمینه ها جایگزین شیوه های حضوری و معمول گذشته شود اما اجرای آنها در دوره پسا کرونا در کنار شیوه های پیشین باعث جذب بیشتر مخاطب و بهره وری بیشتر اقتصادی در هنر خواهد شد. از سوی دیگر تولید آثار هنری، برگزاری نشست ها، همایش ها و مسابقات هنری با موضوع کرونا راهی برای همدلی، همفکری، هشدار و مشارکت افراد جامعه برای حل یک مشکل ملی و جهانی بوده که بر رویکرد شکل دهی هنر صحه ای دوباره می نهد.
    کلیدواژگان: نقاشی و مجسمه سازی، سینما و تئاتر، کرونا در ایران، جامعه شناسی هنر. رویکرد بازتاب و شکل دهی
  • صفحه 129
|
  • Naser Bagheri Moghaddam *, Faezehsadat Esfahani, Mostafa Zamanyan Pages 1-23

    In December 2019, the world came across the discovery of an unknown virus from the Corona family in Wuhan, China; The virus, which was initially thought by many policymakers and the people of the world, will spread to certain areas, as in other cases, and mechanisms to control it will soon be identified. But over time, with the spread of the virus to all 205 countries around the world, the notion that we are dealing with simple and common phenomena has completely disappeared. governments and policymakers around the world, a variety of measures have been put on the agenda to reduce the effects of the coronavirus, which may have varied due to the unknown nature of the virus and its consequences in different countries. In this study, an attempt has been made to collect information about the policies, actors and actions of different countries over the time of the Corona outbreak, in addition to using the Oxford University database, to present a report and analysis of the measures taken and then to compare the analytical descriptive method. Governance and policy-making of governments should be compared with the Corona phenomenon from the three perspectives of governance officials, governance issues and policies, and governance diversity, and the similarities and differences in governance of these countries should be identified. Finally, by comparing these policies with the country's performance style, lessons learned and conclusions can be drawn during this period.

    Keywords: Governance, Policy, Corona
  • Akram Ghadimi *, Bahareh Safavi Pages 25-36

    The popularization of science involves a broad range of activities, including the acceptance, understanding and participation in science that common goal it of bridging the gap between science and the general public. The aim of this paper is to investigate the importance of popularization of science in reducing pseudo-science in the Covid 19 period. In this paper, the method of documentary research has been used. With the prevalence of Covid 19 in the world, the importance of science and its popularization in the world to reduce pseudo-science has increased more than ever. Once again, humans relied on science, scientists, and experts to discover the corona vaccine. Considering that, one of the important goals of popularization of science is to fight against superstition and pseudoscience, critical thinking is one of the tools to combat pseudoscience.

    Keywords: Science, Science Popularization, Pseudo-science, Critical Thinking
  • Sahar Torabi Zonouz *, Fatemeh Ghasemitabegh, Azam Ghorani, Faezeh Ebrahimi Sadr, Majid Mahmoud Alilou, Razieh Pak Pages 37-52

    In December 2019, a new corona virus, also known as acute respiratory disease, was identified in Wuhan, China, named by the World Health Organization (WHO), COVID-19. One of the most important symptoms of this disease is acute respiratory symptoms, which in 2% of cases lead to the death of the patient. The virus spread rapidly in China and spread to other countries within a few months. The disease has recently spread to areas in Southeast Asia, East Asia, South Asia, West Asia, Europe, the Americas and even Australia. Iran is also one of the West Asian countries affected by the disease. Due to the prevalence and transmission of the disease on February 4, the World Health Organization declared a state of emergency and recommended that countries reduce individual-to-person transmission of the disease by reducing contact with people, especially those with illness and staff and Control its global expansion. The current state of corona prevalence has caused mental health problems such as stress, anxiety, depressive symptoms, insomnia, denial, anger and fear in people.

    Conclusion

    In the event of an outbreak of infectious diseases with high mortality, the close cooperation of psychiatrists, specialists in other branches of health, local authorities and health workers in the community is essential. Therefore, early and continuous psychiatric interventions are recommended by the mental health team to minimize the harmful effects of coronavirus disease conditions.

    Keywords: COVID-19, Psychological distress, Mental health
  • Naser Talebbidokhti *, Mohamad Asadi Tokmedash, Fateme Rezaeitavabe, Majid Sartaj Pages 53-62

    The Severe Acute Respiratory Syndrome-Coronavirus Outbreak 2019 (COVID-19) has caused worldwide concern and has affected all aspects of human life. This change in human lifestyle has brought advantages and disadvantages to the environment. Therefore, research on these effects by focusing on the presence and evolution of the COVID-19 virus in water, soil, and other environmental factors, as well as providing solutions to improve the environment, is very important. This study aims to show the direct and indirect positive and negative effects of COVID-19 on the environment. The results indicate that despite the temporarily positive effects of coronavirus on the environment due to implementing lockdown, such as improvement in air quality, environmental noise reduction, cleaner beaches and coastal areas, there are negative short- and long-term effects, such as excessive water consumption, reducing waste recycling, and significant increase of both residential and medical solid waste generation, which leads to pollute or degrade the environment (air, water, and land). Moreover, with the global economic re-launching in most countries in the coming months, it could result in adverse effects such as increasing greenhouse gas emissions.

    Keywords: COVID-19, Positive Effects of Coronavirus, Negative Effects of Coronavirus, Environment
  • Mansoureh Malekian * Pages 63-76

    After the outbreak of coronavirus in the world, the life of humans, living organisms and their environment were changed in various ways. COVID-19 pandemic provided many opportunities and challenges for the environment. The current paper aims to investigate the positive effects and negative impacts of coronavirus on the environment. This study was conducted by applying the library and review methodology to investigate the positive effects and negative consequences of Coronavirus on the environment, in a way that current literature and research topics related to the subject have been reviewed and analyzed. Results show that, as humans stay indoors to prevent the spread of COVID-19, animals feel safe, get out of their natural realms, and into urban and rural areas. Reduction of environmental noise level and greenhouse gas emissions, because of reducing car traffic and temporarily shutting down factories, are another positive short-term effects of the coronavirus pandemic, which has helped to clean the air and reduce the effects of global warming. Beside these positive effects, habitat destruction, illegal trafficking and poaching of wild animals have increased in some areas. Growing the production of household and hospital waste, increasing the consumption of plastic and disposable materials and reduction of waste recycling are some of negative effects of coronavirus pandemic which by destroying resources, put pressure on the environment. Increasing the use of detergents and disinfectants will have a devastating effect on nature and biodiversity.

    Keywords: Environment, Wildlife, Climate change, Coronavirus, Pandemic
  • Babak Kaboudin *, Seyedehsajedeh Alavai Pages 77-81
    The outbreak of COVID-19 disease, caused by a corona virus (related to SARS-CoV-2 infection), which is widely declared stated to be emerged from Wuhan in China, is spreading very rapidly worldwide since then. Almost from the beginning, it was noticed that asymptomatic carriers of the virus did exist, and consequently it became clear that without being able to screen these carriers quickly and effectively, they would considerably increase the risk of virus transmission to healthy individuals would increase exponentially, if early quarantine measures were not taken into account. Therefore, to track also these sources of the disease, rapid and accurate screening of these seemingly healthy carriers is considered to be an essential step for early intervention and prevention of COVID-19. Considering present economic aspects and also acute practical limitations in clinical diagnosis and treatment of COVID-19 worldwide, wastewater-based epidemiology (WBE) is suggested could be of value as a potential path for early detection of the disease which consequently could be of great value in the management of COVID-19 pandemic. This would hopefully help global community in general and medical practitioners specifically, to take prompt steps in controlling the spread of COVID-19 in the meantime and in the future.
    Keywords: Corona virus, COVID-19, Epidemiology, Waste water, Screening
  • Amir Ali Boroumand, Azita Farashi * Pages 83-98

    After the Covid-19 virus was first reported from Wuhan, China in 2019, the virus spread to other countries & continents in a very short period of time, overshadowing various aspects of people's lives. After all this pandemic, numerous research findings & finally the official report of the Joint Board of the WHO identified the origin of this disease from a wet Chinese market, where the wildlife trade was widespread. This caused the world's public opinion to once again threaten the illegal & even legal trade in wildlife in the official & black markets. In the present study, due to the necessity of the subject, especially in the current critical period, the challenges of this field were addressed with a hermeneutic approach. In this regard, using the above articles, books & documents, with the help of documentary analysis, the phenomenon of illegal wildlife trade & its relationship with “zoonotic diseases”, especially Coronavirus (Covide 19), was investigated. Then, looking at the situation after the first wave of coronavirus outbreaks to date, the question "Can corona become the basis for a shift in the international approach to wildlife trade, especially trafficking & illegal trade?" discussed. The findings suggest that redefining a sustainable development-based logical framework for the legal trade of wildlife & the effective fight against illegal trade will provide more effective protection against biodiversity & reduce the staggering health costs of zoonotic diseases. In the end, in order to more efficiently manage the international wildlife market, suggestions were offered to the stakeholders.

    Keywords: wildlife trade, biodiversity, Corona
  • Zahra Talebpour *, Marzieh Sourorishad, Hanieh Alizadeh Pages 99-111

    Personalized medicine refers to a set of diagnostic, treatment, and prevention activities which classified patients based on their personal characteristics to tailor therapy with the best response. It is aimed to extend the One-Size-Fits-All approach to increase the ability to predict the most effective treatments for each individual, reduce financial and time expenditure, increase the life extension of patients, and the duration of treatment and recovery. This paper study the factors that differentiate individuals in response to treatment, and methods and techniques used to achieve personalized medicine purposes that discuss the importance of personal medicine. According to this approach, drugs are previously made will personalize for each individual or recombinant protein drugs will be used. According to the type of agent which make a difference between patients in response to treatment and drug, the appropriate drug type and necessary and sufficient dose prescribed for each patient. Based on the available report, in the case of Coronavirus disease-2019 (COVID-19), the differences mentioned in different people can be effective in the growing course of the disease and its treatment, and the use of personal medical approach will lead to the introduction of a safe, effective and accurate method for different people. The most important goals of personal medicine is prevention. So that in healthy individuals before the onset of illness, pain tolerance and finally the side effects of different drugs for the treatment of patient, personalized medicine will study the probability of occurrence of disease with continuous monitoring of biomarkers of different diseases.

    Keywords: Human genome project, Mass spectrometry, Drug-protein binding, Drug interactions, Coronavirus disease-2019 (COVID-19)
  • Fateme Shahroodi * Pages 113-125
    In order to study the impacts of the Coronavirus pandemic on the Iranian contemporary arts, particularly in painting, sculpture, theatre, and cinema, this article is deeply conducted in the field of sociology of art with both shaping and reflection approaches. In the present study, a descriptive-analytical research method has been used, and information has analytical research method has been collected through library and field methods. In this regard, Iran has considered a spatial territory and the focus of the study is on artistic activities in Tehran in the period from March to September 1999. Also, research tools such as observation, interviews, and reports of experts, artists, and active experts, major and influential art centers have been used. The findings of this descriptive-analytical study reveal that the pros of Coronavirus challenges may actually lie on the Internet capacities and capabilities as well as virtual networks which facilitate showcasing or selling the artifacts, e-learning or online education, and performing competitions, meetings, seminars, and the other areas of the arts which have been less experienced previously. Before, it was widely accepted that the arts inherently correlated to physical environment and activities. But in the lock-down or quarantine periods, to protect artists and art activities virtual environments have played an important role to keep on exhibitions, visual crafts trading, online movies, and performances, drive-in cinemas, live Instagram actions and blended learning options that reflect the critical situation within the art society. Even though the mentioned facilities can't compete for the conventional methods, in the post-Corona era it keeps attracting the audience and supports economic efficiency in the arts. Furthermore, art productions, meetings, seminars, and competitions with the theme of Coronavirus itself will enhance people's participation, sympathy, and solidarity to suggest a national and global challenge that re-admits art shaping approaches.
    Keywords: Paintings, Sculpture, Cinema, Theatre, Corona virus in Iran”, Shaping, Reflection Approaches