فهرست مطالب

مدیریت توسعه فناوری - سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی قلیچ خانی، یحیی صمدی مقدم*، کیامرث فتحی هفشجانی صفحات 11-47

    امروزه تحول دیجیتال صنایع که به عنوان صنعت چهارم شناخته می شود، به یکی از مهم ترین عناوین پیشینه تحول سازمانی تبدیل شده است و تحقق آن در سازمان منجر به برتری فناورانه و راهبردی سازمان می شود. با وجود این منافع، ماهیت غیرقطعی و غیرشفاف پیامدهای سرمایه گذاری در تحول دیجیتال، گروه زیادی از سازمان ها را از ورود به این حوزه بازداشته است. دراین راستا کمبود دانش در خصوص ابعاد این پدیده و فقدان راهنما برای هدایت سازمان ها به عنوان دلایل اصلی این امر شناسایی شده اند. در پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و عوامل موثر بر تحول دیجیتال، مقالات مرتبط در بازه زمانی 2015 تا 2019 با رویکرد مرور نظام مند پیشینه مطالعه شده و متن مقالات با به کارگیری رویکرد نظریه داده بنیاد و با تکیه بر نرم افزار مکس کیودا کدگذاری و تحلیل شده اند. براین اساس، ابعاد اصلی بلوغ تحول دیجیتال در قالب مدل ابرانگاره ای و ذیل پنج بعد اصلی و 13 مقوله طبقه بندی شده اند. چارچوب نظری حاصل می تواند در طراحی مدل های بلوغ تحول دیجیتال در پژوهش های آتی مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، صنعت چهارم، مرور نظام مند پیشینه
  • ملیکا فرد، محمدرضا کاباران زاد قدیم*، جلال حقیقت منفرد صفحات 49-80

    کارآفرینی دیجیتال، شیوه جدید کسب وکار است که زمینه را برای توسعه اقتصادی در کشورهای درحال توسعه فراهم می کند و به فراخور شیوع کووید-19 نیز ضرورت توسعه آن تسریع شده است. از سوی دیگر توسعه کسب و کارهای کارآفرینانه دیجیتالی در ایران نسبتا کند است و تاکنون پژوهشی به صورت جامع، ابعاد توسعه این نوع کسب وکارها را بررسی نکرده است. براین اساس هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل ابعاد توسعه کارآفرینی دیجیتال در شرکت های دانش بنیان کوچک و متوسط و ارایه مدلی برای آن می باشد. در این پژوهش با مطالعه پیشینه موضوع و مصاحبه نیمه ساختاریافته، ابتدا 147 کد مربوط به توسعه کارآفرینی دیجیتال شناسایی شده است و سپس با تکیه بر روش کیفی تحلیل مضمون، کدها در قالب 29 مضمون پایه و 7 مضمون سازمان دهنده طبقه بندی شده اند. در ادامه با به کارگیری مدل سازی ساختاری تفسیری، مضامین مدل سازی شده اند و درنتیجه مدل نهایی در سه سطح زمینه ای، ساختاری و محتوایی قرار گرفته اند. درنهایت نیز مدل پیشنهادی با روش تحلیل عاملی تاییدی در مدل سازی معادلات ساختاری تایید شده است. براساس یافته های پژوهش، از میان 7 عامل اثربخش در توسعه کارآفرینی دیجیتال، عوامل بعد ساختاری و عوامل بعد زمینه ای به ترتیب بیشترین تاثیرپذیری و تاثیرگذاری را داشته اند و درنتیجه از نقشی کلیدی در توسعه کارآفرینی دیجیتال در شرکت های دانش بنیان کوچک و متوسط برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی دیجیتال، فناوری اطلاعات و ارتباطات، تحلیل مضمون، مدلسازی ساختاری تفسیری، کسب و کار الکترونیک
  • سید حبیب الله طباطبائیان، پیام حنفی زاده، حامد حاجی میرزایی، گلایول صفوی جهرمی* صفحات 81-106

    امروزه صنعت محتوای دیجیتال یکی از منابع ثروت آفرینی و رشد اقتصادی در کشورهای توسعه یافته می باشد. بااین حال توسعه این صنعت در کشور علی رغم وجود سرمایه غنی ادبی و فرهنگی و ظرفیت بالقوه قابل توجه کماکان مغفول مانده است. دراین راستا، هدف پژوهش حاضر، بررسی موانع توسعه صنعت محتوا در ایران است. این پژوهش که به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی است، در دو مرحله کیفی و کمی انجام شده است. ابتدا در مرحله کیفی، شاخص های پژوهش باتکیه بر پیشینه و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 12 نفر از فعالان صنعت محتوا استخراج و سپس با مشارکت خبرگان دسته بندی شدند. در ادامه و در مرحله کمی، شاخص ها با مشارکت 135 تن از فعالان صنعت محتوای دیجیتال و با تکیه بر روش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم صحت سنجی شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد چالش های مربوط به دسترسی کسب وکارها به علم و فناوری، چالش های مربوط به فقدان زیرساخت های لازم و چالش های مربوط به ناکافی بودن حمایت دولت از جمله مهم ترین چالش هایی هستند که در مسیر رشد صنعت محتوا در ایران وجود دارند و بیش از سایر حوزه ها نیازمند برنامه ریزی و اقدام ضروری می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه صنایع فرهنگی، تولید محتوا، صنایع خلاق، قناوری اطلاعات و ارتباطات، تحلیل عاملی تاییدی
  • پیمان قلی زاده، صابر ملاعلیزاده*، الله کرم صالحی صفحات 107-142

    یکی از مهم ترین رویکردهای راهبردی رقابت، کسب پایداری در مدیریت زنجیره تامین فناوری اطلاعات برای ایجاد توازن اطلاعات در میان تصمیم گیرندگان می باشد که می تواند در قالب ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و غیره بازتاب یابد. هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی تحلیل کیفی تعاملی ریسک های زنجیره تامین پایدار فناوری اطلاعات در شرکت های دانش بنیان است. براساس روش شناسی پژوهش ترکیبی، ابتدا برای شناسایی مولفه ها و گزاره های ریسک های زنجیره تامین پایدار فناوری اطلاعات از تحلیل فراترکیب و دلفی استفاده شد که مشارکت کنندگان این بخش 15 نفر از متخصصان و خبرگان در سطح دانشگاهی بودند. سپس در بخش کمی از تحلیل بازنمایی سیستمی استفاده شد که در این بخش نیز 20 نفر از متخصصان فناوری اطلاعات در شرکت های دانش بنیان مشارکت داشتند. مبتنی بر یافته های پژوهش، سه مولفه اصلی و 28 گزاره اولیه تایید شد که پس از تحلیل دلفی با هدف رسیدن به حد کفایت نظری تعداد 21 گزاره نهایی شد. در ادامه نیز تحلیل روابط بین پیوندها و تاثیرگذاری سیستمی با گزاره های تاییدشده صورت پذیرفت و براین اساس محرک ترین گزاره ها و پیامدهای مربوط به هریک از ریسک های زنجیره تامین پایدار فناوری اطلاعات در شرکت های دانش بنیان مشخص شد.

    کلیدواژگان: ریسک زنجیره تامین پایدار، توسعه فناوری اطلاعات، شرکت های دانش بنیان، تحلیل کیفی تعاملی، تحلیل بازنمایی سیستمی
  • مهدی گودرزی*، محمدجواد مستوفی، محمد نقی زاده صفحات 143-167

    صنایع خلاق یکی از بخش های اقتصادی رو به رشد است که بررسی جنبه های مختلف آن در سال های اخیر موردتوجه پژوهشگران و سیاست گذاران در سراسر جهان قرار گرفته است. دراین راستا شناخت و ارزیابی نوآوری در این صنایع، گامی موثر برای آغاز سنجش نوآوری در صنایع مذکور می باشد و موضوعی چالشی برای سیاست گذاران به شمار می آید. در ایران، صنایع دستی یکی از بخش هایی است که بیشترین مبادلات تجاری را در میان صنایع خلاق به خود اختصاص داده است و به نظر می رسد برای حضور قدرتمندتر کشور در عرصه رقابت بین المللی، این حوزه نیازمند نوآوری های بیشتر است. از این رو در پژوهش حاضر، ابتدا شاخص های نوآوری در صنایع دستی بررسی شده اند و سپس برای سنجش میزان اهمیت و همبستگی شاخص های مذکور، با تکیه بر پرسشنامه از کارشناسان صنایع دستی خواسته شده تا نظرات خود را در این خصوص اعلام دارند. درنهایت به کمک روش تحلیل عاملی اکتشافی، چارچوبی جهت ارزیابی نوآوری شامل 17 شاخص و 5 عامل اصلی پیاده سازی نوآوری، مشارکت منابع انسانی، ارتباطات بیرونی، آموزش و یادگیری و تمرکز بر فرایندهای سازمانی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: صنایع خلاق، ارزیابی نوآوری، صنایع دستی، تحلیل عامل اکتشافی
  • قاسم رمضانپور نرگسی*، مهدی هاجری، مهدی حمیدی صفحات 169-196

    امروزه لزوم توجه به ماهیت هر فناوری و استفاده از روش های متناسب با ویژگی های آن، در ارزش گذاری فناوری ها بیش ازپیش اهمیت یافته است. درهمین راستا، در پژوهش حاضر تلاش شده است تا روش های مناسب ارزش گذاری فناوری های زیستی حوزه تخمیر، به عنوان یکی از فناوری های مهم و پرکاربرد، رتبه بندی شوند؛ بنابراین پس از مطالعه پیشینه، مصاحبه با خبرگان و تحلیل پرسشنامه تکمیل شده توسط خبرگان فناوری های زیستی حوزه تخمیر، 36 شاخص کلیدی موثر بر انتخاب روش مناسب ارزش گذاری فناوری در فناوری های زیستی حوزه تخمیر استخراج و در 4 دسته سیاست های سازمان، محیط سیاسی و قانونی، ویژگی های بازار و صنعت و نهایتا ویژگی های فناوری دسته بندی شدند . سپس به کمک خبرگان مدیریت فناوری و بااستفاده از مدل تاپسیس، رتبه بندی روش های مناسب ارزش گذاری فناوری در فناوری های زیستی حوزه تخمیر انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که مدل های «درخت دوجمله ای»، «اختیار معامله»، «بلک شولز» و «بازارمحور» به ترتیب مناسب ترین روش های ارزش گذاری فناوری در فناوری های زیستی حوزه تخمیر محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری فناوری، ارزش گذاری فناوری، فناوری های زیستی، تخمیر
|
  • Mostafa Ghelichkhani, Yahya Samadi Moghadam *, Kiamars Fathi Hafashjani Pages 11-47

    The digital transformation of industries, known as Industry 4.0, has become an important topic in the organizational transformation literature lately, and its fulfillment leads to technological and strategic leadership. Despite these benefits, the uncertainty and ambiguity of digital transformation investment outcomes have prevented many organizations from entering this area for particular reasons such as insufficient knowledge about the dimensions of the phenomenon and lack of a roadmap for organizational transformation. Therefore to identify the dimensions and factors affecting the digital transformation in the present study, a literature review was conducted. The finding were coded and analyzed using the grounded theory approach and with the assistance of MAXQDA software. Accordingly, the main dimensions of digital transformation maturity are classified in the form of a paradigm model consisting of 5 main dimensions and 13 categories. This theoretical framework can be further used in the development of digital transformation maturity models in future researches.

    Keywords: digital transformation, industry 4.0, systematic literature review
  • Melika Fard, MohammadReza Kabaranzad Ghadim *, Jalal Haghighat Monfared Pages 49-80

    Digital entrepreneurship is a new way of doing business that paves the way for economic development in developing countries, and the need for its development has accelerated in line with the prevalence of Covid-19. On the other hand, the development of digital entrepreneurial businesses in Iran is relatively slow and so far a comprehensive study has not examined the dimensions of the development of such businesses. Therefore, the purpose of this study is to identify and analyze the dimensions of digital entrepreneurship development in small and medium-sized knowledge-based firms and develop a model for it. In this research, first, by literature review and semi-structured interviews, 147 codes related to digital entrepreneurship development have been identified. Then the codes have been classified into 29 basic themes and 7 organizing themes through qualitative content analysis and the themes are classified into three levels (contextual, structural, and content) using interpretive structural modeling. Finally, the proposed model has been confirmed by confirmatory factor analysis in structural equation modeling. According to the research findings, among the 7 effective factors in the development of digital entrepreneurship, structural and contextual factors are the most influential and impressionable factors, respectively, and therefore have a key role in the development of digital entrepreneurship in small and medium-sized knowledge-based firms.

    Keywords: Digital entrepreneurship, Information, Communication Technology, thematic analysis, Interpretive Structural Modeling, Electronic Business
  • Seyyed Habibollah Tabatabaeian, Payam Hanafizadeh, Hamed Haji Mirza’I, Gelayol Safavi Jahromi * Pages 81-106

    Today, the digital content industry is one of the sources of wealth creation and economic growth in developed countries. Nevertheless, despite the fact that Iran has a rich literary and cultural tradition and other requirement, the development of this industry has been overlooked by the policy makers. The purpose of this study is to investigate the barriers to the development of the content industry in Iran. This research aims to be an applied paper with descriptive methodology which has conducted in two qualitative and quantitative phases. Accordingly, in the qualitative phase, research indicators were extracted based on the literature review and semi-structured interviews with 12 digital content industry specialists and then were categorized with the participation of experts. In the quantitative phase, the indicators were validated using factor analysis (first and second-order) and with the participation of 135 professionals in the digital content industry. The paper concludes that the development of the digital content industry is impaired by the lack of the access to science and technology and necessary infrastructure. Moreover, the industry is not supported by the government and that requires action planning.

    Keywords: cultural industries development, Content Creation, Creative industry, factor analysis
  • Peyman Gholizadeh, Saber Molaalizadeh *, Allahkaram Salehi Pages 107-142

    One of the most important strategic competition approaches is to achieve stability in IT supply chain management, which creates information balance among decision-makers and further reflects in various dimensions such as economic, social, environmental, etc. The purpose of this study is to provide an interactive qualitative analysis (IQA) model of sustainable IT supply chain risks in knowledge-based firms. Based on the mixed research methodology, first, meta-synthesis and Delphi analysis were used to identify the components and risk propositions of the sustainable information technology supply chain. The participants in this section were 15 specialists and experts from academia. Then, in the quantitative phase, system representation analysis was used, in which 20 IT specialists in knowledge-based companies participated. Based on the research findings, three main components and 28 initial propositions were confirmed. After Delphi analysis, 21 final propositions were finalized to achieve theoretical adequacy. Then, the relationship between links and system effectiveness among the validated propositions was analyzed, and accordingly, the most motivating propositions and consequences related to each of the risks of sustainable IT supply chain in knowledge-based companies were identified.

    Keywords: Sustainable Supply Chain Management Risk, Information Technology Development, Knowledge-Based Firms, Interactive Qualitative Analysis, System Representation Analysis
  • Mehdi Goodarzi *, MohammadJavad Mostofi, Mohammad Naghizadeh Pages 143-167

    Creative industries are one of the growing economic sectors, drawn from different aspects, the attention of researchers and policymakers around the world. In this regard, defining and evaluating the innovation in the creative industries is a vital step toward innovation assessment in the industries and is also a challenge for policymakers. In Iran, handicrafts are one of the sectors that are the subject of the most trade exchanges among the creative industries, yet, this field seems to require more innovation for gaining a strong presence in the international competition. This paper aims to shed light on how to attain these two goals. It starts to examine the indicators of innovation in handicrafts, and then, to find out their importance and correlation introduced by exploratory factor analysis. Finally, the paper findings consist of a framework of 17 key indicators under 5 main categories including implementation of innovation, human resource participation, external communications, training, learning, and focusing on organizational processes

    Keywords: Creative Industries, Innovation Assessment, Handicrafts, Exploratory Factor Analysis
  • Ghasem Ramezanpour Nargesi *, Mahdi Hajari, Mahdi Hamidi Pages 169-196

    One of the factors that determines which technology valuation method should be selected, is the set of special features of that technology in point and the context around it. This paper aims to identify technology valuation methods in the field of fermentation within the field of biotechnology as an important and widely used technology and rank the valuation techniques for them accordingly. The research methodology is based on a survey carried out and the data collection methods are interviews and distribution of questionnaires. After reviewing the literature, the paper presents its findings which shows 36 indicators identified as key indicators affecting the selection of appropriate technology valuation methods. These indicators are categorized in organizational policies, political and legal environment, and market and industry characteristics, as well as technology features category. Then, the technology valuation methods are ranked within the field of fermentation, by using the questionnaires of the TOPSIS decision-making model completed by technology management experts. The results show that "binomial model," "bargaining power," "Black Scholes" and "market-oriented" are, respectively, the foremost appropriate methods for technology valuation within the field of fermentology.

    Keywords: Technology Pricing, Technology valuation, Biotechnology, Fermentation