فهرست مطالب

پژوهش های مکانی فضایی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1399)

نشریه پژوهش های مکانی فضایی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مسرت آیت، سیامک نیکخواه * صفحه 1

    در اجرای پروژه های عمران شهری عواملی موثر بر پیشبرد پروژه وجود دارد که معمولا شناسایی دقیق آنان پیچیده و دشوار است. اگرچه عوامل اصلی مدیریت شهری با رویکرد جهادی در تیوری بسیار جذاب می‌باشد؛ اما در عمل، برای پیاده سازی آن خصوصا در کشورهای درحال‌توسعه مشکلات بسیاری وجود دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی و اولویت‌بندی عوامل اصلی مدیریت شهری با رویکرد جهادی در میزان موفقیت پروژه‌های عمران شهری (نمونه موردی: شهرداری‌های استان چهارمحال و بختیاری) است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه اجرای تحقیق از نوع توصیفی-علی و به لحاظ جهت گیری توسعه ای می‌باشد. روش گردآوری اطلاعات میدانی–پیمایشی است. شیوه نمونه گیری در این تحقیق روش نمونه گیری سهمیه ای است و 60 پرسشنامه تنها در بین افرادی که دارای تخصص، تجربه و آگاه به مسئله بودند توزیع گردید که از این تعداد 50 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای محقق ساخته است که روایی صوری پرسشنامه توسط اساتید مدیریت و استاد راهنما و روایی محتوایی توسط چند نفر اعضای جامعه آماری مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه بالاتر از 7/0 گزارش شد. تجزیه‌وتحلیل داده ها از روش یافتن میانگین و وزن دهی ذهنی داده ها و با استفاده از روش تاپسیس انجام شد و به بررسی پاسخ سوالات این تحقیق پرداخته‌شده است که درنهایت 9 عامل مهم شناسایی و به ترتیب اولویت دسته بندی شدند. علاوه بر این یافته های پژوهشی نشان می‌دهد که عوامل اصلی مدیریت شهری با رویکرد جهادی به ترتیب اولویت شامل برنامه ریزی واقع گرایانه و انتخاب پیمانکار مناسب؛ پیچیدگی های طراحی پروژه؛ حمایت و پشتیبانی مدیران ارشد؛ تعیین شرایط محدودیت ها و امکانات موجود؛ تجربه از پروژه های گذشته؛ واضح بودن اهداف و شناسایی دقیق پروژه و انتخاب مناسب پروژه؛ عدم تاخیرات و اشتباهات در تهیه مدارک و نقشه ها؛ تخصیص مناسب و کافی بودجه و منابع و پرداخت به‌موقع به پیمانکار؛ مشوق ها و جریمه از سوی کارفرما می باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، مدیریت جهادی، موفقیت، پروژه های عمران شهری، شهرداری
  • سحر موحدی *، علی رستمی صفحه 18

    یکی از عرصه‌های نوین در مطالعات حوزه برنامه‌ریزی طرح‌های توسعه در ایران، مناطق مرزی می‌باشند. هرچند از گذشته تاکنون ابعاد گوناگون مسایل و مشکلات مربوط به این مناطق به‌طور پراکنده مورد مطالعه قرار گرفته است، اما آمایش این مناطق تاکنون جایگاهی در نظام برنامه‌ریزی توسعه کشور نداشته است به همین دلیل، فقدان یک چارچوب نظری برای انجام مطالعات علمی در رابطه با آمایش مناطق مرزی دیده می‌شود. مناطق مرزی خود عاملی برای جذب گردشگر هستند و به میزان زیادی پتانسیل جهت توسعه گردشگری را دارا می‌باشند و در مقابل گردشگری نیز می‌تواند با گسترش در مرزها، این مناطق را تا سطح جهانی شدن مطرح کند، در نتیجه این فعالیت پیچیده نیاز به برنامه‌ریزی دارد، یکی از مناطق مرزی مناسب گردشگری در ایران بندر چند منظوره آستارا می‌باشد؛ که هم مرز بودن آن با کشور آذربایجان از نقطه نظر تجاری و گردشگری حایز اهمیت است، وجوه مشترک فرهنگی و قومیتی در این محدوده مرزی دو کشور می‌تواند پتانسیل مناسبی جهت جذب گردشگران باشد. هدف این مقاله بررسی اهمیت برنامه‌ریزی گردشگری مرزی بندر چند منظوره آستارا براساس پتانسیل‌های جذب توریست در منطقه می‌باشد. روش پژوهش بر اساس هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی-تحلیلی است. داده‌ها از منابع کتابخانه‌ای، داده‌های آب وهوا شناسی و مصاحبه با نخبگان می‌باشد و از طریق مدل  TCI،SWOT مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‌های حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد که به علت موقعیت مستعد محدوده مرزی آستارا در شمال ایران با کشورهای حوزه خزر، توسعه گردشگری فرهنگی می‌تواند یکی از بخش‌های پراهمیت برنامه‌ریزی در این منطقه باشد که در این راستا بررسی پتانسیل‌های گردشگری فرهنگی و ماه‌های آسایش توریست، توان‌ها و زمان‌های مناسب گردشگری مرزی در آستارا را مشخص می‌کند. از آنجا که بحث گردشگری مرزی در ایران معقوله‌ای جدید است در این مقاله فقط به لزوم توجه به آن در برنامه‌ریزی‌های گردشگری فرهنگی به‌عنوان یک جنبه مهم در آمایش سرزمین‌های مرزی اشاره شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگی، گردشگری مرزی، آستارا، دریای خزر
  • ارتقا فضای سبز شهری براساس معیارهای منظر اکولوژیک / (نمونه موردی: جاده سلامت پارک ناژوان)
    مریم کیانی *، الهام قاسمی صفحه 39

    امروزه با گسترش و ازدیاد جمعیت شهرنشینی، شواهد تغییرات گسترده ای در زیر ساخت های اکولوژیکی شهری هستیم به طوری که این موضوع کاملا محیط زیست اکولوژیک و زیرساخت های سبز شهری را محدود و تحت تاثیر قرار داده است. اکولوژی منظر امکان دستیابی به یک ترکیب متعادل از شبکه شهری به همراه معیارهای منظر اکولوژیک در رابطه میان انسان و طبیعت را فراهم می کند. این معیارها شامل محیط زیست سالم، مدیریت انرژی، تنوع زیستی، اکوتوریسم، ابعاد فرهنگی -اجتماعی جامعه، زیبایی اکولوژیک منظر و... است و با نگرش کل نگر در بازگردانی، مرمت و بهسازی مناظر مخدوش و آسیب دیده، بهسازی فضاهای سبز شهری، ایجاد دالان های زیستی و زیست پذیری طبیعت و جامعه انسانی در شهرها با لحاظ نمودن توان ها و فرآیندهای فیزیکی، شیمیایی، زیستی، اکولوژیک و اجتماعی فرهنگی نقش مهمی را ایفا می کند. ارتقاء کیفیت مناظر به خصوص فضای سبز شهری و گستره های طبیعی در نهایت به بهبود کیفیت شهرها و در نهایت ارتقاء کیفیت زندگی انسان منجر شود. هدف این پژوهش ارایه طرح و راهبردهایی جهت ارتقا وضعیت جاده سلامت در پارک ناژوان با رویکرد منظر اکولوژیک در قالب یک پژوهش کیفی است. این پژوهش با روش مروری ساده و رویکرد توصیفی تحلیلی به شناسایی معیارهای منظر اکولوژیک برای دستیابی به راهبردهایی جهت ارتقا فضای سبز جاده سلامت ناژوان می پردازد. این راهبردها اعم از ارتقا پوشش گیاهی، ارتقا نورپردازی سازگار با طبیعت، استفاده بیشتر از منظر سبز نرم به جای منظر سخت، حفظ گونه های گیاهی بومی، ایجاد شبکه های اکولوژیک، ایجاد گردشگاه های طبیعی، ایجاد فضاهای دسته جمعی و صمیمی، حفظ خصوصیات اکولوژیکی ومنابع طبیعی و فرهنگی، استفاده درست از منابع غیر قابل تجدید، تولید حداقل تولید گاز گلخانه ای و استفاده از پنل های خورشیدی است و طرح های ارایه شده بر مبنای این راهبردها ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، منظر اکولوژیک، منظرشهری، جاده سلامت پارک ناژوان
  • امین الله قایدان *، یاسمین دقیل زاده صفحه 62

    یکی از مسایل مهم شهرداری‌ها در سراسر جهان، کسب درآمد پایدار جهت تامین هزینه خدمات شهری است. اتکای بیش از حد بسیاری از شهرداری‌ها به درآمدهای ناپایدار، شهرداری را با مشکلات مالی مواجه ساخته است. مطالعه منابع درآمدی پایدار شهرداری‌های جهان و استفاده از تجارب شهرهایی که ساختاری مشابه با شهر شاهین‌شهر دارند تا حدودی می‌تواند راهگشای مشکلات شهرداری شاهین‌شهر باشد. پژوهش حاضر در سطح شهر شاهین‌شهر (چارچوب مکانی تحقیق حاضر) انجام شده است. نوع تحقیق، کاربردی و روش بررسی آن توصیفی-تحلیلی است. جمع‌آوری اطلاعات نیز با دو روش اسنادی و مطالعاتی میدانی نیز جهت بررسی علل کاهش درآمدها و افزایش هزینه‌های شهرداری، از شهرداری شاهین شهر صورت گرفته است. در این راستا ابزار مطالعاتی در مرحله اول کتاب، مجلات معتبر و مرتبط، ماهنامه‌ها، پایان‌نامه‌ها و غیره می‌باشد و در مرحله بعد با بهره‌گیری و تحلیل داده‌های مرتبط با عملکرد درآمد و هزینه‌های شهرداری شاهین‌شهر در دوره‌های مختلف که از شهرداری اخذ گردید، به بررسی و مطالعه شهرداری شاهین‌شهر از نظر ابعاد مالی و درآمدی پرداخته شده است و درنهایت با توجه به شرایط موجود شهرداری و شهر شاهین‌شهر به ارایه راهکارهایی در زمینه درآمدزایی پایدار و مستمر برای شهرداری شهر شاهین‌شهر پرداخته می‌شود. نتایج نشان می‌دهد درآمد ناشی از عوارض عمومی (عوارض مستمر) به‌طور کلی جزء درآمدهای پایدار به‌حساب می‌آید که از جمع این بخش بیشترین درآمد را عوارض فروش کالا و خدمات و عوارض آلایندگی دارا است.

    کلیدواژگان: شهرداری، درآمد پایدار، درآمد ناپایدار، مدیریت شهری، عوارض
  • زهرا سادات فیاض *، شهرزاد پژومند نجف آبادی صفحه 85

    بحران کیفیت، در شرایط کنونی یکی از چالش‌های عمده شهرهای ما و یکی از دغدغه‌های اساسی تصمیم گیران، مجریان و استفاده‌کنندگان محیط‌های شهری است. با توجه به اهمیت مساله "کیفیت" و افزایش سریع شهرنشینی، چنانچه برنامه‌ها و مداخلات کالبدی در شهرها همچون گذشته بدون توجه لازم به دانش طراحی شهری و بدون ملحوظ نمودن نظام‌مند آن در مراحل مختلف تصمیم‌گیری صورت پذیرد، هیچ‌گونه تضمینی برای دستیابی به محیط‌های دارای کیفیت طراحی شهری مطلوب وجود نخواهد داشت. در واقع طراحی شهری می‌تواند به ارتقاء کیفیت زندگی ساکنان شهر کمک شایانی کند. هدف اصلی پژوهش ارتقاء کیفیت زندگی ساکنان محله شیخ بهایی با در نظر گرفتن معیارها و مولفه‌های طراحی شهری می‌باشد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی می‌باشد که با بهره‌گیری از اسناد کتابخانه‌ای، مشاهدات مستقیم از فضا و همچنین برداشت‌های میدانی انجام شده است. روند پژوهش شامل بررسی مبانی نظری، استخراج معیارهای مورد نیاز و تحلیل محدوده مورد مطالعه براساس بررسی‌ها و مشاهدات انجام شده با استفاده از روش SWOT می‌باشد که درنهایت اهداف و سیاست‌های اجرایی پیشنهاد گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می‌دهد که مولفه‌های طراحی شهری در محدوده موردنظر دارای نقاط ضعف و کاستی‌هایی می‌باشد که راهکارهایی با اهداف ارتقاء کیفیت عملکردی، زیباشناختی و زیست‌محیطی به‌منظور رسیدن به هدف نهایی که بهبود کیفیت زندگی ساکنان می‌باشد، ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، کیفیت محیط شهر، شیخ بهایی، روش SWOT
  • یاسمین دقیل زاده صفحه 103

    کیفیت عرصه عمومی شهرهای ایران به جز تعداد معدودی بسیار نازل است. حوزه های مرکزی شهرها نیز به مراتب اوضاع اسفناک تری دارند تا جایی که در فضای مدیریتی شهرها به نام بافت فرسوده شناخته می‌شوند. چهره آشنای این حوزه های سکونتی را علیرغم امتیازهای فراوانی که دارند و به سابقه تاریخی و هویتشان در کل شهر برمی‌گردد، ساختمان های مخروبه، کوچه‌های آلوده و معابر ناامن تشکیل می دهند. اهالی به محض اینکه بتوانند مهاجرت می کنند. اقتصاد محلی به جز لبه های بازار راکد است، نوسازی و تعمیرات جذابیتی ندارد، زمین و ملک ارزان است، اوضاع اجتماعی و فرهنگی در پایین‌ترین سطح قرار دارد و زیرساخت های خدمات شهری ناقص و یا معیوب است.
    بنابراین، فضاهای شهری با در نظر گرفتن ارتقاءامنیت از طریق طراحی به‌منظور مقابله با جرم و ایجاد امنیت در جامعه باید در قلب برنامه ریزی جای گیرد. این رویکرد چه در زمان انجام عملیات نوسازی و چه پس از آن باید مورد توجه قرار گیرد. هنگامی که توسعه کامل گردد در صورت بی توجهی به قابل دفاع کردن فضاهای شهری فرسوده، فرصت اصلی برای گنجاندن اقدامات پیشگیری از جرم از دست رفته است و هزینه اصلاح یا تغییرات نامناسب توسعه، بسیار بیشتر از هزینه انجام اقدامات مذکور در ابتدای کار می‌باشد.

    کلیدواژگان: جرایم شهری، احساس امنیت، فضاهای شهری، بافت فرسوده، فضاهای قابل دفاع
|
  • Maserat Ayat, Siamak Nikkhah Page 1

    In the implementation of urban development projects, there are factors affecting the progress of the project, which is usually complicated and difficult to accurately identify. Although the main factors of urban management with a jihadist approach are very attractive in theory, but in practice there are many problems to implement it, especially in developing countries. the purpose of this study is to investigate and prioritize the main factors of urban management with a jihad approach in the success rate of urban development projects (case study: municipalities of Chaharmahal and Bakhtiari province) the present research is applied in terms of purpose and descriptive-causal in terms of how the research is conducted and in terms of development orientation The method of data collection is field –survey. The sampling method in this study is the scene sampling method and 60 questionnaires were distributed only among people who have expertise, experience and problem awareness, of which 50 people answered the questionnaires.The data collection tool was a researcher-made questionnaire that the face validity of the questionnaire was approved by management professors and supervisors and content validity by several members of the statistical community. The reliability of the questionnaire was also reported using Cronbach’s alpha coefficient for the questionnaire above 0/7.Data analysis was performed using the method of finding the mean and subjective weighting of the data using the TOPSIS method and the answer to the question of this research were examined. Finally, nine important factors were identified and categorized in order of priority. In addition,research findings show that the main factors of urban management with a jihadist approach in order of priority include realistic planning and selection of the appropriate contractor, project design complexities, support of senior managers, determining the conditions of existing constraints and facilities, experience of past projects Clear goals and accurate identification of the project and proper selection of the project, no delays and mistakes in the preparation of document and plans, proper allocation and adequacy of budget and resources and timely payment to the contractor are incentives and fines

    Keywords: Urban management, Jihadist management, Urban development projects, Municipalities
  • Sahar Movahedi, Ali Rostami Page 18

    One of the new areas in the study of planning development projects in Iran, are border areas. Although, from past to present, different aspects of issues related to these areas has been studied sporadically, the preparation can be seen in border areas with this topic, it's position in the national development plan has not been explained and the lack of a theoretical framework for scientific studies regarding preparation border is seen. Border regions themselves are a Factor in attracting tourists and have a great potential for tourism development; and in return , tourism can expand these borders to the level of globalization, so this complex activity requires planning, it is one of the suitable border for tourism in Iran is the multi-purpose port (Astara) which is conterminous with the border city of Astara in the Azerbaijani point of trade and tourism so because of this is important. Common culture and ethnicity in the border area can be a good potential for attracting tourists. The purpose of this article is to investigate the importance of tourism planning in developing multi-purpose port of Astara. The research method is based on the applied and purpose and descriptive-analytical nature, the data are from library sources meteorological data and interviews with elites and were analyzed through TCI and SWOT models .the finding of this study show that due to the potential border position of Astara in northern Iran in the Caspian Basin, tourism development, particularly in the comfort of Tourism can be one of the important parts of these areas.

    Keywords: Cultural tourism, Border tourism, Astara, Caspian Sea
  • Maryam Kiani, Elham Ghasemi Page 39

    Today, with the increase of urban population, we are witnessing extensive changes in urban ecological infrastructure, so that this issue has completely affected the ecological environment and urban green infrastructure. Landscape ecology provides the possibility of achieving a balanced combination of the urban network with ecological landscape criteria in the relationship between man and nature. These criteria include a healthy environment, energy management, biodiversity, ecotourism, socio-cultural dimensions of society, ecological beauty of the landscape, etc., and with a holistic attitude in restoring, repairing and improving damaged landscapes, Improving urban green spaces, creating biological corridors and biodegradability of nature and human society in cities by considering the capabilities and physical, chemical, biological, ecological and socio-cultural processes and this processes play an important role. Improving the quality of landscapes, especially urban green space and natural areas, will ultimately lead to improving the quality of cities and ultimately improving the quality of human life. This research uses a simple review method and descriptive-analytical approach to identify ecological landscape criteria to achieve strategies to improve the green space of Nazhvan health road. These strategies include upgrading vegetation, upgrading environmentally friendly lighting, making more use of soft green landscapes instead of hard landscaping, preserving native plant species, creating ecological networks, creating natural promenades, creating massive and intimate spaces, preserving characteristics Ecological and natural and cultural resources are the correct use of non-renewable resources, minimal production of greenhouse gas production and the use of solar panels, so the proposed plans are based on these strategies.

    Keywords: Urban Green Space, Ecological Landscape, Urban Landscape, Nazhvan Park Health Road
  • Aminollahe Ghaedan, Yasamin Daghilzade Page 62

    One of the most important issues for municipalities around the world is to earn a steady income to pay for municipal services. Excessive reliance of many municipalities on unsustainable municipal revenues has caused the financial problems. Studying the sustainable income sources of the world's municipalities and using the experiences of cities that have a similar structure to Shahinshahr city, can to some extent can solve the problems of Shahinshahr municipality. The present study was conducted in Shahinshahr city (spatial framework of the present study). The type of applied research and its study method is descriptive-analytical. Data collection has been done by two methods of documentation and field studies to investigate the causes of declining revenues and increasing municipal expenditures of the city municipality. In this regard, the study tools in the first stage are the books, valid and related journals, monthly magazines, dissertations, etc., and in the next stage by using and analyzing data related to the revenue and expenditure performance of Shahinshahr Municipality in different periods. Which was obtained from the municipality, Shahinshahr municipality has been studied from the financial and revenue dimensions And Finally, according to the existing conditions of Shahinshahr municipality and city, solutions in the field of sustainable and continuous income generation for Shahinshahr municipality will be provided.The results show that the revenue from general tolls (continuous tolls) is generally considered as a part of stable incomes, which has the highest revenue from the sale of goods and services and pollution tolls.

    Keywords: Municipality, Sustainable income, Unsustainable income, Urban management, Tolls
  • Zahra Sadat Fayaz, Shahrzad Pazhomand Najafabadi Page 85

    The quality crisis in the current situation is one of the major challenges of our cities and one of the main concerns of decision makers, and users of urban environments. Given the importance of the issue of "quality" and the rapid increase of urbanization, if programs and physical interventions in cities as in the past without the necessary attention to urban design knowledge and without systematic consideration in various decision-making stages, no guarantee to achieve. There will be no desirable urban design quality environments. In fact, urban design can help improve the quality of life of city residents. The main purpose of this study is to improve the quality of life of the residents of Sheikh Baha'i neighborhood by considering the criteria and components of urban design. The research method is descriptive-analytical, using direct observation of space as well as field surveys using library documents. The research process includes reviewing the theoretical foundations, of extraction the required criteria and analyzing the study area based on studies and observations made using the SWOT method, which finally proposes the objectives and executive policies. The results of the research show that the components of urban design in the area have weaknesses and shortcomings that are presented with the aim of improving the quality of aesthetic and environmental function in order to achieve the ultimate goal improving the quality of life of residents.

    Keywords: Urban Design, Urban Environment Quality, Sheikh Baha'i, SWOT Method
  • Design of defensible spaces in urban decay / (Case study: Sangalaj neighborhood, District 12 of Tehran)
    Yasamin Daghilzade Page 103

    The quality of the public arena of Iranian cities is very low, except for a few. The central areas of cities are also in a much more deplorable situation, so much so that in the management space of cities, it is known as worn-out tissue. The familiar face of these residential areas, despite their many advantages and goes back to their historical background and identity throughout the city, ruined buildings, polluted alleys and unsafe passages. Residents migrate as soon as they can. The local economy is stagnant except for market edges. Renovation and repairs are not attractive, land and property are cheap, the social and cultural conditions is at an all-time low, and municipal service infrastructure is either incomplete or defective. Therefore, urban spaces should be at the heart of planning, considering the promotion of security through design in order to combat crime and create security in society. This approach should be considered both during and after the renovation operation. When development is complete, the main opportunity to include crime prevention measures is lost if neglect is made to make definable dilapidated urban spaces negligible. And the cost of remediation and poor development is much higher than the cost of doing the steps at the beginning.

    Keywords: Urban crimes, Feeling of security, Urban spaces, Worn tissue, Defensiblespaces