فهرست مطالب

Journal of Assessment and Research in Applied Counseling
Volume:2 Issue: 1, 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/02/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غزال السادات صفوی زاده، غلامرضا منشئی* صفحات 1-18
    هدف

    هدف این پژوهش، اثربخشی واقعیت درمانی به شیوه ی گروهی بر عاطفه مثبت و منفی و رضایت زناشویی زنان نابارور شهر اصفهان بود. 

    روش :

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و طرح پژوهشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری 45 روزه بود. جامعه آماری این پژوهش را، همه زنان نابارور شهر اصفهان در سال 1395 به تعداد 240 نفر تشکیل دادند که تعداد 30 نفر به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش طی 10 جلسه به مدت 90 دقیقه مداخله واقعیت درمانی گلاسر دریافت کردند، در صورتی که گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و دوره پیگیری هر دو گروه پرسشنامه رضایت زناشویی (انریچ و همکاران، 1989) و پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی (واتسون و همکاران، 1988) تکمیل کردند، برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار spss نسخه بیست و یکم، از روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر مورد استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که آموزش به شیوه ی گروهی واقعیت درمانی بر رضایت زناشویی در پس آزمون و پیگیری اثر داشته است (27/12=F، 002/0=p). همچنین اموزش به شیوه ی گروهی در بعد عاطفه مثبت به طور معناداری افزایش (91/13=F، 001/0=p) و در بعد عاطفه منفی به طور معناداری کاهش داشته است (34/16=F، 000/0=p).

    نتیجه گیری:

     یافته ها از اثربخشی برنامه آموزش گروهی به شیوه ی واقعیت درمانی در پیشگیری از بروز ناسازگاری های زناشویی حمایت می کند.

    کلیدواژگان: عاطفه مثبت، عاطفه منفی، رضایت زناشویی، زنان نابارور
  • فرانک مقدم، هومن نامور* صفحات 19-34
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش سبک زندگی و آشفتگی روانشناختی مرتبط با سرطان در ناتوانی کارکردی بیماران مبتلا به سرطان سینه بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش بیماران مبتلا به سرطان سینه مراجعه کننده به بیمارستان شهدا تهران در محدوده زمانی اسفند 96 تا اردیبهشت ماه 97 بودند که از بین 127 زن مبتلا به سرطان سینه، بر اساس جدول مورگان نمونه ای به حجم 100 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به سه پرسشنامه سبک زندگی، آشفتگی شناختی و خود ناتوان سازی پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون ضرایب همبستگی و رگرسیون ساده و چندگانه تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد عوامل مسئولیت پذیری در مورد سلامت، مدیریت استرس، حمایت بین فردی و آشفتگی روانشناختی با ناتوانی کارکردی رابطه معنادار دارند (05/0>p)؛ و بین آشفتگی روانشناختی با ناتوانی کارکردی رابطه مثبت معنادار وجود دارد (01/0>p). همچنین سبک زندگی و آشفتگی روانشناختی به طور معناداری خرده مقیاس های ناتوانی کارکردی،  را پیش بینی می کند و سبک زندگی و آشفتگی روانشناختی بیشترین همبستگی را با خلق منفی دارد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به ضرایب کانونی استاندارد شده می توان گفت فردی که نمره بالایی در خرده مقیاس های سبک زندگی کسب نموده است دارای نمره پایین تر در خرده مقیاس های ناتوانی کارکردی،  نسبت به سایر افراد می باشد. همچنین خرده مقیاس های سبک زندگی بیشترین همبستگی را با خلق منفی دارد.

    کلیدواژگان: آشفتگی روانشناختی، سبک زندگی، سرطان سینه، ناتوانی کارکردی
  • نگین هوشی، آناهیتا خدابخشی کولایی*، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 35-51
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر مشاوره گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت خواب و نشخوار فکری سالمندان مرد شهر اصفهان بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را 30 نفر از سالمندان بازنشسته سازمان تامین اجتماعی شهر اصفهان در سال 1398 تشکیل دادند که در نمرات پرسشنامه نشخوار فکری نالن- هوکسما ومورو (1990) و کیفیت خواب پیتزبورگ (1989) نمرات بالا کسب کرده بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. برای گروه آزمایش روش مداخله ای تکنیک های ذهن آگاهی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد و نتایج با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نشان داد که آموزش تکنیک های ذهن آگاهی باعث کاهش نشخوار فکری  (007/0=P ,99/13=F) و بهبود کیفیت خواب (001/0=P ,41/8=F) در سالمندان گروه آزمایش شد.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد که کاهش کیفیت خواب باعث کاهش کیفیت زندگی سالمندان می شود؛ بنابراین آموزش روش هایی مثل ذهن آگاهی علاوه بر کاهش نشخوار فکری بتواند بر بهبود کیفیت خواب سالمندان موثر باشد.

    کلیدواژگان: سالمند، ذهن آگاهی، کیفیت خواب، نشخوار فکری
  • سحر آذربایجانی، زهره صادقی افجه*، نسرین قنبری صفحات 52-70
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت بر کیفیت زندگی و امید به زندگی در زنان خانه دار بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی است که با روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر زنان خانه دار منطقه 22 شهر تهران بودند. جهت تعیین حجم نمونه پژوهش از بین زنان خانه دار مراجعه کننده به سرای محله و خانه سلامت پرسشنامه های کیفیت زندگی و امید به زندگی جهت غربالگری اجرا و از بین کسانی که نمره بالاتری (طبق معیار نقطه برش) در این آزمون کسب کردند،  نمونه پژوهشی به حجم 36 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 18 نفر)  جایگزین شدند. اعضای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه و هر جلسه به مدت 90 دقیقه در جلسات آموزش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت شرکت کردند. پس از اتمام دوره آموزش، پرسشنامه ها مجددا در مورد هر دو گروه اجرا شد. داده های حاصل از پیش آزمون - پس آزمون از طریق تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار Spss-23 تحلیل شد.

    یافته ها:

     تحلیل داده ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت، کیفیت زندگی و مولفه های آن و همچنین امید به زندگی را در شرکت کنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به طور معناداری افزایش داده است.

    نتیجه گیری: 

    بنابر یافته های این مطالعه، روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت، سبب افزایش کیفیت زندگی و امید به زندگیدر  زنان خانه دار می شود و نمایانگر افق های تازه ای در مداخلات بالینی است و می توان از آن به عنوان یک روش مداخله ای موثر در افزایش کیفیت زندگی و امید به زندگی سود جست.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، پذیرش و تعهد، شفقت، کیفیت زندگی
  • شهربانو ملاحسنی، محبوبه طاهر* صفحات 71-86
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش توانمندسازی رفتاری بر بهبود رابطه مادر-کودک و خودکارآمدپنداری والدگری زنان سرپرست خانوار بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و طرح پژوهشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه هدف این پژوهش مادران سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شاهرود بود که پس از بررسی جامعه مورد پژوهش از بین مادران سرپرست به صورت در دسترس، مادرانی که نمره های آن ها در پرسشنامه های خودکارآمدی والدینی و رابطه ی والد-فرزندی نمره پایینی کسب کرده بودند؛ 30 مادر به عنوان نمونه های پژوهشی انتخاب شدند که به صورت تصادفی در دو گروه  15 نفره آزمایش و کنترل قرار داده و گروه آزمایش 8 جلسه آموزش توانمندسازی رفتاری به صورت گروهی (جلسات روان- آموزشی) دریافت کردند. برای تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که آموزش توانمندسازی رفتاری به مادران میزان خودکارآمدپنداری والدگری (19/3=F، 04/0=p) را نیز به طور معناداری افزایش داده است؛ همچنین این آموزش در والدین میزان رابطه والد-کودک (53/7=F، 01/0=p) را نیز به طور معناداری افزایش داده است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که آموزش توانمندسازی رفتاری به مادران، خودکارآمدپنداری والدگری و رابطه والد-کودک را ارتقا می دهد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، خودکارآمدی والدینی، رابطه والد-کودک، زنان سرپرست
  • مریم نصرتی، محترم نعمت طاوسی* صفحات 87-104
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی بازی درمانگری مبتنی بر رابطه والد-کودک  بر تعارض والد-کودک و خودکارآمدی والدگری مادران بود.

    روش

    این پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه هدف این پژوهش کودکان مهدکودک ایران مهر و مادران آنها در سال 1398 بود. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه برداری در دسترس از بین کودکان و مادران آنها در مهدکودک ایران مهر پس از غربالگری با مقیاس تعارض والد-کودک و خودکارآمدی والدگری نمونه ای به حجم 30 مادر و کودک انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 کودک و مادر) و گواه (15 مادر و کودک) گمارش شدند. برای تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چند متغیری استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بازی درمانگری مبتنی بر رابطه مادر- کودک خودکارآمدی والدگری (19/6=F، 020/0p =) را نیز به طور معناداری افزایش داده است؛ همچنین این آموزش رابطه والد-کودک (93/28=F، 001/0p=) را نیز به طور معناداری افزایش داده است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که بازی درمانگری مبتنی بر رابطه مادر-کودک، خودکارآمدی والدگری و رابطه والد-کودک را در فرزندانشان ارتقا می دهد.

    کلیدواژگان: بازی درمانگری، رابطه والد-کودک، تعارض، خودکارآمدی
|
  • G .Safavizadeh, Gh. Manshaei* Pages 1-18
    Aim

    The present study aimed to examine the effectiveness of group reality therapy on positive and negative affect and marital satisfaction of infertile women in Isfahan.

    Methods

    The study was quasi-experimental and had a pretest-posttest design with a control group and a 45-day follow-up period. The statistical population consisted of 240 infertile women in Isfahan in 2016, among whom we selected 30 women using convenience sampling and randomly assigned them to experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received Glasserchr('39')s Reality Therapy intervention for ten 90-minute sessions, while the control group did not receive any therapy. At the pre-test, post-test, and follow-up stages, both groups completed the Marital Satisfaction Scale (EMS) (Enrich et al., 1989) and the Positive and Negative Affect Scale (PANAS) (Watson et al., 1988). We used the repeated measures analysis of variance (ANOVA) to analyze data.

    Results

    The results indicated that group reality therapy training affected marital satisfaction in the post-test and follow-up (p=0.002, F=12.27). Furthermore, group training had significantly increased in terms of positive affect (p=0.001, F=13.91) and significantly decreased in terms of negative affect (p=0.000, F=16.34).

    Conclusion

    The results supported the effectiveness of group training programs by reality therapy in the prevention of marital conflicts.

    Keywords: Positive emotion, negative emotion, marital satisfaction, infertile women
  • F. Moghadam, H .Namvar* Pages 19-34
    Aim

    The present study aimed to examine the roles of cancer-related lifestyle and psychological disturbance in the functional disability of patients with breast cancer.

    Methods

    The present study was descriptive and correlational and its statistical population consisted of patients with breast cancer who visited Shohada Hospital in Tehran from March 2017 to May 2018. Among 127 women with breast cancer, we selected 100 ones by convenience sampling and according to Morganchr('39')s table, and they answered lifestyle, psychological disturbance, and self-handicapping questionnaires. We analyzed data using correlation coefficients, simple and multiple regressions.

    Results

    The results indicated that the factors of responsibility for health, stress management, interpersonal support, and psychological disturbance had significant relationships with functional disability (p<0.05), and there was a significant positive relationship between psychological disturbance and functional disability (p<0.01). Furthermore, lifestyle and psychosocial disturbance significantly predicted subscales of functional disability, and lifestyle and psychological disturbance had the highest correlation with negative mood.

    Conclusion

    According to the standardized focal coefficients, a person with high scores in subscales of lifestyle had lower scores in subscales of functional disability than other people. Lifestyle subscales also had the highest correlation with negative mood.

    Keywords: Psychological disorder, lifestyle, breast cancer, functional disability
  • N. Hoshi, A .Kjodabakhshi Kolaei*, M.R. Falsafinejad Pages 35-51
    Aim

    The present study aimed to examine the effect of mindfulness-based group counseling on sleep quality and rumination of older men in Isfahan.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population consisted of 30 elderly retirees of the Social Security Organization in Isfahan in 2019 and they had obtained higher scores in rumination questionnaire by Nolen-Hoeksema and Morrow (1990) and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) (1989) and we put them randomly into two 15-individual experimental and control groups. The experimental group received the intervention of mindfulness techniques for eight 90-minute sessions, and the results were analyzed using univariate analysis of covariance (ANCOVA).

    Results

    It was found that teaching mindfulness techniques decreased rumination (P=0.007, F=13.99) and improved sleep quality (P=0.001, F=8.41) in the older people of the experimental group.

    Conclusion

    It seems that reducing sleep quality decreased the quality of life for older people; hence, teaching methods such as mindfulness in addition to the reduction of rumination could be effective in improving the quality of sleep in older people.

    Keywords: Elderly, mindfulness, quality of sleep, rumination
  • S. Azarbayjani, Z .Sadeghi Afjeh*, N. Ghanbari Pages 52-70
    Aim

    The present study aimed to evaluate the effectiveness of compassion-enriched acceptance and commitment therapy on quality of life and life expectancy in housewives.

    Methods

    The research was a quasi-experimental study that was conducted by the pretest-posttest method with a control group. The statistical population consisted of housewives in District 22 of Tehran. To determine the sample size among housewives, who visited the Neighborhood House and health house, we implemented the quality of life questionnaires (World Health Organization) and Snyderchr('39')s Hope Scale (1991) for screening. Among those with higher scores (according to the cut-off point) in the test, we selected a research sample of 36 individuals using the random sampling method and put them into experimental and control groups (18 individuals per group). The members of the experimental group participated in eight 90-minute sessions in the compassion-enriched acceptance and commitment therapy sessions. At the end of the education, the questionnaires were re-implemented for both groups. We analyzed the data resulting from pretest-posttest using analysis of covariance.

    Results

    Data analysis indicated that compassion-enriched acceptance and commitment therapy significantly increased quality of life (P=0.001, F= 91.65) and hope (P=0.001, F=15.41) in the participants of the experimental group compared with the control group.

    Conclusion

    The results indicated that compassion-enriched acceptance and commitment therapy increased quality of life and hope in housewives, indicating new horizons in clinical interventions; hence, it can be used as an effective intervention method to increase the quality of life and hope.

    Keywords: Life expectancy, acceptance, commitment, compassion, quality of life
  • Sh. Molahasani, M. Taher* Pages 71-86
    Aim

    The present study aimed to examine the effectiveness of behavioral empowerment training on improving the mother-child relationship and parenting self-efficacy beliefs of female household heads.

    Methods

    The present quasi-experimental research had a pretest-posttest design with a control group. The statistical population consisted of female household heads under the protection of the Imam Khomeini Relief Foundation in Shahrud. After reviewing the research population and the female household heads, we selected 30 mothers with lower scores in self-efficacy and parent-child relationship questionnaires as the research samples using convenience sampling and put them randomly into 15-individual experimental and control groups, and the experimental received 8 group-based behavioral empowerment training sessions. We used the analysis of covariance to analyze data.

    Results

    The results indicated that behavioral empowerment training for mothers significantly increased parenting self-efficacy beliefs (P=0.04, F=3.19) and it significantly increased the parent-child relationship in parents (P=0.01, F=7.53).

    Conclusion

    Based on the results, behavioral empowerment training for mothers promoted parenting self-efficacy beliefs and the parent-child relationship.

    Keywords: Empowerment, parental self-efficacy, parent-child relationship, female caregivers
  • M .Nosrati, M .Nemattavosi* Pages 87-104
    Aim

    The present study aimed to evaluate the effectiveness of parent-child relationship-based play therapy in improving parent-child conflict and maternal parenting self-efficacy.

    Methods

    The present quasi-experimental study had a pretest-posttest design with a control group. The statistical population consisted of the Iranmehr kindergarten children and their mothers in 2019. Using convenience sampling, we selected 30 children and mothers from Iranmehr kindergarten after screening the parent-child conflict scale (Pianta, 1994) and the parenting self-efficacy questionnaire (Domka et al., 1996) and put them randomly into experimental (15 children and mothers) and control group (15 mothers and children) groups. We used the multivariate analysis of covariance to analyze data.

    Results

    The results indicated that play therapy based on the mother-child relationship significantly increased parenting self-efficacy (P=0.020, F=6.19). The training also significantly increased the parent-child relationship (P=0.001, F=28.93).

    Conclusion

    According to the results, the parent-child relationship-based play therapy promoted parenting self-efficacy and the parent-child relationship.

    Keywords: Play therapy, parent-child relationship, conflict, self-efficacy