فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 112، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی یوسفی قلعه رودخانی، رضا تهرانی*، سید مجتبی میرلوحی صفحات 1-21

    بانک‎ ها به عنوان یکی از نهادهای مالی تاثیرگذار در اقتصاد، عملکرد مالی و پایداری مالی آنها مورد توجه بسیاری از دولت‎ها است. همچنین اینکه در شرایط بحران مالی رابطه عملکرد مالی و پایداری مالی بانک ها چگونه عمل می کند بسیار حایز اهمیت است. لذا بنا به ضرورت این تحقیق با هدف بررسی تاثیر معیارهای عملکرد مالی بر پایداری مالی بانک‎ها در شرایط بحران مالی در میان بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به انجام رسید. نمونه مورد مطالعه در این تحقیق شامل 11 بانک (کلیه بانک‏ها) پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره شش ساله از 1392 تا 1397 بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات و فرضیه ‎های پژوهش با استفاده از رگرسیون ترکیبی توسط نرم افزار EViews10 انجام گرفت. تجزیه و تحلیل فرضیه ها با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS) در سطح اطمینان 95 درصد نشان داد که بازده دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام تاثیر مثبت و معناداری بر پایداری مالی بانک ها دارند. همچنین در شرایط بحران مالی بازده حقوق صاحبان سهام منجر به افزایش پایداری مالی بانک ها می گردد.

    کلیدواژگان: بانک، بحران مالی، پایداری مالی، عملکرد مالی
  • امیرمحمد کلابی* صفحات 23-44

    تیم های نوآور در اقتصاد کشورها نقش مهمی جهت ایجاد ارزش افزوده در اقتصاد ایفا می کنند. به همین دلیل مورد توجه سرمایه گذاران زیادی هستند به طوری که بسیاری از آن ها به جای سرمایه گذاری بر ایده ها بر روی تیم های نوآور سرمایه گذاری می کنند. این پژوهش با هدف طراحی و ارایه چارچوب مفهومی جهت ارزش گزاری تیم های استارت آپی و نوآور انجام شده است. پژوهش از لحاظ هدف توسعه ای- کاربردی، از نظر ماهیت اکتشافی و از نظر گردآوری داده ها آمیخته از نوع اکتشافی می باشد. جامعه ی پژوهش در بخش کیفی 17 نفر از مدیران و صاحبنظران شرکت های سرمایه گذاری، سرمایه گذاران و کارآفرینان باتجربه و موفق بوده و جامعه آماری بخش کمی را نیز 360 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت های سرمایه گذاری و کارآفرینان موفق تشکیل می دهند که از میان آن ها 178 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها در مرحله کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی با روش تحلیل محتوا و در بخش کمی نیز از طریق تحلیل عاملی تاییدی صورت گرفته است. با جمع بندی ادبیات نظری و تجزیه و تحلیل داده ها، معیارهای ارزش گزاری تیم های نوآور در سه بعد مکمل انسجام تیمی، یکپارچگی گروهی و شایستگی های فردی طبقه بندی می شوند که 12 مولفه ی مجزا و 80 شاخص تایید شده، این معیارها را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: ارزش گزاری تیم های نوآور، تیم های نوآور(استارت اپی)، کسب وکارهای نوپا
  • سید جعفر زنوزی، میثم جعفری* صفحات 46-74

    استراتژی های ارزش آفرینی از مدیریت دارایی های مشهود به استراتژی های مبتنی بر دانش و مدیریت دارایی های نامشهود در حال تغییر جهت می باشد. در این راستا تنظیم استراتژی ارتباطی مناسب و اندوخته اطلاعاتی می تواند روند خلق ارزش را تحت تاثیر قرار دهد. بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر بررسی بازتاب ارتباطات استراتژیک بر ارزش آفرینی کارکنان با نقش میانجی و تعدیل گر سرمایه اطلاعاتی و هوش سازمانی است. این مطالعه بر اساس هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان چهار شرکت زیر مجموعه سازمان صنایع هوایی تشکیل داده اند که بر مبنای نمونه گیری طبقه ای- تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 204 نفر به عنوان نمونه تعیین گردیدند. . تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که ارتباطات استراتژیک هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیر مستقیم با میانجی گری سرمایه اطلاعاتی بر ارزش آفرینی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین هوش سازمانی موجب تعدیل رابطه ارتباطات استراتژیک و ارزش آفرینی شده است. نتایج پژوهش در حوزه ارزش آفرینی نوآوری هایی داشته و به مدیران و کارکنان در درک اهمیت ارتباطات استراتژیک و مدیریت دارایی های نامشهود  به عنوان محرک های خلق ارزش کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: ارتباطات استراتژیک، ارزش آفرینی، سرمایه اطلاعاتی، هوش سازمانی، سازمان صنایع هوایی ایران
  • ناهید عسکریان، علیرضا منظری توکلی*، سنجر سلاجقه، مسعود پورکیانی صفحات 76-98

    موضوع مسیر شغلی مناسب و مشارکت زنان در بازار کار از مهم ترین تغییرات قرن گذشته است. بدین جهت هدف پژوهش حاضر تبیین عوامل مرتبط با سقف شیشه ای در راستای توسعه مسیر شغلی کارکنان زن دستگاه های اجرایی شهر کرمان است. بدین منظور جامعه آماری شامل دو گروه خبرگان دانشگاهی و کلیه کارکنان زن دستگاه های اجرایی شهر کرمان به تعداد 14186 نفر است. جهت شناسایی مولفه های تحقیق از مبانی نظری پژوهش و مولفه های پیشنهادی خبرگان از روش دلفی استفاده گردید. در تحلیل داده ها از تحلیل عامل تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شده است. تعداد نمونه آماری در بخش کیفی با تکنیک دلفی 30 نفر و در بخش کمی از طریق جدول مورگان، 374 نفر به دست آمد که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. با انجام آزمون تحلیل عاملی از طریق دو نرم SPSS و Amos، تعداد 14 مولفه در قالب 6 بعد استخراج و مورد آزمون قرار گرفت. یافته ها نشان داد که میان عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل اجتماعی-فرهنگی و عوامل قانونی با توسعه مسیر شغلی رابطه معناداری (-p<0/05) وجود دارد. همچنین ضریب همبستگی بین عوامل قانونی و توسعه مسیر شغلی از اهمیت نسبی بیشتری (r= 0/686) برخوردار بوده و ضریب همبستگی بین عوامل اجتماعی- فرهنگی و حضور پدیده سقف شیشه ای از اهمیت بیشتری (0/769) برخوردار است.

    کلیدواژگان: سقف شیشه ای، توسعه مسیر شغلی، مسیر شغلی، دستگاه های اجرایی شهر کرمان
  • مصطفی گوهری فر، وحید خاشعی ورنامخواستی*، زهره دهدشتی شاهرخ، ولی الله سیف صفحات 100-124

    با وجود تغییر ساختار نظام های بانکی بعد از بروز بحران مالی، بانکداری بین المللی همچنان به عنوان یکی از منابع مهم تامین مالی برای کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. در اقتصاد ایران به دلیل عمق کم بازار سرمایه و نبود جایگزین های مناسب، نظام تامین مالی یک نظام بانک محور بوده و بانک ها مسئولیت زیادی در تامین مالی بنگاه های کوچک و بزرگ دارند. عدم حضور بانک های خارجی در ایران در سطح و مقیاس سایر اقتصادهای در حال توسعه، نشان از عدم موفقیت ایران در بهره برداری مناسب از منابع تامین مالی از این طریق، بویژه در شرایطی که کشور در معرض تحریم های اقتصادی نبود، دارد. این پژوهش، در باب اهمیت و جایگاه بانکداری بین الملل در نظام اقتصادی استدلالاتی اقامه و سپس در جهت شناسایی چالش های کلیدی نظام بانکداری بین الملل ایران تلاش نموده است. در این راستا پژوهشی کیفی با روش تحلیل محتوای کیفی و با حضور 15 نفر از متخصصین این حوزه انجام پذیرفته است. داده ها که از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شده اند، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته و نتایج حاکی از آن است که: اتصال و دسترسی بسیار محدود به نظام مالی جهانی، اجرای محدود استانداردهای پذیرفته شده جهانی در عملیات بانکی، عدم تطبیق کامل با استانداردهای گروه ویژه اقدام مالی، نوسانات نرخ ارز، ضعف حاکمیت شرکتی و رتبه ریسک اعتباری مهمترین چالش های نظام بانکداری بین الملل کشورمان بوده و این چالش ها ناشی از متغیرهای کلان جهت گیری سیاست خارجی، هژمونی دلار در نظام مالی جهانی، تحریم های جامع و هدفمند و موانع قوانین و مقرراتی بوده است.

    کلیدواژگان: چالش، نظام بانکی، بانکداری بین المللی
  • میر علی سیدنقوی، وجه الله قربانی زاده، داود حسین پور، امین ندائی* صفحات 126-149

    هدف این مقاله تعیین و رتبه بندی ابعاد و شاخص های موثر بر توسعه استراتژیک منابع انسانی و ارایه الگویی به منظور اجرای اثربخش توسعه استراتژیک منابع انسانی در سازمان های تحقیقاتی دولتی است. این تحقیق از نظر هدف، توسعه ای و از نظر روش، ترکیبی از روش های کیفی و کمی است. در این مقاله ابتدا با روش تحلیل محتوا، اطلاعات از منابع الکترونیکی در حوزه توسعه استراتژیک منابع انسانی جمع آوری شد، سپس با بهره گیری از تکنیک دلفی و نظر نخبگان ابعاد و شاخص های توسعه استراتژیک منابع انسانی احصا گشت، در گام بعد ابعاد و شاخص های به دست آمده در قالب یک مدل با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم در نرم افزار Lisrel تجزیه و تحلیل شده و سازه الگو طبق تحلیل های به عمل آمده به تایید رسید. نتایج پژوهش نیز نشان می دهد که شاخص های توسعه استراتژیک منابع انسانی به 4 بعد تقسیم می شوند که عبارت اند از ابعاد ساختاری، سیاست گذاری، فرهنگی و محیطی که از میان این ابعاد، بعد سیاست گذاری مهمترین بعد موثر بر توسعه استراتژیک منابع انسانی در سازمان های تحقیقاتی دولتی تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: توسعه استراتژیک منابع انسانی، تکنیک دلفی، تحلیل عاملی تائیدی، سازمان های تحقیقاتی دولتی، ابعاد، شاخص ها
  • محمد نورانی کوتنایی، حسین رضایی دولت آبادی*، مجید محمدشفیعی صفحات 151-182

    هدف از این پژوهش تدوین مدل رقابت پذیری برند فروشگاهی برای فروشگاه های زنجیره ای از طریق پاسخ های مشتریان به  محرک های محیطی فروشگاهی است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده، از شیوه آمیخته یا ترکیبی بهره می برد. برای گردآوری داده ها، رویکرد مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته در کنار مطالعات کتابخانه ای مد نظر قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش، اساتید، خبرگان سازمانی و مدیران ارشد در صنعت فروشگاه های زنجیره ای  بودند. برای شناسایی خبرگان و مدیران ارشد از نمونه گیری هدفمند استفاده شد که طی آن با توجه به کفایت داده ها با 10 خبره مصاحبه به عمل آمد. در گام بعدی، 58 گزاره مفهومی اولیه از کدگذاری باز، 19 گزاره مقوله ای از کدگذاری محوری و 7 مقوله اصلی از کدگذاری انتخابی  به دست آمد.  همچنین در بخش کمی، تعداد 160 عدد پرسشنامه بین مدیران فروشگاه های زنجیره ای توزیع گردید. مطابق با نتایج پژوهش، استفاده از روش کیفی و نظرات خبرگان و مدیران در روش کمی، به خلق چارچوبی برای رقابت پذیری برند فروشگاهی فروشگاه های زنجیره ای انجامید و گام های لازم برای رسیدن به برند فروشگاهی پر قدرت نیز شناسایی شد. مدیریت محرک های محیطی بیرونی و درونی در فروشگاه از طریق تجربه خرید لذت بخش می تواند اصالت، دلبستگی و تصویر برند فروشگاهی ایجاد نماید که پیامد آن افزایش سهم بازار، ایجاد برند پر قدرت و  مزیت رقابتی و در نهایت رقابت پذیر بودن برند فروشگاهی است.

    کلیدواژگان: محرک های محیطی، برند فروشگاهی، رقابت پذیری، تئوری داده بنیاد
  • قاسم زارعی، توکل شرفی، الله یار بیگی فیروزی* صفحات 184-217

    در دنیای سازمانی، زنان از فرصت های بیشتری برای حضور و رقابت با مردان برخوردار شده اند. با وجود افزایش مشارکت زنان در سازمان ها، پیشرفت و ورود زنان به مقام های عالی با موانعی روبروست که تحت عنوان سقف شیشه ای شناخته می شود. در این راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع پیش روی ارتقای زنان با استفاده از روش کیفی کیو در شرکت ملی نفت ایران انجام گرفت. بدین ترتیب که گزاره های کیو از طریق 19 مطالعه انتخاب شده بر اساس پروتکل پژوهش و منابع رسانه ای مانند نشریات، روزنامه ها، برنامه های تلویزیونی و گفتگو با افراد خبره و نخبگان اکتشاف گردید. در ادامه پرسشنامه ای متشکل از 39 کارت و یک پاسخنامه (نمودار کیو) در اختیار 43 نفر از خبرگان قرار گرفت که نظر خود را برمبنای یک طیف کاملا موافقم (4+) تا کاملا مخالفم (4-) مشخص نمایند. داده های جمع اوری شده از طریق تحلیل عاملی اکتشافی نوع کیو با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که هفت پنداشت و گروه ذهنی در خصوص موانع پیش روی زنان در دست یابی به سمت های مدیریتی وجود دارد. در این الگوهای ذهنی، گزاره های «مهارت کم تر زنان در بازی های سیاسی»، «توانایی کم زنان در تحمل فشارهای روانی مشاغل مدیریتی»، «اولویت خانواده نسبت به کار برای زنان»، «وابستگی زنان از نظر جغرافیایی و محل زندگی به مردان» و «نیازمند بودن زنان به برنامه کاری منعطف» با امتیاز عاملی بیشتر از مهم ترین موانع ارتقای شغلی زنان بودند.

    کلیدواژگان: ارتقای زنان، سقف شیشه ای، شرکت ملی نفت ایران، روش کیو
|
  • MohammadAli Yousefi Ghaleh Roudkhani, Reza Tehrani*, Seyed Mojtaba Mirlouhi Pages 1-21

    Banks as one of the influential financial institutions in the economy, their financial performance and financial stability are considered by many governments. How the relationship between bankschr(chr('39')39chr('39')) financial performance and financial stability works in times of financial crisis is also very important. Therefore, due to the necessity of this study, the purpose of investigating the effect of financial performance criteria on the financial stability of banks in the financial crisis among banks listed on the Tehran Stock Exchange was conducted. The sample studied in this research included 11 banks (all banks) listed on the Tehran Stock Exchange for a period of six years from 1392 to 1397. Data analysis and research hypotheses were performed using combined regression by EViews10 software. Hypothesis analysis using the Generalized Least Squares (EGLS) method at 95% confidence level showed that return on assets and return on equity have a positive and significant effect on the financial stability of banks. Also, in times of financial crisis, the return on equity leads to an increase in the financial stability of banks.

    Keywords: Bank, Financial Crisis, Financial Performance, Financial Stability
  • Amir Colabi* Pages 23-44

    Innovative teams in the economies of countries play an important role in creating added value in the economy. For this reason, they are of interest to many investors, so many of them invest in innovative teams instead of investing in ideas. The present study is in terms of development-applied purpose, in terms of exploratory nature. The research population in the qualitative section is 17 experienced and successful managers of investment companies, investors and entrepreneurs, and the statistical population of the quantitative section consists of 360 managers and experts of successful investment companies and entrepreneurs. 178 people were selected by simple random sampling. The data collection tool is in the qualitative stage of the interview and in the quantitative part is a questionnaire. Data analysis was performed in the qualitative part by content analysis method and in the quantitative part by confirmatory factor analysis. By summarizing the theoretical literature and analyzing the data, the evaluation criteria of innovative teams are classified into three dimensions: team cohesion, group integration, and individual competencies. Also, 12 separate components and 80 approved indicators constitute these criteria.

    Keywords: Valuation of startup teams, Innovative teams, Start-up, Start-up businesses
  • Seyed Jafar Zonoozi, Meysam Jafari* Pages 46-74

    Value creation strategies from the management of tangible assets to knowledge-based strategies and intangible asset management are changing direction. In this regard, regulating an appropriate communication strategy and information amassed can affect the process of value creation. The aim of this study was to investigate the reflection of strategic communication in employee value creation with the mediating and moderating role of information capital and organizational intelligence. This study is applied based on the purpose and survey description in terms of how to collect data the statistical population of this study consists of employees of four companies affiliated the Iran Air Industries Organization, which were selected as a sample based on stratified-random sampling and using Cochranchr(chr('39')39chr('39'))s formula, 204 people. Strategic communication, both directly and indirectly, with the mediation of information capital, has a positive and significant effect on employee value creation. Organizational intelligence as a moderating variable also modulates the relationship between strategic communication and value creation. The results of the research in the field of value creation will be innovative and will help managers and employees in understanding the importance of strategic communication and managing intangible assets as stimuli for value creation.

    Keywords: Strategic Communication, Value Creation, Information Capital, Organizational Intelligence, Iran Air Industries Organization
  • Nahid Askarian, Alireza Manzaritavakoli*, Sanjar Salajeghe, Masoud Pourkiani Pages 76-98

    The issue of a suitable career path and womenchr  participation in the labor market is one of the most important changes of the last century. Therefore, the purpose of this study is to explain the factors related to the glass ceiling in order to develop the career path of female employees of the executive organization of Kerman. For this purpose, the statistical population includes two groups of university experts and all female employees of the executive organization of Kerman in the number of 14,186 people. To identify the components of the research, the theoretical foundations of the research and the components proposed by the experts, the Delphi method was used. Confirmatory factor analysis and structural equations have been used in data analysis. The number of statistical samples in the qualitative section by Delphi technique was 30 and in the quantitative section through Morgan table, 374 people were selected by stratified sampling. By performing factor analysis test through two software SPSS and Amos, 14 components in the form of 6 dimensions were extracted and tested. Findings showed that there is a significant relationship between organizational factors, individual factors, socio-cultural factors and legal factors with career development (-p <0.05). Also, the correlation coefficient between legal factors and career development is more important (r = 0.686) and the correlation coefficient between socio-cultural factors and the presence of the glass ceiling phenomenon is more important (0.769).

    Keywords: glass ceiling, career development, Kerman executive organization
  • Mostafa Goharifar, Vahid Khasehi Varnamkhasti*, Zohreh Dehdashti Shahrokh, Valiollah Seif Pages 100-124

    Despite the change in the structure of banking systems after the financial crisis, international banking is still considered as one of the important sources of financing for developing countries. In the Iranian economy, due to the low level depth of capital market and the lack of suitable alternatives, the financing system is a bank-based system and banks have a great responsibility in financing small and large enterprises. The absence of foreign banks in Iran at the level and scale of other developing economies indicates Iran failure to properly exploit its sources of financing, especially when the country was not subject to economic sanctions. This study has argued about the importance and position of international banking in the economic system and then has tried to identify the key challenges of the international banking system in Iran. In this regard, qualitative research has been conducted by qualitative content analysis method with the presence of 15 experts in this field. The data collected through semi-structured interviews have been analyzed and the results indicate that: Very limited connection and access to the global financial system,limited implementation of internationally accepted standards in banking operations, non-compliance with the standards of the Financial Action Task Force, exchange rate fluctuations, corporate governance weakness, and credit risk rating are the most important challenges of our countrychr(chr('39')39chr('39'))s international banking system and these challenges have been due to macro variables such as: foreign policy orientation, dollar hegemony in the global financial system, comprehensive and targeted sanctions and regulatory barriers.

    Keywords: Challenge, Banking system, International banking
  • Mirali Seyednaghavi, Vajhollah Ghorbanizadeh, Davoud Hoseinpour, Amin Nedaei* Pages 126-149

    The purpose of this article is to determine and rank the dimensions and indicators affecting the strategic human resources development and provide a model for the effective implementation of the strategic development of human resources in the government research organizations. In terms of purpose and method, this study is developmental and a combination of qualitative and quantitative methods, respectively. We first collected information from the electronic resources of strategic human resource development by a content analysis method and then, using Delphi technique and the opinion of elites, calculated the dimensions and indicators of strategic human. In the next step, the dimensions and indicators obtained in the form of a model were analyzed using a second-order confirmatory factor analysis in the Lisrel software and the structure of the model was confirmed according to the analyzes. The results also show that the factors affecting the strategic development of human resources are divided into four general categories: structural, policy-making, cultural, and environmental factors, among which the policy-making one has the greatest impact on the strategic development of human resources.

    Keywords: Strategic Human Resources Development, Delphi Technique, Confirmatory Factor Analysis, Government Research Organizations, Dimensions, Indicators
  • Mohamad Nurani Kutenaee, Hossein Rezaei Dolatabadi*, Majid Mohammad Shafiee Pages 151-182

    The purpose of this study is to develop a store brand competitiveness model for chain stores through customerschr responses to store environmental stimuli. The research is applied in terms of purpose and uses a mixed or combined method in terms of data type. For data collection, the semi-structured in-depth interview approach along with library studies was considered. The statistical population of this study was organizational experts and senior managers in the chain store industry. Purposeful sampling was used to identify experts and senior managers, during which 10 experts were interviewed due to the adequacy of the data. In the next step, 58 basic conceptual propositions of open coding, 21 categorical propositions of axial coding and 7 main categories of selective coding were obtained. Also, in the quantitative section, 160 questionnaires were distributed. According to the research results, using the qualitative method and the opinions of experts and managers in the quantitative method, led to the creation of a framework for competitiveness of the store brand of chain stores and the necessary steps to achieve a strong store brand were identified. Creating external and internal environmental stimuli in the store through an enjoyble shopping experience can create the authenticity, attachment and image of the store brand, which results in increasing market share, creating a strong brand and competitive advantage, and ultimately making the store brand competitive.

    Keywords: environmental stimuluses, store brand, competitiveness, data foundation theory
  • Ghasem Zarei, Tavakol Sharafi, Allahyar Beigi Firoozi* Pages 184-217

    In the organizational world, women have more opportunities to participate and compete with men. Despite the increasing participation of women in organizations, the advancement and entry of women into high positions faces obstacles known as the glass ceiling. In this regard, the present study was conducted with the aim of identifying barriers to the promotion of women using the qualitative Q method in the National Iranian Oil Company. Q statement were explored through 19 selected studies based on research protocols and media sources such as publications, newspapers, television programs, and conversations with experts and elites. Then, a questionnaire consisting of 39 cards and an answer sheet (Q diagram) was given to 43 experts who expressed their opinion based on a range of strongly agree (+4) to strongly disagree (4-). The collected data were analyzed by Q-type explorative factor analysis using SPSS software. The results showed that there are seven perceptions and mental groups about the obstacles faced by women in achieving managerial positions. In these mental models, the statements “less skill of women in political games”, “less ability of women to bear the psychological pressures of managerial jobs”, “family priority over work for women”, “Womenchr(chr('39')39chr('39'))s dependence on men in terms of geography and place of residence” “need a flexible work plan” were among the most important barriers to womenchr(chr('39')39chr('39'))s career advancement.

    Keywords: Women's Promotion, Glass Ceiling, National Iranian Oil Company, Q Method