فهرست مطالب

منابع انسانی ناجا - پیاپی 63 (بهار 1400)

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 63 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید امیررضا نجات * صفحات 9-38
    زمینه و هدف

    امروزه ارزش پایدار سازمان‌ها از طریق دارایی‌های نامشهود خلق و حفظ می‌شود که این دارایی‌ها در ترازنامه های حسابداری لحاظ نمی‌شوند. سرمایه انسانی دانش ضمنی کارکنان سازمان که از مهمترین بخش‌های دارایی‌های دانشی یا فکری در سازمان است، از عوامل حیاتی اثر گذار بر عملکرد و منبع خلاقیت به شمار می‌رود، لذا تعیین نقش این بخش از سرمایه‌های فکری که در خلق ارزش و تحقق اهداف کلان سازمان موثر است از دغدغه‌های محقق در این پژوهش بوده‌است.

    روش‌شناسی

    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی، روش تحقیق توصیفی-تحلیلی از نوع پیمایشی، از نظر روش جمع آوری اطلاعات توصیفی و نوع داده‌ها کمی بوده‌است. جامعه آماری از بین مدیران، کارشناسان ارشد و پژوهشگران حوزه تحقیقات و مطالعات ناجا، تعداد نمونه‌های این تحقیق با استفاده از روش کوکران 172 نفر تعیین و با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. برای سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده و مقدار آن براساس 20 پرسشنامه اولیه 959/0 بدست آمده‌است که نشان‌دهنده پایایی مناسب برای پرسشنامه است.

    یافته‌ها

    با استفاده از تحلیل عاملی و مدل‌سازی معادلات ساختار یافته فرضیه‌های تحقیق درباره مولفه‌ها و شاخص‌های تشکیل دهنده سرمایه انسانی مورد بررسی قرار گرفت. آزمون‌های آماری همبستگی نشان‌دهنده آنست که مولفه‌ها و شاخص‌ها در سطح معناداری تبیین کننده سرمایه انسانی بوده‌است. همچنین سرمایه انسانی دارای تاثیر معناداری در ارتباط با تحقق اهداف کلان توسعه دانش انتظامی می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    الگوی ارایه شده نشان داد که سرمایه انسانی از طریق سه مولفه دانش، مهارت و انگیزش به همراه شاخص‌هایش قابل تبیین است و همچنین بیانگر تفسیری از تحقق اهداف کلان توسعه دانش، تحقیقات و مطالعات انتظامی توسط سرمایه انسانی می‌باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سند توسعه دانش، تحقیقات و مطالعات انتظامی
  • محمود حسینی*، نادرقلی قورچیان، پریوش جعفری صفحات 39-59

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مشکلات و چالش های توسعه حرفه ای مدیران و ارایه راهکارهایی برای بهبود آن انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ نوع داده ها، آمیخته و از نظر نحوه اجرا، توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. در بخش کیفی، داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند و در روش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش از دو گروه شامل مدیران ستادی و مدیران مدارس مقطع متوسطه دوم تشکیل شده است. در بخش کیفی حجم نمونه 19 نفربوده اند. در بخش کمی، از بین 250 نفر جامعه آماری مدیران مدارس مقطع متوسطه دوم منطقه 5 آموزش و پرورش شهر تهران، بر اساس فرمول کوکران نمونه ای به حجم 151 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند که با در نظر گرفتن احتمال ریزش 200 پرسشنامه در بین مدیران مدارس مقطع متوسطه دوم توزیع شد. روایی صوری پرسشنامه از طریق اجرای آزمایشی و اعمال اصلاحات مقدماتی و روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از قضاوت خبرگان تایید شد. پایایی پرسشنامه بر مبنای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای بخش مشکلات و چالش های توسعه حرفه ای مدیران مدارس 937/0 و برای بخش راهکارهای بهبود آن 951/0 بدست آمد. داده های بدست آمده با استفاده از آزمون t تک نمونه ای و تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان دهنده وجود مشکلات و چالش هایی در توسعه حرفه ای مدیران مدارس از دیدگاه مدیران می باشد. در نهایت، بر اساس مشکلات و چالش های استخراج شده راهکارهای پیشنهادی ارایه شد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، توسعه حرفه ای مدیران، دوره دوم متوسطه
  • محمد منتظری*، غلام جباری صفحات 61-80

    فناوری اطلاعات یکی از دستاوردهای تحول برانگیز بشری است که باعث تسریع روند افزایش بهره وری در سازمان ها می-شود و این ویژگی می تواند تاثیر بسیاری از متغیرهای سازمانی در ارتباط با بهره وری نیروی انسانی را تقویت نماید. یکی از این متغیرهای موثر بر بهره وری، وجدان کاری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین وجدان کاری با بهره وری نیروی انسانی با توجه به نقش تعدیل کننده فناوری اطلاعات انجام گرفته است. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع همبستگی است. در قالب یک پیمایش، تعداد 324 نفر از کارکنان فرماندهی انتظامی استان کرمان به عنوان نمونه آماری به روش طبقه ای تصادفی انتخاب و سه پرسشنامه استاندارد در میان آنان توزیع گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار smart PLS استفاده گردید. نتایج نشان داد که وجدان کاری رابطه مثبت و معناداری با بهره وری نیروی انسانی دارد. همچنین فناوری اطلاعات در رابطه بین وجدان کاری و بهره وری نیروی انسانی به صورت تعدیل کننده ظاهر می شود. به این معنی که فناوری اطلاعات می تواند اثر وجدان کاری در ارتقای بهره وری کارکنان را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بهره وری نیروی انسانی، فناوری اطلاعات، قابلیت اتکا، وجدان کاری
  • سید علی بنی هاشمی*، زهرا رجائی، فاطمه بنائی صفحات 81-102

    در عصر دانایی محور کنونی، کارکنان دانشی مهم ترین سرمایه دانشگاه ها محسوب می شوند و هدف اصلی این تحقیق نیز شناسایی شرایط کاری و شیوه های کاری موثر بر بهره وری کارکنان دانشی است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، از نوع کاربردی و از لحاظ روش مورد استفاده، از نوع توصیفی-پیمایشی بوده که در واقع جزء پژوهش های غیرآزمایشی است و در آن از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. داده های موردنیاز با مطالعات آرشیوی و ابزارهایی مانند پرسشنامه و مصاحبه گردآوری شد. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان دانشی-اعضای هییت علمی دانشگاه بیرجند- تشکیل داده اند. نمونه آماری بر اساس جدول مورگان شامل 140 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه بیرجند بوده که با کمک نرم افزارهای PLS و SPSS تحلیل داده ها صورت پذیرفت. در سطح اطمینان 95%، شرایط فیزیکی محل کار، شرایط اجتماعی محل کار، خود مدیریتی، خود کنترلی، خود سازماندهی بر بهره وری اعضای هییت علمی تاثیر معنی داری دارد و با توجه به سطح معنی داری به دست آمده برای متغیرهای شرایط کاری و شیوه های کار، این متغیرها در مدل، معنی دار می باشند. متغیرهای شرایط کاری و شیوه های کار اثر مستقیم و معناداری بر بهره وری اعضای هییت علمی دارند. ضریب تعیین بهره وری در مدل نیز بیان می کند که 5/63 درصد از تغییرات متغیر بهره وری تحت تاثیر شرایط کار و شیوه های کار کارکنان دانشی می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، بهره وری، مدیریت دانش، کارکنان دانشی، شرایط کار
  • نغمه غنی لو * صفحات 103-114

    می توان گفت رضایت شغلی یعنی احساس خرسندی و خشنودی که فرد از کار خود می کند و از آن لذت می برد در نتیجه،به شغل خود دلگرمی و وابستگی پیدا می کند.رضایت شغلی یکی از مفاهیم تعیین کننده در بازدهی شغلی و بسیاری از عوامل مرتبط با آن است.در نتیجه هر سازمانی به دنبال افزایش رضایت شغلی در پرسنل خود است.بسیاری از عوامل همچون حقوق و علاقه به نوع شغل در رضایت شغلی تاثیر گذارند.این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سبک های هویت و رضایت شغلی کارکنان اداره تشخیص هویت تهران به اجرا درآمده است.به منظور دسترسی به هدف فوق از بین کارکنان 70 نفر به صورت تصادفی ساده برای پاسخگویی به پرسشنامه های تحقیق انتخاب شدند.در این تحقیق از دو پرسشنامه استفاده شد که عبارت بودند از پرسشنامه سبک هویت ساخته علی اکبر صلاحی و پرسشنامه رضایت شغلی(JDI).داده ها به وسیله ضریب همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفت.نتیجه حاصله نشان داد که بین سبک های هویت با رضایت شغلی رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: سبک های هویت، رضایت شغلی، اداره تشخیص هویت ناجا
  • حمید حاجی ملامیرزایی، محمدصادق حاجی ملامیرزایی * صفحات 115-140

    مقاله حاضر به بررسی تاثیر استراتژیهای انسانی و حمایت سازمانی ادراک شده بر عملکرد سازمانی در سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح پرداخته است. روش تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است، همچنین این تحقیق از لحاظ ماهیت داده ها، جزء تحقیقات کمی به شمار می رود. در این مقاله پرسشنامه های استاندارد از مقالات سلیمان ابراهیم و همکاران (2017) به جهت عملکرد سازمانی، سانفورد و همکاران (2009) برای استراتژی منابع انسانی و پرسشنامه آیزنبرگر و همکاران (1989) برای متغیر حمایت سازمانی ادراک شده تطبیق یافته استفاده شده است که از نظر روایی و اعتبار مورد تحقیق قرار گرفته و روایی بالا را نشان داده است. تخمین مدل با توجه به اینکه متغیرها از لحاظ آماری دارای توزیع نرمال نمی باشند از روش معادلات ساختاری صورت پذیرفته است و نتایج حاکی از تاثیر معنادار استراتژیهای منابع انسانی و حمایت سازمانی ادراک شده بر عملکرد سازمان را در سطح اطمینان 95 درصد دارد.

    کلیدواژگان: ستراتژی منابع انسانی، حمایت سازمانی ادراک شده، عملکرد سازمانی، استراتژی جذب و استخدام، استراتژی آموزش و توسعه منابع انسانی
|
  • seyed amir reza nejat* Pages 9-38
    Background and Aim

    Today, the sustainable value of organizations is created and maintained through intangible assets, which are not included in accounting balance sheets. Human capital involves the tacit knowledge of individuals within an organization, which is one of the critical factors influencing the performance and source of creativity, is one of the most important parts of the knowledge or thought assets of the organization. Therefore, recognizing this part of the intellectual capital aimed at creating value and realizing the goals of the macro The organization has been a researcher's concern in this research.

    Methodology

    The research method was narrow in terms of the purpose of explanation, in terms of the applied result and the type of data. A sample of 178 randomly selected random samples was selected from among managers, senior experts and researchers in the field of Najah research and studies.

    Findings

    Using factor analysis and modeling of the structured equations, research hypotheses about the components and indicators of human capital were investigated. The statistical tests of correlation indicate that the components and indices have been meaningfully explained by human capital. Also, human capital has a significant effect on the achievement of the objectives of the development of law enforcement knowledge.

    Conclusion

    The proposed model showed that human capital can be explained through three components of knowledge, skills and motivation, along with its indicators, as well as an interpretation of the realization of the objectives of macro development of knowledge, research and law enforcement by human capital in the horizon of the sixth development plan in NAJA.

    Keywords: Intellectual Capital, Human Capital, Knowledge Development Document, Research, Law Enforcement Studies
  • Mahmood Hosseini*, Nadergholi Ghurchian, Parivash Jafari Pages 39-59

    was to investigate the problems and challenges of professional development of managers and provide solutions to improve it. The present study is applied in terms of purpose; The type of data was mixed and in terms of execution, it was a descriptive survey type. In the qualitative part, the data were used through semi-structured interviews and in the quantitative method, a researcher-made questionnaire was used. The statistical population of this study consists of two groups including staff managers and principals of secondary schools. e sample size was 19 people. In the quantitative part, from a statistical population of 250 secondary school principals in District 5 of Tehran, based on Cochran's formula, a sample of 151 people was selected by stratified proportional sampling method, which considering the probability of falling 200 The questionnaire was distributed among secondary school principals. Community Verified icon The face validity of the questionnaire was confirmed through experimental implementation and preliminary corrections and the content validity of the questionnaire was confirmed using expert judgment. The reliability of the questionnaire based on the calculation of Cronbach's alpha coefficient for the problems and challenges of professional development of school principals was 0.937 and for the improvement strategies section was 0.951. The obtained data were analyzed using one-sample t-test and factor analysis. Findings indicate that there are problems and challenges in the professional development of school principals from the perspective of principals. Finally, based on the extracted problems and challenges, proposed solutions were presented.

    Keywords: Professional Development of Managers, Secondary Secondary School
  • Mohammad Montazeri*, Gholam Jabbari Pages 61-80

    Information technology is one of the revolutionary human achievements that accelerates the process of increasing productivity in organizations, and this feature can strengthen the impact of many organizational variables related to the human resource productivity. One of the variables affecting productivity is work conscience. The aim of this study was to investigate the relationship between work conscience and human resource productivity with respect to the moderating role of information technology. This research is applied in terms of purpose and correlational in nature. In a survey, 324 employees of the Kerman Police Command were selected as a statistical sample using a random stratified method and three standard questionnaires were distributed among them. Confirmatory factor analysis and structural equation modeling using smart PLS software were used to analyze the data. The results showed that work conscience has a positive and significant relationship with human resource productivity. Information technology also appears to be a moderator in the relationship between work conscience and human productivity. This means that information technology can increase the effect of work conscience on improving employee productivity.

    Keywords: human resources productivity, information technology, reliability, workconscience
  • Sayyid Ali Banihashemi*Zahra Rajaei, Fatemeh Banaei Pages 81-102

    In the current age of knowledge-based, knowledge Workers are the most important assets of universities and the main purpose of this study is to identify working conditions and working methods that affect the productivity of knowledge workers. The present study was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of the method used, which is in fact part of non-experimental research and used Pearson correlation and multiple regression methods. The required data were collected through archival studies and tools such as questionnaires and interviews. The statistical population of this study consists of knowledge staff - faculty members of Birjand University. The statistical sample according to Morgan's table included 140 faculty members of Birjand University, which was analyzed with the help of PLS and SPSS software. At the 95% confidence level, physical conditions of the workplace, social conditions of the workplace, self-management, self-control, and self-organization have a significant effect on the productivity of faculty members. The variables in the model are significant. The variables of working conditions and working methods have a direct and significant effect on the productivity of faculty members. The productivity coefficient in the model also states that 63.5% of the changes in the productivity variable are influenced by the working conditions and working methods of knowledge workers.

    Keywords: Evaluaton, Productivity, Knowledge Management, Knowledge Workers, Working Conditions
  • Naghmeh Ghanilow* Pages 103-114

    It can be said that job satisfaction means the feeling of satisfaction and the satisfaction that a person feels during his/her work, and as a result, he/she finds encouragement and dependence on his/her job. Job satisfaction is one of the best determining concepts in job performance. Therefore, every organization seeks to increase job satisfaction in its staff. Many factors such as salary and interest in the type and nature of the job affect job satisfaction. This study was conducted to investigate the relationship between identity styles and job satisfaction of employees of Tehran Identification Office. In order to achieve this goal, 70 employees were randomly selected to answer the research questionnaires. This study used two questionnaires, which were Ali Akbar Salahi Identity Style Questionnaire and Job Satisfaction Questionnaire (JDI). The data were analyzed by Pearson correlation coefficient.The results showed that There is a significant relationship between identity styles and job satisfaction.

    Keywords: Identity Styles, Job Satisfaction, NAJA Identification Office
  • Hamid Haji Mullah Mirzael, Mohammad Sadegh Haji Mullah Mirzael* Pages 115-140

    The present article examines the impact of human strategies and perceived organizational support on organizational performance in the Armed Forces Social Security Organization. The method of the present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method. Also, this research is a quantitative research in terms of the nature of data. In this article, standard questionnaires are used from the articles of Suleiman Ibrahim et al. (2017) for organizational performance, Sanford et al. (2009) for human resources strategy and Eisenberger et al. (1989) for adapted organizational support variable. It has been researched in terms of validity and validity and has shown high validity. The model estimation, considering that the variables do not have a statistically normal distribution, has been done by the method of structural equations and the results indicate a significant impact of human resource strategies and perceived organizational support on the organization's performance at 95% confidence level.

    Keywords: Human resource strategy, perceived organizational support, organizational performance, recruitment, employment strategy, human resource trainingand development strategy