فهرست مطالب

نشریه زمین شناسی نفت ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی شاهمرادی، محمدحسین صابری، بهمن زارع نژاد، علی چهرازی صفحات 1-22

    برای انجام تطابق های ژیوشیمیایی گام اول شناسایی ساختار مولکولی و ترکیبی نفت است. یکی از روش های تطابق استفاده از طیف سنجی مادون قرمز برای تشخیص و مقایسه ساختار نمونه های نفت است. روش طیف سنجی مادون قرمز، روشی کاربردی با تفسیر آسان، کم هزینه و نتایج قابل اعتماد برای تعیین ساختار ترکیبات آلی است. همچنین با توجه به رشد چشمگیر تمایل به توسعه روش های تجزیه ای سریع، دقیق و قابل اعتماد برای کاربردهای صنعتی و همینطور کشف منابع جدید هیدروکربوری در حوضه رسوبی دشت آبادان مانند میادین نفتی دارخوین و یادآوران در چند سال اخیر، بیانگر ضرورت انجام مطالعات جامع تر در این حوضه رسوبی است. بر این اساس 15 نمونه نفت خام از مخزن فهلیان در مهمترین میادین نفتی این حوضه یعنی دارخوین (9 نمونه) و یادآوران (6 نمونه) واقع در جنوب غربی ایران انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. با تقسیم بندی نمونه ها از طریق ارزیابی نفت خام، دستیابی به اهداف تجزیه ای مختلفی دنبال شد. با استفاده از طیف سنجی مادون قرمز گروه های عاملی موجود در نمونه ها تعیین و سپس مقدار این ترکیبات در نمونه های مختلف با یکدیگر مقایسه گردید. بر اساس نتایج حاصله از طیف سنج جرمی، نفت های مورد مطالعه در این حوضه در سه خانواده با خصوصیات ژنتیکی متفاوت تقسیم بندی شده اند. در این پژوهش نشان داده شد که طیف سنج مادون قرمز یک گزینه تجزیه ای سریع، قابل اعتماد و غیر مخرب و روشی مکمل یا حتی جایگزین روش کروماتوگرافی و آنالیز بایومارکر ها، جهت انجام اهداف مختلف علمی و صنعتی در صنعت نفت از جمله سنجش کیفیت، کمیت و ارزیابی ژیوشیمیایی نفت می باشد.

    کلیدواژگان: نفت خام، طیف سنجی مادون قرمز، مطالعه ژئوشیمیایی، تطابق نفت - نفت، مخزن فهلیان
  • علیرضا عاشوری، اسماء آفتابی آرانی، جهانبخش دانشیان، عباس قادری، محمدرضا آریانسب صفحات 23-44

    برش نراق در جنوب حوضه رسوبی قم در ایران مرکزی واقع شده است. مطالعه ویژگی های ریزرخساره ای، محیط رسوبی و چینه نگاری سکانسی سازند قم در این محدوده به درک وضعیت حوضه رسوبی قم در ایران مرکزی کمک قابل توجهی می کند. در این مطالعه 111 نمونه از رسوبات سازند قم در برش نراق در شمال غرب نراق مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعات میکروسکپی و شواهد صحرایی در این برش منجر به شناسایی منجر به شناسایی 6 ریزرخساره در بخش کربناته شده و از نظر محیط رسوب گذاری به 3 کمربند رخساره ای لاگون، ریف و شیب پلاتفرم تعلق دارند. به علت وجود رخساره شیب و وجود دانه های اسکلتی و غیراسکلتی بخش های کم عمقی که به این محیط حمل شده اند و با توجه به وجود ریزرخساره SMF9 و آشفتگی زیستی، همچنین به دلیل وجود نهشته های سدی/ ریفی محیط تشکیل نهشته های کربناته سازند قم در برش نراق یک شلف کربناته پیشنهاد می شود. در این مدل، مارن های تشکیل دهنده عضو b سازند قم نشان دهنده عمق نسبی بیشتری است. همچنین مطالعات چینه نگاری سکانسی نشان می دهد که برش نراق شامل سه سکانس رسوبی رده سوم، دو مرز سکانسی از نوع اول و یک مرز سکانسی از نوع دوم است.

    کلیدواژگان: ریزرخساره، محیط رسوبی، چینه نگاری سکانسی، سازند قم، نراق
  • علیرضا بشری صفحات 45-57

    جریان هیدرو دینامیکی و تاثیر آن بر سطح تماس آب و نفت در میادین ناحیه سیری اولین بار در زمان مغزه گیری چاه سیری D (A1) میدان نفتی دنا فعلی ، در ژوین 1972 کشف و بسال 1976 در پایان حفر سومین حلقه چاه بر روی این میدان مشخص گردید. این چاه در منتها الیه شمالی این میدان حفر گردید . تمامی سازند مخزنی میشریف در این چاه مغزه گیری کامل بعمل آمد . لیکن بسبب وجود اثر شیب سطح آب ونفت تنها 5 متر بالای این مخزن محتوی نفت بوده و تحت آزمایش تولید قرار گرفته است. شیب بسیار واضح سطح آب و نفت در دومیدان دنا و سیوند تایید کننده یک جریان هیدرو دینامیک فعال در مخزن میشریف در این دو میدان میباشد. مطالعات انجام یافته بروی این دو میدان حکایت از بر جا ماندن اثرات نفت در مغزه ها، و نا همخوانی سطح آب و نفت را در مخزن میشریف ایندو میدان به اثبات میرساند. نتایج مدلسازی بکار رفته جهت تعیین سط آب و نفت در میدان الوند تاییدی بر شیب دار بودن سطح آب و نفت در این میدان و میادین مجاور را پیش بینی مینمود، که این امر پس از انجام کامل حفاری گسترشی این میادین و مطالعات پتروفیزیکی همخوانی آن با مدلسازی پیشین، در سال [2002] مورد تایید قرار گرفت. آزمایشات و آنالیز اولیه زمین شناسی بروی مغزه های گرفته شده، وجود سطح شیب دار تماس آب و نفت که ناشی از وجود جریان هیدرو دینامیکی فعال در در میدان دنا ودر نتیجه تمامی بخش شرقی خلیج فارس را در مخزن میشریف به اثبات میرساند. مطاله کنونی، نگرشی به سرشت نمایی سازند سروک ناحیه سیری و تاثیر جریان هیدرو دینامیکی در سطح آب و نفت ، تاییدی بر صحت مطالعات اولیه پس از تعبییر و تفسیر داده های جدید میباشد.

    کلیدواژگان: جریان هیدرو دینامیکی، مخزن میشریف، سازند سروک، سرشت نمائی مخزن، ناحیه سیری، خلیج فارس
  • عبدالحمید انصاری *، صادق عامری صفحات 58-68

    یکی از روش های ازدیاد برداشت از مخازن نفتی تزریق نانو سیالات می باشد. نانو ذرات از طریق تغییر ترشوندگی ، کاهش کشش سطحی، کاهش گرانروی نفت باعث افزایش برداشت نفت از مخازن می شوند. نانوذرات اکسید فلز (نانو ذرات سرامیکی) بیشترین کاربرد را در افزایش برداشت از مخازن دارند. در این پژوهش به بررسی تغییرات در سطوح تماس نفت/آب/سنگ در حضور و عدم حضور نانوذرات اکسید فلز پرداخته شده است. تغییر ترشوندگی سنگ در غلظت های مختلف نانوذرات در فاز آبی آنالیز شده و مکانیزم حاکم برای تغییر ترشوندگی سطح سنگ در دو کاتگوری نانوذرات اکسید فلز ارایه شده است. 4 نانو ذره مورد استفاده در این مطالعه عبارتند از: TiO2, NiO, Co3O4, Al2O3 سپس از نمونه ها بوسیله دستگاه DSA عکس برداری و زاویه ها اندازه گیری شد و مشاهده گردید که بیشترین شیب گراف مربوط به اکسید نیکل و پس از آن اکسید کبالت و سپس اکسید تیتانیوم و کمترین شیب به اکسید آلومینیوم مربوط می شود . در این میان از این نقطه نظر، بترتیب نانو ذره ها بصورتNiO > Co3O4 > TiO2 > Al2O3 قابل بررسی در انتخاب می باشند. بنابراین پیشنهاد اول برای انتخاب مناسب ترین نانو ذره اکسید فلز، NiO و برای مقام دوم انتخاب Co3O4، انتخاب سوم و چهارم بترتیب TiO و Al2O3 می باشد.

    کلیدواژگان: امولسیون، رسوب آسفالتین، نانو ذرات، جذب سطحی، تغییر ترشوندگی
  • صابر احمدی، علی صیرفیان، حسین وزیری مقدم صفحات 69-91

    سازند آسماری در برش یال جنوبی تاقدیس میش (شمال شرق گچساران)، واقع در 22 کیلومتری از شهرستان باشت، در مجاورت روستای کلاغ نشین دارای 281 متر ضخامت است. در این پژوهش، زیست چینه نگاری و ریز رخساره های سازند آسماری در برش ذکر شده مورد مطالعه و نتایج به دست آمده با 5 برش از سازند آسماری در نواحی هم جوار و نزدیک به آن مقایسه شده است. با مطالعه بر روی 172 مقطع میکوسکوپی، 3 زیست زون برای سازند آسماری در برش مورد مطالعه تعیین شد و زون های زیستی 1. Lepidocyclina - Operculina - Ditrupa assemblage zone, 2. Archaias asmaricus - Archaias hensoni - Miogypsinoides complanatus assemblage zone, 3. Indeterminate zone. تعیین گردید. با توجه به مطالعه فرامینیفرهای کف زی و زیست زون ها، سن برش مورد مطالعه از الیگوسن پسین (روپلین-چاتین) تا میوسن پیشین (آکی تانین) معرفی می گردد. مطالعات ریز رخساره ها منجر به شناسایی 10 ریز رخساره و 4 زیر ریز رخساره رسوبی متعلق به دریای باز و لاگون (نیمه محصور و محصور) گردیده است که شامل بخش های خارجی، میانی و داخلی یک رمپ هم شیب (رمپ هموکلینال) می باشد.

    کلیدواژگان: سازند آسماری، الیگوسن - میوسن، یال جنوبی تاقدیس میش، زیست&#172، چینه نگاری، ریز رخساره&#172، ها، محیط رسوبی
  • الهه ستاری، حسین وزیری مقدم، علی بهرامی، علی طاهری، ساندرا ایزابلا کایسر، پیتر کونیشگوف صفحات 92-113

    در این پژوهش توالی برش انارک در شمال شرقی اصفهان، زون ایران مرکزی شامل دو سازند بهرام و شیشتو2، به سن دونین پسین- کربونیفر پیشین از دیدگاه محیط رسوبگذاری و چینه نگاری سکانسی مورد ارزیابی قرار گرفته است. بررسی های صحرایی و مطالعه ریزرخساره ها، منجر به شناسایی12 ریزرخساره مربوط به محیط دریای باز، سد بایوکلاستی، لاگون و پهنه جزرومدی گردید. تغییرات تدریجی ریزرخساره ها، نبود کلسی توربیدایت ها و نبود ریف های سدی گسترش یافته معرف نهشته شدن توالی رسوبی در یک محیط رمپ کربناته هموکلینال یا هم شیب است. با بررسی های چینه نگاری سکانسی 2 سکانس رده سوم شناسایی شد. در هر دو سکانس بسته های رسوبی فرازین و پیشرونده قابل تفکیک می باشند. سکانس اول به سن دونین پسین (سازند بهرام) می باشد و ضخامت آن 3/42 متر می باشد. سکانس دوم به ضخامت 7/70 متر دارای سن دونین پسین و کربونیفر پیشین (قسمت بالای سازند بهرام و سازند شیشتو2) می باشد. مرز سکانس اول و سکانس دوم با توجه به عدم وجود شواهد خروج از آب، نوع دوم می باشد.

    کلیدواژگان: رمپ کربناته، چینه نگاری سکانسی، کنودونت، دونین، کربونیفر، سازند بهرام، سازند شیشتو2
|
  • MohammadAli Sahmoradi, MohammadHossein Saberi, Bahman Zare nejad, Ali Chehrazi Pages 1-22

    The first step in performing geochemical adaptations is to identify the molecular and hybrid structure of the oil. One way to match the use of infrared spectroscopy is to identify and compare the structure of oil samples. Infrared spectroscopy is a practical method with easy, low-cost interpretation and reliable results for determining the structure of organic compounds. Also, considering the significant growth of the tendency to develop fast, accurate and reliable analytical methods for industrial applications and also the discovery of new hydrocarbon resources in the sedimentary basin of Abadan plain such as Darkhoein and Yadavaran oil fields in recent years, indicates the need for more comprehensive studies. There is a sedimentary basin in this basin. Based on this, 15 samples of crude oil from Fahlian reservoir were selected and examined in the most important oil fields of this basin, namely Darkhoein (9 samples) and Yadavaran (6 samples) located in southwestern Iran. By dividing the samples by evaluating the crude oil, different analytical goals were achieved. Using infrared spectroscopy, the functional groups in the samples were determined and then the amount of these compounds in different samples was compared with each other. Based on the results of the mass spectrometer, the oils studied in this basin are divided into three families with different genetic characteristics. In this study, it was shown that infrared spectrometer is a fast, reliable and non-destructive analytical option and a complementary or even alternative method of chromatography and biomarkers analysis to perform various scientific and industrial purposes in the oil industry, including quality measurement, Quantity and geochemical evaluation of oil.

    Keywords: crude oil, Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, Oil-oil correlation, Fahlian reservoir
  • Alireza Ashouri *, Asma Aftabi arani, Jahanbakhsh Daneshian, MohammadReza Aria Nasab Pages 23-44

    Naraq section is located at the South of the Qom sedimentary basin in Central Iran. The study of microfacies sedimentary environments and sequence stratigraphic features of the Qom Formation in this area can help to understand the situation of the Qom sedimentary basin. In this study, 111 samples of the Qom Formation in Naraq section in the northwest of Naraq are investigated. Based on field observation and thin-section studies, 6 microfacies related to the lagoon, reef and slope parts of carbonate platform have been recognized.Due to the presence of slope microfacies and skeletal and non-skeletal grains that are transported from the shallow to this environment and the existence of SMF9, bioturbation, Also the presence of barrier / reef sediments, a carbonate shelf depositional environment is suggested for the Qom Formation in Naragh section. In this model, marls of b member of the Qom Formation show more relative depth. Also sequence stratigraphic studies show that the Naraq section is composed of three sedimentary sequences of third- order three types I and one type II sequence boundaries were recognized in this formation.

    Keywords: Microfacies, Sedimentary environment, Sequence stratigraphy, Qom Formatio, Naraq
  • Alireza Bashari Pages 45-57

    The hydrodynamic activity and its effects on oil water contact of oil fields in Sirri district ( Eastern Part of the Persian Gulf), has been revealed by drilling and coring of third well of Mishrif reservoir, (SiDA1) on 1976. Discovery of Sirri –D1 ( Dena) in 1972 and SiD-2 confirm existence of oil only 5 meter at the top of structure. Field development started in 1975 and showed the existence of tilted, oil- water contact along fairly south –north direction with slopes up to 12:1000, particulary on the western flank of structure. Slope and direction of water level of Sirri-C ( Sivand) which is close to Sirri-D (Dena) , contain the same slope in both field, at the eastern border of field. The oil –water contact of Sirr- E, (Alvand) field has been constructed with good accuracy and fair probability in 1978. As a result, this modeling was confirm with actual result after full field development of this field on 2002. An entirely original study has been undertaken on residual oil of core, which permitted to characterize various zone as well as modern and fossil interfaces, and proved Hydrodynamic activity in the Mishrif reservoir in western part of Persian Gulf ( Sirri District). This study was carried out, with an approach to combined reservoir characterization , and revealed accuracy of results after full development of these fields.

    Keywords: Hydrodynamic activity, Mishrif reservoirs, Reservoir characterization, Sarvak formation, Sirri District, Persian Gulf
  • abdolhamid ansari Pages 58-68

    One of the methods of harvesting oil reservoirs is the injection of nanoparticles. Nanoparticles increase oil recovery from reservoirs by changing wettability, reducing surface tension, reducing oil viscosity. Metallic nanoparticles (ceramic nanoparticles) have the highest application in increasing the absorption of reservoirs. In this research, changes in the contact levels of oil, water, and stone in the presence and absence of metal oxide nanoparticles have been investigated. The change in the rock's wettability has been analyzed in various concentrations of nanoparticles in the aqueous phase and the governing mechanism for changing the rock solidity in two metal oxide nanoparticles is presented. 4 nanoparticles used in this study are TiO2, NiO, Co3O4, Al2O3 The specimens were then measured by the DSA and the angles were measured and it was observed that the maximum gradient of the graph is related to nickel oxide followed by cobalt oxide and then titanium oxide and the lowest slope to aluminum oxide. In this respect, from this point of view, Nano particles are considered as NiO> Co3O4> TiO2> Al2O3, respectively. So the first suggestion is to select the most suitable nanoparticles of metal oxide, NiO, and for the second position Co3O4, the third and fourth choices are TiO and Al2O3, respectively.

    Keywords: Emulsion, asphaltene sediment, Nano-atoms, Surface attraction, Alteration wettability
  • Saber Ahmadi *, Ali seyrafian, Hosyen vaziri Moghadam Pages 69-91

    Asmari Formation at the section of the south flank of Mish anticline (northeast of Gachsaran), located 22 km northeast of Basht city, in vicinity village Kalagh Neshin is investigated and has a thickness of 281 meters. In this research, biostratigraphy and microfacies of the Asmari Formation in this section were studied and the results were compared with 5 section of Asmari Formation in similar regions and close to it. By studying on 172 microscopic sections, 3 the biozone for Asmari Formation in the section the study was carried out and the section studied given that is: Lepidocyclina – Operculina – Ditrupa assemblage zone. Archaias asmaricus – Archaias hensoni – Miogypsinoides complanatus assemblage zone. Indeterminate zone. According to the study of benthic foraminifera and biozones, the cut off age is from the late Oligocene (Rupelian-Chattian) to the early Miocene (Aquitanian). Microfacies studies led to identify 10 microfacies and 4 subfacial belonging to the open marine and lagoon (semi-closed and enclosed) environments, which includes the external, intermediate, and interior parts of a hemocalinal ramp.

    Keywords: Asmari Formation, Oligocene–Miocene, south flank of Mish anticline, Biostratigraphy, Microfacies, Sedimentary environments
  • Hosyen vaziri Moghadam, Ali Bahrami, sandra kaiser, Peter Koneigshof Pages 92-113

    Anarak section in northeast Isfahan, central Iran is evaluated regarding to sedimentary environment and sequence stratigraphy. Field studies and micro-facies analysis led to the identification of 12 micro-facies related to the open marine, the shoal, the lagoon and the tidal flat environments. Micro-facieses gradual change, lack of calciturbidite and lack of expanded barrier reef indicate the deposition of a sedimentary interval in a homoclinal ramp environment. Two type 3 sequences were identified by sequence stratigraphic study. Both of these sequences are separable TST and HST packages. The age of first sequence is Late Devonian (Bahram Formation) and its thickness is 42.3 meters and the second sequence with a thickness of 70.7 meters is Late Devonian-Early Carboniferous (Upper part of Bahram Formation and Shishtu2 Formation). The sequence boundary between first and second sequences is the second type boundary due to the lack of evidence for exposure.

    Keywords: Carbonate ramp, Sequence stratigraphy, conodont, Bahram Formation, Shishtu2 Formation