فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، بهار 1399)

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اصغر میرفردی*، حکیمه ملک احمدی، مریم مختاری صفحات 9-31

    یکی از مهمترین موضوعات در حیات اجتماعی که به طرق مختلف ذهن انسان را به خود مشغول داشته است، «روابط عاشقانه» است. هدف پژوهش حاضر کاوش در تجربه‌ی زیسته‌ی عشق و کشف منطق درونی آن بود. برای این منظور با رویکرد پدیدارشناسی 14 نفر از دانشجویانی (دانشگاه اصفهان و دانشگاه صنعتی اصفهان) که «عشق» را تجربه کرده بودند، مورد مصاحبه‌ی عمیق قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل مصاحبه‌ها با استفاده از روش کولیزی، حاکی از آن بود که با وجود شناسایی اشکال مختلف عشق‌ورزی، مضامین مشترکی از عشق، در بین تجارب وگونه‌های مختلف وجود دارد که در یازده مقوله قابل دسته‌بندی است: «حمایت و پذیرش متقابل عاشق و معشوق»، «امکان کامل عریانی جسمی و روحی»، «وجود سطوحی از ناشناختگی آغازین»، «وجود یا تصور وجود نوعی برتری و کمال در معشوق»، «اعتقاد به ناب بودن معشوق و رابطه»، «انتخاب بر اساس تجارب کودکی و ناخود آگاه»، «تجربه‌ی هجران یار و پذیرش سختی‌های وصال»، «توانایی تصور آینده مشترک» و «همگرایی هویتی». نتیجه نشان می دهد که عشق از نظر منطق درونی با حس تعلق، صمیمیت، تجربیات چرخه زندگی و هویت مشترک پیوند دارد.

    کلیدواژگان: عشق، شباهت های ماهوی، منطق درونی، پدیدار شناسی
  • مرضیه شهریاری*، آرمان حیدری، عبدالرضا نواح صفحات 33-69
    زمینه و هدف

     فلات زدگی، ایستایی و رکود شخصی است. یعنی فرد نه می آموزد و نه شایستگی های خود را گسترش می دهد. دو مفهومی که معمولا در توصیف موفقیت یا عدم موفقیت اعضاء هیات علمی در طی کردن مسیر و توسعه حرفه ای استفاده می شود. هدف این مطالعه مقایسه مدل عنکوبتی در سه دانشگاه و در بین دو رشته علوم پایه و علوم انسانی در پتانسیل فلات زدگی شغلی می باشد.

    روش کار

     این مطالعه به صورت پیمایش در سال 1397 در تهران، اهواز و یاسوج با نمونه ای بالغ بر 518 نفر از  اعضاء هیات علمی موفق (دارای رشد حرفه ای؛ از بدو استخدام با مرتبه استادیاری استخدام و قبل از 7 سال موفق به ارتقاء شدند) و ناموفق (بدون رشد حرفه ای؛ افرادی که با همین شرایط هنوز موفق به ارتقاء نشدند) انجام شد.

    یافته ها

     برطبق نمودارهای عنکوبتی و آزمون فریدمن جامعه پذیری علمی، ناامنی فضای دانشگاه، فلات زدگی محتوایی- ساختاری و  تاب آوری علمی و امکانات زیرساختاری در سه دانشگاه و در بین دو رشته علوم پایه و علوم انسانی  از عوامل تاثیرگذار در  فلات زدگی شغلی می باشد.

    کلیدواژگان: فلات زدگی، کاهش تاب آوری علمی، گفتمان سیاسی شدن، جامعه پذیری علمی، ادراک از توسعه حرفه ای
  • محمدتقی عباسی شوازی*، مریم هاشم پور صادقیان صفحات 71-96

    شبکه گفتگوی مرکزی، به عنوان یکی از مهم ترین عناصر تشکیل دهنده ی هر جامعه تغییرات زیادی را تجربه نموده است. پژوهش حاضر با هدف توصیف و تحلیل شبکه گفتگوی مرکزی دو نسل جوان و بزرگسال و کشف و شناخت تغییرات آن انجام شده است. این مطالعه با روش پیمایش انجام شده و نمونه مورد مطالعه 600 نفر از جوانان 15-29 ساله و بزرگسالان 65-40 ساله شهر شیراز بوده اند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده اند. شبکه گفتگوی مرکزی با استفاده از پرسشنامه سنجش شبکه اجتماعی در بین دو نسل جوان و بزرگسال، تکمیل گردید. نتایج توصیفی مهم این مطالعه نشان می دهد که اندازه شبکه گفتگوی مرکزی، تراکم شبکه، فراوانی تعاملات و صمیمیت و نزدیکی شبکه ی بزرگسالان بیشتر از جوانان است. در مقابل، ناهمگنی قومیتی و حمایت اجتماعی دریافت شده از شبکه نیز برای جوانان بیشتر است. نتایج استنباطی نشان می دهد که گرچه آزمون تفاوت کل بعد ساختی، تعاملی و کارکردی شبکه گفتگوی مرکزی جوانان و بزرگسالان معنادار نیست ولی تفاوت برخی از شاخص های هر یک از آن ها معنادار هستند. در مجموع به نظر می‌رسد که شبکه گفتگوی مرکزی مردم شهر شیراز در حال تغییر به سمت فردگرایی شبکه ای است.

    کلیدواژگان: شبکه گفتگوی مرکزی، بزرگسالان، جوانان، پیوندهای اجتماعی، تحلیل شبکه
  • روح الله جلیلی*، محمدتقی ایمان صفحات 97-120

    این پژوهش با هدف کاوش تصویر آینده در انجام رساله بین دانشجویان دکتری دانشگاه شیراز انجام گرفته و تفسیر فهم مشارکت‌کنندگان از موضوع، از طریق مصاحبه عمیق با 8 نفر از دانشجویان صورت گرفته است. بر اساس رویکرد استفهامی از روش پدیدارشناسی تفسیری برای تحلیل داده‌ها استفاده شده است. یافته‌ها نشان می‌دهد رساله دکتری در تصویر بزرگ دانشجویان از زندگی، جایگاه خاصی ندارد. به منظور تصریح یافته‌ها، از مضامین استعاری استفاده شده است. رساله نزد مشارکت‌کنندگان به مثابه «ابزار گذار» محسوب می‌شود و فرایند انجام آن از اهمیت مرکزی برخوردار نیست. آنها رساله را مرحله‌ای می‌دانند که فقط باید پشت سر گذاشته شود. مبتنی بر این تعریف، آنها خود را همچون مسافری گذری تلقی می‌کنند. یک «مسافر گذری» برای استقرار و پیگیری هدفی درازمدت در آینده زمان کافی ندارد. این رویکرد دانشجویان، به زعم ما حاوی نکات مهمی برای سیاست‌گذاران پژوهش بوده و مستلزم توجه آنها برای بازنگری بنیادی سیاست‌ها است. بدین معنا که با حذف رویکرد کمی‌گرایانه در گسترش تحصیلات عالی، به برساخت چشم‌اندازی مشخص از اجرای دوره‌های دکتری تمرکز کنند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، رساله دکتری، تصویر آینده، مسافر گذری، ابزار گذار
  • حسین سلطان زاده*، مرتضی حسن پور صفحات 121-149

    ویژگی‌های فرهنگی- اجتماعی و اقلیم همواره به‌عنوان دو رکن اصلی موثر بر شکل‌گیری معماری آیینی شناخته می‌شوند. هدف این پژوهش، ارزیابی این معیارها و بررسی میزان اهمیت هر یک از آنها می باشد. این پژوهش از نوع ترکیبی و تلفیقی از پژوهش کیفی و کمی می باشد. روش پژوهش حاضر، توصیفی- پیمایشی بوده و برای بررسی اهمیت هر یک از معیارها و زیر معیارها، از نظرات خبرگان با ابزار پرسشنامه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و طیف لیکرت استفاده شده است. جامعه آماری شامل نه تکیه در مازندران در دو اقلیم کوهستان (ییلاق) و دشت(قشلاق) به صورت هدفمند انتخاب شدند. مطابق یافته های پژوهش، از میان "معیارهای فرهنگی- اجتماعی"، «آیین و مذهب» در تکایای تاریخی (4٫60) و «عقاید و باورها» و «روابط اجتماعی» ، با میانگین (4٫30) و (4٫30) بیشترین اهمیت را در تکایای معاصر دارند. در خصوص "معیارهای اقلیم" نیز،«معماری بومی» با وزن (4٫30) دارای بیشترین اهمیت در تکایای تاریخی و در تکایای معاصر نیز، زیرمعیار«آب و هوا» با وزن (3٫55) دارای بیشترین اهمیت می باشد. نتایج پژوهش نشان داد که "معیار‌های فرهنگی- اجتماعی" و "معیارهای اقلیم" دارای تاثیر مثبت و معناداری بر معماری بومی تکایای مازندران هستند که در این‌ بین نقش "معیار‌های فرهنگی-اجتماعی" بااهمیت‌تر است.

    کلیدواژگان: تکایای مازندران، فرهنگ، اقلیم، معماری بومی
  • زهرا رییسی دهکردی، سید ناصر حجازی*، محمدعلی چیت ساز صفحات 151-179

    هدف این پژوهش بررسی بررسی رابطه بین توسعه گردشگری پایدار و بهبود شاخص‌های رفاه اجتماعی بر اساس تحلیل معادلات ساختاری است. با تکیه بر رویکردهای نظری جدید فرضیاتی طرح شده که این تحقیق به روش توصیفی و از نوع همبستگی در صدد آزمون آنهاست. جامعه آماری مورد مطالعه، همه ساکنان روستاهای شهرستان کوهرنگ به تعداد 40542 نفر هستند که براساس فرمول کوکران 616 نفر نمونه با روش نمونه‌گیری سهمیه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه‌های محقق ساخته (با استفاده از پشتوانه نظری موجود) توسعه گردشگری، رفاه اجتماعی به عنوان ابزار تحقیق مورد استفاده قرار گرفتند. تحلیل‌های آماری براساس معادله ساختاری و با استفاده از برنامه Spss وAmos انجام یافته است. نتایج نشان داد بین توسعه گردشگری و بعد اجتماعی، اقتصادی، حقوقی، آموزشی، جمعیتی و زیستی رفاه اجتماعی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین مقادیر رگرسیونی مدل ساختاری حاکی ازآن است که متغیر توسعه گردشگری روستایی از بین ابعاد رفاه اجتماعی بیشتر اثر را بر بعد اجتماعی (0/42=ß) دارد و بعد از آن به ترتیب بر بعد جمعیتی (0/40=ß)، بعد اقتصادی (0/34=ß)، بعد حقوقی (0/28=ß)، بعد زیستی (0/27=ß) و کمترین اثر را بر بعد آموزشی رفاه اجتماعی(0/24=ß) دارد.

    کلیدواژگان: بعد اجتماعی، بعد اقتصادی، بعد حقوقی، بعد آموزشی، بعد جمعیتی، بعد زیستی رفاه اجتماعی، توسعه گردشگری روستایی
  • سیما علی پور، عباس ثابت*، اردلان فیلی صفحات 181-209

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده­ها، جزء تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق، 430 نفر از مدرسان موسسه آموزش عالی آپادانا در سال 99 است؛ که از این میان 203 نفر بر اساس فرمول کوکران به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ها، پرسشنامه مسئولیت اجتماعی کارول (1991)، پرسشنامه کیفیت آموزش الکترونیکی اکبری (1391) و پرسشنامه محقق ساخته عملکرد آموزش عالی در بحران کرونا می­باشد. روایی پرسشنامه به صورت همگرایی و محتوایی و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 25 در بخش استنباطی و از نرم افزار LISREL 8.8 برای تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج تحلیل مسیر نشان داد، ابعاد مسئولیت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری با کیفیت آموزش الکترونیکی و عملکرد آموزش عالی دارد، از میان مولفه­های مسئولیت اجتماعی متغیر مسئولیت بشردوستانه با ضریب مسیر 38/0 و ضریب معناداری 68/5 بیشترین تاثیر را بر کیفیت آموزش الکترونیکی دارد و همچنین متغیر مسئولیت بشردوستانه با ضریب مسیر 36/0 و ضریب معناداری 46/5 بیشترین تاثیر را بر عملکرد آموزش عالی دارد.

    کلیدواژگان: بحران کرونا، آموزش عالی، مسئولیت اجتماعی دانشگاه، آموزش الکترونیکی
  • محمد محمدی، علیرضا پورشیخیان*، حسین اصغری، رفعت شهماری اردجانی صفحات 211-232

    مقاله به بررسی رابطه میان ابعاد سرمایه اجتماعی در مدیریت پسماند و تحلیل عوامل موثر بر آن می پردازد. جامعه آماری تحقیق کلیه خانواده های ساکن شهر آمل می باشد که تعداد 445 نفر از آنان به روش نمونه گیری طبقه بندی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته ها نشان می‌دهد که مدیریت رفتار بازیافتی در "زباله‌ی فلزی" در بالاترین سطح و « پوست (بستنی، چیپس، پفک، تخمه،...)» در پایین‌ترین سطح قرار دارد. این یافته مهم است و نکات مهمی نیز در خصوص آن وجود دارد. ضریب همبستگی متغیرهای‌ سرمایه اجتماعی و مدیریت پسماند در این مطالعه مثبت است. با توجه به اینکه سرمایه اجتماعی سبب ایجاد فشار هنجاری برای مشارکت در امور اجتماع می شود. انتظار می رفت که بین هنجارهای اجتماعی و مدیریت پسماند ، همبستگی در جهت مثبت باشد. همچنین، افزایش اعتماد اجتماعی به عنوان یکی از ابعاد سرمایه اجتماعی، میزان مدیریت پسماند را در افراد افزایش می دهد. اعتماد به این که دیگران نیز اقدامات مثبت برای بهبود وضعیت انجام می دهند سبب افزایش مشارکت می شود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مدیریت پسماند، شهر آمل
|
  • Asghar Mirfardi*, Hakime Malekahmadi, Maryam Mokhtari Pages 9-31

    One of the most important issues in social life, that have been busy human minds in different ways is "romantic relationships." The purpose of this study was explored the life experience of love and discover of its inner logic. For this purpose, with a phenomenological approach, 14 students (Isfahan University and Isfahan University of Technology) who had experienced "love" were interviewed in depth. Interviewschr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39'))) contents which, were analyzed with Colaizzi method, indicated that beside the identification of different forms of love, there are common themes of love among different experiences that can be categorized in eleven themes: "The support and mutual acceptance of love and beloved", "The potential of physical and mental nakedness ", "the existence of levels of initial anonymity ", "the existence or the supposition of a kind of supremacy in the beloved," "the belief in the pureeing of the beloved and the relationship", "Choice based on childhood and unconscious experiences", "The experience of distance and accepting joining difficulties," "The ability to imagine a Common future," and "identity convergence." The results show that "the Love" in terms of inner logic is involved with attachment feeling, intimacy, life cycle experiences, and common identity.

    Keywords: love, Intrinsic similarities, inner logic, phenomenology
  • Marziyeh Shahryari*, Arman Hedari, Abdolreza Navah Pages 33-69
    Background and Objectives

    Landslide, stagnation and personal recession. That is, the person does not teach and does not expand his competencies. Two concepts that are commonly used to describe the success or failure of faculty members during paths and professional development. The aim of this study was to compare the anecdotal model in three universities and between the two basic sciences and the humanities in the potential of feldspar job.

    Methods

    This study was conducted in 1397 in Tehran, Ahvaz and Yasuj, with a sample of 518 successful faculty members (professional growth; recruited from an apprenticeship with an assistant

    Findings

    According to Friedmanchr(chr('39')39chr('39'))s charts and scientific tests, sociopolitical insecurity, university-level insecurity, content-structural flattening, and academic resilience and infrastructure facilities in three universities and between the two basic sciences and human sciences, are factors influencing occupational plateauxis. is.

    Keywords: Plateau, scientific resilience, political discourse, scientific socialization
  • MohammadTaghi Abbasi Shavazi, Maryam Hashempour Sadeghian Pages 71-96

    Core discussion network (CDN) is one of the most important elements of any society which has experienced important developments and changes. This study aimed to describe and analysis younger adult and older adult’s CDN, and investigating changes in their CDN. This study was conducted by survey method and the study sample was 600 young people aged 15-29 and adults aged 40-65 in Shiraz who were selected using multi-stage random sampling method. Core discussion network was completed using a social network assessment questionnaire between two generations, younger adults and older adults. The important descriptive results of this study show that the size of CDN, network density, frequency of interactions and closeness of the older adult’s network are greater than younger adults. In contrast, ethnic heterogeneity and social support received from network are also greater for young people. The inferential results show that although the test of the difference between structural, interactive and functional dimensions of the younger adults and older adult’s CDN is not significant, but the differences of some of the indexes of each of them are significant. In general, it seems that the CDN of people in Shiraz is changing towards network individualism.

    Keywords: Core discussion network, Network analysis, older adults, Social ties, younger adults
  • Rouhollah Jalili, MohammadTaghi Iman Pages 97-120

    This research has been done to investigate Shiraz university doctoral students’ perspectives on thesis writing. Required data has been gathered by using deep interviews with eight doctoral students. Based on an abductive research strategy and using interpretative phenomenology, the research findings show a Ph.D. thesis doesn’t have a place in the big picture of their life. Themes abstracted from participants’ interviews have a metaphorical sense. For them, the thesis was like an instrument for transition, so they didn’t have central consideration on the thesis process. They saw thesis conduction as a stage just for the pass, and so in this definition, they saw themselves as a transit passenger. A transit passenger doesn’t have enough time for settlement and follows a long-life aim in the future. We think this finding has more important implications for research policy-makers and the process needs a fundamental review. It means they must be reduced the speed of quantitative development of higher education courses and concentrate on constructing a clear vision for them.

    Keywords: phenomenology, Ph.D. thesis, future image, transit passenger, transition instrument
  • Hossein Soltanzadeh *, Morteza Hasanpour Pages 121-149

    Socio-cultural characteristics and climate have always been recognized main factors influencing the physical formation of ritual spaces architecture. The purpose of this study was to evaluate these criteria. This research is a combination of qualitative and quantitative research. The method of the present study is descriptive-survey and to evaluate the importance of each criterion, the opinions of experts with a questionnaire and data analysis with SPSS software and Likert scale have been used. Statistical population including nine Tekiehs in Mazandaran in two climates were purposefully selected. According to research findings, the results showed that among the "criterias of Socio-cultural ", "Religion” in historical Tekiehs (4.60) and “Beliefs" and "Social relationships" in contemporary with average (4.30) and (4.30) are the most important in the formation of Tekiehs architecture of Mazandaran. Concerning "criterias of climate", the results findings showed that "venacular architecture"with weight (4.30) is more important than other criterias in historical Tekiehs. Also in contemporary Tekiehs, the criterion of "climate characteristics" with weight (3.55) is important. The results showed that "Socio-cultural characteristics" and "climate" have a positive and significant effect on the Tekiehs architecture of Mazandaran, in which the role of "Socio-cultural characteristics" is more important in climate indicators

    Keywords: Tekiehs Mazandaran, Culture, Climate, Vernacular Architecture
  • Zahra Raisi dehkordi, Sayed Naser Hejazi *, Mohammadali Chitsaz Pages 151-179

    The purpose of this study is to investigate the relationship between sustainable tourism development and improvement of social welfare indices based on structural equation analysis. Based on the new theoretical approaches, some hypotheses have been developed that this research is descriptive and correlational. The population of the study consisted of all the inhabitants of the villages of Koohrang city with 5 persons. Researcher-made questionnaires (using existing theoretical background) on tourism development, social welfare were used as research tools. Statistical analysis was performed based on structural equation using Spss and Amos software. The results showed that there is a significant relationship between tourism development and social, economic, legal, educational, demographic and social dimensions of social welfare. Also the regression values of the structural model indicate that the variable of rural tourism development among the social welfare dimensions has the most effect on the social dimension (ß=0.42) and then on the demographic dimension (ß=0.40) and economic dimension (ß=0.34) respectively. legal dimension (V=0.28), biological dimension (ß=0.27) and least impact on educational welfare dimension (ß=0.24).

    Keywords: Social Dimension, Economic Dimension, Legal Dimension, Educational Dimension, Demographic Dimension, Biological Dimension of Social Welfare, Rural Tourism Development
  • Sima Alipour, Abbas Sabet*, Ardalan Feili Pages 181-209

    The present study is applied in terms of purpose and in terms of how to collect data, it is a descriptive research of correlational type. The statistical population of the study is 430 teachers of Apadana Higher Education Institute in 2020; Of these, 203 people were selected based on Cochranchr(chr('39')39chr('39'))s formula by simple random sampling. Data collection tools are Carroll Social Responsibility Questionnaire (1991), Akbari E-Learning Quality Questionnaire (2012) and a researcher-made questionnaire on the performance of higher education in the Corona crisis.The validity of the questionnaire was confirmed by convergence and content and the reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha coefficient. SPSS 25 software was used for data analysis in the inferential section and LISREL 8.8 software was used for path analysis. Model fit indices such as GFI, RMSEA and X2 / df were equal to 0.96, 0.08 and 2.21, respectively, which indicate a very good fit of the model in the statistical population of the research.

    Keywords: Corona Crisis, Higher Education, University Social Responsibility, E-learning
  • Mohammad Mohammadi, Alireza Poursheykhian*, Hossein Asghari, Rafat Shahmari Ardejani Pages 211-232

    This paper aims to study the relation between social capital and waste management and the effects of the former on the latter. The statistical population is all families residing in Amol. Among them, 445 people were selected based on the stratified sampling method. The results show that the highest level of disposal behavior refers to the metal waste and the lowest part pertains to the plastic bag of ice cream, chips, cheese puffies and so on. This is a very important finding and can be discussed more in later researches. The correlation coefficient of variables in social capital and waste management is positive. Owing to the fact that social capital makes a norm pressure on social participation, this positive coefficiency was hypothesized in advance. Besides, the more the social trust is among people, the better the waste management will be. In the other words, if people get reassured that all the society is waste managing, they will take part more in it as well.

    Keywords: Social Capital, waste management, Amol