فهرست مطالب

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 24 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سحر رستگار ژاله، بهنام پدرام*، مصطفی کیانی صفحات 1-16

    نشانه ها با رمزگانی که به تدریج در جریان شکل گیری و تحولات شهر در دوره های مختلف به وجود آمده اند، در ذهن مخاطبین شهر تصویری آشنا یافته و عواطف، احساسات و خاطره های مردم از محل سکونت خود در پیوند با این نشانه ها شکل می گیرند. نشانه ها در شهر، بخشی از یک کلیت بزرگ تر و پیچیده بوده، آنها مجرد و تنها نیستند و در عوض، لایه لایه هستند؛ چرا که ما بی وقفه در حال دوباره نویسی و دوباره سازی محیط پیرامون خود -هم از نظر کالبدی و هم فراکالبدی- هستیم. این هم نشینی/ برهم نشینی، در فرآیند زمان اتفاق می افتد. زمان پیدایش، زمان زیستن و زمان ادراک شهر به مثابه متنی که بر لوح پالیمسست1 نوشته شده، در خوانش آن موثر است. بدیهی است هر اندازه ضخامت چینه های تاریخی بیشتر باشد، خوانش زبان زیرین آن دشوارتر است. با توجه به این امر، هدف اصلی پژوهش، پاسخ به این پرسش مهم است؛ بازآفرینی کهن روایتی چون منظر شهری که لایه های مختلفی دارد و خوانش آن دشوار است، چگونه ممکن می شود؟ نگارندگان برای دست یابی به این هدف، از نشانه شناسی لایه ای و تحلیل گفتمان به عنوان روشی تحلیلی بهره می جویند؛ چرا که نشانه های شهری به علت دارا بودن ویژگی های فیزیکی و جنبه های قراردادی و اجتماعی منضم به آنها، از اصولی ترین معیارها در فرآیند شناخت، آسیب شناسی و حفاظت از ارزش های یک شهر به شمار می آیند. این روش، از طریق گفتمانی که حاصل ارتباط میان لایه ها و دوره های مختلف زیست شهر است، به روایت شهر دست یافته، گفتمان های جدید خلق کرده است و سبب بازتولید معنا می شود. در نتیجه ، نشانه ها از طریق تعامل با یکدیگر رو به جلو حرکت کرده اند و به سبب پویایی جریان نشانه ها، بافت/ زمینه شکل گرفته و بافت سازی انجام می شود. بافت سازی به گونه ای است که شهر را در چارچوب زمانی-مکانی خاصی محدود نکرده و همگام با فرآیند توسعه حرکت نموده، تغییرات را پذیرا شده و در عین حال با اتصالات رمزگانی خود، به شبکه پیشین متصل می ماند.

    کلیدواژگان: معنا، نشانه شناسی لایه ای، تحلیل گفتمان، پالیمسست، بازآفرینی منظر شهری
  • کامیار صلواتی* صفحات 17-30

    حکایت حمام جنیان، یکی از داستان های گفت و گومحور دوران مشروطه بوده که دو نسخه از آن موجود است. این سند منحصر به فرد، از معدود نوشته هایی است که در آن معماری پیشامدرن و سنت های معمارانه ایرانی، مورد بحث و استدلال قرار می گیرد و در بخش هایی از آن معماری خود، دغدغه اصلی است. این داستان، درباره پدر و پسری است که به یک حمام عمومی سنتی می روند و در آنجا با مسایل و چالش هایی مواجه شده و در ادامه، بر مبنای این اتفاقات، به گفت وگویی نقادانه درباره فرهنگ، معماری، سنت ها و باورهای ایرانیان می پردازند. در این مقاله با معرفی، تحلیل، تصحیح و بازنویسی بخش هایی از این داستان، نشان داده شده است که انتقادهای موجود در این داستان نسبت به حمام های عمومی در ایران را می توان به چهار گروه کلی؛ چینش فضایی و جانمایی فضاها در پلان حمام های ایرانی، مسئله حفظ الصحه به خصوص در حمام های ایرانی، نحوه طراحی پله ها و پلکان ها در بناهای ایرانی و فقدان نهادی ناظر بر ساخت و ساز، دسته بندی کرد. راه حل پیشنهادی شخصیت های داستان در مواجهه با این مشکلات طراحی حمام ها به شیوه ای جدید (با شیر) و راه حل کلان آنها، افزایش آگاهی عمومی نسبت به مسایل معمارانه و شهری است. در این مقاله نشان داده شده که می توان دست کم بخشی از اختلافات موجود در زمینه پذیرش یا رد معماری جدید را که به اوایل دوران معاصر نیز کشانده شده است، به خصوص در زمینه ساخت و سازمان دهی بهداشتی حمام های عمومی، حاصل نوعی اختلاف در خوانش مسایل مذهبی دو گروه عمده درگیر در دوران مشروطه دانست که به معماری نیز تعمیم داده شده است و استدلال های هر دو طرف موافق یا مخالف تغییر الگوهای حمام های پیشامدرن، در بسیاری از موارد، مبنایی مذهبی داشته اند.

    کلیدواژگان: معماری قاجاری و مشروطیت، حمام جنیان، حمام، شریعت اسلامی
  • مهدی سعدوندی*، مائده کلانتری صفحات 31-42

    حفاظت آثار معماری، مبتنی بر شناخت معماری است و معماری، ظرف زندگی انسان است. انسان، معماری را برای رفع نیازهای خود میسازد و این در حالی است که او علاوه بر جسم، دارای روح و روان است و نیازهای انسان نیز در عین حال که متنوع بوده، دارای مراتبی نیز هستند. انسان در سطحی، نیازهای جسمی و معیشتی و در سطحی دیگر، نیازهای روانی و معنوی دارد. معماری نیز از این جهت، دارای وجوهی کالبدی و همچنین فراتر از کالبد است. بدین ترتیب، مراتب معماری، امکان حیات انسان در تمام ساحات وجودی او را مهیا می گردانند. حال با توجه به ذو مراتب بودن انسان و معماری، چنانچه هدف حفاظت را تطویل عمر و تداوم و بقای آن در تمام وجوه بدانیم، حفاظت نیز قایم به مراتب است. اما سوال اینجا است که مراتب متعدد حفاظت کدام هستند؟ و این مراتب متعدد چه نسبت و ارتباطی با هم دارند؟ به منظور پاسخ به این پرسش ها به جهت توجه به ماهیت معماری و حفاظت از تمامیت آن، چیستی و چگونگی مراتب وجود در عالم مورد بحث قرار می گیرد؛ چرا که قطعا مراتب وجودی انسان و نیازهای او و معماری و حفاظت نیز تابعی از آن هستند. لذا در این پژوهش با روش "قیاس" به معنای تعمیم از کل به جزء و استدلال منطقی، به تطبیق و تعمیم قواعد و مراتب عالم وجود بر معماری و پس از آن حفاظت پرداخته و سپس به پرسش های پژوهش پاسخ داده خواهد شد. در نهایت، مراتبی سه گانه از حفاظت به دنبال مراتب سه گانه معماری بیان می شوند؛ مرتبه پایین تر، مرتبه ماده است که جنبه محسوس و کالبد معماری را شکل می دهد، متناظر با مرتبه و قوای حسی انسان است و نیازهای اولیه و مادی انسان را با واسطه مواد و مصالح طبیعت (مرتبه مادی عالم) رفع می کند. حفاظت نیز در این مرتبه، مبتنی بر شناخت کالبدی اثر است. مرتبه بالاتر، مرتبه الگو بوده که واسطه انتقال معانی اعلی به ساحت ماده است. متناظر آن در انسان، قوه خیال و در هستی، عالم مثال است. در این مرتبه، الگوها و قواعد به طریق رمزی و استعاری، عامل شکل گیری معماری هستند. این مرتبه، از کالبد و ماده فراتر است. بدین ترتیب، حفاظت معماری در این مرتبه، مبتنی بر فهم و بازتکرار آگاهانه الگوها است. بالاترین مرتبه، مرتبه معنا است. متناظر آن در انسان، قوه عقل و در هستی نیز مرتبه عقل است. حفاظت از این مرتبه به تربیت، نه صرفا آموزش، انسان ها جهت تقویت قدرت خوانش معنا نیاز دارد. این مراتب در نظامی طولی و درهم تنیده هستند و تقرب به مراتب بالاتر، در گرو عبور از مراتب پایین تر است.

    کلیدواژگان: مراتب حفاظت معماری، مراتب عماری، مراتب وجود، مراتب انسان، میراث معماری
  • هانیه صادقیان، اکرم خلیلی*، سیامک نیری فلاح صفحات 43-62

    هدف:

     با توجه به اهمیت و جایگاه شهروندان در تحولات سیاسی و اجتماعی از یک سو و ظهور نوع جدیدی از شهروندی؛ یعنی نت زیست و شکل گیری جامعه مجازی به عنوان واقعیتی انکار ناپذیر از سوی دیگر، این پژوهش به بررسی رابطه نت زیست ها و تحولات سیاسی اجتماعی با تمرکز بر نقش آن ها در زمینه سازی تحولات در مصر و تونس پرداخته و توجه دادن به جایگاه نت زیست ها در تحولات آتی کشورهای منطقه خاورمیانه را مد نظر قرار می دهد.

    روش:

     این پژوهش مبتنی بر روش توصیفی و تحلیلی است و ضمن استفاده از منابع کتابخانه ای، اسناد و اطلاعات مرتبط وب سایت ها و گزارش های اختصاصی، پایگاه های اطلاعاتی را گرد آوری و بررسی نموده است.

    یافته ها

    بررسی ها حاکی از آن است که با توجه به شرایط سیاسی - اجتماعی جوامع و کشورهای عربی به ویژه دولت های مصر و تونس، نت زیست ها به عنوان پیامد گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات و ظهور جوامع مجازی کوچک و بزرگ، نقش موثری در شکل گیری تحولات سیاسیی - اجتماعی در این کشورها داشته اند و مهم ترین مرحله نقش آفرینی آن ها، شکل دادن به حوزه عمومی برخط بوده است.

    نتیجه گیری

    در شرایطی که کشورهای مصر و تونس در سایه حکومت های توتالیتر با مشکلات متعدد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی دست و پنجه نرم می کردند، ولی به واسطه جوامع مدنی ضعیف ، تا سال های سال تغییر و تحولی در این کشورها پیش بینی نمی شد، اما نقش آفرینی نت زیست ها بر بستر فناوری اطلاعات شرایط را به گونه ای رقم زد تا کنشگران قرن بیست و یکم با ذهنی باز، ضمن تشکیل حوزه های عمومی مبتنی بر واقعیات جامعه به طرح مسایل و مشکلات پرداخته، با اشتراک گذاری دردها ، ایجاد هم افزایی و داو سیاسی در مقابل نظام های بسته، اندک سالار و حوزه عمومی مصنوعی آن ها که برآمده از رسانه های حکومتی بود، شرایط شکل گیری حرکت انقلابی و تحولات سیاسی اجتماعی را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: منظر شهری، منظر فرهنگی، ادراک محیط، منظر عینی، منظر ذهنی
  • علی اکبر حیدری*، ملیحه تقی پور صفحات 63-80

    معماری ایرانی، دارای مفاهیمی است که بر اساس فرهنگ، عقاید و اندیشه های ایرانی- اسلامی شکل گرفته است. یکی از این مفاهیم که بر الگوی زندگی ایرانیان بسیار تاثیرگذار بوده، مفهوم محرمیت است. نمود این مسئله در دوران مختلف قبل و بعد از اسلام و به روش های متنوعی، در آثار معماری بالاخص بناهای مسکونی قابل رویت است. با این حال و با توجه به پیشینه این موضوع در فرهنگ زندگی ایرانی، به نظر می رسد تجلی این مفهوم در الگوهای مسکن معاصر، متفاوت از مواردی باشد که در الگوهای سنتی رایج بوده است. این موضوع تا حد زیادی متاثر از تفاوت در نظام معماری این دو الگو و نیز تغییر در شیوه زندگی مردم در دوران معاصر در مقایسه با گذشته است. با این توضیح، پژوهش حاضر قصد دارد که با تحلیل ساختار فضایی در معماری مسکن سنتی و الگوی آپارتمانی به عنوان رایج ترین الگوی مسکن در دوران معاصر، به تحلیل ابعاد مختلف نمودپذیری مفهوم محرمیت در این دو شیوه بپردازد. بر همین اساس، با انتخاب سه خانه با الگوی سنتی در بافت تاریخی شیراز و سه خانه آپارتمانی در بافت جدید شهر صدرا به عنوان الگوی معاصر و تحلیل سازمان فضایی آنها، به بررسی مفهوم محرمیت در آنها پرداخته است. در این پژوهش، پس از استخراج شاخص های تحلیل بر اساس ادبیات، با استفاده از ماتریس های دو-دویی، هر کدام از شاخص ها به تفکیک مورد تحلیل قرار گرفته و نتایج در قالب تحلیل تطبیقی ارایه شدند. در نهایت، نتایج تحقیق نشان داده که محرمیت و شاخص های مرتبط با آن در خانه های سنتی نمود بیشتری داشته و از اصول جدانشدنی آن به شمار می روند. این در حالی است که در خانه های معاصر به دلیل تغییراتی که در نظام پیکره بندی خانه ها صورت گرفته، بعد محرمیت کمرنگ تر شده است و با محدود کردن دسترسی فیزیکی به فضاها، بر شکل گیری خلوت، تاکید بیشتری صورت می گیرد.

    کلیدواژگان: محرمیت، حریم، مسکن سنتی، مسکن معاصر، شیراز
  • محمدصادق طاهرطلوع دل، سینا کمالی تبریزی* صفحات 81-103

    هزاران محوطه، بنا و مجموعه تاریخی که نشان دهنده تاریخ، فرهنگ و هویت این ملت هستند، نیاز به حفاظت دارند. امروزه حفاظت، بیشتر یک فعالیت ذاتی مبتنی بر ارزش ها قلمداد می شود و همواره ارزش ها، علت اصلی حفظ میراث بوده اند. پر واضح است که هیچ جامعه ای برای حفظ چیزی که ارزشی برای آن ندارد، تلاشی نخواهد کرد. لذا شناسایی و طبقه بندی ارزش ها قبل از هر گونه اقدامات آسیب شناسی و تعیین میزان مداخلات در فرآیند حفاظت، امری ضروری است. در کلیه تحقیقات علمی پیرامون میراث معماری، پایداری فرآیند حفاظت به صورت محدود مورد توجه و تحقیق قرار گرفته است؛ بنابراین نمی توان درک روشنی از پایداری معماری که در فرآیند حفاظت نقش دارد، به دست آورد. لذا هدف این پژوهش، بررسی حفاظت پایدار (کالبدی- معنایی) میراث معماری به منظور تبیین مدل برگرفته از نظر متخصصین است. روش تحقیق در این مقاله، به صورت کیفی-کمی1 در نظر گرفته شده؛ به طوری که پس از شناسایی ارزش های کالبدی و معنایی میراث معماری، از طریق بررسی ادبیات موضوع و با مشورت متخصصین، توسط آزمون رگرسیون خطی، میزان اثرگذاری مولفه های اصلی و فرعی حفاظت معنایی بر واریانس حفاظت کالبدی تعیین شده است. سپس برای تبیین رابطه بین حفاظت معنایی و کالبدی و زیرمولفه های مربوطه، از آزمون هم بستگی پیرسون استفاده شده و مدل نهایی ارایه شده است. پایایی آزمون، بر اساس تکنیک آلفای کرونباخ و روایی محتوایی، بر مبنای نظر متخصصین مورد تایید قرار گرفت. بر اساس مدل به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که حفاظت میراث اصیل معماری، تنها با تعامل مستمر حفاظت کالبدی و معنایی و با کمک رعایت زیرمولفه های مربوطه به صورت توامان امکان پذیر است. همچنین، زیرمولفه های اصلی در حفاظت کالبدی بناهای تاریخی؛ عناصر مصالح، تزیینات، سیستم سازه ای، نما، هندسه و در حفاظت معنایی؛ ارزش های فرهنگی، هویتی، اقتصادی، یکپارچگی، تاریخی، زیبایی، اجتماعی و اصالت، تعیین شده اند.

    کلیدواژگان: حفاظت معنایی، حفاظت کالبدی، میراث معماری، مدل مفهومی، حفاظت پایدار
|
  • Sahar Rastegar Zhale, Behnam Pedram*, Mostafa Kiani Pages 1-16

    Signs with the codes that have gradually emerged during the formation and development of the city in different periods, have become familiar in the minds of the audience of the city, and the emotions, feelings, and memories of people related to their place of residence in connection are formed with these signs. The signs in the city are part of a larger and more complex universe, they are not single and alone, on the contrary, they are multi-layered, because we are constantly rewriting and rebuilding our surroundings-both physically and contently. This Layers sitting together occurs in the process of time, the time of genesis, and the time of reading the city as a text written on the Plaimpsest. Obviously, the thicker the historical layers, the more difficult it is to read the underlying language. Given this, the main question of this study is; how is it possible to regenerate an ancient narrative such as an urban landscape that has different layers and is difficult to read? To achieve this goal, authors use layered semiotics and discourse analysis as an analytical method, because urban signs are considered as the most basic criteria in the process of recognizing, pathologizing, and protecting the values of a city, due to their physical characteristics and contractual and social aspects attached to them. This method has achieved the narrative of the city, through the discourse that is the result of the connection between the different layers and periods of the city’s life, then new discourses have been created, and leads to reproduction of meaning, as a result, the signs have moved forward through the interaction with each other, and due to the dynamics of the signal flow, the texture/context is formed. Creating texture does not limit the city on a specific time-space frame, and moves in line with the development process, accepts changes, and at the same time stays connected to the previous network with its cryptographic connection.

    Keywords: Meaning, Layered Semiotics, Discourse Analysis, Palimpsest, Urban Landscape Regeneration
  • Kamyar Salavati* Pages 17-30

    Hekâyate Hammâme Djenniân is a story written in two versions during the constitutional era. This unique document is one of the few writings in which modern architecture and Iranian architectural traditions are discussed and argued, the main concern of this writing is architecture. The story is about a father and his son who went to a traditional public bath, and face challenges, then they have a critical discussion about Iranian culture, architecture, traditions, and beliefs. Introducing, analyzing, correcting, and rewriting parts of this story have shown that the criticisms in this story about public baths in Iran can be divided into four general groups; spatial organization, sanitization and hygiene in Iranian traditional public baths, stairs in Iranian architecture, and the absence of a governmental institution which regulates the constructions. The solution proposed by the characters of the story in the face of these problems is designing baths in a new way, and their major solution is to increase the public awareness towards architectural and urban issues. This article show that at least some of the differences in the acceptance or rejection of the new architecture which has been extended to the early modern period, especially in the field of constructing and organizing public baths, can be the result of a kind of difference in reading religious issues of two groups involved in the constitutional era, which are generalized to architecture, and that the arguments of both sides for or against changing the patterns of pre-modern baths, were religious in many cases.

    Keywords: Qajar, Constitutionalism Architecture, Hammâme Djenniân, Hammâm, Islamic Sharia
  • Mahdi Saedvandi*, Maedeh Kalantari Pages 31-42

    Conservation of architectural works is based on cognition of the architecture and architecture is like a container for human life. The human forms architecture to answer his needs, however s/he has soul, in addition to body, and while human’s needs are various, they have hierarchical degrees. It means that the man has physical needs and in a higher degree has spiritual needs. Then architecture has physical aspects and also intangible aspects. If the aim of conservation of architectural work is its continuity, then the conservation also should be in degrees. The question is what the degrees of conservation are. And what the relationship between these degrees is. To answer these questions in order to pay attention to the nature of architecture and protect its integrity, what and how the levels of existence in the world are discussed, because certainly the degrees of human existence and his needs, architecture and protection are sequence of that. So in this research by deduction and logical reasoning the questions will be answered. It happens by adapting the rules of the universe to architecture and then conservation. At last three degrees of conservation related to three degrees of architecture are declared: The lowest one is degree of material which forms the tangible and physical aspect of architecture. It is correspondent to sense and physical needs of human made by natural materials (lowest degree of universe). In this degree conservation in also based on survey about physical aspects and conserving values related to them. At this stage, patterns and rules are the factor of shaping architecture, through symbolism and metaphor, this level is beyond the body and material. So conserving architectural is based on understanding and replicating them wisely. Corresponding to it in man is the power of reason and in the universe is the level of reason. Protecting this level requires education, not just training, human to strengthen the ability of reading meaning. These levels are intertwined in the longitudinal system, depending on passing the lower levels.

    Keywords: the degrees of conservation of architecture, the degrees of architecture, the degrees of being, the degrees of human, architectural heritage
  • Haniye Sadeghian, Akram Khalili*, Siyamak Nayeri Fallah Pages 43-62

    The mutual interaction between man and the environment can be considered as the foundation of social events’ place. The cultural landscape as the result of nature, culture, and history, carries the cultural-natural values which are based on the interaction between human and nature throughout the history. Thus, neglecting cultural landscape as a vital indicator to create perceptual communication can break the meaningful connection between humans and the environment. Accordingly, the main objectives of this research are to find out the constituent components of the Abbas Abad cultural landscape and to identify the unknown aspects of the unique values of these components in the selected case study. The present study with the interpretivism paradigm, has a theoretical-practical nature, and is designed with a qualitative approach and mixed strategies including case study and comparative historical studies. The sampling strategy in field data was targeted non-random. The required data was collected through library and field (interviewing with 13 experts based on the saturation principle) methods. Finding of this process, along with content analysis of historical-comparative study strategy documents, led to the extraction of research findings. Designing urban space based on the cultural landscape as a multi-pronged phenomenon, by shaping a new experience from the urban landscape, will create a social motive as a stimulus to enhance the quality of urban life within tangible and intangible aspects. It means that social life in cities and people’s mental interwoven connection to the city is influenced by the cultural landscape used in urban areas that enhance the sense of belonging and permanence in the process of generational change. On the other hand, addressing the effective physical qualities in the environment such as the scale, distance, time and perception conditions are very effective in creating a connection between the audience and the environment. In other words, using these criteria will enhance the spirit of the place and the beauty of all the processes in a period of time with a certain quality, because the citizen’s mental entanglement will be formed when there is a sense of belonging to the city, in such a way that people consider themselves as active citizens in constructing the city.

    Keywords: Urban Landscape, Cultural Landscape, Perception, Objective landscape, Subjective landscape
  • Aliakbar Heidari*, Malihe Taghipour Pages 63-80

    Iranian architecture has concepts that are meaningful in terms of Iranian-Islamic thought, culture and beliefs. One of these concepts which has influenced on Iranians’ lives is the index of privacy. This concept can be seen in various architectural and residential constructions in different periods before and after Islam.Considering the background of this issue in the culture of Iranian life, it seems that the manifestation of this concept in contemporary housing patterns is different from the cases that have been common in traditional patterns. This issue is greatly influenced by the differences in the architectural system of these two models and also the changes in the way of people’s lives in the contemporary era compared to the past. The present study intends to analyze the different dimensions of the concept of privacy by analyzing the spatial structure in traditional housing architecture and apartment model as the most common housing model in the contemporary era. Accordingly, by selecting three houses with a traditional pattern in the historical context of Shiraz and three apartment houses in the new context of Sadra City as a contemporary model and analyzing their spatial organization, the study has examined the concept of privacy in them. In this study, each of the indicators was analyzed separately and the results were presented in the form of comparative analysis, after extracting the indicators of analysis based on the literature. Finally, the results showed that privacy and the related indices can be seen more frequently in traditional houses as inseparable principles and components. Due to the changes in the architecture and construction of modern houses, the issue of privacy has faded to some extent in these houses, and by limiting physical access to spaces, more emphasis is placed on the formation of privacy.

    Keywords: Privacy, Traditional House, Contemporary House, Shiraz
  • MohammadSadegh Taher Tolou Del, Sina Kamali Tabrizi* Pages 81-103

    Thousands of historical sites, buildings and monuments that represent the history, culture and identity of this nation need to be conserved. Today, conservation is considered to be more of an intrinsic activity based on values, and values have always been the main reason for preserving heritage. It is clear that no society will try to preserve something that is not valuable to them. Therefore, it is necessary to identify and classify values before any inspection, diagnosis, and determine the degree of interventions in the conservation process. In all scientific researches about architectural heritage, the sustainability of the conservation process has been limitedly analyzed. Therefore, it is not possible to gain a clear understanding of the architectural sustainability involved in the conservation process. Thus, the purpose of this study is to investigate the sustainable (physical-semantic) protection of architectural heritage in order to explain the model taken by experts. The research method in this article is qualitative-quantitative; So that after identifying the physical and semantic values of architectural heritage, by examining the literature and in consultation with experts, by linear regression test, the effect of the main and sub-main components of semantic conservation on the variance of physical conservation has been determined. Then, to explain the relationship between semantic and physical conservation and related subcomponents, the Pearson correlation test is used and the final model has been presented. The reliability of the test was confirmed based on Cronbach’s alpha technique and content validity based on the experts’ opinion. According to the obtained model, it can be concluded that the conservation of the authentic architectural heritage is possible only with the continuous interaction of physical and semantic conservation with their relevant sub-components simultaneously. Also, the main subcomponents in the physical conservation of historical buildings include elements of materials, ornamentation, structural system, façade, geometry and in the semantic conservation are cultural, identity, economic, integrity, historical, aesthetic, social, and authenticity values.

    Keywords: Semantic Conservation, Physical Conservation, Architectural Heritage, Conceptual Model, Valu