فهرست مطالب

نشریه پژوهش های شیمی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سهیلا کمان ترکی، عبدالکریم زارع* صفحات 119-125

    در این تحقیق، یک روش جدید بسیار کارآمد برای سنتز N،N′-آلکیلیدن بیس آمیدها ارایه شده است. واکنش بین آلدهیدهای آروماتیک و آمیدهای نوع اول در حضور مایع یونی اسیدی 3،1-دی سولفونیک اسید ایمیدازولیوم کلرید ([Dsim]Cl) تحت شرایط بدون حلال، این ترکیبات را با بازده بالا در زمان کوتاه داده است. گروه عاملی آمید در صنایع شیمیایی و دارویی اهمیت فراوانی دارد. به طور مثال، بیس آمیدها در سنتز مواد زیستی پپتیددار و شبه پپتیدی و دیگر ترکیبات دارویی کاربرد وسیعی دارند. بهترین روش تهیه N،N′-آلکیلیدن بیس آمیدها واکنش تراکمی بین آمید و آلدهید می باشد؛ برای این واکنش چندین کاتالیزور گزارش شده است. اما، روش های گذشته برای سنتز این مشتقات آمیدی دارای معایبی هستند که به شرح زیر می باشد: دمای بالای واکنش، بازده های متوسط، زمان های واکنش طولانی، روش سخت تهیه کاتالیزور، استفاده از حلال های آلی سمی و فرار به عنوان محیط واکنش و عدم توافق با قواعد شیمی سبز. بنابراین، ارایه کاتالیزورهای جدید برای این واکنش که فاقد این نقاط ضعف باشد مهم می باشد.

    کلیدواژگان: N′-آلکیلیدن بیس آمید، مایع یونی اسیدی، 1-دی سولفونیک اسید ایمیدازولیوم کلرید ([Dsim]Cl)، واکنش بدون حلال، آلدهید آروماتیک، آمید نوع اول
  • نیلوفر درستی*، اکرم بیرانوند صفحات 127-132
    در این پژوهش، مشتقات دی اکسافسفرینان جدیدی با فرمول عمومی RC(O)NHP(O)OCH2C(CH3)2CH2O [R = 4-CH3OC6H4 (1), 4-NO2C6H4 (2), C6H5 (3), 4-CH3OC6H4NH (4)] تهیه شدند. ساختار این مواد بوسیله طیف سنجی IR, 1H, 13C, 31P-NMR شناسایی گردید. وجود دو نوع پروتون مربوط به گروه های متیل متفاوت و اتم هایHaxial و Hequatorial مربوط به گروه های CH2 حلقه دی اکسا، تاییدکننده فرم صندلی این مشتقات می باشد. همچنین سمیت این ترکیبات و سیکلوفسفامید (داروی استاندارد) برروی سه رده سلول سرطانی انسانی PC-3 (سرطان پروستات) ،HeLa (سرطان دهانه رحم)، وMCF-7 (سرطان سینه) ارزیابی شد .نتایج نشان داد که ترکیب 4 با چارچوب فسفینواوره ای و استخلاف متوکسی موثرترین فعالیت را با مقدار IC50 ، 007/0±03/0 ، 003/0 ± 011/0، 009/0±05/0 نانومولار در برابر سلول های سرطانی MCF-7 ، PC-3 و HeLa بترتیب دارد. علاوه براین، ارتباط فعالیت با ساختار این ترکیبات (SAR)، حاکی از این است که قدرت چربی دوستی و حجم مولکولی زیاد ترکیب 4، نقش موثری در زیاد بودن سمیت این مشتق دارد.
    کلیدواژگان: دی اکسافسفرینان، رابطه ساختار- فعالیت، رزونانس مغناطیسی هسته، ضدسرطان
  • محمد کوچکی*، امین گراوند، سعید منزوی صفحات 133-140

    تحقیق و پژوهش در زمینه آشکارسازی مواد منفجره با توجه به افزایش استفاده از این مواد در حملات تروریستی رو به گسترش می باشد. در این مقاله حسگر مقاومت شیمیایی الکترود شانه ای مبتنی بر گرافن اکساید عامل دار شده توسط 5،5،4،4،3،3،2،2- اکتافلورو6،1-هگزان دی ال ارایه شده است و پاسخ آن به 2،4- دی نیترو تولوین (DNT) مورد بررسی قرار گرفته است. پاسخ حسگر با افزودن لایه ثانوی پوشش دهنده بر روی حسگر گرافن اکساید عامل دار شده افزایش حساسیت و گزینش پذیری قابل توجهی را از خود نشان داده است. گستره پاسخ خطی برای DNT ، ppb 918- 8/91 با حد تشخیص ppb 76به دست آمده است. انحراف استاندار نسبی برای 3 بار تکرارپذیری پاسخ حسگر نیز مقدار 09/6 درصد محاسبه شده است.

    کلیدواژگان: گرافن اکسید، مواد منفجره، آشکارسازی، حسگر گازی، مقاومت شیمیایی، دی نیترو تولوئن
  • هانیه فخری، حسن باقری* صفحات 141-151
    امروزه حذف آلاینده های سمی از پسابها به عنوان یک موضوع بسیار مهم مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق، تتراسایکلین (TC) به عنوان یک آنتی بیوتیک مهم و مالاتیون به عنوان یک آفت کش ارگانوفسفره سمی برای تخریب فوتوکاتالیستی توسط یک نانوکامپوزیت با کارآیی بالا در نظر گرفته شدند. از روش آسان و موثر فراصوت جهت سنتز نانوکامپوزیت Co3O4/گرافن اکسید/چهارچوب آلی فلزی UiO-66 استفاده شد. محصولات به وسیله روش های پراش اشعه ایکس (XRD)، طیف سنجی زیر قرمز (FT-IR)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و طیف سنجی UV- Vis مورد شناسایی قرار گرفتند. قابلیت نانوکامپوزیت سنتز شده در تخریب فوتوکاتالیستی آلاینده های تتراسایکلین و مالاتیون (ppm20) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حضور گرافن اکسید و UiO-66 باعث بهبود در خواص فوتوکاتالیستی Co3O4 شده و راندمان حذف تا 93% و 76% بترتیب برای تتراسایکلین و مالاتیون افزایش یافت. علاوه بر این، نتایج آنالیز کل کربن آلی (TOC) تخریب فوتوکاتالیستی این آلاینده ها را تایید کرد. در این مطالعه اثر دوز مصرفی Co3O4/گرافن اکسید و pH اولیه از محلول بر خواص فوتوکاتالیستی مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تتراسایکلین، مالاتیون، چارچوب فلز-آلی، گرافن اکسید، تخریب نوری
  • ناصر صمدی*، فرهاد اخگری، مهرداد اکبری وایقان، مسعود علی اکبرلو صفحات 153-162

    امروزه بکارگیری رزین های تعویض یون به عنوان یکی از ابزارهای حذف یون های فلزی از منابع آبی در حال گسترش می باشد. در این مطالعه جذب سطحی یون فلزی کروم به وسیله ی پلی (استایرن-کو-مالییک انیدرید) اصلاح شده با 2-آمینو پیریدین و شبکه ای شده با 1و2 - دی آمینو اتان (CSMA-AP) تحت امواج التراسونیک به عنوان یک رزین تعویض یون در محلول های آبی بررسی شد. رفتار جذب سطحی یون فلزی کروم توسط رزین ساخته شده به وسیله ی پارامترهایی از قبیل pH، زمان تماس، غلظت اولیه ی یون فلزی و دما مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایشات نشان داد که درصد جذب سطحی با افزایش مدت زمان تماس، دما و غلظت رزین افزایش پیدا کرد. با افزایش pH میزان جذب سطحی یون های کروم توسط جاذب افزایش می یابد و تقریبا در pH حدود 5 به یک حالت ثابت و ایستا می رسد. بیشترین میزان جذب در دمای 25 درجه سانتی گراد، زمان تماس 90 دقیقه و 10 میلی گرم بر لیتر جاذب بدست آمد. مدل های ایزوترم دو پارامتری از قبیل لانگمویر و فروندلیچ برای توصیف تعادل جذب سطحی مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از این ایزوترم، مقدار ظرفیت جذب سطحی ماکزیمم برابر با mg/L 619/20 به دست آمد که نشان دهنده ی توان بالای این رزین ها تعویض یون برای فرآیند جذب سطحی و حذف یون کروم می باشد.

    کلیدواژگان: ایزوترم، جذب سطحی، رزین، حذف یون فلزی سمی، کروم
  • وحید خاکی زاده*، امیر احسانی، رضا افضل زاده، پریسا چگینی صفحات 163-169
    در این مطالعه، ابتدا آب مقطر بوسیله ی یک راکتور مغناطیسی-چرخه ای به صورت آب مغناطیسی تهیه گردید، در ادامه خواص آب مغناطیسی تهیه شده در مقایسه با آب مقطر ارزیابی قرار گرفت. خواص فیزیکی ای همچون تغییرات پی هاچ، حلالیت اکسیژن، ویسکوزیته، جذب امواج مادون قرمز و فرابنفش، ضریب شکست و حلالیت مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از مطالعه بر روی خصوصیات مذکور، به جهت مطالعات بیشتر، آب مغناطیسی تهیه شده در سل الکتروشیمیایی به عنوان بخشی از محیط واکنش های الکتروشیمیایی با هدف ارزیابی تاثیر آن در واکنش های ردوکس برخی ترکیبات آروماتیک مانند بنزن سلنیل کلراید و 2-هیدروکسی فنل (کتکول) مورد استفاده قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد آب مغناطیسی می تواند تغییراتی در شرایط اکسایشی و احیایی ترکیبات آروماتیک بوجود آورد. بر اساس نتایج بدست آمده از آزمایش های طراحی شده، مکانیسمی پیشنهادی برای مغناطیس شدن آب و همچنین رفتار اکسایش و کاهشی ترکیبات مذکور ارایه گردید.
    کلیدواژگان: واکنشگاه مغناطیسی چرخه ای، آب مغناطیسی، واکنش الکتروشیمیایی اکسایش-کاهش
  • هنگامه زنگنه، مهدی رضایی صامتی* صفحات 171-177

    دراین پروژه، با استفاده از نظریه تابع چگالی جذب داروی 5-فلوریوراسیل بر روی نانوخوشه آلومینیوم نیترید خالص  Al12N12 و جایگزین شده با اتم های بور و فسفر  BAl11N11P در حالتهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس ساختارهای بهینه شده ، پارامترهای کوانتومی ، ترمودینامیکی وپتانسیل الکترواستاتیکی مولکولی (MEP)، اربیتال های پیوندی طبیعی (NBO)، و نظریه کوانتومی اتم در مولکول (AIM) برای تمام مدل های جذبی محاسبه شده است. نتایج پارامترهای کوانتومی نشان می دهد که گاف انرژی کمپلکس 5-فلوریوراسیل با نانوخوشه آلومینیوم نیترید نسبت به حالت اولیه کاهش قابل توجهی داشته و بنابراین هدایت، واکنش پذیری و خواص نوری سیستم نسبت به حالت اولیه افزایش می یابد. این ویژگی نشان می دهد که نانوخوشه آلومینیوم نیترید که با اتم های بور و فسفر جایگزین شده است انتخاب مناسبی برای ساخت حسگر 5-فلوریوراسیل است. مقایسه نتایج حاصل از انرژی جذب و پارامترهای ترمودینامیکی نشان می دهند که انرژی جذب 5-فلوریوراسیل در تمام مدل های مورد مطالعه منفی بوده و فرایند جذب گرماده بوده و مساعد است. نتایج حاصل AIM وNBO نشان می دهد که جذب 5-فلوریوراسیل بر روی سطح نانوخوشه آلومینیوم نیترید از نوع الکترواستاتیک است که این خاصیت می تواند در تهیه انتقال دهنده دارو در سیستم های بیولوژیکی مطلوب باشد. از طرف دیگر نتایج محاسبات نشان داد که نانو خوشه آلومینیوم نیترید جایگزین شده با بور و فسفر می تواند انتخاب مناسبی برای ساخت انتقال دهنده و آشکارساز 5-فلوریوراسیل در سیستم بیولوژیکی باشد.

    کلیدواژگان: جذب، داروی 5-فلوریوراسیل، نانوخوشه آلومینیم نیترید، جایگزینی بور و فسفر، DFT، aim
  • معصومه فروتن* صفحات 179-186

    مایعات یونی که به عنوان حلال های سبز شناخته می شوند دارای خواص شیمیایی و فیزیکی ویژه ای هستند و کاربردهای بسیاری در صنایع مختلف دارند. از سوی دیگر، نانولوله های کربنی، با توجه به خواص مکانیکی، حرارتی و الکترونیکی برجسته خود به طور گسترده در طول دو دهه گذشته مورد توجه بوده اند. نشان داده شده است سیستم های حاوی مایعات یونی، به واسطه حضور سازنده هایی مانند نانوساختارها، ویژگی های مضاعفی می یابند و از این رو دارای کاربرد زیادی هستند. در مقاله حاضر، برخی از مطالعات سالهای اخیر برروی سیستم های حاوی مایعات یونی و نانولوله های کربنی با رویکرد شبیه سازی دینامیک مولکولی مرور می شوند. با استفاده از شبیه سازی دینامیک مولکولی می توان نشان داد که چگونه مایعات یونی می توانند نانولوله های مجتمع شده را جداسازی نمایند. همچنین شبیه سازی دینامیک مولکولی می تواند رفتار ساختاری و دینامیکی مایعات یونی محصور شده درون نانولوله های کربنی را نشان آشکار کند.

    کلیدواژگان: شبیه سازی دینامیک مولکولی، مایعات یونی، نانولوله های کربنی
  • فروغ کلانتری فتوح*، طیبه عسکری باغمیانی صفحات 187-196
    فسفین PH3 گاز سمی و خطرناکی است و در اثر واکنش آلومینیوم فسفید یا قرص برنج در حضور آب، بخار آب یا اسید معده آزاد می شود. مسمومیت ناشی از فسفین بیشتر به قصد خود کشی است به طوری که دو سوم از مسمومین ناشی از آن جان خود را از دست می دهند. در این تحقیق با استفاده از روش تابعی چگالی، خواص ساختاری و الکترونی نانولوله های کربنی و سیلیکون کاربید (10،0) به عنوان حسگر بیولوژیکی گاز فسفین مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور ابتدا گاز فسفین در فاصله ی مجموع شعاع اتمی C/Si و P/H، از دو جهت هیدروژن و فسفر به سطح نانولوله و درون نانولوله اضافه شد. سپس ساختارها به طور کامل بهینه شدند. در نهایت مطالعات الکترونی بر روی ساختار های بهینه شده انجام گرفت. نتایج حاصل از انرژی های جذب، ساختار الکترونی و گاف نواری نشان می دهد که گرچه نانولوله ی کربنی توانایی کمی در جذب و شناسایی فسفین دارد، نانولوله ی سیلیکون کاربید با انرژی جذب بالا می تواند فسفین را جذب کرده و با تغییر در ساختار الکترونی و گاف نواری امکان شناسایی این ترکیب سمی و خطرناک را می دهد. در نهایت به منظور بررسی بیشتر بر هم کنش های بین اتم ها و اربیتال های دخیل در این بر هم کنش ها مطالعات چگالی حالت های جزیی نیز انجام شد.
    کلیدواژگان: آلومینیوم فسفید یا قرص برنج، نظریه تابعی چگالی، فسفین، نانولوله کربنی، نانولوله سیلیکون کاربید
  • رضا گلبداغی* صفحات 197-201

    در این تحقیق سنتز دو کمپلکس بزرگ حلقه ای جدید کادمیم گزارش می شود. جهت سنتزاین کمپلکس ها ابتدا می بایست آمین ها و آلدهید مورد نظر تهیه شوند. برای این منظور آمین هاو آلدهید مورد نظر، طبق مقالات چاپ شده قبلی سنتز شدند. لازم به ذکر است که آمین های مورد نظر جز آمین های سه پایه ای نامتقارن و تمام نامتقارن دارای بازوی جانبی تقسیم بندی میشوند. پس از سنتز این آمین ها و آلدهید مناسب، در حضور نمک نیترات کادمیم کمپلکس های ماکروسیکل سنتز شدند. نکته جالب، نوع واکنش آمین و آلدهید می باشد که به صورت]2+2[تهیه شده اند، همچنین کمپلکس های کادمیم نیز دو هسته ای شده اند که یون های فلزی توسط یون نیترات به هم پل شده اند. معمولا کمپلکس های بزرگ حلقه کادمیم شش، هفت یا هشت کیوردینه میشوند که در این مقاله نیز شش کیوردینه شده اند. در این کار انتقال پروتون بر اساس داده های حاصل از طیف سنجی جرمی مشاهده میشود، در نهایت لیگاند ماکروسیکل مربوطه به صورت N3O به کادیم ها کیوردینه شده اند، یک نیتروژن ایمین، نیتروژن حلقه پیریدین، نیتروژن آمین (ترشیری) و همچنین اکسیژن گروه هیدروکسیل. لازم به ذکر است که نیتروژن گروه پیریدین به صورت بازوی جانبی به یون فلز مرکزی کیوردینه شده است. در مرحله آخر پس از تهیه و خالص سازی کمپلکس های مورد نظر توسط روش های مختلف طیف سنجی از جمله IR، NMR و Mass مورد بررسی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: باز شیف، لیگاند بزرگ حلقه ای، کمپلکس کادمیم، بازوی جانبی
  • حدیث افشار هزارخانی، سید احمدرضا موسوی زارع*، حمید گودرزی افشار، محمد رضایی گهر صفحات 203-209

    محلول آبی اسید بوریک به عنوان یک سیستم کاتالیزوری کارآمد برای واکنش بین فنیل هیدرازین، اتیل استو استات و آریل آلدهیدها به کار برده شد و مشتقات بیس (پیرازولیل) متان تهیه شدند. با واکنش اسید بوریک با آب، H + به صورت درجا تولید شد و واکنش تحت شرایط سبز و ملایم به طور موثر کاتالیز شد. در این مقاله سنتز بیس (پیرازولیل) متان ها (BPMs) از جمله ترکیبات 4،′4- (آریل متیلن)-بیس (3-متیل-1-فنیل-1H-پیرازول-5-ال) از طریق واکنش های متوالی نیوناگل - مایکل با استفاده از محلول آبی اسید بوریک، در دمای 70 درجه سانتی گراد تحت شرایط آبی با راندمان بالا و زمان کوتاه گزارش شد. محلول آبی اسید بوریک به عنوان یک سیستم کاتالیزوری کارآمد برای واکنش بین فنیل هیدرازین، اتیل استو استات و آریل آلدهیدها به کار برده شد و مشتقات بیس (پیرازولیل) متان تهیه شدند. با واکنش اسید بوریک با آب، H + به صورت درجا تولید شد و واکنش تحت شرایط سبز و ملایم به طور موثر کاتالیز شد. در این مقاله سنتز بیس (پیرازولیل) متان ها (BPMs) از جمله ترکیبات 4،′4- (آریل متیلن) -بیس (3-متیل-1-فنیل-1H-پیرازول-5-ال) از طریق واکنش های متوالی نیوناگل - مایکل با استفاده از محلول آبی اسید بوریک، در دمای 70 درجه سانتی گراد تحت شرایط آبی با راندمان بالا و زمان کوتاه گزارش شد. .

    کلیدواژگان: بیس(پیرازولیل)متان، ′4-(آریل متیلن)-بیس(3-متیل-1-فنیل-1H-پیرازول-5-ال)، واکنش نئوناگل-مایکل، فنیل هیدرازین
  • حمیده دانشور، فرهود ضیایی، سعید کاکایی*، فرهاد منوچهری، مصطفی شفائی شفائی، الهام ستارزاده خامنه صفحات 211-218

     تاکنون برای سنتز نانوذرات هیدروکسی اپتایت به عنوان ماده اصلی سازنده استخوان و مینای دندان روش های مختلفی ارایه شده است. در هریک از این روش ها با اعمال تغییرات در شرایط اولیه سنتز، می توان به نمونه هایی با اندازه و اشکال و نسبت طول به قطر متفاوت دست پیدا کرد. در این تحقیق، نانوذرات خالص هیدروکسی اپتایت با استفاده از پیش ماده های نیترات کلسیم (Ca (NO3) 2·4H2O) و دی آمونیوم هیدروژن فسفات ((NH4) 2HPO4) به روش هیدروترمال تهیه شدند. هدف از این کار بررسی اثرات ناشی از تغییرات اعمال شده در شرایط واکنش و مراحل سنتز این ماده بر روی اندازه و شکل ذرات تهیه شده است. نانوذرات بدست آمده با پراش اشعه ایکس (XRD) و تصویرمیکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان می دهد که غلظت مواد اولیه، نحوه و دمای کلسینه کردن، سرعت اضافه کردن مواد، استفاده یا عدم استفاده از سورفکتانت می تواند دارای اثرات متفاوتی در اندازه و شکل ذرات هیدروکسی اپتایت حاصله باشد.

    کلیدواژگان: آب گرمایی، هیدروکسی آپاتیت، ریخت شناسی، سورفکتانت
  • زهرا شرفی*، فاطمه موسوی بایگی صفحات 219-226
    در این مقاله از یک معادله حالت ساده جهت پیش بینی خواص حجمی و ترمودینامیکی خنک کنندها (مبردها) استفاده شده است. خواصی شامل دانسیته ρ، ضریب انبساط هم فشار α و تراکم پذیری همدما κ، برای مبردهای R245fa و R245fa ، R236ea بر اساس معادله حالت GMA در محدوده ای از دما و فشار محاسبه شده و مقایسه با داده های تجربی انجام شده است. این مقاله به بررسی نظری خواص ترمودینامیکی مبردهای مایع در محدوده دمایی بین 240 K تا440 K و تا فشار 580atm اختصاص یافته است و نشان می دهد که معادله حالت GMA دارای عملکرد قابل قبولی در پیش بینی خواص ترمودینامیکی مبردهاست. نتایج حاصل از محاسبات انجام شده برای دانسیته، ضریب انبساط هم فشار و تراکم پذیری همدما برای خنک کننده های یاد شده در توافق خوبی با داده های تجربی است مقادیر AAD (Absolute Average Deviation) نشان می دهد که معادله حالت GMA می تواند خواص ترمودینامیکی مبرد ها را در محدوده دما و فشار مورد مطالعه با دقت بالایی پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: خنک کننده های مایع، ویژگی های‎ ترمودینامیکی، معادله حالت
|
  • Soheila Kaman Torki, Abdolkarim Zare * Pages 119-125

    In this research, a highly efficient new method for the synthesis of N,N′-alkylidene bisamides has been introduced. The reaction between aromatic aldehydes and primary amides in the presence of acidic ionic liquid 1,3-disulfonic acid imidazolium chloride ([Dsim]Cl) under solvent-free conditions afforded these compound in high yields and in short times. Amide functional group is of importance in chemical and medicinal industries. For example, bisamides have been extensively applied in the synthesis of peptide- and pseudo-peptide-containing biological materials, and other medicinal compounds. The best method for the preparation of N,N′-alkylidene bisamide is the condensation reaction between amide and aldehyde; several catalysts have been reported for this reaction. However, the previous methods for the synthesis of these amide derivatives have drawbacks, as following: high reaction temperature, moderate yields, long reaction times, difficult procedure for catalyst preparation, the use of toxic and volatile organic solvents as reaction media, and no agreement with green chemistry protocols. Thus, introducing new catalysts for this reaction, which have not these drawbacks, is of importance.

    Keywords: Alkylidene bisamide, Acidic ionic liquid, Disulfonic acid imidazolium chloride ([Dsim]Cl), Solvent-free reaction, primary amide
  • Niloufar Dorosti *, Akram Biranvand Pages 127-132
    Some new dioxaphosphorinane derivatives were synthesized with general formula RC(O)NHP(O)OCH2C(CH3)2CH2O [R = 4-CH3OC6H4 (1), 4-NO2C6H4 (2), C6H5 (3), 4-CH3OC6H4NH (4)]. The structures of the compounds were established by IR, 1H NMR, 13C, 31P NMR spectroscopy. Two separate signals for CH3 groups on dioxaphosphorinane rings and the Hequatorial and Haxial atoms of CH2 groups in these compounds demonstrate that the synthesized compounds are toward one chair conformation. Besides, all newly synthesized compounds and cyclophosphamide (standard drug, CP) were screened for their anticancer activity against three human cell lines, breast cancer (MCF-7), prostate cancer (PC-3) and cervical cancer (HeLa). Results indicated that compound 4 with phosphinourea backbone and methoxy substitute was found to be the most active with IC50 of 0.03±0.007, 0.011±0.003, and 0.05±0.009 (nM) against MCF-7, PC‐3, and HeLa cell lines, respectively. Further, the structure-activity relationship (SAR) indicates that high lipophilic nature and the molecular volume of 4 have the direct order with its activity.
    Keywords: Anticancer, Dioxaphosphorinane, NMR, structure-activity relationship
  • Mohammad Koochoki *, Amin Geravand, Saeed Monzavi Pages 133-140

    Research in the field of explosives detection due to the increased use of these materials in terrorist attacks is growing. In this paper, a chemiresistor gas sensor based on Graphene oxide functionalized with 2,2,3,3,4,4,5,5-Octafluoro-1,6-hexanediol is provided and its response to 2,4-Dinitrotoluene is studied. response of the sensor by adding the second coating layer on the functionalized graphene oxide show considerable increase the sensitivity and selectivity of the sensor .Linear response range for DNT, 91.8-918 ppb with a detection limit 76 ppb is obtained. Also the RSD to evaluate the repeatability of sensor for 3 replicate measurements was 6.09%.

    Keywords: graphene oxide, microsensors for 2, 4-Dinitrotoluene detection
  • Hanieh Fakhri, Hasan Bagheri * Pages 141-151
    The removal of toxic pollutions from aqueous waste is nowadays considered as a hot issue being investigated. ]In this research, tetracycline (TC) as an important antibiotic, and malathion (MA) as a toxic organophosphate pesticide are considered for the photodegradation by a high-performance nanocomposite. Co3O4 nanoparticle anchored on graphene oxide based on UiO-66 metal- organic framework were synthesized and tested for photodegradation of tetracycline and malathion. Results showed that the presence of graphene oxide and UiO-66 improves the photodegradation efficiency up to 93% and 81% for tetracycline and malathion, respectively. Furthermore, total organic carbon studies verified the decontamination of this pollutants. Presence of graphene oxide and UiO-66 with high specific surface area, great conductivity, and various functional groups make it as good support for Co3O4 nanoparticles. All experiments show that this nanocomposite can be appointed as a good photocatalyst in the visible light area and it can be an excellent replacement for other photocatalysts.
    Keywords: Tetracycline, Malathion, Metal-organic framework, graphene oxide, Photodegradation
  • Naser Samadi *, Farhad Akhgari, Mehrdad Akhgari, Masoud Ali Akbarlo Pages 153-162

    Ion exchange resins are one of the good tools with great potential to remove metal ions from water sources. The adsorption of chromium ion was investigated by modified poly (styrene-co-maleic anhydride) with 2-aminopyridine and crosslinked with 1, 2 - diamino ethane (CSMA-AP) under ultrasonic irradiation as an ion exchange resin in aqueous solutions. In this work, crosslinked resin has been synthesized by poly (styrene-co-maleic anhydride) and 1, 2 - diamino ethane. This type of ion exchange resins adsorbs metal ions due to the combination of ionic and coordination intractions, instead of simple electrostatic interactions in conventional anionic or cationic exchange. therefore, the chelating resins, exhibit better selectivity compared to conventional resins. The adsorption behavior of these metal ions on the resin was studied by varying the parameters such as pH (2-7), adsorbent dose (0.5-5 g/L), contact time (0- 180 min) and metal ions concentration (1-40 mg/L). By increasing the initial concentration of chromium ion to about 10 mg / L, Adsorption percentage after increasing was fixed and then decreased. The SEM device was also used to confirm the adsorption process. The MAP technique shows the presence of elements in the nano-sorbent structure, which, as a result of these images, qualitatively adsorption process is well verified. The results showed that the best fit was achieved with the Langmuir isotherm equations. By using these isotherms, maximum adsorption capacities of 20.619 mg/L were obtained, which indicates the high capability of these ion exchange resins for the process of adsorbing and removing chromium ion.

    Keywords: Adsorption, chromium ion, Isotherm models, remove metal ions
  • Vahid Khakyzadeh *, Amir Ehsani, Reza Afzalzadeh, Parisa Chegini Pages 163-169
    First, in this study, the distilled water was magnetized by a magnetic-cyclic reactor and the properties of the prepared magnetic water. Next, the physical properties of the magnetized water were analyzed and then compared with distilled water. the Physical properties of magnetized and non-magnetized water such as pH changes, oxygen solubility, viscosity, absorption of infrared and ultraviolet radiation, refractive index and solubility were studied. After examining these items, the magnetized water employed in the electrochemical cell as part of the reaction environment to evaluate its effect on the redox behavior of some aromatic compounds, such as the chloroselenobenzene and the 2-hydroxyphenyl which called “Catechol”. The results showed that the magnetized water can change the oxidation and reduction conditions of some aromatic compounds. Based on the obtained results of the designed experiments, we found that there is a relation between magnetization and redox behavior of some compounds and therefore a mechanism for water magnetization as well as the oxidation and reduction behavior of the compounds was presented.
    Keywords: Magnetic-cyclic reactor, Magnetic water, electrochemical oxidation, Electrochemical Reduction
  • Hengameh Zangeneh, Mahdi Rezaei Sameti Pages 171-177

    In this project, by using density functional theory the adsorption of 5- Fluorouracil drug on the surface of pristine and B and P doped of Aluminum nitride nano cage (Al12N12) is investigated at different states. According to optimized structures, the quantum and thermodynamic parameters, molecular electrostatic potential (MEP), natural bonding orbitals (NBO) and quantum theory of atom in molecule (QTAIM) for all considered models are calculated. The results of quantum parameter reveal that the gap energy of 5- Fluorouracil drug and aluminum nitride nano cage complex decrease significantly from original state and so the conductivity, reactivity, and optical properties of system increase. These properties confirm that the doped aluminum nitride nano cage is a good candidate to making sensor for 5- Fluorouracil drug. Comparison results of thermodynamic and adsorption energy show that the adsorption energy of 5- Fluorouracil on the surface nano cage is negative and the adsorption process is exothermic and favorable. The AIM and NBO results display that the adsorption of 5- Fluorouracil drug on the surface of nano cage is electrostatic and this property is favorable for using drug delivery in biological system. On the other, hand the calculated results indicate that the B&P doped aluminum nitride nano cage can be a good candidate to making a delivery and sensor for 5- Fluorouracil drug.

    Keywords: Adsorption, 5- Fluorouracil drug, Aluminum nitride nano cage, B, P doped, DFT
  • Masumeh Foroutan * Pages 179-186

    Ionic liquids which are known as green solvents have specific physical and chemical properties and include great potential applications in various industries. In other hand, carbon nanotubes due to their outstanding mechanical, thermal and electronic properties have been extensively studied during the last two decades. It has been indicated that the systems containing ionic liquids and other components such as nanostructures and carbon nanotubes have properties which have reduplicated the importance of ionic liquids and carbon nanotubes. In the present paper, recent investigations on the systems containing various ionic liquids and carbon nanotubes by molecular dynamics simulation is reviewed and simulation details and computational methods for performing molecular dynamics simulation of some systems are presented. Using molecular dynamics simulation, it can be demonstrated how ionic liquids disperse the carbon nanotubes. Also, molecular dynamics simulation can be used for investigating the structural and dynamical behaviors of confined ionic liquids inside the carbon nanotubes.

    Keywords: Molecular Dynamic (MD) Simulation, carbon nanotube (CNT), Ionic liquids (ILs)
  • Forough Kalantari Fotooh *, Tayebeh Askari Baghemiyani Pages 187-196
    Phosphine (PH3) is a toxic and harmful gas released by the reaction of aluminum phosphide or rice pill in the presence of water, water vapor or stomach acid. Poisoning caused by phosphine is more suicidal and two thirds of the poisoned ones die. In this paper, the structural and electronic properties of (10,0) carbon nanotube and SiC nanotube have been investigated through density functional theory. The PH3 molecule was first placed at the distance about the sum of atomic radius of C/Si of nanotube and P/H of phosphine molecule, inside and outside the nanotube from both H and P atom sides. Then the structure was completely relaxed the electronic calculations were performed on relaxed structures. The results show that SWCNT can weakly adsorb PH3 molecule. However, SiC nanotube has lower adsorption energy toward phosphine and its electronic properties change more after adsorbing PH3 inside or outside the silicon carbide nanotube. Therefore this nanotube is potentially a good candidate for detecting and adsorbing PH3 molecules. Partial densities of state calculations were also performed to find the origin of each adsorption.
    Keywords: rice pill, Density functional theory, Band gap, phosphine, silicon carbide nanotube
  • Reza Golbedaghi * Pages 197-201

    In this research synthesis of two new Macrocyclic Cd(II) is reported. For the synthesis of mentioned complexes first, it should be prepared intended aminse and aldehyde. For this mean, the attended amines and aldehyde were prepared according to literature. It should be noted that the amines are known as asymmetric and total asymmetric pendant arm amines. After preparation these appropriate amines and aldehyde, the Macrocyclic complexes were synthesized. This is interesting that the reaction of amine and aldehyde is as [2+2], in addition the prepared complexes of Cd(II) are dinuclear that both Cd(II) centers are bridged with nitrate ion. According to mass spectroscopy the proton transfer has been happen here, finally, the related ligand has been coordinated as N3O donor set, an imine nitrogen, a tertiary nitrogen, a pyridine nitrogen and an oxygen of hydroxyl group. It should be noted that the nitrogen of pyridine group has been coordinated as pendant arm. After preparation and purification the purposed complexes, they were studied by different spectroscopy methods such as IR, NMR and Mass.

    Keywords: Shiff base, Macrocyclic Ligand, Cadmium Complex, Pendant Arm
  • Hadis Afshar-Hezarkhani, AhmadReza Moosavi-Zare *, Hamid Goudarziafshar, Mohammad Rezaei Gohar Pages 203-209

    Boric acid aqueous solution system as an efficient catalytic system was applied for the reaction of phenyl hydrazine, ethyl acetoacetate and aryl aldehydes to prepare bis(pyrazolyl)methanes. By the reaction of Boric acid with water, H+ was generated and catalyzed the reaction under green and mild condition. In this paper, the synthesis of bis(pyrazolyl)methanes including 4,4´-(arylmethylene)-bis(3-methyl-1-phenyl-1H-pyrazol-5-ol)s was reported by tandem Knoevenagel–Michael reaction of phenyl hydrazine, ethyl acetoacetate and aryl aldehydes in the presence of boric acid aqueous solution system, at 70 °C with high yields and short reaction times. Boric acid aqueous solution system as an efficient catalytic system was applied for the reaction of phenyl hydrazine, ethyl acetoacetate and aryl aldehydes to prepare bis(pyrazolyl)methanes. By the reaction of Boric acid with water, H+ was generated and catalyzed the reaction under green and mild condition. In this paper, the synthesis of bis(pyrazolyl)methanes including 4,4´-(arylmethylene)-bis(3-methyl-1-phenyl-1H-pyrazol-5-ol)s was reported by tandem Knoevenagel–Michael reaction of phenyl hydrazine, ethyl acetoacetate and aryl aldehydes in the presence of boric acid aqueous solution system, at 70 °C with high yields and short reaction times.

    Keywords: Bis(pyrazolyl)methane, 4´-(Arylmethylene)-bis(3-methyl-1-phenyl-1H-pyrazol-5-ol), Knoevenagel–Michael reaction, Phenyl hydrazine
  • Hamideh Daneshvara Daneshvar, Farhood Ziaie Ziaie, Saeed Kakaei *, Farhad Manochehri Manochehri, Mostafa Shafaeia Shafaeia, Elham Satarzadeh Pages 211-218

    So far, various methods have been proposed for the synthesis of hydroxyapatite nanoparticles as the main ingredient in bone and enamel. In each of these methods, by varying initial conditions of synthesis, samples of size and shape, and the ratio of length to diameter can be achieved. In this study, pure hydroxypropyl nanoparticles were prepared using calcium nitrate precursors (Ca (NO3) 2-4H2O) and diammonium hydrogen phosphate ((NH4) 2HPO4) by hydrothermal method. The purpose of this study was to investigate the effects of changes in reaction conditions and the synthesis of this material on the size and shape of the particles. X-ray diffraction (XRD) and scanning electron microscopy (SEM) nanoparticles were investigated. The results of the experiment indicate that the concentration of the raw materials, the method and temperature of calcining, the speed of the addition of materials, the use or non-use of surfactants can have different effects on the size and shape of the hydroxyapatite particles.

    Keywords: Hydrothermal, Hydroxyapatite, morphology, Surfactant
  • Zahra Sharafi *, Fatemeh Moosavi Pages 219-226
    In this paper, we have used a simple equation of state to predict the volumetric and thermodynamic properties of liquid refrigerants. The thermodynamic properties such as density ρ, isobaric expansion coefficient α, and isothermal compressibility κ, for some refrigerants e.g. R236ea, R245ca, and R245fa, based on GMA EOS have been calculated and a wide comparison with experimental data was made. This article is devoted to the theoretical study of some thermodynamic properties of the liquid refrigerants over the temperature range between 240K and 440K and pressures up to 580 atm to indicate that the GMA EoS has an acceptable performance for property predictions of pure liquid refrigerants. Our calculated results on the density, isobaric expansion coefficient and isothermal compressibility for the liquid refrigerants are in good agreement with the experimental data. The accuracy of the equation of state is determined by a statistical parameter; Absolute Average Deviation ( AAD). The AAD values show that the GMA equation of state can predict the thermodynamic properties of the refrigerants in the range of temperature and pressure with high precision.
    Keywords: Liquid Refrigerants, Thermodynamic properties, Equation of state