فهرست مطالب

پژوهش در علوم زیستی و فعالیت بدنی - پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه پژوهش در علوم زیستی و فعالیت بدنی
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا مرادپوریان*، نسرین شاکرمی صفحات 1-8
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت تمرینات ورزشی منظم و مستمر در کنترل و پیشگیری از عوارض بیماری دیابت، هدف از این تحقیق تعیین اثر هشت هفته تمرین مقاومتی بر برخی شاخص های اکسایشی/ ضد اکسایشی زنان میانسال مبتلا به دیابت نوع دو می باشد.

    روش شناسی

    در این تحقیق نیمه تجربی، نمونه آماری زنان مبتلا به دیابت نوع دو دارای اضافه وزن با دامنه سنی 55-40 سال بودند. به منظور انجام پژوهش از زنان مبتلا به دیابت نوع دو شهرستان خرم آباد تعداد 20 نفر انتخاب گردیدند و به طور کاملا تصادفی در دو گروه کنترل و تجربی قرار گرفتند. سطوح اولیه شاخص های خونی 48 ساعت پیش از تمرینات نمونه خون اولیه گرفته شد. پس از سانتریفوژ نمونه های خونی سه متغیر؛ مالون دی آلدهید، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز به کمک کیت های سنجش پارس آزمون انداره گیری گردید. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین مجددا اندازه گیری آنتروپومتریک و آزمایشگاهی انجام شد. در گروه تجربی برنامه تمرینات مقاومتی به مدت 8 هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه به مدت 2 ساعت به اجرا در آمد.  

    یافته ها

    پس از هشت هفته تمرینات مقاومتی افزایش معناداری در سطوح SOD و GPX در گروه تجربی مشاهده شد. با این حال در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد، همچنین میزان MDA پس آزمون در مقایسه با پیش آزمون کاهش معناداری نشان داد (05/0p <) که این تفاوت معناداری در گروه تجربی مشاهده نشد.  

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده می توان بیان داشت که؛ تمرینات مقاومتی می توانند تاثیرات پیشگیرانه ای در برخی شاخص های اکسایشی/ ضد اکسایشی زنان مبتلا به دیابت داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، دیابت، MDA، SOD، GPX
  • داوود آقایاری، ولی الله دبیدی روشن*، افشین فیاض موقر صفحات 9-18
    زمینه و هدف

    چاقی مرکزی عامل خطر جدی در بیماری های قلبی عروقی به شمار می رود و ارتباط معکوسی با Vo2max دارد.مطالعه حاضر با برآورد Vo2max از طریق پروتکل بروس، راکپورت، گام شمار و پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی (IPAQ) در زنان با رده سنی مختلف در استان های قزوین، آذربایجان شرقی و همدان و ارتباط آن با شاخص های نسبت کمر به قد (WHtR)، نسبت کمر به لگن (WHR)، شاخص چربی بدن (BAI) و شکل بدن بر اساس سطح (SBSI) انجام شد. روش شناسی: زنان 60-20 سال با تعیین حجم نمونه به روش مورگان، به روش خوشه ای انتخاب و به ترتیب متغیرهای آنتروپومتریکی، آزمون راکپورت، تکمیل پرسشنامه، اتصال گام شمار به مدت 7 روز و نهایتا اجرای آزمون بروس صورت گرفت. نرمال بودن داده ها با آزمون کلموگروف اسمیرنوف و مقایسه رده سنی مختلف با آنالیز کواریانس چند عاملی و آزمون تعقیبی توکی و همچنین ارتباط Vo2max با شاخص های چاقی مرکزی با آزمون همبستگی پیرسون بررسی شد. یافته ها: بین رده سنی و همچنین بین سه استان مذکور تفاوت معناداری در Vo2max مشاهده شد (001/0=P). همچنین ارتباط معکوس معناداری بین Vo2max برآوردی با دو شاخص (WHtR، BAI) وجود داشت اما در دو شاخص (WHR، SBSI) در برخی موارد ارتباط معنادار و در برخی موارد معنادار نبود. نتیجه گیری: کاهش سطح فعالیت بدنی و در راستای آن آمادگی قلبی تنفسی منجر به افزایش شاخص های چاقی مرکزی در رده سنی مختلف  گردید؛ که نشان از ارتباط معکوس معنادار Vo2max  با شاخص های چاقی مرکزی بود.

    کلیدواژگان: آمادگی قلبی تنفسی، سطح فعالیت بدنی، چاقی مرکزی، غیر تهاجمی
  • فرید پاکزاد، جواد وکیلی*، سعید نیکوخصلت صفحات 19-29
    زمینه و هدف

    به تازگی استفاده از تمرین مقاومتی با محدودیت جریان خون (BFR) به عنوان جایگزینی برای تمرینات مقاومتی سنگین برای افراد میانسال و سالمند توصیه شده است. لذا، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرین مقاومتی با و بدون BFR بر سطوح عوامل هورمونی آنابولیک و کاتابولیک در مردان میانسال کم تحرک بود.

    روش شناسی

    در مطالعه نیمه تجربی حاضر 20 مرد میانسال (53/2±65/47 سال) داوطلب انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی با (BFR) و بدون محدودیت جریان خون (NBFR) قرار گرفتند. 4 هفته تمرین مقاومتی گروه BFR شامل حرکت جلو پا و پرس پا با شدت 20 درصد 1-RM، یک ست 30 تکراری و 2 ست 15 تکراری و گروه NBFR شامل همان حرکات با شدت 80 درصد 1-RM در سه ست 10 تکراری بود، اجرا شد. نمونه های خونی قبل، بلافاصله بعد (برای هورمون های تستوسترون و کورتیزول و لاکتات) و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی (برای هورمون رشد و عامل رشد شبه انسولینی-1) اخذ شد. داده ها با آزمون های آماری تحلیل واریانس و تی مستقل در سطح معنی داری کمتر از 05/0 آنالیز شدند.

    یافته ها

    افزایش غلظت استراحتی هورمون رشد (001/0=P)، IGF-I (001/0=P) و پاسخ تستوسترون (001/0=P) سرمی پس از پروتکل تحقیق معنی داری بود. همچنین، تنها افزایش GH استراحتی در گروه BFR به طور معنی داری بیشتر از گروه NBFR بود (04/0p <). با این حال، تمرین مقاومتی با (11/0=P) و بدون BFR (53/0=P) باعث تغییر معنی داری در غلظت کورتیزول نشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد احتمالا تمرینات مقاومتی با BFR طی دوره میانسالی روش مناسبی برای به تعویق انداختن آثار نامطلوب ناشی افزایش سن بر عوامل هورمونی آنابولیک است.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، محدودیت جریان خون، میانسالی، هورمون های آنابولیک، هورمون های کاتابولیک
  • علیرضا خانمحمدی، بهرام عابدی*، حسین فتح اللهی صفحات 31-39
    زمینه و هدف

    هدف از تحقیق حاضر مقایسه اثر مصرف حاد مکمل های عصاره سیر، کوآنزیم Q10 و بی کربنات سدیم بر سرعت دفع لاکتات پلاسمای کشتی گیران پس از اجرای یک وهله فعالیت فزاینده درمانده ساز بود.

    روش شناسی 

    کشتی گیران پسر شهرستان اراک در هر دوره مکمل ویژه خود را (مکمل Q10، سیر ، بی کربنات سدیم) استفاده کردند و گروه کنترل شامل مداخلات نبود. دو ساعت پس از مصرف مکمل ها آزمون بروس اجرا شد. میزان لاکتات پلاسما بلافاصله، 30 دقیقه و یک ساعت پس از آزمون جمع آوری شدند. این روند سه بار دیگر با فاصله یک هفته از هم تکرار شد با این تفاوت که گروه ها مکمل خود را تغییر داده بودند.

    یافته ها

    نتایج حاصل نشان داد که مدت زمان اجرا تا واماندگی پس از مصرف مکمل سیر و بی کربنات سدیم به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (0.03 p≤ و 0.01 p≤). میزان لاکتات پلاسما بلافاصله پس از فعالیت در گروه های بی کربنات سدیم و سیر (0.03 p≤، 0.01 p≤و 0.01 p≤) بیشتر بود. میزان لاکتات پلاسما 30 دقیقه و یک ساعت پس از فعالیت در گروه بی کربنات سدیم به طور معنی داری کمتر از سه گروه دیگر بود.

    نتیجه گیری

    مصرف مکمل بی کربنات سدیم در مقایسه با سایر مکمل ها دفع لاکتات را سریع تر از مکمل های مصرفی دیگر کاهش داد. احتمالا مصرف مکمل بی کربنات سدیم برای ورزشکارانی که چند وهله مسابقه در روز دارند مفیدتر باشد.

    کلیدواژگان: زمان اجرا تا واماندگی، کشتی، لاکتات پلاسما، مکمل سازی کوتاه مدت
  • نوید کلانی*، نادر رهنما، محمد فرامرزی، ساره رازی، علیرضا بهجتی صفحات 41-47
    مقدمه

    هدف مطالعه ارزیابی تاثیر 8 هفته تمرینات مقاومتی- پلایومتریک بر میزان تغییرات تراکم و محتوای مواد معدنی استخوان بازیکنان فوتبال بود.

    روش شناسی

    مطالعه حاضر به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون بود که تعداد 20 بازیکن نخبه فوتبال (سن: 25/2 ± 35/20 سال، قد: 68/5 ± 05/178 سانتی متر، وزن: 59/7 ± 4/68 کیلوگرم) که هیچ گونه آسیب دیدگی و شکستگی استخوان در سال اخیر نداشتند و دارای حداقل 6 سال سابقه ورزشی در رشته فوتبال بودند به عنوان نمونه های تحقیق در نظر گرفته شدند. بازیکنان به طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. هر دو گروه تمرینات تخصصی ویژه فوتبال را داشتند، گروه تجربی علاوه بر آن هفته ای سه جلسه به مدت هشت هفته تمرینات مقاومتی- پلایومتریک با میانگین شدت 65 درصد بیشینه را انجام دادند. پس از جمع آوری اطلاعات، داده ها از طریق نرم افزار SPSS و با آزمون تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. میزان دانسیته استخوانی و محتوای مواد معدنی استخوان بازیکنان در ناحیه کمر و ران، قبل و بعد از هشت هفته با دستگاه تراکم سنج استخوانی (DEXA) مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دانسیته استخوانی ناحیه کمر و ران (001/0= P) همچنین محتوای مواد معدنی استخوان در ناحیه کمر و ران (015/0> P) گروه تجربی به طور معناداری افزایش پیدا کرد، اما در گروه کنترل تفاوتی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که تمرینات مقاومتی-پلایومتریک باعث افزایش تراکم و محتوای مواد معدنی استخوان در دو ناحیه کمر و ران در بازیکنان فوتبال می شود، لذا استفاده از این گونه تمرینات برای جلوگیری از آسیب ها و شکستگی استخوانی مفید می باشد.

    کلیدواژگان: تراکم استخوانی، تمرینات مقاومتی- پلایومتریک، فوتبال، محتوای مواد معدنی استخوان
  • احسان طسوجیان، محمدحسین علیزاده* صفحات 49-57
    زمینه و هدف

    با توجه به نبود یک نظر جامع در مورد پروتکل های پیشگیری از آسیب های ورزشی شانه، هدف از مطالعه حاضر، مروری بر پروتکل های پیشگیری از آسیب های ورزشی شانه است.

    روش شناسی

    از بانک های اطلاعاتی الکترونیکی Science direct، Scopus، Web of Science، Pup Med، SID، Magiran، Irandoc (از سال 2000 تا 2017) برای شناسایی مطالعاتی که پروتکل های پیشگیری از آسیب های ورزشی شانه را مورد بررسی قرار داده بودند استفاده شد. 

    یافته ها

    بطور کلی 58 مقاله یافت شد که  43 مقاله عوامل مرتبط با آسیب های شانه را مورد بررسی قرار داده بودند و از این بین 9 تحقیق بر پیشگیری از آسیب های ورزشی شانه تمرکز داشتند. بررسی مقالات نشان داد که اغلب مطالعات انجام شده در مورد پیشگیری از آسیب های ورزشی مفصل شانه، محدود به ورزش های هندبال، بیسبال، راگبی، فوتبال آمریکایی، والیبال و تنیس بود.

    نتیجه گیری

    استراتژی های پیشنهادی این مطالعات اغلب شامل اعمال مداخله در فاکتورهایی همچون دامنه چرخش داخلی، قدرت عضلات روتیتورکاف و ریتم اسکاپولوهمورال بود. این در حالی است که بعضی از مطالعات نقش  فاکتورهایی همچون آموزش، آگاهی ورزشکاران و مربیان نسبت به آسیب های ورزشی و استفاده از وسایل محافظتی و اجرای تکنیک صحیح را در پیشگیری از آسیب های ورزشی شانه حایز اهمیت دانستند.

    کلیدواژگان: آسیب ورزشی، پروتکل پیشگیری، شانه
|
  • Mohammad Reza Moradpourian *, Nasrin Shakarami Pages 1-8
    Background

    According to the importance of regular and regular exercise in the control and prevention of diabetes complications, the purpose of this study was to determine the effect of eight weeks of resistance training on some oxidative/ antioxidant characteristics of middle-aged women with type 2 diabetes.

    Methodology

    In this quasi-experimental study, the sample of women with type 2 diabetes was overweight with an age range of 40-55 years. In this study, 20 women with type 2 diabetes mellitus in Khorramabad city were selected and randomly divided into experimental and control groups. The initial levels of blood tests were taken 48 hours before the initial blood sample was taken. After centrifugation, the three variables MDA, SOD and GPX were measured using Pars Test kits. Forty-eight hours after the last training session anthropometric and laboratory measurements were performed again. In the experimental group, the resistance training program for 8 weeks, every week three sessions each session was completed for 2 hours.

    Results

    After eight weeks of resistance training, a significant increase was observed in the SOD and GPX levels in the experimental group (p < 0.05). however, there was no significant difference in the control group in the post-test MDA compared to the pre-test Significantly (p < 0.05), this difference was not significant in the experimental group.

    Conclusion

    Based on the results, it is suggested that resistance training can have preventive effects on some oxidative / antioxidant indices in women with diabetes.

    Keywords: Diabetes, Resistance training, MDA, SOD, GPX
  • Davud Aghayari, Valiollah Dabidiroshan *, Afshin Fayaz Movaghar Pages 9-18
    Background

    Central obesity is a serious risk factor for cardiovascular diseasesand has an inverse relationship with Vo2max. This study had tried to evaluate Vo2max using Bruce protocol, Rockport, Pedometer and International Physical Activity Questionnaire (IPAQ) in women of different age groups in Qazvin, East Azarbaijan and Hamadan provinces, and identify its relationship with central obesity indices (WHtR, WHR, SBSI and BAI).

    Methodology

    Using Morgan method women aged 20-60 years were selected by cluster sampling from the centers of the provinces, respectively, and anthropometric variables, rackport test,IPAQ questionnaire completion, pedometer connection for 7 days, and finally, the Bruce test was performed respectively. Normality of data was assessed by Kolmogorov-Smirnov test and comparison of different age groups with multivariate covariance analysis and Tukey post hoc test. Finally, the relationship between Vo2max and central obesity indices was assessed by using Pearson correlation test.

    Results

    There was a significant difference between the level of Vo2max in different age groups as well as between the samples three provinces (P=0.001). There was also a significant reverse correlation between the estimation of Vo2max in two indices (WHtR, BAI), but in two indices (WHR, SBSI), in some cases, there was a significant relationship and in some cases wasn't significant.

    Conclusion

    The decrease in physical activity and subsequent cardiorespiratory fitness led to an increase in central obesity indices at different age ranges, indicating a significant reversal of relationship between Vo2max and central obesity indices.

    Keywords: Central obesity, Cardiorespiratory fitness, Non-invasive, Physical activity level
  • Farid Pakzad, Javad Vakili *, Saeed Nikokheslat Pages 19-29
    Background

    Recently, the use of resistance training with restricted blood flow (BFR) has been recommended as an alternative to heavy resistance training for middle-aged and elderly people. Therefore, the aim of this research was to evaluate the effect of age and status of resistance training on basal levels of anabolic and catabolic hormones in middle-age sedentary male.

    Methodology

    In this semi-experimental study design, 20 middle-aged sedentary men (age 47.65±2.53 years) were selected. Subjects were randomly divided into two groups of resistance training with and without BFR. Subjects in the 4-week BFR group performed knee extension and leg press at 20% 1-RM intensity, one 30 repetition set and 2 sets of 15 repetitions, and the non-BFR training group performed the same movements at 80% 1-RM intensity in three sets with 10 repetitions. Blood samples were also taken to measure testosterone and cortisol, growth hormone and insulin-like growth factor-1. Finally, Data were analyzed by analyses of variance and independent T test. The significance level was set at p < 0.05.

    Results

    Resting concentrations of growth hormone (P=0.001), IGF-I (P=0.001), and serum testosterone (P=0.001) response increased significantly after four weeks of resistance training with and without BFR. Also, the only increase in resting growth hormone was significantly higher in the BFR group (P=0.04). However, four weeks of resistance training with (P=0.11) and without BFR (P=0.55) did not significantly change cortisol concentration.

    Conclusion

    It seems likely that performing resistance training with BFR during middle age is a good way to delay the adverse effects of aging on anabolic hormonal factors.

    Keywords: Anabolic Hormones, Blood Flow Restriction, Catabolic Hormones, Middle age, Resistance training
  • Alireza Khanmohammadi, Bahram Abedi *, Hoseyn Fatolahi Pages 31-39
    Background

    The purpose of the present study was to compare the effect of acute administration of garlic, coenzyme Q10 and sodium bicarbonate supplements on plasma lactate excretion rate in wrestlers after performing single bout of exhausting activities.

    Methodology

    Male wrestlers used their special supplement (Q10, garlic, sodium bicarbonate) in each period, and the control group did not receive any intervention. Bruce test was performed two hours after taking the supplements. Plasma lactate levels were collected immediately, 30 minutes and one hour after the test. The process was repeated three times a week apart, with the groups changing their supplementation.

    Results

    The results showed that the duration of run-up to exhaustion after garlic and sodium bicarbonate supplementation was significantly higher than the control group (p ≤0.03; p≤0.01). Plasma lactate levels were higher in the bicarbonate groups immediately after exercise (p ≤0.01; p≤0.01; p≤0.03). Plasma lactate levels were significantly lower in the sodium bicarbonate group 30 minutes and one hour after exercise than in the other three groups.

    Conclusion

    Sodium bicarbonate supplementation reduced lactate excretion more rapidly than other supplements compared to other supplements. Sodium bicarbonate supplementation may be more useful for athletes who have multiple races a day.

    Keywords: Acute Supplementation, Expiration Time, Plasma Lactate, Wrestler
  • Navid Kalani *, Nader Rahnama, Mohammad Faramarzi, Sareh Razi, Alireza Behjati Pages 41-47
    Background

    The aim of this study was to assess the effect of 8 weeks of resistance - plyometric training on bone density and Bone mineral content changes of soccer players.

    Methodology

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test design that Twenty elite soccer players (age: 20/35 ± 2/25 years, height: 178/05 ± 5/68 cm, weight: 68/4 ± 7/59 kg) who had no injury and bone fractures in recent years with at least 6 years’ experience in soccer were participated in this study. Players were randomly divided into experimental and control groups equally. Both groups had special soccer training, the experimental group in addition to professional soccer training participated in three sessions a week for eight weeks with an average intensity of 65%, they performed the maximum of resistance - plyometric training. Data were analyzed by SPSS software using independent t-test. Levels of bone density before and after eight weeks were evaluated with DEXA.

    Results

    The results showed that bone mineral density in lumbar and femur (P=0.001) and bone mineral content in lumbar and femur (P=0.015) were significantly increased in experimental group after 8 weeks but in control group. While there was no difference in the control group.

    Conclusion

    It can be concluded that resistance - plyometric training can increase bone mineral density levels in soccer players, so to prevent injuries and bone fractures in soccer players these exercise are recommended.

    Keywords: Bone density, Bone mineral content, plyometric – Resistance training, Soccer
  • Ehsan Tasoujian, Mohammad Hossein Alizadeh * Pages 49-57
    Background

    Due to the lack of a comprehensive view about preventive protocols of shoulder sports injuries, the aim of this research was reviewing preventive protocols of shoulder sports injuries.

    Methodology

    Electronic databases of Science direct ،Scopus ،Web of Science ،Pup Med ،SID and Magiran from 2000 to 2017 were used to literature searching for identifying the studies on preventive protocols of shoulder sports injuries.

    Results

    A total of 58 articles were found that 43 studies had examined the factors associated with shoulder injury and 9 article of these studies had focused on prevention protocols of shoulder sports injuries. Investigation of the articles showed that most studies about preventive protocols of shoulder sports injuries had been limited to handball, baseball, rugby, football, volleyball and tennis.

    Conclusion

    The most suggested strategies of these studies included interventions in internal rotation range of motion, strength of rotator cuff, and scapula-humoral rhythm factors. However, some studies had considered the importance of some factors such as instruction, athletes and trainers awareness about sport injuries, the use of protective equipment and the implementation of the correct technique in prevention of shoulder sports injuries.

    Keywords: Prevention Protocols, Shoulder, Sports Injuries